Obszar wytwarzania szynki parmeńskiej ogranicza się wyłącznie do regionu Parma, leżącego 5 km na południe od Via Emilia, na terenach do wysokości 900 m n.p.m. Ponoć tylko tu, i nigdzie indziej, panują idealne warunki do suszenia szynki. Produkcja Prosciutto di Parma ma wielowiekową tradycję. Pierwsza wzmianka o niej pochodzi z 100 roku p.n.e. Niejaki Cato, o przydomku „Censor”, wspominał wówczas o wpływie, jaki ma niezwykle aromatyczne powietrze na peklowane szynki wytwarzane we włoskiej Parmie. Istnieją też wcześniejsze przekazy, z V wieku p.n.e., o pochodzących z rejonu etruskiej rzeki Po konserwowanych w soli nogach wieprzowych.
Od świnki do szynki
Proces wytwarzania szynki parmeńskiej zaczyna się już na etapie hodowli. Świnie, których udźce używa się do produkcji, muszą pochodzić z gospodarstw jednego z dziesięciu środkowo-północnych regionów Włoch. Są to świnie wyłącznie trzech ras: Large White, Landrace i Duroc. Ich dieta to specjalnie selekcjonowane mieszanki kukurydzy i jęczmienia oraz serwatka pozostała z produkcji sera Parmigiano-Reggiano. Dzięki takiej diecie świnie osiągają odpowiednią wagę, a jej przyrost można regulować. Do uboju przeznacza się zwierzęta co najmniej dziewięciomiesięczne, o wadze 140 kg. Każdy udziec na szynkę ma 12-13 kg. Świeżo wycięte udźce schładzane są przez 24 godziny do temperatury 0 stopni. Schładzanie sprawia, że łatwiej nadać im charakterystyczny dla szynki parmeńskiej okrągły kształt. W tym celu nacina się je, usuwając część tłuszczu i skóry. Potem udźce są solone. Wilgotną solą morską naciera się skórę, a solą suchą każdy kawałek niepokryty skórą. Po nacieraniu nogi umieszcza się w lodówce, w temperaturze do 4 stopni, przy wilgotności powietrza około 80%. Po tygodniu szynki oczyszcza się z warstwy soli, pokrywa kolejną i ponownie zamyka w chłodni na 15 do 18 dni. Po okresie chłodzenia jeszcze raz oczyszczane są z soli i w specjalnej komorze „odpoczywają” 60 do 80 dni. Jest to etap, na którym mięso „oddycha”, powietrze w komorach jest więc często wymieniane. Po „odpoczynku” nogi myte są w ciepłej wodzie, która usuwa resztki soli i zanieczyszczeń. Słowo prosciutto, czyli szynka, pochodzi od prosciugare - obsychać i jest to słowo klucz, bo kolejny etap to oczywiście suszenie. Odbywa się ono tradycyjnie na powietrzu - wszak nie ma lepszego niż parmeńskie, albo w specjalnych „suszarniach” o odpowiedniej cyrkulacji powietrza. „Suszarnie” w zasadzie imitują warunki naturalne - mają duże, rozmieszczone naprzeciw siebie okna, które otwiera się w zależności od wilgotności powietrza w pomieszczeniach, ale i od warunków na zewnątrz. Umożliwia to równomierne i stopniowe suszenie szynek. W odpowiednim momencie część szynki nieosłonięta skórą pokrywana jest specjalną papką ze smalcu wymieszanego z solą i pieprzem, czasem z dodatkiem mąki ryżowej. Warstwa ta zmiękcza jej powierzchnię, jednocześnie chroniąc ją przed zbyt szybkim wysuszeniem i dalszą utratą wilgoci. W siódmym miesiącu szynki przenosi się do specjalnych piwnic, w których poddawane są „starzeniu”. To właśnie wtedy pod wpływem procesów biochemicznych i enzymatycznych szynki parmeńskie nabierają charakterystycznego aromatu i smaku.
Gwarancja świeżości
Nad cyklem produkcyjnym i efektem końcowym czuwa Consorzio del Prosciutto di Parma. Po 12 miesiącach i badaniach przeprowadzonych przez inspektorów Parmeńskiego Instytutu Jakości szynki oznaczane są symbolem pięcioramiennej książęcej korony - znakiem najwyższej jakości i jednocześnie gwarancją, że każda szynka wytworzona została z poszanowaniem tradycyjnych metod. Produkt finalny długiego procesu suszenia rusza w świat luzowany z kości lub z kością. Wersja po wyluzowaniu powinna dać 7-8 kg mięsa z ochronną warstewką tłuszczu; ważona z kością powinna mieć 9-10 kg. Szynka bez kości, odpowiednio zapakowana, może być przechowywana w lodówce do pół roku, w temp. 4 do 9 stopni. Szynkę z kością można przechowywać do roku, w temp. pokojowej 17-20 stopni. Po odcięciu pierwszych plastrów udziec można przechowywać w lodówce jeszcze przez miesiąc, odpowiednio zabezpieczony. Plastry najlepiej odkrawać na krajalnicy, a każdy powinien mieć grubość kartki papieru. Jeśli kupujemy szynkę krojoną z udźca, poprośmy o odkrojenie świeżych plastrów. Jeśli są już przygotowane, warto zapytać, kiedy były odkrojone. Niezapakowane próżniowo już po godzinie mogą zmienić smak.
Z szynką w kuchni
Prosciutto di Parma dzięki specyficznemu procesowi wytwarzania zachowuje słodycz wieprzowego mięsa. Pokrojona w cieniuteńkie plasterki najlepiej smakuje oczywiście solo, ewentualnie w towarzystwie włoskiego chleba i sera albo świeżego melona, soczystej gruszki czy fig. Do tego dobre wino i czegóż więcej trzeba. Producenci szynki polecają do wczesnych posiłków wina białe, a do kolacji czerwone - szczególnie te ze wzgórz Parma i Piacenza, ale i inne lokalne włoskie wina. Oczywiście Włosi, i w sumie nie tylko oni, bo w zasadzie wszyscy, którym szynka parmeńska smakuje, używają jej w kuchni na bogato. Sałatki, kanapki, wrapy, pizza, makarony czy inne, bardziej szlachetne dania - wszystkie zyskują niebywały aromat i smak, jeśli tylko wzbogacić je Prosciutto di Parma.
Na zdrowie
I o tym warto wspomnieć. W świecie szprycowanym konserwantami szynka parmeńska to tylko 4 składniki - mięso, sól, powietrze i czas. Ulepszacze czy barwniki są zabronione, czego restrykcyjnie pilnuje Consorzio del Prosciutto di Parma. 100 g szynki parmeńskiej z tłuszczem zawiera 50,3 g wody, 25,9 g białek, 18,3 g lipidów, 0,3 g węglowodanów, a jej wartość energetyczna to 269 Kcal. To samo 100 gramów bez tłuszczu to już tylko 176 Kcal. Niska zawartość tłuszczu, wiele minerałów i witamin oraz łatwo przyswajalne białko sprawiają, że to naprawdę produkt dobry dla wszystkich.
Agnieszka Nowelli
Tygodnik Podhalański 3/2015
Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.
-
PRACA | dam
Willa Zarębek w Łopusznej poszukuje osoby do pracy w kuchni. Zakres obowiązków: przygotowanie obiadów i pieczenie ciast. Tel. 507 549 659, e-mail: willazarebek@outlook.com
-
KOMUNIKATY
INFORMACJA: Wójt Gminy Poronin informuje o wywieszeniu na tablicy ogłoszeń w siedzibie Urzędu Gminy Poronin oraz na stronie BIP w dniach od 08.12.2025 r. do 30.12.2025 r. Zarządzenia Nr 78/2025 Wójta Gminy Poronin z dnia 08.12.2025 r. w sprawie: wykazu nieruchomości przeznaczonych do dzierżawy dot. części działki ewid. nr 15105/17 obręb 0502 Nowe Bystre.
-
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
DO WYNAJĘCIA LOKAL HANDLOWO - USŁUGOWO - BIUROWY o powierzchni ok. 50 m2. Zakopane centrum, ul. Kościuszki - 691 124 272.
-
PRACA | dam
Szukamy dziennikarza dziennikarki do publikowania treści na Pieknesny.pl Rozwijamy serwis Pieknesny.pl, poświęcony tematyce zdrowego snu, regeneracji i dobrego samopoczucia. Szukamy osoby, która potrafi pisać rzetelnie, lekko i z myślą o czytelniku. https://pieknesny.pl/ magda@pieknesny.pl
-
USŁUGI | budowlane
ELEKTRYK SZUKA ZLECEŃ - 602 317 519.
-
PRACA | dam
Produkcja pączków, piekarz Pączkarnia-ZAKOPANE przyjmie do pracy dziewczynę-kobietę z Zakopanego lub okolic,do produkcji pączków. Praca na stałe, zmianowa, w godzinach od 6.oo-18.00. Informacja tylko telefonicznie. 609097999
Tel.: 609097999
-
SPRZEDAŻ | różne
PIERZE I PUCH Z GĘSI. 536 88 77 35.
-
NIERUCHOMOŚCI | pośrednictwo
Sprzedaż NIERUCHOMOŚCI na Podhalu. Zadzwoń 792 250 793 lub skorzystaj z formularza na www.dobrasprzedaz.pl
-
NIERUCHOMOŚCI | kupno
Kupię MIESZKANIE w Nowym Targu. Bezpośrednio od właściciela. Może być do remontu. Pomogę załatwić formalności. Tel. 603 607 360.
-
USŁUGI | inne
WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098.
-
PRACA | dam
Poszukujemy OSÓB DO OBSŁUGI KLIENTA w biurze Szkoły Narciarskiej na Polanie Szymoszkowej w Zakopanem! Praca sezonowa: grudzień - marzec. ZAKRES OBOWIĄZKÓW. - Obsługa klientów bieżących w biurze szkoły, - Obsługa e-maila i przyjmowanie rezerwacji telefonicznych, - Sprzedaż usług szkoły narciarskiej, - Rozliczanie lekcji oraz współpraca z instruktorami. WYMAGANIA: - Komunikatywność i cierpliwość, - Dobra organizacja pracy i umiejętność samodzielnego działania, - Umiejętność obsługi komputera, - Łatwość w nawiązywaniu kontaktów, - Zdolność do pracy przy kilku zadaniach jednocześnie, - Komunikatywna znajomość języka angielskiego. OFERUJEMY: - Pracę w przyjaznej, sportowej atmosferze, - Możliwość nauki i rozwoju w branży turystyczno-narciarskiej, - Zimowy sezon pełen dobrej energii i górskiego klimatu! OSOBY ZAINTERESOWANE prosimy o przesyłanie aplikacji na e-mail: szkola@szymoszkowa.pl lub kontakt telefoniczny: 734 011 011. CZEKAMY WŁAŚNIE NA CIEBIE!
-
MOTORYZACJA | sprzedaż
CITROEN JUMPER, r.p. 2013, cen do uzgodnienia - 604 102 804.
-
MOTORYZACJA | sprzedaż
VW TRANSPORTER, r.p. 2013, cena do uzgodnienia, 604 102 804.
-
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
SPRZEDAM MIESZKANIE KRAKÓW - KURDWANÓW - ŚWIETNA LOKALIZACJA. Oferujemy na sprzedaż jasne i przestronne mieszkanie położone w zadbanym budynku na osiedlu Kurdwanów. Powierzchnia 28,12 m kw. Budynek wyposażony jest w trzy windy, w tym jedną towarową. UKŁAD MIESZKANIA: - duży pokój z wnęką (nyżą), - jasna kuchnia z oknem, - duża, oszklona loggia, - piwnica przynależna do mieszkania. Mieszkanie jest słoneczne i ustawne, IDEALNE DLA SINGLA, PARY lub JAKO INWESTYCJA POD WYNAJEM. Lokalizacja zapewnia szybki dojazd do centrum oraz dostęp do pełnej infrastruktury - sklepy, przystanki komunikacji miejskiej, szkoły i tereny zielone w zasięgu kilku minut spacerem. SPRZEDAŻ BEZ POŚREDNIKÓW. Cena 450 tys zł - do negocjacji. Kontakt: 604 08 16 43
-
PRACA | dam
PAPI SERVICE SP. Z O.O. ZATRUDNI KIEROWCÓW. WYMAGANE KAT. C+E ORAZ UPRAWNIENIA ADR. MOŻLIWE PRZESZKOLENIE ADR/TDT Z ZAKRESU PRZEWOZU PALIW PŁYNNYCH . TEL.602290555
-
PRACA | dam
Stacja Narciarska Polana Szymoszkowa zatrudni na sezon zimowy do pracy w gastronomii: PIZZERÓW, BARMANKI, BUFETOWE, POMOCE KUCHENNE, OSOBY NA ZMYWAK, OSOBY DO SPRZĄTANIA SALI. Kontakt osobisty pod nr tel.: 693 319 707
-
NIERUCHOMOŚCI | kupno
Skupujemy nieruchomości za GOTÓWKĘ, PODHALE. 600404554
Tel.: 600404554
-
USŁUGI | budowlane
MALOWANIE DACHÓW I ELEWACJI. 602 882 325.
-
SPRZEDAŻ | różne
DREWNO KOMINKOWE. 501 577 105.
-
USŁUGI | budowlane
OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.