2024-06-16 13:30:52
Czytamy
Totalnie smacznie. Totalnie prosto. Totalnie tofu. Mamy dla Was książki
"Totalnie tofu" to druga po "Hummusy i pasty" książka Konrada Budzyka, weganina i autora bloga kulinarnego @przepisydlazielonych.
„Tofu to – żadna tajemnica – po prostu sojowy twarożek. Jest jednak bardziej wszechstronne od zwykłego twarogu: sprawdza się w daniach wytrawnych i słodkich, można go użyć zamiast mięsa lub ryby. Jest też bogate w białko i inne składniki odżywcze, niskokaloryczne i niesłychanie uniwersalne.
Tofu niczego się nie boi. Tradycyjne pierogi, włoski makaron, streetfoodowy burger czy tiramisu albo tarta limonkowa – w każdym z tych dań odnajduje się idealnie. By móc cieszyć się uniwersalnością tego składnika wystarczy dobrać jego odpowiedni rodzaj i umiejętnie przygotować potrawę.” Zapraszając do lektury swojej książki dodaje: „Na kolejnych stronach dzielę się z wami moją miłością do tego wyjątkowego składnika. Znajdziecie tam moje ulubione przepisy, porady i opisy technik przygotowania. Zapraszam do świata, w którym tofu gra pierwsze skrzypce!”
Nim jednak zaczniecie tworzyć kulinarne dzieła z tofu w roli głównej, warto dowiedzieć się, jak ono powstaje. To również wyjaśnia autor. Podstawą są ziarna soi, które namacza się całą noc, po czym miele na gładką pastę. Z tej z kolei wytacza się mleko sojowe, które następnie trzeba sklarować. Kontynuując opis procesu powstawania tofu Budzyk pisze: „Kluczowym etapem produkcji jest podgrzewanie tak przygotowanego mleka sojowego do odpowiedniej temperatury. Mleko nie może przywrzeć do dna garnka, dlatego trzeba je stale mieszać. Następnie dodaje się nigari (dawniej uzyskiwano je podczas odsalania wody morskiej, współcześnie bywa ono uzyskiwane całkowicie syntetycznie) lub sól Epsom, co wywołuje proces skrzepiania (koagulacji). Stopniowo mleko sojowe zmienia się w gęstą masę tofu.
Kolejnym etapem jest oddzielanie masy serowej od sojowej serwatki i formowanie tofu. Zależnie od tego, jak długo trwało skrzepianie, tofu będzie miękkie lub twarde.
Po uformowaniu tofu schładza się w wodzie lub lodzie, a następnie gotuje przez kilka minut. Poprawia to smak sojowego twarożku i usuwa resztki nigari lub soli Epsom, a tym samym nadaje produktowi odpowiednią konsystencję.”
Choć w produkcji tofu przoduje oczywiście Japonia, jednak wielu rodzimych producentów z powodzeniem wytwarza również i u nas ten wszechstronny twarożek. I to nie tylko w podstawowej odmianie. Tych jest całkiem sporo, jednak, żeby wam zbytnio nie mieszać, autor jako przykład wybrał cztery, które są u nas łatwo dostępne.
Pierwszym jest tofu naturalne, jedwabiste, przypominające konsystencją pudding, idealne do koktajli, kremów i zup, bo nie pozostawia grudek. Nie nadaje się jednak do marynowania, a tofu marynowane to smak umami sam w sobie, a do tego podstawa wielu pysznych dań. Do marynowania idealnie nadaje się tofu naturalne twarde; jest też ulubionym Konrada Budzyka. Można je również smażyć, piec, dusić czy grillować, podobnie jak tofu bardzo twarde, które często stanowi substytut mięsa w różnych daniach. Ostatnie z wymienianych przez autora to tofu wędzone, bardzo u nas popularne, bo idealne do dań, których smak podbić chcemy aromatem wędzonki, ale też do kanapek, jako baza past, pasztetów, no i oczywiście najlepsze na wegański smalczyk z jabłkiem, na który przepis oczywiście znajdziecie w książce.
Tofu wędzone to również jedyna odmiana, która posiada intensywny smak. Pozostałe, to trzeba podkreślić, smak mają bardzo delikatny, warto go zatem podkręcić. Jak tu trafnie zauważa Konrad Budzyk, tofu przyrównać można do gąbki, która nasiąka smakami i aromatami. Dlatego to od was zależy, jak będzie smakowało. Otwiera to pole do wielu możliwości i eksperymentów. Autor, idąc tym tropem, proponuje do tofu kilka ciekawych marynat, które zebrał w pierwszym rozdziale książki.
W kolejnych znajdziecie na smarowidła wszelakie z tofu, a więc wspomniane pasty i pasztety. Również propozycje śniadań na bazie tego składnika, zup, dań polskich i azjatyckich, makaronów, street foodu, no i deserów. Łącznie 83 przepisy na kuszące roślinne dania, a wśród nich m.in. na śniadaniową szakszukę, włoski makaron, polskie pierogi, azjatyckie bowle, wegański mac & cheese czy tofurnik.
Żeby wprowadzić was w klimat gotowania z tofu, niżej znajdziecie dwa przepisy, z których już dziś możecie skorzystać. Spróbujcie i przekonajcie się, że tofu może smakować naprawdę pysznie, a w kuchni może być jeszcze ciekawiej, bo nowy składnik to nowe kulinarne wyzwania.
UWAGA, KSIĄŻKA!
Od wydawnictwa ZNAK mamy dla Was 2 egzemplarze książki. Po jednym otrzymają osoby, które jako pierwsze wyślą do nas mail w poniedziałek 17.06 o godzinie 16 na adres: konkurs@24tp.pl. W treści prosimy podać imię, nazwisko i adres. Tytuł maila: Tofu.
an


-
SPRZEDAŻ | różne
Sprzedam piękny STóŁ KONFERENCYJNO-BILARDOWY (10 osób) z krzesłami. Wymiary stołu: 280 x 150 x 82. Cena do negocjacji. Odbiór: Zakopane. Kontakt: podhale2025@onet.pl -
BIZNES
POSIADAM LOKAL HANDLOWO-USŁUGOWY 110 m2 w Nowym Targu, ul. Krzywa - NAWIĄŻĘ WSPÓŁPRACĘ. 608 806 408 -
PRACA | dam
ZLECĘ REMONT DUŻEGO DACHU Z WYMIANĄ POKRYCIA. 608 806 408 -
PRACA | dam
ZLECĘ WYKONANIE POKRYCIA BLACHĄ TRZECH DOMÓW w ZAKOPANEM. 608 806 408 -
PRACA | dam
NAWIĄŻĘ WSPÓŁPRACĘ Z BRYGADĄ BUDOWLANĄ - WYKOŃCZENIE TRZECH DOMÓW w ZAKOPANEM. 608 806 408 -
PRACA | dam
ZATRUDNIĘ DO PRAC REMONTOWO-PORZĄDKOWYCH PRZY PENSJONACIE. 608 806 408 -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
DO WYNAJĘCIA LOKAL HANDLOWO-USŁUGOWY 110m2 W CENTRUM NOWEGO TARGU, UL. KRZYWA. 608 806 408 -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
ZAKOPANE - KOŚCIELISKO DO WYNAJĘCIA MIESZKANIA 35-38m2. 608 806 408 -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
Do wynajęcia MIESZKANIE 2-pokojowe, blok, Zakopane ul. Orkana - NA DŁUŻEJ - 731 959 074. -
USŁUGI | budowlane
TYNKI I WYLEWKI MASZYNOWE tanio i solidnie, zacieranie mechaniczne, technika silosowa. Realizujemy małe i duże obiekty 18 26 550 39, 503 532 680. -
PRACA | dam
Zatrudnię pracownika budowlanego ZBROJARZ DEKARZ. 601 508736. -
PRACA | dam
Przyjmę CIEŚLI DACHOWYCH, DEKARZY, POMOCNIKA DEKARZA. 608729122. -
PRACA | dam
Przyjmę MURARZY. Praca Polska, Niemcy. 608729122. -
USŁUGI | inne
WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098. -
PRACA | dam
Piekarnia w Zakopanem zatrudni EKSPEDIENTKĘ. Bardzo dobre warunki pracy. 604 102 804, 602 285 793. -
USŁUGI | budowlane
BRUKARSTWO, ODWODNIENIA - tanio, solidnie. 512 345 109. -
KUPNO
OBWOŹNY SKUP ZŁOMU - dojazd do klienta. SKUP STARYCH SPAWAREK. 536 269 912. -
PRACA | dam
POTRZEBNA OPIEKA NAD SENIORKĄ 93 lata. W dobrej kondycji fizycznej, chodząca. Ze względu na otępienie wymaga towarzystwa i nadzoru. Oferujemy zamieszkanie okresowo (co 6-8 tygodni) w Zakopanem i w Zielonce pod Warszawą. Warunki pracy i płacy do uzgodnienia. Zgłoszenia na adres mailowy: opieka@intermedix.pl lub telefonicznie: Elżbieta, 692-306-329 (tylko wieczorem po 18:30). -
PRACA | dam
Zatrudnimy POKOJOWĄ do sprzątania apartamentów w Białce Tatrzańskiej. Oferujemy stabilne zatrudnienie i atrakcyjne wynagrodzenie. Osoby zainteresowane prosimy o kontakt pod numerem +48 504428461. -
SPRZEDAŻ | zwierzęta
SZCZENIAKI SHIH TZU. 730 519 594. -
USŁUGI | budowlane
FLIZOWANIE, REMONTY, WYKOŃCZENIA. 882080371. -
USŁUGI | budowlane
KAMIENIARSTWO. 882080371. -
USŁUGI | budowlane
USŁUGI BLACHARSKO-DEKARSKIE, KRYCIE I PRZEKRYCIA DACHÓW, KOMINY, BALKONY, RYNNY, GZYMSY, FASADY. 889 388 484. -
PRACA | dam
NIEMCY: murarz, cieśla, malarz, ocieplenia, elekryk, spawacz, operator koparki, dźwigowy. Umowy na warunkach Niemieckich 0048 601 218 955 -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
DZIAŁKA BUDOWLANA 8 arów - Gołkowice k/N. Sącza. 531 402 576. -
SPRZEDAŻ | różne
WYPRZEDAŻ INSTRUMENTÓW MUZYCZNYCH. 531 402 576. -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
PORONIN MAJERCZYKÓWKA - DZIAŁKA 4000 m - w połowie budowlana, dojazd bezpośredni z drogi, uzbrojona - 607 506 428. -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
DZIAŁKA NIEBUDOWLANA, Zakopane, ul. Broniewskiego, 1900 m, dojazd prosto z ulicy, widok na Tatry - 607 506 428. -
NAUKA
KOREPETYCJE - MATEMATYKA I FIZYKA (od SP po studia) - ZAKOPANE, KOŚCIELISKO I PORONIN - ROBERT RÓŻAK - 600 38 47 98. -
PRACA | dam
Regipsy Austria 2500 Euro netto bez zakwaterowania Wiedeń szukamy parami Monterów zatrudnienie na warunkach austryjackich + kasa urlopowa. +436606388124 office@mpabau.at
Tel.: +436606388124
E-mail: office@mpabau.at -
PRACA | dam
Restauracja Siwy Dym w Rabce-Zdrój zatrudni: KUCHARZA, KUCHARZA WYDAWKOWEGO, POMOC KUCHENNĄ. Praca na stałe lub dorywczo. CV na: rabka@siwydym.pl. Informacje pod numerem 887 080 004 -
PRACA | dam
ZATRUDNIMY W KARCZMIE oraz W BARZE MLECZNYM: KUCHARZA, POMOC KUCHENNĄ, OBSŁUGĘ BARU MLECZNEGO, KELNERKĘ. Zakopane, bez zakwaterowania - 600 035 355. -
PRACA | dam
Przyjmę PIEKARZA. 607 44 55 66. -
ZDROWIE I URODA
Gabinet terapii behawioralnej - mgr Aleksandra Kaszczyszyn, psycholog, oligofrenopedagog, terapeuta behawioralny. Terapia zaburzeń zachowania u dzieci, młodzieży i dorosłych. Profesjonalna diagnoza, indywidualny plan terapii, wsparcie rodziny. +48604466768 alexandrazielinska23@gmail.com
Tel.: 48604466768
E-mail: alexandrazielinska23@gmail.com -
KUPNO
Kupię STARY SOSRĄB Z GÓRALSKIEJ IZBY. 605 306 244 -
MOTORYZACJA | kupno
KUPIĘ MERCEDESA SPRINTERA (roczniki 1995-2010). 531 666 333. -
KUPNO
Kupię STARĄ GÓRALSKĄ SZAFĘ. 605 306 244 -
MOTORYZACJA | kupno
KUPIĘ KAŻDĄ TOYOTĘ. OSOBOWE, TERENOWE. CAŁE LUB USZKODZONE. 531 666 333. -
USŁUGI | budowlane
MALOWANIE DACHÓW I ELEWACJI. 602 882 325. -
SPRZEDAŻ | różne
DREWNO KOMINKOWE. 501 577 105. -
USŁUGI | budowlane
OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.
@jaja kobyły, nie może ci przejść słowo PO? 2025-09-16 17:53 2. niech platfusy rozdają. Będziemy rozliczać 2025-09-16 16:40 3. Stalin byl gruzinem 2025-09-16 16:24 4. Ja jako były partyzant powiem Ci Tadziu, że jednak Świat wpóścił sobie osę pod pachę. To dzięki PiSowi a KO nic dalej z tym nie robi. Kaczyńscy latali, latali i mamy to co jest, oby jeszcza nazwa zastała; -Polska. Ten kraj stanął na głowie, potomkowie zbrodniarzy na Polakach (od starców do niemowląt) dzisiaj są nazywanie przez rządzących różnej maści braćmi a banderowskie symbole są coraz powszechniejsze. Nic się z tym nie robi 2025-09-16 15:38 5. Sprostowanie na WP w sprawie drona, zatrzymano Ukraińca a nie dwóch Białorusinów. Najwyższy czas inwigilowoć środowisko "bratanków" i Gruzinów. 2025-09-16 15:28 6. Szkoda, że w środku nie rosną palce diabła. Ale byłby widok. Palce diabła widziałem raz na Magurze więc nie jest to niemożliwe. 2025-09-16 15:28 7. poniedziałek 15 września "Nowy ambulans został oficjalnie poświęcony przez abp. Marka Jędraszewskiego. Pojazd już od kilku miesięcy służy mieszkańcom i turystom, ale dopiero teraz symbolicznie włączono go do floty zakopiańskiego ratownictwa. -Dzięki tej karetce dotarcie do pacjenta będzie łatwiejsze niż dotąd. Do tej pory często musieliśmy wspomagać się quadem, teraz wjedziemy całym ambulansem. To ogromny komfort i dla ratowników, i dla chorych - mówi Paweł Mickowski, koordynator ratownictwa medycznego." 2025-09-16 15:25 8. aha! to, dlatego że dał sprawę do zaopiniowania radnym, TO SIĘ ZGODZIŁ i ha ha i ha ha 2025-09-16 14:46 9. Do PoPisowy naganiacz ,akurat Burmistrz się zgodził tylko żeby nie było jakiejś haji to dał pismo do zaopiniowania radnym i akurat radni nie wyrazili zgody na uruchomienie sortowni.Imformacja od Pana S. który chce wynająć sortownie. A tak na marginesie Burmistrzowie mają dużo terenu obok swoich pensjonatów to niech wynajmią teren na sortownie i śmietnisko a nie Olczę i Cyrhle tym dziadostwem zalewać. 2025-09-16 13:14 10. przecież to IZERA prosto fabryki, którą morawiecki wybudował i ha ha i ha ha