2024-06-16 13:30:52
Czytamy
Totalnie smacznie. Totalnie prosto. Totalnie tofu. Mamy dla Was książki
"Totalnie tofu" to druga po "Hummusy i pasty" książka Konrada Budzyka, weganina i autora bloga kulinarnego @przepisydlazielonych.
„Tofu to – żadna tajemnica – po prostu sojowy twarożek. Jest jednak bardziej wszechstronne od zwykłego twarogu: sprawdza się w daniach wytrawnych i słodkich, można go użyć zamiast mięsa lub ryby. Jest też bogate w białko i inne składniki odżywcze, niskokaloryczne i niesłychanie uniwersalne.
Tofu niczego się nie boi. Tradycyjne pierogi, włoski makaron, streetfoodowy burger czy tiramisu albo tarta limonkowa – w każdym z tych dań odnajduje się idealnie. By móc cieszyć się uniwersalnością tego składnika wystarczy dobrać jego odpowiedni rodzaj i umiejętnie przygotować potrawę.” Zapraszając do lektury swojej książki dodaje: „Na kolejnych stronach dzielę się z wami moją miłością do tego wyjątkowego składnika. Znajdziecie tam moje ulubione przepisy, porady i opisy technik przygotowania. Zapraszam do świata, w którym tofu gra pierwsze skrzypce!”
Nim jednak zaczniecie tworzyć kulinarne dzieła z tofu w roli głównej, warto dowiedzieć się, jak ono powstaje. To również wyjaśnia autor. Podstawą są ziarna soi, które namacza się całą noc, po czym miele na gładką pastę. Z tej z kolei wytacza się mleko sojowe, które następnie trzeba sklarować. Kontynuując opis procesu powstawania tofu Budzyk pisze: „Kluczowym etapem produkcji jest podgrzewanie tak przygotowanego mleka sojowego do odpowiedniej temperatury. Mleko nie może przywrzeć do dna garnka, dlatego trzeba je stale mieszać. Następnie dodaje się nigari (dawniej uzyskiwano je podczas odsalania wody morskiej, współcześnie bywa ono uzyskiwane całkowicie syntetycznie) lub sól Epsom, co wywołuje proces skrzepiania (koagulacji). Stopniowo mleko sojowe zmienia się w gęstą masę tofu.
Kolejnym etapem jest oddzielanie masy serowej od sojowej serwatki i formowanie tofu. Zależnie od tego, jak długo trwało skrzepianie, tofu będzie miękkie lub twarde.
Po uformowaniu tofu schładza się w wodzie lub lodzie, a następnie gotuje przez kilka minut. Poprawia to smak sojowego twarożku i usuwa resztki nigari lub soli Epsom, a tym samym nadaje produktowi odpowiednią konsystencję.”
Choć w produkcji tofu przoduje oczywiście Japonia, jednak wielu rodzimych producentów z powodzeniem wytwarza również i u nas ten wszechstronny twarożek. I to nie tylko w podstawowej odmianie. Tych jest całkiem sporo, jednak, żeby wam zbytnio nie mieszać, autor jako przykład wybrał cztery, które są u nas łatwo dostępne.
Pierwszym jest tofu naturalne, jedwabiste, przypominające konsystencją pudding, idealne do koktajli, kremów i zup, bo nie pozostawia grudek. Nie nadaje się jednak do marynowania, a tofu marynowane to smak umami sam w sobie, a do tego podstawa wielu pysznych dań. Do marynowania idealnie nadaje się tofu naturalne twarde; jest też ulubionym Konrada Budzyka. Można je również smażyć, piec, dusić czy grillować, podobnie jak tofu bardzo twarde, które często stanowi substytut mięsa w różnych daniach. Ostatnie z wymienianych przez autora to tofu wędzone, bardzo u nas popularne, bo idealne do dań, których smak podbić chcemy aromatem wędzonki, ale też do kanapek, jako baza past, pasztetów, no i oczywiście najlepsze na wegański smalczyk z jabłkiem, na który przepis oczywiście znajdziecie w książce.
Tofu wędzone to również jedyna odmiana, która posiada intensywny smak. Pozostałe, to trzeba podkreślić, smak mają bardzo delikatny, warto go zatem podkręcić. Jak tu trafnie zauważa Konrad Budzyk, tofu przyrównać można do gąbki, która nasiąka smakami i aromatami. Dlatego to od was zależy, jak będzie smakowało. Otwiera to pole do wielu możliwości i eksperymentów. Autor, idąc tym tropem, proponuje do tofu kilka ciekawych marynat, które zebrał w pierwszym rozdziale książki.
W kolejnych znajdziecie na smarowidła wszelakie z tofu, a więc wspomniane pasty i pasztety. Również propozycje śniadań na bazie tego składnika, zup, dań polskich i azjatyckich, makaronów, street foodu, no i deserów. Łącznie 83 przepisy na kuszące roślinne dania, a wśród nich m.in. na śniadaniową szakszukę, włoski makaron, polskie pierogi, azjatyckie bowle, wegański mac & cheese czy tofurnik.
Żeby wprowadzić was w klimat gotowania z tofu, niżej znajdziecie dwa przepisy, z których już dziś możecie skorzystać. Spróbujcie i przekonajcie się, że tofu może smakować naprawdę pysznie, a w kuchni może być jeszcze ciekawiej, bo nowy składnik to nowe kulinarne wyzwania.
UWAGA, KSIĄŻKA!
Od wydawnictwa ZNAK mamy dla Was 2 egzemplarze książki. Po jednym otrzymają osoby, które jako pierwsze wyślą do nas mail w poniedziałek 17.06 o godzinie 16 na adres: konkurs@24tp.pl. W treści prosimy podać imię, nazwisko i adres. Tytuł maila: Tofu.
an


-
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
Sprzedam Tartak Gogolin ( województwo opolskie ) 1,870 ha Hala , Trak Bydgoski dolnonapędowy Wielopiła Trak taśmowy 2 wanny do impregnacji Ładowarka Furukawa i Komatsu Stacja benzynowa Kontenery mieszkalne Garaże Cena 5 200 000 zł tel.600832298. -
PRACA | dam
Nowo otwarta restauracja na Krupówkach zatrudni na stałe OSOBĘ Z DOŚWIADCZENIEM W PRZYGOTOWYWANIU BURGERÓW I KEBABÓW. Proszę o wysłanie kontaktu na mail: niemcowna@o2.pl -
MOTORYZACJA | sprzedaż
SKUTER INWALIDZKI ELEKTRYCZNY. 784 950 106. -
PRACA | dam
Recepcjonista do obsługi apartamentów w Białce Tatrzańskiej. Oferujemy stabilne zatrudnienie i atrakcyjne wynagrodzenie. Zainteresowanych prosimy o kontakt pod numerem 692 477 200 i przesłanie CV na adres m.koszarek@gorskagrupa.pl. -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
Sprzedam BACÓWKĘ, nowo wybudowaną na Sralówkach. 515 503 494, 18 265 39 77. -
SPRZEDAŻ | zwierzęta
Dwa KONIE POCIĄGOWE 9.500 zł/szt. 790 759 407. -
SPRZEDAŻ | budowlane
STEMPLE BUDOWLANE 6 zł/szt. DESKI SZALUNKOWE 600 zł/kubik. WIĘŹBA 950 zł/kubik. 790 759 407. -
SPRZEDAŻ | różne
DREWNO OPAŁOWE 160zł/ m3. 790 759 407. -
SPRZEDAŻ | budowlane
DOM Z PŁAZÓW CIOSANYCH 10x8m - do przeniesienia. 790 759 407. -
SPRZEDAŻ | budowlane
DESKI Z OFLISEM na szałasy. 790 759 407. -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
DO WYNAJĘCIA LOKAL HANDLOWO-USŁUGOWY 110m2 W CENTRUM NOWEGO TARGU, UL. KRZYWA. 608 806 408 -
PRACA | dam
RESTAURACJA W KOŚCIELISKU ZATRUDNI: KUCHARZY, POMOCE KUCHENNE, KELNERÓW. 608 806 408 -
PRACA | dam
DORYWCZO - SPRZĄTANIE W KOŚCIELISKU. 608 806 408 -
PRACA | dam
KOŚCIELISKO - OSOBĘ DO OBSŁUGI IMPREZ: WESELA, KOMUNIE, CHRZCINY. 608 806 408 -
PRACA | dam
DO PRACY W PENSJONACIE W KOŚCIELISKU z możliwością zamieszkania. 608 806 408 -
MOTORYZACJA | kupno
KUPIĘ KAŻDEGO MERCEDESA SPRINTERA. 531 666 333. -
MOTORYZACJA | kupno
KUPIĘ KAŻDĄ TOYOTĘ. OSOBOWE, TERENOWE. CAŁE LUB USZKODZONE. 531 666 333. -
PRACA | dam
RESTAURACJA W ZAKOPANEM ZATRUDNI KELNERA-KELNERKĘ W SYSTEMIE ZMIANOWYM (8 GODZINNYM). 512351742 ZAMOYSKIEGO 2 watra@zakopane-restauracje.pl
Tel.: 512351742 -
PRACA | dam
Piekarnia w Zakopanem zatrudni EKSPEDIENTKĘ. Bardzo dobre warunki pracy. 604 102 804, 602 285 793. -
PRACA | dam
Piekarnia w Zakopanem zatrudni KIEROWCĘ. Dobre warunki pracy. 604 102 804, 602 285 793. -
USŁUGI | budowlane
OCIEPLANIE PODDASZY WEŁNĄ MINERALNĄ, ADAPTACJA PODDASZY, ZABUDOWA GK. 660 079 941. -
USŁUGI | budowlane
KOMPLEKSOWE WYKOŃCZENIA WNĘTRZ, MALOWANIE, PANELE, MONTAŻ DRZWI, ŁAZIENKI, ZABUDOWY GK. 660 079 941. -
NIERUCHOMOŚCI | kupno
Kupię DOM do 100.000 zł. 500 221 028. -
USŁUGI | inne
WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098. -
SPRZEDAŻ | zwierzęta
Owczarek podhalański. 501816189
Tel.: 501816189 -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
Sprzedam LAS w Łopusznej. 18 28 560 60. -
PRACA | dam
Wspólnota Mieszkaniowa INFINIUM - Aleje 3 Maja 5 w Zakopanem - POSZUKUJE FIRMY ŚWIADCZĄCEJ USŁUGI SPRZĄTANIA BUDYNKU (klatki schodowe, korytarze, itp.) ORAZ TERENU ZEWNĘTRZNEGO. Kontakt w sprawie zakresu do złożenia oferty tel. 889 18 91 54 - zarządca nieruchomości. -
PRACA | dam
Pensjonat w Zakopanem zatrudni POKOJOWĄ - 666 37 83 57. -
PRACA | szukam
KUCHARKA, POMOC KUCHENNA, POSPRZĄTAM. 796 358 958. -
PRACA | dam
Zatrudnię pracowników budowlanych, ekipy, podwykonawców. 601 508736. -
USŁUGI | budowlane
MALOWANIE DACHÓW I ELEWACJI. 602 882 325. -
USŁUGI | budowlane
USŁUGI BLACHARSKO-DEKARSKIE, KRYCIE I PRZEKRYCIA DACHÓW, KOMINY, BALKONY, RYNNY, GZYMSY, FASADY. 889 388 484. -
USŁUGI | budowlane
KAMIENIARSTWO, ELEWACJE, OGRODZENIA - WSZYSTKO Z KAMIENIA. 509 169 590. -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
DZIAŁKA BUDOWLANA W MURZASICHLU 19 arów, kameralna. 517 018 380 -
SPRZEDAŻ | różne
NOWE KILIMY RĘCZNIE TKANE (z owczej wełny). Wzór: jarzębina (60/80). Tel. 793 887 893 -
SPRZEDAŻ | różne
Sprzedam GOBELIN - pejzaż zimowy - (145/80). TORBY JUHASKIE. Tel. 793 887 893 -
USŁUGI | budowlane
OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284. -
SPRZEDAŻ | różne
DREWNO KOMINKOWE. 501 577 105.