2017-02-25 09:15:00

Reklama

Blog

Surowce i sprzęt do warzenia piwa.

Reklama
Reklama

Jaki sprzęt i surowce kupić kiedy zdecydowaliśmy się na przygodę z piwowarstwem?

Jeżeli zdecydowałeś się na uwarzenie pierwszego piwa, oprócz wiedzy, musisz zaopatrzyć się w sprzęt. W tym poście przedstawię własne spostrzeżenia na temat wszystkich klamotów, będę się opierał na własnej obserwacji i doświadczeniu. Wspominam o tym, bo co piwowar, to potrzeby. Jedni uważają rzecz pomagającą w warzeniu, za zbędną, inną wcale niepotrzebną, a która się przydaje. Miały być ceny uwzględniane, ale za kilka miesięcy pewnie się zmienią, więc uważam, że nie ma sensu ich podawać. 
Dobrze, gdybyśmy mieli do dyspozycji miejsce z temperaturą 17-20°C, w którym będziemy fermentować. Na początek piwem dolnej fermentacji nie ma co się zajmować.

Na tym etapie należy wspomnieć o sklepach piwowarskich. Żeby nikt nie odebrał tego jako reklamy konkretnego sprzedawcy, podaję niżej linki do sklepów. 


Jest ich więcej, ale skupmy się na głównie piwowarskich. Sklepy mają w ofercie zestawy startowe, warto się nimi zainteresować, warto również zadzwonić czy skontaktować się mailowo ze sprzedawcą i zapytać o poradę. Tam za komputerami tez siedzą ludzie i bardzo często sami są piwowarami. A skoro nimi są to się znają, a jak mogą zarobić to przecież klient nasz pan. W wielu zestawach jest kapslownica młotkowa, wystrzegajcie się jej. Jeżeli decyduje się na zestaw startowy poproście sprzedawcę o możliwość zmiany kapslownicy na Eternę (jest też Greta ale lubi ucinać szyjki w butelkach, taka gilotyna w piwowarstwie).

Zacznijmy może od tego minimum potrzebnego do warzenia z brew-kitu, bo do niego zachęcałem tutaj. A potem wypunktujemy brakujące rzeczy do warzenia z zacieraniem. 




SPRZĘT PODSTAWOWY (MINIMUM)
  • Garnek - wystarczy 5 - 7 litrów. Każdy kto gotuje lub stołuje się w domu, znajdzie taki na pewno.
  • Mieszadło (łyga piwowarska), chochla - jeżeli mamy chochlę, cedzak kuchenny, czy inne podobne rzeczy którymi możemy mieszać, to w zasadzie nie musimy kupować łygi. Jeżeli zdecydujemy się zacierać, to będzie potrzebna.
  • Fermentor z kranem i rurką fermentacyjną - zwykłe wiadro, standardowo 33 l. z naniesioną podziałką. W pokrywie dziura na rurkę, a na ściance na samym dole otwór na kran.
  • Chemipro OXI - środek dezynfekujący. Chemia jak chemia, używając, wypada zachować środki ostrożności podane przez producenta.
  • Termometr - na etapie brew-kitu potrzebny, aby nie wrzucić drożdży do zbyt ciepłej brzeczki, czy wody.
  • Areometr - nim zmierzymy zawartość cukrów w brzeczce. Pozwoli nam na odpowiednie rozcieńczenie brew-kitu i sprawdzanie czy fermentacja się zakończyła.
  • Kapslownica - kapslownicą zamkniemy butelkę, TAK! tak samo będzie zamknięta jak sklepowa.
  • Kapsle - na początek wystarczy 100 sztuk.
  • Miarka do cukru - do odmierzania cukru do refermentacji (do nagazowania piwa) Jeżeli dokupimy kolejny fermentor wtedy będzie zbędna, bo zmienimy technikę dodawania cukru na pewniejszą.
  • Butelki - kupujecie w sklepie, pytacie znajomych, pijecie dużo tanich piw, albo bawicie się w szkołę i idziecie sprzątać Ziemię. To źródła butelek. Na pierwszą warkę 20 l. potrzeba wam 40 półlitrowych butelek. Prosta matematyka.
Jeżeli warzysz z brew-kitu, tutaj możesz skończyć czytać.


SPRZĘT DODATKOWY (ZACIERANIE)
  • Garnek 30 l. - zwykle receptury skalowane są na 20 l gotowego piwa, podczas zacierania w garnku będzie ponad 20 l zacieru więc gdzieś to pomieścić trzeba. Garnek albo emaliowany, albo z nierdzewki, tutaj pierwsze skrzypce gra cena na korzyść emaliowanego. Istnieje jednak ryzyko obicia garnka emaliowanego (przeważnie kiedy spada nam na ziemię), co może skutkować odpryśnięciem emalii, wtedy garnek zostaje zdyskwalifikowany do warzenia piwa. Trzeba bardziej uważać przy manewrowaniu nim. Nierdzewka to same superlatywy, oprócz ceny. Garnki koniecznie z pokrywkami. Nie musi być nowy. Można robić mniejsze warki i wtedy kupić mniejszy gar, ale pracy i tak będzie tyle samo.
  • Fermentor z pokrywą - drugi się przyda jak najbardziej, bez kranika i rurki.
  • Wężyki - 0,5 m. do rozlewu i dłuższe do dekantacji.
  • Zaworek grawitacyjny - kawałek rurki z końcówką i uszczelką na sprężynie. Używany do butelkowania piwa, nie trzeba za każdym razem zakręcać kranu kiedy chcemy napełnić butelkę, po prostu naciskamy i piwo leci, kiedy puszczamy przestaje. Nic nie kapie, bez nerwów.
  • Jodowy wskaźnik skrobi - płyn Lugola, jodyna. Znajdziecie w każdej aptece. Do przeprowadzenia próby jodowej. Pozwoli nam ocenić czy skrobia uległa rozkładowi podczas zacierania do cukrów fermentujących. W zasadzie nie jest potrzebny, ale dobrze jest sobie przeprowadzić taki eksperyment, bo na początku wszystko jest ciekawe.
  • Filtrator - albo fałszywe dno, albo wężyk z oplotu, zwany w piwowarstwie - sraczwężyk. Można go kupić jako gotowy, albo zrobić samemu, poprzez usunięcie gumy pod oplotem. Filtratory pozwalają oddzielić młóto.


Sprzęt, jak wcześniej pisałem to MOJE minimum. Wszystkie nazwy, znane czy nieznane, znajdziecie w sklepach piwowarskich. 

SUROWCE

Woda, słód, chmiel i drożdże. Woda jako główny składnik, chmiel jako przyprawa.

  • Woda - woda jak woda, mokra, piją ją zwierzęta. Dla niektórych cenna, niektórzy nawet nie zdają sobie sprawy jak potrzebna. Nieistotne. Jeżeli ta woda na której robisz, kawę, herbatę, zupę, (po prostu ją spożywasz) jest dobra, smakuje ci, to nadaje się do piwa. Kranówa, najtańsza ze sklepu, ze studni. 
  • Słód - skiełkowane i wysuszone ziarna zbóż. Do warzenia używamy ześrutowanego. Na temat słodowania tutaj.
  • Chmiel - czyli nasza przyprawa. Występujący w szyszce lub granulacie. Nas interesuje bardziej granulat, ze względu na łatwość przechowywania. Wiele odmian, z wielu kontynentów, o wielu właściwościach. Goryczka, bogactwo smaku i aromatów. O chmielu tutaj.
  • Drożdże piwowarskie - gatunek Saccharomyces cerevisiae. Szczep górnej fermentacji - Saccharomyces cerevisiae i szczep dolnej fermentacji - Saccharomyces carlsbergensis, Saccharomyces pastorianus. To jako ciekawostka. Drożdże na początek kupujmy suche, górnej fermentacji. 

Oprócz podstawowych: słodu i chmielu, możemy używać jeszcze niesłodowanych surowców. Palone ziarna, przyprawy: od skórek pomarańczy, przez ziarna kakaowca do papryki chili. 

Jeżeli zdecydowaliśmy się na zacieranie, to oprócz sprzętu musimy zakupić surowce.  Na początek, a nawet i dłuższy czas najlepiej kupować zestawy surowców. Każdy sklep piwowarski takie w ofercie posiada. Skupmy się na zestawach górnej fermentacji. W opcjach należy wybrać śrutowany/śrutowanie. W zestawie będzie instrukcja warzenia. Uwagę należy zwrócić, czy w komplecie są drożdże. Jeżeli nie to na stronie produktu (na samym dole), który zamawiamy, powinny być proponowane drożdże. Jeżeli nie ma, warto zadzwonić do sprzedawcy z prośba o poradę.

Tyle, jeżeli chodzi o sprzęt i surowce. Jeżeli posiadamy sprzęt, warto zdecydować się na zakup surowców. Warzenie piwa nie jest trudne, chociaż takie może się wydawać.

W kolejnym poście, co to jest zacieranie, czym jest wysładzanie, jak chmielić i dodać drożdże. Postaram się to zrobić jako fotorelacja.

W razie pytań służę pomocą, kontakt do mnie znajdziecie tutaj.
Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
piwnik 2017-02-25 15:05:00
Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha i chce, żebyśmy byli szczęśliwi.
Benjamin Franklin
cyklista 2017-02-25 13:54:44
Ptysiu z Nowotarskiej, wolałbym po stokroć przeczytać blogowy wpis o produkcji samogonu, autorstwa Pana Marcina, niż, sięgając pamięcią wstecz, " Pani "wspólne opracowanie" na tym blogu, wraz z obecnym radnym Naszego miasta.

Reklama
  • PRACA | dam
    SKLEP GÓRSKI SPORTOWY ZATRUDNI SPRZEDAWCĘ na stałe.
    Tel.: 503 401 041.
  • PRACA | dam
    TYNKI MASZYNOWE - ZATRUDNIĘ LUB ZLECĘ - brygady lub pojedyncze osoby. 731 877 220.
  • PRACA | dam
    ZATRUDNIĘ KREŚLARZA DO BIURA PROJEKTOWEGO, tel. 608581540
  • PRACA | dam
    FIRMA ZATRUDNI OSOBY DO PORANNEGO SPRZĄTANIA SKLEPÓW ODZIEŻOWYCH W ZAKOPANEM. Osoby zainteresowane proszone są o kontakt telefoniczny 604 063 558.
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    MITSUBISHI ASX 1,8 DID, 150 kM, r.p.2011, przebieg 125 tys. km, I właściciel, stan idealny, serwisowany, bogate wyposażenie, kpl. opon zimowych. Cena do uzgodnienia 605 564 270
  • PRACA | dam
    ZAJAZD GÓRSKI KUŹNICE zatrudni PRACOWNIKA OBSŁUGI TOALET. Tel. 601 268 550.
  • USŁUGI | inne
    OGRÓD PAMIĘCI. CAŁOROCZNA OPIEKA NAD GROBAMI NA PODHALU,
    Tel.: 605 260 391,
    E-mail: opiekanadgrobami.podhale@wp.pl,
    WWW: www.opiekanadgrobami.podhale.pl
  • PRACA | dam
    przyjmę kucharza do pensjonatu z doświadczeniem
    Tel.: 1820 11076
    E-mail: annachyc@gazeta.pl
  • PRACA | dam
    KUCHARKĘ zatrudni DOM WCZASOWY - dobre warunki.
    Tel.: 18 20 66 836.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Falsztyn. ŁADNA, WIDOKOWA DZIAŁKA BUDOWLANA pod domek rekreacyjny/mieszkalny. Dobra cena. +421 905 224 827.
  • PRACA | dam
    "TESKO" Tatrzańska Komunalna Grupa Kapitałowa Spółka z o.o. w Zakopanem zatrudni elektromechanika samochodowego, praca stała, na pełen etat, dobre warunki pracy. nr tel. 695 802 627, 18 20 25 620,e-mail: tesko@tesko.pl.
  • PRACA | dam
    OPIEKUNKI MEDYCZNE ZATRUDNIĘ -
    Tel.: 503 650 903.
  • ZDROWIE I URODA
    Agencja MEDICUS - opieka nad seniorem,
    Tel.: 503 650 903,
    WWW: opiekunkimedyczne.info
  • TURYSTYKA I WYPOCZYNEK
    GÓRALSKI DOMEK - Zapraszamy do Cichego - spokojnej miejscowości, kilkanaście kilometrów od Zakopanego, gdzie czeka gotowy na Wasz przyjazd góralski domek "z duszą". Do dyspozycji: obszerny salon z tv, w pełni wyposażona kuchnia, 3 sypialnie (jedna 4-osobowa i dwie 2-osobowe, z możliwością dostawki) oraz 2 łazienki. Na miejscu parking.
    Tel.: 507 171188.
    WWW: www.goralskidomek.podhale.pl
  • PRACA | dam
    Przyjmę murarzy zbrojarzy cieśli szalunkowych
    Tel.: 605277644
    E-mail: firma@rembud.podhale.pl
  • PRACA | dam
    PRZYJME pracownika do zakladu kusnierskiego
    Tel.: 601504522
  • PRACA | dam
    FIRMA JERONIMO MARTINS POLSKA S.A., WŁAŚCICIEL SKLEPÓW BIEDRONKA, POSZUKUJE OSÓB NA STANOWISKA: ZASTĘPCA KIEROWNIKA SKLEPU ORAZ SPRZEDAWCA - KASJER W ZAKOPANEM I NOWYM TARGU. TEL. 668 333 831
  • PRACA | dam
    RESTAURACJA MAŁA SZWAJCARIA, ZAKOPANE, ZAMOYSKIEGO 11 ZATRUDNI: KELNERKĘ, POMOC KUCHENNĄ, KUCHARZA -
    Tel.: 600 07 61 07.
  • PRACA | dam
    STUDIO PAZNOKCI LEJDIS W NOWYM TARGU-SALA ZABAW MAŁPI GAJ zatrudni do manicure i pedicure. 691 888 444.
  • PRACA | dam
    CIEŚLA SZAL., MURARZ, ELEKTRYK, OPERATOR ŻURAWIA. WYMAGANA ZNAJOMOŚĆ J. NIEMIECKIEGO. Cert. 6760. Kom. 513106189;
    E-mail: pach@diwa-personalservice.pl,
    WWW: www.diwa-personalservice.pl
  • TURYSTYKA I WYPOCZYNEK
    Noclegi w Zakopanem
    WWW: www.eNOCLEGI.biz
2017-07-20 22:11 Podhalański KOD protestuje przeciwko zmianom w sądownictwie 2017-07-20 21:35 Narty w lipcu i sierpniu, na śniegu 2017-07-20 19:44 Kilkuletni chłopiec zamknięty w samochodzie 2017-07-20 17:37 Wypadek na zakopiance. Tworzą się duże korki 1 2017-07-20 17:28 Piloci szkolą się w Bukowinie 2017-07-20 17:04 Remont na Spyrkówce 1 2017-07-20 15:20 Bargiel zmienia trasę na K2 2017-07-20 14:28 W końcu zrobiło się gorąco. Uwaga na burze 2017-07-20 13:01 Zderzenie motocyklisty z samochodem dostawczym 2017-07-20 12:31 Po Zakopanem jeździmy powoli 1 2017-07-20 11:13 Hej Fest teraz w Krynicy 2017-07-20 10:26 Chodniki gotowe 2017-07-20 09:32 Chodźcie z nami! 19 2017-07-20 09:14 Zamknięta Spyrkówka, Guty i Bachledy 2017-07-20 07:57 Żegnaj przyjacielu 2017-07-20 07:55 Wielkie otwarcie Lidla 8 2017-07-19 21:41 Posypały się medale 2017-07-19 21:09 Otwarcie Lidla. Konkurs zakończony 2 2017-07-19 20:16 To młodzi zakopiańczycy wymyślili ankietę 5 2017-07-19 20:06 Nie zostawił następców 1 2017-07-19 18:35 Zderzenia roweru z traktorem 2017-07-19 17:02 Z ogromnym żalem żegnamy śp. red. Wojciecha Mroza 2 2017-07-19 16:57 Pogrzeb Wojciecha Mroza w sobotę w Zakopanem 2017-07-19 16:41 Witkacy wita po przerwie 2017-07-19 15:35 Podhalańska Wyższa i gmina Szaflary z porozumieniem 2017-07-19 14:43 Tablica z błędem 2 2017-07-19 13:48 W końcu nadchodzą upały 1 2017-07-19 13:25 Strażacy zapraszają na festyn 2017-07-19 12:42 Chorzy czekają na krew 2017-07-19 11:09 Zmarła ofiara wczorajszego wypadku na Dunajcu 1 2017-07-19 09:51 Zalety Zakopanego: przystojni górale. Wady: zajęci panowie 2 2017-07-19 07:59 Anglistyka w „Podhalańskiej Wyższej” już magisterska 2017-07-19 07:11 II Bieg po Oddech z Justyną Kowalczyk 2017-07-18 22:30 Zwalniający internet 2017-07-18 20:35 Odszedł Wojciech Mróz, założyciel Tygodnika Podhalańskiego 7 2017-07-18 20:06 Krupówki przed i po. Jak oceniacie park kulturowy? 11 2017-07-18 19:35 Poranny pożar tartaku 2017-07-18 18:38 Popołudniowa kąpiel w Bystrej 1 2017-07-18 17:32 Siedem dni wielkiego ścigania 4 2017-07-18 16:43 Regaty na Jez. Czorsztyńskim 2017-07-18 16:02 Minigolf dla każdego 1 2017-07-18 15:36 Piasek, puchar i adrenalina 2017-07-18 14:13 Lidl ogłosił wielkie otwarcie 8 2017-07-18 12:57 Ukraińcy bez dokumentów. Mieszkaniec Salwadoru też dostał mandat 2017-07-18 10:22 Kobieta i dziewczynka wpadły do Dunajca 1 2017-07-18 09:58 Długa kolejka do kolejki na Kasprowy. Koniki atakują 13 2017-07-18 09:56 Pies pod Giewontem 5 2017-07-18 08:17 Zagrają o Puchar Wójta 2017-07-18 01:16 Nocny pożar w Bielance 2017-07-17 22:06 Altana na jazzowo - New Market Jazz Band w niedzielę w miejskim parku
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2017-07-20 22:09 1. Panie redaktorze - pisz pan do właściciela tablicy a nie czepiaj się parafian http://www.drewniana.malopolska.pl/?page=kontakt 2017-07-20 21:49 2. @fibi Aleś ty wredna. A miało być tak pięknie... 2017-07-20 21:13 3. dla mnie jest to skandal, że otworzono kolejny śmietnik( dyskont) w ścisłym centrum miasta! 2017-07-20 21:05 4. Dzieci bardzo fajne, ale jak ktos mysli, ze mamusie nie maczaly palcow w tej inicjatywie...to sie bardzo myli ! 2017-07-20 20:55 5. "na odcinku między Myślenicami a Nowym Targiem" - to już trzeba było napisać "między Krakowem a Zakopanem". 2017-07-20 19:45 6. Teraz młodzi max.40 - 45 lat starsi na zasłużony ( lub nie ) odpoczynek. 2017-07-20 19:43 7. Ubecja jak widać dalej broni swoich przywilejów i bezkarności. Jak można być tak głupim żeby palić świeczki za utrzymaniem tego szamba. Już niedługo !!! Otwórzcie link, który zamieścił Krzysiek Dudziński (100% poparcia). Zaznaczam, że nie jestem FANEM PIS-u. 2017-07-20 18:55 8. Pani bur... już ma drogę obok domu wyremontowaną, teraz obok pana bur... remontują pewnie dojadą aż na Murzasichle. A Tatary czekają nie mówiąc o Furmanowej. 2017-07-20 18:02 9. Ożesz, Pani Beata Czerska cytuje Jana Pawła II... Nawet tego nie skomentuje. Skomentuje jednak fakt, iż nie nawołuje Pani stada owiec, aby dołączyły do protestu. Jako prowadząca blog ma Pani miejsce do szerokiej argumentacji "jak, po co i dlaczego", logicznie przekonać potencjalnego niezdecydowanego, że jednak jego to dotyczy. Niestety. patrząc na Pani ostatnie wpisy muszę stwierdzić, że Pani nie potrafi napisać logicznego, dobrze zargumentowanego, przekonującego postu. Jakieś obrazki, słowa w cudzysłowach, linki, wyrażenia retoryczne, cytaty. Dwa zdania na krzyż bełkotu. Zero mięsa. Dochodzę do wniosku, że logiczna argumentacja jest Pani zupełnie obca. 2017-07-20 16:57 10. Wypada przy okazji przypomnieć słuszną inicjatywę Tyg. P. polegającą na możliwości zadania pytań Panu Burmistrzowi w tej rubryce. Może warto powtórzyć ?
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama
Polecamy

FILMY TP

Album TP

Bojcorka

Pożegnania