O winie, winnicach i winoroślach Agnieszka Sługocka z Zakopanego mogłaby mówić godzinami. W winnicach na różnych kontynentach spędza każdą wolną chwilę, każdy urlop. Co roku jest w kilku takich miejscach. Jedne winnice odwiedza w okresie pączkowania winorośli, inne w okresie zbioru, jeszcze inne, kiedy winogrona są już w kadziach. Francja, Włochy, Hiszpania, Grecja, Bułgaria, Mołdawia - w Europie nie ma kraju, w którym by nie była. W poszukiwaniu oryginalnych szczepów dotarła też do Australii, Tajlandii, na Bali w Indonezji. Często bywa w miejscach, które zupełnie nie kojarzą się z produkcją wina. W domu ma imponującą piwniczkę i półkę w mieszkaniu do bieżącego użytku. W piwnicy czekają te butelki, których - jak mówi - czas jeszcze nie nadszedł. - To są młode wina, potrzebują kilku lat leżakowania w dobrych warunkach - tłumaczy.
Butelka warta majątek
Są tu także wina inwestycyjne, których wartość z każdym rokiem rośnie. - Nigdy ich nie otworzę, ale kiedyś je dobrze sprzedam - mówi. - Mam cztery wina rocznikowe między nimi Sassicaia i Bordeaux-Médoc Cru, które mają powyżej 20 lat, jedno to mój rówieśnik - 35-letnie. To Marqués de Riscal, już samo kupno było poważnym wydatkiem - opowiada. - Kiedyś takie wino podczas deszczu stłukło mi się, bo pudełko, w które go spakowano rozmokło i butelka wyleciała. Płakałam i spijałam resztki z asfaltu - wspomina. Najcenniejsza z jej zbioru butelka to Penfolds Grange, warta dziś 9,5 tys. zł, ale cena ciągle idzie w górę. Jest też półka złożona z ok. 50 butelek przeznaczonych do bieżącego użytku, ciągle uzupełniana, ale i systematycznie pozbawiana kolejnych butelek. Nie znikają tylko korki, które Agnieszka zbiera i raz w roku skrupulatnie przelicza. Dzięki temu wie, że rocznie wraz ze swoimi gośćmi wypija około 180-200 butelek, nie licząc tych zdegustowanych w winnicach, czy na targach win.
Odkrywanie świata w kieliszku
Kiedyś - tak jak większość ludzi - nie zastanawiała się nad zawartością kieliszka, nie studiowała etykiet. Wszystko zaczęło się jakieś 10 lat temu. Pasją zaraziła ją koleżanka, która była smakoszką win, ale nie poszła w tym kierunku, co Agnieszka. - W pewnym momencie ja także zaczęłam się zastanawiać, co mam w kieliszku, zaczęłam czytać, potem zaczęły się podróże po winnicach - opowiada. - Zaczęłam czuć zapach, wyróżniać smak, a nie jak wcześniej - odczuwać jedynie kwasowość - mówi. - Nagle na podniebieniu zaczęły mi się pojawiać różne rzeczy - maliny, czarne porzeczki. Zaczęłam zauważać harmonię pomiędzy zapachem a smakiem - opowiada. - Z każdym kolejnym winem nie pitym bezmyślnie odkrywam nowy świat - przekonuje.
Zaczęła się zastanawiać, dlaczego jedno wino smakuje malinami, a drugie dżemem malinowym. Odkryła także, jakie znaczenie mają roczniki, pogoda podczas zbioru. Twierdzi, że bardzo dużą wiedzę dały jej wyjazdy do winnic. Dzięki tym podróżom poznała też ludzi o podobnej pasji. - Ci, którzy zajmują się winem, to zupełnie inna kategoria ludzi. Poświęcają życie sfermentowanemu sokowi z winogron, znają każdy liść, krzak. W każdej kropelce wina jest ich miłość, praca i otwarcie na innych - opowiada. - Sprzedają pozytywną energię - dodaje.
Kilka lat temu na Uniwersytecie Jagiellońskim, dzięki współpracy z francuskim Uniwersytetem w Montpellier pojawiły się 2-letnie studia podyplomowe - enologia. Natychmiast się zapisała. Dziś jest już wykwalifikowanym enologiem i marzy, żeby swoją pasję zamienić w nowy zawód. Coraz więcej restauratorów docenia dobrą kartę win. Mogłaby innych uczyć, jak przechowywać wino, jak je podawać klientowi. Marzy o własnym sklepie z winami w Zakopanem, choć - jak twierdzi - wcześniej musiałaby się zmienić uchwała rady miasta zwiększająca liczbę punktów ze sprzedażą alkoholu. Przy dzisiejszych przepisach nie ma szans na spełnienie tego marzenia.
Najlepsze wino...
....piła w Hiszpanii, w winnicy Ysios. - To była Rioja - opowiada. Wino czerwone, wytrawne, w 100% pochodzące ze szczepu Tempranillo. Gran Reserve z regionu La Rioja. - Zaskoczyło mnie ilością aromatu, w typowych aromat stłumiony jest przez to, że są to wina z bardzo starych winnic, minimum 90-letnich - tłumaczy. To było zupełnie inne, nowoczesne, harmonijne. - Gdy wzięłam wino do ust, najpierw poczułam smak lukrecji, potem świeżych malin, jeżyn - opisuje. - Im dłużej wino oddychało w kieliszku, tym więcej pojawiało się nowych smaków i aromatów. Ten smak czułam potem w ustach przez pół dnia - opowiada.
Stare krzewy produkują bardzo mało winogron, większość producentów przechowuje takie wino w beczkach francuskich. - To natomiast winiarz eksperymentalnie przerzucił do beczek amerykańskich. I dlatego pojawiły się zapachy i smaki, które z Rioja się nie kojarzą - tłumaczy. - To było wino z wyselekcjonowanych 90- 100- letnich krzewów, ten nieziemski smak pozostanie mi do końca życia w pamięci - mówi Agnieszka. Wino to jest niedostępne na polskim rynku, można na niego polować jedynie na aukcjach internetowych.
Największe rozczarowanie? - Cztery lata temu pierwszy raz na jakiejś ekskluzywnej degustacji w Warszawie spróbowałam wina ze szczepu pinotage. Poczułam zapach spalonych opon samochodowych, zapach, który kojarzy mi się z podkładami kolejowymi i jednocześnie ktoś koło mnie mówi, że to najwspanialszy pinotage, jaki pił -wspomina ze śmiechem. - Teraz już wiem, że to wino tak właśnie pachnie, a najśmieszniejsze jest to, że bardzo to wino polubiłam - dodaje.
Wino do oscypka
Znajomi przychodzą często do Agnieszki po radę. Na przykład chcą podarować wino z okazji chrztu, czyli takie, które będzie wypite za co najmniej 18 lat. - Wtedy polecam im wino rocznikowe, np. włoskie amarone. To nie jest zwykłe wino. Grona się zbiera, następnie suszy, one kurczą się do wielkości rodzynek sułtańskich, wzrasta w nich ilość cukru. Potem dopiero trafiają do prasy. To metoda droga, pracochłonna, ale wina są długowieczne. Ich ceny zaczynają się od 400 zł - opowiada.
Do oscypka najlepsze - zdaniem Agnieszki - są wina botrytyzowane, czyli zarażone szlachetną pleśnią. Poleca tokaj czy sauternes, który świetnie komponuje się z rzeczami wędzonymi - serami czy rybami. Idealne będzie także pinot gris - jego wyraziste aromaty i słodycz dobrze komponują się z serem i nie zostają przytłoczone przez smak wędzenia ani przez solankę.
Podkreśla jednak, że niekoniecznie trzeba wydać dużo pieniędzy, żeby napić się dobrego wina. - Testuję np. wina w Biedronce, Tesco czy Lidlu, czasem można trafić na prawdziwe rarytasy - przekonuje. Radzi tylko, by czytać etykietki. Wino nie może być rozlewane w Polsce, bo wtedy pijemy zlewki, które nie wiadomo w jakich warunkach dotarły do naszego kraju. Powinno być rozlewane w konkretnej winnicy. Radzi też, by nie przejmować się tym, że wino zawiera siarczyny, bo każde, nawet tzw. „BIO” musi je zawierać. - Siarczyny zabijają drobnoustroje, bakterie, grzyby. Gdyby w odpowiednim momencie wino nie było zasiarkowane, po prostu by się zepsuło - mówi.
Wina a temperatura i ludzkie charaktery
Jakie błędy ludzie popełniają najczęściej? - Otwierają butelkę, wypijają kieliszek i kolejny raz sięgają po nie po 2-3 dniach. Wtedy jednak wino już zupełnie inaczej smakuje - przekonuje. Ludzie nie zwracają też uwagi na temperaturę. - Jeśli wyciąga się wino z lodówki, które ma 4-5 stopni C to pije się zmrożoną wodę z alkoholem, takie wino zupełnie pozbawia się aromatów - tłumaczy. Traci walory także wino za ciepłe.
Agnieszka zauważyła, że winne preferencje mają przełożenie na ludzkie charaktery. Widzi to po obserwacjach znajomych. Kobiety, które piją wina różowe, są najczęściej słodkie i romantyczne. Wina czerwone wytrawne preferują ludzie twardzi, którzy wiedzą, czego chcą. Czyta też charaktery z wyboru szczepów: - Ci, którzy kupują merlot czy cabernet sauvignon, to osoby, które nie lubią zmian, lubią rzeczy przewidywalne.
Polacy nie potrafią pić wina
Siedzą przy stole Włosi i Polacy. Po czym poznać tych drugich? Włosi piją wino do jedzenia. Kiedy odkładają widelec, przestają pić wino. Ci, którzy nadal piją, to na sto procent Polacy. Tak twierdzą mieszkańcy słonecznej Italii.
Agnieszka to potwierdza.
- Proszę poobserwować Polaków w restauracji. Zamawiają wino, potem jedzenie. Najpierw piją, potem przerywają picie, żeby zjeść, a potem znowu piją - zauważa. -Tymczasem nic tak nie podkreśla smaku potraw, jak właśnie wino - twierdzi. Z kolei na to, jak smakuje samo wino, ma wpływ nie tylko rocznik, szczep, sposób przechowywania czy rozlewania, ale także towarzystwo, w którym spożywa się ten napój, miejsce, nastrój. I o tym także warto pamiętać - przekonuje Agnieszka.
Beata Zalot
Tygodnik Podhalanski 24/2015
Czerwony nos
2022-06-09 10:36:53
Szato jabol, rocznik bieżący mi najlepiej smakuje.
-
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
Do wynajęcia BUDYNEK W WITOWIE nr 190 (do 2025 r. znajdował się w nim Ośrodek Zdrowia). Tel. 698 508 796.
-
PRACA | dam
PRACA W AUSTRII - austriacka umowa! 13,56-19,30 Euro/h + diety + darmowe zakwaterowanie. Poszukujemy: murarzy, cieśli, dekarzy, hydraulików, elektryków, malarzy, spawaczy, ślusarzy, monterów, kierowców LKW, operatorów wózków i dźwigów, rzeźników, pomocników, pracowników produkcji i innych fachowców. Wymagane: język niemiecki i samochód. +43 676 5451672, k.otrembiak@hogo.cc
-
PRACA | dam
PROMOTOR roznoszenie ulotek Zakopane. Atrakcyjne wynagrodzenie.
-
SPRZEDAŻ | różne
ODDAM NIEODPŁATNIE 5 PODWÓJNYCH OKIEN W GÓRALSKIM STYLU - 668 697 381.
-
PRACA | dam
Poszukujemy POKOJOWYCH do sprzątania w aparthotelu w Białce Tatrzańskiej. Oferujemy pracę stałą, sezonową lub dorywczą. Praca w godzinach 8:00 - 16:00 z elastycznym grafikiem i wyżywieniem. 696112266
Tel.: 696112266
-
NIERUCHOMOŚCI | kupno
Kupie - pilnie kupie dom w Nowym Targu lub okolicy tel 660797241.
-
USŁUGI | inne
WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098.
-
PRACA | dam
Stacja Narciarska Polana Szymoszkowa zatrudni na sezon zimowy do pracy w gastronomii: PIZZERÓW, BARMANKI, BUFETOWE, POMOCE KUCHENNE, OSOBY NA ZMYWAK, OSOBY DO SPRZĄTANIA SALI. Kontakt osobisty pod nr tel.: 693 319 707
-
USŁUGI | budowlane
WYKOŃCZENIA WNĘTRZ, REMONTY, ZABUDOWY GK, ADAPTACJA PODDASZY. 660 079 941.
-
SPRZEDAŻ | różne
OPAŁ BUK. 660 079 941.
-
USŁUGI | budowlane
FLIZOWANIE, REMONTY, WYKOŃCZENIA. 882080371.
-
USŁUGI | budowlane
KAMIENIARSTWO. 882080371.
-
PRACA | dam
Przyjmę MURARZY, DEKARZY. Praca Polska, Niemcy. 608729122.
-
KUPNO
OBWOŹNY SKUP ZŁOMU - dojazd do klienta. SKUP STARYCH SPAWAREK. 536 269 912.
-
PRACA | dam
NIEMCY: MURARZ, CIEŚLA, MALARZ, OCIEPLENIA, ELEKTRYK, SPAWACZ, KRANISTA. Umowy na warunkach niemieckich. Kontakt: 0048 601-218-955
-
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
Sprzedam DZIAŁKĘ W ŁAPSZACH WYŻNYCH (nr 2903, 2904, 2905). 572624414.
-
PRACA | dam
Poszukuję chłopaka z umiejętnością j. niemieckiego na wyjazd do Niemiec (4-7.12.25). 664 497 808.
-
SPRZEDAŻ | różne
SPRZEDAM OPAŁ SUCHY - 788 344 233.
-
PRACA | dam
Przyjmę BRYGADY I POJEDYNCZE OSOBY NA TYNKI I WYLEWKI MASZYNOWE. 503 532 680.
-
PRACA | dam
Nowe miejsce na mapie Białki Tatrzańskiej rekrutuje ! Na stanowiska: -kucharz produkcyjny, kucharz wydawkowy, pizzer, pomoc kuchenna, pracownik obsługi sali restauracyjnej Jeżeli jesteś zainteresowany/ zainteresowana pracą zadzwoń, lub wyślij CV. 798625975 restauracjadwatopory@gmail.com
Tel.: 798625975
-
USŁUGI | budowlane
PŁYTKI, REMONTY, ELEWACJE, PODDASZA. 793 677 268.
-
USŁUGI | budowlane
PŁYTKI, REGIPSY, MALOWANIE, WYKOŃCZENIE WNĘTRZ. 787 479 002.
-
USŁUGI | budowlane
OCIEPLANIE DOMÓW na materiałach wysokiej jakości. 787 479 002.
-
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
Wynajmę umeblowane MIESZKANIE EMERYTCE - Szaflary. 601 707 235.
-
PRACA | dam
Pracownia Projektowa SŁOWIK ARCHITEKTURA poszukuje ARCHITEKTA.
Oczekujemy: *ukończonego kierunku studiów pierwszego stopnia na Wydziale
Architektury *znajomości programu ArchiCAD * min. 2 lata doświadczenia.
668 309 058 https://slowikarchitektura.pl/
Tel.: 668 309 058
WWW: slowikarchitektura.pl/
-
PRACA | dam
Poszukiwana osoba do pracy w sklepie na Krupówkach na stanowisko sprzedawcy. 723 745 984
Tel.: 723
-
PRACA | dam
KASJER/KASJERKA PRACA W SKLEPIE SPOŻYWCZYM BUKOWINIE TATRZAŃSKIEJ WIĘCEJ INFORMACJI POD NR TEL. 609820250 as.stasik@op.pl
Tel.: 609820250
-
PRACA | dam
Przyjmę do pracy na budowie - docieplenia, budowy od podstaw, wykończenia. Zakopane i najbliższe okolice.. 500160574
Tel.: 500160574
-
NIERUCHOMOŚCI | kupno
Skupujemy nieruchomości za GOTÓWKĘ, PODHALE. 600404554
Tel.: 600404554
-
NIERUCHOMOŚCI | pośrednictwo
Zarządzanie domkami i apartamentami na wynajem krótkoterminowy. 788 63 36 33 www.zarzadzanieapartamentami.info
Tel.: 788
-
USŁUGI | budowlane
MALOWANIE DACHÓW I ELEWACJI. 602 882 325.
-
PRACA | dam
Przyjmę PIEKARZA. 607 44 55 66.
-
SPRZEDAŻ | różne
DREWNO KOMINKOWE. 501 577 105.
-
USŁUGI | budowlane
OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.