Materiał sponsorowany, 2023-03-01 11:26:29
Tekst sponsorowany
Warzelnia - serce browaru już w GWARNO. Dołącz do zespołu PKL i pracuj w wyjątkowym miejscu
Choć historia piwa sięga tysięcy lat, a dzisiaj ilość jego smaków może przyprawić o zawrót głowy, to z całą pewnością jedno pozostaje niezmienne - warzelnia, która jest sercem każdego browaru i bez której ten napój nie ma prawa bytu. W powstającym lokalu GWARNO Restauracja&Browar tuż przy Gubałówce, zamontowana została warzelnia, dzięki której już wkrótce skosztujemy lokalnego piwa.
Browar to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie, a zapotrzebowanie na dobre i wyraźne w smaku piwo rzemieślnicze ciągle nie słabnie. Powstają nowe miejsca z lokalnym browarem, jak chociażby GWARNO pod Gubałówką, w którym już wkrótce skosztujemy trunku warzonego na miejscu. Prace związane z powstaniem resto browaru w Zakopanem są zaawansowane, a w budynku już została zamontowana warzelnia, która jest pierwszym i najważniejszym punktem w procesie produkcji piwa.
Warzelnia w GWARNO
Warzelnia w każdym browarze to wyjątkowe i najistotniejsze miejsce. Mówi się nawet, że jest ona sercem i głównym elementem browaru. To właśnie w niej łączą się podstawowe surowce piwowarskie, a ze składników takich jak woda, ziarna zbóż oraz chmiel – powstaje brzeczka, która później zamienia się w złoty trunek serwowany w kuflach. I to właśnie dwa miedziane naczynia warzelni – niczym dwie komory serca – zostały zamontowane w GWARNO, inwestycji realizowanej przez PKL.
Proces zacierania dekokcyjnego w powstającym browarze będzie odbywać się tradycyjną metodą. Ingerencja piwowara będzie wymagana podczas sposobu zacierania, polegającego na stopniowym podnoszeniu temperatury głównego zacieru przez oddzielenie i zagotowanie gęstej części zacieru w oddzielnym kotle i zwrócenie do kotła z głównym zacierem.
- Ten proces jest znacznie trudniejszy i niezbędna będzie tutaj ingerencja piwowara, który sprawować będzie nad nim swoją pieczę. Co prawda, tradycyjna metoda trwa dłużej, ale dzięki niej można uzyskać browar dużo lepszej jakości. Tradycyjne piwa niemieckie, czeskie, pszeniczne są warzone właśnie w taki sposób. Droga infuzyjna jest trochę metodą na skróty, dlatego w GWARNO zamierzamy stosować dekokcję – podkreśla piwowar Małgorzata Wnuk.
Warzelnia znajdująca się w GWARNO jest nowoczesna i posiada zaawansowaną technologię, dzięki której jest energooszczędna. W trakcie procesu warzenia odzyskiwane będzie ciepło i ponownie wykorzystywane przy produkcji.
Ale to nie jedyne zalety zamontowanej warzelni w powstającym browarze. Sam wygląd miedzianych naczyń o wysokim połysku, widocznych we wnętrzu budynku, będzie dość efektowany oraz idealnie wpisze się w wystrój browaru. Dwa naczynia warzelni mierzą około 3 metry wysokości, a ich pojemność 10 hektolitrów każdy.
GWARNO – miejsce pracy ludzi z pasją
Historia piwa jest ciekawa, a pasjonatów samego złotego trunku nie brakuje. Miłośników warzenia tradycyjnych piw o charakterystycznej unikalnej recepturze przybywa, podobnie jak miejsc tworzących piwo z lokalnych produktów. GWARNO pod Gubałówką będzie nowym kulturalnym i unikatowym miejscem na mapie Zakopanego, które nie tylko pozwoli spędzić przyjemnie czas, ale i zagłębić obyczaje regionu.
- Powstająca inwestycja Grupy PKL jest nie tylko miejscem tworzonym z myślą o turystach, ale również mieszkańcach, którzy znajdą tu zatrudnienie. Obecnie prowadzimy rekrutację do GWARNO, dlatego wszystkich pasjonatów oraz osoby, które wspólnie z nami chcą tworzyć to niezwykłe miejsce, zachęcamy do aplikowania na dostępne stanowiska – mówi Patryk Białokozowicz z zarządu PKL.
W powstającym pod Gubałówką obiekcie zatrudnionych będzie około 50 osób. Obecnie Grupa PKL prowadzi rekrutacje na stanowiska: kucharz, pizzer, pomoc kuchenna, barman, kelner, konserwator, pracownik utrzymania czystości.
Szczegóły dotyczące rekrutacji dostępne są na stronie internetowej PKL https://www.pkl.pl/kariera.html.
Ponoć już 7 tysięcy lat temu starożytni Chińczycy produkowali złoty napój z ryżu, badania archeologiczne pokazują również, że piwo warzono na Bliskim Wschodzie 6 tysięcy lat temu. Jego pozyskiwanie wówczas różniło się od dzisiejszej produkcji browaru. Tamtejszy napój był niesłodowany, niepasteryzowany i na dodatek termin jego spożycia był bardzo krótki.
Z kolei dla Sumerów piwo oraz chleb były miernikami świadczącymi o cywilizacji. Browar przez nich produkowany przypominał w smaku dzisiejszy kwas chlebowy. Wzmianki na temat złotego trunku znajdują się również w „Eposie o Gilgameszu”, czyli najstarszej epopei świata.
W Babilonie warzenie piwa było istotną gałęzią gospodarki, a metody jego tworzenia podlegały ochronie prawnej, którą regulował znany Kodeks Hammurabiego. Zgodnie z nim produkcją piwa oraz prowadzeniem karczm zajmowały się kobiety. Wówczas pozyskiwany napój pito przez słomki, był on znacznie gęstszy i konsystencją przypominał zupę.
Natomiast w starożytnym Egipcie piwo było napojem bardzo popularny, a sam Ramzes III uważał je za szlachetny trunek. Egipcjanie zmienili nieco kierunek piwa i wyznaczyli jego nową jakość, doprawiając jego smak różnymi dodatkami. Rzymianie i Grecy byli raczej zwolennikami wina, dlatego piwo było wszędzie tam, gdzie pojawiały się problemy z dostępnością wina.
Średniowiecze to rozwój piwowarstwa głównie w północnej części Europy. Dopiero klasztory, które wówczas stanowiły centra kultury i sztuki, rozpowszechniły piwowarstwo na całym kontynencie. To ponoć właśnie zakony cystersów czy benedyktynów udoskonaliły produkcję słodu i piwa oraz wdrożyły użycie chmielu. Co ciekawe, w epoce renesansu wydano bardzo dużo aktów, mówiących o jakości piwa i jego czystości. Do produkcji piwa dolnej fermentacji można było używać jedynie słodu, jęczmienia, chmielu oraz wody.
Z czasem produkcją piwa zaczęły zajmować się również osoby świeckie, a od XVI pozyskiwanie tego napoju stało się jedną z gałęzi przemysłu. W XIX wieku w czeskim Pilźnie wprowadzono technologię dolnej fermentacji, która wpłynęła znacząco na produkcję browaru. Istotną zmianą w produkcji tego trunku było wynalezienie maszyny parowej Watta oraz sztucznego chłodzenia. To dzięki nim produkcja browaru – wymagająca niskich temperatur – stała się możliwa przez cały rok. Ale nie tylko, bo rewolucja piwna i zwiększenie produkcji tego napoju, stała się również możliwa dzięki takim odkryciom jak: wyodrębnienie czystych kultur drożdży czy wprowadzeniu do produkcji piwa pasteryzacji, która znacząco wpłynęła na przydatność spożycia.
Jak się okazuje historia piwa jest bardzo długa, a sam napój – zanim trafił do dzisiejszych kufli – przeszedł sporą rewolucję, zmieniając się z gęstego i mętnego kremu, aż po jasny lager.
-
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
Sprzedam DZIAŁKĘ W ŁAPSZACH WYŻNYCH (nr 2903, 2904, 2905). 572624414. -
MOTORYZACJA | sprzedaż
SKUTER SNIEŻNY POLARIS. SILNIK ŻUKOWSKI prawie nowy. 515 503 494. -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
Do wynajęcia MIESZKANIE, I piętro, Waksmund. 515 503 494. -
USŁUGI | budowlane
DROBNE USŁUGI STOLARSKIE. OKNA, DRZWI NA ZAMÓWIENIE. RENOWACJA STARYCH SCHODÓW, PODŁÓG I MEBLI. 502 647 392. -
MOTORYZACJA | sprzedaż
MERCEDES E KLASSE, combi, W211, 2.2 CDI, r. 2004 - 502 647 392 -
USŁUGI | budowlane
USŁUGI BLACHARSKO-DEKARSKIE, KRYCIE I PRZEKRYCIA DACHÓW, KOMINY, BALKONY, RYNNY, GZYMSY, FASADY. 889 388 484. -
KUPNO
OBWOŹNY SKUP ZŁOMU - dojazd do klienta. SKUP STARYCH SPAWAREK. 536 269 912. -
USŁUGI | budowlane
FLIZOWANIE, REMONTY, WYKOŃCZENIA. 882080371. -
USŁUGI | budowlane
KAMIENIARSTWO. 882080371. -
PRACA | dam
NIEMCY - murarz cieśla malarz ocieplenia spawacz elektryk kranista. 601-218-955 -
USŁUGI | budowlane
HYDRAULIK - 660 404 104. -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
ZAKOPANE - KOŚCIELISKO DO WYNAJĘCIA MIESZKANIA 35-38m2. 608 806 408 -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
DO WYNAJĘCIA LOKAL HANDLOWO-USŁUGOWY 110m2 W CENTRUM NOWEGO TARGU, UL. KRZYWA. 608 806 408 -
PRACA | szukam
KUCHARKA, POMOC KUCHENNA, POSPRZĄTAM. 796 358 958. -
PRACA | dam
Pilnie! Przyjmę DO OPIEKI NAD STARSZĄ OSOBĄ (przynajmniej trzy razy w tygodniu) - Skrzypne. 606 577 762. -
USŁUGI | budowlane
PRACE WYSOKOŚCIOWE, MALOWANE DACHÓW, MALOWANIE ELEWACJI METODĄ NATRYSKOWĄ ORAZ KLASYCZNĄ. 537 160 398. -
KUPNO
Kupię LIMBĘ na pniu. 605 306 244 -
USŁUGI | budowlane
ADAPTACJA STRYCHÓW, REMONTY, ŁAZIENKI, WYKOŃCZENIA WNĘTRZ. 693 206 403. -
PRACA | dam
Praca na budowie - docieplenia, budowy od podstaw, wykończenia. Zakopane i okolice. tel. 500160574. 500160574
Tel.: 500160574 -
PRACA | dam
KONSERWATORA/PRACE PORZĄDKOWE PRZY PENSJONACIE. Zakopane. 602 74 31 38 -
PRACA | dam
PRACOWNIK BIUROWY na hali sprzedaży (faktury, itp.). Zakopane. 602 74 31 38, gobo10@wp.pl -
PRACA | dam
HURTOWNIA SPOŻYWCZO-MROŻONKOWA POSZUKUJE PRZEDSTAWICIELA HANDLOWEGO na teren Zakopanego i okolic. OFERUJEMY: - stabilne zatrudnienie, - atrakcyjny system wynagrodzenia (podstawa + prowizje), - samochód służbowy, telefon, laptop. CV NA ADRES: gobo10@wp.pl, tel. 602 74 31 38. -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
LOKAL do wynajęcia ok.120 m2, Maruszyna, cena 2000 zł, do uzgodnienia, tel. 512293983 -
PRACA | dam
PRACA W SKLEPIE SPOŻYWCZYM - BUKOWINA TATRZAŃSKA - STOISKO MIĘSNO-WĘDLINIARSKIE. 609820250 as.stasik@op.pl
Tel.: 609820250 -
PRACA | dam
Poszukuję pielęgniarki do ośrodka rehabilitacyjnego w Murzasichlu. 601544146 www.krywan-tatry.pl biuro@krywan-tatry.pl
Tel.: 601544146 -
USŁUGI | inne
WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098. -
PRACA | dam
Restauracja w Zakopanem zatrudni POMOC KUCHENNĄ na sezon letni. 601 533 566, 18 20 64 305 -
PRACA | dam
POSZUKUJEMY KANTORA DO UDZIAŁU W TRADYCYJNEJ MSZY ŚWIĘTEJ WSZECHCZASÓW. 697 718 044 -
PRACA | dam
Piekarnia w Zakopanem zatrudni PIEKARZA. Praca stała, dobre warunki. 604 102 804, 602 285 793. -
USŁUGI | budowlane
BUDOWY DOMÓW OD PODSTAW ORAZ WIĘŹBY DACHOWE WRAZ Z POKRYCIEM. 572624414. -
PRACA | dam
GALERIA CREO MAZUR ZAKOPANE ZATRUDNI STUDENTKĘ/UCZNIA (Z UBEZPIECZENIEM) DO SPRZEDAŻY BIŻUTERII - elastyczny grafik+ premie! CV prosimy o wysyłanie na maila: gcreocv@gmail.com, bądź zapraszamy osobiście do salonu "Złoto Srebro" ul. Kościuszki 10, Zakopane
E-mail: gcreocv@gmail.com -
PRACA | dam
POSZUKUJEMY OSÓB DO PRACY W KARCZMIE PRZY KRUPÓWKACH na stanowisko: KUCHARZ, POMOC KUCHENNA. 600 035 355. -
SPRZEDAŻ | budowlane
Sprzedam KANTÓWKĘ, KROKWIE, DESKI, GONTY, ŁATY - 788 344 233. -
PRACA | dam
Kąpielisko Geotermalne Szymoszkowa przyjmie do pracy na sezon letni: PIZZERA, BARMANKI, OSOBY DO OBSŁUGI PUNKTÓW GASTRONOMICZNYCH. Więcej informacji pod nr tel.: 693 319 707 -
USŁUGI | budowlane
OCIEPLANIE DOMÓW na materiałach wysokiej jakości. 787 479 002. -
PRACA | dam
NIEMCY - MURARZ, CIEŚLA, MALARZ, OCIEPLENIA, SPAWACZ, ELEKTRYK. 601-218-955 -
SPRZEDAŻ | różne
DREWNO KOMINKOWE. 501 577 105. -
NIERUCHOMOŚCI | kupno
Kupię działkę na Podhalu GOTÓWKA!!! 600 404 554
Tel.: 600 -
USŁUGI | budowlane
CIEŚLA BLACHARZ, BUDOWA OD PODSTAW. 516 563 400. -
USŁUGI | budowlane
MALOWANIE DACHÓW I ELEWACJI. 602 882 325. -
USŁUGI | budowlane
KAMIENIARSTWO, ELEWACJE, OGRODZENIA - WSZYSTKO Z KAMIENIA. 509 169 590. -
SPRZEDAŻ | różne
NOWE KILIMY RĘCZNIE TKANE (z owczej wełny). Wzór: jarzębina (60/80). Tel. 793 887 893 -
SPRZEDAŻ | różne
Sprzedam GOBELIN - pejzaż zimowy - (145/80). TORBY JUHASKIE. Tel. 793 887 893 -
USŁUGI | budowlane
OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.