Po 18 miesięcznej przerwie lokal przy ul. Kolejowej znowu tętni życiem, a niewiele brakowało, by zupełnie zniknął z mapy miasta. Jeszcze dwa lata temu pizzerię prowadził Stanisław Tętnowski, mimo że trzy lata temu stuknęła mu dziewięćdziesiątka. Dziś nadal można go spotkać w pizzerii, choć lokal ma nowych gospodarzy
Pandemia spowodowała, że w marcu zeszłego roku pizzeria została zamknięta. Kiedy już lokale mogły na nowo zostać otwarte, rodzina nie pozwoliła wrócić 93-latkowi do pracy. Stanisław Tętnowski zgodził się przejść na "emeryturę" pod warunkiem, że nowy dzierżawca nie zmieni receptury pizzy i wystroju lokalu. - Zrobiliśmy prawdziwy casting - opowiada Stanisław Kowalczyk, przyjaciel rodziny. - Zgłosiło się pięciu chętnych, ale miałem 17 telefonów w tej sprawie. Po artykule w Tygodniku Podhalańskim dzwonili nawet z USA i Holandii - opowiada Stanisław Tętnowski.
Po "castingu" właściciel "Magdusi" postanowił wydzierżawić pizzerię Andżelice i Jackowi Bacom z Ostrowska, dalekim krewnym. Pan Jacek przez 12 lat pracował w Szkocji, gdzie był menadżerem regionalnym i zarządzał kilkoma restauracjami jednocześnie. Lokal został otwarty w połowie września. Choć menu jest bogatsze, nadal prym wiedzie w lokalu pizza o niezmienionej od lat recepturze - na grubym cieście, wyrabianym ręcznie - z serem i pieczarkami. Pan Stanisław Tętnowski wpada do lokalu dwa razy w tygodniu, za każdym razem sprawdza, jak smakuje pizza. Wita się ze stałymi klientami, a nowym gospodarzom osładza życie ciastami, które wypieka w domu. - Wujek tu jest zawsze mile widziany, słuchamy jego uwag, zgodziliśmy się na to i nie mamy z tym problemu - opowiada Andżelika Baca. - Bywa, że dziennie idzie 200 pizz, nie spodziewałem się, że ten lokal ma tylu stałych klientów. Mamy tu przekrój przez kilka pokoleń - dodaje.
Maria I Franciszek Kołodziejczyk z Łętowni są jednymi z pierwszych klientów w środę rano. - Za każdym razem, kiedy jesteśmy w Nowym Targu wpadamy tu - mówi mężczyzna. - Nie trzeba długo czekać, a pizza zawsze smakuje tak samo dobrze - podkreśla.
Więcej w papierowym wydaniu TP w przyszły czwartek.
turbosmakosz
2021-10-21 20:47:18
Dobre te zapiekanki maja tam!