Reklama

2022-08-22 10:00:00

Zdrowie

Zdrowa kuchnia

Staramy się żyć zdrowo, jeść zdrowe produkty. Dbamy w ten sposób o siebie i bliskich. To dobrze. Ale czy w 100% jesteśmy pewni, że to, co cenne w potrawach, zawsze trafia do naszego organizmu?

Gotowanie, pieczenie, duszenie czy smażenie to podstawowe metody przygotowywania posiłków. Dobieramy do potraw zdrowe, piękne warzywa i owoce, smakowite kawałki mięsa albo ryb i poddając je obróbce termicznej nawet nie zauważamy, że w tym procesie tracą to, co najcenniejsze. Warzywa i owoce to niezwykle istotny składnik naszej diety. W zasadzie najlepiej byłoby, gdybyśmy spożywali je na surowo. Prawda jednak jest taka, że nie wszystkie możemy i chcemy jeść surowe. Poza tym to również składniki codziennie serwowanych zup, pieczeni, zapiekanek, słowem wielu różnorodnych przepisów. Niestety, często już we wstępnej obróbce, a więc przy obieraniu tracą wiele wartości odżywczych. Bo to, co w nich najcenniejsze, zazwyczaj skrywa się w skórce lub tuż pod nią (dlatego chociażby ziemniaki najlepiej gotować „w mundurkach”). Jeśli więc nie musimy, starajmy się ich nie obierać, a jedynie starannie wyszorować. Jeżeli przepis tego nie wymaga, nie krójmy ich też drobniutko, bo wówczas szybciej stracą w obróbce termicznej witaminy i minerały (w trakcie gotowania nawet do 40%, a samej witaminy C nawet do 70%). Efekt jest taki, że więcej ich zostaje w wodzie niż w naszych daniach. Warto więc czas gotowania maksymalnie skrócić.

Warzywa wkładajmy bezpośrednio do wrzącej wody, co spowoduje ścięcie białka, a tym samy ograniczy wypłukiwanie wartościowych składników (poza buraczkami, z których zimna woda wydobywa piękny kolor). Wody powinno być tyle, żeby przykrywała warzywa. Przykrycie garnka też skróci czas gotowania, a posolenie wody ograniczy wypłukiwanie witaminy C. Jedynie warzywa zielone i kapustne gotujemy najpierw bez przykrycia, dzięki czemu pozbywamy się nadmiaru charakterystycznych olejków eterycznych. Jeśli gotujemy razem różne warzywa, zaczynajmy zawsze od tych, które wymagają dłuższej obróbki termicznej, i stopniowo dodajmy pozostałe. Wodę z gotowania możemy użyć np. do przygotowania sosu lub zupy, dzięki czemu to, co zostało w wodzie, znajdzie się na naszych talerzach. Niektórym warzywom gotowanie nie jest potrzebne, wystarczy je zblanszować, czyli zanurzyć na chwilę we wrzątku lub przelać gorącą wodą. W ten sposób por na sałatkę zmięknie i straci goryczkę, dzięki czemu będzie lżej strawny, a np. brokuły zachowają chrupkość, a zyskają piękny, soczyście zielony kolor. Jeśli chcemy je ugotować, wystarczą im 3 albo góra 4 minuty.

Warzywa i owoce do pieczenia najlepiej pozostawić w całości lub pociąć w duże części. Warto je również zblanszować, co skróci czas pieczenia. Przygotowując owocowy kompot, postępujemy podobnie jak z gotowaniem warzyw. Owoce wrzucamy do posłodzonego wrzątku, ale tylko na kilka minut. Potem zdejmujemy garnek z ognia, przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia. W trakcie owoce oddadzą cały swój smak i aromat. O gotowaniu makaronu krążą różne mity, które zresztą powielamy we własnej kuchni. Jeden z nich to dodawanie oleju do wody na makaron, żeby ten się nie sklejał. Cóż, olej spowoduje jedynie, że sos nie będzie oblepiał jak trzeba makaronu, a spływał z niego. Podstawą jest odpowiednia proporcja. Wystarczy litr wody na każde 100 gramów makaronu i mieszanie w trakcie gotowania, a nic nam się nie poskleja. Drugi mit to hartowanie makaronu zimną wodą. Prawda jest taka, że przelewanie odcedzonego makaronu spłukuje z niego cenną skrobię i jest absolutnie zbędne, jeśli podajemy makaron do dania na ciepło, od razu na talerz. Zimną wodą przelać możemy makaron, który później wykorzystamy np. do sałatki. Nie wylewajmy też wody z gotowania. Ma sporo skrobi i może posłużyć np. do rozrzedzenia zbyt gęstego sosu.

W zdrowej kuchni generalnie gotujmy, pieczmy, duśmy, a nawet grillujmy, ale starajmy się unikać smażenia. Szybką metodą, a do tego niezwykle zdrową, jest gotowanie na parze. Potrawy przygotowywane w ten sposób, wbrew obiegowej opinii, wcale nie są mdłe. Odwrotnie - parowanie wydobywa ich naturalny smak, który uwydatnić możemy, dodając świeże lub suszone zioła i przyprawy. Dodatkowo wszystko co cenne pozostanie w produktach, a potrawy będą mniej kaloryczne i lekko strawne. Do parowania wystarczą nakładki na garnek i przykrywka albo elektryczny parownik. Pamiętajmy jednak, żeby produkty nie były zanurzone w wodzie (wystarczą 2-3 cm na dnie garnka, które w trakcie uzupełniamy gorącą wodą). Ważna jest też kolejność układania potraw w nakładkach (na samym dole mięso i ryby) oraz ułożenie ich dość luźno, jednowarstwowo, żeby równomiernie się uparowały. Kiedy już potrenujemy gotowanie na parze, okaże się, że cały obiad zabierze nam niewiele czasu (parowniki elektryczne mają nawet nakładki do gotowania zup). Na początek zapamiętajmy, że rybom wystarczy 6-8 minut, warzywom do 20 minut (ziemniakom do 30), ryż potrzebuje ok. 30 minut, a mięso 40-50 minut. Do wrzątku dodać możemy świeże lub suszone zioła albo inne przyprawy. Do grillowania najlepiej używać folii aluminiowej, a do pieczenia również rękawów foliowych. Pieczenie w folii aluminiowej odbywa się z minimalną ilością tłuszczu (wystarczy odrobiną oleju natrzeć folię, żeby produkty nie przywierały) i przypomina nieco duszenie. Do foliowego rękawa wlewamy odrobinę wody. W tak przygotowanych potrawach wszystkie cenne składniki pozostają w środku, a dania mają znacznie mniej kalorii. Piekąc lub grillując w folii aluminiowej pamiętajmy też, żeby matowa jej strona była z zewnątrz, w ten sposób folia przepuszcza więcej ciepła, co skraca czas pieczenia.
Agnieszka Nowelli
Tygodnik Podhalański 1/2016

Zostań Patronem Tygodnika Podhalańskiego.

Reklama
Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Reklama
  • USŁUGI | budowlane
    REMONTY, WYKOŃCZENIA, PŁYTKI, PANELE, MALOWANIE itp. OBRÓBKI BLACHARSKIE (balkony, tarasy, podbitki). 796 544 016.
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    SKUTER ŚNIEŻNY POLARIS. 515 503 494.
  • USŁUGI | budowlane
    FLIZOWANIE, REMONTY, WYKOŃCZENIA. 882080371.
  • USŁUGI | budowlane
    KAMIENIARSTWO. 882080371.
  • PRACA | dam
    Praca dorywcza przy sprzątaniu 1-3 razy w tygodniu w Bukowinie T. (zwłaszcza weekendy) w godzinach 9-13/14:00. Koniecznie z własnym samochodem. Najlepiej osoba niepaląca, energiczna i mająca już doświadczenie w sprzątaniu. 40zł/h tel 535 706 940. 535706940 kowalmaciej9@gmail.com
    Tel.: 535706940
  • PRACA | dam
    Restauracja do uzupełnienia zespołu zatrudni osobę na stanowisko kelnerki/kelnera - a la carte. Oferujemy pracę z doświadczonym zespole, szansę rozwoju zawodowego, atrakcyjne wynagrodzenie. Prosimy o przesyłanie CV na adres email: 888 213 215 www.restauracjagorska.pl rest.gorska@gmail.com
    Tel.: 888
  • PRACA | dam
    Przyjmiemy PRACOWNIKÓW NA WYCIĄG NARCIARSKI I SNOWTUBING. Gubałówka. 692 624 359.
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    DO WYNAJĘCIA BUDA HANDLOWA, ZAKOPANE, UL. PODHALAŃSKA. 502 658 638
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    DO WYNAJĘCIA HALA NA: MAGAZYN, HURTOWNIĘ, LAKIERNIĘ, PRALNIĘ WODNĄ, itp. 502 658 638
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    DO WYNAJĘCIA HALE NA WARSZTAT SAMOCHODOWY, LAKIERNIĘ, PRALNIĘ, HURTOWNIĘ, MAGAZYN. 502 658 638
  • PRACA | dam
    Poszukuję POMOCY DO PENSJONATU w Białce Tatrzańskiej. 601 306 549
  • PRACA | dam
    PRODUCENT ŻYWNOŚCI w Zakopanem zatrudni PRZEDSTAWICIELA. Praca stała, dobre warunki. 604 102 804, 602 285 793.
  • PRACA | dam
    Piekarnia w Zakopanem zatrudni PIEKARZA. Praca stała, dobre warunki. 604 102 804, 602 285 793.
  • PRACA | dam
    RESTAURACJA W ZAKOPANEM ZATRUDNI KELNERA/-KĘ, POMOC KELNERSKĄ. PRACA STAŁA + świadczenia. 601 533 566, 18 20 64 305
  • MOTORYZACJA | inne
    PELLET!!! W sprzedaży posiadamy pellet olczyk i barlinek w najlepszej cenie na Podhalu!!!. 607695394 romar.zakopane@wp.pl
    Tel.: 607695394
  • USŁUGI | budowlane
    WYKOŃCZENIA WNĘTRZ, REMONTY, ZABUDOWY GK, ADAPTACJA PODDASZY. 660 079 941.
  • SPRZEDAŻ | różne
    OPAŁ BUK. 660 079 941.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    SPRZEDAM MIESZKANIE KRAKÓW - KURDWANÓW - ŚWIETNA LOKALIZACJA. Oferujemy na sprzedaż jasne i przestronne mieszkanie położone w zadbanym budynku na osiedlu Kurdwanów. Powierzchnia 28,12 m kw. Budynek wyposażony jest w trzy windy, w tym jedną towarową. UKŁAD MIESZKANIA: - duży pokój z wnęką (nyżą), - jasna kuchnia z oknem, - duża, oszklona loggia, - piwnica przynależna do mieszkania. Mieszkanie jest słoneczne i ustawne, IDEALNE DLA SINGLA, PARY lub JAKO INWESTYCJA POD WYNAJEM. Lokalizacja zapewnia szybki dojazd do centrum oraz dostęp do pełnej infrastruktury - sklepy, przystanki komunikacji miejskiej, szkoły i tereny zielone w zasięgu kilku minut spacerem. SPRZEDAŻ BEZ POŚREDNIKÓW. Cena 450 tys zł - do negocjacji. Kontakt: 604 08 16 43
  • USŁUGI | budowlane
    BUDOWY DOMÓW OD PODSTAW, STANY SUROWE OTWARTE, DACHY, ELEWACJE. 608729122.
  • PRACA | dam
    Przyjmę CIEŚLI DACHOWYCH, DEKARZY, POMOCNIKA DEKARZA. 608729122.
  • PRACA | dam
    Przyjmę MURARZY. Praca Polska, Niemcy. 608729122.
  • BIZNES
    Wydzierżawię działkę w Ludźmierzu przy trasie Nowy Targ-Czarny Dunajec lub przyjmę reklamę. 608 729 122.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Sprzedam DOMY po 100 m2 - Klikuszowa, koło Centrum Narciarstwa. 608 729 122.
  • PRACA | dam
    PAPI SERVICE SP. Z O.O. ZATRUDNI KIEROWCÓW. WYMAGANE KAT. C+E ORAZ UPRAWNIENIA ADR. MOŻLIWE PRZESZKOLENIE ADR/TDT Z ZAKRESU PRZEWOZU PALIW PŁYNNYCH . TEL.602290555
  • PRACA | dam
    Zatrudnię do sprzątania apartamentów w okolicy ul. Strążyskiej w Zakopanem (wskazane auto w celu dojechania do apartamentów). Praca na stałe, 3-4 dni w tygodniu (gdy są wyjazdy w weekendy również) w godzinach od 9-15. Informacja tel. 609097999
    Tel.: 609097999
  • PRACA | dam
    Karczma "Czarci Jar" poszukuje osoby na stanowisko POMOC KUCHENNA. Tel. 602 366 750.
  • PRACA | dam
    Spółka POLSKIE TATRY S.A. zatrudni do pensjonatu w Zakopanem pracowników na stanowisko KELNERKA/KELNER ORAZ POKOJOWA. Praca stała na podstawie umowę o pracę. Telefon kontaktowy: 502 037 215 www.praca.polskietatry.pl
  • USŁUGI | inne
    MYCIE DOMÓW GÓRALSKICH W ŚRODKU - WOLNE TERMINY - 880 363 281.
  • PRACA | dam
    ZATRUDNIMY W KARCZMIE oraz W BARZE MLECZNYM: KUCHARZA, DOŚWIADCZONĄ POMOC KUCHENNĄ, OBSŁUGĘ BARU MLECZNEGO. Zakopane, bez zakwaterowania - 600 035 355.
  • PRACA | dam
    PROMOTOR roznoszenie ulotek Zakopane. Atrakcyjne wynagrodzenie.
  • USŁUGI | inne
    WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098.
  • PRACA | dam
    Stacja Narciarska Polana Szymoszkowa zatrudni na sezon zimowy do pracy w gastronomii: PIZZERÓW, BARMANKI, BUFETOWE, POMOCE KUCHENNE, OSOBY NA ZMYWAK, OSOBY DO SPRZĄTANIA SALI. Kontakt osobisty pod nr tel.: 693 319 707
  • NIERUCHOMOŚCI | kupno
    Skupujemy nieruchomości za GOTÓWKĘ, PODHALE. 600404554
    Tel.: 600404554
  • NIERUCHOMOŚCI | pośrednictwo
    Zarządzanie domkami i apartamentami na wynajem krótkoterminowy. 788 63 36 33 www.zarzadzanieapartamentami.info
    Tel.: 788 63 36 33
    WWW: www.zarzadzanieapartamentami.info
  • USŁUGI | budowlane
    MALOWANIE DACHÓW I ELEWACJI. 602 882 325.
  • PRACA | dam
    Przyjmę PIEKARZA. 607 44 55 66.
  • SPRZEDAŻ | różne
    DREWNO KOMINKOWE. 501 577 105.
  • USŁUGI | budowlane
    OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.
2025-12-02 18:00 Budowa TBS na Kamieńcu z opóźnieniami. Kiedy będzie gotowa? 2025-12-02 16:59 Od dziś nowe zasady parkowania w Zakopanem. Dobre zmiany? 2 2025-12-02 16:30 Prezydent Karol Nawrocki zawetował ustawę łańcuchową 4 2025-12-02 16:00 Wieczór z Henrykiem Mikołajem Góreckim i Joanną Wnuk-Nazarową 2025-12-02 15:00 Zimowe zamknięcie popularnych szlaków w Tatrach (WIDEO) 2025-12-02 14:01 Zakopiańscy policjanci jednego dnia zatrzymali trzech pijanych kierowców 1 2025-12-02 14:01 Dlaczego wing foil podbija świat sportów wodnych i jak przygotować się do pierwszych startów 2025-12-02 13:31 NOWE DOMY W ZABUDOWIE SZEREGOWEJ W CENIE MIESZKANIA 2025-12-02 13:30 Spotkanie ze Św. Mikołajem 5 2025-12-02 13:06 Krupówki rozświetlone słońcem (WIDEO) 2025-12-02 12:50 Tragedia w Nowym Targu 2025-12-02 12:31 Gotu kola - roślina, która wspiera naturalną równowagę umysłu 2025-12-02 12:00 Zwyrodnialec, który z szczególnym okrucieństwem zabił psa - trafi do więzienia 8 2025-12-02 11:32 Czym kusi Gran Canaria - sprawdzamy co oferuje ta kanaryjska wyspa 2025-12-02 11:15 W środę przerwy w dostawie wody w Zakopanem 2025-12-02 11:01 Zamiast kupować rasowego szczeniaka warto odwiedzić schronisko dla zwierząt w Nowym Targu 2 2025-12-02 11:01 Szkolenia wyjazdowe w Zakopanem - przyjemne z pożytecznym 2025-12-02 11:00 Zofia Szwajnos z wystawą w Budapeszcie 2025-12-02 10:31 Raportowanie śladu węglowego z GreenYellow Polska: Kompletny przewodnik dla biznesu 2025-12-02 10:30 "Implementacje". Nowa wystawa w nowotarskich Jatkach 2025-12-02 10:00 Policja radzi, jak chronić się przed oszustami w okresie mikołajkowych zakupów? 2025-12-02 09:58 Rozwój przemysłu w regionie. Szkolenia produkcyjne kluczem do nowoczesnej gospodarki 2025-12-02 09:30 Zakopiańscy policjanci wsparli małych pacjentów 2025-12-02 09:00 Ojciec walczy o życie córki. Wyruszył na Koronę Gór Polski, by zebrać środki na jej ratunek 4 2025-12-02 08:31 Czas na śpiewanie kolęd - zaproszenie 2025-12-02 08:30 Mikołajkowy Turniej Koszykówki 3x3 2025-12-01 21:00 Śnieg to ważny "inżynier" w przyrodzie 1 2025-12-01 20:00 Zakopiańskie Mikołajki przy Oczku Wodnym 15 2025-12-01 19:00 Od 1 grudnia można chodzić o zmroku w Tatrach 5 2025-12-01 18:00 Uwaga! Chodzi wieczorami, udaje hydraulika, pod pozorem kontroli chce wchodzić do domów 6 2025-12-01 17:00 Gdyby nie oni, ciężko byłoby ludzi leczyć, w Teatrze Witkacego świętowali jubileusz 2025-12-01 16:30 Czułość, lekkość, czar. Koncert w Stacji Kultura 2025-12-01 15:52 Pożar kotłowni przy karczmie w Kościelisku (WIDEO) 3 2025-12-01 14:59 Stan Breckenridge i Paulina Martini w pięknym świątecznym utworze (WIDEO) 1 2025-12-01 14:30 Mikołajkowe morsowanie 2 2025-12-01 14:28 Włamywali się do domu w Zubrzycy Dolnej, zrabowali ponad 120 tysięcy złotych 2025-12-01 13:59 Góra plastikowych opakowań. Chyba nie o to chodziło 22 2025-12-01 12:59 Sprawca głośnej napaści w Parku Miejskim usłyszał zarzuty 1 2025-12-01 12:00 Męskie dowcipy w ratuszu 1 2025-12-01 10:58 Bartosz Mrozek: Człowiek, który nie zna słowa niemożliwe 2025-12-01 10:00 Cały tydzień bez opadów. Będzie cieplej 2025-12-01 09:00 Jubileuszowe Tatrzańskie Forum Gospodarcze 2025-12-01 08:00 Nowy skuter śnieżny dla podhalańskich ratowników GOPR 2 2025-11-30 21:00 Mistrzowska szansa Kamila Kuździenia u stóp Tatr 2025-11-30 20:25 Poniedziałek bez wody w części ulicy Nędzy-Kubińca i nie tylko 2025-11-30 20:00 Dwa miliony złotych na remont ulicy Jana Wiktora w Szczawnicy 2025-11-30 19:30 Ogólnopolski Turniej Karate o Puchar Starosty (ZDJĘCIA) 2025-11-30 19:00 Mieszkańcy wygrywają z deweloperem 10 2025-11-30 18:00 Gala finałowa Konkursu Fotograficznego "Tatrzańska Jesień" 2025-11-30 17:00 Starosta w elektryku? 3
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2025-12-02 18:26 1. Powiem szczerze, wychowałem się w domu mając kotka i pieska. Teraz w sąsiedztwie jest ich jak mrówków. Wyjdę z domu, to szczekanie dookoła. Po trzy psy to już przesada. Zastanawiam się, czy są statystyki ile przypada psów na jednego Polaka. Teraz zaczną się roraty na ten czas sąsiedzi będą wypuszczać psy by nasrały komuś na nieogrodzone podwórko lub pod bramką wejściową. 2025-12-02 18:15 2. @GT, Rafalek kulturalnie podziekuje ? 2025-12-02 18:02 3. W Sieniawie odetchneli. 2025-12-02 18:00 4. Niespodziewanymi beneficjentami sa tu owe czlekoksztaltne figury z marszu w centrum W-wy, ktore trzymaly siebie na lancuchu i w kagancu, glosno wykrzykujac rozne profanacje. Tak dla przypomnienia, ten homo kolorowy marsz otworzyl prezydent miasta stolecznego Warszawy. 2025-12-02 17:45 5. @veritas. znęcał się nad psem to i znęcać bedzie nad współwięzniami. 2025-12-02 17:22 6. Może wreszcie uda się zaparkować na kartę stale oszukiwanego mieszkańca. 2025-12-02 17:19 7. Byku! Dziadek Mróz to dla konfideratów mniemieckich i braunatnych. Oni kochają Rosję i ich kulturę. Mikołaju! 100 mld dolarów na "zabawki" dla frontowców. 2025-12-02 17:15 8. Supcio decyzja! Na pohybel bieda-turystom. 2025-12-02 17:05 9. Jakie to miłe, że jest takie miejsce gdzie o świętym mówi się z szacunkiem. Brawo Szczawnica! 2025-12-02 17:00 10. Ależ oczywiście. Kundelki są zdrowsze, mają lepsze geny. Wyhodowane "rasy" są jedynie efektem ludzkiego egoizmu często związanego z dostarczaniem zwierzęciu cierpień przez kształtowanie nienaturalnych cech.
2025-12-01 17:12 1. Panowie dobra robota! A tak swoją drogą nie ma wojny, jest woda, ogólcie się do tej służby, a nie wyglądajcie jak krasnale... 2025-11-21 15:51 2. Brawo Agatko! Piękne, cudne, zachwycające prace! 2025-11-17 21:21 3. Teraz górale wprzedają swoją ojcowiznę żeby kupić nowe auto. Wszystkie te biznesy ze starym śmierdzącym sprzętem (mówiąc złomem) powinny być nakaz ogrodzenia blochą od ulicy. Podobnie ze składami budowlanymi. Tyle pięknych miejsć zostało oszpeconych przez lokalny interes. 2025-11-14 20:05 4. @Abeto, w samo sedno! 2025-11-14 04:43 5. tzn. niezłej. Dla wielu świetnej, dla mnie - niezłej. 2025-11-12 21:31 6. Towarzystwo własnej adoracjii..przykre... 2025-11-11 21:23 7. Jerzy Gruszczyński to też twórca świetnej muzyki ambient trochę w klimatach new age i berlin school, np.cykl Medytacje Tatrzańskie. 2025-11-08 22:32 8. do Dudas widzę, że jednak własność ziemi dla Ciebie jest rzeczą świętą tak jak Ty ją rozumiesz. Wspólnota 8 Wsi w Witowie zarządza m.in dolina Chochołowską i Lejową i takie rzeczy, o których piszesz nie mają miejsca. 2025-11-08 09:49 9. Biedni górale, takie dutki przepadły... Chyba łezkę uronię 2025-11-07 18:02 10. Do naleśnika. Masz racje. Własność ziemi to rzecz święta. Bez TPNu Tatry by staly tak samo gdzie stoją i górale by zarządzali tak jak i teraz.. mielibysmy płoty w poprzek Kalatowek, pijanych "stryków" zbierających opłaty przy ściezkach przez swoje przecież. Smażalnie mintaja nad Czarnym Stawem i korcmy z peruwiańską muzyką wzdłóż Doliny Kościeliskiej albo ryczące quady z łysolami na Goryczkowej. Mam dalej? Że byłoby inaczej? To dlaczego nie jest tam gdzie ta Gomora się pleni dzisiaj
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama