2017-03-12 12:30:00

Blog

Warka - Brown Fade Ale.

reklama
Reklama

Piwo w stylu American Brown Ale. Ciemnobrązowy kolor, o aromacie słodowym, z nutami czekoladowymi i karmelowymi, tak samo odbierany w smaku. Receptura autorska na bazie słodu pilzneńskiego. Zapraszam do lektury.

Sponsorem dzisiejszego warzenia, oraz kuponów rabatowych, jest:

Zestaw surowców na Brown Fade Ale


Słody:
Słód Pilzneński Strzegom - 3,7 kg.
Słód Karmelowy 150 Strzegom - 0,5 kg.
Słód Czekoladowy Jasny Strzegom - 0,2 kg.

Chmiele:
Chmiel Marynka granulat - 25 g.
Chmiel Lubelski granulat - 25 g.

Drożdże:
Fermentis S-04


Z racji, że mój sprzęt to kociołek do warzenia, poszczególne procesy będą się trochę różnić od typowego zacierania w garnku.

Jak widać, zasyp to 4,4 kg. Stosunek wody do słodu przyjmę na ok. 4:1, więc do kotła leci 17,5 litra.


Ustawiam temperaturę na 69 stopni i czekam, aż się podgrzeje. Teraz czas na kawę bo jest 5:30 rano kiedy wlewam wodę do kotła.


Woda zimna więc z 20 minut trzeba będzie poczekać, aż się nagrzeje. Maksymalna moc grzałki i czekam, aż się nagrzeje. Kiedy to nastąpi, wsypuję powoli słody mieszając łygą, aby nie zbryliły się w wodzie.


Od razu po mieszaniu zaczyna się unosić piękny zapach zacieranego słodu. To trzeba poczuć, żeby zrozumieć, że jest się nad czym zachwycać. 


Tego nie zobaczycie przy zacieraniu w garnku:
Podłączona pompka do kranika w dolnej części kociołka przetacza filtrowany zacier na górę, przelewa się przez otwory tworząc coś w rodzaju deszczownicy. Jeżeli będzie ktoś ciekawy to w którymś poście zrobię opis, recenzję kociołka. Brzeczka jest jeszcze mętna. Po którymś litrze przelatując przez młóto z powrotem zrobi się klarowna.


Temperatura na najniższej mocy grzałki ładnie się utrzymuje. Wahanie 1 stopnia w górę lub w dół. Nic nadzwyczajnego.


Tutaj widać, jak brzeczka jest klarowna. Dodatkowo jak ściemniała. Zapach czekoladowego słodu, kawowy, palony.


Po skończeniu zacierania, czyli po ok. 70 minutach, podnoszę kosz ze słodem aby ociekł i przelewam 5 litrów podgrzanej wcześniej wody, aby wypłukać resztę cukrów z młóta. 


Ustawiam już sterownik w kotle na maksymalne grzanie, zanim wszystko ścieknie z młóta będę miał już ok 90 stopni. Kiedy już nic się nie zlewa i nie kapie wyciągam kosz. Kosz to najgorsza rzecz do mycia w całym sprzęcie.


Tak wygląda wypłukane młóto. Można go użyć do wypieków jako dodatek do ciastek czy chleba. Nadaje się świetnie jako pasza dla bydła, świń czy kur. 


Przed doprowadzeniem do wrzenia brzeczki, na jej powierzchni robi się dużo piany. Trzeba ją mieszać, bo po zagotowaniu wszystko wykipi. Tak samo jak z mlekiem. Teraz czas przygotować sobie drożdże i chmiel. 


Chmiel w sumie tylko należy rozpakować. Świetne rozwiązanie z opakowaniami strunowymi. Są lepsze niż te foliowe bez zamknięcia. Aczkolwiek zależy kto w jakich ilościach kupuje i używa :)
Jeżeli chodzi o drożdże to suchary uniwersalne Safale S-04. Drożdże angielskie górnej fermentacji. Znane przede wszystkim z szybkiej fermentacji i wysokiej sedymentacji (po zakończeniu pracy opadają na dno i tworzą zbity osad, bardzo ważne, jeżeli chodzi o klarowność). Po prostu uniwersalne. W saszetce znajduje się 11,5 g, trzeba je rehydratyzować. Nalewam do kubka przegotowanej gorącej wody, przykrywam, czekam aż będzie chłodna i wsypuje drożdże. Czekam 15 minut, mieszam zdezynfekowaną łyżeczką, przykrywam i odstawiam.


Pierwszą dawkę chmielu na goryczkę wrzucam po 5 minutach gotowania. Używam przy sprzęcie woreczków muślinowych. Przy warzeniu w normalnym garnku nie trzeba ich używać, bo po chłodzeniu robi się whirlpool, o czym pisałem już tutaj.


Na 15 minut przed końcem warzenia wkładam chłodnicę zanurzeniową i podłączam ją do kranu.


Na 5 minut przed końcem gotowania, dodaję chmiel na aromat. Dorzucam go po prostu do woreczka w którym był chmiel na goryczkę. Potem wyłączam grzałki, odkręcam wodę i chłodzę.


Do zdezynfekowanego fermentora przelewam brzeczkę, i dodaję drożdże z kubka.


Napowietrzam, ciągle mieszając łygą. Sprawdzam gęstość i czas na podsumowanie warzenia. 


Końcowy wynik to ok. 12 Brix ~ 11,5 Blg. Warka była na 20 litrów, u mnie wyszło jedynie 17,5 l. Taki wynik bierze się właśnie ze sprzętu. Zwykle sam śrutuję drobniej niż powyższy zestaw dla uzyskania lepszej wydajności. Drugim problemem jest woda. Tak twarda, że jak kropla spada na podłogę to się tłucze :) 

Kończąc fotorelację, podaję Wam kod rabatowy obniżający cenę zestawu Brown Fade Ale o 10%. Można go zrealizować w sklepie slodichmiel.pl  W koszyku, w odpowiednim polu należy wpisać SICBROWNFADEALE10  Zapraszam do warzenia.
Reklama
Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
blog 2017-03-13 09:43:22
@Fibi
Jak się nie obżera przekąskami przy piciu, to nie rośnie :)
Fibi 2017-03-13 09:33:33
A warzenie bimbru to kie będzie :)))
Od piwa do brzuch rośnie :P
  • USŁUGI | budowlane
    ROBOTY ZIEMNE wykopy wyburzenia Zakopane usługi koparką rozbiórki budynków
    Tel.: 604 163 085
  • PRACA | dam
    FIRMA BUDOWLANA ZATRUDNI: CIEŚLI, DEKARZY, STOLARZY, POMOCNIKÓW BUDOWLANYCH. PRACA STAŁA. 600 38 38 52
  • PRACA | dam
    PENSJONAT W ZAKOPANEM ZATRUDNI KELNERKĘ DO PRACY W WEEKENDY (SOBOTA, NIEDZIELA). Praca stała, całoroczna. tel. 666378357
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    CITROEN C2, 1.4 HDI, DIESEL, 149 tys. km, BIAŁY, UŻYTKOWANY PRZEZ KOBIETĘ, GARAŻOWANY, cena 6700zł. 18 542 40 61
  • PRACA | dam
    ZATRUDNIĘ DO DOMU WCZASOWEGO RECEPCJONISTKĘ. Wymagane doświadczenie. Okolica Zakopanego. Atrakcyjne wynagrodzenie. 603605490 - Anna, 605240541 ? Irina, biuro@giewont-zakopane.pl
  • USŁUGI | inne
    OGRÓD PAMIĘCI. CAŁOROCZNA OPIEKA NAD GROBAMI NA PODHALU,
    Tel.: 605 260 391,
    E-mail: opiekanadgrobami.podhale@wp.pl,
    WWW: www.opiekanadgrobami.podhale.pl
  • PRACA | dam
    Producent programu OGNIK poszukuje kandydatów na pracowników działu obsługi klienta. Praca na etat w Zakopanem. Wymagana biegła obsługa komputera, co najmniej średnie wykształcenie. Mile widziani studenci kierunków: Rachunkowość lub Informatyka. Aplikacje proszę składać na e-mail:
    E-mail: praca@ognik.com.pl
  • PRACA | dam
    Praca w Kebab Majerczyk BUKOWINA T. - PORONIN. Chętnych zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą. Praca stała na dogodnych warunkach. Więcej informacji udzielimy telefonicznie pod numerem 504-163-439
    Tel.: 504-163-439
  • BIURA RACHUNKOWE
    Poprowadzę dokumentację księgowo-kadrową średnich i małych firm.
    Tel.: 788539748
  • PRACA | dam
    Catering Duet w Zakopanem zatrudni kucharza. Praca na stałe, doświadczenie nie jest wymagane.
    Tel.: 604-347-603
  • USŁUGI | budowlane
    USŁUGI STOLARSKIE - SCHODY, DRZWI, ALTANY itp. 517 960 790.
  • USŁUGI | budowlane
    STUDNIE GŁĘBINOWE. 509 898 583.
  • PRACA | dam
    KUCHARZ - SAMODZIELNY KUCHARZ do karczmy w Białym Dunajcu. Ponadprzeciętne wynagrodzenie. 604 443 402.
  • PRACA | dam
    POMOC KUCHENNA/MŁODY KUCHARZ do karczmy w Białym Dunajcu. Wymagane prawo jazdy. 604 443 402.
  • PRACA | dam
    KELNERKA do karczmy w Białym Dunajcu, na stałe lub weekendy i święta. 604 443 402.
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    OKAZJA HONDA FIT. 604 457 116
  • PRACA | dam
    ZATRUDNIMY DOŚWIADCZONEGO PRACOWNIKA WYPOŻYCZALNI NART - Niedzica, tel.692001268
  • PRACA | dam
    ZATRUDNIMY POMOC KUCHENNĄ, POKOJÓWKĘ DO HOTELU. 608088017
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    KLIMATYCZNY PENSJONAT W UROCZEJ LOKALIZACJI RABKA ZARYTE. 500 072 678
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    Do wynajęcia lokal handlowy w Krakowie przy jednej z głównych ulic (100 metrów od Filharmonii, 5 minut od Rynku Głównego ). 500 072678
  • PRACA | dam
    Firma budowlana zatrudni PRACOWNIKA BUDOWLANEGO z doświadczeniem (murarz, cieśla, zbrojarz). Praca od poniedziałku do piątku, zapewniamy zakwaterowanie i dojazd.
    Tel.: 535372746
  • SPRZEDAŻ | różne
    Sprzedam TARCICĘ DĘBOWĄ w różnych klasach: I, II i III. Wilgotność: 6%, po suszarni próżniowej.
    Tel.: 601836919
    E-mail: karstyl@interia.pl
    Inne: 601836919
  • PRACA | dam
    POMOC KUCHENNĄ i PANIĄ SPRZĄTAJĄCĄ do pensjonatu w Białce Tatrzańskiej, na sezon zimowy. 665 602 766.
  • PRACA | dam
    Hotel Bania w Białce Tatrzańskiej zatrudni osoby na stanowisko: POKOJOWA. Zapewniamy umowę o pracę i rodzinne karnety na termy i na narty. administracja@hotelbania.pl tel. 606 792 852
  • PRACA | dam
    Przyjmę MURARZA, CIEŚLĘ, OPERATORA PIŁY TAŚMOWEJ, PRACOWNIKÓW BUDOWLANYCH.
    Tel.: 604200474
  • PRACA | dam
    Poszukuję HYDRAULIKA, stała praca, Zakopane i okolice
    Tel.: 722-310-615
    E-mail: thermosoft@onet.pl
  • PRACA | dam
    RESTAURACJA "KARCZMA PO ZBÓJU" - ZAKOPANE - ZATRUDNI NA STANOWISKO: KELNER/-KA, POMOC KELNERSKA, PRACOWNIK KUCHNI.
    Tel.: 693 345 129.
  • POŻYCZKI
    PROVIDENT - DYSKRECJA. 609 820 345.
  • SPRZEDAŻ | różne
    Sprzedam wysłodki buraczane.
    Tel.: 663535221
    E-mail: grzesik99@wp.pl
  • PRACA | dam
    NIEPALĄCĄ DZIEWCZYNĘ do pomocy w pensjonacie POKOJÓWKA, KELNERKA, POMOC KUCHENNA. Bukowina Tatrzańska - na stałe z zamieszkaniem. 602 74 29 25.
  • NIERUCHOMOŚCI | kupno
    Kupię na wsi - DOM WRAZ Z ZABUDOWANIAMI GOSPODARCZYMI, BIAŁKA, BUKOWINA I OKOLICE. 606 677 311.
  • NIERUCHOMOŚCI | kupno
    Kupię bez pośredników - MIESZKANIE w bloku, 2,3-pokojowe, Ip, Zakopane, Nowy Targ, Rabka. 606 677 311.
  • SPRZEDAŻ | różne
    HURTOWNIA SKÓR Z IMPORTU oferuje: KAWAŁKI I CAŁE SKÓRY KOŻUCHOWE (MERYNO I TOSKANĘ) oraz SKÓRY LICOWE I TAPICERSKIE. 608 716 249, 661 215 577.
  • IMPREZY OKOLICZNOŚCIOWE
    NOWO OTWARTY GÓRALSKI SZAŁAS "KURNIAWA" - PRZYGOTOWUJEMY IMPREZY OKOLICZNOŚCIOWE do 70 osób, EVENTY - MOŻLIWOŚĆ WYNAJĘCIA SAMEGO LOKALU - ZAKOPANE, CHŁABÓWKA 50A. 601 50 44 86.
    WWW: https://www.facebook.com/Willa-Sport-Zakopane-Firma-DIG-Dariusz-Kr%C3%B3l-182237178575876/?ref=br_rs
  • PRACA | dam
    RESTAURACJA W ZAKOPANEM ZATRUDNI NA STANOWISKO KELNER/KELNERKA, PIZZER, KIEROWCA.
    Tel.: 884 33 81 87.
  • PRACA | dam
    Restauracja w Nowym Targu poszukuje KUCHARZA. 794 380 578.
  • PRACA | dam
    Zatrudnię KIEROWCĘ ZMIENNIKA NA TAXI - Zakopane -
    Tel.: 888 223 761.
  • PRACA | dam
    Przyjmę KUCHARZA/KĘ I POMOC KUCHENNĄ - Białka Tatrzańska. 608 101 076.
  • TURYSTYKA I WYPOCZYNEK
    GÓRALSKI DOMEK - Zapraszamy do Cichego - spokojnej miejscowości, kilkanaście kilometrów od Zakopanego, gdzie czeka gotowy na Wasz przyjazd góralski domek "z duszą". Do dyspozycji: obszerny salon z tv, w pełni wyposażona kuchnia, 3 sypialnie (jedna 4-osobowa i dwie 2-osobowe, z możliwością dostawki) oraz 2 łazienki. Na miejscu parking.
    Tel.: 507 171188.
    WWW: www.goralskidomek.podhale.pl
  • TURYSTYKA I WYPOCZYNEK
    Noclegi w Zakopanem
    WWW: www.eNOCLEGI.biz
2017-10-17 22:03 Jesień z lotu ptaka 2017-10-17 20:56 Papugi zamiast gości. Imperial wielkim słupem reklamowym 2017-10-17 19:58 Problemy z przepustem 2017-10-17 18:37 Motocyklista wjechał w płot na Olczy 3 2017-10-17 18:33 Wyrazy wdzięczności dla pedagogów 2017-10-17 18:24 Strażacy, gospodynie i Podhalanie szukają kluczy 2017-10-17 17:50 Uczelnia na najwyższym poziomie 2 2017-10-17 17:20 Podhale kontra reszta Polski 1 2017-10-17 16:00 Zakopiańscy architekci znowu nagrodzeni 3 2017-10-17 15:43 Trzy samochody zderzyły się w Spytkowicach 2017-10-17 14:53 Prawie jak w Afryce 2017-10-17 14:51 Kalatówki do remontu 2017-10-17 13:28 Warsztaty dla rodziców nastolatków 2017-10-17 13:14 Gaudeamus na Kokoszkowie 2017-10-17 12:00 Króle zamknięte dla ruchu 2 2017-10-17 11:39 Kolejne dofinansowanie na remont dworca PKP w Zakopanem 2 2017-10-17 10:54 Ratownicy dziękują za wsparcie Fundacji Ratownictwa Tatrzańskiego TOPR 1 2017-10-17 09:20 News o pedofilu trąci myszką 2017-10-17 08:56 Mały karambol na zakopiance 2017-10-17 08:01 W poszukiwaniu Zimnej Dziury 2017-10-17 07:07 Smaki babiego lata 2017-10-17 00:00 LECZENIE CHORÓB UKŁADU ODDECHOWEGO U DZIECI I DOROSŁYCH 2017-10-16 21:04 Burmistrz Zakopanego wydaje oświadczenie w sprawie Małgorzaty Chechlińskiej 9 2017-10-16 20:57 Autobus zderzył się z samochodem osobowym. Zakopianka zablokowana 3 2017-10-16 19:57 Spłonęła bacówka na Starych Wierchach 2 2017-10-16 19:37 Nie ma biletów na Puchar Świata 2017-10-16 19:37 Białka Tatrzańska z rekordem Polski 2017-10-16 19:08 Poświęcenie sztandaru Związku Podhalan w Harklowej 2017-10-16 18:29 Zepsuty TIR na zakopiance 2017-10-16 17:10 Burmistrz kontra kasyno 1 2017-10-16 15:49 Zakonnik przed sądem 11 2017-10-16 15:29 Ukradł kamerę turyście z Korei. Policjanci złapali złodzieja 2 2017-10-16 14:53 Czekają na chodniki 1 2017-10-16 14:27 Kolizja na zakopiance (wideo) 2017-10-16 13:57 Pies szuka domu 2017-10-16 13:09 Cudowna jesień w Tatrach. Tak będzie do czwartku 1 2017-10-16 12:03 Duże rodziny walczą ze stereotypami 1 2017-10-16 10:04 Zaginiona Litwinka odnaleziona 2 2017-10-16 09:06 Samanta świętowała 90 urodziny 5 2017-10-16 08:00 Serwis laptopów murarską kielnią 2017-10-15 23:56 Paleta jesiennych barw 1 2017-10-15 22:00 Niedziela z relikwiami 1 2017-10-15 21:32 Procesyjny korek na Krupówkach 1 2017-10-15 20:51 Czy wymiana pieca się opłaca czyli ekologia w cenie 3 2017-10-15 20:05 Uroczystości ku czci objawień fatimskich 1 2017-10-15 19:41 Paralotniarz nad Czerwonymi Wierchami 7 2017-10-15 18:40 Chechlińska kontra "Wprost" 2017-10-15 18:30 Owce na nowotarskich ulicach 1 2017-10-15 17:59 Potężny korek w Witowie 1 2017-10-15 17:06 Cerovina i Jawor jesiennie
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2017-10-17 21:36 1. Szacun dla wszystkich ekip, biorących udział w konkursach, bardzo różnorakich potraw. 2017-10-17 21:23 2. Prawda, poziom npm najwyższy! 2017-10-17 21:08 3. @załamana. Nie narzekaj, burmistrz dba o swój teren. 2017-10-17 20:48 4. Zastanawiam się jakie są kryteria. Bo same budynki doopy nie urywają. Przypuszczam, że to "parcie na szkło" , które na siłę próbuje ktoś wykreować. 2017-10-17 20:31 5. Wyrazy uznania 2017-10-17 20:13 6. "Maks 70 ale to maks !" A widziałeś kiedyś motocyklistę który jechał szybciej? Zawsze jeżdżą góra 60 :))))))) 2017-10-17 20:03 7. Bylam swiadkiem zdarzenia. Motor nawet kraweznika nie dotknał a co dopiero jakiegos plotu ! Bzdury. A co do predkosci naprawde nie jechal szybko. Maks 70 ale to maks ! 2017-10-17 19:49 8. tak dla porządku i na przyszłość...szarfy pocztu sztandarowego mają być od prawego ramienia 2017-10-17 19:18 9. @SK Większe wpływy do miasta z legalnych przedsiębiorców - no tak , tylko miasto ma wdu..... legalność swoich działań ( opłata miejscowa , opłata za część własnego lokalu wykorzystywana na działalność gospodarczą , trwonienie pieniędzy budżetowych na spartolone inwestycje , generowanie kosztów , kłamstwa ,nie uzasadnione nagrody , przetargi pod stołem , wieczne dokładanie z budżetu do spółek miejskich i wiele innych . Na dodatek tylko kilkanaście procent zysków pozostaje w mieście resztą karmią się złodzieje wyżej . Ja wyznaję zasadę że złodzieja trzeba zagłodzić a nie karmić , współudział w przestępstwie jest tak samo karany jak samo przestępstwo . Zgodnie z konstytucją , jeżeli aparat państwa wyrządził szkodę musi ją naprawić . Ciekawy jestem co ze zwrotem nie legalnie pobieranej opłaty miejscowej a kwota jest nie bagatelna bo kilkadziesiąt milionów złotych Co do marketingu , ktoś tu zapomniał poprawnej definicji by to gów...... prawidłowo określić . W ogóle moim skromnym zdaniem blog towarzysza Semka to jakaś propagandowa paranoja oderwana od rzeczywistości . Proponuję usiąść na czterech literach i przestać bujać w obłokach . Ps. Rzeczywiście zainteresowanie tematem po ch..... 2017-10-17 19:15 10. Do@Do Staruszek. cytat: " najpewniej przez ?synusia? pierwszego górala senatu RP". Czyżby synuś pchoł sie do władzy w Szczawnicy?. Niepokojące jest to, ze łojciec jak pises piyrwsy górol Senatu był burmisiem w Scownicach przez pół roku w zimie i nie zrobił nic. Ba jedynie przezimowoł z odprawą.
2017-10-16 21:53 1. Dziekuje Pani Zofi za piekne zdjecia zalaczam je na fecbooku i oglada je znajomi i nie tylko tu w Australi Ameryce i Londyn i Doha 2017-10-10 21:41 2. Przepięknie 2017-10-01 02:28 3. przecież to już zima... 2017-09-20 22:47 4. Każdy pracownik ochrony zdrowia ma obowiazek posiadać indetyfikatkor i w ten sposób odróżnia się pielegniarzy od lekarzy. Poza tym czepki to już przeszłość na oddziałach tego nie ma. 2017-09-18 07:57 5. A powiedźcie co z kobietą??? czy ktoś się nią zaopiekował??? 2017-09-14 07:54 6. piękne dzieła, twórczość i wystawa , piękna oprawa muzyczna ale najpiękniejsi byli ludzie. 2017-08-09 16:21 7. Wy to nazywacie emocjami ? 2017-08-09 11:14 8. Serdecznie gratuluję:) życzę pomyślności i powodzenia wraz z Nojśwarniejsą ładnie się prezentują. GRATULACJE ale chciała bym skomentować Pana Mateusza Zając z Rabki Zdrój błagam wyrzuć tą koszulę to nie koszula góralska co to za wzory przy szyi, zrozumcie ludzie te hafty to stylizacja, zrozumcie chłopy jak chcecie się ładnie prezentować to koszule z mankietami, kołnierz, stójka a nie jakieś pseudo koszule. Błagam!!!!!!!! I WSZYSCY CO TO PRZECZYTAJĄ MIEJCIE NA UWADZE:) chciałam pogratulować Klimkowi Słodyczka który najpiękniej zatańczył, nie zgub tego bo uważam że jesteś w swoim pokoleniu a nie jeden starszy mógłby się nauczyć tańczyć od Ciebie a i instruktor nie będę wymieniać którego zespołu NAJLEPSZY W TYM CO ROBISZ. Brawa dla rodziców:) Super chłopaki. PS pisze po polsku bo chce aby wszyscy zrozumieli:) może to dotrze do ludzi :) dzięki za hejt z góry .... i wyrzucie ludzie te ohydne koszule i kto je wprowadził na rynek powinni zamknąć i zlinczować. 2017-08-07 18:31 9. brawo , świetny chłopak! 2017-08-07 17:26 10. Michał SUPER występ :D
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama
Polecamy

Album TP

Pożegnania

Bojcorka

FILMY TP