Reklama

2022-08-22 10:00:00

Zdrowie

Zdrowa kuchnia

Staramy się żyć zdrowo, jeść zdrowe produkty. Dbamy w ten sposób o siebie i bliskich. To dobrze. Ale czy w 100% jesteśmy pewni, że to, co cenne w potrawach, zawsze trafia do naszego organizmu?

Gotowanie, pieczenie, duszenie czy smażenie to podstawowe metody przygotowywania posiłków. Dobieramy do potraw zdrowe, piękne warzywa i owoce, smakowite kawałki mięsa albo ryb i poddając je obróbce termicznej nawet nie zauważamy, że w tym procesie tracą to, co najcenniejsze. Warzywa i owoce to niezwykle istotny składnik naszej diety. W zasadzie najlepiej byłoby, gdybyśmy spożywali je na surowo. Prawda jednak jest taka, że nie wszystkie możemy i chcemy jeść surowe. Poza tym to również składniki codziennie serwowanych zup, pieczeni, zapiekanek, słowem wielu różnorodnych przepisów. Niestety, często już we wstępnej obróbce, a więc przy obieraniu tracą wiele wartości odżywczych. Bo to, co w nich najcenniejsze, zazwyczaj skrywa się w skórce lub tuż pod nią (dlatego chociażby ziemniaki najlepiej gotować „w mundurkach”). Jeśli więc nie musimy, starajmy się ich nie obierać, a jedynie starannie wyszorować. Jeżeli przepis tego nie wymaga, nie krójmy ich też drobniutko, bo wówczas szybciej stracą w obróbce termicznej witaminy i minerały (w trakcie gotowania nawet do 40%, a samej witaminy C nawet do 70%). Efekt jest taki, że więcej ich zostaje w wodzie niż w naszych daniach. Warto więc czas gotowania maksymalnie skrócić.

Warzywa wkładajmy bezpośrednio do wrzącej wody, co spowoduje ścięcie białka, a tym samy ograniczy wypłukiwanie wartościowych składników (poza buraczkami, z których zimna woda wydobywa piękny kolor). Wody powinno być tyle, żeby przykrywała warzywa. Przykrycie garnka też skróci czas gotowania, a posolenie wody ograniczy wypłukiwanie witaminy C. Jedynie warzywa zielone i kapustne gotujemy najpierw bez przykrycia, dzięki czemu pozbywamy się nadmiaru charakterystycznych olejków eterycznych. Jeśli gotujemy razem różne warzywa, zaczynajmy zawsze od tych, które wymagają dłuższej obróbki termicznej, i stopniowo dodajmy pozostałe. Wodę z gotowania możemy użyć np. do przygotowania sosu lub zupy, dzięki czemu to, co zostało w wodzie, znajdzie się na naszych talerzach. Niektórym warzywom gotowanie nie jest potrzebne, wystarczy je zblanszować, czyli zanurzyć na chwilę we wrzątku lub przelać gorącą wodą. W ten sposób por na sałatkę zmięknie i straci goryczkę, dzięki czemu będzie lżej strawny, a np. brokuły zachowają chrupkość, a zyskają piękny, soczyście zielony kolor. Jeśli chcemy je ugotować, wystarczą im 3 albo góra 4 minuty.

Warzywa i owoce do pieczenia najlepiej pozostawić w całości lub pociąć w duże części. Warto je również zblanszować, co skróci czas pieczenia. Przygotowując owocowy kompot, postępujemy podobnie jak z gotowaniem warzyw. Owoce wrzucamy do posłodzonego wrzątku, ale tylko na kilka minut. Potem zdejmujemy garnek z ognia, przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia. W trakcie owoce oddadzą cały swój smak i aromat. O gotowaniu makaronu krążą różne mity, które zresztą powielamy we własnej kuchni. Jeden z nich to dodawanie oleju do wody na makaron, żeby ten się nie sklejał. Cóż, olej spowoduje jedynie, że sos nie będzie oblepiał jak trzeba makaronu, a spływał z niego. Podstawą jest odpowiednia proporcja. Wystarczy litr wody na każde 100 gramów makaronu i mieszanie w trakcie gotowania, a nic nam się nie poskleja. Drugi mit to hartowanie makaronu zimną wodą. Prawda jest taka, że przelewanie odcedzonego makaronu spłukuje z niego cenną skrobię i jest absolutnie zbędne, jeśli podajemy makaron do dania na ciepło, od razu na talerz. Zimną wodą przelać możemy makaron, który później wykorzystamy np. do sałatki. Nie wylewajmy też wody z gotowania. Ma sporo skrobi i może posłużyć np. do rozrzedzenia zbyt gęstego sosu.

W zdrowej kuchni generalnie gotujmy, pieczmy, duśmy, a nawet grillujmy, ale starajmy się unikać smażenia. Szybką metodą, a do tego niezwykle zdrową, jest gotowanie na parze. Potrawy przygotowywane w ten sposób, wbrew obiegowej opinii, wcale nie są mdłe. Odwrotnie - parowanie wydobywa ich naturalny smak, który uwydatnić możemy, dodając świeże lub suszone zioła i przyprawy. Dodatkowo wszystko co cenne pozostanie w produktach, a potrawy będą mniej kaloryczne i lekko strawne. Do parowania wystarczą nakładki na garnek i przykrywka albo elektryczny parownik. Pamiętajmy jednak, żeby produkty nie były zanurzone w wodzie (wystarczą 2-3 cm na dnie garnka, które w trakcie uzupełniamy gorącą wodą). Ważna jest też kolejność układania potraw w nakładkach (na samym dole mięso i ryby) oraz ułożenie ich dość luźno, jednowarstwowo, żeby równomiernie się uparowały. Kiedy już potrenujemy gotowanie na parze, okaże się, że cały obiad zabierze nam niewiele czasu (parowniki elektryczne mają nawet nakładki do gotowania zup). Na początek zapamiętajmy, że rybom wystarczy 6-8 minut, warzywom do 20 minut (ziemniakom do 30), ryż potrzebuje ok. 30 minut, a mięso 40-50 minut. Do wrzątku dodać możemy świeże lub suszone zioła albo inne przyprawy. Do grillowania najlepiej używać folii aluminiowej, a do pieczenia również rękawów foliowych. Pieczenie w folii aluminiowej odbywa się z minimalną ilością tłuszczu (wystarczy odrobiną oleju natrzeć folię, żeby produkty nie przywierały) i przypomina nieco duszenie. Do foliowego rękawa wlewamy odrobinę wody. W tak przygotowanych potrawach wszystkie cenne składniki pozostają w środku, a dania mają znacznie mniej kalorii. Piekąc lub grillując w folii aluminiowej pamiętajmy też, żeby matowa jej strona była z zewnątrz, w ten sposób folia przepuszcza więcej ciepła, co skraca czas pieczenia.
Agnieszka Nowelli
Tygodnik Podhalański 1/2016

Kup e-wydanie Tygodnika Podhalańskiego.

Reklama
Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Reklama
  • BIZNES
    Sprzedam WPOŻYCZALNIĘ NART I SNOWBORDU. 662 370 510.
  • PRACA | dam
    Pensjonat w centrum Zakopanego zatrudni PRACOWNIKÓW RECEPCJI. Praca stała w systemie dziennym oraz nocnym, na pełny etat lub pół etatu. CV proszę wysyłać na adres: recepcja.rekrutacja@wp.pl lub kontakt telefoniczny: 666 37 83 57.
  • RÓŻNE
    OBWOŹNY SKUP ZŁOMU - dojazd do klienta. 536269912.
  • KUPNO
    SKUP STARYCH SPAWAREK. 536269912.
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    DO WYNAJĘCIA LOKAL HANDLOWO - USŁUGOWO - BIUROWY, Zakopane centrum, ul. Kościuszki - ok. 57 m2 - 691 124 272.
  • PRACA | dam
    Hotel "Foluszowy Potok" Zakopane, ul. Zamoyskiego 42 zatrudni: KUCHARZA/-kę, KELNERA/-KĘ. Zapewniamy stabilną,całoroczną pracę w restauracji hotelowej. Kontakt wyłącznie telefoniczny: 660 41 00 46
  • PRACA | dam
    Witam zatrudnie do pracy przy dachach. Praca na terenie krakowa i podhala stawka od 25zl netto plus umowa o prace . Wiecej informacji udziele telefonicznie lub osobiscie. 889397694 Swiec12@op.pl
    Tel.: 889397694
  • USŁUGI | budowlane
    ADAPTACJA PODDASZY, OCIEPLENIA WEŁNĄ MINERALNĄ, SUFITY PODWIESZANE, ZABUDOWY GK. 660 079 941.
  • SPRZEDAŻ | różne
    DESKI ŚWIERKOWE, dł. 5 m, szer. 53 mm. DRZEWO OPAŁOWE BUK. 660 079 941.
  • PRACA | dam
    Poszukujemy do pracy osoby na stanowisko: POKOJOWA/KELNER ŚNIADANIOWY. Oferujemy pracę w systemie zmianowym, lokalizacja w centrum Zakopanego. kontakt 660 636 736
  • USŁUGI | budowlane
    REMONTY/PODDASZA/WYKOŃCZENIA WNĘTRZ. 794 964 176
    Tel.: 794
  • PRACA | dam
    PIEKARNIA ZAREMBA, ZAKOPANE przyjmie FAKTURZYSTKĘ, od zaraz. 570 644 318
  • PRACA | dam
    Poszukujemy KUCHARZA do Restauracji w Białce Tatrzańskiej w eleganckim Aparthotelu OD ZARAZ! Oferujemy: - Umowę o pracę, - Dobre wynagrodzenie, - Sympatyczny zespół, - Możliwość zakwaterowania. +48512576206 paula23staszel@wp.pl
    Tel.: 48512576206
  • PRACA | dam
    Piekarnia w Zakopanem zatrudni KONSERWATORA. 604 102 804, 602 285 793.
  • PRACA | dam
    Piekarnia w Zakopanem zatrudni EKSPEDIENTKĘ/-A. 604 102 804, 602 285 793.
  • PRACA | dam
    Piekarnia w Zakopanem zatrudni PIEKARZA. 604 102 804, 602 285 793.
  • USŁUGI | inne
    WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098.
  • PRACA | dam
    HARNASIOWA CHATA zatrudni KUCHARZA, POMOC KUCHENNĄ, OBSŁUGĘ BARU, KELNERKĘ. 600 035 355.
  • PRACA | dam
    Zatrudnię PRZEDSTAWICIELA HANDLOWEGO DO HURTOWNI na terenie Zakopanego i okolic - oferty: gobo10@wp.pl, 602 74 31 38.
  • USŁUGI | budowlane
    KAMIENIARSTWO. 882080371.
  • USŁUGI | budowlane
    FLIZOWANIE, REMONTY, WYKOŃCZENIA. 882080371.
  • USŁUGI | budowlane
    REMONTY I WYKOŃCZENIA od A do Z. 572624414.
  • USŁUGI | budowlane
    BUDOWY DOMÓW OD PODSTAW ORAZ WIĘŹBY DACHOWE WRAZ Z POKRYCIEM. 572624414.
  • PRACA | szukam
    KUCHARKA, POMOC KUCHENNA , SPRZĄTANIE. 796 358 958.
  • PRACA | dam
    Regionalna karczma w Zakopanem przyjmie do pracy: KUCHARZ, POMOC KUCHENNA, KELNER/-KA. 602 366 750.
  • USŁUGI | budowlane
    TYNKI I WYLEWKI MASZYNOWE. 880 232 189.
  • USŁUGI | budowlane
    TYNKI I WYLEWKI MASZYNOWE tanio i solidnie, zacieranie mechaniczne, technika silosowa. Realizujemy małe i duże obiekty 18 26 550 39, 503 532 680.
  • PRACA | dam
    Przyjmę BRYGADY LUB POJEDYNCZE OSOBY NA WYLEWKI MASZYNOWE. 503 532 680.
  • SPRZEDAŻ | tv, agd, komputery
    MASZ PROBLEM Z INTERNETEM? SERWIS, MONTAŻ, INSTALACJA. Chicago i okolice. +18 72 324 84 02
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    DZIAŁKA 15 AR - Nowy Targ Zadział. +44 7553 721231.
  • USŁUGI | budowlane
    WYKOŃCZENIA WNĘTRZ, FLIZOWANIE, PODDASZA. 505 821 021.
  • USŁUGI | budowlane
    OCIEPLENIA BUDYNKÓW, własne rusztowanie. 793 628 855.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    MIESZKANIA Cyrhla Hrube, Za Strugiem - 607 506 428.
  • SPRZEDAŻ | zwierzęta
    Sprzedam trzy ogiery 1.5-rocznego kasztana , 2.5-letniego gniadego oraz 3.5-letniego karego (będzie szpakowaty) rasy wielkopolskiej. 609521837.
  • USŁUGI | budowlane
    MALOWANIE, SZPACHLOWANIE, PODDASZA, PŁYTKI. 787 479 002.
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    Wynajmę HALĘ: MAGAZYN/ PRODUKCJA - 250m. Nowy Targ, ul. Składowa. Tel. 602 290 555
  • PRACA | dam
    SZKOŁA NARCIARSKA MAŁE CICHE zatrudni INSTRUKTÓRÓW NARCIARSTWA NA CAŁY SEZON. 609 664 393.
  • SPRZEDAŻ | różne
    Sprzedam GOBELIN - pejzaż zimowy - (145/80). TORBY JUHASKIE. CHODNIKI TKANE NA KROŚNIE. Tel. 793 887 893
  • SPRZEDAŻ | różne
    NOWE KILIMY RĘCZNIE TKANE (z owczej wełny). Wzór: jarzębina (60/80). Tel. 793 887 893
  • PRACA | dam
    STACJA NARCIARSKA POLANA SZYMOSZKOWA POSZUKUJE NA SEZON ZIMOWY 2023/2024: OPERATORÓW KOLEI, OSOBY DO OBSŁUGI BRAMEK I KONTROLI PRZEJŚĆ, OSOBY DO OBSŁUGI I ZABEZPIECZENIA TRASY NARCIARSKIEJ, OSOBY DO OBSŁUGI SYSTEMU ŚNIEŻENIA TRASY NARCIARSKIEJ, OSOBY DO OBSŁUGI PARKINGU ORAZ PRAC PORZĄDKOWYCH Więcej informacji pod nr tel. 601 628 584
  • PRACA | dam
    POMOC W PENSJONACIE. Możliwość zamieszkania. 601 661 661.
  • USŁUGI | budowlane
    MALOWANIE DACHÓW I ELEWACJI. 602 882 325.
  • NIERUCHOMOŚCI | kupno
    Skupujemy nieruchomości; - działki - domy - mieszkania PODHALE! +48 600 404 554 grz.wicik@gmail.com
    Tel.: 48
  • SPRZEDAŻ | różne
    AUTORYZOWANY SPRZEDAWCA ORLEN S.A. Oferuje sprzedaż oleju opałowego EKOTERM Orlen !!! Atrakcyjne ceny!!! natychmiastowa realizacja dostaw!!! NAJLEPSZE CENY NA PODHALU!!! Zapraszamy do kontaktu!!! www.paliwa24.com.pl 32 288 09 41, 0 - 451 176 355 biuro@paliwa24.com.pl
    Tel.: 32
  • PRACA | dam
    NORWEGIA - TYNKARZ, MALARZ, BLACHARZ, STOLARZ. Norwegia (Oslo). Języki obce NIE wymagane. Praca z pracownikami z Podhala. Zjazd do kraju (samolot) co 1-3 tygodni wg. własnego uznania - pełna elastyczność i swoboda co do wyjazdów. Zarobki w przeliczeniu 20-27 Euro/godz. ZAPRASZAMY - Oferta ze względu na pracę na terenie Norwegii skierowana tylko dla obywateli Polski (z polskim paszportem). Tel. 667 602 602.
  • SPRZEDAŻ | różne
    DREWNO KOMINKOWE. 501 577 105.
  • USŁUGI | budowlane
    OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.
2023-12-06 08:59 Właściciel Mini ZOO z Krupówek zginął pod kołami ciężarówki 2023-12-06 08:02 Byliście grzeczni? Co dostaliście od Świętego Mikołaja? 2023-12-05 22:00 Anna Seniuk w Rabce 2023-12-05 21:00 Znikające kosze nie pomagają, ktoś nadal podrzuca śmieci w dawne miejsca 2 2023-12-05 20:30 Policyjne ostrzeżenie, wraz z nocą nadciąga nie tylko Święty Mikołaj z prezentami 1 2023-12-05 20:07 Konserwator dopiero za miesiąc skontroluje miejsce po rabczańskim zabytku 7 2023-12-05 19:07 Głupota czy znieczulica? Zostawiła w zamkniętym mieszkaniu kota i psa na dwa tygodnie 8 2023-12-05 18:20 Dziecko pokrzywdzone przestępstwem - nie tylko o "ustawie Kamilka" 1 2023-12-05 18:00 Tak wygladają schody przy parkingu na Alejach 3 Maja 5 2023-12-05 17:29 Policjanci u gaździnek z Gronkowa 2023-12-05 17:15 Zakopiańscy policjanci uczcili pamięć swoich kolegów z Wrocławia (WIDEO) 3 2023-12-05 17:10 Mikołaj w Rabie Wyżnej 2023-12-05 16:54 Kolizja na skrzyżowaniu ulicy Grunwaldzkiej i Tetmajera, uwaga na śliskie jezdnie 2023-12-05 16:50 Krzywda warta milion 3 2023-12-05 16:30 "Cztery pory roku" Vivaldiego w nowotarskim MCK 1 2023-12-05 16:04 Oszuści wpadli na nowy pomysł 2023-12-05 15:30 Norwid i Dziubek. Orawskie posiady poetyckie i literackie 2023-12-05 15:00 Osiem tysięcy naboi wystrzelali dla bezpieczeństwa 2023-12-05 14:08 Największa stacja ładowania aut elektrycznych w Polsce Południowej powstanie na Podhalu 8 2023-12-05 13:09 Osuszacz powietrza do piwnicy. Mocny i niezawodny 2023-12-05 13:04 Jak zrobić wentylację w domu? 2023-12-05 13:01 WYSTAWA POWARSZTATOWA "GODNY CAS" 2023-12-05 13:00 Ruszyły przygotowania do budowy lodowiska na płycie Rynku 1 2023-12-05 12:00 Cyrhla to piękna dzielnica Zakopanego (WIDEO) 1 2023-12-05 11:38 Najstarsze języki programowania - sprawdź, czy je znasz! 2023-12-05 11:30 Z jednej chałpy. Wystawa prac rodziny Gładczanów 2023-12-05 11:19 Masz w sobie żyłkę handlowca? Zgłoś się do nas! 2023-12-05 11:00 Malowane na szkle, a raczej pod szkłem (WIDEO) 2023-12-05 10:00 Tatrzańscy policjanci składają kondolencje kolegom z Wrocławia (WIDEO) 9 2023-12-05 09:30 Fotografie folklorem malowane 2023-12-05 09:00 Zdrowie, odporność na stres i dyspozycyjność, czyli szkoła stewardess pod Giewontem 2023-12-05 08:30 Johnny Trash na pokazie filmu "Ski Bums" 2023-12-05 07:59 Mamy poważny problem z internetem z Netii. Już drugi dzień 3 2023-12-04 21:40 Góra śniegu usunięta 2 2023-12-04 20:59 Nie żyje Stanisława Strachanowska 2023-12-04 20:21 Zakopower i Ralph Kamiński razem. Teledysk do utworu Wołosi (WIDEO) 5 2023-12-04 19:40 Słynne łopatowanie ma już prawie 10 lat, ale problem pozostał (WIDEO) 1 2023-12-04 18:51 Ranny jeleń uśpiony 13 2023-12-04 18:40 Polacy utknęli pod Babią Górą. Z pomocą przyszli słowaccy ratownicy 2023-12-04 17:40 Czekacie na prezenty? Święty Mikołaj nie zawsze je przynosił (WIDEO) 2023-12-04 17:30 Nie boimy się mówić o trudnych sprawach. Mikołajki z Natalią Niemen 2023-12-04 16:39 Prawdziwy święty, czyli XVIII Podhalańskie Mikołajki 1 2023-12-04 15:40 Koronacja Pięknej Madonny 3 2023-12-04 15:30 Podaruj dzieciom najcenniejszy dar. Akcja zbiórki krwi 2023-12-04 14:45 Narty w Austrii - gdzie się wybrać i jak się przygotować? 2023-12-04 14:42 Ranny jeleń od dwóch tygodni czekał na pomoc AKTUALIZACJA (WIDEO) 17 2023-12-04 14:30 Piękna zima także na Krupówkach 2023-12-04 13:40 Takie odśnieżanie w Zakopanem. Góra śniegu na chodniku i miejscu dla niepełnosprawnych 8 2023-12-04 12:59 Zmarł wieloletni sołtys Małego Cichego. Był też członkiem władz miejscowej OSP 1 2023-12-04 12:03 Szalik i czapka dla bezdomnych
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2023-12-06 07:59 1. Nowa lokalizacja poradni ortopedycznej w znacznym oddaleniu od tymczasowego RTG pozwala szybko wyeliminować z systemu ochrony zdrowia konfabulantów, naciągaczy i hipochondryków. Ten kto pokona śnieżny tor przeszkód na 100% jest zdrowy. Reszta nie obciąży zbytnio systemu. Utknie w zaspie i nie dotrze na wizytę. Sprytne. 2023-12-06 07:49 2. @kwekanie Najlepiej to się za publiczne remontuje. Sam pewnie najlepiej wiesz xD Milion w środę, milion w czwartek... Najpierw 29, teraz 35... A fundamenty w szpitalu jeszcze pewnie nie zbadane. Podaj kolejną cyferkę w ciągu milionów. Gmina wyciągnie pewnie z kapelusza. Wiesz - oddana na dniach nadbudowa! szpitala w Wadowicach kosztowała ok. 45 milionów. To stare ceny przed inflacją. Kto uwierzy w te medialne mydlenie oczu? Matematyka nie kłamie. 2023-12-06 07:24 3. Panie konserwator proszę zainterweniować w UM ,urzędnicy i burmistrz zaniedbują swoje obowiązki,narażają mieszkańców znowu na straty finansowe,fontanna że słoniami tym razem nie została zabezpieczona przed śniegami i mrozami ,na wiosnę okaże się że będzie trzeba wykonać remont i przetarg ,a wiadomo kto jedyny 'wygrywa" taki przetarg 2023-12-06 07:21 4. Ja mam sąsiada, co zawsze dziwnie w niedzielę jak goście wyjadą targa kosz do chałpy, ciekawe że zawsze pali w piecu jak już wyjadą ? Wtedy dopiero mu zimno ? 2023-12-06 06:35 5. Nowy Targ to stan umysłu... 2023-12-06 06:11 6. co za matka byly partnera zapomniałam kluczy ludzie co sie z wami dxiej jak bedzie konac zeby widziala te zwierzęta, co to za babsko i nie kapnela sie ze ma klucze z soba ludzi opieka powinnna zabrac zwierzeta i dzieci bo za chwile zspimnie zrec dac omg oby karma wróciła 2023-12-06 06:11 7. Panowie macie rację. Widać, że się da wejść, zejść a nawet zjechać. ;) 2023-12-06 06:01 8. Dzięki konserwatorom żyjemy w ruinach i pustostanach ,dzięki odważnym inwestorom Rabka piëknieje 2023-12-06 04:18 9. Człowiek to najgorsze stworzenie na świecie. Jeleń przyszedł po pomoc do ludzi, nikt nie skrócił jego cierpienia przez dwa tygodnie, a po tym co wycierpiał i zapewne miał szansę dojść do zdrowia po leczeniu został uśpiony. Ludzie są okrutni!!! Wstyd dla miasta, dla mnie to anty reklama, ja i mam nadzieję wielu ludzi zastanowi się gdzie wydac pieniądze na urlop 2023-12-06 03:55 10. Kościelisko podnosi opłatę miejscową na 2,50 od łepka za dobę. A Zakopane frontem do patologii marzeń nadal 2,00 zeta. I jeszcze nie egzekwują :) tylko podnoszą opłaty mieszkańcom i tesko weryfikuje rozliczenia śmieci 5 lat wstecz. Ale ważne że jest sylwester z dwójką i uchwała antyprzemocowa :) Resztę olać! Deweloperka rządzi.
2023-11-18 22:12 1. "...wydają się być gotowe" tak jak tunel swego czasu. Sensację ogłoście jak będzie już gotowe. Na razie sensacyjne są korki, nawet poza sezonem. 2023-10-25 07:37 2. Dźwięk dobry wszystkim. Widzę sporo ładnych zdjęć więc dodam: światło realizował Marcin Kępiak a za dźwięk odpowiadał Marcin Słodyczka. Jeden i drugi z Zakopanego (Future Tech technika sceniczna). Miłego dnia czytelnikom TP :) 2023-09-21 22:45 3. Niestety. Dla dzieci niepełnosprawnych niedowidzących jaskinie w polskich Tatrach się skończyły. Dzięki Bogu że jest Słowacja 2023-09-18 15:10 4. Dajcie znizke dla platfusow. Po 15 pazdiernika beda tam tlumnie walic . 2023-09-14 10:39 5. A to chyba Ministerstwo MSWiA jest od tego, żeby dawać sprzęt. No chyba, że Terlecki narkoman z Krakowa dał z własnej inicjatywy i kieszeni. Skoro jest jedynką wśród šlebodnych. Z mojej kieszeni i podatków wolę dać na biedne psy w Nowym Targu. 2023-09-03 06:18 6. Jak zwykle ksiadz po danine. 2023-08-31 19:14 7. Zdjęcie 13 i 14, jesteś piękna. Mój typ. 2023-08-29 14:16 8. No nie ma komentarzy chyba dlatego napiszę, że Pani ze zdjęcia 14 i 15 jest w moim typie. Panie redaktorze znasz Pan mój gust. 2023-08-17 13:12 9. Po rozpoczęciu roku szkolnego będą dzieci przymusowo oglądać takie se obrazki kosztem matematyki. Minister od nauki już się o to postara. Minister od kultury zawnioskuje jakieś odznaczenie dla "artysty".Natomiast Małgorzata Ziętkiewicz w Wydarzeniach Polsatu będzie pół godziny gęgać na ten temat. Wojtyła wiecznie żywy! 2023-08-15 07:46 10. Czy był jakis wernisaż na ktorym był ktos wiecej niz rodzina artysty i urzednicy? Przeciez to sie w glowie nie miesci, tyle publicznych pieniędzy to kosztuje a nikt tego nie oglada. Komu to i po co?
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama
Polecamy

FILMY TP


REKLAMA


Pożegnania