2017-03-12 12:30:00

Reklama

Blog

Warka - Brown Fade Ale.

Reklama
Reklama

Piwo w stylu American Brown Ale. Ciemnobrązowy kolor, o aromacie słodowym, z nutami czekoladowymi i karmelowymi, tak samo odbierany w smaku. Receptura autorska na bazie słodu pilzneńskiego. Zapraszam do lektury.

Sponsorem dzisiejszego warzenia, oraz kuponów rabatowych, jest:

Zestaw surowców na Brown Fade Ale


Słody:
Słód Pilzneński Strzegom - 3,7 kg.
Słód Karmelowy 150 Strzegom - 0,5 kg.
Słód Czekoladowy Jasny Strzegom - 0,2 kg.

Chmiele:
Chmiel Marynka granulat - 25 g.
Chmiel Lubelski granulat - 25 g.

Drożdże:
Fermentis S-04


Z racji, że mój sprzęt to kociołek do warzenia, poszczególne procesy będą się trochę różnić od typowego zacierania w garnku.

Jak widać, zasyp to 4,4 kg. Stosunek wody do słodu przyjmę na ok. 4:1, więc do kotła leci 17,5 litra.


Ustawiam temperaturę na 69 stopni i czekam, aż się podgrzeje. Teraz czas na kawę bo jest 5:30 rano kiedy wlewam wodę do kotła.


Woda zimna więc z 20 minut trzeba będzie poczekać, aż się nagrzeje. Maksymalna moc grzałki i czekam, aż się nagrzeje. Kiedy to nastąpi, wsypuję powoli słody mieszając łygą, aby nie zbryliły się w wodzie.


Od razu po mieszaniu zaczyna się unosić piękny zapach zacieranego słodu. To trzeba poczuć, żeby zrozumieć, że jest się nad czym zachwycać. 


Tego nie zobaczycie przy zacieraniu w garnku:
Podłączona pompka do kranika w dolnej części kociołka przetacza filtrowany zacier na górę, przelewa się przez otwory tworząc coś w rodzaju deszczownicy. Jeżeli będzie ktoś ciekawy to w którymś poście zrobię opis, recenzję kociołka. Brzeczka jest jeszcze mętna. Po którymś litrze przelatując przez młóto z powrotem zrobi się klarowna.


Temperatura na najniższej mocy grzałki ładnie się utrzymuje. Wahanie 1 stopnia w górę lub w dół. Nic nadzwyczajnego.


Tutaj widać, jak brzeczka jest klarowna. Dodatkowo jak ściemniała. Zapach czekoladowego słodu, kawowy, palony.


Po skończeniu zacierania, czyli po ok. 70 minutach, podnoszę kosz ze słodem aby ociekł i przelewam 5 litrów podgrzanej wcześniej wody, aby wypłukać resztę cukrów z młóta. 


Ustawiam już sterownik w kotle na maksymalne grzanie, zanim wszystko ścieknie z młóta będę miał już ok 90 stopni. Kiedy już nic się nie zlewa i nie kapie wyciągam kosz. Kosz to najgorsza rzecz do mycia w całym sprzęcie.


Tak wygląda wypłukane młóto. Można go użyć do wypieków jako dodatek do ciastek czy chleba. Nadaje się świetnie jako pasza dla bydła, świń czy kur. 


Przed doprowadzeniem do wrzenia brzeczki, na jej powierzchni robi się dużo piany. Trzeba ją mieszać, bo po zagotowaniu wszystko wykipi. Tak samo jak z mlekiem. Teraz czas przygotować sobie drożdże i chmiel. 


Chmiel w sumie tylko należy rozpakować. Świetne rozwiązanie z opakowaniami strunowymi. Są lepsze niż te foliowe bez zamknięcia. Aczkolwiek zależy kto w jakich ilościach kupuje i używa :)
Jeżeli chodzi o drożdże to suchary uniwersalne Safale S-04. Drożdże angielskie górnej fermentacji. Znane przede wszystkim z szybkiej fermentacji i wysokiej sedymentacji (po zakończeniu pracy opadają na dno i tworzą zbity osad, bardzo ważne, jeżeli chodzi o klarowność). Po prostu uniwersalne. W saszetce znajduje się 11,5 g, trzeba je rehydratyzować. Nalewam do kubka przegotowanej gorącej wody, przykrywam, czekam aż będzie chłodna i wsypuje drożdże. Czekam 15 minut, mieszam zdezynfekowaną łyżeczką, przykrywam i odstawiam.


Pierwszą dawkę chmielu na goryczkę wrzucam po 5 minutach gotowania. Używam przy sprzęcie woreczków muślinowych. Przy warzeniu w normalnym garnku nie trzeba ich używać, bo po chłodzeniu robi się whirlpool, o czym pisałem już tutaj.


Na 15 minut przed końcem warzenia wkładam chłodnicę zanurzeniową i podłączam ją do kranu.


Na 5 minut przed końcem gotowania, dodaję chmiel na aromat. Dorzucam go po prostu do woreczka w którym był chmiel na goryczkę. Potem wyłączam grzałki, odkręcam wodę i chłodzę.


Do zdezynfekowanego fermentora przelewam brzeczkę, i dodaję drożdże z kubka.


Napowietrzam, ciągle mieszając łygą. Sprawdzam gęstość i czas na podsumowanie warzenia. 


Końcowy wynik to ok. 12 Brix ~ 11,5 Blg. Warka była na 20 litrów, u mnie wyszło jedynie 17,5 l. Taki wynik bierze się właśnie ze sprzętu. Zwykle sam śrutuję drobniej niż powyższy zestaw dla uzyskania lepszej wydajności. Drugim problemem jest woda. Tak twarda, że jak kropla spada na podłogę to się tłucze :) 

Kończąc fotorelację, podaję Wam kod rabatowy obniżający cenę zestawu Brown Fade Ale o 10%. Można go zrealizować w sklepie slodichmiel.pl  W koszyku, w odpowiednim polu należy wpisać SICBROWNFADEALE10  Zapraszam do warzenia.
Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
blog 2017-03-13 09:43:22
@Fibi
Jak się nie obżera przekąskami przy piciu, to nie rośnie :)
Fibi 2017-03-13 09:33:33
A warzenie bimbru to kie będzie :)))
Od piwa do brzuch rośnie :P

Reklama
  • PRACA | dam
    SKLEP GÓRSKI SPORTOWY ZATRUDNI SPRZEDAWCĘ na stałe.
    Tel.: 503 401 041.
  • PRACA | dam
    TYNKI MASZYNOWE - ZATRUDNIĘ LUB ZLECĘ - brygady lub pojedyncze osoby. 731 877 220.
  • PRACA | dam
    ZATRUDNIĘ KREŚLARZA DO BIURA PROJEKTOWEGO, tel. 608581540
  • PRACA | dam
    FIRMA ZATRUDNI OSOBY DO PORANNEGO SPRZĄTANIA SKLEPÓW ODZIEŻOWYCH W ZAKOPANEM. Osoby zainteresowane proszone są o kontakt telefoniczny 604 063 558.
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    MITSUBISHI ASX 1,8 DID, 150 kM, r.p.2011, przebieg 125 tys. km, I właściciel, stan idealny, serwisowany, bogate wyposażenie, kpl. opon zimowych. Cena do uzgodnienia 605 564 270
  • PRACA | dam
    ZAJAZD GÓRSKI KUŹNICE zatrudni PRACOWNIKA OBSŁUGI TOALET. Tel. 601 268 550.
  • USŁUGI | inne
    OGRÓD PAMIĘCI. CAŁOROCZNA OPIEKA NAD GROBAMI NA PODHALU,
    Tel.: 605 260 391,
    E-mail: opiekanadgrobami.podhale@wp.pl,
    WWW: www.opiekanadgrobami.podhale.pl
  • PRACA | dam
    przyjmę kucharza do pensjonatu z doświadczeniem
    Tel.: 1820 11076
    E-mail: annachyc@gazeta.pl
  • PRACA | dam
    KUCHARKĘ zatrudni DOM WCZASOWY - dobre warunki.
    Tel.: 18 20 66 836.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Falsztyn. ŁADNA, WIDOKOWA DZIAŁKA BUDOWLANA pod domek rekreacyjny/mieszkalny. Dobra cena. +421 905 224 827.
  • PRACA | dam
    "TESKO" Tatrzańska Komunalna Grupa Kapitałowa Spółka z o.o. w Zakopanem zatrudni elektromechanika samochodowego, praca stała, na pełen etat, dobre warunki pracy. nr tel. 695 802 627, 18 20 25 620,e-mail: tesko@tesko.pl.
  • PRACA | dam
    OPIEKUNKI MEDYCZNE ZATRUDNIĘ -
    Tel.: 503 650 903.
  • ZDROWIE I URODA
    Agencja MEDICUS - opieka nad seniorem,
    Tel.: 503 650 903,
    WWW: opiekunkimedyczne.info
  • TURYSTYKA I WYPOCZYNEK
    GÓRALSKI DOMEK - Zapraszamy do Cichego - spokojnej miejscowości, kilkanaście kilometrów od Zakopanego, gdzie czeka gotowy na Wasz przyjazd góralski domek "z duszą". Do dyspozycji: obszerny salon z tv, w pełni wyposażona kuchnia, 3 sypialnie (jedna 4-osobowa i dwie 2-osobowe, z możliwością dostawki) oraz 2 łazienki. Na miejscu parking.
    Tel.: 507 171188.
    WWW: www.goralskidomek.podhale.pl
  • PRACA | dam
    Przyjmę murarzy zbrojarzy cieśli szalunkowych
    Tel.: 605277644
    E-mail: firma@rembud.podhale.pl
  • PRACA | dam
    PRZYJME pracownika do zakladu kusnierskiego
    Tel.: 601504522
  • PRACA | dam
    FIRMA JERONIMO MARTINS POLSKA S.A., WŁAŚCICIEL SKLEPÓW BIEDRONKA, POSZUKUJE OSÓB NA STANOWISKA: ZASTĘPCA KIEROWNIKA SKLEPU ORAZ SPRZEDAWCA - KASJER W ZAKOPANEM I NOWYM TARGU. TEL. 668 333 831
  • PRACA | dam
    RESTAURACJA MAŁA SZWAJCARIA, ZAKOPANE, ZAMOYSKIEGO 11 ZATRUDNI: KELNERKĘ, POMOC KUCHENNĄ, KUCHARZA -
    Tel.: 600 07 61 07.
  • PRACA | dam
    STUDIO PAZNOKCI LEJDIS W NOWYM TARGU-SALA ZABAW MAŁPI GAJ zatrudni do manicure i pedicure. 691 888 444.
  • PRACA | dam
    CIEŚLA SZAL., MURARZ, ELEKTRYK, OPERATOR ŻURAWIA. WYMAGANA ZNAJOMOŚĆ J. NIEMIECKIEGO. Cert. 6760. Kom. 513106189;
    E-mail: pach@diwa-personalservice.pl,
    WWW: www.diwa-personalservice.pl
  • TURYSTYKA I WYPOCZYNEK
    Noclegi w Zakopanem
    WWW: www.eNOCLEGI.biz
2017-07-20 22:11 Podhalański KOD protestuje przeciwko zmianom w sądownictwie 2017-07-20 21:35 Narty w lipcu i sierpniu, na śniegu 2017-07-20 19:44 Kilkuletni chłopiec zamknięty w samochodzie 2017-07-20 17:37 Wypadek na zakopiance. Tworzą się duże korki 1 2017-07-20 17:28 Piloci szkolą się w Bukowinie 2017-07-20 17:04 Remont na Spyrkówce 1 2017-07-20 15:20 Bargiel zmienia trasę na K2 2017-07-20 14:28 W końcu zrobiło się gorąco. Uwaga na burze 2017-07-20 13:01 Zderzenie motocyklisty z samochodem dostawczym 2017-07-20 12:31 Po Zakopanem jeździmy powoli 1 2017-07-20 11:13 Hej Fest teraz w Krynicy 2017-07-20 10:26 Chodniki gotowe 2017-07-20 09:32 Chodźcie z nami! 19 2017-07-20 09:14 Zamknięta Spyrkówka, Guty i Bachledy 2017-07-20 07:57 Żegnaj przyjacielu 2017-07-20 07:55 Wielkie otwarcie Lidla 8 2017-07-19 21:41 Posypały się medale 2017-07-19 21:09 Otwarcie Lidla. Konkurs zakończony 2 2017-07-19 20:16 To młodzi zakopiańczycy wymyślili ankietę 5 2017-07-19 20:06 Nie zostawił następców 1 2017-07-19 18:35 Zderzenia roweru z traktorem 2017-07-19 17:02 Z ogromnym żalem żegnamy śp. red. Wojciecha Mroza 2 2017-07-19 16:57 Pogrzeb Wojciecha Mroza w sobotę w Zakopanem 2017-07-19 16:41 Witkacy wita po przerwie 2017-07-19 15:35 Podhalańska Wyższa i gmina Szaflary z porozumieniem 2017-07-19 14:43 Tablica z błędem 2 2017-07-19 13:48 W końcu nadchodzą upały 1 2017-07-19 13:25 Strażacy zapraszają na festyn 2017-07-19 12:42 Chorzy czekają na krew 2017-07-19 11:09 Zmarła ofiara wczorajszego wypadku na Dunajcu 1 2017-07-19 09:51 Zalety Zakopanego: przystojni górale. Wady: zajęci panowie 2 2017-07-19 07:59 Anglistyka w „Podhalańskiej Wyższej” już magisterska 2017-07-19 07:11 II Bieg po Oddech z Justyną Kowalczyk 2017-07-18 22:30 Zwalniający internet 2017-07-18 20:35 Odszedł Wojciech Mróz, założyciel Tygodnika Podhalańskiego 7 2017-07-18 20:06 Krupówki przed i po. Jak oceniacie park kulturowy? 11 2017-07-18 19:35 Poranny pożar tartaku 2017-07-18 18:38 Popołudniowa kąpiel w Bystrej 1 2017-07-18 17:32 Siedem dni wielkiego ścigania 4 2017-07-18 16:43 Regaty na Jez. Czorsztyńskim 2017-07-18 16:02 Minigolf dla każdego 1 2017-07-18 15:36 Piasek, puchar i adrenalina 2017-07-18 14:13 Lidl ogłosił wielkie otwarcie 8 2017-07-18 12:57 Ukraińcy bez dokumentów. Mieszkaniec Salwadoru też dostał mandat 2017-07-18 10:22 Kobieta i dziewczynka wpadły do Dunajca 1 2017-07-18 09:58 Długa kolejka do kolejki na Kasprowy. Koniki atakują 13 2017-07-18 09:56 Pies pod Giewontem 5 2017-07-18 08:17 Zagrają o Puchar Wójta 2017-07-18 01:16 Nocny pożar w Bielance 2017-07-17 22:06 Altana na jazzowo - New Market Jazz Band w niedzielę w miejskim parku
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2017-07-20 22:09 1. Panie redaktorze - pisz pan do właściciela tablicy a nie czepiaj się parafian http://www.drewniana.malopolska.pl/?page=kontakt 2017-07-20 21:49 2. @fibi Aleś ty wredna. A miało być tak pięknie... 2017-07-20 21:13 3. dla mnie jest to skandal, że otworzono kolejny śmietnik( dyskont) w ścisłym centrum miasta! 2017-07-20 21:05 4. Dzieci bardzo fajne, ale jak ktos mysli, ze mamusie nie maczaly palcow w tej inicjatywie...to sie bardzo myli ! 2017-07-20 20:55 5. "na odcinku między Myślenicami a Nowym Targiem" - to już trzeba było napisać "między Krakowem a Zakopanem". 2017-07-20 19:45 6. Teraz młodzi max.40 - 45 lat starsi na zasłużony ( lub nie ) odpoczynek. 2017-07-20 19:43 7. Ubecja jak widać dalej broni swoich przywilejów i bezkarności. Jak można być tak głupim żeby palić świeczki za utrzymaniem tego szamba. Już niedługo !!! Otwórzcie link, który zamieścił Krzysiek Dudziński (100% poparcia). Zaznaczam, że nie jestem FANEM PIS-u. 2017-07-20 18:55 8. Pani bur... już ma drogę obok domu wyremontowaną, teraz obok pana bur... remontują pewnie dojadą aż na Murzasichle. A Tatary czekają nie mówiąc o Furmanowej. 2017-07-20 18:02 9. Ożesz, Pani Beata Czerska cytuje Jana Pawła II... Nawet tego nie skomentuje. Skomentuje jednak fakt, iż nie nawołuje Pani stada owiec, aby dołączyły do protestu. Jako prowadząca blog ma Pani miejsce do szerokiej argumentacji "jak, po co i dlaczego", logicznie przekonać potencjalnego niezdecydowanego, że jednak jego to dotyczy. Niestety. patrząc na Pani ostatnie wpisy muszę stwierdzić, że Pani nie potrafi napisać logicznego, dobrze zargumentowanego, przekonującego postu. Jakieś obrazki, słowa w cudzysłowach, linki, wyrażenia retoryczne, cytaty. Dwa zdania na krzyż bełkotu. Zero mięsa. Dochodzę do wniosku, że logiczna argumentacja jest Pani zupełnie obca. 2017-07-20 16:57 10. Wypada przy okazji przypomnieć słuszną inicjatywę Tyg. P. polegającą na możliwości zadania pytań Panu Burmistrzowi w tej rubryce. Może warto powtórzyć ?
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama
Polecamy

FILMY TP

Pożegnania

Album TP

Bojcorka