2017-06-02 14:30:00

Blog

Szkło do piwa.

reklama
Reklama

Picie piwa, to dla większości tylko picie. Gdyby zagłębić się jednak bardziej w style piwne z którymi w parze idzie różnorodność aromatów i smaków, to odpowiadając na pytanie -Jak pijesz piwo? nie odpowiesz przecież - Z gwinta!

Szkło ma znaczenie!

Wyjaśnijmy sobie od razu, że nie odnoszę się do eurolagerów oscylujących w okolicach dwóch złotych, dostępnych w każdym spożywczym sklepie. W nich bukiet aromatów po ogrzaniu, podobny jest do tych zapachów które towarzyszą nam kiedy mijamy legowisko i wybieg psa, który uwiązany jest na łańcuchu. 

Może trochę z przesadą, ale w eurolagerze dużo jest niepożądanych aromatów, dlatego producenci zalecają mocne schłodzenie przed piciem. Dlatego właśnie nie lubicie pić nieschłodzonego mocno piwa. Wtedy bowiem brak jakichkolwiek złożonych aromatów i smaku, a przy okazji piwo zaczyna śmierdzieć. Tyle na temat sikaczy. 


Szkło, za którym idzie szeroko rozumiana kultura picia piwa, ma znaczenie. Oczywiście nie chce nikogo urazić, ale kupując wspomnianego już wielokrotnie eurolagera, nie robimy tego w celu degustacji i zachwycania się nad aromatem w pokalu z długą nóżką, po to, aby poczuć złożoność surowców, ale po to, bo jest w nim alkohol. Dlatego, aby poczuć słodowość, paloność,  tropikalne owoce, cytrusy, żywicę, banany, czy tez ziołowość i przyprawy, musimy zadbać o naczynie z którego będziemy pić. Pokal, szklanka, czy też kufel -którym często nazywamy szklankę, chociaż wcale nim nie jest.

Picie piwa z gwinta, czy też z puszki jest jak już wspomniałem, kulturą picia. Tak jak z winem. Nie musimy go pic, aby wiedzieć, że najlepiej smakuje z odpowiednich kieliszków, które są różnych kształtów i rozmiarów. Kiedy mamy w ręku butelkę piwa, nie jesteśmy w stanie nic o nim powiedzieć, oprócz informacji zawartych na etykiecie i kotretykiecie. Kiedy do degustacji używamy szkła, widzimy solidną kremową pianę (piana zależnie od stylu, albo bujna, albo brak), potrafimy określić barwę piwa i jego klarowność. Oczy wysyłają sygnał do mózgu, że spotka nas coś przyjemnego. Jest tak samo jak z jedzeniem: kiedy oglądamy ładnie przygotowane dania, od razu stajemy się głodni, chyba, że dopiero co jedliśmy. 

Drugim bodźcem jest zapach. Pijąc z gwinta, zakrywamy cały aromat jaki oddaje piwo, uczucie takie samo jak przy piciu kiedy mamy katar.

Po aromacie czas wreszcie na smak. Wydawałoby się, że smak będzie taki sam z gwinta jak ze szkła. Otóż nie! Tak naprawdę dużo rzeczy które konsumujemy i mówimy, ze maja jakiś smak to tak naprawdę aromat, tak więc pijąc z butelki odbieramy sobie całą przyjemność degustacji. Oczywiście niektóre style piwne same w sobie będą wymagać szkła, aby być pijalnymi. Tak samo jak z nalewkami, likierami czy kremami: pijemy je z kieliszków, bo pijąc je inaczej, albo przeszkadza nam alkohol, albo są słodkim ulepkiem który nas mdli i nie mamy ochoty na kolejne wzięcie do ust. Tak samo jest w z piwem, kiedy pijemy (przykładowo) porter bałtycki, możemy odebrać nosem jak i ustami: czekoladę, śliwki, kakao, ciemne jagody, wiśnię, toffi, karmel, orzechy, kawowość, czy lukrecję. Albo dla tych co ciemnych nie lubią: pijąc APA (American Pale Ale) spodziewać się możemy owoców tropikalnych, cytrusowych, żywicy, aromatu nafty. Szok? Normalka! Wystarczy wlać go do szkła.

Przedstawię kilka rodzai szkieł do piwa z krótkimi opisami. Te według mnie popularne i niektóre używane.

KUFEL

kufel

Ten standardowy, masywny z uchem. Występujący w pojemnościach 0,25-1 l. Niemieckie kufle które znacie z Oktoberfest, roznoszone przez cycate Bawarki, noszą nazwę Mass (1.069 l. objętości). W kuflu najlepiej pije się piwa stołowe, do obiadu, które nie wymagają koncentracji aromatów, takie które pije się do ugaszenia pragnienia.

WEIZEN

weizen
Przeznaczone głównie do piwa pszenicznego (Weizen – niem. pszenica). Uwydatnia barwę typową dla tego rodzaju piwa i utrzymuje bujna pianę.

SHAKER

shaker

Szklanka do piw niewymagających koncentrowania aromatów przy nosie. Z tym że, np. stout podany w tej szklance jak najbardziej może być, tak coffee stout, stout z wanilią, czy wędzony już nie, bo uciekają nam aromaty. jak sami widzicie, rozszerza się ku górze. 

SNIFTER

snifter
Snifter (ang. sniff-wąchać) używany głównie do brandy i koniaków, świetnie kumuluje aromaty u wylotu szkła. bardzo dobre do mocnych piw, gdzie trunek się sączy i delektuje aromatem i smakiem z każdym łykiem.

CRAFT MASTER ONE

craftmasterone
Popularne na festiwalach piwnych, łatwo do niego nalać piwo. Zwężony dół dobrze leży w dłoni i pozwala precyzyjniej określić barwę, natomiast góra koncentruje aromaty piwa.

TeKu

teku
Sensoryczne szkło, modne w świecie beer geeków, popularne na festiwalach. Szeroka czasza bardzo dobrze kumuluje aromaty.

Oczywiście to chyba najpopularniejsze ze szkieł w świecie piwnej rewolucji. Występuje wiele innych, firmowych, z ciekawymi kształtami i pojemnościami. 
Jeżeli chodzi o nazywanie w grupy szkła do piwa to:

KUFEL - ma ucho
POKAL - ma nóżkę, nie ma ucha
SZKLANKA - nie ma ucha, nie ma nóżki

Teraz już chyba nie ma opcji, abyście mylili szklankę z kuflem.

Rewolucja piwna ciągle nabiera tempa, nie zwalnia. Każdego dnia pojawiają się nowe piwa, więc nowe naczynia do nich też cieszą się braniem. Polacy też gorsi nie są i mają swoją odpowiedź na pędzący szał piwny.
Bartek Lenard i Wojtek Biegus, pochodzący ze Śląska, opracowali projekt szkła FRELA (w gwarze śląskiej tak mówi się na kobietę), które kształtem ma przypominać kształt kobiety. 

frela.pl
źródło:frela.pl


Nie namawiam nikogo do tego, aby stał się chorym fanatykiem piwnej hipsterki, gdzie całe mieszkanie zaj*bane szkłem do piwa, ale do tego, aby wydając pieniądze na piwo, móc docenić jego wygląd, aromat i smak. Po to aby dostarczyć sobie przyjemnych bodźców z degustacji, przelewając piwo do szkła, niekoniecznie tego dedykowanego do danego stylu, bo piwo inaczej w szkle smakuje.

Jeżeli dotarłeś do tego miejsca, to przy kolejnej wizycie w sklepie, oprócz piw które pijesz, kup sobie "inne" nieznane, droższe. Przelej je do szkła, czy to będzie kieliszek od wina, czy tez szklanka, powąchaj i spróbuj. Powiesz wtedy, miał rację. 

Reklama
Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
Autor 2017-06-04 21:17:06
@gepard czester
O składzie obecnego eurolagera można by zrobić osobny wpis. Jeżeli produkcja butelki piwa to koszt kilkadziesiąt groszy, to nie ma opcji, aby doszukiwać się tam słodu, czy chmielu. Na szczęście na smak którego koncerny nauczyły ludzi, powoli wpływa zaangażowanie kraftów. Prędzej czy później pewnie i tak światowi gracze będą sami musieli nadążyć za tym co małe browary zaczynają serwować klientowi. Dzięki za przeczytanie wpisu. Pozdrawiam :)
gepard czester 2017-06-04 20:01:10
Autor bloga ma racje. W okresie PRL gustowałem w Okocim i Krakus. Te zachodnie z Pewex były dobre. Teraz jest wszechobecny eurolager. Ktoś mnie kiedyś skrytykował na forum przed laty za to, że teraz nie ma dobrego piwa, potem Żywiec wrócił do etykiet z czasów Polski Ludowej. Picie z gwinta jest cechą rozpoznawalną Polaków na świecie, nie dotyczy to tylko piwa, Polak nie chce sprawiać problemu obsłudze baru, by ktoś po nim mył naczynia, prawda, że śmieszne. I jeszcze jedno, jeżeli przy stoliku siedzi 3 Polaków, to na stole jest 9 piw. Polak jest honorowy :) :) W miarę degustacji stolik z naszymi rodakami, potem obsługuje 2 kelnerów. W latach 70 byłem poza granicami Polski i stwierdzam, że pomimo przeróżnych kształtów butelek, nasze jak tam było, to było najlepsze. A tak na prawdę, to nie wiem z czego robią ten eurolager, jak nie z tabletek, to chyba z plastiku. Jak wszystko teraz. Mam nadzieję, że mój komentarz do bloga nie zostanie ocenzurowany.
koniczyna 2017-06-04 07:48:42
Mistrz mówi - piwo jest szkodliwe i nie należy go pić

www.yout ube.com/wat ch?v=dhcu n1byFfA
oczywista, że bez spacjów
Góral z Trójmiasta 2017-06-02 23:29:00
Dla 90% polskich piwoszy w/w informacje byłyby szokujące ;)
Ale nic im nie grozi, bo nie czytają takich rzeczy :D

A ja i tak wolę mleko :)
Lolek 2017-06-02 21:59:36
Widziałem to szkło w sklepie Tea Time w Galerii Nowotarskiej !
Fibi 2017-06-02 15:37:55
No fajniy, ale trzeba jeszcze pić piwo w fajnym towarzystwie :)
Nie żłopać na kanapie przed telewizorem. :)
I cieszyć się, że to piwo ukształtowało to piękne ciało :)
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    DOM DREWNIANY po remoncie, Nowy Targ centrum. 607 98 53 68.
  • IMPREZY OKOLICZNOŚCIOWE
    Restauracja SKALNICA w Bukowinie Tatrzańskiej - ostatnie WOLNE TERMINY na przyjęcia komunijne w maju 2018. Organizujemy również wesela, chrzciny, urodziny itp.
    Tel.: Tel.730 74 74 74
    WWW: www.restauracjaskalnica.pl
  • PRACA | dam
    LUKSUSOWY OBIEKT WYPOCZYNKOWY W ZAKOPANEM POSZUKUJE KANDYDATA/TKI NA STANOWISKO: OPIEKUN GOŚCIA. ZADANIA: obsługa recepcji i kompleksowa opieka nad Gościem, uczestnictwo w przygotowywaniu i wydawaniu śniadań oraz nadzór nad ich prawidłowym przebiegiem, prace porządkowe w obiekcie, pomoc w sprzątaniu pokoi gościnnych i odpowiedzialność za ich właściwe przygotowanie na przyjazd Gościa. WYMAGANIA: wysoki poziom kultury osobistej, pogodne usposobienie, uczciwość i odpowiedzialność, aktualne badania sanitarno-epidemiologiczne, znajomość języka angielskiego mile widziana. OFERUJEMY: umowę o pracę, szkolenie wstępne, atrakcyjne wynagrodzenie. WSZYSTKICH ZAINTERESOWANYCH PROSIMY O PRZESŁANIE APLIKACJI DROGĄ MAILOWĄ NA ADRES:
    E-mail: rekrutacja@villabelweder.pl
  • PRACA | dam
    POSZUKUJĘ NAUCZYCIELA JĘZYKA POLSKIEGO DLA ANGLOJĘZYCZNEGO NORWEGA, 2 x w tygodniu. telefon +4799563751 lub 505438332
  • PRACA | dam
    ZATRUDNIĘ SPRZEDAWCĘ W SKLEPIE ODZIEŻOWYM. UMOWA O PRACĘ, PEŁNY ETAT -
    Tel.: 605 690 922.
  • PRACA | dam
    Hotel Toporów w Białce Tatrzańskiej przyjmie do pracy Panią KUCHARKĘ (śniadania-obiadokolacje) praca stała lub sezonowa.
    Tel.: 698763582 608151114
    E-mail: topor@toporow.pl
  • PRACA | dam
    KIEROWCĘ TIRA. 697 699 752
  • USŁUGI | budowlane
    ROBOTY ZIEMNE wykopy wyburzenia Zakopane usługi koparką rozbiórki budynków
    Tel.: 604 163 085
  • PRACA | dam
    FIRMA BUDOWLANA ZATRUDNI: CIEŚLI, DEKARZY, STOLARZY, POMOCNIKÓW BUDOWLANYCH. PRACA STAŁA. 600 38 38 52
  • PRACA | dam
    PENSJONAT W ZAKOPANEM ZATRUDNI KELNERKĘ DO PRACY W WEEKENDY (SOBOTA, NIEDZIELA). Praca stała, całoroczna. tel. 666378357
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    CITROEN C2, 1.4 HDI, DIESEL, 149 tys. km, BIAŁY, UŻYTKOWANY PRZEZ KOBIETĘ, GARAŻOWANY, cena 6700zł. 18 542 40 61
  • PRACA | dam
    ZATRUDNIĘ DO DOMU WCZASOWEGO RECEPCJONISTKĘ. Wymagane doświadczenie. Okolica Zakopanego. Atrakcyjne wynagrodzenie. 603605490 - Anna, 605240541 - Irina, biuro@giewont-zakopane.pl
  • USŁUGI | inne
    OGRÓD PAMIĘCI. CAŁOROCZNA OPIEKA NAD GROBAMI NA PODHALU,
    Tel.: 605 260 391,
    E-mail: opiekanadgrobami.podhale@wp.pl,
    WWW: www.opiekanadgrobami.podhale.pl
  • PRACA | dam
    Producent programu OGNIK poszukuje kandydatów na pracowników działu obsługi klienta. Praca na etat w Zakopanem. Wymagana biegła obsługa komputera, co najmniej średnie wykształcenie. Mile widziani studenci kierunków: Rachunkowość lub Informatyka. Aplikacje proszę składać na e-mail:
    E-mail: praca@ognik.com.pl
  • PRACA | dam
    Praca w Kebab Majerczyk BUKOWINA T. - PORONIN. Chętnych zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą. Praca stała na dogodnych warunkach. Więcej informacji udzielimy telefonicznie pod numerem 504-163-439
    Tel.: 504-163-439
  • BIURA RACHUNKOWE
    Poprowadzę dokumentację księgowo-kadrową średnich i małych firm.
    Tel.: 788539748
  • PRACA | dam
    Catering Duet w Zakopanem zatrudni kucharza. Praca na stałe, doświadczenie nie jest wymagane.
    Tel.: 604-347-603
  • USŁUGI | budowlane
    USŁUGI STOLARSKIE - SCHODY, DRZWI, ALTANY itp. 517 960 790.
  • USŁUGI | budowlane
    STUDNIE GŁĘBINOWE. 509 898 583.
  • PRACA | dam
    KUCHARZ - SAMODZIELNY KUCHARZ do karczmy w Białym Dunajcu. Ponadprzeciętne wynagrodzenie. 604 443 402.
  • PRACA | dam
    POMOC KUCHENNA/MŁODY KUCHARZ do karczmy w Białym Dunajcu. Wymagane prawo jazdy. 604 443 402.
  • PRACA | dam
    KELNERKA do karczmy w Białym Dunajcu, na stałe lub weekendy i święta. 604 443 402.
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    OKAZJA HONDA FIT. 604 457 116
  • PRACA | dam
    ZATRUDNIMY DOŚWIADCZONEGO PRACOWNIKA WYPOŻYCZALNI NART - Niedzica, tel.692001268
  • PRACA | dam
    ZATRUDNIMY POMOC KUCHENNĄ, POKOJÓWKĘ DO HOTELU. 608088017
  • PRACA | dam
    Firma budowlana zatrudni PRACOWNIKA BUDOWLANEGO z doświadczeniem (murarz, cieśla, zbrojarz). Praca od poniedziałku do piątku, zapewniamy zakwaterowanie i dojazd.
    Tel.: 535372746
  • PRACA | dam
    POMOC KUCHENNĄ i PANIĄ SPRZĄTAJĄCĄ do pensjonatu w Białce Tatrzańskiej, na sezon zimowy. 665 602 766.
  • PRACA | dam
    Hotel Bania w Białce Tatrzańskiej zatrudni osoby na stanowisko: POKOJOWA. Zapewniamy umowę o pracę i rodzinne karnety na termy i na narty. administracja@hotelbania.pl tel. 606 792 852
  • PRACA | dam
    Przyjmę MURARZA, CIEŚLĘ, OPERATORA PIŁY TAŚMOWEJ, PRACOWNIKÓW BUDOWLANYCH.
    Tel.: 604200474
  • PRACA | dam
    Poszukuję HYDRAULIKA, stała praca, Zakopane i okolice
    Tel.: 722-310-615
    E-mail: thermosoft@onet.pl
  • PRACA | dam
    RESTAURACJA "KARCZMA PO ZBÓJU" - ZAKOPANE - ZATRUDNI NA STANOWISKO: KELNER/-KA, POMOC KELNERSKA, PRACOWNIK KUCHNI.
    Tel.: 693 345 129.
  • POŻYCZKI
    PROVIDENT - DYSKRECJA. 609 820 345.
  • SPRZEDAŻ | różne
    Sprzedam wysłodki buraczane.
    Tel.: 663535221
    E-mail: grzesik99@wp.pl
  • PRACA | dam
    NIEPALĄCĄ DZIEWCZYNĘ do pomocy w pensjonacie POKOJÓWKA, KELNERKA, POMOC KUCHENNA. Bukowina Tatrzańska - na stałe z zamieszkaniem. 602 74 29 25.
  • NIERUCHOMOŚCI | kupno
    Kupię na wsi - DOM WRAZ Z ZABUDOWANIAMI GOSPODARCZYMI, BIAŁKA, BUKOWINA I OKOLICE. 606 677 311.
  • NIERUCHOMOŚCI | kupno
    Kupię bez pośredników - MIESZKANIE w bloku, 2,3-pokojowe, Ip, Zakopane, Nowy Targ, Rabka. 606 677 311.
  • SPRZEDAŻ | różne
    HURTOWNIA SKÓR Z IMPORTU oferuje: KAWAŁKI I CAŁE SKÓRY KOŻUCHOWE (MERYNO I TOSKANĘ) oraz SKÓRY LICOWE I TAPICERSKIE. 608 716 249, 661 215 577.
  • IMPREZY OKOLICZNOŚCIOWE
    NOWO OTWARTY GÓRALSKI SZAŁAS "KURNIAWA" - PRZYGOTOWUJEMY IMPREZY OKOLICZNOŚCIOWE do 70 osób, EVENTY - MOŻLIWOŚĆ WYNAJĘCIA SAMEGO LOKALU - ZAKOPANE, CHŁABÓWKA 50A. 601 50 44 86.
    WWW: https://www.facebook.com/Willa-Sport-Zakopane-Firma-DIG-Dariusz-Kr%C3%B3l-182237178575876/?ref=br_rs
  • PRACA | dam
    RESTAURACJA W ZAKOPANEM ZATRUDNI NA STANOWISKO KELNER/KELNERKA, PIZZER, KIEROWCA.
    Tel.: 884 33 81 87.
  • PRACA | dam
    Restauracja w Nowym Targu poszukuje KUCHARZA. 794 380 578.
  • PRACA | dam
    Zatrudnię KIEROWCĘ ZMIENNIKA NA TAXI - Zakopane -
    Tel.: 888 223 761.
  • PRACA | dam
    Przyjmę KUCHARZA/KĘ I POMOC KUCHENNĄ - Białka Tatrzańska. 608 101 076.
  • TURYSTYKA I WYPOCZYNEK
    GÓRALSKI DOMEK - Zapraszamy do Cichego - spokojnej miejscowości, kilkanaście kilometrów od Zakopanego, gdzie czeka gotowy na Wasz przyjazd góralski domek "z duszą". Do dyspozycji: obszerny salon z tv, w pełni wyposażona kuchnia, 3 sypialnie (jedna 4-osobowa i dwie 2-osobowe, z możliwością dostawki) oraz 2 łazienki. Na miejscu parking.
    Tel.: 507 171188.
    WWW: www.goralskidomek.podhale.pl
  • TURYSTYKA I WYPOCZYNEK
    Noclegi w Zakopanem
    WWW: www.eNOCLEGI.biz
2017-10-20 18:00 Dorula buduje wyciąg w Poroninie 2017-10-20 17:36 Sławomir na Sylwestra chce przyjechać do Zakopanego 2017-10-20 17:02 Miasto Kobiet 2017-10-20 15:54 Remont w Morskim Oku 2017-10-20 15:16 Tydzień dobrego chleba w szkole branżowej przy SOSW 2017-10-20 13:51 Spotkania wokół Tatr 2017-10-20 13:39 Małgorzata Chechlińska odpowiada burmistrzowi Zakopanego 11 2017-10-20 13:03 Niebawem kolejna „Jesienna bajka w Tatrach” 2017-10-20 11:44 Szalony Przechód, czyli na dzikim krańcu Tatr (zdjęcia, wideo) 2017-10-20 10:07 Ścigany, no... prawie ścigany 1 2017-10-20 09:40 Wycinka przy moście 2017-10-20 09:34 Polsko-słowacki festyn rowerowy 2 2017-10-20 09:20 Stare Dobre Małżeństwo w Nowym Targu. Mamy zaproszenia 2017-10-20 08:01 Przedszkolaki i strażacy 2017-10-19 21:29 Tabor do naprawy 1 2017-10-19 20:22 Inspirowane górami. Festiwal im. Macieja Berbeki 2017-10-19 20:08 Krzyk rozpaczy 23 2017-10-19 19:17 Rajd Żubrów zawita do gminy Szaflary 2017-10-19 18:45 Sąd odmieniony 2017-10-19 18:30 Mniej za badania, a więcej pieców pod kontrolą 2 2017-10-19 18:00 Moda na startupy – czy ma swoje uzasadnienie? 2017-10-19 17:30 OSP Bańska Wyżna: Straż to poświęcenie 2017-10-19 15:28 Kończy się remont popularnego szlaku w Tatrach 1 2017-10-19 14:06 Zachęta do ochrony powietrza 1 2017-10-19 13:42 „Podhale Animale - Introduction” - nowa wystawa w MOK 2017-10-19 13:29 OSP Bańska Niżna: Zawsze gotowi 2017-10-19 12:56 Trójka na tropie mgiel, lokalnych artystów i wód 2017-10-19 12:38 IV Podhalański Zlot Enduro MTB 2 2017-10-19 12:03 Kotek zaginął w Bukowinie Tatrzańskiej 9 2017-10-19 11:47 Policja publikuje zdjęcia rzeczy osoby, której szczątki znaleziono w Tatrach 2 2017-10-19 11:00 Zamknięte skrzyżowanie na Alei Przewodników 2017-10-19 09:49 Studentki Uniwersytetu Trzeciego Wieku pielgrzymują 2017-10-19 07:00 Megakradzież w Nowym Targu 1 2017-10-19 05:12 Nocny pożar w Sieniawie 2017-10-18 20:59 Nowotarska puszka pandory - znów konflikt wokół jarmarku 2 2017-10-18 20:03 Przewodnicy i naciągacze 14 2017-10-18 18:36 Wbiegną na Kasprowy 2017-10-18 18:14 Prawie jak Las Vegas 2 2017-10-18 17:39 Zakopiańska Akademia Śpiewu rusza z naborem 1 2017-10-18 16:45 Miastowa "witacka" jegomościa 9 2017-10-18 15:51 Papierosy bez akcyzy ukryte w samochodowych skrytkach 2 2017-10-18 15:10 Słoneczna serenada pod Łomnicą 1 2017-10-18 14:26 Europejskie emocje na scenie 2017-10-18 13:59 Wizja, pomysły i ich podsumowanie 2017-10-18 13:17 Uwaga, kierowcy. Utrudnienia na drogach 4 2017-10-18 13:13 „2 wymiary i inne” - nowa wystawa w „Jatkach” 2017-10-18 12:35 VI. Festiwal „Inspirowane górami” 2017-10-18 12:31 Niedźwiedź, a może jednak nie niedźwiedź 2 2017-10-18 12:19 Zakopiańczycy w Poczdamie 2017-10-18 11:25 Trwa przebudowa szkoły na Harendzie 2
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2017-10-20 17:09 1. Wyjątkowe bezczelne skur...... o - wpierw wyremontować po to by za bezcen sprzedać , to się nazywa prywatyzacja . Aparat państwa polskiego to bezczelni złodzieje wraz z organami ścigania , sądownictwem i całą administracją . Każdy prawdziwy Polak musi mieć argument by się przed tą mafią bronić skutecznie i nie robić w gacie lecz wykazywać się równą bezwzględnością co ta banda . 2017-10-20 16:54 2. Trzeba być fanatycznym, chorym wariatem by podpalać siebie w imię jakichś protestów upolitycznionych - w tym wypadku w wielu punktach treści protestu nie uzasadnionych . Choroby trzeba leczyć a nie wykorzystywać je do manipulacji politycznych . Na marszu KOD jeden też udawał że go zabili ale kolega mu wytłumaczył że ktoś ten fakt udawania z filmował . Śmierdzi propagandą lewacką na kilometr jak zwykle z wypocin P. Czerskiej a fuj . Ja jestem za tym by wszyscy lewacy skakali na główkę z dziesiątego piętra na beton w ramach protestu - powodzenia w śmiałych planach - ze sportowym pozdrowieniem . Takie samooczyszczenie było by wskazane - byłby nareszcie spokój i nie potrzeba by było dekomunizacji 2017-10-20 16:30 3. Do Mirek Kaczynski. Jezu Chryste, ale masz słownictwo. Napisz, które to seminarium duchowne kończyłeś. W tym kraju, to robi się coraz bardziej niebezpiecznie dla myślących inaczej. Zastanawiam się, czy przez pomyłkę stąpił inny duch i odmienił oblicze tej ziemi. 2017-10-20 16:30 4. "biedna" pani małgosia myślała że znowu trafiła na jelenia a tu taka niespodzianka i zamieszanie 2017-10-20 16:24 5. Jakoś nie potrafię oprzeć się wrażniu, że do tej tragedii przyczynili się przede wszystkim ci, którzy nakręcają atmosferę grozy, czyli środowiska związane z antypisowską opozycją, kodem itp. Nieszczęsny człowiek (jak donoszą media, z problemami psychicznymi) uwierzył, że za chwilę Polska się zawali i podjął kroki nieadekwatne do sytuacji. Dziś ludzie pokroju hartmana (kto nie widział jego reakcji niech poszuka w sieci) żerują na tym dramacie, nie widząc własnej winy. Podobnie autorka bloga nie omieszkała wykorzystać okazji. Ale z ręką na sercu, niech Pani odpowie - jak realnie odczuła Pani pisowską dyktaturę? Oczywiście z wyłączeniem możliwości wycięcia drzew na własnej posesji, z której skwapliwie skorzystała... 2017-10-20 16:08 6. Zmanipulowane zdjęcia w Tv Polsat kuchni w hotelu Litwor - pokazują stan kuchni po 9 dniach urzędowania w nim bandy ochroniarzy, która nielegalnie przejęła hotel. 2017-10-20 15:53 7. ponawiam pytanie Pani Chechlinska -za ile "sprywatyzowała " pani świetnie prosperującą firmę "Tatry" i dlaczego wtedy pozwalniałą pani ludzi -długoletnich pracowników? lata 1989-1992 jakoś tak.. co z majątkiem? 2017-10-20 15:00 8. Trafiła kosa na kamień i basta 2017-10-20 14:46 9. Nie doczytałem się tych protestach postulatu zabraniającego nieuczciwego przejmowania, pseudo reprywatyzacji, kamienic wraz z lokatorami, przez zorganizowane grupy przestępcze w dużych miastach. Liczę w tym temacie na inicjatywę autorki bloga, niestrudzonej orędowniczki walki o sprawiedliwość społeczną. 2017-10-20 14:45 10. Polsat Interwencja 16.15 wczoraj i dzisiaj oraz niedziela program Państwo w Państwie 19.30
2017-10-18 22:24 1. Moniczko piękne zdjęcia zapierają dech w piersiach rzadko kiedy oglądam takie zdjęcia Pełen profesjonalizm 2017-10-18 12:42 2. Pani Moniko piękne zdjęcia pełen profesjonalizm takich zdjęć i ujęć powinien zazdrościć niejeden fotograf Super !!! czapki z głów Po takich zdjęciach powinna Pani otrzymać dużo propozycji . 2017-10-16 21:53 3. Dziekuje Pani Zofi za piekne zdjecia zalaczam je na fecbooku i oglada je znajomi i nie tylko tu w Australi Ameryce i Londyn i Doha 2017-10-10 21:41 4. Przepięknie 2017-10-01 02:28 5. przecież to już zima... 2017-09-20 22:47 6. Każdy pracownik ochrony zdrowia ma obowiazek posiadać indetyfikatkor i w ten sposób odróżnia się pielegniarzy od lekarzy. Poza tym czepki to już przeszłość na oddziałach tego nie ma. 2017-09-18 07:57 7. A powiedźcie co z kobietą??? czy ktoś się nią zaopiekował??? 2017-09-14 07:54 8. piękne dzieła, twórczość i wystawa , piękna oprawa muzyczna ale najpiękniejsi byli ludzie. 2017-08-09 16:21 9. Wy to nazywacie emocjami ? 2017-08-09 11:14 10. Serdecznie gratuluję:) życzę pomyślności i powodzenia wraz z Nojśwarniejsą ładnie się prezentują. GRATULACJE ale chciała bym skomentować Pana Mateusza Zając z Rabki Zdrój błagam wyrzuć tą koszulę to nie koszula góralska co to za wzory przy szyi, zrozumcie ludzie te hafty to stylizacja, zrozumcie chłopy jak chcecie się ładnie prezentować to koszule z mankietami, kołnierz, stójka a nie jakieś pseudo koszule. Błagam!!!!!!!! I WSZYSCY CO TO PRZECZYTAJĄ MIEJCIE NA UWADZE:) chciałam pogratulować Klimkowi Słodyczka który najpiękniej zatańczył, nie zgub tego bo uważam że jesteś w swoim pokoleniu a nie jeden starszy mógłby się nauczyć tańczyć od Ciebie a i instruktor nie będę wymieniać którego zespołu NAJLEPSZY W TYM CO ROBISZ. Brawa dla rodziców:) Super chłopaki. PS pisze po polsku bo chce aby wszyscy zrozumieli:) może to dotrze do ludzi :) dzięki za hejt z góry .... i wyrzucie ludzie te ohydne koszule i kto je wprowadził na rynek powinni zamknąć i zlinczować.
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama
Polecamy

Bojcorka

FILMY TP

Pożegnania

Album TP