Reklama

2022-08-22 10:00:00

Zdrowie

Zdrowa kuchnia

Reklama

Staramy się żyć zdrowo, jeść zdrowe produkty. Dbamy w ten sposób o siebie i bliskich. To dobrze. Ale czy w 100% jesteśmy pewni, że to, co cenne w potrawach, zawsze trafia do naszego organizmu?

Gotowanie, pieczenie, duszenie czy smażenie to podstawowe metody przygotowywania posiłków. Dobieramy do potraw zdrowe, piękne warzywa i owoce, smakowite kawałki mięsa albo ryb i poddając je obróbce termicznej nawet nie zauważamy, że w tym procesie tracą to, co najcenniejsze. Warzywa i owoce to niezwykle istotny składnik naszej diety. W zasadzie najlepiej byłoby, gdybyśmy spożywali je na surowo. Prawda jednak jest taka, że nie wszystkie możemy i chcemy jeść surowe. Poza tym to również składniki codziennie serwowanych zup, pieczeni, zapiekanek, słowem wielu różnorodnych przepisów. Niestety, często już we wstępnej obróbce, a więc przy obieraniu tracą wiele wartości odżywczych. Bo to, co w nich najcenniejsze, zazwyczaj skrywa się w skórce lub tuż pod nią (dlatego chociażby ziemniaki najlepiej gotować „w mundurkach”). Jeśli więc nie musimy, starajmy się ich nie obierać, a jedynie starannie wyszorować. Jeżeli przepis tego nie wymaga, nie krójmy ich też drobniutko, bo wówczas szybciej stracą w obróbce termicznej witaminy i minerały (w trakcie gotowania nawet do 40%, a samej witaminy C nawet do 70%). Efekt jest taki, że więcej ich zostaje w wodzie niż w naszych daniach. Warto więc czas gotowania maksymalnie skrócić.

Warzywa wkładajmy bezpośrednio do wrzącej wody, co spowoduje ścięcie białka, a tym samy ograniczy wypłukiwanie wartościowych składników (poza buraczkami, z których zimna woda wydobywa piękny kolor). Wody powinno być tyle, żeby przykrywała warzywa. Przykrycie garnka też skróci czas gotowania, a posolenie wody ograniczy wypłukiwanie witaminy C. Jedynie warzywa zielone i kapustne gotujemy najpierw bez przykrycia, dzięki czemu pozbywamy się nadmiaru charakterystycznych olejków eterycznych. Jeśli gotujemy razem różne warzywa, zaczynajmy zawsze od tych, które wymagają dłuższej obróbki termicznej, i stopniowo dodajmy pozostałe. Wodę z gotowania możemy użyć np. do przygotowania sosu lub zupy, dzięki czemu to, co zostało w wodzie, znajdzie się na naszych talerzach. Niektórym warzywom gotowanie nie jest potrzebne, wystarczy je zblanszować, czyli zanurzyć na chwilę we wrzątku lub przelać gorącą wodą. W ten sposób por na sałatkę zmięknie i straci goryczkę, dzięki czemu będzie lżej strawny, a np. brokuły zachowają chrupkość, a zyskają piękny, soczyście zielony kolor. Jeśli chcemy je ugotować, wystarczą im 3 albo góra 4 minuty.

Warzywa i owoce do pieczenia najlepiej pozostawić w całości lub pociąć w duże części. Warto je również zblanszować, co skróci czas pieczenia. Przygotowując owocowy kompot, postępujemy podobnie jak z gotowaniem warzyw. Owoce wrzucamy do posłodzonego wrzątku, ale tylko na kilka minut. Potem zdejmujemy garnek z ognia, przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia. W trakcie owoce oddadzą cały swój smak i aromat. O gotowaniu makaronu krążą różne mity, które zresztą powielamy we własnej kuchni. Jeden z nich to dodawanie oleju do wody na makaron, żeby ten się nie sklejał. Cóż, olej spowoduje jedynie, że sos nie będzie oblepiał jak trzeba makaronu, a spływał z niego. Podstawą jest odpowiednia proporcja. Wystarczy litr wody na każde 100 gramów makaronu i mieszanie w trakcie gotowania, a nic nam się nie poskleja. Drugi mit to hartowanie makaronu zimną wodą. Prawda jest taka, że przelewanie odcedzonego makaronu spłukuje z niego cenną skrobię i jest absolutnie zbędne, jeśli podajemy makaron do dania na ciepło, od razu na talerz. Zimną wodą przelać możemy makaron, który później wykorzystamy np. do sałatki. Nie wylewajmy też wody z gotowania. Ma sporo skrobi i może posłużyć np. do rozrzedzenia zbyt gęstego sosu.

W zdrowej kuchni generalnie gotujmy, pieczmy, duśmy, a nawet grillujmy, ale starajmy się unikać smażenia. Szybką metodą, a do tego niezwykle zdrową, jest gotowanie na parze. Potrawy przygotowywane w ten sposób, wbrew obiegowej opinii, wcale nie są mdłe. Odwrotnie - parowanie wydobywa ich naturalny smak, który uwydatnić możemy, dodając świeże lub suszone zioła i przyprawy. Dodatkowo wszystko co cenne pozostanie w produktach, a potrawy będą mniej kaloryczne i lekko strawne. Do parowania wystarczą nakładki na garnek i przykrywka albo elektryczny parownik. Pamiętajmy jednak, żeby produkty nie były zanurzone w wodzie (wystarczą 2-3 cm na dnie garnka, które w trakcie uzupełniamy gorącą wodą). Ważna jest też kolejność układania potraw w nakładkach (na samym dole mięso i ryby) oraz ułożenie ich dość luźno, jednowarstwowo, żeby równomiernie się uparowały. Kiedy już potrenujemy gotowanie na parze, okaże się, że cały obiad zabierze nam niewiele czasu (parowniki elektryczne mają nawet nakładki do gotowania zup). Na początek zapamiętajmy, że rybom wystarczy 6-8 minut, warzywom do 20 minut (ziemniakom do 30), ryż potrzebuje ok. 30 minut, a mięso 40-50 minut. Do wrzątku dodać możemy świeże lub suszone zioła albo inne przyprawy. Do grillowania najlepiej używać folii aluminiowej, a do pieczenia również rękawów foliowych. Pieczenie w folii aluminiowej odbywa się z minimalną ilością tłuszczu (wystarczy odrobiną oleju natrzeć folię, żeby produkty nie przywierały) i przypomina nieco duszenie. Do foliowego rękawa wlewamy odrobinę wody. W tak przygotowanych potrawach wszystkie cenne składniki pozostają w środku, a dania mają znacznie mniej kalorii. Piekąc lub grillując w folii aluminiowej pamiętajmy też, żeby matowa jej strona była z zewnątrz, w ten sposób folia przepuszcza więcej ciepła, co skraca czas pieczenia.
Agnieszka Nowelli
Tygodnik Podhalański 1/2016

Zostań Patronem Tygodnika Podhalańskiego.

Reklama
Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Reklama
  • PRACA | dam
    PIEKARNIA W ZAKOPANEM ZATRUDNI PIEKARZA. Na stałe, umowa. 602 759 709
  • PRACA | dam
    Zatrudnię SPRZEDAWCZYNIĘ DO SKLEPU SPOŻYWCZEGO W ZAKOPANEM. 602 759 709
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Sprzedam DZIAŁKĘ BUDOWLANĄ 25 arów w Niedzicy z dobrym dojazdem, tel. 503-723-789
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Sprzedam DZIAŁKĘ W ŁAPSZACH WYŻNYCH (nr 2903, 2904, 2905). 572624414.
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    SKUTER SNIEŻNY POLARIS. SILNIK ŻUKOWSKI prawie nowy. 515 503 494.
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    Do wynajęcia MIESZKANIE, I piętro, Waksmund. 515 503 494.
  • USŁUGI | budowlane
    DROBNE USŁUGI STOLARSKIE. OKNA, DRZWI NA ZAMÓWIENIE. RENOWACJA STARYCH SCHODÓW, PODŁÓG I MEBLI. 502 647 392.
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    MERCEDES E KLASSE, combi, W211, 2.2 CDI, r. 2004 - 502 647 392
  • USŁUGI | budowlane
    USŁUGI BLACHARSKO-DEKARSKIE, KRYCIE I PRZEKRYCIA DACHÓW, KOMINY, BALKONY, RYNNY, GZYMSY, FASADY. 889 388 484.
  • KUPNO
    OBWOŹNY SKUP ZŁOMU - dojazd do klienta. SKUP STARYCH SPAWAREK. 536 269 912.
  • USŁUGI | budowlane
    FLIZOWANIE, REMONTY, WYKOŃCZENIA. 882080371.
  • USŁUGI | budowlane
    KAMIENIARSTWO. 882080371.
  • PRACA | dam
    NIEMCY - murarz cieśla malarz ocieplenia spawacz elektryk kranista. 601-218-955
  • USŁUGI | budowlane
    HYDRAULIK - 660 404 104.
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    ZAKOPANE - KOŚCIELISKO DO WYNAJĘCIA MIESZKANIA 35-38m2. 608 806 408
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    DO WYNAJĘCIA LOKAL HANDLOWO-USŁUGOWY 110m2 W CENTRUM NOWEGO TARGU, UL. KRZYWA. 608 806 408
  • PRACA | szukam
    KUCHARKA, POMOC KUCHENNA, POSPRZĄTAM. 796 358 958.
  • USŁUGI | budowlane
    PRACE WYSOKOŚCIOWE, MALOWANE DACHÓW, MALOWANIE ELEWACJI METODĄ NATRYSKOWĄ ORAZ KLASYCZNĄ. 537 160 398.
  • KUPNO
    Kupię LIMBĘ na pniu. 605 306 244
  • USŁUGI | budowlane
    ADAPTACJA STRYCHÓW, REMONTY, ŁAZIENKI, WYKOŃCZENIA WNĘTRZ. 693 206 403.
  • PRACA | dam
    Praca na budowie - docieplenia, budowy od podstaw, wykończenia. Zakopane i okolice. tel. 500160574. 500160574
    Tel.: 500160574
  • PRACA | dam
    KONSERWATORA/PRACE PORZĄDKOWE PRZY PENSJONACIE. Zakopane. 602 74 31 38
  • PRACA | dam
    PRACOWNIK BIUROWY na hali sprzedaży (faktury, itp.). Zakopane. 602 74 31 38, gobo10@wp.pl
  • PRACA | dam
    HURTOWNIA SPOŻYWCZO-MROŻONKOWA POSZUKUJE PRZEDSTAWICIELA HANDLOWEGO na teren Zakopanego i okolic. OFERUJEMY: - stabilne zatrudnienie, - atrakcyjny system wynagrodzenia (podstawa + prowizje), - samochód służbowy, telefon, laptop. CV NA ADRES: gobo10@wp.pl, tel. 602 74 31 38.
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    LOKAL do wynajęcia ok.120 m2, Maruszyna, cena 2000 zł, do uzgodnienia, tel. 512293983
  • PRACA | dam
    PRACA W SKLEPIE SPOŻYWCZYM - BUKOWINA TATRZAŃSKA - STOISKO MIĘSNO-WĘDLINIARSKIE. 609820250 as.stasik@op.pl
    Tel.: 609820250
  • PRACA | dam
    Poszukuję pielęgniarki do ośrodka rehabilitacyjnego w Murzasichlu. 601544146 www.krywan-tatry.pl biuro@krywan-tatry.pl
    Tel.: 601544146
  • USŁUGI | inne
    WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098.
  • PRACA | dam
    Restauracja w Zakopanem zatrudni POMOC KUCHENNĄ na sezon letni. 601 533 566, 18 20 64 305
  • PRACA | dam
    POSZUKUJEMY KANTORA DO UDZIAŁU W TRADYCYJNEJ MSZY ŚWIĘTEJ WSZECHCZASÓW. 697 718 044
  • PRACA | dam
    Piekarnia w Zakopanem zatrudni PIEKARZA. Praca stała, dobre warunki. 604 102 804, 602 285 793.
  • USŁUGI | budowlane
    BUDOWY DOMÓW OD PODSTAW ORAZ WIĘŹBY DACHOWE WRAZ Z POKRYCIEM. 572624414.
  • PRACA | dam
    GALERIA CREO MAZUR ZAKOPANE ZATRUDNI STUDENTKĘ/UCZNIA (Z UBEZPIECZENIEM) DO SPRZEDAŻY BIŻUTERII - elastyczny grafik+ premie! CV prosimy o wysyłanie na maila: gcreocv@gmail.com, bądź zapraszamy osobiście do salonu "Złoto Srebro" ul. Kościuszki 10, Zakopane
    E-mail: gcreocv@gmail.com
  • PRACA | dam
    POSZUKUJEMY OSÓB DO PRACY W KARCZMIE PRZY KRUPÓWKACH na stanowisko: KUCHARZ, POMOC KUCHENNA. 600 035 355.
  • SPRZEDAŻ | budowlane
    Sprzedam KANTÓWKĘ, KROKWIE, DESKI, GONTY, ŁATY - 788 344 233.
  • PRACA | dam
    Kąpielisko Geotermalne Szymoszkowa przyjmie do pracy na sezon letni: PIZZERA, BARMANKI, OSOBY DO OBSŁUGI PUNKTÓW GASTRONOMICZNYCH. Więcej informacji pod nr tel.: 693 319 707
  • USŁUGI | budowlane
    OCIEPLANIE DOMÓW na materiałach wysokiej jakości. 787 479 002.
  • PRACA | dam
    NIEMCY - MURARZ, CIEŚLA, MALARZ, OCIEPLENIA, SPAWACZ, ELEKTRYK. 601-218-955
  • SPRZEDAŻ | różne
    DREWNO KOMINKOWE. 501 577 105.
  • NIERUCHOMOŚCI | kupno
    Kupię działkę na Podhalu GOTÓWKA!!! 600 404 554
    Tel.: 600
  • USŁUGI | budowlane
    CIEŚLA BLACHARZ, BUDOWA OD PODSTAW. 516 563 400.
  • USŁUGI | budowlane
    MALOWANIE DACHÓW I ELEWACJI. 602 882 325.
  • USŁUGI | budowlane
    KAMIENIARSTWO, ELEWACJE, OGRODZENIA - WSZYSTKO Z KAMIENIA. 509 169 590.
  • SPRZEDAŻ | różne
    NOWE KILIMY RĘCZNIE TKANE (z owczej wełny). Wzór: jarzębina (60/80). Tel. 793 887 893
  • SPRZEDAŻ | różne
    Sprzedam GOBELIN - pejzaż zimowy - (145/80). TORBY JUHASKIE. Tel. 793 887 893
  • USŁUGI | budowlane
    OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.
2025-07-03 07:00 Nagrodzono Szkoły w ramach Miejskiego Systemu Współzawodnictwa Sportowego 2025-07-02 22:42 Potrącenie w Dębnie 2025-07-02 22:18 Spotkanie z Gorcami. Rodzinny piknik w Ochotnicy Górnej 2025-07-02 21:48 Fontanna multimedialna w Parku Cysterskim czeka na Was! 2025-07-02 21:00 Ochotnicki piknik motocyklowy 2025-07-02 20:26 Nowy singiel Hanny Zbyryt (WIDEO) 1 2025-07-02 20:17 Zderzenie w Bukowinie Tatrzańskiej 2025-07-02 20:07 Polka utknęła w Żlebie Téryego w Tatrach Słowackich 1 2025-07-02 20:00 Nowotarskie OSP nagrodzone podczas Gali Strażackiej Województwa Małopolskiego 1 2025-07-02 19:30 Copacabana w Szczawnicy? (WIDEO) 2025-07-02 18:31 Mało wody w Grajcarku 2025-07-02 18:00 Czytanie Tischnera 2025-07-02 17:34 Scena już prawie gotowa, a w Zakopanem 27 st. C. (WIDEO) 4 2025-07-02 17:15 Policja na festynie rodzinnym w Klikuszowej 2025-07-02 16:48 Policjanci zauważyli zwłoki 57-latka leżące pomiędzy lasem a drogą (WIDEO) 6 2025-07-02 16:00 Koncert Lata z Radiem w Zakopanem. Wszystkie ważne informacje 2 2025-07-02 15:00 Krupówki to nie parking dla meleksów 10 2025-07-02 14:00 Dolina Strążyska jak zawsze zachwycająca. Szczególnie o poranku (WIDEO) 2025-07-02 13:00 Nowy poziomy znak na drodze do Kuźnic. Co z przejściami i pasami? 4 2025-07-02 12:30 Po raz siódmy poeci spotkają się w Rogoźniku 2025-07-02 12:20 Mieszkańcy Raby Wyżnej ostrzegają się w internecie przed dronami zaglądającymi do okien 2 2025-07-02 11:37 Wypadek młodego Polaka w Tatrach Słowackich 2025-07-02 11:00 Biegi w sercu Gorców 2025-07-02 11:00 Przyrodnicy policzyli dzikie kozy w Tatrach 1 2025-07-02 10:00 "Dunajeckie Granie" rozpocznie tegoroczną edycję Tatrzańskich Wici 2025-07-02 09:00 Występy muzyczne, pokaz mody i koncert zespołu Rompey 2025-07-02 08:00 Dwa dni upałów, a w piątek ochłodzenie (WIDEO) 2025-07-02 07:30 Sprawdź się w biegu pod górę 1 2025-07-02 07:00 Nowy Targ Road Challenge 2025. Kolarski wyścig szosowy 2025-07-02 06:30 Autoterapia. Nowa wystawa w Galerii Antoniego Rząsy 2025-07-02 06:10 Policja podała szczegóły odnalezienia zwłok Tadeusza Dudy 11 2025-07-02 04:30 Muzeum Tatrzańskie zaprasza 2025-07-02 04:30 Koncert dla fanów Genesis i Phila Collinsa 2025-07-01 21:21 Podwójny zabójca z Starej Wsi pod Limanową nie żyje 5 2025-07-01 21:15 PiS chce zakazu wjazdu do Polski osób z Bliskiego Wschodu. Górale mogą być niezadowoleni 32 2025-07-01 21:00 Nowe przedszkole i żłobek w Zakopanem. Umowa podpisana 4 2025-07-01 20:00 50 tysięcy złotych nagrody od małopolskiej policji 5 2025-07-01 19:00 Śpisko Watra zapłonie po raz dziewiętnasty 2025-07-01 18:30 Przyjaciele Andrzeja Brandstattera 2025-07-01 18:29 Pożar torfu w Jabłonce 2025-07-01 18:00 Raba Wyżna wesprze budowę rabczańskiego szpitala 2 2025-07-01 17:00 Plac Niepodległości na ochłodę 2 2025-07-01 16:00 Towarzystwo Opieki nad Zabytkami chce wyremontować stację trafo 5 2025-07-01 15:30 Kunszt dwóch pokoleń hafciarek z Dzianisza. Wystawa w Czerwonym Dworze 2025-07-01 15:00 Ukradł samochód, ledwie trzymał się na nogach 2025-07-01 14:00 Na Cyrhli widać mury nowej sali gimnastycznej 1 2025-07-01 13:30 Zasmakuj Szczawnicy. Zapraszamy na Szczawnica Lamb Festival 3 2025-07-01 13:00 Wesoła rodzinka 2025-07-01 12:00 Wjechał w słup na Krzeptówkach. Dostał mandat 1 2025-07-01 11:00 Na Nosalu tłumy już od rana (WIDEO)
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2025-06-22 01:24 1. Wzbogacony o 8 kolejnych budynków:):):) Wzbogacony:):):) 2025-06-22 00:36 2. A, czyli wyrżnąć drzewa i walnąć betonowe kloce tak jak już Radisson zrobił na miejscu przepięknego Modrzejowa, który powinien być muzeum, a rozjechały go spychacze. Brawo! Oby tak dalej, zalejemy betonem wszystką zieleń, dziedzictwo wyburzyć. Lepiej się zaborcy obchodzili z polskim krajobrazem i architekturą niż deweloperzy. 2025-06-12 19:04 3. Dla wielu osób za drogo, może by tak pomyśleć o zniżce dla mieszkańców? 2025-05-19 17:33 4. Jan mnie tam tyz zabrakło bo kosula w krate mi nie wyschła... miałem portki na posek zapinane ... rekonesans taki a sztuka "Ulice Jerozolimy " , Ulice pise się z duzej litery pamiytej .se tło .. i suchej co powiado doktor ... sztuk pięknych... 2025-04-24 10:37 5. Tylko na zdjęciach i w realu pusto przez fatalny dojazd do Szczawnicy. Stać w korku I niszczyć zawieszenie, to średnia przyjemność. 2025-04-02 12:01 6. A co na to czorne misie? Te brązowe tyż złe mogą być. 2025-03-28 12:31 7. Co Palace ma wspólnego z Wyklętymi. Ktoś chyba pomylił wątki i miejsca. Czyżby nowy starosta bał się OGNIA ? 2025-03-18 00:29 8. No i teraz wreszcie będzie prawo i sprawiedliwość. 2025-03-12 11:25 9. Na spotkaniu zabrakło schorowanego już pana dra Ryszarda Dąbrowieckiego, który jest pasjonatem twórczości mistrza Hasiora. Wydał nawet o nim książkę pt. "Upadły Anioł- Rzecz o Władysławie Hasiorze" 2025-03-04 09:43 10. Ach ten nieszczęsny młotek. Rośnie w siłę nasza ideologiczna brać
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama