Reklama

2021-09-27 15:30:55

Zakopane - Wiedeń

Polacy zdziwieni, że przed wejściem do lokalu pytają o szczepienia

Zakopiańczyk, bohater naszych tekstów będzie w poniedziałek i wtorek uczyć wiedeńskich restauratorów jak przygotować najlepsze polskie dania.

Marek Tomasz Jurczak zna polską kuchnię od podszewki, od niedawna szefuje kuchni Bistro Zakopane w Wiedniu. Dzielić się będzie swoją wiedzą z załogą restauracji "Schweizerhaus". "W dniach 27-28 września zachęcamy do odwiedzenia restauracji i spróbowanie polskich smaków w najpyszniejszej odsłonie" - zaprasza Instytut Polski w Wiedniu. Wszystko w ramach projektu "KU-KU" - KUltur-KUlinarik - zainicjowanego przez Tschechisches Zentrum w ramach współpracy narodowych instytutów kultury EUNIC. Projekt ma na celu wymianę tradycji kulinarnych między uczestniczącymi w projekcie państwami. 

Kucharze z kilku państw przygotują potrawy regionalne z kuchni swoich krajów. Poprowadzą też szkolenia w wiedeńskiej restauracji "Schweizerhaus" na Praterze. To lokal z kilkusetletnią tradycją. 

Przy okazji, zapytaliśmy Marka Tomasza Jurczaka, jak restauratorzy w Wiedniu przeszli przez wakacyjny sezon. 

Polska zazdrość i nienawiść

- W Wiedniu w naszej dzielnicy wakacje bardzo spokojne - mówi Marek Tomasz Jurczak - Ale o dziwo coś się u nas dzieje. Odwiedziło nas kilku polityków z dzielnicy i pomagają. Była też ostatnio telewizja wiedeńska, a rodacy kręcili u nas odcinek Jestem z Polski z TVN Style. Jakoś nadal sobie radzimy. Teraz mamy wyróżnienie do promowania polskiej kuchni. 

Restaurator podkreśla, że na naszych łamach pochwalił tutejszą pomoc od rządu i magistratu. To sprawiło, że samorząd austriacki jeszcze bardziej wspiera restauratora z Polski - reklamą, promocją i częstymi odwiedzinami w lokalu. - Chciałem również podziękować redakcji za wsparcie. Artykuł został odebrany pozytywnie w większości przez rodowitych mieszkańców. Polska publika raczej nas znienawidziła, że dlaczego możemy mieć lepiej niż inni, lepiej nie było, ale były perspektywy. A Polacy, którzy tu mieszkają i znikają na weekendy do Polski i tak tej sytuacji nigdy nie zrozumieją . Tu blokują gastronomie dla niezaszczepionych, tak zapowiedzieli już dawno, a nasi dalej zdziwieni ze się ich o test pyta przed zamówieniem w lokalu. Dziwne czasy ale żyjemy i pozdrawiamy redakcję - podsumowuje szef kuchni Bistro Zakopane we Wiedniu.

Z początkiem roku pisaliśmy o wiedeńskim lokalu Cafe Bistro Zakopane w papierowym wydaniu Tygodnika Podhalańskiego (TP nr4/2021) :

Wiedeńskie Zakopane trzyma się mocno

- Gdyby nie góralski upór, to miejsce byłoby już sprzedane - mówi Marek Tomasz Jurczak, zakopiańczyk, który jesienią 2019 r. w centrum Wiednia uruchomił bistro "Zakopane".

 Niedługo po otwarciu nowego lokalu wybuchła pandemia. - Codziennie widzę nowe oferty pracy na wiedeńskich grupach społecznościowych, codziennie czytam, jak trudna jest sytuacja wielu osób - dodaje Marek Tomasz Jurczak. -  Wiele lokali się zamyka, firmy padają. Ale też na mojej ulicy uruchomiony został nowy lokal, wszystko tak naprawdę zależy od podejścia i nastawienia.

Zakopiańczyk doskonale rozumie rozterki przedsiębiorców, którzy działają w Polsce. Sam korzysta z pomocy państwa austriackiego. - Bistro prowadzę z moją partnerką. Cały czas każde z nas, jako że jesteśmy też wspólnikami w biznesie, dostaje po tysiąc euro miesięcznie. To nam wystarcza na życie. A na lokal dokłada państwo. Przykładowo za listopad otrzymaliśmy od państwa zwrot 80% utargu z listopada zeszłego roku, w grudniu 50% utargu za zeszły rok. Grudzień to w Wiedniu bardzo dobry czas dla gastronomii. Dlatego kwotowo to były dla restauratorów spore sumy. Można też pracować na wynos. Bankructwa się nie boimy - podkreśla Marek Tomasz Jurczak. Dodaje, że czas pandemii dla austriackiej gastronomii to też okres modernizacji kuchni, remontu pustych sal. Sam wykorzystał wprowadzenie pandemii na promocję. Narzeka na niewielką opłacalność sprzedaży na wynos. Platformy internetowe, z których korzysta bistro "Zakopane", biorą sporą prowizję.  - Prowadzę jeszcze jedną firmę w Wiedniu, która tak naprawdę utrzymuje lokal - mówi Marek Tomasz Jurczak. Jego zdaniem mało kto zdaje sobie sprawę, jak wielkie koszty niesie za sobą prowadzenie lokalu gastronomicznego. Mówi, że sprzedaż na wynos pozwala pokryć jedynie część rachunków, jakie każdego miesiąca musi płacić. - To skarbonka bez dna i dnia wolnego, to jest styl życia i pasja - podkreśla właściciel bistro "Zakopane". - Nagrodą w tym całym trudzie są nasi zadowoleni klienci - podkreśla.

Bunt przeciwko lockdownowi w Austrii nie wchodzi w rachubę. Pojedyncze incydenty kończą się szybko i boleśnie. Marek przypomina, że niedawno jedna z restauratorek otworzyła lokal. W pół godziny miała wizytę policjantów.  Skończyło karą wysokości 30 tys. euro i całkowitym zamknięciem lokalu. - Właścicielka dostała też zakaz wstępu do swojego lokalu, chyba że w asyście policji - opowiada Marek Tomasz Jurczak.

Światełkiem w tunelu zdają się być informacje o luzowaniu obostrzeń. - Rząd planuje uruchomić kilka hoteli i nawet kawiarnie. Liczba zarażonych nie spada, co jest bardzo dziwne, normalnego życia nadal nie ma. W Wiedniu jest godzina policyjna. Wprowadzono nowy rodzaj maski, bez której nie będzie można wejść do sklepów - wylicza codzienne niedogodności zakopiańczyk. Mimo wsparcia ze strony państwa nie udało mu się uciec od długów. - Państwo pomogło i mogę to potwierdzić, ale nie każdy dostał wystarczające środki na przetrwanie - przypomina zakopiańczyk. - Przy pierwszym zamknięciu nie dotrzymaliśmy warunków pomocy, no i niestety nie było nas stać na terminowe płacenie rachunków za czynsz, prąd, telefony, gaz. Za te rachunki państwo zwracało gastronomii, my niestety nie dostaliśmy żadnego zwrotu i ratalnie spłacaliśmy część zadłużenia - podsumowuje zakopiańczyk. 

 Na szczęście z końcem minionego roku w bistro rozdzwoniły się telefony z zamówieniami dań na Wigilię Bożego Narodzenia. Wielu naszych rodaków, którzy mieszkają w Wiedniu, wspierało i wspiera w ten sposób polskie bistro do dziś, zamawiając dania na wynos.

Dla prowadzącego bistro "Zakopane" lockdown i serwowanie dań na wynos oznaczało też konieczność wprowadzenia wielu zmian. Trzeba było stworzyć nowe menu, inaczej zorganizować pracę. Jako że klienci w Austrii bardzo dbają o ekologię, Marek szybko zrezygnował z plastikowych opakowań. Teraz dania na wynos pakowane są do biodegradowalnych pojemników. - W zeszłym roku na wiosnę było nam o wiele trudniej, teraz, gdy wszystko mamy dopracowane, pracuje nam się dużo lepiej - podsumowuje Marek Tomasz Jurczak.

Rafał Gratkowski

Kup e-wydanie Tygodnika Podhalańskiego.

Reklama
Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
takich krajów nie odwiedzam 2021-09-27 22:29:49
Paszport do restauracji? Rok temu ludzie którzy ostrzegali przed tego rodzaju paranoją kręconą pod pretekstem walki z infekcją, byli nazywani szurami i foliarzami. A w segregacji ludzi Austriacy mają skądinąd spore doświadczenie.
qaz 2021-09-27 21:55:49
A w Polsce ponoć zamordyzm. Buhahahahahahah. Kumpel ukrywał się przed pałami w Niemczech żeby zjeść śniadanie wielkanocne z rodziną.
mobi 2021-09-27 21:27:53
Demokracja to jednak rządy głupców, pytają człowieka przed wejściem do lokalu czy jest zaszczepiony, to może równolegle niech działają lokale dla niezaszczepionych
tadek 2021-09-27 18:46:00
Wypada życzyć takich gości jak Michał Dworczyk ,bo ci od ośmiorniczek to cieniasy.

Reklama
  • SPRZEDAŻ | różne
    Sprzedam GOBELIN - pejzaż zimowy - (145/80). TORBY JUHASKIE. CHODNIKI TKANE NA KROŚNIE. Tel. 793 887 893
  • PRACA | dam
    Firma z Nowego Targu zatrudni pracownika do profilowania (wycinania) skór owczych - możliwość przyuczenia, mile widziane doświadczenie. Dzwonić od poniedziałku-piątku w godz. 8-16. 888343695shop@vanuba.com
    Tel.: 888343695
  • PRACA | dam
    PRZYJMĘ SPRZEDAWCĘ RTV AGD NA PEŁNY ETAT, UMOWA O PRACĘ. 502 303 913
  • PRACA | dam
    Karczma w Zakopanem zatrudni KELNERKĘ, KUCHARZA, POMOC KUCHENNĄ - 602 611 999.
  • POŻYCZKI
    PROVIDENT. 571 240 909.
  • USŁUGI | inne
    PROFESJONALNA WYCINKA DRZEW, GAŁĘZI Z PODNOŚNIKA I Z UŻYCIEM LINY. 889 105 476
  • PRACA | dam
    PRZYJMĘ SPRZEDAWCĘ NA PEŁNY ETAT, UMOWA O PRACĘ. 502 303 913
    Tel.: 502 303 913
  • PRACA | dam
    PENSJONAT W ZAKOPANEM - PRZYGOTOWANIE ŚNIADAŃ/SPRZĄTANIE POKOI (DORYWCZA, 8-10 DNI W MIESIĄCU), 18 zł/godz., umowa zlecenie. 511 397 987.
  • PRACA | dam
    RESTAURACJA REGIONALNA W ZAKOPANEM ZATRUDNI ZASTĘPCĘ SZEFA KUCHNI. 606 208 503
  • PRACA | dam
    RESTAURACJA W ZAKOPANEM ZATRUDNI OSOBY DO PRACY W WEEKENDY, ŚWIĘTA, od 17zł/h na rękę. 601 533 566, 18 20 64 305
  • PRACA | dam
    RESTAURACJA W ZAKOPANEM ZATRUDNI KELNERKĘ I POMOC KELNERSKĄ - PRACA STAŁA, 17zł/h na rękę. 601 533 566, 18 20 64 305
  • PRACA | dam
    RESTAURACJA W ZAKOPANEM ZATRUDNI OSOBĘ DO PRACY ZA BAREM, 17 za godzinę. 601 533 566, 18 20 64 305
  • PRACA | dam
    Hotel "Foluszowy Potok" Zakopane, ul. Zamoyskiego 42 zatrudni: POKOJOWĄ. Zapewniamy stałą, stabilną, spokojną pracę. Kontakt wyłącznie telefoniczny: 660 41 00 46
  • PRACA | dam
    KARCZMA RĄBANICA W PORONINIE ZATRUDNI KELNERKĘ, praca stała. 600 071 887
  • PRACA | dam
    Nowo otwarty Aparthotel w Białce Tatrzańskiej zatrudni RECEPCJONISTĘ/TKĘ -praca zmianowa ,umowa o pracę na pełny etat ,elastyczny grafik ,atrakcyjne wynagrodzenie 512576206 /aparthotelbialczanski@gmail.com. 512576206aparthotelbialczanski@gmail.com
    Tel.: 512576206
  • USŁUGI | inne
    WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098.
  • PRACA | dam
    Zatrudnię KUCHARZA, POMOCE KUCHENNE, KELNERKI - ZAKOPANE - 600 035 355.
  • PRACA | dam
    Zatrudnimy TECHNICZNEGO w małym hotelu 4* w centrum Zakopanego. Tel 720 762 779. Mail: biznes@hotelcrocus.pl
  • PRACA | dam
    Firma DREWNEX Spytkowice przyjmie pracowników budowlanych do montażu i budowy domów drewnianych. Praca na montażu i stolarni. 692 193 449.
  • PRACA | dam
    ZATRUDNIMY OSOBY DO SPRZĄTANIA MARKETU BUDOWLANEGO przy ul. Szaflarskiej w Nowym Targu. Praca dwuzmianowa. Stawka od 13,85 zł na godzinę netto (na rękę). Kontakt pon. - pt. w godz.8 - 15, tel. 601 156 466
    Tel.: 601 156 466
  • PRACA | dam
    ZATRUDNIĘ SPRZEDAWCZYNIE DO SKLEPU SPOŻYWCZEGO w SUCHEM, na stałe - umowa o pracę. Elastyczny grafik. Tel. 606 751 451.
  • PRACA | dam
    Zatrudnię DO KWIACIARNI W PORONINIE. Praca stała. 507 02 06 04.
  • PRACA | dam
    Polskie Koleje Linowe to pracodawca z ponad 85-letnią tradycją, działający obecnie w siedmiu ośrodkach w Tatrach i Beskidach. Zatrudniający ponad 300 osób. DOŁĄCZ DO NAS! Obecnie poszukujemy osób na stanowisko: SPECJALISTA ds. HR. Miejsce pracy: Zakopane, możliwa częściowa praca zdalna. OPIS STANOWISKA: - Prowadzenie procesów rekrutacyjnych, w tym identyfikacja potrzeb rekrutacyjnych, publikacja ogłoszeń, selekcja aplikacji, prowadzenie spotkań, składanie ofert, - Koordynowanie procesu onboardingu nowych pracowników, - Realizacja i koordynacja projektów rozwojowych w obszarze miękkiego HR: rozwój i ocena kompetencji, ścieżki kariery, zarządzanie talentami, programy motywacyjne, - Organizacja i koordynacja procesów związanych ze szkoleniami i rozwojem pracowników oraz zarządzaniem wiedzą w firmie (programy praktyk, staży i udział w targach pracy), - Organizacja szkoleń wewnętrznych i zewnętrznych dla pracowników firmy, - Współpraca z firmami zewnętrznymi w zakresie: benefitów pracowniczych, rekrutacji oraz zatrudniania pracowników tymczasowych, - Inicjowanie i realizacja działań z obszaru employer brandingu - dbałość o markę pracodawcy na rynku pracy, - Wsparcie managerów i pracowników w bieżących sprawach z zakresu HR, - Aktywne uczestnictwo w opracowywaniu, aktualizacji oraz wdrażaniu polityk w obszarze HR, - Wsparcie w projektach zespołu kadr i płac (doświadczenie w obszarze kadrowo-płacowym będzie dodatkowym atutem), - Przygotowywanie analiz, raportów i prezentacji na potrzeby bieżących działań. WYMAGANIA: - Wykształcenie wyższe kierunkowe, - Doświadczenie zawodowe w obszarze HR - min. 2 lata doświadczenia na podobnym stanowisku, - Komunikatywność, otwartość, kreatywność oraz wysokie umiejętności interpersonalne, - Zaangażowanie i odpowiedzialność za powierzone zadania, wykazywanie inicjatywy, - Umiejętność pracy zespołowej, - Bardzo dobra organizacja pracy własnej, dokładność, - Orientacja na cel i klienta wewnętrznego, - Otwartość na zmiany, - Znajomość prawa pracy, - Zainteresowanie tematyką HR oraz śledzenie aktualnych trendów w tym obszarze, - Dobra znajomość programów: MS Office (w szczególności Ms Excel), - Możliwość odbywania podróży służbowych na terenie Małopolski i Podkarpacia. OFERUJEMY: - Stabilne zatrudnienie w oparciu o umowę o pracę, - Możliwość zdobywania doświadczenia w rozwijającej się firmie, - Atrakcyjne wynagrodzenie i pakiet socjalny, karty pracownicze, ubezpieczenie na życie, - Ciekawą pracę w zgranym i wspierającym się zespole, - Możliwa częściowa praca zdalna. APLIKACJE prosimy przesyłać na adres: rekrutacja@pkl.pl z dopiskiem: "PKL HR". Informujemy, że skontaktujemy się z wybranymi kandydatami. Prosimy o dopisanie oświadczenia o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych.
    E-mail: rekrutacja@pkl.pl
  • PRACA | dam
    POMOC DO PENSJONATU - KOŚCIELISKO - 600 403 706.
  • PRACA | dam
    DOM OPIEKI W ZAKOPANEM ZATRUDNI POKOJOWĄ . STAŁA I PEWNA PRACA. 698-673-260swiatkowska.w@wp.pl
    Tel.: 698
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    PENSJONAT w Kościelisku. 607 506 428.
  • USŁUGI | budowlane
    KOMINKI, PARAPETY, SCHODY MARMUROWE, NAGROBKI, GROBOWCE. KRÓTKIE TERMINY. 601 958 378
  • PRACA | dam
    Karczma na Krupówkach - zatrudnimy PRACOWNIKÓW NA BAR ORAZ KELNERÓW. Od już. Zakopane. Kontakt: 533 226 109.
  • PRACA | dam
    Dom Wypoczynkowy przyjmie kucharza/kucharkę oraz pomoc do obsługi w obiekcie na sezon zimowy. Praca od połowy grudnia. Wysokie wynagrodzenie!. 668 021 047
    Tel.: 668 021 047
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    LAS Z GRUNTEM ROLNYM, 8000 m, obrzeża Zakopanego. 607 506 428.
  • PRACA | dam
    Zatrudnimy OSOBY DO PUNKTU GASTRONOMICZNEGO OD JUŻ - SPRZEDAŻ GOFRÓW I WINA GRZANEGO - KRUPÓWKI. Kontakt: 533 226 109.
  • PRACA | dam
    NORWEGIA (Oslo) - BUDOWLAŃCY. Zatrudnimy na warunkach norweskich pomocników, tynkarzy, malarzy, dekarzy. Języki obce NIE wymagane - praca tylko z pracownikami z Podhala. Praca całoroczna, również w zimie. Zjazdy do kraju co 1-3 tygodnie (samolot) wg. własnego uznania. Pełna elastyczność co do wyjazdów do kraju. Zarobki od 15-25 Euro /godz. Zapraszamy. Tel. 667 602 602.
  • USŁUGI | budowlane
    OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.
2021-10-26 21:30 Dostaliśmy pięć, a stracimy osiem milionów złotych 2 2021-10-26 21:00 Po pandemicznej przerwie wraca konkurs dla młodych tancerzy 2021-10-26 20:12 Panorama Tatr z masztem. Mieszkańcy mają mieszane odczucia 2 2021-10-26 19:30 Do Ostrowska samochodem, dalej - pieszo 1 2021-10-26 18:45 Puste jesienne Zakopane 2021-10-26 18:11 Dwór w Łopusznej w remoncie 2021-10-26 18:01 Jesienne torfowiska (ZDJĘCIA) 2021-10-26 17:15 Covidowe przepełnienie w szpitalu powiatowym i apel o szczepienia 5 2021-10-26 16:34 Lawina wypadków na Babiej Górze. Goprowcy nie mieli odpoczynku 1 2021-10-26 16:15 Ktoś rozpylił nieznany gaz na stoku, konieczna ewakuacja ludzi z kolejki linowej 2021-10-26 16:14 Zaduszki jazzowo-bluesowe 2021-10-26 15:30 Redyk Hyrczyków (ZDJĘCIA, WIDEO) 1 2021-10-26 14:45 Ratownicy TOPR musieli się desantować 1 2021-10-26 14:26 Sprawdź bezpłatnie ustawienie świateł w samochodzie 1 2021-10-26 14:15 Jakie rajstopy na zimę wybrać? 2021-10-26 14:00 Trwa remont linii kolejowej. Przyniesie on zamknięcie przejazdu na Ustupie 1 2021-10-26 13:15 Spacerkiem wokół odnowionego centrum kultury. Jak Wam się podoba? 2 2021-10-26 12:40 Część Zakopanego bez prądu 4 2021-10-26 12:30 Dziś znów ponad 6000 nowych zakażeń koronawirusem w Polsce. Bardzo dużo zgonów z powodu Covid-19 5 2021-10-26 11:30 Oderwała się Turnica Kurczaba. Nowe nagranie z kamiennej lawiny w Tatrach (WIDEO) 1 2021-10-26 10:50 Nie dziś, lecz 9. grudnia upamiętnimy "UJKA" Krzeptowskiego 2021-10-26 10:45 Mroźny poranek w Zakopanem, a w Tatrach inwersja. Słoneczne prognozy 2021-10-26 10:00 Walonki dla góralek 2021-10-26 09:00 Słońce wzeszło nad Tatrami 2021-10-26 08:00 Zakopane dostanie 5 milionów złotych 11 2021-10-25 21:15 Nie wiadomo, kiedy odjeżdża bus. Wciąż brakuje rozkładów jazdy 2 2021-10-25 21:02 Auto w rowie 2021-10-25 20:30 Akwen w jesiennym wystroju 2021-10-25 20:00 Wiem, kto zabił. Jedno z was będzie następne. Konkurs dla czytelników 2021-10-25 19:45 Piętnastu kierowców straciło prawa jazdy 2021-10-25 18:40 23-letni kierowca był pijany. Policja podała szczegóły zatrzymania na Rafaczówkach 12 2021-10-25 18:15 Nic na siłę. Nie musimy robić zatoczek postojowych 9 2021-10-25 17:45 Pamięci Hanki Nowobielskiej 2021-10-25 17:42 Muza w Cafe Lulu 2021-10-25 17:33 Katolipa - kicz a sztuka sakralna. Spotkanie w Jatkach 2021-10-25 17:30 Paraliż miasta to norma 11 2021-10-25 16:57 Gdzie znaleźć sowę w Mieście? Noc Bibliotek i wieczorna wyprawa 2021-10-25 16:45 Najstarsze orawskie nagrobki 2021-10-25 16:33 W duchu folkowej muzyki. Warsztaty Muzolingua International 2021-10-25 16:15 Kończy się flisacki sezon. Ostatnie łodzie popłyną w niedzielę 2021-10-25 16:12 Groźny wypadek na Chyżniance 2021-10-25 15:32 Tak wymijała, że TIR-owi urwała koło. Wielki korek w Dębnie! 2021-10-25 15:15 Szykujesz się do ślubu? Zajrzyj na targi 2021-10-25 14:30 Honorowy dzielnicowy. Dariusz Knapczyk oddał już 30 litrów krwi 1 2021-10-25 14:19 Targ przedświąteczny 2021-10-25 13:24 Ścigała go policja uderzył w drzewo Aktualizacja (WIDEO) 7 2021-10-25 13:00 Cenny dar dla Muzeum Tatrzańskiego 2021-10-25 12:15 Kończy się remont ul. Długiej - przy okazji wynieśli całe skrzyżowanie 2021-10-25 11:30 Codzienny raport covidowy 4 2021-10-25 10:45 Słońce świeci nad Tatrami
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama
Polecamy

Album TP

Bojcorka

FILMY TP

Pożegnania