Reklama

Materiał sponsorowany, 2022-08-03 08:54:00

Reklama

Materiał sponsorowany

Włoska kuchnia prosto z Modeny

Była szefową kuchni w Modenie, współpracowała też z najsłynniejszym szefem kuchni w Italii. Teraz autentyczną włoską kuchnię serwuje w Zakopanem. Małgorzata Kalisz opowiada o zwyczajach kulinarnych Włochów oraz o smakach i zapachach, którymi wypełniła kartę Trattorii Parmigiano - małej restauracyjki w pasażu Fashion Street na Krupówkach.

Co dobrego pani dzisiaj przygotowała?

Świeżutkie rotondi z cielęciną w maśle szałwiowym – nasze sztandarowe danie. To takie okrągłe, delikatne pierożki. Robimy je na miejscu od zera, łącznie z prawdziwym, włoskim makaronem. Sztukę jego przygotowania przywiozłam ze sobą z Modeny, gdzie przez 16 lat byłam kucharzem i szefem kuchni. Zresztą cały region Emilia-Romania to kolebka ręcznie robionego makaronu.

Emilia-Romania słynie z lokalnych produktów.

O tak! Oprócz ręcznie robionego makaronu mamy szynkę prosciutto di Parma i ser Parmigiano Reggiano – od którego pochodzi nasza nazwa. No i oczywiście ocet balsamiczny, Aceto Balsamico di Modena. Tradycyjnie wyrabiany ocet leżakuje w beczkach jak dobre wino przez 3, 8, a nawet 10 lat. Im dłużej, tym jest gęstszy i bardziej słodki. W Modenie mówi się, że to czarne złoto. Przez jakiś czas pracowałam w acetaii, czyli miejscu, gdzie taki tradycyjny ocet balsamiczny się wyrabia. Niedaleko swoją acetaję ma słynny szef kuchni, którego restauracja w 2016 roku została uznana za najlepszą na świecie. Razem robiliśmy degustacje. Co ciekawe, ocet balsamiczny powstaje nie z czerwonych, a z białych, bardzo słodkich winogron. 

W Trattorii jest nawet pizza z octem balsamicznym. To dość zaskakujące połączenie.

Ten ocet ma taki słodziutki, śliwkowy smak, dopiero na samym końcu pojawia się charakterystyczna octowa nutka. We Włoszech dodaje się go do sałat, truskawek, a nawet… lodów śmietankowych. W Trattorii używamy tylko tego oryginalnego octu z Modeny. Są czasem klienci, którym ocet balsamiczny kojarzy się z czymś niesmacznym. Wtedy proponuję, że możemy zrobić pizzę bez octu, ale żeby sami sobie troszkę polali. I są zachwyceni. 

Czyli do Trattorii przywiozła pani smaki z północy Włoch? 

Przeważa kuchnia z Emilii-Romanii, czyli regionu w północnej Italii; dużo jest u nas makaronów. Jest też trochę południa: pizza, świeże owoce morza i pomidory BIO z Wezuwiusza. Czuć w nich słońce i ten południowy klimat – robimy z nich wszystkie sosy i krem z pomidorów, dodajemy je też do makaronów. 

Czym się różni kuchnia z południa od kuchni z północy? 

Na południu jest cieplej, stąd w kuchni jest więcej warzyw, pomarańczy, cytryn, świeżych pomidorów. Na dole Włoch wystarczy trochę makaronu, pomidorów, sardynek i mamy obiad. A na północy musi być jednak trochę mięsa: ragu z królika, ragu wołowe, ragu z cielęciny. Ragu, czyli po polsku sos boloński, choć Włosi tej nazwy nie znają. Północ to też parmezany. 

To prawda, że dla Włochów każdy posiłek to mała uczta?

Włosi celebrują jedzenie. Wystarczy trochę szynki, ale ona musi być ekstra: prosciutto di Parma D.O.P., parmezan musi mieć 12 albo 24 miesiące. I oczywiście wino. Bardzo często wychodzą wieczorami, jeżdżą do swoich ukochanych restauracji. Potrafią przejechać 100 km, żeby zjeść danie, które w żadnym innym miejscu tak nie smakuje. 

Jak się pani udaje zachować jakość produktów?

Italia to mój drugi dom. Znam te produkty, mogę je wyselekcjonować i podać klientom te najlepsze. To dlatego w karcie przy parmezanie i prosciutto pojawia się określenie D.O.P. Jest to certyfikat, który potwierdza, że produkt był wyrabiany w tradycyjny sposób w konkretnym regionie. W Trattorii wybieram tylko te produkty, które mają certyfikaty. Dzięki temu jestem pewna, że mają określoną mikroflorę i smakują tak, jak powinny. 

Co właściwie znaczy nazwa „trattoria”? 

Trattoria to takie luźniejsze miejsce, bardzo kameralne, z domowym klimatem. Nie jest to restauracja z białymi obrusami. W karcie nie ma wykwintnych dań i ciężkich mięs, które serwuje się na oficjalne wieczory. Do trattorii przychodzi się na domowy obiad czy kolację z przyjaciółmi. Jest tu dużo makaronu, pizza – takie lżejsze, łagodniejsze dania na każdą kieszeń. W naszej trattorii mamy otwartą kuchnię, dlatego te wszystkie smakowite zapachy unoszą się w powietrzu. Można też podpatrywać, jak pizzer robi pizzę i podrzuca ciasto.

Jak to jest z tą pizzą: we Włoszech je się ją na obiad czy na kolację?

Na obiad, koło godziny 12–13, Włosi jedzą pastę, czyli makaron. Pizzę je się w niedzielę na kolację z rodziną, ewentualnie w piątek z koleżankami. To właśnie jeden z włoskich rytuałów. Inny to picie kawy. We Włoszech cappuccino można wypić tylko rano, po obiedzie i po sjeście jest czas na espresso. Koło 18 zaczyna się aperitif przed kolacją – trochę prosecco albo Spritz, do tego oliwka i kawałeczek sera, żeby pobudzić trawienie. Dopiero później, koło godziny 21 jedzą kolację.

A śniadania?

Obowiązkowo na słodko. Cornetto, czyli croissant, krem orzechowy, krem z białej czekolady z migdałami i dżem malinowy. Do końca wakacji codziennie można przyjść do nas na takie prawdziwe włoskie śniadanie. 

W Trattorii kuchnia jest otwarta. Wychodzi pani czasem do gości? 

Tak, dla szefa kuchni to bardzo ważne, żeby porozmawiać z klientami, zapytać, czy rzeczywiście smakowała im potrawa i czy czują to, co chciałam im przekazać na talerzu. Kilka dni temu była u nas pani, która niedawno wróciła z Włoch. Zamówiła makaron, skosztowała i mówi „Jakbym była w Modenie!”. Dla mnie to największy komplement, gdy ludzie czują ten sam smak, który jedli we Włoszech.

Była pani szefową kuchni w restauracji w Modenie, a Włosi niemal jak skarbu strzegą swoich przepisów. Jak to się stało, że Polka awansowała na szczyt kulinarnej drabiny?

Nie dość, że Polka, to jeszcze kobieta! We Włoszech szefami kuchni są przede wszystkim mężczyźni. Ja do Włoch pojechałam już jako dyplomowany kucharz, z fachem w ręku. Pokochałam te zapachy, ręcznie robione makarony. To sprawiło, że szybko odnalazłam się w tej kuchni, a Włosi tę moją miłość docenili. 

Co poleca pani w Trattorii na początek? 

Passatelli in brodo, czyli rosół z kluseczkami z parmezanu, które robimy na miejscu. Pappardelle con asparagi – domowy makaron z włoską kiełbaską, pomidorami BIO i szparagami. I koniecznie naszą pizzę. Mamy cudowny piec, zrobiony we Włoszech specjalnie dla nas. Jego serce to gliniany kamień biscotto, który może trzymać temperaturę do 500°C. To on nadaje ciastu taki naturalny smak. I, jak to we Włoszech, do posiłku nie może zabraknąć dobrego wina.

Kup e-wydanie Tygodnika Podhalańskiego.

Reklama
Dodaj komentarz
Komentowanie tego artukułu zostało zablokowane. Przepraszamy
Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Reklama
  • TURYSTYKA I WYPOCZYNEK
    Wielkie otwarcie ! SNOWPARKU w WITOW-SKI Uroczyste otwarcie nowego Snowparku zaplanowano na Sobotę 4 Lutego 2023 w Witowie wszystkich serdecznie zapraszamy. https://www.witow-ski.pl/ +48 182071330 biuro@witow-ski.pl
    Tel.: 48
  • USŁUGI | budowlane
    ŁAZIENKI, PŁYTKI, PANELE, MALOWANIE itp. 796 544 016.
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    Do wynajęcia powierzchnie BIUROWO - USŁUGOWE od 100 do 600 m2 na II piętrze. Park Handlowy STOPIAK w Nowym Targu. Tel. 606 123 437.
  • USŁUGI | inne
    ODŚNIEŻANIE DACHÓW (także metodami alpinistycznymi). Tel: 695 092 678
  • PRACA | dam
    Firma budowlana zatrudni PRACOWNIKÓW OGÓLNOBUDOWLANYCH na pełny etat. Praca całoroczna na terenie Podhala. wysokie wynagrodzenie. Możliwość zamieszkania. 509 670 775
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    Do wynajęcia DOM W KLIKUSZOWEJ - długoterminowo. 509 679 085.
  • PRACA | dam
    SPECJALISTA DS. SPRZEDAŻY I MARKETINGU z doświadczeniem, z szerokim zakresem działań marketingowych. Mail. biznes@hotelcrocus.pl, tel. 601 913 262
  • PRACA | dam
    KUCHARZ/RKA ŚNIADANIOWI / POMOC KUCHENNA w małym hotelu 4*. Umowa, spokojny tryb pracy. Tel. 792276261
  • PRACA | dam
    KIEROWNIK POKOJOWYCH w hotelu 4* w centrum Zakopanego, umowę o pracę. Mały hotel, spokojna praca. Tel. 665 678 182
  • PRACA | dam
    POKOJOWA w hotelu 4* w centrum Zakopanego, umowę o pracę. Mały hotel, spokojna praca. Tel. 665 678 182
  • PRACA | dam
    Piekarnia w Zakopanem zatrudni CUKIERNIKA, MAGAZYNIER, EKSPEDIENTKA. 604 102 804, 602 285 793.
  • PRACA | dam
    Zatrudnię pomoc kuchenną w restauracji w Murzasichlu Praca z możliwością zakwaterowania. Szczegóły pod numerem telefonu 504154570 Pozdrawiam Wojciech. 504154570 Ka.lukaszczyk@gmail.com
    Tel.: 504154570
  • TURYSTYKA I WYPOCZYNEK
    POKÓJ - FERIE - ZAKOPANE - 607826896
  • SPRZEDAŻ | różne
    DREWNO KOMINKOWE. 501 577 105.
  • PRACA | dam
    Przyjmę komunikatywną ekspedientkę do sklepu odzieżowego w Zakopanem. Więcej informacji pod numerem telefonu +48 537 165 165 lub mailem: kontakt@lagattini.pl
  • PRACA | dam
    Zatrudnię pracowników budowlanych ZBROJARZ, MURARZ. tel. 601508736
  • SPRZEDAŻ | zwierzęta
    BORDER COLLIE szczenięta. 791 669 932.
  • SPRZEDAŻ | różne
    Sprzedam BUDKĘ DLA PARKINGOWEGO - TANIO - 602 378 614.
  • PRACA | dam
    Restauracja na Krupówkach zatrudni DOSTAWCĘ, PIZZERA i KELNERKĘ - 668 404 790.
  • SPRZEDAŻ | maszyny, narzędzia
    MASSEY FERGUSON 590, 80-lata, stan bdb, (z powodu wyjazdu za granicę), 53.000 zł. 518 413 809 po 18-tej.
  • PRACA | dam
    Zatrudnię pracownika do wypozyczalni sprzętu narciarskiego w Bukowinie Tatrzańskiej. 601529290 biuro@juswik.pl
    Tel.: 601529290
  • PRACA | dam
    Regionalna karczma w Zakopanem przyjmie do pracy: KUCHARZ, POMOC KUCHENNA, KELNER/-KA. 602 366 750.
  • USŁUGI | budowlane
    USŁUGI BLACHARSKO-DEKARSKIE, KRYCIE I PRZEKRYCIA DACHÓW, KOMINY, BALKONY, RYNNY, GZYMSY. 534 428 571, 889 388 484..
  • USŁUGI | inne
    WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098.
  • NIERUCHOMOŚCI | kupno
    KUPIĘ DZIAŁKĘ BUDOWLANĄ LUB ROLNĄ ZAKOPANE lub KOŚCIELISKO. tel. 507 360 911
  • PRACA | dam
    Przyjmę PIEKARZA. 607 44 55 66.
  • PRACA | dam
    Firma Vero Nowy Targ zatrudni KRAWCÓW, KRAWCOWE. 501 67 25 98.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    DWA DOMY W JEDNYM - GRONKÓW. 510 80 75 74.
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    Zakopiańskie TBS TKGK Sp. z o.o zaprasza do składania ofert w postępowaniu na sprzedaż Peugeot Boxer/Gefco Y/G Boxer 335 skrzyniowy/paka; Dostawczy do 3,5 T; 2008 r; silnik pojemność 2,2 VIN - VF3YCBMHC11603889. Szczegóły www.ztbs-zakopane.pl. www.ztbs-zakopane.pl 509 628 992 firma@ztbs-zakopane.pl
    Tel.: 509 628 992
    E-mail: firma@ztbs-zakopane.pl
    WWW: www.ztbs-zakopane.pl
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    NOWY TARG RYNEK - LOKAL do wynajęcia ok. 60 m2. 517 600 205.
  • SPRZEDAŻ | różne
    NOWE KILIMY RĘCZNIE TKANE (z owczej wełny). Wzór: jarzębina (60/80). Tel. 793 887 893
  • USŁUGI | budowlane
    KOMLEKSOWE ŁAZIENKI, HYDRAULIKA, SZPACHLOWANIE, MALOWANIE. 667 746 033, 783 913 580.
  • USŁUGI | budowlane
    OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.
  • USŁUGI | budowlane
    MALOWANIE DACHÓW I ELEWACJI. 602 882 325.
  • BIZNES
    Profesjonalnie i kompleksowo poprowadzę: willę, pensjonat, apartamentowiec. Dzierżawa lub prowizja. Możliwe referencje. 0048 788 63 36 33
    Tel.: 48
  • PRACA | dam
    NORWEGIA - TYNKARZ, MALARZ, BLACHARZ, STOLARZ. Norwegia (Oslo). Zatrudnimy tynkarzy, malarzy, blacharzy, stolarzy. Języki obce NIE wymagane. Praca z pracownikami z Podhala. Zjazd do kraju (samolot) co 1-3 tygodni wg. własnego uznania - pełna elastyczność i swoboda co do wyjazdów. Zarobki w przeliczeniu 20-27 Euro/godz. ZAPRASZAMY. Tel. 667 602 602.
  • SPRZEDAŻ | różne
    Sprzedam GOBELIN - pejzaż zimowy - (145/80). TORBY JUHASKIE. CHODNIKI TKANE NA KROŚNIE. Tel. 793 887 893
2023-02-03 21:45 W oczekiwaniu na pociąg 2023-02-03 21:00 Na Babiej Górze akcje ratunkowe są bardzo trudne 2023-02-03 20:15 Pytacie co robić jak zimno, pada śnieg i ciężko się spaceruje? 2023-02-03 19:28 Łamią się drzewa pod ciężarem śniegu (WIDEO LIVE) 1 2023-02-03 19:15 Wojewoda zwołał sztab kryzysowy z powodu śnieżyc i zamieci 3 2023-02-03 18:30 Gdzie są stoki z tamtych lat? Przysyłajcie nam zdjęcia i wspomnienia 1 2023-02-03 18:20 Pogodowe ostrzeżenie - jest alert Rządowego Centrum Bezpieczeństwa 1 2023-02-03 18:10 Miasto przysypane i opustoszałe (WIDEO) 2023-02-03 17:55 Zamknięte szlaki narciarskie w Tatrach 2 2023-02-03 17:45 Kto wystartuje w wyborach na burmistrza Zakopanego? 10 2023-02-03 17:30 Córeczka tatrzańskiego policjanta potrzebuje pilnej pomocy! 2023-02-03 17:23 Ktoś znalazł okulary w taksówce? Od wtorku szuka ich nasza czytelniczka 2023-02-03 17:00 Biegaczka w kłopotach, pomoc dla mieszkańców zasypanego śniegiem przysiółka 2023-02-03 16:20 TPN nie wyklucza zamknięcia kolejnych szlaków 1 2023-02-03 16:16 Taki mamy klimat - relacjonuje nasz dziennikarz z zaśnieżonych Krupówek (WIDEO LIVE) 2023-02-03 15:58 Ratownicy GOPR ewakuowali dziadków z wnukiem 2023-02-03 15:45 Mimo sądowych zakazów pija i jeżdżą 5 2023-02-03 15:30 Fatalne warunki na górskim odcinku zakopianki 3 2023-02-03 15:00 Kłopoty z dojściem i dojazdem do szpitala, alarmują nas czytelnicy 3 2023-02-03 14:55 Zakopane całe śniegiem zasypane (list czytelnika) 2 2023-02-03 14:24 Znamy szczegóły akcji ratunkowej pod Małym Kościelcem 2023-02-03 14:00 Na stokach Harendy dziś narciarzy i snowboardzistów nie brakuje 1 2023-02-03 13:15 Orawski fenomen 2023-02-03 12:30 Jest śnieg - będzie bieg. Ruszają zapisy do popularnej imprezy narciarskiej! 2023-02-03 12:11 Telefon, internet i telewizja w jednym pakiecie! Poznaj Orange Love 2023-02-03 12:00 Co robić w weekend w Zakopanem? 3 2023-02-03 11:45 Nowe przygody dwóch dzielnych Galów. Mamy dla Was bilety 2023-02-03 11:36 Kabel USB - na co zwrócić uwagę przy zakupie? 2023-02-03 11:30 Wyciek gazu na stacji paliw - nocna ewakuacja w Kościelisku 1 2023-02-03 11:20 Pogoda krzyżuje plany. Nię będzie edycji Pucharu Zakopanego na Kasprowym Wierchu 1 2023-02-03 10:49 Rusza budowa akademików WSB-NLU. Nowa inwestycja podniesie komfort studenckiego życia 2023-02-03 10:41 Kilkanaście osób utknęło w schronisku w Dolinie Pięciu Stawów 4 2023-02-03 10:00 Na dworcu PKP wypożyczysz rower i napijesz się kawy 2023-02-03 09:00 Kłopoty z odśnieżaniem w Dursztynie 2023-02-03 08:17 Kolejarzom zima nie straszna - pociągi kursują punktualnie 2023-02-03 07:10 Wielkie odśnieżanie przed świtem 2 2023-02-02 23:25 Trebunie-Tutki na wielki finał Festiwalu Kolęd i Pastorałek 2023-02-02 23:18 Gombrowicz na deskach MCK-u 2023-02-02 23:07 Czego nie wiemy O Witkiewiczu? 2023-02-02 23:00 Dramatyczny dyżur podhalańskich ratowników 11 2023-02-02 22:15 Ratownicy GOPR ewakuowali dwoje starszych turystów w rejonie Hali Krupowej 2 2023-02-02 22:15 Skrajnie niebezpieczne warunki w Tatrach Polskich i Słowackich. Tatrzańscy ratownicy ogłosili czwórkę lawinową (WIDEO) 2023-02-02 22:00 Zawody weteranów w skokach w Zakopanem. Na starcie 78-latek! (WIDEO, ZDJĘCIA) 3 2023-02-02 21:01 Takiej zimy dawno nie było w Zakopanem. Spadnie jeszcze 30 cm śniegu? 4 2023-02-02 21:00 Ratownicy TOPR odradzają wycieczki nawet nad Morskie Oko 2023-02-02 20:00 Polacy, którzy zginęli pod lawiną w Tatrach Słowackich byli taternikami 1 2023-02-02 19:44 Strażacy pomagali w transporcie chorej osoby 3 2023-02-02 19:32 Zderzenie na Cyrhli w Zakopanem. Utrudnienia dla kierowców (ZDJĘCIA, WIDEO) 1 2023-02-02 19:30 Cztery alarmy w trzy dni 2023-02-02 19:29 Droga ze Stasikówki do Bukowiny zablokowana
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2023-02-03 23:16 1. komyntarzy ni ma, i nie bendzie..... 2023-02-03 22:53 2. I gdzie są teraz ci pieniacze, którzy przy każdym głosie postulującym zamknięcie niektórych szlaków, krzyczeli o odbieraniu wolności i zamachu na swobody ? Gdyby podobne decyzje zapadły wcześniej być może udałoby sie ocalić życie kilku osób, które zginęły na szlaku pod Rysami w okresie październik-grudzień 2022. 2023-02-03 22:10 3. O,5 promila i jechał zygzakiem , może u ciebie Jerzy w Warsawie u nas na Podhalu to po 2'5 się zastanów co piszesz albo nie powielaj głupoty bo nie od dziś wiadomo że telewizja i policja kłamie 2023-02-03 21:53 4. Pójdą odśnieżać? 2023-02-03 21:36 5. czyli (bez)radny scerba POwiedział, że..... oni kandydata POkażą nam dopiero PO wyborach, tak, jak i program. Żeby im PiS nie ukradł! @Janusz, ja na mieszkanie (obiecane przez solika, to ten vice za cieciowania przez majchra), czekam już blisko 15 lat. Wtedy też POwiedzial, że zadzwoni. Sęk był w tym, że nie wziął mojego numeru telefonu. Może to jest PO wód. 2023-02-03 21:31 6. W tym cały problem, że nikt normalny co ma poukładane w głowie, nie będzie chciał zostać burmistrzem tego burdelu na kółkach. Znowu czeka nas wybór między dżumą a cholerą. Nawet jak jakimś cudem wystartuje ktoś sensowny, to i tak go nie wybiorą, bo durnota poleci na obiecanki cacanki typu otwarcie Gubałówki albo inne bzdury. Wyprowadźcie mnie z błędu jak coś, ale nie wierzę w żadne zmiany na lepsze. 2023-02-03 21:12 7. Był jeszcze wyciąg w okolicach krzyża przed Kuźnicami, nazywaliśmy go "pod krzyżem". Łapało się linę ręką i zahaczało linę takim specjalnym kluczem. Z tego co pamiętam wyciąg należał do SMS na Bystrem. Działał do momentu, aż jeden z nas zabił się na drzewie. 2023-02-03 20:56 8. Oni muszą odejść napracowali się, na harowali się, na robili, są już zmęczeni, choć korytko, stosuneczki, ważności kuszą nadal !!! 2023-02-03 20:38 9. Janusz K Pokaż że jesteś taki mocny w realu i spróbują zamknąć któryś szlak. Hahahaha 2023-02-03 20:36 10. Downo to beły zimy haj! Śtabów nie trza beło. Teroz ludziska płone chet. Haj
2023-01-27 00:11 1. tak, TOPR miał cały zestaw do akcji lawinowej, ale i prostą i treściwą pogadankę o śniegu i zagrożeniach z nim związanymi. I to wszystko co ta akcja miała wspólnego ze śniegiem. Myślę że rzucanie śnieżkami do celu było by lepsze od tej całej reszty "atrakcji". 2023-01-23 11:54 2. Z tego co widziałem, TOPR miał cały zestaw lawinowy 2023-01-23 09:22 3. Rośnie Ci to dziecko. 2023-01-17 00:14 4. Basia śpiewa przeeeeślicznie! Kolędy chwytają za serce. 2023-01-16 21:25 5. Z nazwą, czyli śniegiem tan dzień miał mało wspólnego. Chyba liczyli na to że śniegu nie będzie. A był. Atrakcje typu wawel bus - kolejka może 30metrow ale odstać trzeba było 2,5 godziny. Strzelnica z elektronicznej wiatrówki - kolejka około 45minut. Samba, rysowanie, i to chyba koniec tych atrakcji. Jedynie TOPR miał sondę lawinowa, i to chyba jedyne co ze śniegiem ta cała akcja miała wspólnego. 2023-01-11 12:16 6. A ta szkoła to gdzie? 2022-12-31 15:39 7. same partyjnioki. ja dziekuje 2022-12-30 18:58 8. Tłumów na widowni nie widać. 2022-12-09 14:20 9. Przeglądam te artykuły i zdjęcia od kilku lat i widzę, że towarzystwo wzajemnej adoracji się nie zmienia. Co chwila to samo: wernisaż. wystawa, poezja, śpiewy, tańce, i te same osoby na zdjęciach ...! No nic dziwnego że młodzi ludzie spierdniczają z zakopanego skoro większość "imprez" jest dla uniwersytetu średniego wieku a młodym kultura już bokiem wychodzi. 2022-12-07 20:12 10. Policzyłem - 369 zdjęć
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama
Polecamy

Bojcorka

FILMY TP

Pożegnania

Album TP