Materiał sponsorowany, 2022-12-07 19:05:00
Poronin
Too tasty to waste it - młodzi o problemie marnowania żywności
W dniach 16-23 września 2022 Fundacja Aktywni w Europie zorganizowała międzynarodowy projekt "Too tasty to waste it". Przedsięwzięcie zostało dofinansowane w ramach programu Erasmus +. W międzynarodowej wymianie młodzieży wzięli udział przedstawiciele Fundacji Aktywni w Europie, Sdruzhenie "MOGA" z Bułgarii oraz OZ Gulocka ze Słowacji. Spotkanie odbyło się w Poroninie i uczestniczyło w nim w sumie 36 osób. Każda grupa narodowa składała się z 10 uczestników i 2 liderów.
Celem projektu było:
- podniesienie świadomości związanej z problematyką marnowania żywności i uświadomienie powagi problemu, który zagraża ludziom i środowisku naturalnemu;
- podniesienie świadomości na temat zagrożeń i negatywnych skutków marnowania żywności (m.in. konsekwencje społeczne, ekonomiczne, ekologiczne);
- rozwinięcie kompetencji, które przyczynią się do ograniczenia do minimum marnowania żywności (wdrożenie innowacyjnych i kreatywnych rozwiązań, które będą zapobiegać wyrzucaniu żywności);
- wymiana doświadczeń i dobrych praktyk związanych z zapobieganiem wyrzucania jedzenia;
- wykształcenie, rozwój i promowanie pozytywnych zmian oraz zachowań, przyczyniających się do ograniczenia marnowania żywności, a tym samym dbania o otoczenie i środowisko naturalne.
Swoje działania w ramach międzynarodowej inicjatyw młodzi ludzie rozpoczęli od określenia swoich obaw i oczekiwań, stworzenia zasad wymiany młodzieży, a także przeprowadzenia wielu kreatywnych gier i aktywności. Dzięki temu mogli lepiej się ze sobą zapoznać, zintegrować jako zespół oraz stworzyć przyjazną i sprzyjającą efektywnej pracy atmosferę, a także przeanalizować i podsumować okres przygotowań do międzynarodowego spotkania.
W czasie warsztatów każda z grup narodowych przedstawiła szczegółowe dane na temat marnowania żywności w swoich krajach i Europie na przestrzeni lat. Przygotowane przez uczestników prezentacje pokazały z jak wielkim problemem się zmagamy, a także jakim ogromnym wyzwaniem jest dokonanie zmian w kwestiach związanych z wyrzucaniem żywności. Podczas wielu tematycznych zajęć młodzież dyskutowała m.in. o problemie marnowanie żywności w naszych krajach i Europie, o przyczynach marnowania żywności i kolejnym problemie, jaki jest z nim związany - wyrzucaniu jedzenia. Każda z grup zaprezentowała przykłady marnowania żywności (np. podczas produkcji, w lokalach gastronomicznych, szkołach, domostwach, supermarketach) w naszych państwach oraz ich skalę. Rozmawiali również o negatywnych skutkach jakie niesie zjawisko marnowania i wyrzucania żywności zarówno dla ludzi, jak i środowiska naturalnego, a także o problemie głodu. Większość ludzi, pozbywając się żywności, nie myśli o osobach, które w tym samym momencie cierpią głód - zarówno te z krajów ubogich, jak i europejskich państw. W naszych krajach i społecznościach również są osoby potrzebujące - starsze, bezdomne, schorowane, a także dzieci i młodzie, żyjące w skrajnym ubóstwie.
Uczestnicy konwersowali o dobrych praktykach związanych z zapobieganiem marnowaniu żywności, a także wykorzystywaniu jedzenia, które jako konsumenci z różnych powodów wyrzucamy.
Jednym z wielu elementów wymiany młodzieży były wieczory narodowe przygotowane przez uczestników międzynarodowego spotkania. Każda z grup zaprezentowała swój kraj, tradycje i zwyczaje w sposób kreatywny i interesujący.
Dzięki poszczególnym zajęciom młodzi ludzie zdobyli wiedzę i podnieśli swoją świadomość na temat problemów związanych z marnowaniem żywności, które zagrażają ludziom i środowisku naturalnemu; zdobyli wiedzę i stali się bardziej świadomi zagrożeń i negatywnych skutków marnowania żywności (m.in. konsekwencje społeczne, ekonomiczne, ekologiczne); poszerzyli odpowiednie umiejętności ekologiczne, dzięki którym mogą zmienić swoje codzienne nawyki na bardziej przyjazne dla nich samych i dla środowiska naturalnego; rozwinęli kompetencje, dzięki którym mogą ograniczyć marnowanie żywności, a także wymienili się cennym doświadczeniem na temat tego, jak dbają o środowisko.
Uczestnicy wzięli również udział w warsztatach kulinarnych. Pracując w międzynarodowych zespołach przygotowali szereg dań, np. kiszonki, sałatki, desery i główne dania, zużywając resztki jedzenia, które zostały z innych posiłków czy powstały przy przyrządzaniu posiłku, a które nadal nadają się do spożycia. Podczas zajęć młodzi ludzie nauczyli się wykorzystywać żywność, która normalnie jest wyrzucana, a z której można wciąż przygotować smaczne dania i przyczynić się do wyeliminowania wyrzucania produktów.
Młodzież przygotowała i przeprowadziła konferencję online z udziałem rówieśników z Polski, Bułgarii i ze Słowacji. Wirtualne spotkanie zorganizowali zgodnie z planem i blokami tematycznymi, które wcześniej opracowali: powitanie i wprowadzenie do tematyki konferencji; prezentacja projektu i programu Erasmus +; marnowanie żywności w naszych krajach i Europie oraz negatywne skutki i następstwa tego zjawiska; sposoby zapobiegania marnowaniu żywności i dobre praktyki; kreatywne, kulinarne sposoby zapobiegające wyrzucaniu jedzenia; dyskusja końcowa, odpowiedzi na nurtujące pytania oraz wymiana doświadczeniami i opiniami. Konferencja była ważnym elementem międzynarodowego spotkania. Dzięki niej uczestnicy mieli możliwość podzielenia się wypracowanymi w czasie wymiany młodzieży rezultatami i cennym doświadczeniem.
Projekt został zrealizowany w języku angielskim z wykorzystaniem metod edukacji pozaformalnej takich, jak: gry i zabawy integracyjne, zajęcia tematyczne, zajęcia kreatywne, warsztaty kulinarne, spotkania z ekspertami, dyskusje, wymiana doświadczeń, spotkania online, ewaluacje, refleksje, wieczory narodowe itd.
-
PRACA | dam
RECEPCJONISTA - Praca od zaraz Poszukujemy komunikatywnej i zorganizowanej osoby na stanowisko recepcjonisty do obsługi apartamentów w Białce Tatrzańskiej. WYMAGANIA: - Dobra znajomość języka angielskiego, - Miła aparycja i kultura osobista, - Umiejętność pracy w zespole i dobra organizacja czasu. OFERUJEMY: - Stabilne zatrudnienie w oparciu o umowę, - Pracę w miłej atmosferze, - Szkolenie wprowadzające. Osoby zainteresowane prosimy o przesłanie CV na adres m.koszarek@gorskagrupa.pl lub kontakt telefoniczny +48 692 477 200 -
PRACA | dam
SPRZĄTANIE APARTAMENTÓW W KOŚCIELISKU, PRACA STAŁA UMOWA O PRACĘ/ZLECENIE. 698954671 www.osadawidokowa.pl d.zacharko@gorskagrupa.pl
Tel.: 698954671 -
SPRZEDAŻ | różne
AD BLUE - Z DYSTRYBUTORA - STACJA PALIW PAPI SERVICE, ZAKOPANE - SPYRKÓWKA 4. WYGODNE TANKOWANIE, NAJLEPSZE CENY! Tel. 18 20 17 467. www.papiservice.pl -
NAUKA
Niepubliczne Przedszkole Sióstr Misjonarek Świętej Rodziny w Zakopanem przy ul. Krzeptówki Potok 12 zaprasza dzieci w wieku 2,5 - 3 lata. Zapewniamy: świetną bazę lokalową, własną kuchnię, doświadczoną kadrę, przystępne ceny. Zapraszamy do kontaktu mailowego: przedszkolemisjonarki@gmail.com lub telefonicznego 690 124 554 -
USŁUGI | budowlane
FLIZOWANIE, ŁAZIENKI, MALOWANIE. 798 476 308. -
USŁUGI | budowlane
USŁUGI BLACHARSKO-DEKARSKIE, KRYCIE I PRZEKRYCIA DACHÓW, KOMINY, BALKONY, RYNNY, GZYMSY, FASADY. 889 388 484. -
PRACA | dam
HURTOWNIA SPOŻYWCZO-MROŻONKOWA POSZUKUJE ENERGICZNEJ I ZAANGAŻOWANEJ OSOBY NA STANOWISKO: PRZEDSTAWICIEL HANDLOWY. OBOWIĄZKI: - aktywne pozyskiwanie nowych klientów (restauracje, hotele, pensjonaty, bary, itp.), - prezentacja i sprzedaż produktów spożywczych oraz mrożonek. WYMAGANIA: - doświadczenie w pracy na podobnym stanowisku w branży spożywczej/gastronomicznej, - znajomość rynku HoReCa w regionie Zakopanego, - prawo jazdy kat. B, - samodzielność i dobra organizacja pracy. OFERUJEMY: - stabilne zatrudnienie, - atrakcyjny system wynagrodzenia (podstawa + prowizje), - samochód służbowy, telefon, laptop. ZAINTERESOWANE OSOBY PROSIMY O PRZESŁANIE CV NA ADRES: gobohurt@op.pl -
USŁUGI | budowlane
FLIZOWANIE, REMONTY, WYKOŃCZENIA. 882080371. -
USŁUGI | budowlane
KAMIENIARSTWO. 882080371. -
KUPNO
Kupię LIMBĘ na pniu. 605 306 244 -
PRACA | dam
Nowopowstająca piekarnia rzemieślnicza w Zakopanem, zatrudni piekarza, cukiernika i kucharza śniadaniowego. Mile widziane także osoby z pasją chętne do przeszkolenia. Nie zapewniamy noclegu. 602124461
Tel.: 602124461 -
KUPNO
OBWOŹNY SKUP ZŁOMU - dojazd do klienta. SKUP STARYCH SPAWAREK. 536 269 912. -
USŁUGI | budowlane
CIEŚLA BLACHARZ, BUDOWA OD PODSTAW. 516 563 400. -
PRACA | dam
Piekarnia w Zakopanem zatrudni PIEKARZA. Praca stała, dobre warunki. 604 102 804, 602 285 793. -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
Sprzedam Tartak Gogolin ( województwo opolskie ) 1,870 ha Hala , Trak Bydgoski dolnonapędowy Wielopiła Trak taśmowy 2 wanny do impregnacji Ładowarka Furukawa i Komatsu Stacja benzynowa Kontenery mieszkalne Garaże Cena 5 200 000 zł tel.600832298. -
PRACA | dam
Nowo otwarta restauracja na Krupówkach zatrudni na stałe OSOBĘ Z DOŚWIADCZENIEM W PRZYGOTOWYWANIU BURGERÓW I KEBABÓW. Proszę o wysłanie kontaktu na mail: niemcowna@o2.pl -
PRACA | dam
Recepcjonista do obsługi apartamentów w Białce Tatrzańskiej. Oferujemy stabilne zatrudnienie i atrakcyjne wynagrodzenie. Zainteresowanych prosimy o kontakt pod numerem 692 477 200 i przesłanie CV na adres m.koszarek@gorskagrupa.pl. -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
DO WYNAJĘCIA LOKAL HANDLOWO-USŁUGOWY 110m2 W CENTRUM NOWEGO TARGU, UL. KRZYWA. 608 806 408 -
PRACA | dam
RESTAURACJA W KOŚCIELISKU ZATRUDNI: KUCHARZY, POMOCE KUCHENNE, KELNERÓW. 608 806 408 -
PRACA | dam
DORYWCZO - SPRZĄTANIE W KOŚCIELISKU. 608 806 408 -
PRACA | dam
KOŚCIELISKO - OSOBĘ DO OBSŁUGI IMPREZ: WESELA, KOMUNIE, CHRZCINY. 608 806 408 -
PRACA | dam
DO PRACY W PENSJONACIE W KOŚCIELISKU z możliwością zamieszkania. 608 806 408 -
MOTORYZACJA | kupno
KUPIĘ KAŻDEGO MERCEDESA SPRINTERA. 531 666 333. -
MOTORYZACJA | kupno
KUPIĘ KAŻDĄ TOYOTĘ. OSOBOWE, TERENOWE. CAŁE LUB USZKODZONE. 531 666 333. -
PRACA | dam
RESTAURACJA W ZAKOPANEM ZATRUDNI KELNERA-KELNERKĘ W SYSTEMIE ZMIANOWYM (8 GODZINNYM). 512351742 ZAMOYSKIEGO 2 watra@zakopane-restauracje.pl
Tel.: 512351742 -
PRACA | dam
Piekarnia w Zakopanem zatrudni EKSPEDIENTKĘ. Bardzo dobre warunki pracy. 604 102 804, 602 285 793. -
PRACA | dam
Piekarnia w Zakopanem zatrudni KIEROWCĘ. Dobre warunki pracy. 604 102 804, 602 285 793. -
USŁUGI | inne
WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098. -
PRACA | szukam
KUCHARKA, POMOC KUCHENNA, POSPRZĄTAM. 796 358 958. -
USŁUGI | budowlane
MALOWANIE DACHÓW I ELEWACJI. 602 882 325. -
USŁUGI | budowlane
KAMIENIARSTWO, ELEWACJE, OGRODZENIA - WSZYSTKO Z KAMIENIA. 509 169 590. -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
DZIAŁKA BUDOWLANA W MURZASICHLU 19 arów, kameralna. 517 018 380 -
SPRZEDAŻ | różne
NOWE KILIMY RĘCZNIE TKANE (z owczej wełny). Wzór: jarzębina (60/80). Tel. 793 887 893 -
SPRZEDAŻ | różne
Sprzedam GOBELIN - pejzaż zimowy - (145/80). TORBY JUHASKIE. Tel. 793 887 893 -
USŁUGI | budowlane
OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284. -
SPRZEDAŻ | różne
DREWNO KOMINKOWE. 501 577 105.