2022-06-09 10:15:00

Pasje

Kosmos w każdej kropli

Z wykształcenia jest urzędnikiem zajmującym się funduszami unijnymi, jej życiową pasją jest jednak sfermentowany sok z winogron.

O winie, winnicach i winoroślach Agnieszka Sługocka z Zakopanego mogłaby mówić godzinami. W winnicach na różnych kontynentach spędza każdą wolną chwilę, każdy urlop. Co roku jest w kilku takich miejscach. Jedne winnice odwiedza w okresie pączkowania winorośli, inne w okresie zbioru, jeszcze inne, kiedy winogrona są już w kadziach. Francja, Włochy, Hiszpania, Grecja, Bułgaria, Mołdawia - w Europie nie ma kraju, w którym by nie była. W poszukiwaniu oryginalnych szczepów dotarła też do Australii, Tajlandii, na Bali w Indonezji. Często bywa w miejscach, które zupełnie nie kojarzą się z produkcją wina. W domu ma imponującą piwniczkę i półkę w mieszkaniu do bieżącego użytku. W piwnicy czekają te butelki, których - jak mówi - czas jeszcze nie nadszedł. - To są młode wina, potrzebują kilku lat leżakowania w dobrych warunkach - tłumaczy.

Butelka warta majątek
Są tu także wina inwestycyjne, których wartość z każdym rokiem rośnie. - Nigdy ich nie otworzę, ale kiedyś je dobrze sprzedam - mówi. - Mam cztery wina rocznikowe między nimi Sassicaia i Bordeaux-Médoc Cru, które mają powyżej 20 lat, jedno to mój rówieśnik - 35-letnie. To Marqués de Riscal, już samo kupno było poważnym wydatkiem - opowiada. - Kiedyś takie wino podczas deszczu stłukło mi się, bo pudełko, w które go spakowano rozmokło i butelka wyleciała. Płakałam i spijałam resztki z asfaltu - wspomina. Najcenniejsza z jej zbioru butelka to Penfolds Grange, warta dziś 9,5 tys. zł, ale cena ciągle idzie w górę. Jest też półka złożona z ok. 50 butelek przeznaczonych do bieżącego użytku, ciągle uzupełniana, ale i systematycznie pozbawiana kolejnych butelek. Nie znikają tylko korki, które Agnieszka zbiera i raz w roku skrupulatnie przelicza. Dzięki temu wie, że rocznie wraz ze swoimi gośćmi wypija około 180-200 butelek, nie licząc tych zdegustowanych w winnicach, czy na targach win.

Odkrywanie świata w kieliszku
Kiedyś - tak jak większość ludzi - nie zastanawiała się nad zawartością kieliszka, nie studiowała etykiet. Wszystko zaczęło się jakieś 10 lat temu. Pasją zaraziła ją koleżanka, która była smakoszką win, ale nie poszła w tym kierunku, co Agnieszka. - W pewnym momencie ja także zaczęłam się zastanawiać, co mam w kieliszku, zaczęłam czytać, potem zaczęły się podróże po winnicach - opowiada. - Zaczęłam czuć zapach, wyróżniać smak, a nie jak wcześniej - odczuwać jedynie kwasowość - mówi. - Nagle na podniebieniu zaczęły mi się pojawiać różne rzeczy - maliny, czarne porzeczki. Zaczęłam zauważać harmonię pomiędzy zapachem a smakiem - opowiada. - Z każdym kolejnym winem nie pitym bezmyślnie odkrywam nowy świat - przekonuje.

Zaczęła się zastanawiać, dlaczego jedno wino smakuje malinami, a drugie dżemem malinowym. Odkryła także, jakie znaczenie mają roczniki, pogoda podczas zbioru. Twierdzi, że bardzo dużą wiedzę dały jej wyjazdy do winnic. Dzięki tym podróżom poznała też ludzi o podobnej pasji. - Ci, którzy zajmują się winem, to zupełnie inna kategoria ludzi. Poświęcają życie sfermentowanemu sokowi z winogron, znają każdy liść, krzak. W każdej kropelce wina jest ich miłość, praca i otwarcie na innych - opowiada. - Sprzedają pozytywną energię - dodaje.

Kilka lat temu na Uniwersytecie Jagiellońskim, dzięki współpracy z francuskim Uniwersytetem w Montpellier pojawiły się 2-letnie studia podyplomowe - enologia. Natychmiast się zapisała. Dziś jest już wykwalifikowanym enologiem i marzy, żeby swoją pasję zamienić w nowy zawód. Coraz więcej restauratorów docenia dobrą kartę win. Mogłaby innych uczyć, jak przechowywać wino, jak je podawać klientowi. Marzy o własnym sklepie z winami w Zakopanem, choć - jak twierdzi - wcześniej musiałaby się zmienić uchwała rady miasta zwiększająca liczbę punktów ze sprzedażą alkoholu. Przy dzisiejszych przepisach nie ma szans na spełnienie tego marzenia.

Najlepsze wino...
....piła w Hiszpanii, w winnicy Ysios. - To była Rioja - opowiada. Wino czerwone, wytrawne, w 100% pochodzące ze szczepu Tempranillo. Gran Reserve z regionu La Rioja. - Zaskoczyło mnie ilością aromatu, w typowych aromat stłumiony jest przez to, że są to wina z bardzo starych winnic, minimum 90-letnich - tłumaczy. To było zupełnie inne, nowoczesne, harmonijne. - Gdy wzięłam wino do ust, najpierw poczułam smak lukrecji, potem świeżych malin, jeżyn - opisuje. - Im dłużej wino oddychało w kieliszku, tym więcej pojawiało się nowych smaków i aromatów. Ten smak czułam potem w ustach przez pół dnia - opowiada.

Stare krzewy produkują bardzo mało winogron, większość producentów przechowuje takie wino w beczkach francuskich. - To natomiast winiarz eksperymentalnie przerzucił do beczek amerykańskich. I dlatego pojawiły się zapachy i smaki, które z Rioja się nie kojarzą - tłumaczy. - To było wino z wyselekcjonowanych 90- 100- letnich krzewów, ten nieziemski smak pozostanie mi do końca życia w pamięci - mówi Agnieszka. Wino to jest niedostępne na polskim rynku, można na niego polować jedynie na aukcjach internetowych.

Największe rozczarowanie? - Cztery lata temu pierwszy raz na jakiejś ekskluzywnej degustacji w Warszawie spróbowałam wina ze szczepu pinotage. Poczułam zapach spalonych opon samochodowych, zapach, który kojarzy mi się z podkładami kolejowymi i jednocześnie ktoś koło mnie mówi, że to najwspanialszy pinotage, jaki pił -wspomina ze śmiechem. - Teraz już wiem, że to wino tak właśnie pachnie, a najśmieszniejsze jest to, że bardzo to wino polubiłam - dodaje.

Wino do oscypka
Znajomi przychodzą często do Agnieszki po radę. Na przykład chcą podarować wino z okazji chrztu, czyli takie, które będzie wypite za co najmniej 18 lat. - Wtedy polecam im wino rocznikowe, np. włoskie amarone. To nie jest zwykłe wino. Grona się zbiera, następnie suszy, one kurczą się do wielkości rodzynek sułtańskich, wzrasta w nich ilość cukru. Potem dopiero trafiają do prasy. To metoda droga, pracochłonna, ale wina są długowieczne. Ich ceny zaczynają się od 400 zł - opowiada.

Do oscypka najlepsze - zdaniem Agnieszki - są wina botrytyzowane, czyli zarażone szlachetną pleśnią. Poleca tokaj czy sauternes, który świetnie komponuje się z rzeczami wędzonymi - serami czy rybami. Idealne będzie także pinot gris - jego wyraziste aromaty i słodycz dobrze komponują się z serem i nie zostają przytłoczone przez smak wędzenia ani przez solankę.

Podkreśla jednak, że niekoniecznie trzeba wydać dużo pieniędzy, żeby napić się dobrego wina. - Testuję np. wina w Biedronce, Tesco czy Lidlu, czasem można trafić na prawdziwe rarytasy - przekonuje. Radzi tylko, by czytać etykietki. Wino nie może być rozlewane w Polsce, bo wtedy pijemy zlewki, które nie wiadomo w jakich warunkach dotarły do naszego kraju. Powinno być rozlewane w konkretnej winnicy. Radzi też, by nie przejmować się tym, że wino zawiera siarczyny, bo każde, nawet tzw. „BIO” musi je zawierać. - Siarczyny zabijają drobnoustroje, bakterie, grzyby. Gdyby w odpowiednim momencie wino nie było zasiarkowane, po prostu by się zepsuło - mówi.

Wina a temperatura i ludzkie charaktery
Jakie błędy ludzie popełniają najczęściej? - Otwierają butelkę, wypijają kieliszek i kolejny raz sięgają po nie po 2-3 dniach. Wtedy jednak wino już zupełnie inaczej smakuje - przekonuje. Ludzie nie zwracają też uwagi na temperaturę. - Jeśli wyciąga się wino z lodówki, które ma 4-5 stopni C to pije się zmrożoną wodę z alkoholem, takie wino zupełnie pozbawia się aromatów - tłumaczy. Traci walory także wino za ciepłe.

Agnieszka zauważyła, że winne preferencje mają przełożenie na ludzkie charaktery. Widzi to po obserwacjach znajomych. Kobiety, które piją wina różowe, są najczęściej słodkie i romantyczne. Wina czerwone wytrawne preferują ludzie twardzi, którzy wiedzą, czego chcą. Czyta też charaktery z wyboru szczepów: - Ci, którzy kupują merlot czy cabernet sauvignon, to osoby, które nie lubią zmian, lubią rzeczy przewidywalne.

Polacy nie potrafią pić wina
Siedzą przy stole Włosi i Polacy. Po czym poznać tych drugich? Włosi piją wino do jedzenia. Kiedy odkładają widelec, przestają pić wino. Ci, którzy nadal piją, to na sto procent Polacy. Tak twierdzą mieszkańcy słonecznej Italii.

Agnieszka to potwierdza.
- Proszę poobserwować Polaków w restauracji. Zamawiają wino, potem jedzenie. Najpierw piją, potem przerywają picie, żeby zjeść, a potem znowu piją - zauważa. -Tymczasem nic tak nie podkreśla smaku potraw, jak właśnie wino - twierdzi. Z kolei na to, jak smakuje samo wino, ma wpływ nie tylko rocznik, szczep, sposób przechowywania czy rozlewania, ale także towarzystwo, w którym spożywa się ten napój, miejsce, nastrój. I o tym także warto pamiętać - przekonuje Agnieszka.
Beata Zalot
Tygodnik Podhalanski 24/2015

Kup e-wydanie Tygodnika Podhalańskiego.

Reklama
Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
Czerwony nos 2022-06-09 10:36:53
Szato jabol, rocznik bieżący mi najlepiej smakuje.

Reklama
  • PRACA | dam
    DZIEWCZYNĘ na sezon letni DO SKLEPU ODZIEŻOWEGO W ZAKOPANEM - 604 488 507
  • TURYSTYKA I WYPOCZYNEK
    KAMERALNE APARTAMENTY ZE STREFĄ SPA, ul. Królewska 27b Kościelisko, w cenie pobytu parking, grill, bilard, pełna strefa spa, w okresie letnim rowery. Widok na całe Tatry Zachodnie. WWW. APARTAMENTYSPAZAKOPANE.PL, rezerwacja@czteryporyroku.pl, tel. +48 662 658 425, +48 608 401 704
  • TURYSTYKA I WYPOCZYNEK
    APARTAMENTY Z WIDOKIEM NA CAŁE TATRY, ul. Mocarni Boczna 3 Kościelisko, w cenie pobytu wliczony parking, grill, sala bilardowa, w okresie letnim rowery. Widok centralnie na 30km Tatr. WWW. ZAKOPANEAPARTAMENTY.ORG, apartamenty@czteryporyroku.pl, tel. +48 18 20 70 207, +48 608 401 704
  • PRACA | dam
    Poszukujemy entuzjastycznych, pozytywnie nastawionych osób lubiących góry i przygodę. Razem z nami będziesz mógł zapewnić ludziom wymarzony wypoczynek. Poznaj nas: Polskie Koleje Linowe S.A. są liderem wśród operatorów kolei linowych w Polsce, jednym z największych pracodawców na Podhalu. DOŁĄCZ DO NAS! Obecnie poszukujemy osoby na stanowisko: PRACOWNIK OBSŁUGI RUCHU TURYSTYCZNEGO. Miejsce pracy: Zakopane, Kasprowy Wierch. CO BĘDZIE NALEŻEĆ DO TWOICH OBOWIĄZKÓW? - Obsługa ruchu turystycznego, - Obsługa kasy fiskalnej, sprzedaż biletów, - Udzielanie informacji klientom o atrakcjach i ofercie ośrodka, - Profesjonalna obsługa klienta, - Dbałość o bardzo dobry wizerunek ośrodka, - Wykonywanie prac porządkowych i przygotowawczych przy uruchomieniu urządzeń transportu linowego, - Pomoc przy obsłudze kolei linowych i pozostałych urządzeń, - Wykonywanie prac budowlanych, konserwacyjnych i remontowych. OD KANDYDATÓW OCZEKUJEMY: - Wykształcenia zawodowego, średniego lub wyższego, - Wysokiej kultury osobistej, - Mile widziana praktyczna znajomość obsługi komputera, - Mile widziane posiadanie uprawnień TDT w zakresie obsługi i konserwacji kolei, - Umiejętność obsługi kasy fiskalnej i terminala kart płatniczych będzie dodatkowym atutem, - Komunikatywności i łatwości w nawiązywaniu kontaktów, - Umiejętności pracy w zespole, - Optymizmu, sumienności i zaangażowania, - Dyspozycyjności, - Warunków zdrowotnych umożliwiających pracę w terenach górskich i pracę na wysokości. OFERUJEMY: - Zatrudnienie w oparciu o umowę o pracę, - Terminowe i atrakcyjne wynagrodzenie, - Możliwość zdobywania doświadczenia w rozwijającej się firmie, - Możliwość zdobywania wiedzy od doświadczonych współpracowników, - Karty Rodzinne uprawniające do zniżek na produkty i usługi w ośrodkach PKL. OSOBY ZAINTERESOWANE rekrutacją prosimy o przesłanie aplikacji zawierającej CV na adres e-mail: rekrutacja@pkl.pl z dopiskiem "Pracownik obsługi ruchu turystycznego Kasprowy". Prosimy o dopisanie oświadczenia o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych.
  • PRACA | dam
    Chcesz pracować z najlepszymi specjalistami w turystyce i gastronomii? Poznaj nas: PKL Horeca Sp. z o.o. jest Spółką wchodzącą w skład Grupy PKL, jednym z największych pracodawców na Podhalu. DOŁĄCZ DO NAS! Obecnie poszukujemy osób na stanowisko: SPECJALISTA DS. MARKETINGU HORECA. Miejsce pracy: Zakopane. CO BĘDZIE NALEŻEĆ DO TWOICH OBOWIĄZKÓW? - Prowadzenie komunikacji w naszych kanałach społecznościowych (Facebook, Instagram, rozwój kanałów: Twitter, TikTok, LinkedIN), - Współtworzenie, wdrożenie i koordynacja komunikacji w social mediach (w tym: treści, wpisów, relacji, filmów), - Wdrażanie najnowszych trendów do komunikacji w social mediach w obszarze HoReCa, - Redagowanie treści na strony www, - Pozyskiwanie influencerów do współpracy marketingowej, - Monitorowanie i analizowanie rynku, raportowanie wyników, - Analizowanie efektywności prowadzonych działań, proponowanie nowych rozwiązań, - Udział w projektach, akcjach marketingowych i eventach, - Tworzenie prostych kreacji graficznych, prezentacji, - Współpraca z agencjami reklamowymi, - Zarządzanie budżetem marketingowym, - Dbanie o pozytywny wizerunek Grupy Kapitałowej. WYMAGANIA: - Wykształcenie min. średnie, - Doświadczenie w pracy na podobnym stanowisku - minimum 2 lata, mile widziane doświadczenie w branży HoReCa, - Doświadczenie w prowadzeniu kampanii reklamowych w mediach społecznościowych, - Wysokie poczucie estetyki oraz umiejętność tworzenia grafik i edycji video, - Znajomość narzędzi, tworzenie kampanii Google Ads i innych form płatnych reklam, - Znajomość Google Analytics, - Znajomość najnowszych narzędzi marketingowych związanych z automatyzowaniem procesów (CRM, marketing automation, email marketing, optymalizacja wyszukiwarki), - Podstawowa znajomość zagadnień SEO/SEM, - Mile widziana praktyczna znajomość programów graficznych typu Photoshop, Canva, - Mile widziane umiejętności copywriterskie, - Kreatywność i pomysłowość, innowacyjność, - Umiejętność pracy w zespole, - Bardzo dobra organizacja pracy, samodzielność, - Proaktywne podejście do powierzanych zadań i nastawienie na osiąganie celów, - Mobilność, prawo jazdy kat. B, - Bardzo dobra znajomość pakietu MS Office, - Zdolności fotograficzne będą dodatkowym atutem. OFERUJEMY: - Pracę w rozwijającej się Firmie, - Zatrudnienie na podstawie umowy o pracę, - Stabilne warunki zatrudnienia, - Przyjazną atmosferę pracy, - Atrakcyjne wynagrodzenie plus system premiowy. APLIKACJE zawierające CV prosimy przesyłać na adres: rekrutacja@pkl.pl z dopiskiem: "Specjalista ds. marketingu HORECA". Informujemy, że skontaktujemy się z wybranymi kandydatami. Prosimy o dopisanie oświadczenia o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych.
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    WYNAJMĘ MIESZKANIE W NOWYM TARGU, UMEBLOWANE. 608 806 408
  • PRACA | dam
    DAM PRACĘ W KINIE VR (ROZRYWKA) - ZAKOPANE. 572 656 665
  • SPRZEDAŻ | różne
    OKAZYJNIE - KOMPLET WYPOCZYNKOWY - NOWY - popielaty - 664 980 967.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    DZIAŁKA POD BUDOWĘ BACÓWKI W GORCACH. 503 868 728.
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    MIŃSK 125, stan b. dobry. 18 28 514 00.
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    DO WYNAJĘCIA DWA LOKALE I piętro, w sumie ok. 140 m2. Możliwość dostosowania do klienta. Waksmund. 603 656 796.
  • PRACA | dam
    Zatrudnię KIEROWCĘ KAT. T (TRAKTOR + SZAMBIARKA) - WAKSMUND. 603 656 796.
  • PRACA | dam
    Zatrudnimy: KUCHARZ/- RKA A`LA CARTE / POMOC KUCHENNA w małym hotelu 4*. Umowa o pracę, spokojny tryb pracy. Tel. 792276261
  • PRACA | dam
    Przyjmę do pracy KUCHARZA, POMOCE KUCHENNE i KELNERKI. Tel. 600 035 355, 600 035 080.
  • PRACA | dam
    PRACOWNIK NA STACJĘ PALIW. Wymagane: obsługa komputera, dyspozycyjność. Tel. 603 078 775
  • PRACA | dam
    Restauracja na Krupówkach zatrudni KELNERKĘ/-A oraz PANIĄ NA ZMYWAK - POMOC KUCHENNĄ. 668 404 790
  • PRACA | dam
    Restauracja DOMINOS zatrudni PIZZERA oraz DOSTAWCĘ. 668 404 790
  • PRACA | dam
    Przyjmę pracownika znającego się na pracy do zakładu garbarskiego. 888267329
    Tel.: 888267329
  • PRACA | dam
    Poszukujemy osoby na stanowisko : Recepcjonistki/ Recepcjonisty do niewielkiego nowo powstałego Aparthotelu House Friends & Spa Zakopane. Oferujemy: elastyczny grafik, wysokie wynagrodzenie, pracę w doświadczonym zespole. Zapraszamy do kontaktu. 698108109 www.hardahouse.pl mng.hoteloffice@gmail.com
    Tel.: 698108109
  • PRACA | dam
    Do nowo powstałej restauracji w Aparthotel Harda House Friends & Spa w Zakopanem. Poszukujemy osoby na stanowisko : Kucharz śniadaniowy. Bardzo dobre warunki pracy, wysokie wynagrodzenie, umowa o pracę, elastyczny grafik Zapraszamy do kontaktu ! tel. 608506785 www.hardahouse.pl ewelinabaran1994@gmail.com
    Tel.: 608506785
  • PRACA | dam
    MŁODĄ KOBIETĘ (niepalącą) DO SPRZĄTANIA W DOMU JEDNORODZINNYM obok Zakopanego, 2 razy w tygodniu. Warunki do ustalenia. 698 506 913
  • PRACA | dam
    Firma w Zakopanem zatrudni KIEROWCĘ. 604 102 804, 602 285 793, 601 512 211
  • USŁUGI | budowlane
    OKUCIA BALKONÓW, RYNNY, OBRÓBKI BLACHARSKIE. 600 998 377.
  • PRACA | dam
    Firma DREWNEX Spytkowice przyjmie pracowników budowlanych do montażu altan i budowy domów drewnianych. 692 193 449.
  • USŁUGI | inne
    SERWIS OGRODOWY, MYCIE TARASÓW I KOSTKI POD CIŚNIENIEM, SPRZĘTANIE BIUR I MIESZKAŃ. 664 603 415.
  • PRACA | dam
    RESTAURACJA W ZAKOPANEM ZATRUDNI OSOBĘ NA STANOWISKO: ZMYWAK/OBIERAK. Praca stała lub sezonowa. Wynagrodzenie 17-18zł netto/godz.. 601 533 566, 18 20 64 305
  • PRACA | dam
    RESTAURACJA W ZAKOPANEM ZATRUDNI POMOC KUCHENNĄ. Praca stała lub sezonowa. Wynagrodzenie od 18zł netto plus premia. 601 533 566, 18 20 64 305
  • PRACA | dam
    OSOBĘ DO POMOCY W GABINECIE KOSMETYCZNYM w Zakopanem (porządki, pakowanie narzędzi, rejestracja ) - na okres wakacji. może być uczennica. Tel. 600801308
  • PRACA | dam
    DO WYNAJĘCIA STANOWISKO MANICURE W DZIAŁAJĄCYM GABINECIE KOSMETYCZNYM w Zakopanem. Tel. 600801308
  • PRACA | dam
    Pensjonat w centrum Zakopanego zatrudni KUCHARKĘ, lub KUCHARKĘ ŚNIADANIOWĄ na co drugi dzień. 666378357.
  • PRACA | dam
    Poszukiwana OSOBA DO PRAC OGÓLNOBUDOLANYCH.I WYKOŃCZENIOWYCH. 789 321 805.
  • PRACA | dam
    Karczma na Krupówkach - zatrudnimy KUCHARZY, BARMANÓW, KELNERÓW. Od już. Zakopane. Kontakt: 533 226 109.
  • PRACA | dam
    Zatrudnimy OSOBY DO PUNKTU GASTRONOMICZNEGO OD JUŻ - PRACA STAŁA LUB SEZONOWA - KRUPÓWKI. Kontakt: 533 226 109.
  • PRACA | dam
    Z. R. GŁOWACCY ZATRUDNI PRACOWNIKÓW BUDOWLANYCH DO ROBÓT WYKOŃCZENIOWYCH W ZAKOPANEM. 608 813 506
  • PRACA | dam
    Przyjmę DO ZAKŁADU KUSNIERSKIEGO. Praca cały rok. Przyjmę KRAWCOWĄ. Szycie na miejscu lub chałupniczo. 601 789 299.
  • PRACA | dam
    PIZZERIA Da Grasso w Nowym Targu zatrudni od zaraz KELNERA/KĘ. Praca stała, dobre wynagrodzenie. 508256350.
  • USŁUGI | inne
    WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098.
  • USŁUGI | budowlane
    TYNKI MASZYNOWE tanio i solidnie, zacieranie mechaniczne, technika silosowa. Realizujemy małe i duże obiekty 18 26 550 39, 503 532 680.
  • USŁUGI | budowlane
    WYLEWKI MASZYNOWE tanio i solidnie. 18 26 550 39, 503 532 680.
  • PRACA | dam
    Przyjmę TYNKARZY LUB BRYGADY TYNKARZY. 503 532 680.
  • USŁUGI | budowlane
    USŁUGI BLACHARSKO-DEKARSKIE, KRYCIE DACHÓW, OBRÓBKI KOMINÓW, ATTYK, GZYMSÓW. PRACE NA RĄBEK STOJĄCY, RĘCZNY I MASZYNOWY. DACHÓWKA. 534 428 571.
  • USŁUGI | budowlane
    USŁUGI BLACHARSKO-DEKARSKIE - Andrzej Kasperek. PRZEKRYCIE I KRYCIE DACHÓW, OBRÓBKI BLACHARSKIE. 889 388 484.
  • PRACA | dam
    PIZZERIA Da Grasso w Nowym Targu zatrudni KELNERA/KĘ. Praca zmianowa. Dobre warunki, umowa o pracę. 508256350.
  • PRACA | dam
    Dom Opieki dla osób starszych w Zakopanem zatrudni pracownika na etacie pokojowej. Umowa o prace, pełen etat. 698673260
    Tel.: 698673260
  • PRACA | dam
    Piekarnia w Gronkowie przyjmie od zaraz PIEKARZA. Praca stała w dzień. 18 26 560 90.
  • PRACA | dam
    Przyjme pracownika na dachy. 889002580 Biuro@dachy.podhale.pl
    Tel.: 889002580
  • PRACA | dam
    Delikatesy "Centrum" w Poroninie zatrudni SPRZEDAWCZYNIĘ. 665 00 34 35.
  • PRACA | dam
    Firma w Zakopanem zatrudni PANIĄ DO SPRZĄTANIA. Pełen etat. Bardzo dobre warunki pracy. 604 102 804, 602 285 793, 601 512 211.
  • PRACA | dam
    Piekarnia w Zakopanem zatrudni PIEKARZA. Pełen etat. Bardzo dobre warunki pracy. 604 102 804, 602 285 793, 601 512 211.
  • PRACA | dam
    PIEKARNIA W ZAKOPANEM ZATRUDNI EKSPEDIENTKĘ. Bardzo dobre warunki pracy. 604 102 804, 602 285 793, 601 512 211.
  • USŁUGI | budowlane
    KAMIENIARSTWO, ELEWACJE, OGRODZENIA, POSADZKI, KOMINKI, PARAPETY, STOPNIE, BLATY, ŁUPANKA GRANITOWA I PIASKOWA. 18 265 06 58, 607 57 23 12.
  • PRACA | dam
    Przyjmę PIEKARZA. 607 44 55 66.
  • ANTYKI
    ANTYKI - SKUP, SPRZEDAŻ - Zakopane, Kościuszki 3 (Granit, III p.). Tel. 601 464 133
  • USŁUGI | budowlane
    OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.
2022-07-02 13:04 Wokół aury Wandy Rutkiewicz i nie tylko 2022-07-02 12:45 BP znika z centrum uzdrowiska - co zastąpi światową markę? 2022-07-02 12:00 Lecicie? Przybywajcie na lotnisko dużo wcześniej! 2022-07-02 10:59 Bieg Marduły wystartował bladym świtem, by biegaczom nie zagroziły burze 2022-07-02 09:59 Pomimo deszczowej pogody ruszyli posprzątać Tatry (WIDEO) 1 2022-07-02 09:00 Angielskie, francuskie, niemieckie i polskie pieśni modernizmu wybrzmiały w Atmie 2022-07-02 09:00 Szarlotka po pienińsku 2022-07-02 08:00 Larysa Knap na okładce magazynu Offset. Zobaczcie zdjęcia projektantki z lambroghini 2022-07-01 21:46 Pierwsza burza przeszła na północ od Czarnego Dunajca 2 2022-07-01 21:29 Koncert Zakopower. Zaśmiecanie Tatr jest jak zaśmiecanie duszy (WIDEO, ZDJĘCIA) 3 2022-07-01 20:45 Nowa Chatka Puchatka na Połoninie Wetlińskiej na ukończeniu 1 2022-07-01 20:01 Słowacy szkolili się pod okiem instruktorów TOPR 2022-07-01 19:15 Praca między Łopuszną a Harklową wre 1 2022-07-01 18:49 Niezwykle rzadki owad zaobserwowany na Podhalu 10 2022-07-01 18:32 Wierzbówka kiprzyca już kwitnie 2022-07-01 17:45 Znany nowotarski biznesmen kupił sanatorium w Rabce 1 2022-07-01 17:32 Strażacy zapraszają w niedzielę na festyn 2022-07-01 16:59 Uniwersytet Ekonomiczny zrywa współpracę z Podhalanką 2022-07-01 16:58 W poniedziałek ostatnie pożegnanie znanego zakopiańskiego adwokata 2022-07-01 16:21 Gdzie w góry na weekend. Konkurs dla czytelników 2022-07-01 16:16 Ratownicy GOPR szkolili flisaków na Dunajcu 1 2022-07-01 15:45 Grillowanie - jak się przygotować do sezonu letniego? 2022-07-01 15:30 Znów nowotarski rynek zamienia się w wielką stołówkę 2022-07-01 15:00 Znamy szczegóły śmiertelnego wypadku na zakopiance 2 2022-07-01 14:57 Ruda Wanda i Opcio - tatrzańska znajomość 2022-07-01 14:32 Prawie 34 stopnie w cieniu w Nowym Targu 4 2022-07-01 14:22 Gdzie szukać schronienia gdy w mieście żar leje się z nieba? 2022-07-01 14:20 Burze, silny wiatr, możliwy grad. Ostrzeżenie meteo 2022-07-01 14:17 Nowości w programie Zakopiańskiego Weekendu Biegowego z Sokołem 2022-07-01 13:10 Polskie Koleje Linowe otworzyły kolejkę gondolową nad Soliną (WIDEO) 3 2022-07-01 13:00 Rano ryba bierze 2022-07-01 12:13 Tak możesz się schłodzić w Zakopanem 2022-07-01 11:38 Miasteczko akcji czyste Tatry już działa. Dziś koncert Zakopower 2022-07-01 11:00 Czy parking naprawdę musi być oznaczony w ten sposób 9 2022-07-01 10:22 Na co zwrócić uwagę przy wyborze okien i drzwi? 2022-07-01 10:18 Terapia online coraz bardziej popularna 2022-07-01 09:59 Niezwykły pokaz z przeszłością w tle 2022-07-01 08:59 Kopieniec i bezchmurne niebo o poranku (ZDJĘCIA, WIDEO) 2022-06-30 21:30 Krupówki na początku wakacji. Tłumów brak (WIDEO) 3 2022-06-30 21:00 Nie żyje druh Bogumił Łojek 2022-06-30 20:20 Czy ktoś poznaje swoją papugę? 4 2022-06-30 20:01 Zrobić fujarkę to jest coś 2022-06-30 19:15 Płoną fotowoltaiki. Czy takie instalacje są bezpieczne 3 2022-06-30 18:30 Mix40 liderem na półmetku 2022-06-30 17:46 Nie każdy senior jest inwalidą, nie każdy inwalida jest seniorem 2022-06-30 17:00 Niewiele brakuje do rekordu temperatury w Zakopanem 2022-06-30 16:25 Jak wybrać sukienkę na chrzest? 2022-06-30 16:24 Nowotarska biblioteka zaprasza młodszych czytelników na wakacyjne zajęcia 2022-06-30 16:17 Nowoczesne dywany do salonu, czyli trendy wnętrzarskie na 2022 2022-06-30 16:15 Remont kolejnych szlaków w rejonie Orlej Perci od 1 lipca
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2022-07-02 11:45 1. Też mam takiego w ogródku. 2022-07-02 10:02 2. A parkowi Rangersi się śmieją że ktoś za nich za free zrobi robotę. 2022-07-02 08:37 3. Pan Sonik wczoraj przez cały dzień straszył ludzi i zwierzęta latając swoim czarnym helikopterem, po fecie na Lipkach. No cóż, śmieci be ale hałas i szkodliwe emisje CO2 związane z lotnictwem cacy. Najważniejsza to jest promocja pana Sonika. 2022-07-02 08:13 4. Rozumiem akcję jeśli mówimy o parku w którym jest wolny wstęp. Ale Tatry znajdują się w obrębie TPN, który pobiera opłatę za bilet normalny 8,- i 4,- za ulgowy i jest wspierany z budżetu państwa... Wjeżdżam na płatną autostradę czy wchodzę do obiektu gdzie zapłaciłem za wstęp to widzę ludzi którzy są zatrudnieni do sprzątania... W Tatrach tyle razy byłem i nikogo takiego nie spotkałem dotąd ma szlaku. Straż Parku nie schyli się tyle po pustą butelkę itp.? 2022-07-02 07:49 5. 2022.07.02 ceny paliw baaardzo nie aktualne :) 2022-07-02 06:36 6. Teraz czekam na zdjęcie konika polnego w kolorze tęczy 2022-07-02 00:33 7. Świetne są te prognozy pogody!!!. Za chwile 1 w nocy, a ani kropli deszczu. Na ICM też już zmienili zdanie, choć straszyli już od 18 nawałnicami... 2022-07-02 00:13 8. Niereformowalny debil, a kolejny niedźwiedź pójdzie do odstrzału, Słowacy się nie pieprzą, jeszcze w paru domach nie ma wypchanych niedźwiedzi. A powinni odstrzelić turystę. wypchać idiotę i postawić ku przestrodze innych młotków. 2022-07-02 00:07 9. Nie ma co zwalać na tempomat. Tego typu wypadki powoduje jazda na zderzaku poprzedzającego. Stale widzę jak ktoś wisi mi na haku, jadąc metr od mojego zderzaka. Komu przeszkadza utrzymanie rozsądnej odległości między samochodami? Zupełnie tego nie pojmuję. 2022-07-01 23:47 10. Ja korzystam ze strony www blitzortung.org. Również na telefonie, dźwięk, detektory
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama
Polecamy

Album TP

Pożegnania

FILMY TP

Bojcorka