Reklama

2021-09-27 15:30:55

Reklama

Zakopane - Wiedeń

Polacy zdziwieni, że przed wejściem do lokalu pytają o szczepienia

Reklama

Zakopiańczyk, bohater naszych tekstów będzie w poniedziałek i wtorek uczyć wiedeńskich restauratorów jak przygotować najlepsze polskie dania.

Marek Tomasz Jurczak zna polską kuchnię od podszewki, od niedawna szefuje kuchni Bistro Zakopane w Wiedniu. Dzielić się będzie swoją wiedzą z załogą restauracji "Schweizerhaus". "W dniach 27-28 września zachęcamy do odwiedzenia restauracji i spróbowanie polskich smaków w najpyszniejszej odsłonie" - zaprasza Instytut Polski w Wiedniu. Wszystko w ramach projektu "KU-KU" - KUltur-KUlinarik - zainicjowanego przez Tschechisches Zentrum w ramach współpracy narodowych instytutów kultury EUNIC. Projekt ma na celu wymianę tradycji kulinarnych między uczestniczącymi w projekcie państwami. 

Kucharze z kilku państw przygotują potrawy regionalne z kuchni swoich krajów. Poprowadzą też szkolenia w wiedeńskiej restauracji "Schweizerhaus" na Praterze. To lokal z kilkusetletnią tradycją. 

Przy okazji, zapytaliśmy Marka Tomasza Jurczaka, jak restauratorzy w Wiedniu przeszli przez wakacyjny sezon. 

Polska zazdrość i nienawiść

- W Wiedniu w naszej dzielnicy wakacje bardzo spokojne - mówi Marek Tomasz Jurczak - Ale o dziwo coś się u nas dzieje. Odwiedziło nas kilku polityków z dzielnicy i pomagają. Była też ostatnio telewizja wiedeńska, a rodacy kręcili u nas odcinek Jestem z Polski z TVN Style. Jakoś nadal sobie radzimy. Teraz mamy wyróżnienie do promowania polskiej kuchni. 

Restaurator podkreśla, że na naszych łamach pochwalił tutejszą pomoc od rządu i magistratu. To sprawiło, że samorząd austriacki jeszcze bardziej wspiera restauratora z Polski - reklamą, promocją i częstymi odwiedzinami w lokalu. - Chciałem również podziękować redakcji za wsparcie. Artykuł został odebrany pozytywnie w większości przez rodowitych mieszkańców. Polska publika raczej nas znienawidziła, że dlaczego możemy mieć lepiej niż inni, lepiej nie było, ale były perspektywy. A Polacy, którzy tu mieszkają i znikają na weekendy do Polski i tak tej sytuacji nigdy nie zrozumieją . Tu blokują gastronomie dla niezaszczepionych, tak zapowiedzieli już dawno, a nasi dalej zdziwieni ze się ich o test pyta przed zamówieniem w lokalu. Dziwne czasy ale żyjemy i pozdrawiamy redakcję - podsumowuje szef kuchni Bistro Zakopane we Wiedniu.

Z początkiem roku pisaliśmy o wiedeńskim lokalu Cafe Bistro Zakopane w papierowym wydaniu Tygodnika Podhalańskiego (TP nr4/2021) :

Wiedeńskie Zakopane trzyma się mocno

- Gdyby nie góralski upór, to miejsce byłoby już sprzedane - mówi Marek Tomasz Jurczak, zakopiańczyk, który jesienią 2019 r. w centrum Wiednia uruchomił bistro "Zakopane".

 Niedługo po otwarciu nowego lokalu wybuchła pandemia. - Codziennie widzę nowe oferty pracy na wiedeńskich grupach społecznościowych, codziennie czytam, jak trudna jest sytuacja wielu osób - dodaje Marek Tomasz Jurczak. -  Wiele lokali się zamyka, firmy padają. Ale też na mojej ulicy uruchomiony został nowy lokal, wszystko tak naprawdę zależy od podejścia i nastawienia.

Zakopiańczyk doskonale rozumie rozterki przedsiębiorców, którzy działają w Polsce. Sam korzysta z pomocy państwa austriackiego. - Bistro prowadzę z moją partnerką. Cały czas każde z nas, jako że jesteśmy też wspólnikami w biznesie, dostaje po tysiąc euro miesięcznie. To nam wystarcza na życie. A na lokal dokłada państwo. Przykładowo za listopad otrzymaliśmy od państwa zwrot 80% utargu z listopada zeszłego roku, w grudniu 50% utargu za zeszły rok. Grudzień to w Wiedniu bardzo dobry czas dla gastronomii. Dlatego kwotowo to były dla restauratorów spore sumy. Można też pracować na wynos. Bankructwa się nie boimy - podkreśla Marek Tomasz Jurczak. Dodaje, że czas pandemii dla austriackiej gastronomii to też okres modernizacji kuchni, remontu pustych sal. Sam wykorzystał wprowadzenie pandemii na promocję. Narzeka na niewielką opłacalność sprzedaży na wynos. Platformy internetowe, z których korzysta bistro "Zakopane", biorą sporą prowizję.  - Prowadzę jeszcze jedną firmę w Wiedniu, która tak naprawdę utrzymuje lokal - mówi Marek Tomasz Jurczak. Jego zdaniem mało kto zdaje sobie sprawę, jak wielkie koszty niesie za sobą prowadzenie lokalu gastronomicznego. Mówi, że sprzedaż na wynos pozwala pokryć jedynie część rachunków, jakie każdego miesiąca musi płacić. - To skarbonka bez dna i dnia wolnego, to jest styl życia i pasja - podkreśla właściciel bistro "Zakopane". - Nagrodą w tym całym trudzie są nasi zadowoleni klienci - podkreśla.

Bunt przeciwko lockdownowi w Austrii nie wchodzi w rachubę. Pojedyncze incydenty kończą się szybko i boleśnie. Marek przypomina, że niedawno jedna z restauratorek otworzyła lokal. W pół godziny miała wizytę policjantów.  Skończyło karą wysokości 30 tys. euro i całkowitym zamknięciem lokalu. - Właścicielka dostała też zakaz wstępu do swojego lokalu, chyba że w asyście policji - opowiada Marek Tomasz Jurczak.

Światełkiem w tunelu zdają się być informacje o luzowaniu obostrzeń. - Rząd planuje uruchomić kilka hoteli i nawet kawiarnie. Liczba zarażonych nie spada, co jest bardzo dziwne, normalnego życia nadal nie ma. W Wiedniu jest godzina policyjna. Wprowadzono nowy rodzaj maski, bez której nie będzie można wejść do sklepów - wylicza codzienne niedogodności zakopiańczyk. Mimo wsparcia ze strony państwa nie udało mu się uciec od długów. - Państwo pomogło i mogę to potwierdzić, ale nie każdy dostał wystarczające środki na przetrwanie - przypomina zakopiańczyk. - Przy pierwszym zamknięciu nie dotrzymaliśmy warunków pomocy, no i niestety nie było nas stać na terminowe płacenie rachunków za czynsz, prąd, telefony, gaz. Za te rachunki państwo zwracało gastronomii, my niestety nie dostaliśmy żadnego zwrotu i ratalnie spłacaliśmy część zadłużenia - podsumowuje zakopiańczyk. 

 Na szczęście z końcem minionego roku w bistro rozdzwoniły się telefony z zamówieniami dań na Wigilię Bożego Narodzenia. Wielu naszych rodaków, którzy mieszkają w Wiedniu, wspierało i wspiera w ten sposób polskie bistro do dziś, zamawiając dania na wynos.

Dla prowadzącego bistro "Zakopane" lockdown i serwowanie dań na wynos oznaczało też konieczność wprowadzenia wielu zmian. Trzeba było stworzyć nowe menu, inaczej zorganizować pracę. Jako że klienci w Austrii bardzo dbają o ekologię, Marek szybko zrezygnował z plastikowych opakowań. Teraz dania na wynos pakowane są do biodegradowalnych pojemników. - W zeszłym roku na wiosnę było nam o wiele trudniej, teraz, gdy wszystko mamy dopracowane, pracuje nam się dużo lepiej - podsumowuje Marek Tomasz Jurczak.

Rafał Gratkowski

Zostań Patronem Tygodnika Podhalańskiego.

Reklama
Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
takich krajów nie odwiedzam 2021-09-27 22:29:49
Paszport do restauracji? Rok temu ludzie którzy ostrzegali przed tego rodzaju paranoją kręconą pod pretekstem walki z infekcją, byli nazywani szurami i foliarzami. A w segregacji ludzi Austriacy mają skądinąd spore doświadczenie.
qaz 2021-09-27 21:55:49
A w Polsce ponoć zamordyzm. Buhahahahahahah. Kumpel ukrywał się przed pałami w Niemczech żeby zjeść śniadanie wielkanocne z rodziną.
mobi 2021-09-27 21:27:53
Demokracja to jednak rządy głupców, pytają człowieka przed wejściem do lokalu czy jest zaszczepiony, to może równolegle niech działają lokale dla niezaszczepionych
tadek 2021-09-27 18:46:00
Wypada życzyć takich gości jak Michał Dworczyk ,bo ci od ośmiorniczek to cieniasy.

Reklama
  • PRACA | dam
    Willa Zarębek w Łopusznej poszukuje osoby do pracy w kuchni. Zakres obowiązków: przygotowanie obiadów i pieczenie ciast. Tel. 507 549 659, e-mail: willazarebek@outlook.com
  • KOMUNIKATY
    INFORMACJA: Wójt Gminy Poronin informuje o wywieszeniu na tablicy ogłoszeń w siedzibie Urzędu Gminy Poronin oraz na stronie BIP w dniach od 08.12.2025 r. do 30.12.2025 r. Zarządzenia Nr 78/2025 Wójta Gminy Poronin z dnia 08.12.2025 r. w sprawie: wykazu nieruchomości przeznaczonych do dzierżawy dot. części działki ewid. nr 15105/17 obręb 0502 Nowe Bystre.
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    DO WYNAJĘCIA LOKAL HANDLOWO - USŁUGOWO - BIUROWY o powierzchni ok. 50 m2. Zakopane centrum, ul. Kościuszki - 691 124 272.
  • PRACA | dam
    Szukamy dziennikarza dziennikarki do publikowania treści na Pieknesny.pl Rozwijamy serwis Pieknesny.pl, poświęcony tematyce zdrowego snu, regeneracji i dobrego samopoczucia. Szukamy osoby, która potrafi pisać rzetelnie, lekko i z myślą o czytelniku. https://pieknesny.pl/ magda@pieknesny.pl
  • USŁUGI | budowlane
    ELEKTRYK SZUKA ZLECEŃ - 602 317 519.
  • PRACA | dam
    Produkcja pączków, piekarz Pączkarnia-ZAKOPANE przyjmie do pracy dziewczynę-kobietę z Zakopanego lub okolic,do produkcji pączków. Praca na stałe, zmianowa, w godzinach od 6.oo-18.00. Informacja tylko telefonicznie. 609097999
    Tel.: 609097999
  • SPRZEDAŻ | różne
    PIERZE I PUCH Z GĘSI. 536 88 77 35.
  • NIERUCHOMOŚCI | pośrednictwo
    Sprzedaż NIERUCHOMOŚCI na Podhalu. Zadzwoń 792 250 793 lub skorzystaj z formularza na www.dobrasprzedaz.pl
  • NIERUCHOMOŚCI | kupno
    Kupię MIESZKANIE w Nowym Targu. Bezpośrednio od właściciela. Może być do remontu. Pomogę załatwić formalności. Tel. 603 607 360.
  • USŁUGI | inne
    WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098.
  • PRACA | dam
    Poszukujemy OSÓB DO OBSŁUGI KLIENTA w biurze Szkoły Narciarskiej na Polanie Szymoszkowej w Zakopanem! Praca sezonowa: grudzień - marzec. ZAKRES OBOWIĄZKÓW. - Obsługa klientów bieżących w biurze szkoły, - Obsługa e-maila i przyjmowanie rezerwacji telefonicznych, - Sprzedaż usług szkoły narciarskiej, - Rozliczanie lekcji oraz współpraca z instruktorami. WYMAGANIA: - Komunikatywność i cierpliwość, - Dobra organizacja pracy i umiejętność samodzielnego działania, - Umiejętność obsługi komputera, - Łatwość w nawiązywaniu kontaktów, - Zdolność do pracy przy kilku zadaniach jednocześnie, - Komunikatywna znajomość języka angielskiego. OFERUJEMY: - Pracę w przyjaznej, sportowej atmosferze, - Możliwość nauki i rozwoju w branży turystyczno-narciarskiej, - Zimowy sezon pełen dobrej energii i górskiego klimatu! OSOBY ZAINTERESOWANE prosimy o przesyłanie aplikacji na e-mail: szkola@szymoszkowa.pl lub kontakt telefoniczny: 734 011 011. CZEKAMY WŁAŚNIE NA CIEBIE!
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    CITROEN JUMPER, r.p. 2013, cen do uzgodnienia - 604 102 804.
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    VW TRANSPORTER, r.p. 2013, cena do uzgodnienia, 604 102 804.
  • PRACA | dam
    PAPI SERVICE SP. Z O.O. ZATRUDNI KIEROWCÓW. WYMAGANE KAT. C+E ORAZ UPRAWNIENIA ADR. MOŻLIWE PRZESZKOLENIE ADR/TDT Z ZAKRESU PRZEWOZU PALIW PŁYNNYCH . TEL.602290555
  • PRACA | dam
    Stacja Narciarska Polana Szymoszkowa zatrudni na sezon zimowy do pracy w gastronomii: PIZZERÓW, BARMANKI, BUFETOWE, POMOCE KUCHENNE, OSOBY NA ZMYWAK, OSOBY DO SPRZĄTANIA SALI. Kontakt osobisty pod nr tel.: 693 319 707
  • NIERUCHOMOŚCI | kupno
    Skupujemy nieruchomości za GOTÓWKĘ, PODHALE. 600404554
    Tel.: 600404554
  • USŁUGI | budowlane
    MALOWANIE DACHÓW I ELEWACJI. 602 882 325.
  • SPRZEDAŻ | różne
    DREWNO KOMINKOWE. 501 577 105.
  • USŁUGI | budowlane
    OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.
2025-12-28 13:32 Drzewo zwaliło się na samochód turysty 2025-12-28 13:14 Jakie badania wykonać przed operacją zaćmy 2025-12-28 13:00 Niebawem upływa termin składania wniosków o przyznanie znaku Marki Tatrzańskiej 2025 2025-12-28 12:28 Wspólny program ze Słowakami dla ochrony kozicy i świstaka 2025-12-28 12:00 Szopka autorstwa rodziny Herczaków wróciła do Maruszyny 2025-12-28 11:24 Tatrzański park otworzył popularny szlak 2025-12-28 11:00 Pierwsza edycja wyjazdowej wystawy "Pociąg do Zakopanego" 1 2025-12-28 09:59 Mniejsze opady śniegu niż zapowiadano. Zakopane budzi się w niedzielny poranek (WIDEO) 1 2025-12-28 09:00 Skandal zamierzony 3 2025-12-27 22:33 Trzy osoby ranne w wypadku w Suchem 2025-12-27 21:00 Nagroda Amicus Hominum dla Marii Lambrecht, wyróżnienie dla PSONI 2025-12-27 20:00 Kolędowanie z gwiazdorem 2025-12-27 19:00 Na Boże Narodzenie do Sieniawy wróciły bobry (WIDEO) 4 2025-12-27 18:00 Pies uwiązany na długim łańcuchu, bułka na śniegu, jakieś wiadro i buda (WIDEO) 14 2025-12-27 17:00 TPN apeluje - można bawić się bez fajerwerków, kolejna prośba o ciszę 16 2025-12-27 16:00 Krupówki zapełnione od rana do wieczora 6 2025-12-27 15:52 Trasy biegowe zamknięte dla narciarzy, zbyt mało śniegu do biegania 2025-12-27 15:04 Najlepszy start w karierze Maryny Gąsienicy Daniel. Fantastyczny drugi przejazd 1 2025-12-27 14:00 Gubałówka oblężona. Długa kolejka do kolejki (WIDEO) 2025-12-27 13:25 Centrum Zakopanego kompletnie zakorkowane (WIDEO) 6 2025-12-27 12:37 Korek do Zakopanego już w Nowym Targu, drogi wjazdowe na czerwono, masakra z parkowaniem 3 2025-12-27 12:00 W Tatrach cieplej niż w Zakopanem. Tak było o poranku na Nosalu 2025-12-27 11:00 Gasili pożary, jeździli do wypadków, prowadzili poszukiwania czyli pracowite Święta Bożego Narodzenia 1 2025-12-27 10:00 Lawinowa jedynka, oblodzenia i świeże warstwy na ubitym, zmrożonym śniegu 2025-12-27 09:00 Jan Guńka liderem polskiego biathlonu 1 2025-12-27 08:00 Spore szanse na przejaśnienia, a nocą kolejne dostawy śniegu 1 2025-12-26 22:27 Pożar biura przy strzelnicy w Nowem Bystrem (WIDEO) 6 2025-12-26 22:03 Dwa kolejne pożary. Domek w Zakopanem i strzelnica w Nowem Bystrem (WIDEO) 2025-12-26 21:19 Mamy piękną zimę (ZDJĘCIA) 3 2025-12-26 20:10 Pożar altany w Białym Dunajcu i domu w Witowie 2 2025-12-26 19:59 Ruchoma szopka z podhalańską duszą w kościele na Bystrem 2025-12-26 18:59 Na Krupówkach tłumy turystów, a to dopiero początek (WIDEO) 4 2025-12-26 18:00 Spotkanie poświęcone stworzeniu koalicji NGO 3 2025-12-26 17:00 Bystry Potok i Kacwińskie Borówecki świętują jubileusz 2025-12-26 15:59 Niezapomniane widoki na Hali Gąsienicowej (WIDEO) 2025-12-26 14:59 W Zakopanem coraz więcej turystów 4 2025-12-26 14:00 Przeorany Biały Potok 27 2025-12-26 13:00 Śpiewamy naturalnie, z serducha (WIDEO) 2025-12-26 11:59 Dłuuuga kolejka do kolejki na Kasprowy (WIDEO) 2025-12-26 11:00 Wielka inwestycja w Białce z pozwoleniem na budowę. Są protesty mieszkańców 11 2025-12-26 10:11 Czołowe zderzenie na zakopiance. Szosa zablokowana 6 2025-12-26 10:00 Wieczór Sylwestrowy z Aurorą B. 1 2025-12-26 09:35 Zakopane - sprzedam PIĘKNY DREWNIANY KOMPLET 2025-12-26 09:00 Koncert kolęd w nowotarskim MCK 2025-12-25 22:59 Zakopane - sprzedam tanio różne BIURKA 2025-12-25 21:00 Sprawiedliwi - owoc miłości i miłosierdzia 2025-12-25 20:36 Zaginiony mieszkaniec Rdzawki odnaleziony 2025-12-25 20:04 Znaleziony pies w Dolinie Kościeliskiej trafił do schroniska. Trwają poszukiwania właściciela 2025-12-25 20:01 Nocna prohibicja w Nowym Targu - przypominamy o zmianach od nowego roku 5 2025-12-25 19:00 Uskrzydlony dyrektor - Edward Nadarkiewicz 4
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2025-12-28 12:33 1. I bardzo dobrze że zakorkowane, będą dutki z turystów 2025-12-28 12:18 2. Co do uprzywilejowania komentujących Czytelników, to mnie się wydaje, że w czołówce jest też pewna zacna Pani podpisująca się, między innymi, nickami Iwona, Zakopianka... 2025-12-28 11:56 3. Jeżeli brak śniegu, to w takich miejscowościach jak Szczawnica i Zakopane, nic tylko chlać browar z nudów. 2025-12-28 11:50 4. "Skandal"? i to "zamierzony"? Jak ktoś na siłę opowiada, że zrobił "skandal zamierzony" to ja zieeeeewam. Tak jak przy tym kawałku z Mikołajem. 2025-12-28 11:34 5. Nie strzelałem i nie strzelam, dla mnie fajerwerki to zawsze była i jest żenada. Ale przy okazji pytanko do Ojca Derechtora Tepeena - czy filance jeżdżący po parku samochodami terenowymi i pierdzącymi quadami są spoko, czy jednak też płoszą zwierzynę? Cóż to, Tatry się tak rozrosły że piechotą już się nie da patrolować? 2025-12-28 11:29 6. Nekrofilia. Co wygrałam? 2025-12-28 11:23 7. Skoro coś było "od wieków", to jest dobre, wiadomo :D. Czyli psy na łańcuchach też. Oczywista oczywistość. A może by tak sprawdzić jak kiedyś żyło się na Podhalu? Od wieków oczywiście :D 2025-12-28 11:17 8. A JA APELUJE DO TPN ,ŻEBY JAKO NAJLEPIEJ ZARABIAJACY PARK W POLSCE ZATRUDNIŁ FIRME SPRZATAJĄCĄ SZLAKI A NIE WYKORZYSTYWAŁ DZIECI DO SPRZATANIA ZA PIWO I KONDONY. 2025-12-28 11:09 9. Święta, swięta i po świętach. Jezusik się narodził, pospiewaliśmy kolędy, po za tym nic się nie zmieniło. Pies pewnie tylko co zjadł nadgryzione dwa kotlety i golonkę przyniesione z jakiejś knajpy i bułke zostawił sobie na kolacje. Nie przejada się bo to zdrowiiu nie służy. Jest też taki wariant, że jakiś sąsiad "żartowniś" żucił bułkę, piesek na niego szczeka (jak na kogoś znajomego) i nakręcił filmik. (żeby zaistnieć albo miłość sąsiedzka) Miałem lepszy materiał na filmik. Geście rzucili kawałek kiełbasy do kojca, a mój pies na nich hauhau a na kiełbasę nie spojrzał. Był nauczony jeść o jednej porze i tylko ode mnie lub babki. 2025-12-28 11:04 10. Po co te ocieplanie wizerunku, Komu ten artykuł. Karinko Ukrainko może cos na temat Timura Mindycza.
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama