O winie, winnicach i winoroślach Agnieszka Sługocka z Zakopanego mogłaby mówić godzinami. W winnicach na różnych kontynentach spędza każdą wolną chwilę, każdy urlop. Co roku jest w kilku takich miejscach. Jedne winnice odwiedza w okresie pączkowania winorośli, inne w okresie zbioru, jeszcze inne, kiedy winogrona są już w kadziach. Francja, Włochy, Hiszpania, Grecja, Bułgaria, Mołdawia - w Europie nie ma kraju, w którym by nie była. W poszukiwaniu oryginalnych szczepów dotarła też do Australii, Tajlandii, na Bali w Indonezji. Często bywa w miejscach, które zupełnie nie kojarzą się z produkcją wina. W domu ma imponującą piwniczkę i półkę w mieszkaniu do bieżącego użytku. W piwnicy czekają te butelki, których - jak mówi - czas jeszcze nie nadszedł. - To są młode wina, potrzebują kilku lat leżakowania w dobrych warunkach - tłumaczy.
Butelka warta majątek
Są tu także wina inwestycyjne, których wartość z każdym rokiem rośnie. - Nigdy ich nie otworzę, ale kiedyś je dobrze sprzedam - mówi. - Mam cztery wina rocznikowe między nimi Sassicaia i Bordeaux-Médoc Cru, które mają powyżej 20 lat, jedno to mój rówieśnik - 35-letnie. To Marqués de Riscal, już samo kupno było poważnym wydatkiem - opowiada. - Kiedyś takie wino podczas deszczu stłukło mi się, bo pudełko, w które go spakowano rozmokło i butelka wyleciała. Płakałam i spijałam resztki z asfaltu - wspomina. Najcenniejsza z jej zbioru butelka to Penfolds Grange, warta dziś 9,5 tys. zł, ale cena ciągle idzie w górę. Jest też półka złożona z ok. 50 butelek przeznaczonych do bieżącego użytku, ciągle uzupełniana, ale i systematycznie pozbawiana kolejnych butelek. Nie znikają tylko korki, które Agnieszka zbiera i raz w roku skrupulatnie przelicza. Dzięki temu wie, że rocznie wraz ze swoimi gośćmi wypija około 180-200 butelek, nie licząc tych zdegustowanych w winnicach, czy na targach win.
Odkrywanie świata w kieliszku
Kiedyś - tak jak większość ludzi - nie zastanawiała się nad zawartością kieliszka, nie studiowała etykiet. Wszystko zaczęło się jakieś 10 lat temu. Pasją zaraziła ją koleżanka, która była smakoszką win, ale nie poszła w tym kierunku, co Agnieszka. - W pewnym momencie ja także zaczęłam się zastanawiać, co mam w kieliszku, zaczęłam czytać, potem zaczęły się podróże po winnicach - opowiada. - Zaczęłam czuć zapach, wyróżniać smak, a nie jak wcześniej - odczuwać jedynie kwasowość - mówi. - Nagle na podniebieniu zaczęły mi się pojawiać różne rzeczy - maliny, czarne porzeczki. Zaczęłam zauważać harmonię pomiędzy zapachem a smakiem - opowiada. - Z każdym kolejnym winem nie pitym bezmyślnie odkrywam nowy świat - przekonuje.
Zaczęła się zastanawiać, dlaczego jedno wino smakuje malinami, a drugie dżemem malinowym. Odkryła także, jakie znaczenie mają roczniki, pogoda podczas zbioru. Twierdzi, że bardzo dużą wiedzę dały jej wyjazdy do winnic. Dzięki tym podróżom poznała też ludzi o podobnej pasji. - Ci, którzy zajmują się winem, to zupełnie inna kategoria ludzi. Poświęcają życie sfermentowanemu sokowi z winogron, znają każdy liść, krzak. W każdej kropelce wina jest ich miłość, praca i otwarcie na innych - opowiada. - Sprzedają pozytywną energię - dodaje.
Kilka lat temu na Uniwersytecie Jagiellońskim, dzięki współpracy z francuskim Uniwersytetem w Montpellier pojawiły się 2-letnie studia podyplomowe - enologia. Natychmiast się zapisała. Dziś jest już wykwalifikowanym enologiem i marzy, żeby swoją pasję zamienić w nowy zawód. Coraz więcej restauratorów docenia dobrą kartę win. Mogłaby innych uczyć, jak przechowywać wino, jak je podawać klientowi. Marzy o własnym sklepie z winami w Zakopanem, choć - jak twierdzi - wcześniej musiałaby się zmienić uchwała rady miasta zwiększająca liczbę punktów ze sprzedażą alkoholu. Przy dzisiejszych przepisach nie ma szans na spełnienie tego marzenia.
Najlepsze wino...
....piła w Hiszpanii, w winnicy Ysios. - To była Rioja - opowiada. Wino czerwone, wytrawne, w 100% pochodzące ze szczepu Tempranillo. Gran Reserve z regionu La Rioja. - Zaskoczyło mnie ilością aromatu, w typowych aromat stłumiony jest przez to, że są to wina z bardzo starych winnic, minimum 90-letnich - tłumaczy. To było zupełnie inne, nowoczesne, harmonijne. - Gdy wzięłam wino do ust, najpierw poczułam smak lukrecji, potem świeżych malin, jeżyn - opisuje. - Im dłużej wino oddychało w kieliszku, tym więcej pojawiało się nowych smaków i aromatów. Ten smak czułam potem w ustach przez pół dnia - opowiada.
Stare krzewy produkują bardzo mało winogron, większość producentów przechowuje takie wino w beczkach francuskich. - To natomiast winiarz eksperymentalnie przerzucił do beczek amerykańskich. I dlatego pojawiły się zapachy i smaki, które z Rioja się nie kojarzą - tłumaczy. - To było wino z wyselekcjonowanych 90- 100- letnich krzewów, ten nieziemski smak pozostanie mi do końca życia w pamięci - mówi Agnieszka. Wino to jest niedostępne na polskim rynku, można na niego polować jedynie na aukcjach internetowych.
Największe rozczarowanie? - Cztery lata temu pierwszy raz na jakiejś ekskluzywnej degustacji w Warszawie spróbowałam wina ze szczepu pinotage. Poczułam zapach spalonych opon samochodowych, zapach, który kojarzy mi się z podkładami kolejowymi i jednocześnie ktoś koło mnie mówi, że to najwspanialszy pinotage, jaki pił -wspomina ze śmiechem. - Teraz już wiem, że to wino tak właśnie pachnie, a najśmieszniejsze jest to, że bardzo to wino polubiłam - dodaje.
Wino do oscypka
Znajomi przychodzą często do Agnieszki po radę. Na przykład chcą podarować wino z okazji chrztu, czyli takie, które będzie wypite za co najmniej 18 lat. - Wtedy polecam im wino rocznikowe, np. włoskie amarone. To nie jest zwykłe wino. Grona się zbiera, następnie suszy, one kurczą się do wielkości rodzynek sułtańskich, wzrasta w nich ilość cukru. Potem dopiero trafiają do prasy. To metoda droga, pracochłonna, ale wina są długowieczne. Ich ceny zaczynają się od 400 zł - opowiada.
Do oscypka najlepsze - zdaniem Agnieszki - są wina botrytyzowane, czyli zarażone szlachetną pleśnią. Poleca tokaj czy sauternes, który świetnie komponuje się z rzeczami wędzonymi - serami czy rybami. Idealne będzie także pinot gris - jego wyraziste aromaty i słodycz dobrze komponują się z serem i nie zostają przytłoczone przez smak wędzenia ani przez solankę.
Podkreśla jednak, że niekoniecznie trzeba wydać dużo pieniędzy, żeby napić się dobrego wina. - Testuję np. wina w Biedronce, Tesco czy Lidlu, czasem można trafić na prawdziwe rarytasy - przekonuje. Radzi tylko, by czytać etykietki. Wino nie może być rozlewane w Polsce, bo wtedy pijemy zlewki, które nie wiadomo w jakich warunkach dotarły do naszego kraju. Powinno być rozlewane w konkretnej winnicy. Radzi też, by nie przejmować się tym, że wino zawiera siarczyny, bo każde, nawet tzw. „BIO” musi je zawierać. - Siarczyny zabijają drobnoustroje, bakterie, grzyby. Gdyby w odpowiednim momencie wino nie było zasiarkowane, po prostu by się zepsuło - mówi.
Wina a temperatura i ludzkie charaktery
Jakie błędy ludzie popełniają najczęściej? - Otwierają butelkę, wypijają kieliszek i kolejny raz sięgają po nie po 2-3 dniach. Wtedy jednak wino już zupełnie inaczej smakuje - przekonuje. Ludzie nie zwracają też uwagi na temperaturę. - Jeśli wyciąga się wino z lodówki, które ma 4-5 stopni C to pije się zmrożoną wodę z alkoholem, takie wino zupełnie pozbawia się aromatów - tłumaczy. Traci walory także wino za ciepłe.
Agnieszka zauważyła, że winne preferencje mają przełożenie na ludzkie charaktery. Widzi to po obserwacjach znajomych. Kobiety, które piją wina różowe, są najczęściej słodkie i romantyczne. Wina czerwone wytrawne preferują ludzie twardzi, którzy wiedzą, czego chcą. Czyta też charaktery z wyboru szczepów: - Ci, którzy kupują merlot czy cabernet sauvignon, to osoby, które nie lubią zmian, lubią rzeczy przewidywalne.
Polacy nie potrafią pić wina
Siedzą przy stole Włosi i Polacy. Po czym poznać tych drugich? Włosi piją wino do jedzenia. Kiedy odkładają widelec, przestają pić wino. Ci, którzy nadal piją, to na sto procent Polacy. Tak twierdzą mieszkańcy słonecznej Italii.
Agnieszka to potwierdza.
- Proszę poobserwować Polaków w restauracji. Zamawiają wino, potem jedzenie. Najpierw piją, potem przerywają picie, żeby zjeść, a potem znowu piją - zauważa. -Tymczasem nic tak nie podkreśla smaku potraw, jak właśnie wino - twierdzi. Z kolei na to, jak smakuje samo wino, ma wpływ nie tylko rocznik, szczep, sposób przechowywania czy rozlewania, ale także towarzystwo, w którym spożywa się ten napój, miejsce, nastrój. I o tym także warto pamiętać - przekonuje Agnieszka.
Beata Zalot
Tygodnik Podhalanski 24/2015
Czerwony nos
2022-06-09 10:36:53
Szato jabol, rocznik bieżący mi najlepiej smakuje.
-
PRACA | dam
Przyjmę BRYGADY I POJEDYNCZE OSOBY NA TYNKI I WYLEWKI MASZYNOWE. 503 532 680.
-
USŁUGI | budowlane
TYNKI I WYLEWKI MASZYNOWE tanio i solidnie, zacieranie mechaniczne, technika silosowa. Realizujemy małe i duże obiekty 18 26 550 39, 503 532 680.
-
PRACA | dam
Nowe miejsce na mapie Białki Tatrzańskiej rekrutuje ! Na stanowiska: -kucharz produkcyjny, kucharz wydawkowy, pizzer, pomoc kuchenna, pracownik obsługi sali restauracyjnej Jeżeli jesteś zainteresowany/ zainteresowana pracą zadzwoń, lub wyślij CV. 798625975 restauracjadwatopory@gmail.com
Tel.: 798625975
-
SPRZEDAŻ | budowlane
WIĘŹBA 950 zł/kubik. STEMPLE, DESKI SZALUNKOWE 700 zł/kubik. 790 759 407.
-
SPRZEDAŻ | zwierzęta
WAŁACH 3-letni, zajeżdżony, 8.500 zł. Sprzedam lub zamienię na starszego. 790 759 407.
-
USŁUGI | budowlane
PŁYTKI, REMONTY, ELEWACJE, PODDASZA. 793 677 268.
-
USŁUGI | budowlane
PŁYTKI, REGIPSY, MALOWANIE, WYKOŃCZENIE WNĘTRZ. 787 479 002.
-
USŁUGI | budowlane
OCIEPLANIE DOMÓW na materiałach wysokiej jakości. 787 479 002.
-
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
Wynajmę umeblowane MIESZKANIE EMERYTCE - Szaflary. 601 707 235.
-
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
Sprzedam tanio! PENSJONAT Z WYPOSAŻENIEM W SZAFLARACH. 513 243 420.
-
PRACA | dam
Pracownia Projektowa SŁOWIK ARCHITEKTURA poszukuje ARCHITEKTA.
Oczekujemy: *ukończonego kierunku studiów pierwszego stopnia na Wydziale
Architektury *znajomości programu ArchiCAD * min. 2 lata doświadczenia.
668 309 058 https://slowikarchitektura.pl/
Tel.: 668 309 058
WWW: slowikarchitektura.pl/
-
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
Do wynajęcia MIESZKANIE, I piętro, Waksmund. 515 503 494.
-
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
DOMEK LETNISKOWY W GORCACH. 515 503 494.
-
MOTORYZACJA | sprzedaż
SKUTER SNIEŻNY POLARIS. 515 503 494.
-
PRACA | dam
Poszukiwana osoba do pracy w sklepie na Krupówkach na stanowisko sprzedawcy. 723 745 984
Tel.: 723
-
PRACA | dam
KASJER/KASJERKA PRACA W SKLEPIE SPOŻYWCZYM BUKOWINIE TATRZAŃSKIEJ WIĘCEJ INFORMACJI POD NR TEL. 609820250 as.stasik@op.pl
Tel.: 609820250
-
USŁUGI | inne
PRZERÓBKI - KOŻUCHÓW, FUTER, NA PILOTKI NOWEGO KROJU. NIEDROGO, PROFSJONALNIE. 606989935.
-
PRACA | dam
Cukiernia Samanta w Kościelisku zatrudni kobietę na stanowisko POMOC CUKIERNIKA. Praca w pełnym lub niepełnym wymiarze czasu pracy. Praca w godzinach wczesnoporannych. Tel. 602387393.
-
PRACA | dam
Przyjmę do pracy na budowie - docieplenia, budowy od podstaw, wykończenia. Zakopane i najbliższe okolice.. 500160574
Tel.: 500160574
-
PRACA | dam
Przyjmę dwie dziewczyny najlepiej z Zakopanego NA STOISKO Z OSCYPKAMI w Zakopanem (12.12.25-12.01.26). Praca dobrze płatna. 664 497 808.
-
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
DOMEK długoterminowo, 35 m2, Szaflary, 1800 zł na miesiąc, rachunki wliczone w czynsz. 668 774 208.
-
USŁUGI | inne
Chętnie zaopiekuję się psiakami i innymi zwierzakami domowymi. Najlepiej po 14.00. 530806950 przemkoh2o@wp.pl
Tel.: 530806950
-
PRACA | dam
Hotel "Foluszowy Potok" Zakopane, ul. Zamoyskiego 42 zatrudni do restauracji hotelowej: KELNERA/-KĘ. Zapewniamy stabilną, całoroczną pracę w restauracji hotelowej. Kontakt wyłącznie telefoniczny: 660 41 00 46
-
PRACA | dam
WIZY USA, WYJAZDY, ZIELONA KARTA. 501 809 644
-
PRACA | dam
Przyjmę do pracy PIZEERA Z DOŚWIADCZENIEM, praca 4/5 dni w tygodniu, od 16:00 do 1:30. Zakopane. Stawka: 30 zł/godz. 692 242 042.
-
NIERUCHOMOŚCI | kupno
Skupujemy nieruchomości za GOTÓWKĘ, PODHALE. 600404554
Tel.: 600404554
-
USŁUGI | inne
PROFESJONALNA WYCINKA DRZEW, GAŁĘZI Z PODNOŚNIKA I Z UŻYCIEM LINY. 889 105 476
-
PRACA | dam
Zatrudnię Recepcjonistkę/Recepcjonistę: - umowa o pracę - w hotelu 4* - możliwość rozwoju: szkolenia, kursy - konieczna znajomość języka angielskiego - doświadczenie mile widziane, ale jeżeli nie masz doświadczenie, to wszystkiego Cię nauczymy:). 600087765 stamary.pl praca@wo-ma.com
Tel.: 600087765
-
PRACA | dam
PRODUCENT ŻYWNOŚCI w Zakopanem zatrudni PRZEDSTAWICIELA. Praca stała, dobre warunki. 604 102 804, 602 285 793.
-
PRACA | dam
Piekarnia rzemieślnicza TuChleb w Zakopanem zatrudni piekarkę/piekarza, cukierniczkę/cukiernika oraz osobę do przyuczenia. 602124461
Tel.: 602124461
-
USŁUGI | budowlane
DOTACJA Z CZYSTEGO POWIETRZA - TERMOMODERNIZACJA. Oferujemy bezpłatną pomoc od A do Z w pozyskiwaniu dotacji, przeprowadzeniu termomodernizacji oraz rozliczeniu dotacji z programu Czyste Powietrze. Zmień swój dom. 888 276 582.
-
NIERUCHOMOŚCI | kupno
Osoba prywatna KUPI DZIAŁKĘ BUDOWLANĄ - okolice Nowego Targu. Płacę gotówką. 608 729 122.
-
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
DO WYDZIERŻAWIENIA DZIAŁKA W LUDŹMIERZU PRZY DRODZE NA CZARNY DUNAJEC. 608 729 122
-
PRACA | dam
SUPERMARKET LEWIATAN W MURZASICHLU zatrudni pełny etat na stanowisko sprzedawca kasjer praca zmianowa. 601514066
Tel.: 601514066
-
NIERUCHOMOŚCI | pośrednictwo
Zarządzanie domkami i apartamentami na wynajem krótkoterminowy. 788 63 36 33 www.zarzadzanieapartamentami.info
Tel.: 788
-
USŁUGI | budowlane
MALOWANIE DACHÓW I ELEWACJI. 602 882 325.
-
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
Sprzedam DOMY po 100 m2 - Klikuszowa, koło Centrum Narciarstwa. 608 729 122.
-
NIERUCHOMOŚCI | kupno
Kupię działkę budowlaną Nowy Targ i okolice. 608 729 122.
-
BIZNES
Wydzierżawię działkę w Ludźmierzu przy trasie Nowy Targ-Czarny Dunajec lub przyjmę reklamę. 608 729 122.
-
PRACA | dam
Przyjmę MURARZY. Praca Polska, Niemcy. 608729122.
-
PRACA | dam
Przyjmę CIEŚLI DACHOWYCH, DEKARZY, POMOCNIKA DEKARZA. 608729122.
-
PRACA | dam
INSTRUKTORZY NARCIARSCY www.szkolajurgow.pl tel. 692001268
-
USŁUGI | inne
WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098.
-
SPRZEDAŻ | różne
LIKWIDACJA SKLEPU "WOD-KAN I ŁAZIENKI". WYPRZEDAŻ ASORTYMENTU W ATRAKCYJNYCH CENACH. W tym: baterie, umywalki, itp. Zapraszamy: ul. Chramcówki 33, Zakopane.
-
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
Sprzedam DOM, centrum Zakopanego - 602 633 931.
-
PRACA | dam
Przyjmę PIEKARZA. 607 44 55 66.
-
SPRZEDAŻ | różne
DREWNO KOMINKOWE. 501 577 105.
-
USŁUGI | budowlane
OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.