Reklama

2022-05-02 10:00:00

Reklama

Kuchnia

Smakołyk z Parmy

Prosciutto di Parma, czyli szynka z Parmy. Kolejny włoski smakołyk, który subtelnym smakiem zawojował kulinarny świat. Jej produkcja odbywa się pod ścisłą kontrolą, na niewielkim obszarze, a autentyczność i wysoką jakość potwierdza certyfikat.

Obszar wytwarzania szynki parmeńskiej ogranicza się wyłącznie do regionu Parma, leżącego 5 km na południe od Via Emilia, na terenach do wysokości 900 m n.p.m. Ponoć tylko tu, i nigdzie indziej, panują idealne warunki do suszenia szynki. Produkcja Prosciutto di Parma ma wielowiekową tradycję. Pierwsza wzmianka o niej pochodzi z 100 roku p.n.e. Niejaki Cato, o przydomku „Censor”, wspominał wówczas o wpływie, jaki ma niezwykle aromatyczne powietrze na peklowane szynki wytwarzane we włoskiej Parmie. Istnieją też wcześniejsze przekazy, z V wieku p.n.e., o pochodzących z rejonu etruskiej rzeki Po konserwowanych w soli nogach wieprzowych.

Od świnki do szynki

Proces wytwarzania szynki parmeńskiej zaczyna się już na etapie hodowli. Świnie, których udźce używa się do produkcji, muszą pochodzić z gospodarstw jednego z dziesięciu środkowo-północnych regionów Włoch. Są to świnie wyłącznie trzech ras: Large White, Landrace i Duroc. Ich dieta to specjalnie selekcjonowane mieszanki kukurydzy i jęczmienia oraz serwatka pozostała z produkcji sera Parmigiano-Reggiano. Dzięki takiej diecie świnie osiągają odpowiednią wagę, a jej przyrost można regulować. Do uboju przeznacza się zwierzęta co najmniej dziewięciomiesięczne, o wadze 140 kg. Każdy udziec na szynkę ma 12-13 kg. Świeżo wycięte udźce schładzane są przez 24 godziny do temperatury 0 stopni. Schładzanie sprawia, że łatwiej nadać im charakterystyczny dla szynki parmeńskiej okrągły kształt. W tym celu nacina się je, usuwając część tłuszczu i skóry. Potem udźce są solone. Wilgotną solą morską naciera się skórę, a solą suchą każdy kawałek niepokryty skórą. Po nacieraniu nogi umieszcza się w lodówce, w temperaturze do 4 stopni, przy wilgotności powietrza około 80%. Po tygodniu szynki oczyszcza się z warstwy soli, pokrywa kolejną i ponownie zamyka w chłodni na 15 do 18 dni. Po okresie chłodzenia jeszcze raz oczyszczane są z soli i w specjalnej komorze „odpoczywają” 60 do 80 dni. Jest to etap, na którym mięso „oddycha”, powietrze w komorach jest więc często wymieniane. Po „odpoczynku” nogi myte są w ciepłej wodzie, która usuwa resztki soli i zanieczyszczeń. Słowo prosciutto, czyli szynka, pochodzi od prosciugare - obsychać i jest to słowo klucz, bo kolejny etap to oczywiście suszenie. Odbywa się ono tradycyjnie na powietrzu - wszak nie ma lepszego niż parmeńskie, albo w specjalnych „suszarniach” o odpowiedniej cyrkulacji powietrza. „Suszarnie” w zasadzie imitują warunki naturalne - mają duże, rozmieszczone naprzeciw siebie okna, które otwiera się w zależności od wilgotności powietrza w pomieszczeniach, ale i od warunków na zewnątrz. Umożliwia to równomierne i stopniowe suszenie szynek. W odpowiednim momencie część szynki nieosłonięta skórą pokrywana jest specjalną papką ze smalcu wymieszanego z solą i pieprzem, czasem z dodatkiem mąki ryżowej. Warstwa ta zmiękcza jej powierzchnię, jednocześnie chroniąc ją przed zbyt szybkim wysuszeniem i dalszą utratą wilgoci. W siódmym miesiącu szynki przenosi się do specjalnych piwnic, w których poddawane są „starzeniu”. To właśnie wtedy pod wpływem procesów biochemicznych i enzymatycznych szynki parmeńskie nabierają charakterystycznego aromatu i smaku.

Gwarancja świeżości

Nad cyklem produkcyjnym i efektem końcowym czuwa Consorzio del Prosciutto di Parma. Po 12 miesiącach i badaniach przeprowadzonych przez inspektorów Parmeńskiego Instytutu Jakości szynki oznaczane są symbolem pięcioramiennej książęcej korony - znakiem najwyższej jakości i jednocześnie gwarancją, że każda szynka wytworzona została z poszanowaniem tradycyjnych metod. Produkt finalny długiego procesu suszenia rusza w świat luzowany z kości lub z kością. Wersja po wyluzowaniu powinna dać 7-8 kg mięsa z ochronną warstewką tłuszczu; ważona z kością powinna mieć 9-10 kg. Szynka bez kości, odpowiednio zapakowana, może być przechowywana w lodówce do pół roku, w temp. 4 do 9 stopni. Szynkę z kością można przechowywać do roku, w temp. pokojowej 17-20 stopni. Po odcięciu pierwszych plastrów udziec można przechowywać w lodówce jeszcze przez miesiąc, odpowiednio zabezpieczony. Plastry najlepiej odkrawać na krajalnicy, a każdy powinien mieć grubość kartki papieru. Jeśli kupujemy szynkę krojoną z udźca, poprośmy o odkrojenie świeżych plastrów. Jeśli są już przygotowane, warto zapytać, kiedy były odkrojone. Niezapakowane próżniowo już po godzinie mogą zmienić smak.

Z szynką w kuchni

Prosciutto di Parma dzięki specyficznemu procesowi wytwarzania zachowuje słodycz wieprzowego mięsa. Pokrojona w cieniuteńkie plasterki najlepiej smakuje oczywiście solo, ewentualnie w towarzystwie włoskiego chleba i sera albo świeżego melona, soczystej gruszki czy fig. Do tego dobre wino i czegóż więcej trzeba. Producenci szynki polecają do wczesnych posiłków wina białe, a do kolacji czerwone - szczególnie te ze wzgórz Parma i Piacenza, ale i inne lokalne włoskie wina. Oczywiście Włosi, i w sumie nie tylko oni, bo w zasadzie wszyscy, którym szynka parmeńska smakuje, używają jej w kuchni na bogato. Sałatki, kanapki, wrapy, pizza, makarony czy inne, bardziej szlachetne dania - wszystkie zyskują niebywały aromat i smak, jeśli tylko wzbogacić je Prosciutto di Parma.

Na zdrowie

I o tym warto wspomnieć. W świecie szprycowanym konserwantami szynka parmeńska to tylko 4 składniki - mięso, sól, powietrze i czas. Ulepszacze czy barwniki są zabronione, czego restrykcyjnie pilnuje Consorzio del Prosciutto di Parma. 100 g szynki parmeńskiej z tłuszczem zawiera 50,3 g wody, 25,9 g białek, 18,3 g lipidów, 0,3 g węglowodanów, a jej wartość energetyczna to 269 Kcal. To samo 100 gramów bez tłuszczu to już tylko 176 Kcal. Niska zawartość tłuszczu, wiele minerałów i witamin oraz łatwo przyswajalne białko sprawiają, że to naprawdę produkt dobry dla wszystkich.

Agnieszka Nowelli
Tygodnik Podhalański 3/2015

Kup e-wydanie Tygodnika Podhalańskiego.

Reklama
Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    POLE - 2 HA i 42 ARY. 505 429 375.
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    DO WYNAJĘCIA na rok lub dłużej DWA DOMKI DREWNIANE po 70mkw, Zakopane - Chłabówka. Kontakt na e-mail: podkowa@op.pl
  • USŁUGI | inne
    WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098.
  • PRACA | dam
    Aparthotel Renesans w Zakopanem poszukuje kandydatów na stanowiska: KIEROWNIK RESTAURACJI, KELNER/BARMAN, POKOJOWA. Stabilna praca w nowo otwieranym Obiekcie. Zgłoszenia prosimy kierować na adres: praca@renesans.pl lub tel. 602444734
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    DO WYNAJĘCIA LOKALE HANDLOWO - USŁUGOWO - BIUROWE o powierzchniach ok. 58 i 55 m2, oraz PIWNICA 23 m2. Możliwość połączenia lokali. Zakopane centrum, ul. Kościuszki - 691 124 272.
  • USŁUGI | budowlane
    REMONTY I WYKOŃCZENIA. 660 079 941.
  • SPRZEDAŻ | budowlane
    DESKI ŚWIERKOWE, dł. 5 m, gr. 53 mm. DRZEWO OPAŁOWE BUK. 660 079 941.
  • USŁUGI | budowlane
    ADAPTACJA PODDASZY, OCIEPLENIA WEŁNĄ MINERALNĄ, SUFITY PODWIESZANE, ZABUDOWY GK, WYKOŃCZENIA WNĘTRZ. 660 079 941.
  • USŁUGI | budowlane
    ŁAZIENKI KUCHNIE PLYTKI INSTALACJE MONTAZ MEBLI ARMATURY. 602839607
    Tel.: 602839607
  • PRACA | dam
    Centralny Ośrodek Sportu w Zakopanem zatrudni Kasjera. 725300144 https://bip.cos.pl/1509/zakopane praca.zakopane@cos.pl
    Tel.: 725300144
  • USŁUGI | budowlane
    WYKONCZENIA I REMONTY. 602839607
    Tel.: 602839607
  • SPRZEDAŻ | budowlane
    ŁAZIENKI KUCHNIE PLYTKI INSTALACJE MONTAZ MEBLI ARMATURY. 602839607
    Tel.: 602839607
  • USŁUGI | budowlane
    TYNKI I WYLEWKI MASZYNOWE tanio i solidnie, zacieranie mechaniczne, technika silosowa. Realizujemy małe i duże obiekty 18 26 550 39, 503 532 680.
  • PRACA | szukam
    KUCHARKA, POMOC KUCHENNA, SPRZĄTANIE. 796 358 958.
  • SPRZEDAŻ | zwierzęta
    SZCZENIAKI SHIH TZU. 730 519 594.
  • PRACA | dam
    Przyjmę Cieślę - budowa w Kluszkowcach Stawka do uzgodnienia Proszę dzwonić - 788 624 940. 788 624 940 aleksandra@tatrastyle.pl
    Tel.: 788
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    DO WYNAJĘCIA LOKAL NA PIZZERIĘ W ZAKOPANEM. 502 658 638
  • SPRZEDAŻ | różne
    SPRZEDAM SIANO W BALACH. 502 658 638
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    DO WYNAJĘCIA PLAC POD MAGAZYN. 502 658 638
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    DO WYNAJĘCIA HALE NA WARSZTAT SAMOCHODOWY, LAKIERNIĘ, PRALNIE, HURTOWNIĘ, MAGAZYN. 502 658 638
  • USŁUGI | budowlane
    USŁUGI REMONTOWO-BUDOWLANE, ŁAZIENKI, ZABUDOWY, ADAPTACJA PODDASZY, REMONTY, DOCIEPLENIA BUDYNKÓW, FASADY. 693 206 403.
  • USŁUGI | budowlane
    USŁUGI REMONTOWO-BUDOWLANE, DOMY OD PODSTAW, POKRYCIA DACHOWE, SZALUNKI STROPOWE. 693 206 403.
  • USŁUGI | budowlane
    USŁUGI MINIKOPARKĄ 2.5 TONY - 722 307 227.
  • SPRZEDAŻ | budowlane
    Sprzedam KANTÓWKĘ, KROKWIE, DESKI, GONTY i OPAŁ - 788 344 233.
  • PRACA | dam
    PENSJONAT "Willa Park" W CENTRUM ZAKOPANEGO ZATRUDNI OSOBĘ DO SPRZĄTANIA I RZYGOTOWYWANIA ŚNIADAŃ. 509 578 689.
  • PRACA | dam
    Kucharz al'a carte- Restauracja Górska w Białce Tatrzańskiej Do uzupełnienia zespołu poszukujemy osoby na stanowisko: KUCHARZ. Oferta pracy dla kucharza z doświadczeniem zawodowym. Praca na stałe, bardzo dobre warunki pracy. Więcej informacji pod nr. 518 259 536 www.restauracjagorska.pl rest.gorska@gmail.com
    Tel.: 518 259 536
    E-mail: rest.gorska@gmail.com
    WWW: www.restauracjagorska.pl
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Las z drzewostanem pow. 41ar w Lipnicy Wielkiej 603071487, 609325040.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    APARTAMENT Za Strugiem, Zakopane - 607 506 428.
  • USŁUGI | inne
    PROFESJONALNA WYCINKA DRZEW, GAŁĘZI Z PODNOŚNIKA I Z UŻYCIEM LINY. 889 105 476
  • USŁUGI | budowlane
    FLIZOWANIE, REMONTY, WYKOŃCZENIA. 882080371.
  • USŁUGI | budowlane
    KAMIENIARSTWO. 882080371.
  • USŁUGI | budowlane
    KAMIENIARSTWO, ELEWACJE, OGRODZENIA - WSZYSTKO Z KAMIENIA. 509 169 590.
  • USŁUGI | budowlane
    OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.
2024-04-26 21:30 Majówka na nartach? Tylko na Kasprowym Wierchu! 2024-04-26 20:30 Tatry Wielkoformatowo. Fotograficzny projekt Marka Kowalskiego (WIDEO) 1 2024-04-26 19:30 Pies a sprawa polska 6 2024-04-26 18:30 Powiat odkupi dawne Prewentorium 1 2024-04-26 17:29 Ryby zamiast lodów - sushi bar w dawnej kawiarence 1 2024-04-26 17:16 Dzień Górala w remizie OSP Maruszyna 2024-04-26 16:30 Tajemniczy ford na ulicy Grunwaldzkiej w Zakopanem 4 2024-04-26 16:04 Grzybica skóry głowy - skąd się bierze, jak ją diagnozować i skutecznie leczyć? Poradnik eksperta z Kliniki Zdrowego Włosa 2024-04-26 15:30 Co robić w weekend w Zakopanem? 2024-04-26 14:30 Nowotarski Rynek dla łasuchów - już ustawiają się foodtrucki! 3 2024-04-26 14:00 Czy w Zakopanem dobrze i bezpiecznie jeździ się na hulajnogach? (WIDEO) 7 2024-04-26 13:29 Jest koalicja w radzie Powiatu Nowotarskiego, znamy skład zarządu 5 2024-04-26 12:49 Nowotarski starosta z prokuratorskim zarzutem 10 2024-04-26 12:18 Trwałe stoły zabiegowe - jak wybrać sprzęt, który będzie służył latami? 2024-04-26 12:03 Jak nauczyć się jeździć na rolkach? 2024-04-26 11:59 Zmiana organizacji ruchu na zakopiance w Rdzawce 2024-04-26 11:30 Groźny wypadek w Skomielnej Białej 2024-04-26 11:00 Dziedzictwo i przyszłość Ostrowska 2024-04-26 10:59 Jak wybrać rolety dzień noc do domu? 2024-04-26 10:35 Jak radzić sobie z uciążliwym bólem zęba? 2024-04-26 10:30 Geotermia na Podhalu: Odkryj Źródło Ciepła Z Natury 2024-04-26 10:30 Wieczór pełen muzyki. Historia Amy Winehouse. Mamy dla Was bilety 1 2024-04-26 10:24 7 trików oświetleniowych do kuchni 2024-04-26 10:15 Najlepsze odkurzacze bezprzewodowe - sprawdź nasz ranking 2024-04-26 09:59 Bajkowy poranek na Sarniej Skale. Giewont na wyciągnięcie dłoni! (WIDEO) 1 2024-04-26 09:00 Od willi Zygmunta Gnatowskiego do Muzeum Stylu Zakopiańskiego 2024-04-26 08:00 Policja się szkoli na złomie 8 2024-04-25 23:53 Poważny wypadek na nowej zakopiance w Skawie 2024-04-25 21:51 Mięso z gwoździami w centrum Zakopanego. Makabryczna pułapka na psy 18 2024-04-25 21:40 Pociąg śmiertelnie potrącił mężczyznę w Poroninie 2024-04-25 21:00 Już jutro wielkie otwarcie Rabkolandu 2024-04-25 20:30 Młodzi na scenie Domu Ludowego. Małe Bajania ruszają w niedzielę 2024-04-25 20:00 Widoki z Bachledzkiego Wierchu. Piękne miejsce uratowane przed zabudową (ZDJĘCIA) 5 2024-04-25 19:17 Seniorzy w kinie 2024-04-25 19:06 Drzwi z płyty OSB - jakie mają zastosowanie? 2024-04-25 19:00 Nowy burmistrz spotkał się ze skarbnik Zakopanego. Rozmawiali o finansach miasta 33 2024-04-25 18:30 Pobił 76-letnią matkę i trafił za kratki. Na jak długo? 2024-04-25 18:00 Otwarcie sezonu. Motocykliści dla Marysi Białońskiej 2024-04-25 17:30 "Moje, nase moje" otworzą sezon turystyczny w Zubrzycy 2024-04-25 17:00 Niedźwiedź spaceruje nieopodal Kuźnic (WIDEO) 4 2024-04-25 16:34 Policja ustaliła tożsamość kobiety 2024-04-25 16:00 Ryś namierzony w Gorcach (WIDEO) 1 2024-04-25 15:15 Problemy faworytów Macron Zakopiańskiej Amatorskiej Ligi Piłki Nożnej 2024 2024-04-25 14:47 Solidne wyposażenie biurowe? Postaw na markę Leitz! 2024-04-25 14:30 Witajcie w Radiu Alex (WIDEO) 5 2024-04-25 14:00 Tego jeszcze nie było. Moj stanie na Babiej Górze 2024-04-25 13:00 PiS bierze władzę w powiecie nowotarskim. To jest nowy starosta 10 2024-04-25 12:10 Tajemnicza sprawa kobiety, która trafiła do szpitala w Zakopanem. Kim jest? 2024-04-25 11:21 Chcesz ocieplić dom, ale nie chcesz wymieniać pieca? W Czystym Powietrzu jest rozwiązanie! 2024-04-25 11:00 Tę malowniczą zagrodę trzeba koniecznie ochronić 8
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2024-04-26 21:23 1. Tylko Braun i Konfederacja, reszta to sprzedaWczyki 2024-04-26 21:22 2. Wy, przyjezdni, możecie sobie wierzyć w co chcecie, nawet w biskupa z durszlakiem na głowie lub aluminiową czapeczką. Przyjeżdżacie w gości i powinniście uszanować kulturę, prawa i obyczaje jakie tu obowiązują a nie szczekać, obrażać i narzekać. Czy jeśli pojedzie Pan z dziećmi do kraju muzułmańskiego (a nie trzeba daleko jeździć bo jest ich bardzo dużo w całej Europie) i zobaczy Pan szejka okładającego swoją żonę to będzie Pan bronił tej kobiety czy czym prędzej się oddali? I co Pan wtedy powie swoim dzieciom? Nie przywołuję tu publicznych egzekucji poprzez kamienowanie na bogu ducha winnych kobietach, które również się zdarzają na ulicach muzułmańskich krajów, bo szkoda Pana rozkładać na łopatki. Zapomina Pan że ma Pan wybór. Tak samo jak może pan chodzić po mleko do galerii handlowej lub do osiedlowej żabki. Może Pan przyjechać na Podhale albo może Pan jechać na Słowację lub nawet w Alpy gdzie zapewne nie ma psów na łańcuchach i katowanych koni, bo tam po prostu już nie ma gospodarki i nie ma zwierząt gospodarskich. Niestety Pana również tam nie ma gdyż... niech Pan sam sobie dopowie. Nikt Pana na siłę nie ciągnie do tego piekła pod Tatrami. Chyba jedzie Pan z własnego wyboru. Jakby nie było w gości i do miejsc które nie są Pana rodzimymi stronami. Wypada zachować odrobinę kultury i uszanować ludzi i zwyczaje tu panujące i nie szkalować, obmawiać czy wieszać psy po gospodarzach którzy Pana goszczą u siebie pod dachem i pańską rodzinę. A jeśli każdorazowo przeżywa Pan traumę i mimo to powraca to jest to przesłanka do kontaktu ze specjalistą. Ja mam do Pana inne pytanie: Dlaczego, my miejscowi, mamy wierzyć, że traktujecie swoje żony, dzieci, rodziny, jak znikną z widoku miejscowym, inaczej niż my traktujemy nasze konie? 2024-04-26 21:21 3. Pis miał listę krajowa i był na wyborach na pierwszej stronie dlatego takie wyniki ,nawet cygan na pierwszej pozycji by wszedł, nie róbcie z ludzi debili 2024-04-26 21:17 4. chociaż jeden normalny na forum, który wyjaśnił że to dla sikorek. temat zrobił się ogólnopolski, a zidiociały podszywacz nawet bełkotał coś o 13 grudnia. 2024-04-26 21:17 5. Wzorem Sienkiewicza ciupasem do Brukseli. Tam sie mozna odnalezc a nawet przy okazji nachapac. Miller moze udzielic konsultacji. 2024-04-26 21:17 6. Te rządzące lejbusie mają nas za idiotow I, kupują nam prewentorium , niech nam stworzą warunki do godnego życia nie tylko dla siebie pensje po 20 tys ,my chcemy godnie zarabiać to nie zwariujemy! 2024-04-26 21:12 7. Z czasem na to pytanie miarodajnej odpowiedzi udzieli szpitalna izba przyjec oraz lekarz ortopeda. Swiadectwa z innych miast nie nastrajaja optymistycznie 2024-04-26 21:03 8. A.Grysiak chce miec swoje 5 mi. Potem bedzie wyskakiwal z lodowki. W kolejnej odslonie wywiady, talk show tour pod nadmuchanym " prawde powiedzial". Media skrzetnie potrafia zagospodarowac takie "zjawiska". Ba, to sie juz nawet dzieje. Szlak ten zreszta juz dawno przetarty, tylko. opakowania i poczatki lepiej(?) teraz dograne. Albin Siwak tez jakos zaczynal. 2024-04-26 21:00 9. Zdjąć tablice i odholować. 2024-04-26 20:51 10. A tych zdjęć nie dało się zrobić cyfrówką i druknąć w wybranym formacie? Tak się zastanawiam. No ale ja artystą nie jestem, nie mam brody, amrykańskiego przedrostka w nazwisku i aparatu za gruby hajs... to się nie będę upierał. Co kto lubi. Może być i wielkoformatowa fotografia analogowa.
2024-04-22 15:13 1. Tutaj można się wiele dowiedzieć o naszym świecie i przyszłości. Super! 2024-04-21 22:36 2. Dlaczego nie piszecie o hejcie jaki sąsiedzi wyrzygują na organizatorów tej inwestycji? Grupa sąsiadów brnie w zaparte, skargi, blokady, pisma, w żaden sposób nieuzasadnione. Może nagłośnienie ich zachowania przywróci im poczucie przyzwoitości i serdeczności wobec osób którym los nie oszczedził kalectwa? 2024-04-05 23:21 3. O myszka znowu się lansuje, a miała zawiesić kampanię wyborczą. Najlepsze są jej plakaty wyborcze - poza z założonymi rękami obrazuje jej ostanie dwie kadencje na stanowisku zastępcy burmistrza: "siedziałam dwie kadencje z założonymi rękami i nic nie robiłam i staram się teraz o wasz głos drodzy mieszkańcy aby sobie dalej tak posiedzieć tylko za lepszą kasę" 2024-04-05 23:11 4. O myszka znowu się lansuje, a miała zawiesić kampanię wyborczą. Najlepsze są jej plakaty wyborcze - poza z założonymi rękami obrazuje jej ostanie dwie kadencje na stanowisku zastępcy burmistrza: "siedziałam dwie kadencje z założonymi rękami i nic nie robiłam i staram się teraz o wasz głos drodzy mieszkańcy aby sobie dalej tak posiedzieć tylko za lepszą kasę" 2024-04-05 07:05 5. BRAWO WY !!! 2024-03-29 17:19 6. Ja się pytam jaką partię ten pan reprezentuje?Nazwa komitetu nic nie mówi. 2024-03-14 18:58 7. I to jest miś a nie jakosi cepersko podróba! 2024-03-09 17:01 8. Deportowac drugiego na anktartyde. 2024-02-23 16:54 9. patrząc na tą kobitkę z kieleckiego to cuć ze wiosna idzie ... cuć to nawet niedźwiedzie z gawry wychodzą a niedzwiedzice śpią ... po co wszytko im wiedzieć ... po co ... 2024-02-22 20:48 10. Pnioki, sroki w krzoki takie potoki.
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama
Polecamy

Pożegnania


REKLAMA


FILMY TP