2017-03-04 10:35:00

Reklama

Blog

Od ziarna do alkoholowego trunku. Etapy warzenia piwa.

Reklama

Co to jest słodowanie ziarna? Po co zaciera się słód? Czym dokładnie jest chmielenie, co dzieje się podczas fermentacji, oraz jak nie zostać producentem granatów.

Tak, producentem granatów. Ale o tym na samym końcu.

Dzisiejszy post poświęcony będzie konkretnym etapom warzenia piwa z zacieraniem, troche teorii i tego co ważne w poszczególnych etapach, na co uważać i jak się za to zabierać. Krótko i zwięźle.





Wymienimy sobie poszczególne etapy, czyli:
  • słodowanie
  • śrutowanie
  • zacieranie
  • filtracja i wysładzanie
  • chmielenie
  • fermentacja
  • butelkowanie

SŁODOWANIE

Słodowanie to kiełkowanie ziarna, które na celu ma wytworzenie odpowiedniej ilości enzymów, po to by podczas zacierania wydobyć z niego cukry fermentowane przez drożdże. Ziarnu zapewnia się warunki jakie roślina przechodzi w trakcie wzrostu w przyrodzie. Kiedy ziarno zakiełkuje, zatrzymuje się ten proces, a następnie słód się suszy. Nie jest to proces tak prosty jak opisałem, w ziarnie zachodzą skomplikowane procesy biologiczne. Samo słodowanie również łatwe nie jest, dlatego jest to chyba jedyny proces kiedy można powiedzieć, że domowe nie jest lepsze. Słód ze słodowni jest zdecydowanie lepszy niż zrobiony w domu. Spotkamy się ze słodami jęczmiennymi: podstawowe (bazowe), karmelowe, barwiące (palone), specjalne i wędzone. Pszenicznymi i żytnimi.

Źródło: beerplanet.com.br



ŚRUTOWANIE

Śrutowanie, to rozdrobnienie słodu tak, aby uszkodzić ziarno i rozerwać łuskę. Zbyt drobne śrutowanie, może doprowadzić do problemów z filtracją, a zbyt drobno zmielona łuska może dać w piwie uczucie ściągania z wypłukanych garbników. Zbyt grube śrutowanie natomiast może przyczynić się do niskiej wydajności. Drobno można śrutować twarde ziarna żyta i pszenicy które pozbawione są łuski. Praktykowane jest zwilżenie słodu przed śrutowaniem, w celu zmiękczenia łuski. 

Śrutowanie słodu 


ZACIERANIE SŁODU

Zacieranie, czyli lekko mówiąc moczenie słodu. Celem zacierania jest wypłukanie cukrów ze słodowanego ziarna. Do tego celu potrzebne są enzymy, które powstają podczas słodowania. To one rozkładają skrobię na cukry fermentowalne dla drożdży, głównie maltozę. Najważniejsze z nich to beta-amylaza i alfa-amylaza. Oprócz głównych enzymów, istnieją też takie które są aktywne w innych temperaturach. a mogą wpływać na klarowność, pianę, a nawet aromat goździków w piwach pszenicznych (oczywiście przy doborze odpowiednich drożdży).

PRZERWA
 TEMP. CEL

ZAKWASZAJĄCA

30-32°C Zacieranie w tej temperaturze miało na celu zakwaszenie się w wyniku działania enzymu fitazy, dzisiaj rzadko stosowana. Obecnie używa się słodu zakwaszającego, albo kwasów, m.in. mlekowy, w celu obniżenia pH.

FERULIKOWA

44°C Dotyczy piw pszenicznych. Warząc piwo w tym stylu robimy tę przerwę aby stworzyć kwas ferulowy. Podczas fermentacji odpowiednimi drożdżami zachodzi
 dekarboksylacja kwasu ferulikowego, czyli reakcja chemiczna, która prowadzi do pojawienia się w piwie  4-winylogwajakolu, dającego aromat goździka.

BETA - GLUKANOWA

45-50°C  Obniżenie lepkości beta-glukanu. Szczególnie ważne przy piwie żytnim, które podczas zacierania może zmienić konsystencje w rzadki kisiel, co w efekcie skończyć się może problemami w filtracji. 

BIAŁKOWA


50-52°C  Stosowanie ma na celu rozkład białek, aby dostarczyć drożdżom aminokwasów niezbędnych do intensywnego budowania nowych komórek w okresie wzrostu podczas fermentacji.  Negatywnie wpływa na piane w piwie. Obecnie pomijana.

MALTOZOWA

 62°C W tej temperaturze pracuje najefektywniej enzym beta-amylaza który wytwarza maltozę (dwucukier), łatwo fermentowaną przez drożdże. Gdyby poprzestać z zacieraniem na tej przerwie, powstałoby piwo wytrawne (alkoholowe).

DEKSTRYNUJĄCA

72°C  Tutaj pracuje głównie alfa-amylaza, enzym wytwarzający przed wszystkim dużą ilość dekstryn - cukrów złożonych, które nie są fermentowalne i poprawiają treściwość piwa. Gdyby zacierać w tej temperaturze, z pominięciem przerwy maltozowej, powstało by piwo będzie bardziej słodkie, o niskiej zawartości alkoholu.

Jak widać, zacieranie w stałej temperaturze 65-67°C jest "kompromisem" pomiędzy aktywnością obu enzymów. 
Kształtować można tutaj charakter piwa, odpowiedni do stylu, ale nawet celując we własne receptury. Pozwala nam tez w jakiś sposób stwierdzić, czy końcowa gęstość po fermentacji to wynik problemów z drożdżami, czy też celowy skutek zacierania "na wytrawnie" czy "na słodko". Tabela przedstawia kolejność w jakiej powinniśmy to robić. Jeżeli zaczęlibyśmy od przerwy dekstrynującej, to maltozowej już nie zrobimy. Dlatego tak ważne jest używać termometru!

zacieranie
Zacieranie

Istnieją dwa główne rodzaje zacierania: infuzyjne i dekokcyjne.

Zacieranie infuzyjne - czyli tzw. zacieranie "na lenia". Ustala się temperaturę w przedziale 60-70°C i pozwala się działać enzymom. Można też prowadzić zacieranie programowane temperaturowo w którym pozwalamy pracować konkretnym enzymom w odpowiednim czasie. 

Zacieranie dekokcyjne - tak samo sterowane temperaturowo, z tą różnicą, że podgrzewanie zacieru odbywa się poprze odebranie części zacieru (nazywane dekoktem). Dekokt doprowadza się do wrzenia i poprzez dodawanie go do zacieru podnosi się temperaturę.


FILTRACJA I WYSŁADZANIE

Czyli oddzielenie części stałych (młóta) od filtratu. Pomaga wężyk w oplocie (sraczwężyk :)), albo fałszywe dno. Tak naprawdę filtratorem jest łuska. Po zacieraniu, przekłada się delikatnie zacier do kadzi filtracyjnej i pozwala się ułożyć złożu. Trwa to do kilkudziesięciu minut. Potem odkręcamy na mały przepływ kranik i zwracamy kilka mętnych litrów z powrotem do kadzi. Kiedy leci już klarowny, możemy go podgrzewać. Przed filtracją należy zacząć podgrzewać wodę do wysładzania. Wysładzanie to wypłukanie resztek cukru po filtrowaniu. Podgrzaną wodę do ok 80°C przelewamy powoli do kadzi zaciernej, pamiętając aby nie wysładzać poniżej 2°Blg. Mierzymy to areometrem, po ostudzeniu próbki do 20°C. Wypłukiwanie poniżej 2°Blg może skutkować wypłukiwaniem garbników (uczucia ściągania w gotowym piwie).


Przelewanie zacieru do filtracji i wysładzania.



CHMIELENIE - czyli zagotowanie brzeczki i dodanie chmielu w celu nadania goryczki, smaku i aromatu. W zależności jak długo chmiel gotujemy, możemy uzyskać różne efekty. 

  • 60 minut - goryczka
  • 30 minut - smak
  • 10 minut - aromat

Dodaje się też chmiel na 0 minut (czyli po wyłączeniu palnika), na whirlpool (wprawienie w ruch okrężny schłodzonej brzeczki w celu uformowania się chmielin i innych osadów na środku garnka, aby do fermentora zlać jak "najczystszy" płyn), na burzliwą fermentację, na cichą fermentację, lub robienie herbatki chmielowej.

Bardzo ważne podczas gotowania brzeczki, aby naczynie w którym gotujemy nie było przykryte, aby DMS (Dimetylosiarczek) mógł odparować (aromaty warzyw, kukurydzy). Powinna być swoboda odparowania (potrafi wyparować kilka litrów w zależności od intensywności gotowania, oraz czasu). Warto mieć dobry okap, albo odchylone okna.

Podczas gotowania, można spodziewać się przełomu.

Przełom

Należy również zadbać również o to, aby jak najszybciej schłodzić brzeczkę po gotowaniu. W domu typowymi pomaga wanna albo brodzik wypełniony zimna wodą. Bardziej zaawansowanym urządzeniem (często domowej roboty) jest chłodnica zanurzeniowa podłączana do zimnej wody włożona do gorącej brzeczki potrafi ją ostudzić do ok 20°C, nawet w kilkanaście minut, oczywiście zależy jak jest wykonana i z jakiego materiału. W wannie może to trwać kilka godzin.

Chłodzenie chłodnica zanurzeniową.


FERMENTACJA

Fermentacja jest poniekąd kluczem w całym procesie warzenia. Tutaj powstają niektóre aromaty, a przede wszystkim powstaje alkohol. Uwaga piwowara powinna się skopić jedynie na zapewnieniu odpowiedniej temperatury, i przede wszystkim (na początku drogi z piwowarstwem) na niezaglądaniu natrętnie do fermentora.

Na samym początku najważniejszą czynnością przed zadaniem drożdży jest napowietrzenie brzeczki. Tlen jest potrzebny naszym grzybkom do rozmnożenia. Dopiero kiedy tlen się skończy, zaczynają produkować etanol. Zbyt krótkie napowietrzanie, może zaburzyć przebieg fermentacji, a wtedy powstanie wadliwe piwo. Natleniać można łygą, albo przelewając z jednego pojemnika do drugiego. Należy pamiętać, że sprzęt z którym będzie miała styczność napowietrzana brzeczka, musi być dokładnie zdezynfekowany.

Napowietrzona brzeczka, przed zadaniem drożdży.

Kolejną ważną rzeczą jest temperatura. Miejmy na uwadze to, że podczas fermentacji wydziela się ciepło. Temperatura w fermentującej brzeczki będzie miała ok 2 stopni więcej.

Przykładowo: jeżeli chcemy fermentować w 19°C, to temperatura otoczenia powinna mieć ok 17°C.
Pomaga tutaj termometr ciekłokrystaliczny, naklejany na fermentor. To ten sam który możecie zobaczyć na akwariach. Jest to powierzchowny pomiar, ale najbliższy tej temperaturze jaką ma fermentująca brzeczka. 
Samo zapewnienie odpowiedniej temperatury w warunkach domowych, może być trudne, ale istnieją sposoby aby tak nie było. Jeżeli temperatura jest za wysoka, można owijać fermentor zimnymi mokrymi ręcznikami, wstawić go do lodówki (jeżeli są na to warunki), zrobić sobie styropianowe pudło do którego wkładać będziemy zamrożoną wodę w butelkach. Jeżeli jest niska, można wstawić fermentor do naczynia z ciepłą wodą, owinięcie kocem, czy wstawienie grzejnika do pomieszczenia w którym fermentujemy, ewentualnie zakupić pas grzewczy.

Podczas fermentacji można zaobserwować kilka faz fermentacji burzliwej:
  • lag - czas od zadania drożdży, do rozpoczęcia fermentacji. To czas w którym nowy piwowar (jeżeli nie ma przezroczystego fermentora, albo nie zaobserwuje "bulkania" rurki fermentacyjnej) zajrzy do wiadra z "pisiont" razy. Lag trwa od kilku do kilkunastu godzin, jeżeli trwa ponad 48 h, a są to drożdże górnej fermentacji to wtedy można się martwić. Do tego czasu wskazane jest nie zaglądanie do fermentora i nie obgryzanie paznokci.
  • faza niskich krążków - kiedy na tafli pojawia się piana. 
  • faza wysokich krążków - maximum pracy drożdży, duża obfita piana, niekiedy podobna do bezy. Potrafi wyjść z fermentora.
  • faza opadających krążków - piana opada, drożdże opadają na dno, albo wiszą w kożuchu na powierzchni.
Kiedy ustępuje fermentacja burzliwa, wtedy należy rozważyć przelanie znad osadu drożdżowego i innych osadów na fermentację cichą. Fermentacja cicha to nie czynność jaką wykonuje piwowar, ale proces końcowej pracy drożdży i klarowanie się piwa. Nie trzeba na cichą przelewać. Jest to jednak wymagane kiedy chcemy zebrać gęstwę drożdżową do kolejnego piwa, albo jeżeli mamy dużo osadów i chcemy mieć czyste piwo do przelewania w butelki. 

Na tym etapie również istnieje jakiś procent niepowodzenia. Zła kondycja drożdży, zbyt niska ich ilość, słabe napowietrzenie brzeczki, infekcja. Ale spokojnie, rzadko się zdarza. 

Faza wysokich krążków.


BUTELKOWANIE

Rozlew uwarzonego piwa to zwieńczenie naszej pracy. Od skosztowania nagazowanego napoju alkoholowego dzieli nas już tylko kilka tygodni.

Na butelkowanie, decydujemy się, kiedy pomiar gęstości wskazuje przez kilka dni tyle samo. Czyli kiedy "Blg. nie spada".
Najczęściej piwo przed rozlewem przelewa się do fermentora z kranikiem, i do niego dodaje się surowiec do refermentacji.
Na początku przygody z piwowarstwem prościej jest dodać cukier do każdej butelki, w odpowiedniej ilości. Butelki myjemy i dezynfekujemy, do każdej butelki dodajemy cukier i napełniamy piwem. Lepszym rozwiązaniem jest odmierzenie cukru, zagotowanie go z niewielka ilością wody i dodanie do fermentora z kranikiem (do którego przelejemy piwo). Do tego są kalkulatory, nie musimy tego liczyć. Zakładamy kapsel i zamykamy kapslownicą. Dodanie cukru do piwa wznowi fermentację w butelce. Kiedy ją zamkniemy, dwutlenek węgla który produkują drożdże nie będzie miał się gdzie ulatniać, tym samym rozpuści się w piwie. Tak powstanie gaz w piwie. Proste! 

Zlewanie piwa do fermentora z kranikiem.

Bardzo ważne jest tutaj odpowiednie odmierzenie surowca do refermentacji. Jeżeli dodamy zbyt dużo, to w efekcie możemy mieć gushing (niekontrolowane pienienie się piwa, po otwarciu butelki wszystko wyjeżdża). W najgorszym przypadku możemy stworzyć granat! Od zbyt wysokiego ciśnienia rozrywa butelkę. Jest to poważna sprawa, bo jest zagrożeniem dla naszego zdrowia. Podobno piwowarzy się dzielą na tych którzy mieli granaty,, oraz na tych, którzy je będą mieć. Sam nie miałem ani jednego. 
Jeżeli damy zbyt mało cukru do refermentacji, wtedy piwo możne wydawać się trochę "płaskie" (nie w smaku, ani aromacie), piana się może nie utworzyć. Kto lubi pić wygazowane piwo?

Zamykanie butelki.

Osobiście najbardziej z całego procesu warzenia nie lubię butelkować. Szczególnie wtedy kiedy mam nowe butelki do umycia i odklejania etykiet. Jest to proces żmudny, ale zrekompensować mogę go sobie za kilka tygodni, kiedy nalewam własne piwo z obfitą pianą, która obkleja szkło. aż do ostatniego łyku. Tak jak ten IRISH RED ALE poniżej. 


Reklama
Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
piwnik 2017-03-04 21:20:22
Zgrzyta trochę ten alkohol nie lepiej byłoby " złocisty " ? Znowu akiś mapet będzie putał o bimber
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    SKUP Samochodów.
    Tel.: 512 700 770
  • MOTORYZACJA | kupno
    SKUP AUT TERENOWYCH 4x4.
    Tel.: 512 700 770
  • PRACA | dam
    Catering Duet w Zakopanem zatrudni KIEROWCĘ.
    Tel.: 604347603
  • SPRZEDAŻ | tv, agd, komputery
    PROFESJONALNE MIELE: ZMYWARKA, PRALNICA, SUSZARKA, MAGIEL. PIEC DO PIZZY, ZAMRAŻARKA itp. 603 591 587
  • IMPREZY OKOLICZNOŚCIOWE
    MIKOŁAJ Z WIZYTĄ - 24.12 - ZAKOPANE - 721 689 109.
  • ZDROWIE I URODA
    Od 9.01.2018r. rozpoczyna działalność PRYWATNY GABINET INTERNISTYCZNY - specjalista chorób wewnętrznych z wieloletnim doświadczeniem lek. ŁUKASZ BŁOŃSKI będzie przyjmował pacjentów w Zakopanem, ul. Kościuszki 11 (budynek Alior Banku) we wtorki w godz. 14-16. Rejestracja telefoniczna pod nr
    Tel.: 602 690 348
  • PRACA | dam
    Zespół Pensjonatów "DOLINA BIAŁEGO" w Zakopanem zatrudni RECEPCJONISTKĘ/-TĘ. Tel. 18 20 63730 w. 21 lub 603 750 122.
  • PRACA | dam
    AQUA PARK ZAKOPANE zatrudni KELNERKĘ/-RA, POMOC KUCHENNĄ. Tel. 18 2063730 w.21 lub 606 916 306.
  • PRACA | dam
    ZAJAZD GÓRSKI KUŹNICE zatrudni RECEPCJONISTKĘ/-TĘ. Tel. 18 2063730 w.21 lub 601 268 550.
  • PRACA | dam
    AQUA PARK ZAKOPANE zatrudni na sezon zimowy PRACOWNIKA OBSŁUGI PARKINGU. Tel. 602 263 516.
  • PRACA | dam
    HOTEL "TATRY" przy stacji narciarskiej Małe Ciche zatrudni RECEPCJONISTKĘ/-TĘ z możliwością zakwaterowania. Tel. 506 129 438.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Sprzedam DOM JEDNORODZINNY DREWNIANY, parterowy 8-letni, 7 km od Sanoka, 3 sypialnie, 2 łazienki, duży salon z kominkiem, kuchnia, pomieszczenie gospodarcze, garaż na 3 samochody, wiata na duży samochód i narzędzia , na działce 60 ar mogę przesłać zdjęcia i opis.
    Tel.: 011 48 694646357
    E-mail: jedrek49@op.pl
  • PRACA | dam
    ZATRUDNIĘ KOBIETĘ do sklepu wielobranżowego. Od zaraz. Umowa.
    Tel.: 507466798
    E-mail: wolay@interia.pl
  • PRACA | dam
    SPRZĄTANIE APARTAMENTÓW w Zakopanem. Praca dorywcza, całoroczna.
    Tel.: 662244845
  • PRACA | dam
    ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY INSTRUKTORÓW NARCIARSTWA. Wymagania m.in. doświadczenie w zawodzie i dobra znajomość języka angielskiego. Skorzystaj z szansy dla Ciebie na pracę w międzynarodowym zespole i wysokie zarobki! CV - biuro@zakopane-goski.pl
    Tel.: 692987940
  • PRACA | dam
    PRACA W WYPOŻYCZALNI NART w Zakopanem ? zapraszamy już teraz! Szukamy młodych i pracowitych osób z dobrą znajomością języka angielskiego w mowie. Oferujemy przeszkolenie z zakresu pracy, możliwość rozwoju i wysokie zarobki! CV - biuro@zakopane-goski.pl Tel.: 692987940
    Tel.: 692987940
  • PRACA | dam
    ZATRUDNIĘ DZIEWCZYNĘ DO SKLEPU SPOŻYWCZEGO W ZAKOPANEM. Praca stała. 795 368 870
  • PRACA | dam
    Hotel Murowanica*** w Zakopanem, ul. Przewodników Tatrzańskich 6 zatrudni: RECEPCJONISTĘ lub RECEPCJONISTKĘ i POKOJOWĄ.
    Tel.: tel.:182063362
    E-mail: kontakt@hotel-murowanica.pl
  • PRACA | dam
    Restauracja w Bukowinie Tatrzańskiej zatrudni POMOC KUCHENNĄ oraz OSOBĘ na zmywak.
    Tel.: 660172232
    E-mail: restauracja@burymis.pl
  • PRACA | dam
    Praca od zaraz - RATOWNIK WODNY DO HOTELU w Bukowinie Tatrzańskiej. Dobre Warunki Wyżywienie Wymagania: Uprawnienia Ratownika Wodnego oraz Pierwsza Pomoc.
    Tel.: 601508720
    E-mail: rezerwacja@grandstasinda.pl
    WWW: www.grandstasinda.pl
  • PRACA | dam
    PRACA W SKLEPIE SPOŻYWCZYM W ZAKOPANEM. Dobra atmosfera, korzystne warunki. Stałe zatrudnienie na podstawie umowy o pracę. Dodatkowe ubezpieczenie w ramach ubezpieczenia grupowego pracowników.
    Tel.: 519 010 076
    E-mail: magdasc@data.pl
  • TŁUMACZENIA
    Tłumaczenia na j. słowacki i angielski
    Tel.: 603239451
    E-mail: rastislavstanik@gmail.com
  • PRACA | dam
    Przyjmę do pracy w pensjonacie DZIEWCZYNĘ NA STAŁE i drugą DZIEWCZYNĘ NA SEZON - dyspozycyjną, uczciwą, umiejącą pracować w zespole. Praca na stałe lub na sezon bez zamieszkania w centrum Zakopanego. Stanowisko sprzątanie/recepcja-wydanie/odebranie kluczy. Wstępna rozmowa telefoniczna po wcześniejszym uzgodnieniu rozmowa na miejscu ul.Zamoyskiego 2
    Tel.: 505715741
  • PRACA | dam
    ZATRUDNIĘ SPRZEDAWCZYNIE DO SKLEPU MONOPOLOWEGO, na stałe - PORONIN -
    Tel.: 606 751 351.
  • PRACA | dam
    Sieć Dobry Hotel, w związku z planowanym otwarciem (początek 2018 r.) hotelu Aquarion**** (136 pokoi, restauracja, 3 sale konferencyjne, SPA) przy ulicy Jagiellońskiej 29 w Zakopanem, poszukuje osób na stanowiska: recepcjonistka, pokojowa, portier, pracownik techniczny, pracownik działu Służby Pięter (czynna współpraca z pokojowymi, np. przenoszenie wózków hotelowych, odbieranie i dostarczanie chemii przemysłowej i kosmetyków), pomoc kuchenna, kucharz śniadaniowy, kelner/barman, animator czasu wolnego. Prosimy o umieszczenie zgody na przetwarzanie danych osobowych.
    Tel.: 570 433 747
    E-mail: praca@hotelaquarion.pl
    WWW: www.dobryhotel.com
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Sprzedam trzypokojowe MIESZKANIE w Zakopanem (54m2), garaż, 500m od Krupówek, zamykane osiedle. Kontakt: 604252530
    Tel.: 604252530
    E-mail: r3ggi3@wp.pl
  • PRACA | dam
    RESTAURACJA W ZAKOPANEM ZATRUDNI: POMOC KELNERSKĄ, KELNERKĘ i POMOC KUCHENNĄ. Praca stała i/lub weekendy, święta. 601 533 566
  • PRACA | dam
    Restauracja w Bukowinie Tatrzańskiej szuka KELNERKI. Mile widziane doświadczenie. Praca ze świadczeniami. Osoby zainteresowanie prosimy o kontakt na numer tel.:
    Tel.: 609 683 058, 18 20 78 169
    E-mail: willa@podmiedza.pl
  • PRACA | dam
    Kawiarnia w Bukowinie Tatrzańskiej szuka KELNERKI/KELNERA z doświadczeniem. Dobre warunki pracy. Zainteresowane osoby prosimy o kontakt na numer tel.:
    Tel.: 784569292, 783997156
    E-mail: willa@podmiedza.pl
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    DOM drewniany blisko centrum Zakopanego.
    Tel.: 185424165
  • PRACA | dam
    STANOWISKO PRACY: POMOC DOMOWA, ZAKRES OBOWIĄZKÓW: SPRZĄTANIE, GOTOWANIE, PRASOWANIE, SPRAWOWANIE OPIEKI NAD MAŁYM PIESKIEM, PRZYGOTOWANIA BAGAŻU DO PODRÓŻY. OCZEKIWANIA WOBEC KANDYDATKI: UCZCIWOŚĆ, PRACOWITOŚĆ, LOJALNOŚĆ, GOTOWOŚĆ DO TOWARZYSZENIA PRACODAWCY W CZĘSTYCH PODRÓŻACH, PREFEROWANA KOBIETA STANU WOLNEGO. PRACODAWCA OFERUJE: LEGALNĄ UMOWĘ O PRACĘ WRAZ Z UBEZPIECZENIEM, WARUNKI WYNAGRODZENIA SĄ BARDZO DOBRE DO SZCZEGÓLNEGO OMÓWIENIA Z PRACODAWCĄ PO DOKŁADNYM UZGODNIENIU ZAKRESU PRACY. Panie zainteresowane podjęciem pracy prosimy o przesłanie CV na podany adres e-mail: mspraca@okpoczta.pl
  • PRACA | dam
    POSZUKUJEMY KIEROWNIKA ZMIANY DO SKLEPU SPORTOWEGO - ZAKOPANE, KRUPÓWKI -
    Tel.: 605 147 470.
  • BIURA RACHUNKOWE
    USŁUGI KSIĘGOWO-KADROWE.
    Tel.: 788539748
  • PRACA | dam
    Sala zabaw DLA DZIECI Małpi Gaj zatrudni do pracy w Rabce ZDRÓJ, tel. 6918884444
  • PRACA | dam
    Przyjmę do pracy KELNERA/KĘ, KUCHARKĘ w Karczmie w Czorsztynie.
    Tel.: 509920018
  • PRACA | dam
    Potrzebna PANI DO SPRZĄTANIA W WEEKENDY - Białka Tatrzańska. 608 10 10 76.
  • PRACA | dam
    Zatrudnię KUCHARKĘ I POMOC KUCHENNĄ - Pensjonat w Białce Tatrzańskiej. 608 10 10 76.
  • TURYSTYKA I WYPOCZYNEK
    GÓRALSKI DOMEK - Zapraszamy do Cichego - spokojnej miejscowości, kilkanaście kilometrów od Zakopanego, gdzie czeka gotowy na Wasz przyjazd góralski domek "z duszą". Do dyspozycji: obszerny salon z tv, w pełni wyposażona kuchnia, 3 sypialnie (jedna 4-osobowa i dwie 2-osobowe, z możliwością dostawki) oraz 2 łazienki. Na miejscu parking.
    Tel.: 507 171188.
    WWW: www.goralskidomek.podhale.pl
  • BIURA RACHUNKOWE
    AUDITPLUS - Zakopane, Kościuszki 1/301 - Księgowość - Kadry i Płace - JPK - Doradztwo
    Tel.: tel. +48 18 20 00171
    E-mail: biuro@auditplus.pl
    WWW: www.auditplus.pl
  • SPRZEDAŻ | różne
    HURTOWNIA SKÓR Z IMPORTU oferuje: KAWAŁKI I CAŁE SKÓRY KOŻUCHOWE (MERYNO I TOSKANĘ) oraz SKÓRY LICOWE I TAPICERSKIE. 608 716 249, 661 215 577.
  • IMPREZY OKOLICZNOŚCIOWE
    NOWO OTWARTY GÓRALSKI SZAŁAS "KURNIAWA" - PRZYGOTOWUJEMY IMPREZY OKOLICZNOŚCIOWE do 70 osób, EVENTY - MOŻLIWOŚĆ WYNAJĘCIA SAMEGO LOKALU - ZAKOPANE, CHŁABÓWKA 50A. 601 50 44 86.
    WWW: https://www.facebook.com/Willa-Sport-Zakopane-Firma-DIG-Dariusz-Kr%C3%B3l-182237178575876/?ref=br_rs
  • PRACA | dam
    Zatrudnię KIEROWCĘ ZMIENNIKA NA TAXI - Zakopane -
    Tel.: 888 223 761.
  • TURYSTYKA I WYPOCZYNEK
    Noclegi w Zakopanem
    WWW: www.eNOCLEGI.biz
2017-12-18 11:41 Katownia Podhala wykupiona przez miasto i rząd 2017-12-18 11:33 Zderzenie 3 aut 2017-12-18 11:21 Spadają skały na drogę do Czerwonego Klasztoru 2017-12-18 11:08 Przyłapani z maryśką 2017-12-18 11:02 Jazda z promilami 2017-12-18 10:14 Miasto wśród nocnej ciszy 2017-12-18 08:47 Małgorzata Chechlińska po wczorajszym programie w Telewizji Polsat 2017-12-18 07:52 To jedyna kawiarnia na świecie z takim widokiem (WIDEO) 1 2017-12-18 07:48 Mistrzostwa Polski w Obidowej 2017-12-17 21:58 Ośnieżone Tatry i Zakopane z lotu ptaka 2017-12-17 20:42 Tak wygląda świąteczna Gubałówka 3 2017-12-17 20:29 Busem w płot 2 2017-12-17 19:54 W nowotarskich derbach unihokeja Górale Pany! 1 2017-12-17 19:05 Bieg z walizką i przeszkodami czyli gdzie Miasto ma kolej 2017-12-17 17:00 Usłyszałam, że Doruli nie wolno atakować (wideo) 27 2017-12-17 16:01 Światełko Betlejemskie pod Tatrami 1 2017-12-17 15:39 Stoch jest w formie. Nasz mistrz na drugim miejscu! 1 2017-12-17 15:09 Biegowy jubileusz na dwóch deskach 2017-12-17 14:07 Studiując estetykę krajobrazu 2017-12-17 13:49 Uwaga śmiertelnie niebezpiecznie 2 2017-12-17 13:19 Świąteczna iluminacja u Gaździny Podhala 2017-12-17 12:10 W Białce otworzyli Rossmanna 4 2017-12-17 11:35 O prawie pracy wiedzą wszystko 1 2017-12-17 11:01 Ruszają pucharowe zapisy 3 2017-12-17 10:03 Nowotarski diler KIA najlepszy w Polsce 2017-12-17 09:13 Kabata pisanie Duchem 2 2017-12-17 08:01 Podhalańska Szopka Bożonarodzeniowa 2017-12-17 04:51 Nocny pożar w Ponicach 1 2017-12-16 22:40 Strażacy z Kościeliska szybko ugasili pożar sadzy 2017-12-16 21:41 Sopot i Zakopane na Krupówkach, choinka rozświetlona (Wideo) 3 2017-12-16 21:25 Flirt w Zakopanem 4 2017-12-16 20:34 100 razy wszedł na Sokolicę 4 2017-12-16 19:33 Reklama antyaborcyjna zgłoszona na policję 18 2017-12-16 18:29 Kamil Stoch na podium w Engelbergu 2017-12-16 17:55 Z radnymi Kalatą i Filipowiczem gramy w bilard i rozmawiamy o Zakopanem 26 2017-12-16 17:08 Pobiegli po choinkę i dla ośrodka specjalnego (wideo) 2017-12-16 15:44 Wymiana desek, przedstawicielka Sopotu w szpitalu 11 2017-12-16 15:01 Otyłości mówią precz 2017-12-16 14:12 Góralskie zwyczaje i obyczaje 8 2017-12-16 13:01 Groźny wypadek na dwupasmówce 2017-12-16 12:55 Jak wam się podoba takie muzeum narciarstwa? 11 2017-12-16 12:45 Śnieg, deszcz, lód, mgła 2017-12-16 11:53 Otwarcie Witów-Ski odwołane 2017-12-16 11:20 Zima 2 2017-12-16 10:30 Ciągnik w rowie 8 2017-12-16 10:15 Kolejny wypadek u zbiegu Szaflarskiej i Alei 1000-lecia 2017-12-16 09:42 Spiżowe Serce 2017-12-16 09:00 Bobry nabroiły 2017-12-16 07:25 Piąta "a" najlepsza 2017-12-15 21:10 Gdy wyciąg narciarski ma awarię. Film dla ludzi z mocnymi nerwami. 5
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2017-12-18 11:08 1. fibi ty się góralką nie zasłaniaj, byłaś za Dorulą jak jeszcze nic nie zrobił . To co wymieniłaś to takie ważne i strategiczne dla miasta? Zrób sobie aktualne selfie z Dorulą bo po wyborach bedzie już niemodny. Na prawo jazdy cie nie stać,? Ruki twoje sprawne , zapewne "drążek zmiany biegów" umiesz obsługiwać. ;) 2017-12-18 09:59 2. a co maja komentarze o jej pensjonacie do tego co tu mówi? przeciesz kontrola sewiku wykazala nieprawidłowości czyli kobita prawde mówiła od a do z to moze na tym trzeba sie skupic? strzelam ze atakujacy tą panią to albo ci z układu albo z rodzinki poukladanych...i mam nadzieje ze niedlugo wszyscy spadniecie ze stołkow 2017-12-18 09:46 3. Szanowny Panie redaktorze proszę się zastanowić albo bus albo samochód dostawczy a nie robił szopki bo ma Boże Narodzenie jest inna 2017-12-18 09:39 4. To prawda, ale każda inna restauracja ma zapewne widok jedyny dla siebie, i nie tylko na świecie, ale i we wszechświecie. 2017-12-18 09:05 5. ostatnie dogorywanie .Jeszcze może rok , i Białcanie Was zakupią pod swoje skrzydła .:) 2017-12-18 08:08 6. Za dużo naoglądali się " house of cards" do roboty byście się wzięli a nie pajaców robili z wyborców swoich... Może jeszcze piwko zimne podać, to może dojdziecie do porozumienia i w końcu Gubałówkę otworzycie ...?? Bezradni jesteście mam nadzieje, że to wasza pierwsza i ostatnia kadencja ŻENADA pisuarki 2017-12-18 08:03 7. Polecam ,wejść na google. Wpisać "Willa Tatarzanka" i poczytać o wyżej wymienionych opinie :) Odrazu widać co i jak. Pozdrawiam, uprzejmy. 2017-12-18 07:16 8. Do abc Widzisz tylko szalety? To masz coś ze wzrokiem! A boiska dla dzieci, nowe przedszkola? Powstały linie miejskie, co dla mnie jest dużym ułatwieniem. Dla dzieci wiele projektów poza lekcyjnych. Jak można się skupiać tylko na jednej rzeczy, naprawdę trzeba być ślepym albo chorym z zazdrości że tyle zrobił. Bronił Ci ktoś stratować w przetargu i zrobić za 1/4 ceny? 2017-12-18 01:03 9. Sprawa z pewnością nie będzie wyjasniona a konsekwencje będą niewielkie. 2017-12-18 00:53 10. Poprawmy to. Stracil panowanie stopy nad pedalem gazu.
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama
Polecamy

Bojcorka

Album TP

Pożegnania

FILMY TP