2024-06-16 13:30:52
Czytamy
Totalnie smacznie. Totalnie prosto. Totalnie tofu. Mamy dla Was książki
"Totalnie tofu" to druga po "Hummusy i pasty" książka Konrada Budzyka, weganina i autora bloga kulinarnego @przepisydlazielonych.
„Tofu to – żadna tajemnica – po prostu sojowy twarożek. Jest jednak bardziej wszechstronne od zwykłego twarogu: sprawdza się w daniach wytrawnych i słodkich, można go użyć zamiast mięsa lub ryby. Jest też bogate w białko i inne składniki odżywcze, niskokaloryczne i niesłychanie uniwersalne.
Tofu niczego się nie boi. Tradycyjne pierogi, włoski makaron, streetfoodowy burger czy tiramisu albo tarta limonkowa – w każdym z tych dań odnajduje się idealnie. By móc cieszyć się uniwersalnością tego składnika wystarczy dobrać jego odpowiedni rodzaj i umiejętnie przygotować potrawę.” Zapraszając do lektury swojej książki dodaje: „Na kolejnych stronach dzielę się z wami moją miłością do tego wyjątkowego składnika. Znajdziecie tam moje ulubione przepisy, porady i opisy technik przygotowania. Zapraszam do świata, w którym tofu gra pierwsze skrzypce!”
Nim jednak zaczniecie tworzyć kulinarne dzieła z tofu w roli głównej, warto dowiedzieć się, jak ono powstaje. To również wyjaśnia autor. Podstawą są ziarna soi, które namacza się całą noc, po czym miele na gładką pastę. Z tej z kolei wytacza się mleko sojowe, które następnie trzeba sklarować. Kontynuując opis procesu powstawania tofu Budzyk pisze: „Kluczowym etapem produkcji jest podgrzewanie tak przygotowanego mleka sojowego do odpowiedniej temperatury. Mleko nie może przywrzeć do dna garnka, dlatego trzeba je stale mieszać. Następnie dodaje się nigari (dawniej uzyskiwano je podczas odsalania wody morskiej, współcześnie bywa ono uzyskiwane całkowicie syntetycznie) lub sól Epsom, co wywołuje proces skrzepiania (koagulacji). Stopniowo mleko sojowe zmienia się w gęstą masę tofu.
Kolejnym etapem jest oddzielanie masy serowej od sojowej serwatki i formowanie tofu. Zależnie od tego, jak długo trwało skrzepianie, tofu będzie miękkie lub twarde.
Po uformowaniu tofu schładza się w wodzie lub lodzie, a następnie gotuje przez kilka minut. Poprawia to smak sojowego twarożku i usuwa resztki nigari lub soli Epsom, a tym samym nadaje produktowi odpowiednią konsystencję.”
Choć w produkcji tofu przoduje oczywiście Japonia, jednak wielu rodzimych producentów z powodzeniem wytwarza również i u nas ten wszechstronny twarożek. I to nie tylko w podstawowej odmianie. Tych jest całkiem sporo, jednak, żeby wam zbytnio nie mieszać, autor jako przykład wybrał cztery, które są u nas łatwo dostępne.
Pierwszym jest tofu naturalne, jedwabiste, przypominające konsystencją pudding, idealne do koktajli, kremów i zup, bo nie pozostawia grudek. Nie nadaje się jednak do marynowania, a tofu marynowane to smak umami sam w sobie, a do tego podstawa wielu pysznych dań. Do marynowania idealnie nadaje się tofu naturalne twarde; jest też ulubionym Konrada Budzyka. Można je również smażyć, piec, dusić czy grillować, podobnie jak tofu bardzo twarde, które często stanowi substytut mięsa w różnych daniach. Ostatnie z wymienianych przez autora to tofu wędzone, bardzo u nas popularne, bo idealne do dań, których smak podbić chcemy aromatem wędzonki, ale też do kanapek, jako baza past, pasztetów, no i oczywiście najlepsze na wegański smalczyk z jabłkiem, na który przepis oczywiście znajdziecie w książce.
Tofu wędzone to również jedyna odmiana, która posiada intensywny smak. Pozostałe, to trzeba podkreślić, smak mają bardzo delikatny, warto go zatem podkręcić. Jak tu trafnie zauważa Konrad Budzyk, tofu przyrównać można do gąbki, która nasiąka smakami i aromatami. Dlatego to od was zależy, jak będzie smakowało. Otwiera to pole do wielu możliwości i eksperymentów. Autor, idąc tym tropem, proponuje do tofu kilka ciekawych marynat, które zebrał w pierwszym rozdziale książki.
W kolejnych znajdziecie na smarowidła wszelakie z tofu, a więc wspomniane pasty i pasztety. Również propozycje śniadań na bazie tego składnika, zup, dań polskich i azjatyckich, makaronów, street foodu, no i deserów. Łącznie 83 przepisy na kuszące roślinne dania, a wśród nich m.in. na śniadaniową szakszukę, włoski makaron, polskie pierogi, azjatyckie bowle, wegański mac & cheese czy tofurnik.
Żeby wprowadzić was w klimat gotowania z tofu, niżej znajdziecie dwa przepisy, z których już dziś możecie skorzystać. Spróbujcie i przekonajcie się, że tofu może smakować naprawdę pysznie, a w kuchni może być jeszcze ciekawiej, bo nowy składnik to nowe kulinarne wyzwania.
UWAGA, KSIĄŻKA!
Od wydawnictwa ZNAK mamy dla Was 2 egzemplarze książki. Po jednym otrzymają osoby, które jako pierwsze wyślą do nas mail w poniedziałek 17.06 o godzinie 16 na adres: konkurs@24tp.pl. W treści prosimy podać imię, nazwisko i adres. Tytuł maila: Tofu.
an


-
USŁUGI | budowlane
BRUKARSTWO, ODWODNIENIA - tanio, solidnie. 512 345 109. -
KUPNO
OBWOŹNY SKUP ZŁOMU - dojazd do klienta. SKUP STARYCH SPAWAREK. 536 269 912. -
PRACA | dam
Hotel "Foluszowy Potok" Zakopane, ul. Zamoyskiego 42 zatrudni do restauracji hotelowej: KELNERA/-KĘ. Zapewniamy stabilną, całoroczną pracę w restauracji hotelowej. Kontakt wyłącznie telefoniczny: 660 41 00 46 -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
Do wynajęcia MIESZKANIE, I piętro, Waksmund. 515 503 494. -
MOTORYZACJA | sprzedaż
SKUTER SNIEŻNY POLARIS. 515 503 494. -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
DOMEK LETNISKOWY W GORCACH. 515 503 494. -
PRACA | dam
POTRZEBNA OPIEKA NAD SENIORKĄ 93 lata. W dobrej kondycji fizycznej, chodząca. Ze względu na otępienie wymaga towarzystwa i nadzoru. Oferujemy zamieszkanie okresowo (co 6-8 tygodni) w Zakopanem i w Zielonce pod Warszawą. Warunki pracy i płacy do uzgodnienia. Zgłoszenia na adres mailowy: opieka@intermedix.pl lub telefonicznie: Elżbieta, 692-306-329 (tylko wieczorem po 18:30). -
PRACA | dam
FIRMA W ZAKOPANEM zatrudni PRZEDSTAWICIELA. Bardzo dobre warunki, praca stała. 604 102 804, 602 285 793. -
PRACA | dam
Zatrudnimy POKOJOWĄ do sprzątania apartamentów w Białce Tatrzańskiej. Oferujemy stabilne zatrudnienie i atrakcyjne wynagrodzenie. Osoby zainteresowane prosimy o kontakt pod numerem +48 504428461. -
SPRZEDAŻ | zwierzęta
SZCZENIAKI SHIH TZU. 730 519 594. -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
MIESZKANIE 39 m, IV p., Polana Szaflarska Nowy Targ. Częściowo umeblowane. Studenci mile widziani. 889 228 159. -
USŁUGI | budowlane
FLIZOWANIE, REMONTY, WYKOŃCZENIA. 882080371. -
USŁUGI | budowlane
KAMIENIARSTWO. 882080371. -
PRACA | dam
WIZY USA, WYJAZDY, ZIELONA KARTA. 501 809 644 -
USŁUGI | budowlane
USŁUGI BLACHARSKO-DEKARSKIE, KRYCIE I PRZEKRYCIA DACHÓW, KOMINY, BALKONY, RYNNY, GZYMSY, FASADY. 889 388 484. -
PRACA | dam
NIEMCY: murarz, cieśla, malarz, ocieplenia, elekryk, spawacz, operator koparki, dźwigowy. Umowy na warunkach Niemieckich 0048 601 218 955 -
NIERUCHOMOŚCI | kupno
Kupię DOM do 100.000 zł. 500 221 028. -
PRACA | dam
Restauracja Górska - Białka Tatrzańska zatrudni kucharza z doświadczeniem zawodowym, oferujemy stabilne zatrudnienie na pełen etat, bardzo dobre warunki pracy i atrakcyjne wynagrodzenie. CV prosimy przesyłać na adres:. rest.gorska@gmail.com www.restauracjagorska.pl
E-mail: rest.gorska@gmail.com -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
DOM I LAS - SPYTKOWICE. 732 810 638. -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
DZIAŁKA BUDOWLANA 8 arów - Gołkowice k/N. Sącza. 531 402 576. -
SPRZEDAŻ | różne
WYPRZEDAŻ INSTRUMENTÓW MUZYCZNYCH. 531 402 576. -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
PORONIN MAJERCZYKÓWKA - DZIAŁKA 4000 m - w połowie budowlana, dojazd bezpośredni z drogi, uzbrojona - 607 506 428. -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
DZIAŁKA NIEBUDOWLANA, Zakopane, ul. Broniewskiego, 1900 m, dojazd prosto z ulicy, widok na Tatry - 607 506 428. -
NAUKA
KOREPETYCJE - MATEMATYKA I FIZYKA (od SP po studia) - ZAKOPANE, KOŚCIELISKO I PORONIN - ROBERT RÓŻAK - 600 38 47 98. -
PRACA | dam
Regipsy Austria 2500 Euro netto bez zakwaterowania Wiedeń szukamy parami Monterów zatrudnienie na warunkach austryjackich + kasa urlopowa. +436606388124 office@mpabau.at
Tel.: +436606388124
E-mail: office@mpabau.at -
PRACA | dam
Restauracja Siwy Dym w Rabce-Zdrój zatrudni: KUCHARZA, KUCHARZA WYDAWKOWEGO, POMOC KUCHENNĄ. Praca na stałe lub dorywczo. CV na: rabka@siwydym.pl. Informacje pod numerem 887 080 004 -
PRACA | dam
ZATRUDNIMY W KARCZMIE oraz W BARZE MLECZNYM: KUCHARZA, POMOC KUCHENNĄ, OBSŁUGĘ BARU MLECZNEGO, KELNERKĘ. Zakopane, bez zakwaterowania - 600 035 355. -
PRACA | dam
Przyjmę PIEKARZA. 607 44 55 66. -
ZDROWIE I URODA
Gabinet terapii behawioralnej - mgr Aleksandra Kaszczyszyn, psycholog, oligofrenopedagog, terapeuta behawioralny. Terapia zaburzeń zachowania u dzieci, młodzieży i dorosłych. Profesjonalna diagnoza, indywidualny plan terapii, wsparcie rodziny. +48604466768 alexandrazielinska23@gmail.com
Tel.: 48604466768
E-mail: alexandrazielinska23@gmail.com -
USŁUGI | inne
WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098. -
KUPNO
Kupię STARY SOSRĄB Z GÓRALSKIEJ IZBY. 605 306 244 -
MOTORYZACJA | kupno
KUPIĘ MERCEDESA SPRINTERA (roczniki 1995-2010). 531 666 333. -
KUPNO
Kupię STARĄ GÓRALSKĄ SZAFĘ. 605 306 244 -
MOTORYZACJA | kupno
KUPIĘ KAŻDĄ TOYOTĘ. OSOBOWE, TERENOWE. CAŁE LUB USZKODZONE. 531 666 333. -
USŁUGI | budowlane
MALOWANIE DACHÓW I ELEWACJI. 602 882 325. -
SPRZEDAŻ | różne
DREWNO KOMINKOWE. 501 577 105. -
USŁUGI | budowlane
OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.