Reklama

2022-08-22 10:00:00

Reklama

Zdrowie

Zdrowa kuchnia

Reklama

Staramy się żyć zdrowo, jeść zdrowe produkty. Dbamy w ten sposób o siebie i bliskich. To dobrze. Ale czy w 100% jesteśmy pewni, że to, co cenne w potrawach, zawsze trafia do naszego organizmu?

Gotowanie, pieczenie, duszenie czy smażenie to podstawowe metody przygotowywania posiłków. Dobieramy do potraw zdrowe, piękne warzywa i owoce, smakowite kawałki mięsa albo ryb i poddając je obróbce termicznej nawet nie zauważamy, że w tym procesie tracą to, co najcenniejsze. Warzywa i owoce to niezwykle istotny składnik naszej diety. W zasadzie najlepiej byłoby, gdybyśmy spożywali je na surowo. Prawda jednak jest taka, że nie wszystkie możemy i chcemy jeść surowe. Poza tym to również składniki codziennie serwowanych zup, pieczeni, zapiekanek, słowem wielu różnorodnych przepisów. Niestety, często już we wstępnej obróbce, a więc przy obieraniu tracą wiele wartości odżywczych. Bo to, co w nich najcenniejsze, zazwyczaj skrywa się w skórce lub tuż pod nią (dlatego chociażby ziemniaki najlepiej gotować „w mundurkach”). Jeśli więc nie musimy, starajmy się ich nie obierać, a jedynie starannie wyszorować. Jeżeli przepis tego nie wymaga, nie krójmy ich też drobniutko, bo wówczas szybciej stracą w obróbce termicznej witaminy i minerały (w trakcie gotowania nawet do 40%, a samej witaminy C nawet do 70%). Efekt jest taki, że więcej ich zostaje w wodzie niż w naszych daniach. Warto więc czas gotowania maksymalnie skrócić.

Warzywa wkładajmy bezpośrednio do wrzącej wody, co spowoduje ścięcie białka, a tym samy ograniczy wypłukiwanie wartościowych składników (poza buraczkami, z których zimna woda wydobywa piękny kolor). Wody powinno być tyle, żeby przykrywała warzywa. Przykrycie garnka też skróci czas gotowania, a posolenie wody ograniczy wypłukiwanie witaminy C. Jedynie warzywa zielone i kapustne gotujemy najpierw bez przykrycia, dzięki czemu pozbywamy się nadmiaru charakterystycznych olejków eterycznych. Jeśli gotujemy razem różne warzywa, zaczynajmy zawsze od tych, które wymagają dłuższej obróbki termicznej, i stopniowo dodajmy pozostałe. Wodę z gotowania możemy użyć np. do przygotowania sosu lub zupy, dzięki czemu to, co zostało w wodzie, znajdzie się na naszych talerzach. Niektórym warzywom gotowanie nie jest potrzebne, wystarczy je zblanszować, czyli zanurzyć na chwilę we wrzątku lub przelać gorącą wodą. W ten sposób por na sałatkę zmięknie i straci goryczkę, dzięki czemu będzie lżej strawny, a np. brokuły zachowają chrupkość, a zyskają piękny, soczyście zielony kolor. Jeśli chcemy je ugotować, wystarczą im 3 albo góra 4 minuty.

Warzywa i owoce do pieczenia najlepiej pozostawić w całości lub pociąć w duże części. Warto je również zblanszować, co skróci czas pieczenia. Przygotowując owocowy kompot, postępujemy podobnie jak z gotowaniem warzyw. Owoce wrzucamy do posłodzonego wrzątku, ale tylko na kilka minut. Potem zdejmujemy garnek z ognia, przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia. W trakcie owoce oddadzą cały swój smak i aromat. O gotowaniu makaronu krążą różne mity, które zresztą powielamy we własnej kuchni. Jeden z nich to dodawanie oleju do wody na makaron, żeby ten się nie sklejał. Cóż, olej spowoduje jedynie, że sos nie będzie oblepiał jak trzeba makaronu, a spływał z niego. Podstawą jest odpowiednia proporcja. Wystarczy litr wody na każde 100 gramów makaronu i mieszanie w trakcie gotowania, a nic nam się nie poskleja. Drugi mit to hartowanie makaronu zimną wodą. Prawda jest taka, że przelewanie odcedzonego makaronu spłukuje z niego cenną skrobię i jest absolutnie zbędne, jeśli podajemy makaron do dania na ciepło, od razu na talerz. Zimną wodą przelać możemy makaron, który później wykorzystamy np. do sałatki. Nie wylewajmy też wody z gotowania. Ma sporo skrobi i może posłużyć np. do rozrzedzenia zbyt gęstego sosu.

W zdrowej kuchni generalnie gotujmy, pieczmy, duśmy, a nawet grillujmy, ale starajmy się unikać smażenia. Szybką metodą, a do tego niezwykle zdrową, jest gotowanie na parze. Potrawy przygotowywane w ten sposób, wbrew obiegowej opinii, wcale nie są mdłe. Odwrotnie - parowanie wydobywa ich naturalny smak, który uwydatnić możemy, dodając świeże lub suszone zioła i przyprawy. Dodatkowo wszystko co cenne pozostanie w produktach, a potrawy będą mniej kaloryczne i lekko strawne. Do parowania wystarczą nakładki na garnek i przykrywka albo elektryczny parownik. Pamiętajmy jednak, żeby produkty nie były zanurzone w wodzie (wystarczą 2-3 cm na dnie garnka, które w trakcie uzupełniamy gorącą wodą). Ważna jest też kolejność układania potraw w nakładkach (na samym dole mięso i ryby) oraz ułożenie ich dość luźno, jednowarstwowo, żeby równomiernie się uparowały. Kiedy już potrenujemy gotowanie na parze, okaże się, że cały obiad zabierze nam niewiele czasu (parowniki elektryczne mają nawet nakładki do gotowania zup). Na początek zapamiętajmy, że rybom wystarczy 6-8 minut, warzywom do 20 minut (ziemniakom do 30), ryż potrzebuje ok. 30 minut, a mięso 40-50 minut. Do wrzątku dodać możemy świeże lub suszone zioła albo inne przyprawy. Do grillowania najlepiej używać folii aluminiowej, a do pieczenia również rękawów foliowych. Pieczenie w folii aluminiowej odbywa się z minimalną ilością tłuszczu (wystarczy odrobiną oleju natrzeć folię, żeby produkty nie przywierały) i przypomina nieco duszenie. Do foliowego rękawa wlewamy odrobinę wody. W tak przygotowanych potrawach wszystkie cenne składniki pozostają w środku, a dania mają znacznie mniej kalorii. Piekąc lub grillując w folii aluminiowej pamiętajmy też, żeby matowa jej strona była z zewnątrz, w ten sposób folia przepuszcza więcej ciepła, co skraca czas pieczenia.
Agnieszka Nowelli
Tygodnik Podhalański 1/2016

Zostań Patronem Tygodnika Podhalańskiego.

Reklama
Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Reklama
  • SPRZEDAŻ | zwierzęta
    KOŃ ŚLĄSKI. 880 442 535.
  • SPRZEDAŻ | maszyny, narzędzia
    KOMBAJN MASSEY FERGUSON. PRZYCZEPA NA BALE. 880 442 535.
  • USŁUGI | budowlane
    REMONTY, WYKOŃCZENIA, PŁYTKI, PANELE, MALOWANIE itp. OBRÓBKI BLACHARSKIE (balkony, tarasy, podbitki). 796 544 016.
  • SPRZEDAŻ | różne
    SŁOMA w balach i luzem. 791 669 932.
  • SPRZEDAŻ | zwierzęta
    BORDER COLLIE szczenięta. MŁODE KRÓLIKI. 791 669 932.
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    Spółka SEWIK ogłasza przetarg na sprzedaż dwóch samochodów marki LAND ROVER DEFENDER. Szczegóły na stronie spółki:www.sewik.com.pl
  • USŁUGI | budowlane
    FLIZOWANIE, REMONTY, WYKOŃCZENIA. 882080371.
  • PRACA | dam
    Poszukujemy REZYDENTÓW do obsługi nowoczesnych apartamentów w Białce Tatrzańskiej i Zakopanem. Oferujemy stabilne zatrudnienie i atrakcyjne wynagrodzenie. Zainteresowanych prosimy o przesłanie CV na adres rezerwacje@gorskagrupa.pl. +48535391391
    Tel.: 48535391391
  • USŁUGI | budowlane
    MALARZ WYKOŃCZENIOWY przyjmie zlecenia. 517 838 288.
  • USŁUGI | budowlane
    ŁAZIENKI - KOMPLEKSOWO I FACHOWO WYKONANA USŁUGA. Wieloletnie doświadczenie. 609 382 931.
  • USŁUGI | inne
    WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098.
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    DO WYNAJĘCIA PRZYTULNE, UMEBLOWANE MIESZKANIA W CENTRUM NOWEGO TARGU 38m2 i 52m2. 608 806 408
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    DO WYNAJĘCIA LOKAL POD GABINETY, BIURA - NOWY TARG, ul. KRZYWA - SUPER LOKALIZACJA. 608 806 408
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    NOWY TARG CENTRUM UL. KRZYWA DO WYNAJĘCIA LOKAL HANDLOWO-USŁUGOWY: 110m2. WSZYSTKIE ODBIORY. 608 806 408
  • IMPREZY OKOLICZNOŚCIOWE
    KOŚCIELISKO - RESTAURACJA PRZYJMIE ZLECENIA NA: WESELA, KOMUNIE, CHRZCINY, IMPREZY OKOLICZNOŚCIOWE. Możliwość noclegów. 608 806 408, www.czteryporyroku.pl
  • PRACA | dam
    PRZYJMĘ PANIĄ DO SPRZĄTANIA POKOI W PENSJONACIE W ZAKOPANEM. 601 45 33 91.
  • PRACA | dam
    Piekarnia w Zakopanem zatrudni KIEROWCĘ. Dobre warunki pracy. 604 102 804, 602 285 793.
  • PRACA | dam
    Cukiernia w Zakopanem zatrudni EKSPEDIENTKĘ. Bardzo dobre warunki pracy. 604 102 804, 601 512 211.
  • USŁUGI | budowlane
    REMONTY ŁAZIENEK, ZABUDOWY GK. 660 079 941.
  • USŁUGI | budowlane
    WYKOŃCZENIA WNĘTRZ, REMONTY. 660 079 941.
  • PRACA | dam
    ZATRUDNIMY W KARCZMIE oraz W BARZE MLECZNYM: KUCHARZA, POMOC KUCHENNĄ, OBSŁUGĘ BARU MLECZNEGO. Zakopane, bez zakwaterowania - 600 035 080, 600 035 355.
  • ZDROWIE I URODA
    Mgr MARTA USTUPSKA-PODSIADŁO - psychoterapeuta w trakcie szkolenia, oferuję terapię indywidualną osób dorosłych. Zakopane lub online. Tel. 600998307
  • SPRZEDAŻ | różne
    OPAŁ BUK SUCHY. 609 927 174.
  • PRACA | dam
    Zatrudnię SPRZEDAWCĘ DO SKLEPU SPOŻYWCZEGO W ZAKOPANEM. 570 644 318
  • MOTORYZACJA | kupno
    KUPIĘ KAŻDĄ TOYOTĘ. OSOBOWE, TERENOWE. CAŁE LUB USZKODZONE. 531 666 333.
  • PRACA | szukam
    KUCHARKA, POMOC KUCHENNA, SPRZĄTANIE. 796 358 958.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    SPRZEDAM DZIAŁKĘ BUDOWLANĄ W OKOLICY NOWEGO TARGU O POWIERZCHNI 1071m2. Tel. 698 935 352.
  • USŁUGI | budowlane
    Prace ogólnobudowlane , Wykończena , Remonty , Kostki brukowe , Roboty ziemne ,. 723 888 084 wolskilukasz4@gmail.com
    Tel.: 723
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    MITSHUBISHI OUTLANDER 2,2 DI-D, 4X4, r.p.2014, przebieg 224 tys. km, I właściciel, bogata wersja Intense Plus, dodatkowo kpl. kół zimowych z felgami, zdejmowany hak,oryginalny bagażnik dachowy. 605 564 270.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Sprzedam bez pośredników atrakcyjną działkę budowlaną o powierzchni 30 ar, położoną w malowniczej okolicy w Skawie Górnej. Działka dobrze nasłoneczniona, z dogodnym dojazdem. Idealna lokalizacja na dom jednorodzinny. 320.000 zł Cena do negocjacji. 787828328
    Tel.: 787828328
  • USŁUGI | budowlane
    USŁUGI BLACHARSKO-DEKARSKIE, KRYCIE I PRZEKRYCIA DACHÓW, KOMINY, BALKONY, RYNNY, GZYMSY, FASADY. 889 388 484.
  • USŁUGI | budowlane
    MALOWANIE DACHÓW I ELEWACJI. 602 882 325.
  • USŁUGI | budowlane
    OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.
  • SPRZEDAŻ | różne
    DREWNO KOMINKOWE. 501 577 105.
2025-02-04 21:15 Setne urodziny Marii Koterby z Krościenka 2025-02-04 20:52 Pożar sadzy w Dzianiszu 2025-02-04 20:00 Na Balicach coraz więcej pasażerów 2025-02-04 19:00 Ważny apel ratowników GOPR. Może dojść do wypadku 2025-02-04 18:00 Władysław Biały pokazuje jak zaparkować na najtańszym parkingu w Zakopanem (WIDEO) 5 2025-02-04 17:00 Bezpieczeństwo zimą w górach - akcja Lawinowe ABC 2025-02-04 16:00 Miała ruszyć komunikacja z Gliczarowa Górnego do Zakopanego, ale nie ruszyła 3 2025-02-04 15:00 GOPR przypomina o zasadach na stokach narciarskich 2025-02-04 14:44 Spotkanie przy pianinie w kawiarni Kmicic 2025-02-04 14:37 Cudowny poranek na Nosalu. Śnieg może poprószyć tylko w czwartek (WIDEO) 2025-02-04 14:31 To trzecie skradzione auto pod Tatrami. Zniknęła duża terenówka. Jest nagroda 11 2025-02-04 14:21 Pamiętamy o Karłowiczu. Koncert w Galerii Władysława Hasiora 2025-02-04 13:45 Jaki program antywirusowy wybrać? 2025-02-04 13:39 Najsłynniejsze projekty biurek drewnianych w historii designu 2025-02-04 13:00 O quadach i skuterach śnieżnych na konwencie wójtów i burmistrzów 1 2025-02-04 12:04 Wystarczą trzy dymiące kominy i mamy smogowy poranek 5 2025-02-04 11:30 Karnawał bluesowo-jazzowy w SDK 2025-02-04 10:54 Pożar domu w Witowie. Jedna osoba poparzona (WIDEO) 2 2025-02-04 10:30 Gorąca biegowa sobota pod Palenicą 2025-02-04 10:00 Nowe ławki na Kalatówkach 3 2025-02-04 09:00 Na Wilczniku mamy lodowisko i wcale go tu nie chcemy 5 2025-02-04 08:00 Gdy pogoda w górach fatalna warto spędzić dzień na poznawaniu walorów kulturowych Podhala 2025-02-03 21:36 Poznaj bliżej tatrzańską przyrodę 2025-02-03 21:00 Taksówkarze kontra Uber. Zanim wsiądę do auta sprawdzam czy ktoś nie ukradł mi rejestracji 33 2025-02-03 21:00 Tatrzańskie Archiwum Planety Ziemia 4 2025-02-03 20:50 Dwa patrole policji i strażacy na Krupówkach. Interwencja w kamienicy 1 2025-02-03 20:15 Odkrywaj Tatry z całą rodziną 2025-02-03 20:03 Nie miał prawa jazdy, ubezpieczenia i badań technicznych. Miał za to promile 3 2025-02-03 19:39 Kosmiczne kaski dla strażaków, oby dobrze służyły w każdej akcji 3 2025-02-03 19:00 Poturbowany taternik na Skrajnym Kieżmarskim Strażniku 2 2025-02-03 18:30 Potrącony przez samochód, miał szytą głowę i czeka na właściciela 1 2025-02-03 18:00 Auto uderzyło w przepust i się zapaliło 2025-02-03 17:30 Spędź rok z Tygodnikiem Podhalańskim. Mamy dla Was kalendarze 2025-02-03 17:00 Owczarek niemiecki zaginął w Maniowach 1 2025-02-03 16:59 Urząd Miasta: To nieprawda, że przy dzierżawie Parku Miejskiego złamano prawo 12 2025-02-03 16:30 Jest nowy pierwszy zastępca szefa nowotarskiej policji 2025-02-03 15:30 Spowodował kolizję jadąc kradzionym autem 2025-02-03 15:06 Burmistrz Zakopanego zaprasza mieszkańców na spotkanie w sprawie quadów 2 2025-02-03 15:00 Nowy Targ wprowadza Kartę Mieszkańca 2025-02-03 13:59 Na Krupówkach całkiem sporo turystów (WIDEO) 2025-02-03 12:58 Kolędy z Miejską Orkiestrą Dętą (ZDJĘCIA i WIDEO) 2025-02-03 11:21 Zderzenie na ul. Kościuszki w Zakopanem 2025-02-03 10:59 Przed nami słoneczne dni. Powrotu śnieżnej zimy nie widać 2 2025-02-03 10:46 Nowość wydawnicza: W pionie. Ilustrowana historia wspinania 2025-02-03 09:59 Strażacka interwencja na ul. Żeromskiego w Zakopanem 2 2025-02-03 09:00 Jan Ligas 30 lat był sołtysem w Tylmanowej 2025-02-03 08:30 Spotkanie z Janem Krzeptowskim Sabałą 2025-02-03 08:00 Od tygodnia jeździ już bezpłatny bus 2 2025-02-03 00:11 Samochód dachował i stanął w płomieniach 2025-02-02 21:00 Wypadek lawinowy w Tatrach. Tym razem to na szczęście ćwiczenia
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2025-02-04 21:48 1. Wystarczy jeden dobry piec zamiast trzech kominów i kominka. I gazu fiutina. Faktycznie wystarczy siedzieć na złożach termalnych. 2025-02-04 21:21 2. Bardzo ciekawa wystawa. Wybieram się tam ponownie. 2025-02-04 21:13 3. Domagają się kontroli taksówek:))))) Żenada Pierwsi Oni powinni wylecieć, Taxi do zwykłe dno!!!! Precz z TAXI!!! 2025-02-04 21:10 4. TAXI to najgorszy chłam jaki jest w ty mieście Na ulicach są niczym najgorsze zło, prawo jazy za oscypki mają, i zachowują się ja najgorsze dno 2025-02-04 21:02 5. Panie Burmistrzu, czy Taxi płaci za zajęcie pasa drogowego???? Jeśli nie to jest to niegospodarność, bo mają obowiązek płacić. Zainteresuję ta sprawą NIK, CBA .... Precz z TAXI i busami 2025-02-04 20:58 6. Taxi się burzy ::)))) przecież to zwykłe prostactwo, debilizm. Precz z nimi. Przepisy ruchu drogowego mają za nic, zwykło chamstwo najniższej kasy. Ten artykuł świadczy o nich. BRAWO UBER... TYLKO WAS ZAMAWIAM!!!!! 2025-02-04 20:54 7. Antyamerykańska mafia z Bawarii ? 2025-02-04 20:40 8. Policja woli rano zamiast pilnować szybkich kierowców i zlodzieji w suchem to woli walić mandarty na ciagłówce swoim
2025-02-04 20:04 9. Tylko Kalata ze Szczerbą mogą prawidlowo wskazac jak korzystac z Parkingu, nie jakis Burmistrz czy Wladek... TYLKO ONI URATUJĄ TO MIASTO 2025-02-04 19:51 10. Proponuję na ju: Tysiące mandatów bezpodstawnych? Sąd o "pieszym wchodzącym". Wszędzie za granicą nie ma tak, żeby pieszy miał pierwszeństwo jako osoba zbliżająca się do przejścia dla pieszych.
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama