Materiał sponsorowany, 2022-12-07 19:05:00
Poronin
Too tasty to waste it - młodzi o problemie marnowania żywności
W dniach 16-23 września 2022 Fundacja Aktywni w Europie zorganizowała międzynarodowy projekt "Too tasty to waste it". Przedsięwzięcie zostało dofinansowane w ramach programu Erasmus +. W międzynarodowej wymianie młodzieży wzięli udział przedstawiciele Fundacji Aktywni w Europie, Sdruzhenie "MOGA" z Bułgarii oraz OZ Gulocka ze Słowacji. Spotkanie odbyło się w Poroninie i uczestniczyło w nim w sumie 36 osób. Każda grupa narodowa składała się z 10 uczestników i 2 liderów.
Celem projektu było:
- podniesienie świadomości związanej z problematyką marnowania żywności i uświadomienie powagi problemu, który zagraża ludziom i środowisku naturalnemu;
- podniesienie świadomości na temat zagrożeń i negatywnych skutków marnowania żywności (m.in. konsekwencje społeczne, ekonomiczne, ekologiczne);
- rozwinięcie kompetencji, które przyczynią się do ograniczenia do minimum marnowania żywności (wdrożenie innowacyjnych i kreatywnych rozwiązań, które będą zapobiegać wyrzucaniu żywności);
- wymiana doświadczeń i dobrych praktyk związanych z zapobieganiem wyrzucania jedzenia;
- wykształcenie, rozwój i promowanie pozytywnych zmian oraz zachowań, przyczyniających się do ograniczenia marnowania żywności, a tym samym dbania o otoczenie i środowisko naturalne.
Swoje działania w ramach międzynarodowej inicjatyw młodzi ludzie rozpoczęli od określenia swoich obaw i oczekiwań, stworzenia zasad wymiany młodzieży, a także przeprowadzenia wielu kreatywnych gier i aktywności. Dzięki temu mogli lepiej się ze sobą zapoznać, zintegrować jako zespół oraz stworzyć przyjazną i sprzyjającą efektywnej pracy atmosferę, a także przeanalizować i podsumować okres przygotowań do międzynarodowego spotkania.
W czasie warsztatów każda z grup narodowych przedstawiła szczegółowe dane na temat marnowania żywności w swoich krajach i Europie na przestrzeni lat. Przygotowane przez uczestników prezentacje pokazały z jak wielkim problemem się zmagamy, a także jakim ogromnym wyzwaniem jest dokonanie zmian w kwestiach związanych z wyrzucaniem żywności. Podczas wielu tematycznych zajęć młodzież dyskutowała m.in. o problemie marnowanie żywności w naszych krajach i Europie, o przyczynach marnowania żywności i kolejnym problemie, jaki jest z nim związany - wyrzucaniu jedzenia. Każda z grup zaprezentowała przykłady marnowania żywności (np. podczas produkcji, w lokalach gastronomicznych, szkołach, domostwach, supermarketach) w naszych państwach oraz ich skalę. Rozmawiali również o negatywnych skutkach jakie niesie zjawisko marnowania i wyrzucania żywności zarówno dla ludzi, jak i środowiska naturalnego, a także o problemie głodu. Większość ludzi, pozbywając się żywności, nie myśli o osobach, które w tym samym momencie cierpią głód - zarówno te z krajów ubogich, jak i europejskich państw. W naszych krajach i społecznościach również są osoby potrzebujące - starsze, bezdomne, schorowane, a także dzieci i młodzie, żyjące w skrajnym ubóstwie.
Uczestnicy konwersowali o dobrych praktykach związanych z zapobieganiem marnowaniu żywności, a także wykorzystywaniu jedzenia, które jako konsumenci z różnych powodów wyrzucamy.
Jednym z wielu elementów wymiany młodzieży były wieczory narodowe przygotowane przez uczestników międzynarodowego spotkania. Każda z grup zaprezentowała swój kraj, tradycje i zwyczaje w sposób kreatywny i interesujący.
Dzięki poszczególnym zajęciom młodzi ludzie zdobyli wiedzę i podnieśli swoją świadomość na temat problemów związanych z marnowaniem żywności, które zagrażają ludziom i środowisku naturalnemu; zdobyli wiedzę i stali się bardziej świadomi zagrożeń i negatywnych skutków marnowania żywności (m.in. konsekwencje społeczne, ekonomiczne, ekologiczne); poszerzyli odpowiednie umiejętności ekologiczne, dzięki którym mogą zmienić swoje codzienne nawyki na bardziej przyjazne dla nich samych i dla środowiska naturalnego; rozwinęli kompetencje, dzięki którym mogą ograniczyć marnowanie żywności, a także wymienili się cennym doświadczeniem na temat tego, jak dbają o środowisko.
Uczestnicy wzięli również udział w warsztatach kulinarnych. Pracując w międzynarodowych zespołach przygotowali szereg dań, np. kiszonki, sałatki, desery i główne dania, zużywając resztki jedzenia, które zostały z innych posiłków czy powstały przy przyrządzaniu posiłku, a które nadal nadają się do spożycia. Podczas zajęć młodzi ludzie nauczyli się wykorzystywać żywność, która normalnie jest wyrzucana, a z której można wciąż przygotować smaczne dania i przyczynić się do wyeliminowania wyrzucania produktów.
Młodzież przygotowała i przeprowadziła konferencję online z udziałem rówieśników z Polski, Bułgarii i ze Słowacji. Wirtualne spotkanie zorganizowali zgodnie z planem i blokami tematycznymi, które wcześniej opracowali: powitanie i wprowadzenie do tematyki konferencji; prezentacja projektu i programu Erasmus +; marnowanie żywności w naszych krajach i Europie oraz negatywne skutki i następstwa tego zjawiska; sposoby zapobiegania marnowaniu żywności i dobre praktyki; kreatywne, kulinarne sposoby zapobiegające wyrzucaniu jedzenia; dyskusja końcowa, odpowiedzi na nurtujące pytania oraz wymiana doświadczeniami i opiniami. Konferencja była ważnym elementem międzynarodowego spotkania. Dzięki niej uczestnicy mieli możliwość podzielenia się wypracowanymi w czasie wymiany młodzieży rezultatami i cennym doświadczeniem.
Projekt został zrealizowany w języku angielskim z wykorzystaniem metod edukacji pozaformalnej takich, jak: gry i zabawy integracyjne, zajęcia tematyczne, zajęcia kreatywne, warsztaty kulinarne, spotkania z ekspertami, dyskusje, wymiana doświadczeń, spotkania online, ewaluacje, refleksje, wieczory narodowe itd.
-
NAUKA
Przedszkole w Chochołowie przyjmie do pracy: - nauczyciela wychowania przedszkolnego - pedagoga specjalnego - logopedę Praca na etat ( 6.5h), korzystne warunki pracy i wysokie wynagrodzenie. Zapraszamy do współpracy>. +48512737768 - MIERCZAKKATARZYNA@GMAIL.COM
Tel.: 48512737768 -
PRACA | dam
Przedszkole w Chochołowie przyjmie do pracy: - nauczyciela wychowania przedszkolnego - pedagoga specjalnego - logopedę Umowa o prace, etat 6.5 h, Korzystne warunki pracy i wysokie wynagrodzenie. Zapraszamy do współpracy.. -
TURYSTYKA I WYPOCZYNEK
Wielkie otwarcie ! SNOWPARKU w WITOW-SKI Uroczyste otwarcie nowego Snowparku zaplanowano na Sobotę 4 Lutego 2023 w Witowie wszystkich serdecznie zapraszamy. https://www.witow-ski.pl/ +48 182071330 biuro@witow-ski.pl
Tel.: 48 -
USŁUGI | budowlane
ŁAZIENKI, PŁYTKI, PANELE, MALOWANIE itp. 796 544 016. -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
Do wynajęcia powierzchnie BIUROWO - USŁUGOWE od 100 do 600 m2 na II piętrze. Park Handlowy STOPIAK w Nowym Targu. Tel. 606 123 437. -
USŁUGI | inne
ODŚNIEŻANIE DACHÓW (także metodami alpinistycznymi). Tel: 695 092 678 -
PRACA | dam
Firma budowlana zatrudni PRACOWNIKÓW OGÓLNOBUDOWLANYCH na pełny etat. Praca całoroczna na terenie Podhala. wysokie wynagrodzenie. Możliwość zamieszkania. 509 670 775 -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
Do wynajęcia DOM W KLIKUSZOWEJ - długoterminowo. 509 679 085. -
PRACA | dam
SPECJALISTA DS. SPRZEDAŻY I MARKETINGU z doświadczeniem, z szerokim zakresem działań marketingowych. Mail. biznes@hotelcrocus.pl, tel. 601 913 262 -
PRACA | dam
KUCHARZ/RKA ŚNIADANIOWI / POMOC KUCHENNA w małym hotelu 4*. Umowa, spokojny tryb pracy. Tel. 792276261 -
PRACA | dam
KIEROWNIK POKOJOWYCH w hotelu 4* w centrum Zakopanego, umowę o pracę. Mały hotel, spokojna praca. Tel. 665 678 182 -
PRACA | dam
POKOJOWA w hotelu 4* w centrum Zakopanego, umowę o pracę. Mały hotel, spokojna praca. Tel. 665 678 182 -
PRACA | dam
Piekarnia w Zakopanem zatrudni CUKIERNIKA, MAGAZYNIER, EKSPEDIENTKA. 604 102 804, 602 285 793. -
PRACA | dam
Zatrudnię pomoc kuchenną w restauracji w Murzasichlu Praca z możliwością zakwaterowania. Szczegóły pod numerem telefonu 504154570 Pozdrawiam Wojciech. 504154570 Ka.lukaszczyk@gmail.com
Tel.: 504154570 -
TURYSTYKA I WYPOCZYNEK
POKÓJ - FERIE - ZAKOPANE - 607826896 -
SPRZEDAŻ | różne
DREWNO KOMINKOWE. 501 577 105. -
PRACA | dam
Przyjmę komunikatywną ekspedientkę do sklepu odzieżowego w Zakopanem. Więcej informacji pod numerem telefonu +48 537 165 165 lub mailem: kontakt@lagattini.pl -
PRACA | dam
Zatrudnię pracowników budowlanych ZBROJARZ, MURARZ. tel. 601508736 -
SPRZEDAŻ | zwierzęta
BORDER COLLIE szczenięta. 791 669 932. -
SPRZEDAŻ | różne
Sprzedam BUDKĘ DLA PARKINGOWEGO - TANIO - 602 378 614. -
PRACA | dam
Restauracja na Krupówkach zatrudni DOSTAWCĘ, PIZZERA i KELNERKĘ - 668 404 790. -
SPRZEDAŻ | maszyny, narzędzia
MASSEY FERGUSON 590, 80-lata, stan bdb, (z powodu wyjazdu za granicę), 53.000 zł. 518 413 809 po 18-tej. -
PRACA | dam
Regionalna karczma w Zakopanem przyjmie do pracy: KUCHARZ, POMOC KUCHENNA, KELNER/-KA. 602 366 750. -
USŁUGI | budowlane
USŁUGI BLACHARSKO-DEKARSKIE, KRYCIE I PRZEKRYCIA DACHÓW, KOMINY, BALKONY, RYNNY, GZYMSY. 534 428 571, 889 388 484.. -
USŁUGI | inne
WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098. -
NIERUCHOMOŚCI | kupno
KUPIĘ DZIAŁKĘ BUDOWLANĄ LUB ROLNĄ ZAKOPANE lub KOŚCIELISKO. tel. 507 360 911 -
PRACA | dam
Przyjmę PIEKARZA. 607 44 55 66. -
PRACA | dam
Firma Vero Nowy Targ zatrudni KRAWCÓW, KRAWCOWE. 501 67 25 98. -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
DWA DOMY W JEDNYM - GRONKÓW. 510 80 75 74. -
MOTORYZACJA | sprzedaż
Zakopiańskie TBS TKGK Sp. z o.o zaprasza do składania ofert w postępowaniu na sprzedaż Peugeot Boxer/Gefco Y/G Boxer 335 skrzyniowy/paka; Dostawczy do 3,5 T; 2008 r; silnik pojemność 2,2 VIN - VF3YCBMHC11603889. Szczegóły www.ztbs-zakopane.pl. www.ztbs-zakopane.pl 509 628 992 firma@ztbs-zakopane.pl
Tel.: 509 628 992
E-mail: firma@ztbs-zakopane.pl
WWW: www.ztbs-zakopane.pl -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
NOWY TARG RYNEK - LOKAL do wynajęcia ok. 60 m2. 517 600 205. -
SPRZEDAŻ | różne
NOWE KILIMY RĘCZNIE TKANE (z owczej wełny). Wzór: jarzębina (60/80). Tel. 793 887 893 -
USŁUGI | budowlane
KOMLEKSOWE ŁAZIENKI, HYDRAULIKA, SZPACHLOWANIE, MALOWANIE. 667 746 033, 783 913 580. -
USŁUGI | budowlane
OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284. -
USŁUGI | budowlane
MALOWANIE DACHÓW I ELEWACJI. 602 882 325. -
BIZNES
Profesjonalnie i kompleksowo poprowadzę: willę, pensjonat, apartamentowiec. Dzierżawa lub prowizja. Możliwe referencje. 0048 788 63 36 33
Tel.: 48 -
PRACA | dam
NORWEGIA - TYNKARZ, MALARZ, BLACHARZ, STOLARZ. Norwegia (Oslo). Zatrudnimy tynkarzy, malarzy, blacharzy, stolarzy. Języki obce NIE wymagane. Praca z pracownikami z Podhala. Zjazd do kraju (samolot) co 1-3 tygodni wg. własnego uznania - pełna elastyczność i swoboda co do wyjazdów. Zarobki w przeliczeniu 20-27 Euro/godz. ZAPRASZAMY. Tel. 667 602 602. -
SPRZEDAŻ | różne
Sprzedam GOBELIN - pejzaż zimowy - (145/80). TORBY JUHASKIE. CHODNIKI TKANE NA KROŚNIE. Tel. 793 887 893
- Wszystkie komitety wyborcze, które wystawią listy w całej Polsce przedstawiły liderów list wyborczych. Poznaliśmy wszystkie nazwiska osób w okręgu 14 obejmującym powiaty Tatrzański, Nowotarski, Nowosądecki, Limanowski i Gorlicki.
- MÓJ ROZwój obejmuje też sprawy nowotarskie i próbę zrozumienia aktualnego tematu związanego z wyższą szkołą podhalańską.
-
- Ukraina, leżąc na pograniczu Rosji a zachodnimi państwami Europy, odzwierciedla swoją rozdartą naturę i podział w społeczeństwie. Połowa ludności mówi po rosyjsku jako swoim pierwszym języku, druga połowa po ukraińsku. Uprzemysłowione landy centrum, wschód i południe, są kulturalnie odzwierciedleniem ortodoksyjnych Rosjan. Niektóre części zachodnie były powiązane z Ukrainą dopiero po II wojnie światowej, historycznie mając inną kulturę.
- Animalsi wypowiadając sie na temat przeciążeń koni pracujących w zaprzęgach bazują na konkretnych, inżynierskich wyliczeniach.
- W ciągu ostatnich kilku lat obserwujemy zwiększoną presję ze strony rządów kilku krajów, które wspierają potężne grupy w sektorze prywatnym w celu nadzorowania mediów społecznych i alternatywnych źródeł informacji. Jest to wielopłaszczyznowy atak na naszą wolność, który już ograniczył rodzaje informacji, do których mają dostęp obywatele, a tym samym zawęża opcje polityczne, aby odpowiadały osobom sprawującym władzę.
- Patrząc z kosmosu, staje się jasne, że Ziemia jest prawdziwie żywą planetą, odmienną od każdego innego znanego świata w Układzie Słonecznym. Z kontynentami, płynnymi oceanami, pokrywami lodowymi, zmieniającymi się wzorami chmur i cienką, ale znaczącą atmosferą. Nasza planeta tętni życiem, zmieniając się z dnia na dzień i z sezonu na sezon. Bez atmosfery nasz świat byłby chłodniejszy o 33 ° C, co czyniłoby go niezdolnego do posiadania ciekłej wody na powierzchni.
- Mój ROZwój jest też pod wpływem kobiet. Jedną z nich jest Byron Katie, która wyjaśnia pojęcie arogancji
- Rada Europejska, czyli przywódcy 28 krajów członkowskich Unii, przedstawili po trzech dniach burzliwych obrad listę zaskakujących kandydatów na najważniejsze stanowiska w Brukseli. Po naradach, rówież Parlament Europejski wybrał swojego przewodniczącego na pierwszym posiedzeniu europarlamentarzystów.
- Zapraszamy wszystkich bardzo serdecznie na otwarte Spotkanie Konfederacji w Nowym Targu i Zakopanem!
- Według najnowszych danych pochodzących z Międzynarodowego Funduszu Walutowego Wenezuela ma najmniejszy na świecie wzrost gospodarczy, największą inflację i dziewiątą największą stopę bezrobocia. Wskaźnik śmiertelności niemowląt zwiększył się 100 krotnie w ciągu ostatnich czterech lat. Ich waluta straciła 99 procent swojej wartości od początku 2012 roku. To się nazywa całkowite załamanie społeczne i gospodarcze. I stało się to pomimo faktu, że Wenezuela ma największe na świecie rezerwy ropy naftowej.