Materiał sponsorowany, 2023-03-01 11:26:29
Tekst sponsorowany
Warzelnia - serce browaru już w GWARNO. Dołącz do zespołu PKL i pracuj w wyjątkowym miejscu
Choć historia piwa sięga tysięcy lat, a dzisiaj ilość jego smaków może przyprawić o zawrót głowy, to z całą pewnością jedno pozostaje niezmienne - warzelnia, która jest sercem każdego browaru i bez której ten napój nie ma prawa bytu. W powstającym lokalu GWARNO Restauracja&Browar tuż przy Gubałówce, zamontowana została warzelnia, dzięki której już wkrótce skosztujemy lokalnego piwa.
Browar to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie, a zapotrzebowanie na dobre i wyraźne w smaku piwo rzemieślnicze ciągle nie słabnie. Powstają nowe miejsca z lokalnym browarem, jak chociażby GWARNO pod Gubałówką, w którym już wkrótce skosztujemy trunku warzonego na miejscu. Prace związane z powstaniem resto browaru w Zakopanem są zaawansowane, a w budynku już została zamontowana warzelnia, która jest pierwszym i najważniejszym punktem w procesie produkcji piwa.
Warzelnia w GWARNO
Warzelnia w każdym browarze to wyjątkowe i najistotniejsze miejsce. Mówi się nawet, że jest ona sercem i głównym elementem browaru. To właśnie w niej łączą się podstawowe surowce piwowarskie, a ze składników takich jak woda, ziarna zbóż oraz chmiel – powstaje brzeczka, która później zamienia się w złoty trunek serwowany w kuflach. I to właśnie dwa miedziane naczynia warzelni – niczym dwie komory serca – zostały zamontowane w GWARNO, inwestycji realizowanej przez PKL.
Proces zacierania dekokcyjnego w powstającym browarze będzie odbywać się tradycyjną metodą. Ingerencja piwowara będzie wymagana podczas sposobu zacierania, polegającego na stopniowym podnoszeniu temperatury głównego zacieru przez oddzielenie i zagotowanie gęstej części zacieru w oddzielnym kotle i zwrócenie do kotła z głównym zacierem.
- Ten proces jest znacznie trudniejszy i niezbędna będzie tutaj ingerencja piwowara, który sprawować będzie nad nim swoją pieczę. Co prawda, tradycyjna metoda trwa dłużej, ale dzięki niej można uzyskać browar dużo lepszej jakości. Tradycyjne piwa niemieckie, czeskie, pszeniczne są warzone właśnie w taki sposób. Droga infuzyjna jest trochę metodą na skróty, dlatego w GWARNO zamierzamy stosować dekokcję – podkreśla piwowar Małgorzata Wnuk.
Warzelnia znajdująca się w GWARNO jest nowoczesna i posiada zaawansowaną technologię, dzięki której jest energooszczędna. W trakcie procesu warzenia odzyskiwane będzie ciepło i ponownie wykorzystywane przy produkcji.
Ale to nie jedyne zalety zamontowanej warzelni w powstającym browarze. Sam wygląd miedzianych naczyń o wysokim połysku, widocznych we wnętrzu budynku, będzie dość efektowany oraz idealnie wpisze się w wystrój browaru. Dwa naczynia warzelni mierzą około 3 metry wysokości, a ich pojemność 10 hektolitrów każdy.
GWARNO – miejsce pracy ludzi z pasją
Historia piwa jest ciekawa, a pasjonatów samego złotego trunku nie brakuje. Miłośników warzenia tradycyjnych piw o charakterystycznej unikalnej recepturze przybywa, podobnie jak miejsc tworzących piwo z lokalnych produktów. GWARNO pod Gubałówką będzie nowym kulturalnym i unikatowym miejscem na mapie Zakopanego, które nie tylko pozwoli spędzić przyjemnie czas, ale i zagłębić obyczaje regionu.
- Powstająca inwestycja Grupy PKL jest nie tylko miejscem tworzonym z myślą o turystach, ale również mieszkańcach, którzy znajdą tu zatrudnienie. Obecnie prowadzimy rekrutację do GWARNO, dlatego wszystkich pasjonatów oraz osoby, które wspólnie z nami chcą tworzyć to niezwykłe miejsce, zachęcamy do aplikowania na dostępne stanowiska – mówi Patryk Białokozowicz z zarządu PKL.
W powstającym pod Gubałówką obiekcie zatrudnionych będzie około 50 osób. Obecnie Grupa PKL prowadzi rekrutacje na stanowiska: kucharz, pizzer, pomoc kuchenna, barman, kelner, konserwator, pracownik utrzymania czystości.
Szczegóły dotyczące rekrutacji dostępne są na stronie internetowej PKL https://www.pkl.pl/kariera.html.
Ponoć już 7 tysięcy lat temu starożytni Chińczycy produkowali złoty napój z ryżu, badania archeologiczne pokazują również, że piwo warzono na Bliskim Wschodzie 6 tysięcy lat temu. Jego pozyskiwanie wówczas różniło się od dzisiejszej produkcji browaru. Tamtejszy napój był niesłodowany, niepasteryzowany i na dodatek termin jego spożycia był bardzo krótki.
Z kolei dla Sumerów piwo oraz chleb były miernikami świadczącymi o cywilizacji. Browar przez nich produkowany przypominał w smaku dzisiejszy kwas chlebowy. Wzmianki na temat złotego trunku znajdują się również w „Eposie o Gilgameszu”, czyli najstarszej epopei świata.
W Babilonie warzenie piwa było istotną gałęzią gospodarki, a metody jego tworzenia podlegały ochronie prawnej, którą regulował znany Kodeks Hammurabiego. Zgodnie z nim produkcją piwa oraz prowadzeniem karczm zajmowały się kobiety. Wówczas pozyskiwany napój pito przez słomki, był on znacznie gęstszy i konsystencją przypominał zupę.
Natomiast w starożytnym Egipcie piwo było napojem bardzo popularny, a sam Ramzes III uważał je za szlachetny trunek. Egipcjanie zmienili nieco kierunek piwa i wyznaczyli jego nową jakość, doprawiając jego smak różnymi dodatkami. Rzymianie i Grecy byli raczej zwolennikami wina, dlatego piwo było wszędzie tam, gdzie pojawiały się problemy z dostępnością wina.
Średniowiecze to rozwój piwowarstwa głównie w północnej części Europy. Dopiero klasztory, które wówczas stanowiły centra kultury i sztuki, rozpowszechniły piwowarstwo na całym kontynencie. To ponoć właśnie zakony cystersów czy benedyktynów udoskonaliły produkcję słodu i piwa oraz wdrożyły użycie chmielu. Co ciekawe, w epoce renesansu wydano bardzo dużo aktów, mówiących o jakości piwa i jego czystości. Do produkcji piwa dolnej fermentacji można było używać jedynie słodu, jęczmienia, chmielu oraz wody.
Z czasem produkcją piwa zaczęły zajmować się również osoby świeckie, a od XVI pozyskiwanie tego napoju stało się jedną z gałęzi przemysłu. W XIX wieku w czeskim Pilźnie wprowadzono technologię dolnej fermentacji, która wpłynęła znacząco na produkcję browaru. Istotną zmianą w produkcji tego trunku było wynalezienie maszyny parowej Watta oraz sztucznego chłodzenia. To dzięki nim produkcja browaru – wymagająca niskich temperatur – stała się możliwa przez cały rok. Ale nie tylko, bo rewolucja piwna i zwiększenie produkcji tego napoju, stała się również możliwa dzięki takim odkryciom jak: wyodrębnienie czystych kultur drożdży czy wprowadzeniu do produkcji piwa pasteryzacji, która znacząco wpłynęła na przydatność spożycia.
Jak się okazuje historia piwa jest bardzo długa, a sam napój – zanim trafił do dzisiejszych kufli – przeszedł sporą rewolucję, zmieniając się z gęstego i mętnego kremu, aż po jasny lager.
-
NIERUCHOMOŚCI | kupno
Kupie - pilnie kupie dom w Nowym Targu lub okolicy tel 660797241. -
USŁUGI | inne
WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098. -
PRACA | dam
Zatrudnię do sprzątania apartamentów w okolicy ul. Strążyskiej w Zakopanem. Praca na stałe, 3-4 dni w tygodniu (w weekendy również) w godz. od 9-15. 609097999
Tel.: 609097999 -
PRACA | dam
Stacja Narciarska Polana Szymoszkowa zatrudni na sezon zimowy do pracy w gastronomii: PIZZERÓW, BARMANKI, BUFETOWE, POMOCE KUCHENNE, OSOBY NA ZMYWAK, OSOBY DO SPRZĄTANIA SALI. Kontakt osobisty pod nr tel.: 693 319 707 -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
Do wynajęcia MIESZKANIE, I piętro, Waksmund. 515 503 494. -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
DOMEK LETNISKOWY W GORCACH. 515 503 494. -
MOTORYZACJA | sprzedaż
SKUTER SNIEŻNY POLARIS. 515 503 494. -
USŁUGI | budowlane
WYKOŃCZENIA WNĘTRZ, REMONTY, ZABUDOWY GK, ADAPTACJA PODDASZY. 660 079 941. -
SPRZEDAŻ | różne
OPAŁ BUK. 660 079 941. -
USŁUGI | budowlane
FLIZOWANIE, REMONTY, WYKOŃCZENIA. 882080371. -
USŁUGI | budowlane
KAMIENIARSTWO. 882080371. -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
Zakopane centrum - MAŁY POKÓJ Z BALKONEM NA DŁUŻEJ - TANIO - 502 879 648. -
PRACA | dam
Przyjmę MURARZY, DEKARZY. Praca Polska, Niemcy. 608729122. -
KUPNO
OBWOŹNY SKUP ZŁOMU - dojazd do klienta. SKUP STARYCH SPAWAREK. 536 269 912. -
PRACA | dam
CENTRALNY OŚRODEK SPORTU w Zakopanem zatrudni POMOC KUCHENNĄ. Tel.: 725 300 095, e-mail: rekrutacja.zakopane@cos.pl, www https://bip.cos.pl/6469/2025-10-31-zapytanie-ofertowe-wykonanie-czynnosci-pomocy-kuchennej-w-ramach-umowy-cywilnoprawnej -
PRACA | dam
NIEMCY: MURARZ, CIEŚLA, MALARZ, OCIEPLENIA, ELEKTRYK, SPAWACZ, KRANISTA. Umowy na warunkach niemieckich. Kontakt: 0048 601-218-955 -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
Sprzedam DZIAŁKĘ W ŁAPSZACH WYŻNYCH (nr 2903, 2904, 2905). 572624414. -
PRACA | dam
Poszukuję chłopaka z umiejętnością j. niemieckiego na wyjazd do Niemiec (4-7.12.25). 664 497 808. -
SPRZEDAŻ | różne
SPRZEDAM OPAŁ SUCHY - 788 344 233. -
PRACA | dam
Przyjmę BRYGADY I POJEDYNCZE OSOBY NA TYNKI I WYLEWKI MASZYNOWE. 503 532 680. -
USŁUGI | budowlane
TYNKI I WYLEWKI MASZYNOWE tanio i solidnie, zacieranie mechaniczne, technika silosowa. Realizujemy małe i duże obiekty 18 26 550 39, 503 532 680. -
PRACA | dam
Nowe miejsce na mapie Białki Tatrzańskiej rekrutuje ! Na stanowiska: -kucharz produkcyjny, kucharz wydawkowy, pizzer, pomoc kuchenna, pracownik obsługi sali restauracyjnej Jeżeli jesteś zainteresowany/ zainteresowana pracą zadzwoń, lub wyślij CV. 798625975 restauracjadwatopory@gmail.com
Tel.: 798625975 -
USŁUGI | budowlane
PŁYTKI, REMONTY, ELEWACJE, PODDASZA. 793 677 268. -
USŁUGI | budowlane
PŁYTKI, REGIPSY, MALOWANIE, WYKOŃCZENIE WNĘTRZ. 787 479 002. -
USŁUGI | budowlane
OCIEPLANIE DOMÓW na materiałach wysokiej jakości. 787 479 002. -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
Wynajmę umeblowane MIESZKANIE EMERYTCE - Szaflary. 601 707 235. -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
Sprzedam tanio! PENSJONAT Z WYPOSAŻENIEM W SZAFLARACH. 513 243 420. -
PRACA | dam
Pracownia Projektowa SŁOWIK ARCHITEKTURA poszukuje ARCHITEKTA. Oczekujemy: *ukończonego kierunku studiów pierwszego stopnia na Wydziale Architektury *znajomości programu ArchiCAD * min. 2 lata doświadczenia. 668 309 058 https://slowikarchitektura.pl/
Tel.: 668 309 058
WWW: slowikarchitektura.pl/ -
PRACA | dam
Poszukiwana osoba do pracy w sklepie na Krupówkach na stanowisko sprzedawcy. 723 745 984
Tel.: 723 -
PRACA | dam
KASJER/KASJERKA PRACA W SKLEPIE SPOŻYWCZYM BUKOWINIE TATRZAŃSKIEJ WIĘCEJ INFORMACJI POD NR TEL. 609820250 as.stasik@op.pl
Tel.: 609820250 -
USŁUGI | inne
PRZERÓBKI - KOŻUCHÓW, FUTER, NA PILOTKI NOWEGO KROJU. NIEDROGO, PROFSJONALNIE. 606989935. -
PRACA | dam
Przyjmę do pracy na budowie - docieplenia, budowy od podstaw, wykończenia. Zakopane i najbliższe okolice.. 500160574
Tel.: 500160574 -
NIERUCHOMOŚCI | kupno
Skupujemy nieruchomości za GOTÓWKĘ, PODHALE. 600404554
Tel.: 600404554 -
USŁUGI | inne
PROFESJONALNA WYCINKA DRZEW, GAŁĘZI Z PODNOŚNIKA I Z UŻYCIEM LINY. 889 105 476 -
USŁUGI | budowlane
DOTACJA Z CZYSTEGO POWIETRZA - TERMOMODERNIZACJA. Oferujemy bezpłatną pomoc od A do Z w pozyskiwaniu dotacji, przeprowadzeniu termomodernizacji oraz rozliczeniu dotacji z programu Czyste Powietrze. Zmień swój dom. 888 276 582. -
NIERUCHOMOŚCI | kupno
Osoba prywatna KUPI DZIAŁKĘ BUDOWLANĄ - okolice Nowego Targu. Płacę gotówką. 608 729 122. -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
DO WYDZIERŻAWIENIA DZIAŁKA W LUDŹMIERZU PRZY DRODZE NA CZARNY DUNAJEC. 608 729 122 -
NIERUCHOMOŚCI | pośrednictwo
Zarządzanie domkami i apartamentami na wynajem krótkoterminowy. 788 63 36 33 www.zarzadzanieapartamentami.info
Tel.: 788 -
USŁUGI | budowlane
MALOWANIE DACHÓW I ELEWACJI. 602 882 325. -
PRACA | dam
Przyjmę PIEKARZA. 607 44 55 66. -
SPRZEDAŻ | różne
DREWNO KOMINKOWE. 501 577 105. -
USŁUGI | budowlane
OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.











