Reklama

2022-02-09 13:48:06

Opowieści o pizzy

Pyszny włoski placek

Mało jest chyba osób, które nie lubią pizzy. Bo czego tu nie lubić? Chrupiące ciasto, pomidory, pyszna mozzarella i morze różnorodnych dodatków.

Pizza to bodaj najbardziej charakterystyczna włoska specjalność. Choć na temat jej pochodzenia wielu do dziś główkuje, bo nie jest całkiem oczywiste. Dla przykładu Christine Cushing, kanadyjska szefowa kuchni, która w swoim programie "Kuchnia chińska z Konfucjuszem" przemierza Kraj Środka wzdłuż i wszerz łącząc kuchnię z tradycją, filozofią i historią, w jednym z odcinków dowodzi, nader udanie, że w sumie pizza, choć nie pod tą nazwą, wywodzić się może również i z Chin. Bo Włosi raczej pierwsi nie byli.
Owszem, termin "pizza" pojawia się po raz pierwszy w łacińskim tekście z 997 roku z miejscowości Gaeta w południowych Włoszech. Stoi tam napisane, że osoba wynajmująca określoną nieruchomość była winna biskupowi miasta "duodecim pizze", czyli dwanaście placków, w każde Boże Narodzenie i Wielkanoc. Oczywiście nie była to pizza, którą znamy dzisiaj. Pomidory nie dotarły jeszcze do Włoch, a zakwas "wykombinowano" też dopiero około 1500 roku. Ponieważ miasto Gaeta należało w tym czasie do Cesarstwa Bizantyjskiego, łacińskie słowo "pizze" jest prawdopodobnie zapisem greckiego "pitta", a więc nawiązaniem do płaskiego chleba. Uważa się, że ówczesna pizza była bardziej podobna do chlebka focaccia - placka ciasta pieczonego na chrupko, być może z wierzchu przesmarowanego miodem i obsypanego rodzynkami.

Wieść niesie, że pierwsza pizza z pomidorami, mozzarellą i bazylią powstała w 1889 roku. W tym właśnie roku król Umberto i królowa Margherita z Sabaudii udali się w podróż do Neapolu. Zmęczona tradycyjną francuską dietą królowa miała ponoć poprosić miejscowego mistrza pizzy Raffaele Esposito o przygotowanie różnorodnych placków. Najbardziej spodobała jej się wersja ze wspomnianymi pomidorami, mozzarellą i bazylią, nawiązująca kolorami do włoskiej flagi. Z czasem stała się bardzo popularna. Tak, to właśnie pizza Margherita. Na marginesie pierwsza znana pizzeria - Antica Pizzeria została otwarta w Neapolu w 1738 roku.
Neapol powszechnie uważany jest za kolebkę włoskiej pizzy. Choć w tamtych czasach pizze różniły się ciągle od tych współczesnych i były raczej posiłkiem ubogich - niedrogim w przygotowaniu. Po dziś dzień istnieje stowarzyszenie Associazione Verace Pizza Nepoletana, które ustanawia zasady dotyczące prawdziwej pizzy neapolitańskiej i odpowiednio certyfikuje restauracje serwujące ten przysmak.

Kucharze robiący pizzę, z włoska - pizzaiolo, mają swój własny żargon. Czy wiedzieliście dla przykładu, że wyrobioną na podkład kulę ciasta nazywają skórką? Według Włochów zrobienie dobrej pizzy to prawdziwa sztuka. Kto jest w tym najlepszy, rokrocznie (od 1991 roku) przekonać się można w trakcie World Pizza Championship we włoskim mieście Salsomaggiore Terme w prowincji Parma. I choć na świecie odbywa się sporo tego typu imprez, ta jest najważniejsza. W trakcie zawodów ocenia się, w różnych kategoriach, przygotowanie, smak, stopień wypieczenia i prezentację pizz przygotowywanych przez kilkadziesiąt zespołów ze wszystkich niemal stron świata. Ciekawostką imprezy są freestylowe pokazy akrobacji ciastem. Wybierana jest też oczywiście pizza najlepsza z najlepszych.

A skoro najlepsza, to tylko z najlepszym serem. Tym jest zaś w przypadku pizzy mozzarella. I zostało to jak najbardziej naukowo udowodnione. Według grupy naukowców z Nowej Zelandii, którzy analizowali różne sery spotykane na pizzy pod kątem ich właściwości, nazwijmy to wypiekowych, mozzarella ma najmniejszą w tym temacie zawartość uwalnianego tłuszczu, dzięki czemu pizza nie tonie w jego nadmiarze. Nadto ser ten jest odpowiednio elastyczny i wyjątkowo rozciągliwy po potraktowaniu wysoką temperaturą. Najlepsze jej rodzaje to: mozzarella di bufala - wytwarzana tradycyjnie we włoskiej Kampanii z mleka bawolic rasy Bubalus bubalis, o dość niskiej zawartości tłuszczu - zaledwie 7,5%, fior di latte - również z Kampanii, ale wytwarzana z mleka krowiego, o wyższej zawartości tłuszczu - 17% i burrata - delikatny, maślany, świeży ser rodem z południa Włoch, a konkretnie z Apulii, z którego po rozkrojeniu wypływa delikatne nadzienie.
Niemniej wiele pizzerii eksperymentuje z serami, chcąc podkręcić delikatny smak mozzarelli. Mieszają ją np. z serem provolone - jej "kuzynem", jeśli wziąć pod uwagę sposób produkcji. Wytwarza się go z mleka krowiego i poddaje procesowi co najmniej czteromiesięcznego starzenia, co daje mu zazwyczaj kruchą skórkę i elastyczne wnętrze. Zazwyczaj ma charakterystyczny kształt gruszki i różne wersje smakowe - wersja dolce jest łagodna, a piccante ostrzejsza, bardziej wyrazista. Pizzaiolo eksperymentują też z cheddarem, parmezanem czy fetą. Niekiedy mozzarellę w ogóle zastępują innymi gatunkami - goudą, serem kozim, grujerem lub ricottą, aby dodać do pizzy różne smaki.

Pizza jest tak kochana na całym świecie, że każdego roku sprzedaje się prawie pięć miliardów placków. W tej miłości przodują Stany Zjednoczone, do których dotarła dzięki włoskim emigrantom. Szaleństwo z nią związane rozpoczęło się na wschodnim wybrzeżu. Pierwszymi amerykańskimi miastami, które zaczęły sprzedawać pizzę, były Nowy Jork, Boston, New Haven i Trenton. Do wszystkich czterech na przełomie wieków napłynęła rzesza imigrantów z południowych Włoch. To właśnie oni, stanowiący podówczas klasę robotniczą, byli głównymi konsumentami pizzy. Datuje się, że pierwsza pizzeria w Stanach Zjednoczonych została otwarta przez Gennaro Lombardi w 1895 roku w Nowym Jorku. Pierwotnie był to jednak sklep spożywczy, a Lombardi zaczął serwować pizzę dopiero w 1905 roku. Jego potomkowie robią to do dziś. Lombardi`s Pizza działa niezmiennie przy 32. Spring Street. Tak naprawdę pizza zyskała swój kultowy status w Stanach dopiero po II wojnie światowej. To za sprawą żołnierzy powracających z frontu do domów, którzy jadali ją w trakcie okupacji włoskich miast. Podobnie działo się też w Anglii, Francji czy Hiszpanii.

Skoro Amerykanie tak bardzo kochają pizzę, to oczywiście, jak to oni, powinni mieć swój własny przybytek uwielbienia pizzy. I mają. Muzeum pizzy z największą na świecie kolekcją pamiątek i przedmiotów związanych z tym przysmakiem, które jest jednocześnie pizzerią. To "Pizza Brain" działające w Filadelfii, w dzielnicy Kensington,  pod adresem 2313 Frankford Avenue. W ich pizzerii można zjeść pizzę o tajemniczych nazwach, takich jak np. "Leonard Bookman", "Patric Maxwell", "Buffy Ernst" czy po prostu "Jane" albo "Tom". Jeśli was to interesuje, zajrzyjcie na stronę muzeum:

I jeszcze jedna ciekawostka. Pizza Hut była pierwszą firmą w historii, która dostarczyła pizzę kosmonautom do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS). Miało to miejsce w 2001 roku i nie była to oczywiście tradycyjna dostawa. Żeby pizza ostatecznie mogła dotrzeć do kosmicznego celu, potrzeba było roku, w trakcie którego specjaliści z Pizza Hut pospołu z rosyjskimi naukowcami od żywności pracowali nad pizzą zdolną przetrwać tę nietypową dostawę i jeszcze do tego smakować. Kosmiczna pizza, tradycyjnie z sosem i serem, zwieńczona była salami. Miała też 15 cm średnicy, żeby mogła zmieścić się w niewielkim piekarniku na pokładzie ISS.
an

Zostań Patronem Tygodnika Podhalańskiego.

Reklama
1
Prosta pizza serwowana w jednej z pizzerii w Sienie (Toskania) we Włoszech. / Fot. Agnieszka Nowelli
2
Chrupiąca skórka. Aspekt w pizzy równie ważny, jak dobór odpowiedniego sera. / Fot. Agnieszka Nowelli
Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Reklama
2025-12-12 22:20 Zakopane - oddam za darmo MEBLOŚCIANKĘ, SZAFKĘ i BIEŻNIĘ TC-140 2025-12-12 21:07 Pożar budynku gospodarczego na Gubałówce opanowany przez strażaków 1 2025-12-12 21:03 Nie zamykajcie Długiej 1 2025-12-12 20:00 Ostatnia formalność potrzebna, by ruszył remont willi Krzywoń dopełniona 2025-12-12 19:00 Nowy przejazd kolejowy na Ustupie. Będzie bezpieczniej (WIDEO) 2 2025-12-12 17:59 Więcej straganów, atrakcji i turystów. Jarmark Bożonarodzeniowy otwarty (WIDEO) 3 2025-12-12 17:30 Nie żyje Józef Królczyk "Spod Magurki" - regionalista z Ochotnicy Górnej 2025-12-12 17:22 Świąteczne światła rozbłysły w Czarnym Dunajcu 2 2025-12-12 17:00 Kontrola państwa zostaje? PFR uspokaja po rozmowach w Zakopanem 1 2025-12-12 16:30 Przymusowa deportacja Ukraińca, który wielokrotnie łamał prawo 3 2025-12-12 16:00 Odnowione witacze w Krościenku 2025-12-12 15:46 Policja publikuje nagranie z ataku nożownika na policjanta (WIDEO) 7 2025-12-12 15:30 W niedzielę zajrzycie do pracowni Nikoli Tesli 2025-12-12 15:00 Miejskie Igrzyska Szkół Podstawowych w Pływaniu (ZDJĘCIA) 2025-12-12 14:29 Awantura w pociągu Gdynia-Zakopane. Interweniowali policjanci 1 2025-12-12 14:00 Rabczańska gmina planuje wybudowanie kolejnego bloku mieszkalnego 2 2025-12-12 13:00 Na Hali Gąsienicowej niewielu turystów i cudowne widoki (WIDEO) 2025-12-12 12:30 Sukces piwowarów spod Gubałówki - ich Mnich dostał srebrny medal 3 2025-12-12 12:00 Co robić w weekend w Zakopanem? 2025-12-12 11:00 Drewniany kościółek w Maniowach po renowacji 1 2025-12-12 10:40 W Tatrach piękna pogoda, w Kuźniach niewielka kolejka 2025-12-12 10:00 Spod Giewontu szybko znikają stare kopciuchy, a o czarnym złocie nikt tu nie chce słyszeć 7 2025-12-12 09:30 Przed nami piękny, słoneczny weekend 2025-12-12 09:00 Powstanie kolejne skrzyżowanie w ciągu starej zakopianki w Nowym Targu 3 2025-12-12 08:00 GOPR zabezpieczy trasy narciarskie 2 2025-12-12 07:30 Co nowego w Zwierzogrodzie? Mamy dla Was bilety 2025-12-11 21:39 Bezpłatny kurs narciarstwa biegowego dla dzieci w Nowym Targu 2025-12-11 21:30 "Orawiacy" na Węgrzech 1 2025-12-11 21:00 Kiermasz w Krościenku rozpoczęty 2025-12-11 20:30 Tak rodziła się zakopiańska Straż Miejska 8 2025-12-11 20:00 Niedźwiedź gawruje w rejonie Mięguszy. TPN zamknął teren dla taternictwa 2025-12-11 19:29 Podpaliła drzwi, odcięła ludziom ucieczkę. Śledczy: była niepoczytalna 2025-12-11 18:34 Coraz więcej świątecznych ozdób w Zakopanem. Otwarcie Jarmarku Bożonarodzeniowego (WIDEO) 3 2025-12-11 17:51 Charytatywny Turniej Piłki Nożnej w Maniowach 2025-12-11 17:30 Policjant po służbie zatrzymał poszukiwanego mężczyznę 2025-12-11 16:30 Zakopane przeciwko karuzeli przed sanktuarium. Urząd Miasta wydał stanowisko 25 2025-12-11 15:45 Zakopane chce konkretów od PFR. Burmistrz: Pytań jest mnóstwo, odpowiedzi mało 5 2025-12-11 15:00 Władza ma plan 1 2025-12-11 14:23 Skażona woda w rejonie Nowy i Buflaku w Nowym Targu 2025-12-11 14:00 Tatry widziane z satelity 2025-12-11 13:04 Wciąż na wolności: najbardziej poszukiwani przestępcy w Europie 11 2025-12-11 12:30 Godni Kiermas pod Babiom Górom 2025-12-11 12:00 Właściciel miał prawo wykonać zjazd, ale urzędnicy badają sprawę 5 2025-12-11 11:30 Charytatywnie dla Jasia Kułacha 2025-12-11 11:00 20-latek ukrywający się przed wymiarem sprawiedliwości zatrzymany w Zakopanem 2025-12-11 10:00 WOŚP zagra 25 stycznia. Wsparcie można okazywać już teraz 17 2025-12-11 09:00 Choinka dla Życia - oddaj krew i odbierz świąteczne drzewko! 2025-12-11 08:00 Gdy źródła zamilkną 3 2025-12-10 20:59 Kot, który utknął na drzewie w Nowym Targu - już bezpieczny 2 2025-12-10 20:00 Spotkaj się z ratownikami GOPR na Babiej Górze
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2025-12-12 23:16 1. A czemu nie ma wpisanych strażaków z OSP Dzianisz Górny skoro też byli na miejscu? 2025-12-12 23:16 2. do Baju baju Nie było odważnego żeby pogonił szynogłowych. Nie zadbano o to, żeby naprawili wszystkie szkody które wyrządzili podczas prac. Pozwolono paraliżować normalny rytm miasta w imię inwestycji. Czy dobrze rozplanowanej? Pewnie nie. Pożyjemy- zobaczymy, ileż to osób będzie regularnie korzystało z odcinka Zaryte -Rabka, który niedługo ma zostać uruchomiony. 2025-12-12 23:04 3. Jak zwykle ściema i mydlenie oczu. Tak jak bylo ostatnio że " Gminy kupują. Zarząd PKL-u już pęka w szwach!!!, kombinują jak pieniądze trwonić a nie inwetycje robić!!!. Kolejki dla mieszkańcow gmin powinny być tańsze niż dla turystów. 2025-12-12 22:45 4. Ksiądz i tak przebił ten jarmark, dlatego taki skowyt był :))) 2025-12-12 22:09 5. Choinka przed Kościołem przed Świętami stała się problemem ? Dochód pewnie będzie na wsparcie ubogich. Mam wrażenie że to kupcy nie chcą konkurencji. Równie duże protesty są gdy Księża lub Zakonnice chcą budować pensjonaty. Przypadek czy mamona ? 2025-12-12 21:57 6. @prymitywna kreaturo podpisująca się supcio. Widzę, że jak na bolszewickiego potwora przystało, dobre samopoczucie cię nie opuszcza. Zapakowanie człowieka do bagażnika samochodu, tak jak miało to miejsce w przypadku bestialskiego morderstwa Błogosławionego Księdza Jerzego Popiełuszki przez funkcjonariuszy Służby Bezpieczeństwa, jest obrazem skrajnego okrucieństwa, pogardy dla ludzkiej godności i bezprawia. Jest to symboliczny obraz działania państwa totalitarnego, które morduje swoich przeciwników politycznych. @Ty, jak widać, parszywa istoto, masz z tego bekę, pomimo, że stwierdzenie przez skiśniętą zupę jest nie tylko historyczną nieprawdą w kontekście państw demokratycznych, ale też relatywizowaniem zbrodni i naruszeń praw człowieka. I nadal świetnie się bawisz proponując bagażnik wyścielić wigilijnym siankiem, wstawić garnek gulaszu i puścić kolędy w radyjku. Może by tak ciebie zapakować, do wagonu bydlęcego. Bez wyścielenia, koszernego garnka i kawy, za to z marszem hajli hajlo puszczanym z radyjka, jednym wiadrem na kilka dni (wiadomo do czego) na wagon i to wszystko w towarzystwie 600 -800 osób na ten wagon 2025-12-12 21:42 7. "Zebrane środki mają pomóc w zakupie nowoczesnego sprzętu medycznego...." No i fajnie! A będzie można gdzieś sprawdzić formę tego zakupu. Czy był jakiś przetarg, jakie firmy startowały w tym przetargu? Z chęcią bym też posłuchał lub poczytał opinii kogoś niezależnego i znającego się na przydatności i nowoczesności tego sprzętu medycznego. A może to jakieś przestarzałe zalegające na magazynach cudeńka??? No i ciekawe jest połączenie spółki Złoty Melon, wydawcy płyt DVD z charytatywną Fundacją WOŚP. 2025-12-12 21:29 8. Właśnie. Nie zamykajcie Długiej. Zamknijcie ziobrę, najpierw w bagażniku, jak Popiełuszkę, potem... zależy jakie tam macie rzeki po drodze. A mnie brakuje ..kawy 2025-12-12 21:27 9. To beczki z solonymi karpiami. 2025-12-12 21:23 10. Na pewno nie będzie bezpieczniej. A wręcz przeciwnie. Za chwilę ruszą tam biznesy. Będzie duży ruch. Duże korki i wzrośnie ryzyko niebezpiecznego wypadku. Ale jak ktoś ma tam działki to jasne, super bezpiecznie... finansowo.
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama