Materiał sponsorowany, 2023-03-01 11:26:29
Tekst sponsorowany
Warzelnia - serce browaru już w GWARNO. Dołącz do zespołu PKL i pracuj w wyjątkowym miejscu
Choć historia piwa sięga tysięcy lat, a dzisiaj ilość jego smaków może przyprawić o zawrót głowy, to z całą pewnością jedno pozostaje niezmienne - warzelnia, która jest sercem każdego browaru i bez której ten napój nie ma prawa bytu. W powstającym lokalu GWARNO Restauracja&Browar tuż przy Gubałówce, zamontowana została warzelnia, dzięki której już wkrótce skosztujemy lokalnego piwa.
Browar to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie, a zapotrzebowanie na dobre i wyraźne w smaku piwo rzemieślnicze ciągle nie słabnie. Powstają nowe miejsca z lokalnym browarem, jak chociażby GWARNO pod Gubałówką, w którym już wkrótce skosztujemy trunku warzonego na miejscu. Prace związane z powstaniem resto browaru w Zakopanem są zaawansowane, a w budynku już została zamontowana warzelnia, która jest pierwszym i najważniejszym punktem w procesie produkcji piwa.
Warzelnia w GWARNO
Warzelnia w każdym browarze to wyjątkowe i najistotniejsze miejsce. Mówi się nawet, że jest ona sercem i głównym elementem browaru. To właśnie w niej łączą się podstawowe surowce piwowarskie, a ze składników takich jak woda, ziarna zbóż oraz chmiel – powstaje brzeczka, która później zamienia się w złoty trunek serwowany w kuflach. I to właśnie dwa miedziane naczynia warzelni – niczym dwie komory serca – zostały zamontowane w GWARNO, inwestycji realizowanej przez PKL.
Proces zacierania dekokcyjnego w powstającym browarze będzie odbywać się tradycyjną metodą. Ingerencja piwowara będzie wymagana podczas sposobu zacierania, polegającego na stopniowym podnoszeniu temperatury głównego zacieru przez oddzielenie i zagotowanie gęstej części zacieru w oddzielnym kotle i zwrócenie do kotła z głównym zacierem.
- Ten proces jest znacznie trudniejszy i niezbędna będzie tutaj ingerencja piwowara, który sprawować będzie nad nim swoją pieczę. Co prawda, tradycyjna metoda trwa dłużej, ale dzięki niej można uzyskać browar dużo lepszej jakości. Tradycyjne piwa niemieckie, czeskie, pszeniczne są warzone właśnie w taki sposób. Droga infuzyjna jest trochę metodą na skróty, dlatego w GWARNO zamierzamy stosować dekokcję – podkreśla piwowar Małgorzata Wnuk.
Warzelnia znajdująca się w GWARNO jest nowoczesna i posiada zaawansowaną technologię, dzięki której jest energooszczędna. W trakcie procesu warzenia odzyskiwane będzie ciepło i ponownie wykorzystywane przy produkcji.
Ale to nie jedyne zalety zamontowanej warzelni w powstającym browarze. Sam wygląd miedzianych naczyń o wysokim połysku, widocznych we wnętrzu budynku, będzie dość efektowany oraz idealnie wpisze się w wystrój browaru. Dwa naczynia warzelni mierzą około 3 metry wysokości, a ich pojemność 10 hektolitrów każdy.
GWARNO – miejsce pracy ludzi z pasją
Historia piwa jest ciekawa, a pasjonatów samego złotego trunku nie brakuje. Miłośników warzenia tradycyjnych piw o charakterystycznej unikalnej recepturze przybywa, podobnie jak miejsc tworzących piwo z lokalnych produktów. GWARNO pod Gubałówką będzie nowym kulturalnym i unikatowym miejscem na mapie Zakopanego, które nie tylko pozwoli spędzić przyjemnie czas, ale i zagłębić obyczaje regionu.
- Powstająca inwestycja Grupy PKL jest nie tylko miejscem tworzonym z myślą o turystach, ale również mieszkańcach, którzy znajdą tu zatrudnienie. Obecnie prowadzimy rekrutację do GWARNO, dlatego wszystkich pasjonatów oraz osoby, które wspólnie z nami chcą tworzyć to niezwykłe miejsce, zachęcamy do aplikowania na dostępne stanowiska – mówi Patryk Białokozowicz z zarządu PKL.
W powstającym pod Gubałówką obiekcie zatrudnionych będzie około 50 osób. Obecnie Grupa PKL prowadzi rekrutacje na stanowiska: kucharz, pizzer, pomoc kuchenna, barman, kelner, konserwator, pracownik utrzymania czystości.
Szczegóły dotyczące rekrutacji dostępne są na stronie internetowej PKL https://www.pkl.pl/kariera.html.
Ponoć już 7 tysięcy lat temu starożytni Chińczycy produkowali złoty napój z ryżu, badania archeologiczne pokazują również, że piwo warzono na Bliskim Wschodzie 6 tysięcy lat temu. Jego pozyskiwanie wówczas różniło się od dzisiejszej produkcji browaru. Tamtejszy napój był niesłodowany, niepasteryzowany i na dodatek termin jego spożycia był bardzo krótki.
Z kolei dla Sumerów piwo oraz chleb były miernikami świadczącymi o cywilizacji. Browar przez nich produkowany przypominał w smaku dzisiejszy kwas chlebowy. Wzmianki na temat złotego trunku znajdują się również w „Eposie o Gilgameszu”, czyli najstarszej epopei świata.
W Babilonie warzenie piwa było istotną gałęzią gospodarki, a metody jego tworzenia podlegały ochronie prawnej, którą regulował znany Kodeks Hammurabiego. Zgodnie z nim produkcją piwa oraz prowadzeniem karczm zajmowały się kobiety. Wówczas pozyskiwany napój pito przez słomki, był on znacznie gęstszy i konsystencją przypominał zupę.
Natomiast w starożytnym Egipcie piwo było napojem bardzo popularny, a sam Ramzes III uważał je za szlachetny trunek. Egipcjanie zmienili nieco kierunek piwa i wyznaczyli jego nową jakość, doprawiając jego smak różnymi dodatkami. Rzymianie i Grecy byli raczej zwolennikami wina, dlatego piwo było wszędzie tam, gdzie pojawiały się problemy z dostępnością wina.
Średniowiecze to rozwój piwowarstwa głównie w północnej części Europy. Dopiero klasztory, które wówczas stanowiły centra kultury i sztuki, rozpowszechniły piwowarstwo na całym kontynencie. To ponoć właśnie zakony cystersów czy benedyktynów udoskonaliły produkcję słodu i piwa oraz wdrożyły użycie chmielu. Co ciekawe, w epoce renesansu wydano bardzo dużo aktów, mówiących o jakości piwa i jego czystości. Do produkcji piwa dolnej fermentacji można było używać jedynie słodu, jęczmienia, chmielu oraz wody.
Z czasem produkcją piwa zaczęły zajmować się również osoby świeckie, a od XVI pozyskiwanie tego napoju stało się jedną z gałęzi przemysłu. W XIX wieku w czeskim Pilźnie wprowadzono technologię dolnej fermentacji, która wpłynęła znacząco na produkcję browaru. Istotną zmianą w produkcji tego trunku było wynalezienie maszyny parowej Watta oraz sztucznego chłodzenia. To dzięki nim produkcja browaru – wymagająca niskich temperatur – stała się możliwa przez cały rok. Ale nie tylko, bo rewolucja piwna i zwiększenie produkcji tego napoju, stała się również możliwa dzięki takim odkryciom jak: wyodrębnienie czystych kultur drożdży czy wprowadzeniu do produkcji piwa pasteryzacji, która znacząco wpłynęła na przydatność spożycia.
Jak się okazuje historia piwa jest bardzo długa, a sam napój – zanim trafił do dzisiejszych kufli – przeszedł sporą rewolucję, zmieniając się z gęstego i mętnego kremu, aż po jasny lager.
-
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
POLE - 2 HA i 42 ARY. 505 429 375. -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
DO WYNAJĘCIA na rok lub dłużej DWA DOMKI DREWNIANE po 70mkw, Zakopane - Chłabówka. Kontakt na e-mail: podkowa@op.pl -
USŁUGI | inne
WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098. -
PRACA | dam
Aparthotel Renesans w Zakopanem poszukuje kandydatów na stanowiska: KIEROWNIK RESTAURACJI, KELNER/BARMAN, POKOJOWA. Stabilna praca w nowo otwieranym Obiekcie. Zgłoszenia prosimy kierować na adres: praca@renesans.pl lub tel. 602444734 -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
DO WYNAJĘCIA LOKALE HANDLOWO - USŁUGOWO - BIUROWE o powierzchniach ok. 58 i 55 m2, oraz PIWNICA 23 m2. Możliwość połączenia lokali. Zakopane centrum, ul. Kościuszki - 691 124 272. -
USŁUGI | budowlane
REMONTY I WYKOŃCZENIA. 660 079 941. -
SPRZEDAŻ | budowlane
DESKI ŚWIERKOWE, dł. 5 m, gr. 53 mm. DRZEWO OPAŁOWE BUK. 660 079 941. -
USŁUGI | budowlane
ADAPTACJA PODDASZY, OCIEPLENIA WEŁNĄ MINERALNĄ, SUFITY PODWIESZANE, ZABUDOWY GK, WYKOŃCZENIA WNĘTRZ. 660 079 941. -
USŁUGI | budowlane
ŁAZIENKI KUCHNIE PLYTKI INSTALACJE MONTAZ MEBLI ARMATURY. 602839607
Tel.: 602839607 -
PRACA | dam
Centralny Ośrodek Sportu w Zakopanem zatrudni Kasjera. 725300144 https://bip.cos.pl/1509/zakopane praca.zakopane@cos.pl
Tel.: 725300144 -
USŁUGI | budowlane
WYKONCZENIA I REMONTY. 602839607
Tel.: 602839607 -
SPRZEDAŻ | budowlane
ŁAZIENKI KUCHNIE PLYTKI INSTALACJE MONTAZ MEBLI ARMATURY. 602839607
Tel.: 602839607 -
USŁUGI | budowlane
TYNKI I WYLEWKI MASZYNOWE tanio i solidnie, zacieranie mechaniczne, technika silosowa. Realizujemy małe i duże obiekty 18 26 550 39, 503 532 680. -
PRACA | szukam
KUCHARKA, POMOC KUCHENNA, SPRZĄTANIE. 796 358 958. -
SPRZEDAŻ | zwierzęta
SZCZENIAKI SHIH TZU. 730 519 594. -
PRACA | dam
Przyjmę Cieślę - budowa w Kluszkowcach Stawka do uzgodnienia Proszę dzwonić - 788 624 940. 788 624 940 aleksandra@tatrastyle.pl
Tel.: 788 -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
DO WYNAJĘCIA LOKAL NA PIZZERIĘ W ZAKOPANEM. 502 658 638 -
SPRZEDAŻ | różne
SPRZEDAM SIANO W BALACH. 502 658 638 -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
DO WYNAJĘCIA PLAC POD MAGAZYN. 502 658 638 -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
DO WYNAJĘCIA HALE NA WARSZTAT SAMOCHODOWY, LAKIERNIĘ, PRALNIE, HURTOWNIĘ, MAGAZYN. 502 658 638 -
USŁUGI | budowlane
USŁUGI REMONTOWO-BUDOWLANE, ŁAZIENKI, ZABUDOWY, ADAPTACJA PODDASZY, REMONTY, DOCIEPLENIA BUDYNKÓW, FASADY. 693 206 403. -
USŁUGI | budowlane
USŁUGI REMONTOWO-BUDOWLANE, DOMY OD PODSTAW, POKRYCIA DACHOWE, SZALUNKI STROPOWE. 693 206 403. -
USŁUGI | budowlane
USŁUGI MINIKOPARKĄ 2.5 TONY - 722 307 227. -
SPRZEDAŻ | budowlane
Sprzedam KANTÓWKĘ, KROKWIE, DESKI, GONTY i OPAŁ - 788 344 233. -
PRACA | dam
PENSJONAT "Willa Park" W CENTRUM ZAKOPANEGO ZATRUDNI OSOBĘ DO SPRZĄTANIA I RZYGOTOWYWANIA ŚNIADAŃ. 509 578 689. -
PRACA | dam
Kucharz al'a carte- Restauracja Górska w Białce Tatrzańskiej Do uzupełnienia zespołu poszukujemy osoby na stanowisko: KUCHARZ. Oferta pracy dla kucharza z doświadczeniem zawodowym. Praca na stałe, bardzo dobre warunki pracy. Więcej informacji pod nr. 518 259 536 www.restauracjagorska.pl rest.gorska@gmail.com
Tel.: 518 259 536
E-mail: rest.gorska@gmail.com
WWW: www.restauracjagorska.pl -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
Las z drzewostanem pow. 41ar w Lipnicy Wielkiej 603071487, 609325040. -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
APARTAMENT Za Strugiem, Zakopane - 607 506 428. -
USŁUGI | inne
PROFESJONALNA WYCINKA DRZEW, GAŁĘZI Z PODNOŚNIKA I Z UŻYCIEM LINY. 889 105 476 -
USŁUGI | budowlane
FLIZOWANIE, REMONTY, WYKOŃCZENIA. 882080371. -
USŁUGI | budowlane
KAMIENIARSTWO. 882080371. -
USŁUGI | budowlane
KAMIENIARSTWO, ELEWACJE, OGRODZENIA - WSZYSTKO Z KAMIENIA. 509 169 590. -
USŁUGI | budowlane
TYNKI MASZYNOWE. 604 857 880. -
USŁUGI | budowlane
OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.
- Wszystkie komitety wyborcze, które wystawią listy w całej Polsce przedstawiły liderów list wyborczych. Poznaliśmy wszystkie nazwiska osób w okręgu 14 obejmującym powiaty Tatrzański, Nowotarski, Nowosądecki, Limanowski i Gorlicki.
- MÓJ ROZwój obejmuje też sprawy nowotarskie i próbę zrozumienia aktualnego tematu związanego z wyższą szkołą podhalańską.
-
- Ukraina, leżąc na pograniczu Rosji a zachodnimi państwami Europy, odzwierciedla swoją rozdartą naturę i podział w społeczeństwie. Połowa ludności mówi po rosyjsku jako swoim pierwszym języku, druga połowa po ukraińsku. Uprzemysłowione landy centrum, wschód i południe, są kulturalnie odzwierciedleniem ortodoksyjnych Rosjan. Niektóre części zachodnie były powiązane z Ukrainą dopiero po II wojnie światowej, historycznie mając inną kulturę.
- Animalsi wypowiadając sie na temat przeciążeń koni pracujących w zaprzęgach bazują na konkretnych, inżynierskich wyliczeniach.
- W ciągu ostatnich kilku lat obserwujemy zwiększoną presję ze strony rządów kilku krajów, które wspierają potężne grupy w sektorze prywatnym w celu nadzorowania mediów społecznych i alternatywnych źródeł informacji. Jest to wielopłaszczyznowy atak na naszą wolność, który już ograniczył rodzaje informacji, do których mają dostęp obywatele, a tym samym zawęża opcje polityczne, aby odpowiadały osobom sprawującym władzę.
- Patrząc z kosmosu, staje się jasne, że Ziemia jest prawdziwie żywą planetą, odmienną od każdego innego znanego świata w Układzie Słonecznym. Z kontynentami, płynnymi oceanami, pokrywami lodowymi, zmieniającymi się wzorami chmur i cienką, ale znaczącą atmosferą. Nasza planeta tętni życiem, zmieniając się z dnia na dzień i z sezonu na sezon. Bez atmosfery nasz świat byłby chłodniejszy o 33 ° C, co czyniłoby go niezdolnego do posiadania ciekłej wody na powierzchni.
- Mój ROZwój jest też pod wpływem kobiet. Jedną z nich jest Byron Katie, która wyjaśnia pojęcie arogancji
- Rada Europejska, czyli przywódcy 28 krajów członkowskich Unii, przedstawili po trzech dniach burzliwych obrad listę zaskakujących kandydatów na najważniejsze stanowiska w Brukseli. Po naradach, rówież Parlament Europejski wybrał swojego przewodniczącego na pierwszym posiedzeniu europarlamentarzystów.
- Zapraszamy wszystkich bardzo serdecznie na otwarte Spotkanie Konfederacji w Nowym Targu i Zakopanem!
- Według najnowszych danych pochodzących z Międzynarodowego Funduszu Walutowego Wenezuela ma najmniejszy na świecie wzrost gospodarczy, największą inflację i dziewiątą największą stopę bezrobocia. Wskaźnik śmiertelności niemowląt zwiększył się 100 krotnie w ciągu ostatnich czterech lat. Ich waluta straciła 99 procent swojej wartości od początku 2012 roku. To się nazywa całkowite załamanie społeczne i gospodarcze. I stało się to pomimo faktu, że Wenezuela ma największe na świecie rezerwy ropy naftowej.