2017-02-25 09:15:00

Reklama

Blog

Surowce i sprzęt do warzenia piwa.

Reklama
Reklama

Jaki sprzęt i surowce kupić kiedy zdecydowaliśmy się na przygodę z piwowarstwem?

Jeżeli zdecydowałeś się na uwarzenie pierwszego piwa, oprócz wiedzy, musisz zaopatrzyć się w sprzęt. W tym poście przedstawię własne spostrzeżenia na temat wszystkich klamotów, będę się opierał na własnej obserwacji i doświadczeniu. Wspominam o tym, bo co piwowar, to potrzeby. Jedni uważają rzecz pomagającą w warzeniu, za zbędną, inną wcale niepotrzebną, a która się przydaje. Miały być ceny uwzględniane, ale za kilka miesięcy pewnie się zmienią, więc uważam, że nie ma sensu ich podawać. 
Dobrze, gdybyśmy mieli do dyspozycji miejsce z temperaturą 17-20°C, w którym będziemy fermentować. Na początek piwem dolnej fermentacji nie ma co się zajmować.

Na tym etapie należy wspomnieć o sklepach piwowarskich. Żeby nikt nie odebrał tego jako reklamy konkretnego sprzedawcy, podaję niżej linki do sklepów. 


Jest ich więcej, ale skupmy się na głównie piwowarskich. Sklepy mają w ofercie zestawy startowe, warto się nimi zainteresować, warto również zadzwonić czy skontaktować się mailowo ze sprzedawcą i zapytać o poradę. Tam za komputerami tez siedzą ludzie i bardzo często sami są piwowarami. A skoro nimi są to się znają, a jak mogą zarobić to przecież klient nasz pan. W wielu zestawach jest kapslownica młotkowa, wystrzegajcie się jej. Jeżeli decyduje się na zestaw startowy poproście sprzedawcę o możliwość zmiany kapslownicy na Eternę (jest też Greta ale lubi ucinać szyjki w butelkach, taka gilotyna w piwowarstwie).

Zacznijmy może od tego minimum potrzebnego do warzenia z brew-kitu, bo do niego zachęcałem tutaj. A potem wypunktujemy brakujące rzeczy do warzenia z zacieraniem. 




SPRZĘT PODSTAWOWY (MINIMUM)
  • Garnek - wystarczy 5 - 7 litrów. Każdy kto gotuje lub stołuje się w domu, znajdzie taki na pewno.
  • Mieszadło (łyga piwowarska), chochla - jeżeli mamy chochlę, cedzak kuchenny, czy inne podobne rzeczy którymi możemy mieszać, to w zasadzie nie musimy kupować łygi. Jeżeli zdecydujemy się zacierać, to będzie potrzebna.
  • Fermentor z kranem i rurką fermentacyjną - zwykłe wiadro, standardowo 33 l. z naniesioną podziałką. W pokrywie dziura na rurkę, a na ściance na samym dole otwór na kran.
  • Chemipro OXI - środek dezynfekujący. Chemia jak chemia, używając, wypada zachować środki ostrożności podane przez producenta.
  • Termometr - na etapie brew-kitu potrzebny, aby nie wrzucić drożdży do zbyt ciepłej brzeczki, czy wody.
  • Areometr - nim zmierzymy zawartość cukrów w brzeczce. Pozwoli nam na odpowiednie rozcieńczenie brew-kitu i sprawdzanie czy fermentacja się zakończyła.
  • Kapslownica - kapslownicą zamkniemy butelkę, TAK! tak samo będzie zamknięta jak sklepowa.
  • Kapsle - na początek wystarczy 100 sztuk.
  • Miarka do cukru - do odmierzania cukru do refermentacji (do nagazowania piwa) Jeżeli dokupimy kolejny fermentor wtedy będzie zbędna, bo zmienimy technikę dodawania cukru na pewniejszą.
  • Butelki - kupujecie w sklepie, pytacie znajomych, pijecie dużo tanich piw, albo bawicie się w szkołę i idziecie sprzątać Ziemię. To źródła butelek. Na pierwszą warkę 20 l. potrzeba wam 40 półlitrowych butelek. Prosta matematyka.
Jeżeli warzysz z brew-kitu, tutaj możesz skończyć czytać.


SPRZĘT DODATKOWY (ZACIERANIE)
  • Garnek 30 l. - zwykle receptury skalowane są na 20 l gotowego piwa, podczas zacierania w garnku będzie ponad 20 l zacieru więc gdzieś to pomieścić trzeba. Garnek albo emaliowany, albo z nierdzewki, tutaj pierwsze skrzypce gra cena na korzyść emaliowanego. Istnieje jednak ryzyko obicia garnka emaliowanego (przeważnie kiedy spada nam na ziemię), co może skutkować odpryśnięciem emalii, wtedy garnek zostaje zdyskwalifikowany do warzenia piwa. Trzeba bardziej uważać przy manewrowaniu nim. Nierdzewka to same superlatywy, oprócz ceny. Garnki koniecznie z pokrywkami. Nie musi być nowy. Można robić mniejsze warki i wtedy kupić mniejszy gar, ale pracy i tak będzie tyle samo.
  • Fermentor z pokrywą - drugi się przyda jak najbardziej, bez kranika i rurki.
  • Wężyki - 0,5 m. do rozlewu i dłuższe do dekantacji.
  • Zaworek grawitacyjny - kawałek rurki z końcówką i uszczelką na sprężynie. Używany do butelkowania piwa, nie trzeba za każdym razem zakręcać kranu kiedy chcemy napełnić butelkę, po prostu naciskamy i piwo leci, kiedy puszczamy przestaje. Nic nie kapie, bez nerwów.
  • Jodowy wskaźnik skrobi - płyn Lugola, jodyna. Znajdziecie w każdej aptece. Do przeprowadzenia próby jodowej. Pozwoli nam ocenić czy skrobia uległa rozkładowi podczas zacierania do cukrów fermentujących. W zasadzie nie jest potrzebny, ale dobrze jest sobie przeprowadzić taki eksperyment, bo na początku wszystko jest ciekawe.
  • Filtrator - albo fałszywe dno, albo wężyk z oplotu, zwany w piwowarstwie - sraczwężyk. Można go kupić jako gotowy, albo zrobić samemu, poprzez usunięcie gumy pod oplotem. Filtratory pozwalają oddzielić młóto.


Sprzęt, jak wcześniej pisałem to MOJE minimum. Wszystkie nazwy, znane czy nieznane, znajdziecie w sklepach piwowarskich. 

SUROWCE

Woda, słód, chmiel i drożdże. Woda jako główny składnik, chmiel jako przyprawa.

  • Woda - woda jak woda, mokra, piją ją zwierzęta. Dla niektórych cenna, niektórzy nawet nie zdają sobie sprawy jak potrzebna. Nieistotne. Jeżeli ta woda na której robisz, kawę, herbatę, zupę, (po prostu ją spożywasz) jest dobra, smakuje ci, to nadaje się do piwa. Kranówa, najtańsza ze sklepu, ze studni. 
  • Słód - skiełkowane i wysuszone ziarna zbóż. Do warzenia używamy ześrutowanego. Na temat słodowania tutaj.
  • Chmiel - czyli nasza przyprawa. Występujący w szyszce lub granulacie. Nas interesuje bardziej granulat, ze względu na łatwość przechowywania. Wiele odmian, z wielu kontynentów, o wielu właściwościach. Goryczka, bogactwo smaku i aromatów. O chmielu tutaj.
  • Drożdże piwowarskie - gatunek Saccharomyces cerevisiae. Szczep górnej fermentacji - Saccharomyces cerevisiae i szczep dolnej fermentacji - Saccharomyces carlsbergensis, Saccharomyces pastorianus. To jako ciekawostka. Drożdże na początek kupujmy suche, górnej fermentacji. 

Oprócz podstawowych: słodu i chmielu, możemy używać jeszcze niesłodowanych surowców. Palone ziarna, przyprawy: od skórek pomarańczy, przez ziarna kakaowca do papryki chili. 

Jeżeli zdecydowaliśmy się na zacieranie, to oprócz sprzętu musimy zakupić surowce.  Na początek, a nawet i dłuższy czas najlepiej kupować zestawy surowców. Każdy sklep piwowarski takie w ofercie posiada. Skupmy się na zestawach górnej fermentacji. W opcjach należy wybrać śrutowany/śrutowanie. W zestawie będzie instrukcja warzenia. Uwagę należy zwrócić, czy w komplecie są drożdże. Jeżeli nie to na stronie produktu (na samym dole), który zamawiamy, powinny być proponowane drożdże. Jeżeli nie ma, warto zadzwonić do sprzedawcy z prośba o poradę.

Tyle, jeżeli chodzi o sprzęt i surowce. Jeżeli posiadamy sprzęt, warto zdecydować się na zakup surowców. Warzenie piwa nie jest trudne, chociaż takie może się wydawać.

W kolejnym poście, co to jest zacieranie, czym jest wysładzanie, jak chmielić i dodać drożdże. Postaram się to zrobić jako fotorelacja.

W razie pytań służę pomocą, kontakt do mnie znajdziecie tutaj.
Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
piwnik 2017-02-25 15:05:00
Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha i chce, żebyśmy byli szczęśliwi.
Benjamin Franklin
cyklista 2017-02-25 13:54:44
Ptysiu z Nowotarskiej, wolałbym po stokroć przeczytać blogowy wpis o produkcji samogonu, autorstwa Pana Marcina, niż, sięgając pamięcią wstecz, " Pani "wspólne opracowanie" na tym blogu, wraz z obecnym radnym Naszego miasta.
  • PRACA | dam
    POLSKIE KOLEJE LINOWE S.A. zatrudnią osobę na stanowisko KIEROWNIK/SPRZEDAWCA. Górna stacja Kasprowego Wierchu. ZADANIA: zarządzanie sprzedażą, nadzór nad dostępnością asortymentu, realizacja celów sprzedażowych, aktywna sprzedaż, zapewnienie profesjonalnej obsługi klienta, dbałość o bardzo dobry wizerunek sklepu (realizacja założeń VM). WYMAGANIA: doświadczenie w pracy w punkcie sprzedaży (branża odzieżowa), nastawienie na klienta, umiejętności sprzedażowe, duża samodzielność i motywacja do działania, znajomość MS Office, znajomość języka angielskiego. OFERUJEMY umowę o pracę w stabilnej firmie i konkurencyjne wynagrodzenie. Aplikację prosimy przesyłać na adres e-mail: kadry@pkl.pl do dnia 08 czerwca 2017 r. Szczegóły na stronie www.pkl.pl w zakładce Kariera
  • PRACA | dam
    Nowy Targ zatrudnię ELEKTRONIKA, MECHANIKA SAMOCHODOWEGO. 517 600 205.
  • PRACA | dam
    Biuro Rachunkowe w Zakopanem zatrudni księgową oraz stażystkę. CV prosimy wysyłać na adres: renata-biuro@o2.pl
    E-mail: renata-biuro@o2.pl
  • PRACA | dam
    Karczma Giewont w Bukowinie zatrudni kucharza (kucharkę)
    Tel.: 604544247
  • PRACA | dam
    Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej zatrudni kucharzy na stałe. Stawka początkowa: 16 zł za godzinę. Umowa o pracę.
    Tel.: 881797673
  • PRACA | dam
    Restauracja w Bukowinie Tatrzańskiej szuka kelnerki. Mile widziane doświadczenie. Praca ze świadczeniami.
    Tel.: 609 683 058, 18 20 78 169
    E-mail: willa@podmiedza.pl
  • PRACA | dam
    Stacja paliw Rogoźnik przyjmie na stanowisko KASJER-SPRZEDAWCA oraz do OBSŁUGI MYJNI SAMOCHODOWEJ. 502 077 343, ptylka@onet.pl
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    SPRZEDAM POLE - GLICZARÓW GÓRNY STOŁOWE -
    Tel.: 539 620 154.
  • PRACA | dam
    Aparhotel przy Krupówkach zatrudni Recepcjonistów. Praca w przyjaznej atmosferze w systemie zmianowym. Wymagania: dyspozycyjność, znajomość obsługi komputera, j. angielski. CV wraz ze zdjęciem proszę wysyłać na adres: biuro@giewontzakopane.pl
    Tel.: 660523523
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    Do wynajęcia powierzchnia biurowa położona na II piętrze budynku w ścisłym centrum Nowego Targu (ul. Rynek), powierzchnia: 158,65 m. kw. Stan deweloperski. Tel.12 620 42 59.
  • ZDROWIE I URODA
    LIGHT SHEER DESIRE - ZŁOTY STANDARD DEPILACJI LASEROWEJ: szybki i trwały, bezbolesny, skuteczny, bezpieczny. ATRAKCYJNE CENY! DEPI-MANIA, NATALIA STAWARZ, 784 844 410 - JASZCZURÓWKA.
  • PRACA | dam
    Pensjonat Halny w centrum Zakopanego zatrudni recepcjonistkę. Praca dwuzmianowa. Wymagany j. obcy, obsługa komputera, odpowiedzialność. Doświadczenie, obsługa programu hotelowego, będą ważnym atutem.
    Tel.: 609122031
    E-mail: oferty@halny.zakopane.pl
  • PRACA | szukam
    INFORMATYK SZUKA PRACY JAKO PROGRAMISTA, SERWISANT KOMPUTEROWY, ADMINISTRATOR SIECI KOMPUTEROWYCH. Umiejętność programowania w języku Java w stopniu zaawansowanym. Znajomość programów: Adobe Photoshop, Adobe Design, Corel, Excel, Word, PowerPoint, Access. Tel. 504 937 442
  • BIZNES
    WYNAJMĘ POMIESZCZENIE POD GABINET KOSMETOLOGICZNY, EWENTUALNIE PODEJMĘ WSPÓŁPRACĘ - centrum Zakopanego.
    Tel.: 793 333 072.
  • PRACA | dam
    DO DORĘCZANIA PACZEK w Zakopanem, Z WŁASNYM SAMOCHODEM DOSTAWCZYM białym, do 3.5 tony -
    Tel.: 502 676 411.
  • PRACA | dam
    Pracownika do zakładu kuśnierskiego
    Tel.: 601504522
  • PRACA | dam
    Hotel "Skalny" w Zakopanem zatrudni od zararaz osobę na stanowisko KELNER/BARMAN na stałe lub sezonowo.
    Tel.: 182019100
    E-mail: skalny@skalny.com.pl, aneta.skalny@com.pl
  • MOTORYZACJA | kupno
    Skup Samochodów Za Gotówkę Każda Marka Osobowe Dostawcze
    Tel.: 512700770
    WWW: www.rgcars.pl
  • PRACA | dam
    Zatrudnię, SPRZEDAWCĘ i SERWISANTA do sklepu rowerowego, Czarny Dunajec
    Tel.: 508314117
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    MOTOCYKL JUNAK 123, poj. 125, (na kategorię B), 2011, 12.000 km, bezwypadkowy, stan b. dobry, w zestawie kask i oryginalny kufer centralny Junaka, 2.800 zł. 503 037 156.
  • PRACA | dam
    Hotel TOPORÓW W Białce Tatrzańskiej zatrudni kucharza lub kucharkę i pomoc kuchenną .Praca stała całoroczna.
    Tel.: 608151114, 601497350,698763582
    E-mail: topo@toporow.pl
    WWW: www.toporow.pl
  • PRACA | dam
    Sanpro Consulting BPO Sp. z o.o. (nr cert.13953) poszukuje dla swojego Klienta osobę chętną do pracy na stanowisku: OSOBA SPRZĄTAJĄCA obiekt rekreacyjny w Bukowinie Tatrzańskiej. Osoby zainteresowane zapraszam do kontaktu - pod nr: 510 014 867, 510-015-820 lub 510-013-612
  • ZDROWIE I URODA
    Medicus usługi opiekuńczo - pielęgniarskie, opieka nad seniorem.
    Tel.: 503-650-903
    WWW: opiekunkimedyczne.info
  • PRACA | dam
    Pracownicy do Studia Pielęgnacji Samochodów
    Tel.: +48787858787
  • PRACA | dam
    Przyjmę pracownika na stanowisko magazynier-kierowca na skład materiałów budowlanych w Skawie.Mile widziana znajomość materiałów budowlanych.
    Tel.: 665669670
    E-mail: nowbud.spj@onet.eu
  • PRACA | dam
    Sanatorium Szczawnica zatrudni LEKARZA REHABILITACJI lub SPECJALISTĘ CHORÓB WEWNĘTRZNYCH, BALNEOLOGA. 607 652 657, szczawnica@znp.edu.pl
  • USŁUGI | inne
    Meble Na Wymiar, wykonujemy: meble kuchenne, meble do sypialni, garderoby, meble do łazienki oraz szafy przesuwne.
    Tel.: 790537408
    E-mail: bogdanszostak10@gmail.com
  • PRACA | dam
    Willa w Zakopanem zatrudni gosposię, Panią do sprzątania oraz pomoc recepcji.
    Tel.: 690329911
    E-mail: info@rajka.pl
  • PRACA | dam
    RESTAURACJA MAŁA SZWAJCARIA, ZAKOPANE, ZAMOYSKIEGO 11 ZATRUDNI: KELNERKĘ, POMOC KUCHENNĄ, KUCHARZA -
    Tel.: 600 07 61 07.
  • USŁUGI | budowlane
    USŁUGI TARTAKIEM PRZEWOŹNYM - CIĘCIE DRZEWA DO 10 metrów -
    Tel.: 690 500 277, 608 294 743.
  • PRACA | dam
    FIRMA JERONIMO MARTINS POLSKA S.A. WŁAŚCICIEL SKLEPÓW BIEDRONKA, POSZUKUJE OSÓB NA STANOWISKA: ZASTĘPCA KIEROWNIKA SKLEPU ORAZ SPRZEDAWCA-KASJER W ZAKOPANEM I NOWYM TARGU. TEL. 668 333 831
  • PRACA | dam
    Biuro RACHUNKOWE ZATRUDNI KSIĘGOWEGO ORAZ STAŻYSTĘ, PRACA W BIAŁCE TATRZAŃSKIEJ LUB JABŁONCE TEL. 691888444
  • TURYSTYKA I WYPOCZYNEK
    GÓRALSKI DOMEK - Zapraszamy do Cichego - spokojnej miejscowości, kilkanaście kilometrów od Zakopanego, gdzie czeka gotowy na Wasz przyjazd góralski domek "z duszą". Do dyspozycji: obszerny salon z tv, w pełni wyposażona kuchnia, 3 sypialnie (jedna 4-osobowa i dwie 2-osobowe, z możliwością dostawki) oraz 2 łazienki. Na miejscu parking.
    Tel.: 507 171188.
    WWW: www.goralskidomek.podhale.pl
2017-05-23 12:03 Opole w Zakopanem? 2017-05-23 11:13 Przerwa w nadaniu programów telewizyjnych i radiowych 2017-05-23 10:56 Spółka Tesko testuje nową zamiatarkę 2017-05-23 10:42 Zderzenie na Kasprowicza w Zakopanem 2017-05-23 07:14 Poranny pożar w Groniu 2017-05-22 22:52 Śpiewał Nieszpory Ludźmierskie 1 2017-05-22 22:34 AFRONAUCI - CZYLI KOSMICZNE MARZENIE 2017-05-22 22:30 100-lecie Objawień Fatimskich i 20. rocznica wizyty papieża Jana Pawła II w Zakopanem 2017-05-22 22:02 W ratuszu - o Rusi Szlachtowskiej 2017-05-22 19:53 Sokół wylądował 2017-05-22 18:42 Śmierć motocyklisty pod kołami ciężarówki 4 2017-05-22 18:17 Koncert zespołu Czarny Pies. Mamy zaproszenia 2017-05-22 17:34 Policja wyjaśnia sprawę wybuchu gazu 2017-05-22 16:01 Nietypowe "upiększanie" łąki 4 2017-05-22 15:17 Najpiękniejszy ogród 2017-05-22 13:51 Próbują rozwiązać problem dopalaczy w Zakopanem 2017-05-22 13:46 Wieczorem w centrum miasta 2017-05-22 13:46 Żuraw ewakuowany 4 2017-05-22 13:39 Co nowego podczas festiwalu rowerowego w Kluszkowcach? 2017-05-22 13:31 Łapsze Niżne: Efektywność energetyczna 2017-05-22 12:47 Ocalały z holokaustu - spotkanie z Joelem Schneiderem 1 2017-05-22 12:21 Światła, korki i efekt domina 2017-05-22 11:57 Fatalne prognozy pogody. Do piątku deszcz i burze 1 2017-05-22 11:28 Przeszarżował 1 2017-05-22 11:00 PRZEŁOMOWA PIELĘGNACJA SKÓRY 3 W 1 W ALLMEDICA 2017-05-22 10:42 W centrum Zakopanego w nocy wybuchła butla z gazem 8 2017-05-22 09:37 Wypadek na zakopiance. Zablokowany jeden pas ruchu 2017-05-22 09:27 Stolica światowego notariatu 1 2017-05-22 08:01 Frajda Zakopane najlepszym klubem narciarskim ligi małopolskiej. 2017-05-21 20:47 Raj dla kajakarzy 2 2017-05-21 20:11 Procesja fatimska przeszła przez miasto 16 2017-05-21 18:42 Zadęli międzynarodowo 2017-05-21 18:27 Była impreza, wypiło się, ale kto posprząta 19 2017-05-21 16:59 Pierwsza wizyta nowego Biskupa Krakowa 2017-05-21 15:18 Gloria Artis z obiecanym milionem 2017-05-21 13:25 Nowy Targ Road Challenge - wystartował ostatni etap wyścigu 2017-05-21 13:06 Najmłodsi nowotarscy cykliści na "Kole" (galeria zdjęć) 2017-05-21 13:01 Pełzający remont na Strążyskiej i Kasprusiach 7 2017-05-21 12:28 15. Rajd Kurierów Dookoła Tatr 2017-05-21 11:22 Zęby w ścianę czyli Noc Muzeów w Zdroju 1 2017-05-21 11:17 Zuza, jej konna pasja i fundacja Kuby Błaszczykowskiego 2017-05-21 11:16 Orkiestry dęte na nowotarskim rynku 2017-05-21 09:15 Duża plama oleju w Zakopanem i Kościelisku 3 2017-05-21 08:01 Podstawówki przy piłce 2017-05-21 07:38 Pustułka zagnieździła się w gołębniku 2017-05-20 22:43 Nowotarska Noc Muzeów (duża galeria zdjęć) 2017-05-20 22:30 Noc Muzeów w Zakopanem 2017-05-20 21:04 Kot utknął na wierzchołku drzewa. Nie udało się go ściągnąć 20 2017-05-20 20:19 Zagrożone pszczoły w Leśnicy 2 2017-05-20 18:28 Wielka Krokiew bez igelitu 1
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2017-05-23 11:12 1. Pani @wiktorio. Czy Błaszczak poda się do dymisji za to co wydarzyło się na komisariacie? Czy tak ma wyglądać polska chrześcijańska? 2017-05-23 09:22 2. *gościu 2017-05-23 09:21 3. Jaka to galeria Dom Towarowy. 2017-05-23 09:13 4. a dlaczego niektóre konisie mają osr... pęciny? WSTYD! 2017-05-23 09:09 5. Ja tam sypiam różnie, a w ogóle to suka i na dodatek chrapie i się w nocy zakrada pod kołdrę:P 2017-05-23 09:08 6. Obydwie Galerie to bankrut , chociaż ta Bulasa to baby z łoscypkami przydom :) Zakopane to za małe miasto na to aby sieciówki dublowały swoje sklepy. Gdyby było inaczej Stoch już dawno by ryja cieszył :) Wszystkie Marki już są, reszta nie jest zainteresowana . Dla Decatlonu nie otworzą... 2017-05-23 08:51 7. I tu popieram informacje zawarte w komentarzu Pani Józefy Stekala. To nie jest wysypisko zużytych opon. Jak by ktoś przejechał się po wsiach w lipcu lub sierpniu to zobaczył by jak powstają kopce sianokiszonki. Oponami obkłada się folię (przykrywającą sianokiszonkę w trakcie jej fermentacji) aby jej wiatr nie porwał. Taki proceder stosowany jest w naszym kraju i nie tylko. Dla niedowiarków poniżej zamieszczam link. http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/lightbox/467586-kukurydza/ 2017-05-23 08:48 8. Nastawiajcie decydenckie osły w Zakopanem galerii , Biedronek, ogromnych hoteli itp i zróbcie z tej perełki namiastkę Warszawy dla snobów i osobników nie mających nic wspólnego z turystami i miłośnikami Tatr. Więcej nie będę pisać na ten temat, bo musiałabym użyć słów niecenzuralnych - a z zasady staram się tego nie robić. . 2017-05-23 08:26 9. RZETELNOŚCI, a nie "żetelnośći". Drogi gości, jak już kogoś pouczasz to sam bądź bez zarzutu. 2017-05-23 08:17 10. @wiktoria. Poczekamy do następnych wyborów. Przyjdzie czas na podziękowania za 5+.
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama
Polecamy

Bojcorka

FILMY TP

Album TP

Pożegnania