2024-06-16 13:30:52
Czytamy
Totalnie smacznie. Totalnie prosto. Totalnie tofu. Mamy dla Was książki
"Totalnie tofu" to druga po "Hummusy i pasty" książka Konrada Budzyka, weganina i autora bloga kulinarnego @przepisydlazielonych.
„Tofu to – żadna tajemnica – po prostu sojowy twarożek. Jest jednak bardziej wszechstronne od zwykłego twarogu: sprawdza się w daniach wytrawnych i słodkich, można go użyć zamiast mięsa lub ryby. Jest też bogate w białko i inne składniki odżywcze, niskokaloryczne i niesłychanie uniwersalne.
Tofu niczego się nie boi. Tradycyjne pierogi, włoski makaron, streetfoodowy burger czy tiramisu albo tarta limonkowa – w każdym z tych dań odnajduje się idealnie. By móc cieszyć się uniwersalnością tego składnika wystarczy dobrać jego odpowiedni rodzaj i umiejętnie przygotować potrawę.” Zapraszając do lektury swojej książki dodaje: „Na kolejnych stronach dzielę się z wami moją miłością do tego wyjątkowego składnika. Znajdziecie tam moje ulubione przepisy, porady i opisy technik przygotowania. Zapraszam do świata, w którym tofu gra pierwsze skrzypce!”
Nim jednak zaczniecie tworzyć kulinarne dzieła z tofu w roli głównej, warto dowiedzieć się, jak ono powstaje. To również wyjaśnia autor. Podstawą są ziarna soi, które namacza się całą noc, po czym miele na gładką pastę. Z tej z kolei wytacza się mleko sojowe, które następnie trzeba sklarować. Kontynuując opis procesu powstawania tofu Budzyk pisze: „Kluczowym etapem produkcji jest podgrzewanie tak przygotowanego mleka sojowego do odpowiedniej temperatury. Mleko nie może przywrzeć do dna garnka, dlatego trzeba je stale mieszać. Następnie dodaje się nigari (dawniej uzyskiwano je podczas odsalania wody morskiej, współcześnie bywa ono uzyskiwane całkowicie syntetycznie) lub sól Epsom, co wywołuje proces skrzepiania (koagulacji). Stopniowo mleko sojowe zmienia się w gęstą masę tofu.
Kolejnym etapem jest oddzielanie masy serowej od sojowej serwatki i formowanie tofu. Zależnie od tego, jak długo trwało skrzepianie, tofu będzie miękkie lub twarde.
Po uformowaniu tofu schładza się w wodzie lub lodzie, a następnie gotuje przez kilka minut. Poprawia to smak sojowego twarożku i usuwa resztki nigari lub soli Epsom, a tym samym nadaje produktowi odpowiednią konsystencję.”
Choć w produkcji tofu przoduje oczywiście Japonia, jednak wielu rodzimych producentów z powodzeniem wytwarza również i u nas ten wszechstronny twarożek. I to nie tylko w podstawowej odmianie. Tych jest całkiem sporo, jednak, żeby wam zbytnio nie mieszać, autor jako przykład wybrał cztery, które są u nas łatwo dostępne.
Pierwszym jest tofu naturalne, jedwabiste, przypominające konsystencją pudding, idealne do koktajli, kremów i zup, bo nie pozostawia grudek. Nie nadaje się jednak do marynowania, a tofu marynowane to smak umami sam w sobie, a do tego podstawa wielu pysznych dań. Do marynowania idealnie nadaje się tofu naturalne twarde; jest też ulubionym Konrada Budzyka. Można je również smażyć, piec, dusić czy grillować, podobnie jak tofu bardzo twarde, które często stanowi substytut mięsa w różnych daniach. Ostatnie z wymienianych przez autora to tofu wędzone, bardzo u nas popularne, bo idealne do dań, których smak podbić chcemy aromatem wędzonki, ale też do kanapek, jako baza past, pasztetów, no i oczywiście najlepsze na wegański smalczyk z jabłkiem, na który przepis oczywiście znajdziecie w książce.
Tofu wędzone to również jedyna odmiana, która posiada intensywny smak. Pozostałe, to trzeba podkreślić, smak mają bardzo delikatny, warto go zatem podkręcić. Jak tu trafnie zauważa Konrad Budzyk, tofu przyrównać można do gąbki, która nasiąka smakami i aromatami. Dlatego to od was zależy, jak będzie smakowało. Otwiera to pole do wielu możliwości i eksperymentów. Autor, idąc tym tropem, proponuje do tofu kilka ciekawych marynat, które zebrał w pierwszym rozdziale książki.
W kolejnych znajdziecie na smarowidła wszelakie z tofu, a więc wspomniane pasty i pasztety. Również propozycje śniadań na bazie tego składnika, zup, dań polskich i azjatyckich, makaronów, street foodu, no i deserów. Łącznie 83 przepisy na kuszące roślinne dania, a wśród nich m.in. na śniadaniową szakszukę, włoski makaron, polskie pierogi, azjatyckie bowle, wegański mac & cheese czy tofurnik.
Żeby wprowadzić was w klimat gotowania z tofu, niżej znajdziecie dwa przepisy, z których już dziś możecie skorzystać. Spróbujcie i przekonajcie się, że tofu może smakować naprawdę pysznie, a w kuchni może być jeszcze ciekawiej, bo nowy składnik to nowe kulinarne wyzwania.
UWAGA, KSIĄŻKA!
Od wydawnictwa ZNAK mamy dla Was 2 egzemplarze książki. Po jednym otrzymają osoby, które jako pierwsze wyślą do nas mail w poniedziałek 17.06 o godzinie 16 na adres: konkurs@24tp.pl. W treści prosimy podać imię, nazwisko i adres. Tytuł maila: Tofu.
an
-
USŁUGI | budowlane
REMONTY WYKOŃCZENIA BEZPŁATNA WYCENA FAKTURY VAT. 602839607
Tel.: 602839607 -
USŁUGI | budowlane
REMONTY I WYKOŃCZENIA. 660 079 941. -
SPRZEDAŻ | budowlane
DESKI ŚWIERKOWE, dł. 5 m, gr. 53 mm. DRZEWO OPAŁOWE BUK. 660 079 941. -
USŁUGI | budowlane
ADAPTACJA PODDASZY, OCIEPLENIA WEŁNĄ MINERALNĄ, SUFITY PODWIESZANE, ZABUDOWY GK, WYKOŃCZENIA WNĘTRZ. 660 079 941. -
BIZNES
Do wydzierżawienia PARKING - Dolina Chochołowska - 692 001 268. -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
KWATERY PRACOWNICZE BLISKO KRUPÓWEK - 1500 zł - 885 70 70 70 -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
DO SPRZEDANIA MIESZKANIA W ZAKOPANEM - 607 506 428. -
PRACA | dam
Aparthotel Renesans w Zakopanem poszukuje kandydatów na stanowisko RECEPCJI. Stabilna praca w nowo otwartym Obiekcie. Zgłoszenia prosimy kierować na adres: praca@renesans.pl lub tel. 602444734. -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
LAS - Murzasichle - 0.65 ha - 600 146 604. -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
UDZIAŁ W BUDYNKU - okolice ul. Kościeliskiej. 606 21 01 26 -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
DZIAŁKA - ZAKOPANE, okolice ul. Kościeliskiej, 0.13 ha - 606 21 01 26. -
USŁUGI | budowlane
USŁUGI REMONTOWO-BUDOWLANE, DOMY OD PODSTAW, POKRYCIA DACHOWE, SZALUNKI STROPOWE. 693 206 403. -
USŁUGI | budowlane
USŁUGI REMONTOWO-BUDOWLANE, ŁAZIENKI, ZABUDOWY, ADAPTACJA PODDASZY, REMONTY, DOCIEPLENIA BUDYNKÓW, FASADY. 693 206 403. -
USŁUGI | budowlane
Remonty-Wykończenia/Hydroizolacje budynków. 794 964 176 kacper.piczura@gmail.com
Tel.: 794 -
PRACA | dam
Na zgłoszenia czekamy do 30 czerwca 2024 roku. Nie przegap tej wyjątkowej okazji, aby z bliska przyjrzeć się pracy poselskiej i zdobyć praktyczne umiejętności! Jeśli jesteś zainteresowany, wyślij swoje CV i parę słów o sobie na adres biura:. 535 124 379 https://www.facebook.com/smarduch.weronika/ biuro.smarduch@gmail.com
Tel.: 535 -
PRACA | dam
Zatrudnimy kucharza śniadaniowego i pomoc kuchenną do przygotowywania śniadań w Białce Tatrzańskiej. Osoby zainteresowane prosimy o kontakt pod numerem +48 886 069 224. -
PRACA | dam
Zatrudnimy Panie Pokojowe do sprzątania nowoczesnych apartamentów w Białce Tatrzańskiej. Osoby zainteresowane prosimy o kontakt pod numerem + 48 504 428 461. -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
Do wynajęcia POKOJE 3 i 2-osobowy w Kościelisku Sobiczkowej. 602 66 30 74. -
MOTORYZACJA | kupno
Spytek Car Import to wiodąca firma specjalizująca się w imporcie samochodów z USA i Kanady. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu i pasji do motoryzacji, zapewniamy kompleksową obsługę na każdym etapie zakupu pojazdu. 574852452 SpytekCarimport@gmail.com
Tel.: 574852452 -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
Do wynajęcia LOKAL 50 m2 (pod zakład fryzjerski lub pod inna działalność) oraz LOKAL 25 m2 - I piętro - Łapsze Niżne, Delikatesy "Centrum". 504 230 942. -
USŁUGI | inne
WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098. -
PRACA | dam
PROJEKTANT - INŻYNIERIA ŚRODOWISKA. Osoba po inżynierii środowiska do projektowania w CAD i organizacji budów w branży wodno-ściekowej. Może być bez doświadczenia. Tel 182665928 -
PRACA | dam
Zatrudnimy KONSERWATORA do nowo otwartego obiektu Białka SPA&Resort. Oferujemy stabilne zatrudnienie oraz atrakcyjne wynagrodzenie. Osoby zainteresowane prosimy o kontakt pod numerem +48 888 840 498. -
PRACA | dam
Zatrudnimy Recepcjonistę do nowo otwartego obiektu w Kościelisku. Oferujemy stabilne zatrudnienie oraz atrakcyjne wynagrodzenie. Osoby zainteresowane prosimy o przesłanie cv na adres d.zacharko@gorskagrupa.pl lub telefon 698954671. -
PRACA | szukam
PRACA DORYWCZA - godzina dziennie po 18-ej. Praca na terenie Nowego Targu, bardziej dla mężczyzny. 501 323 145. -
PRACA | dam
Przedsiębiorstwo Budowlana Sikora zatrudni kierowców kat B - zaopatrzenie budowy. 602629623
Tel.: 602629623 -
PRACA | dam
Przedsiębiorstwo Budowlane Sikora zatrudni kierownika robót budowlanych. 602629623
Tel.: 602629623 -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
WYNAJMĘ BUDKĘ HANDLOWĄ POD OSCYPKI, PAMIĄTKI itp. 502 658 638 -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
DO WYNAJĘCIA HALE NA WARSZTAT SAMOCHODOWY, LAKIERNIĘ, PRALNIE, HURTOWNIĘ, MAGAZYN. 502 658 638 -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
DO WYNAJĘCIA PLAC POD MAGAZYN. 502 658 638 -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
DO WYNAJĘCIA LOKAL NA PIZZERIĘ W ZAKOPANEM. 502 658 638 -
NIERUCHOMOŚCI | kupno
Kupię Działkę widokową w Kościelisku. 600404554 grz.wicik@gmail.com
Tel.: 600404554 -
PRACA | dam
Zatrudnimy REZYDENTA/REZYDENTKĘ do obsługi apartamentów w Zakopanem. Oferujemy atrakcyjne wynagrodzenie i stabilne zatrudnienie. Osoby zainteresowane prosimy o kontakt pod numerem +48 666 522 367 lub cv na adres m.komoniewski@gorskagrupa.pl. -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
Białka Tatrzańska - DZIAŁKA BUDOWLANA, UZBROJONA (prąd, woda) 1420/65 - 8,4 ar. Łączy się z drogą gminną. 608 16 15 16. -
SPRZEDAŻ | różne
Sprzedam GOBELIN - pejzaż zimowy - (145/80). TORBY JUHASKIE. CHODNIKI TKANE NA KROŚNIE. Tel. 793 887 893 -
SPRZEDAŻ | różne
NOWE KILIMY RĘCZNIE TKANE (z owczej wełny). Wzór: jarzębina (60/80). Tel. 793 887 893 -
RÓŻNE
OBWOŹNY SKUP ZŁOMU - dojazd do klienta. 536269912. -
PRACA | dam
Uniwersytecki Szpital Ortopedyczno-Rehabilitacyjny w Zakopanem zatrudni na stanowisko: PIELĘGNIARKA/PIELĘGNIARZ. Oferujemy stabilne zatrudnienie, możliwość rozwoju zawodowego. Zainteresowane osoby proszone są o kontakt z Sekcją Kadr i Rachuby Płac USOR w Zakopanem. tel. +48 18 20 22 149, e-mail: kadry@klinika.net.pl -
PRACA | dam
MAGAZYNIER Zatrudnię pracownika na stanowisko magazyniera. Obowiązki: przygotowywanie zamówień, rozładunek i załadunek samochodów. Atrakcyjne wynagrodzenie. Możliwość organizacji darmowego mieszkania. Praca w Jabłonce 34-482 tel. 503-957-597. -
PRACA | dam
Branżowa Szkoła I Stopnia Cechu w Zakopanem poszukuje osoby na stanowisko DYREKTORA SZKOŁY. Podania należy składać w Biurze Cechu - ul. Gimnazjalna 1 w Zakopanem. Więcej informacji: tel. 501 682 696. -
SPRZEDAŻ | różne
DREWNO KOMINKOWE. 501 577 105. -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
DO WYNAJĘCIA LOKALE HANDLOWO - USŁUGOWO - BIUROWE o powierzchniach ok. 57 i 53.5 m2, oraz PIWNICA 21 m2. Możliwość połączenia lokali. Zakopane centrum, ul. Kościuszki - 691 124 272. -
PRACA | dam
Poszukujemy OSÓB DO PRACY W KARCZMIE oraz W BARZE MLECZNYM na stanowiska: KUCHARZ, POMOC KUCHENNA, OBSŁUGA BARU MLECZNEGO, KELNER/-KA. Zakopane - 600 035 080, 600 035 355. -
USŁUGI | budowlane
BUDOWY DOMÓW OD PODSTAW ORAZ WIĘŹBY DACHOWE WRAZ Z POKRYCIEM. 572624414. -
USŁUGI | budowlane
REMONTY I WYKOŃCZENIA od A do Z. 572624414. -
USŁUGI | budowlane
KAMIENIARSTWO. 882080371. -
USŁUGI | budowlane
FLIZOWANIE, REMONTY, WYKOŃCZENIA. 882080371. -
PRACA | dam
Kąpielisko Geotermalne Szymoszkowa przyjmie do pracy na sezon letni: PIZZERA, BARMANKI, OSOBY DO OBSŁUGI PUNKTÓW GASTRONOMICZNYCH, OBSŁUGĘ KONTROLI WEJŚĆ NA KĄPIELISKO. Więcej informacji pod nr tel.: 693 319 707 -
PRACA | dam
PRACA W PENSJONACIE z zamieszkaniem. 601 661 661. -
NIERUCHOMOŚCI | kupno
Skupujemy nieruchomości na Podhalu! za gotówkę Działki, domy, mieszkania. +48 600 404 554
Tel.: 48 -
SPRZEDAŻ | budowlane
Wykończenia wnętrz adaptacja podaszy zabudowy karton gips szpachlowanie malowanie tynki dekoracyjne parkiet panele. 576587537
Tel.: 576587537 -
USŁUGI | budowlane
KAMIENIARSTWO, ELEWACJE, OGRODZENIA - WSZYSTKO Z KAMIENIA. 509 169 590. -
USŁUGI | budowlane
OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.
- Animalsi wypowiadając sie na temat przeciążeń koni pracujących w zaprzęgach bazują na konkretnych, inżynierskich wyliczeniach.
- Zapraszam wszystkich chętnych przedstawicieli czytającej mniejszości, na spotkanie z cyklu »CZARNE NA BIAŁYM« z udziałem PATRYCJI DOŁOWY autorki książki "WRÓCĘ, GDY BĘDZIESZ SPAŁA. Rozmowy z dziećmi Holocaustu". Spotkanie odbędzie się 19 czerwca 2019 roku, w środę, o godzinie 18:00, w kawiarni „Kmicic” w Zakopanem, przy ulicy Staszica 11a. Organizatorami wydarzenia są: Burmistrz Miasta Zakopanego, Wydawnictwo Czarne, Muzeum Tatrzańskie oraz Fundacja „Zakopiańczycy. W poszukiwaniu tożsamości”. Wstęp wolny – Zapraszam!
- 7 czerwca 2019 roku na terenach Gmin Zakopanego i Poronina po raz trzeci odbył się Rajd Szlakami Oddziału Partyzanckiego Wojciecha Duszy „Szaroty”- dowódcy pierwszego na Podhalu zbrojnego oddziału partyzanckiego, który podjął walkę z Niemcami i kolaborantami. W wyniku represji od jesieni 1943 roku zabitych zostało dziewięćdziesiąt sześć osób należących do jego oddziału lub z nim współpracujących.
-
- Grupa właścicieli prywatnych gruntów leżących pod historyczną trasą narciarską na Gubałówce zdobyła się na desperacki krok i od wakacji ubiegłego roku wprowadziła opłaty za przejście przez swoje działki. Członkowie Stowarzyszenia Rozwoju Gubałówki są pokrzywdzeni z powodu zamknięcia trasy narciarskiej, bo nie mogą uzyskiwać należnego im czynszu z tytułu dzierżawy. Obecne opłaty pozwalają częściowo zrekompensować ponoszone straty. Opłaty te są także elementem strategii, która ma doprowadzić do ponownego uruchomienia tej pożądanej trasy narciarskiej.
- Nazywam się Tymek Mróz, jestem radnym Miasta Zakopane oraz prezesem Lokalnej Organizacji Turystycznej Made in Zakopane. Staram się łączyć pracę zawodową z działaniem na rzecz Zakopanego, a korzystając z niniejszego bloga chciałbym pisać czym się zajmuję i konsultować pomysły - szczególnie w kontekście mojej obecności w Radzie Miasta.
- Monika Sznajderman mieszka w Beskidzie Niskim już ponad trzydzieści lat. I pisze wprost, że to jest jej miejsce na ziemi, powiada – „chciałabym zostać w nim do końca”, i dodaje, że tam znajduje się: „moje symboliczne i jak najbardziej realne jądro świata”. Jej najnowsza książka zatytułowana "Pusty las" ukazuje się na rynku 24 kwietnia, a już dwa dni później autorka spotka się z czytelnikami w Zakopanem.
- W dniu dzisiejszym mała wiewióreczka pojechała do Ośrodka Rehabilitacji Zwierząt Dzikich. Liczba takich interwencji wciąż rośnie.
- Jestem mieszkańcem Zakopanego i od wielu lat chodzę po Tatrach. W moim ogrodzie od kilkunastu lat rosną krokusy. Niektóre z nich to „samosiejki”, a niektóre zasadziłem sam, by uzyskać większą gamę kolorów. Prze te lat nigdy nie przyszło mi do głowy, by zaprosić swoich znajomych z Polski czy Europy do oglądania tych kwiatów u mnie. Dlaczego? To oczywiste, po kilku minutach prawie wszystkie krokusy zostałyby rozdeptane! Nawet bez specjalnej premedytacji oglądających.
- I to jakiego życia! Maciej Wierzyński, znakomity dziennikarz prasowy i telewizyjny wspomina swoje zawodowe i także trochę prywatne życie. Od legendarnego "Studia 2" po "Horyzont", od warszawskiej "Kultury" do nowojorskiego "Nowego Dziennika", a po drodze jeszcze i Wolna Europa i Voice of America. W tle znakomici przyjaciele - Głowacki, Łubieński, Hopfer i Krasicki. Ciekawe życie i smakowita lektura. Autor spotka się z czytelnikami w Zakopanem już w piątek 29 marca.
- Brutalne zabójstwo w Zakopanem. Znany kurort staje się miejscem krwawej zbrodni skrywającym wiele tajemnic z przeszłości. W siedzibie zakopiańskiej fundacji prowadzonej przez małżeństwo milionerów znaleziono zwłoki mężczyzny. Ofiarą morderstwa jest Jan Lewcun, cieszący się powszechnym szacunkiem kierownik różnych miejskich instytucji. Właściciele uważają, że ktoś celowo chce ich skompromitować, bowiem fundacja, oprócz działalności kulturalnej, współpracuje ze Stowarzyszeniem Ochrony Zabytków w Zakopanem i skupuje zagrożone wyburzeniem stare, zabytkowe budynki.