Reklama

2022-06-26 16:45:09

Nowy Targ

WiedźMak, czyli chrupiące pyszności w praktyce uważności

Reklama

- Te przepisy, które wykorzystuję, to jakbym lek robiła. Stąd wymyśliłam, że każde moje danie jest "na coś". Na wspólnotę, obfitość, odwagę. Zamawianie u mnie brzmi jak mantra - przekonuje.

Próżno szukać szyldu i wielkiej reklamy. Zamiast tego wchodzimy do niewielkiego domu w Nowym Targu przy Waksmundzkiej. Z podwórza, gdzie na trampolinie suszą się naręcza pokrzyw, dostajemy się do najzwyklejszej kuchni. Królestwo WiedźMaka. Królestwo Ani. Tu na sporym blacie powstają niezwykłe mieszanki. Wystarczy zamówienie, by w pracy schrupać Budda Bowl, Smakowy Obłęd czy Więcej niż Myślisz. Bo śniadania w pudełku przygotowane przez Anię to cała filozofia.

- Chcę przez łączenie smaków ze skojarzeniami doprowadzić do momentu zaskoczenia, zatrzymania myśli - tłumaczy. - Bo jak człowiek jest zaskoczony smakiem, którego nie może odkryć, to jego umysł jakby się zawieszał. I ten moment to sekunda medytacji. Kiedy umysł się odcina, a zaczynamy być tu i teraz. Przez ten szok umysłowy próbujemy odkryć, cóż to takiego. Cała nasza uwaga skupia się na tej zagadce. O co chodzi. Jaki smaczek? Zioła? 

Dlatego też na pudełkach z posiłkami jest instrukcja, w jaki sposób ma się to spożywać. Zauważyła, że większość ludzi od razu zaczyna mieszać odruchowo wszystkie składniki widelcem.

- A ja mówię - ależ mnie zraniłeś! To cios w samo serce! Ja ci przygotowuję danie, które jest przygodą. Każda łyżka to nowe danie, które możesz skompletować sobie sam, dobierając odpowiednie składniki. Kroję grubo, bo zęby mają pracować, nie możemy czegoś połykać, nawet jeśli to zupa kremowa. Do tego wszystkie chrupy, dotknięcia, angażowanie wszystkich zmysłów w czasie jedzenia. To praktyka uważności. 

Jak zauważa - wegetariańskie dania przygotowują głównie restauracje, i są to często posiłki drogie. Anna chce pokazać, że wegetariańskie bistro może być tanie i smaczne, dlatego takie nawiązanie z przedrostkiem "mak".

Jej historia to przemieszczanie

Pomysł powstał trzy lata temu, gdy na Netflixie oglądała Wiedźmina. Wtedy pracowała jeszcze jako projektantka odzieży w Grudziądzu. Ale urodziła się w Białorusi. W Brześciu mieszkała do 27. urodzin. Po siedmiu latach małżeństwa rozstała się z mężem. Potem przez trzy lata była włóczykijem. I zaszyła się w górach Ukrainy. Prowadziła zajęcia jogi. Miała do dyspozycji las, jagody i wszelkie naturalne dobra. 

- Dali mi możliwość tam być. Na zakupy trzeba było iść dziesięć kilometrów w dół. To był taki hotel dla ludzi dążących do samorozwoju. Ucieczka w góry. Stamtąd wyruszyłam do Polski w poczuciu finansowego bezpieczeństwa, w takim sensie, że wiem, że w ogóle mało potrzebuję. Bo jak wyjechałam do Ukrainy, to miałam ze sobą 500 euro - wspomina Ania.

Jak twierdzi, od dzieciństwa jest aktywna. Jej obecny partner śmieje się, że ma życiowe ADHD. Nie przestaje łapać możliwości i wymyślać, co z nimi można zrobić. Jeszcze gdy była projektantką w Białorusi, czuła, że jej ciału coraz bardziej brak fizycznej aktywności. Chodziła na aerobik. Zaczęła się zastanawiać, czy całe życie będzie zależeć od chodzenia na fitness? Trafiła przypadkowo na zajęcia jogi. Spróbowała. Po miesiącu zdecydowała, że będzie brnąć w to dalej. Szybko zaczęła sama zastępować nauczycieli  w prowadzeniu zajęć. 

A joga łączy się z kulinariami, bo dieta wpływa na sposób, w jaki postrzegamy świat. Spróbowała nie jeść mięsa. Dziś przekonuje, że mięso już jej nie smakuje, a organizm wręcz przestał je tolerować.

- Jestem smakoszem, nie wyobrażam sobie diety, która zabrania mi czegokolwiek jeść. Raczej jestem gotowa na to, na co mam smak. Cały czas badam, jak moje ciało odczuwa, jeżeli to zjem, kiedy zjem i co zjem. Wiem, że jak na wieczór za dużo się zje, to bardzo ciężko wstać o poranku. A ja lubię poranki - podkreśla.

Jeśli chce się to się bierze, a jak nie, to szuka się wymówki

Ale skąd się wzięła w Grudziądzu po latach w górach Ukrainy? Mówi, że podczas jednej z wycieczek bardzo spodobał jej się... Toruń. Gdy z drugim mężem - Ukraińcem Alikiem, postanowiła znów odmienić życie o 180 stopni  i wyjechać do Polski, szukali dla niego pracy w okolicy. Ktoś w biurze pośrednictwa powiedział, że Grudziądz jest niedaleko. Nie wahali się długo. 

On dostał pracę w zakładzie obuwniczym, a ona została projektantką odzieży w miejscowych zakładach produkcji odzieży roboczej. Projektowała, sama szyła to, co wymyśliła.

- Szef, widząc, że mnie nosi, zaproponował mi, bym po pracy prowadziła jogę dla chętnych pracowników. Jeździłam na targi, miałam dużo swobody, ale i tak wydawało mi się, że jestem ograniczona. Przyszedł covid, to uczucie się nasiliło - wspomina.

Obserwowała, co pracownicy jedzą. Pytała, czemu zawsze przynoszą ze sobą tylko kanapki i chleb. Tego smacznego pomiędzy kromkami jest znacznie mniej. Oni z ciekawością przyglądali się daniom, które sobie przynosiła w pudełku. Jakieś ciepłe sałaty z lekką przekąską, odrobiną czegoś słodkiego. Bo posiłek powinien dawać nie tylko siłę, ale i zadowolenie, przyjemność. 

- A przyjemność składa się z tego, że  coś ma pięknie wyglądać, pachnieć, smakować. Do tego przychodzą skojarzenia aromatów. Bo umysł zastanawia się: a co to jest? Gdy nie rozpoznasz składników, to mózg pracuje. I to wszystko składa się na jeden koszyk. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że z tych obserwacji kiedyś wyjdzie Wiedźmak - opowiada.

Choć współpracowniczki z ciekawością przyglądały się, co Anna je, to jednak odmawiały, gdy je częstowała. Wolały pozostać przy swoich kanapkach. 

W końcu poczuła, że przyszedł czas na zmianę. W Białorusi zmieniała pracę co rok, szukając czegoś nowego. W Grudziądzu zatęskniła za górami. Akurat wróciła z targów w Düsseldorfie. Po tym, jak o 4 nad ranem wróciła do domu, poszła na rano do pracy. Tam totalnie zmęczona, gdzieś na Facebooku zobaczyła zdjęcie gór. Wrzucił je Darek Sochacki, którego fanpage kiedyś polubiła. Zapytała, gdzie to. 

- Chętnie bym tam pojechała, ale jestem totalnie zmęczona po dwóch nieprzespanych nocach. O on odpisał krótko: jeśli chce się, to się bierze, a jak nie, to szuka się wymówki. Nie zastanawiałam się długo. Kupiłam bilet na nocny pociąg i w ten sam dzień ruszyłam z trzema przesiadkami w góry - opowiada.

Przyjechała do Nowego Targu, Darek wyruszył z nią do schroniska na Turbaczu. Sam musiał wracać. Ona na drugi dzień z Turbacza zeszła do Rabki i w poniedziałek była na powrót w pracy. - Góry tak mnie omamiły, że co 2-3 tygodnie robiłam sobie takie wycieczki. Gorce, Pieniny, Babia Góra, potem Tatry - wspomina. 

Sekunda medytacji

- Darek był kolejnym mężczyzną, który namawiał mnie, bym zajęła się gotowaniem. Ale pomysł na bar sałatkowy był jego. A ponieważ lubię liczby i miałam czas, postanowiłam przygotować mu biznesplan. W końcu okazało się, że plan się przydał, ale mnie - wyjaśnia Ania.

Kolejny życiowy zwrot nastąpił po kilku miesiącach. W listopadzie wyszła pierwszy raz na Turbacz, a w czerwcu przeprowadziła się do Nowego Targu. Było łatwiej, bo już ponad rok wcześniej rozstała się z Alikiem. Miała oszczędności i zdecydowała kolejny raz rzucić się na głęboką wodę.

Dziś zamiast przy maszynie do szycia stoi przy kuchennym blacie. I projektuje jak niegdyś, tyle że nie spodnie i sukienki, a sałatki, tortille czy zupy. I przekonuje, że najważniejsza jest subtelność.

Wszystko robi sama. Stąd zamówienia najlepiej składać przez SMS i z kilkugodzinnym wyprzedzeniem. Zaczynając pracę o godz. 9 rano, najlepiej od razu wysłać zamówienie, by zjeść w południe. Początkowo wszystko rozwoziła sama rowerem po mieście, ale teraz na dalsze trasy wsiada do samochodu. Czasem pomaga jej znajomy, który stwierdził, że to fajna sprawa, pojeździć sobie rowerem z jedzeniem.

Ma już plany i oko na wymarzony lokal, w którym złapie "klienta z buta", który przechodząc obok, zechce wpaść i spróbować.

Nie przestała prowadzić wieczornych zajęć jogi. Prowadzi też kulinarne korki dla kobiet w swojej kuchni.

- Ludzie dziwili się, że zdradzam swoje przepisy. Ale dla mnie nie ma konkurencji. Ja daję inspirację. Jeśli ktokolwiek będzie chciał to przygotować w domu, to ja się bardzo cieszę. I tak wyjdzie inaczej niż u mnie - podkreśla.

Czy trudno być Białorusinką w Polsce?

- Nie czuję się cudzoziemką. A przed kilku dniami dostałam pismo od wojewody małopolskiego, że przyznano mi obywatelstwo polskie. Bo mam polskich pradziadków. Ale u mnie to wszystko jest pomieszane, bo mama jest Rosjanką, tato Białorusinem, choć też z domieszką rosyjskiej krwi. Przyjechałam tu z przekonaniem, że może to być moje miejsce. I tak jest. Choć może będą kiedyś plany, by ruszyć dalej, na przykład do Portugalii. Bo nosi mnie i nigdy nic nie wiadomo - zauważa. 
fig

Zostań Patronem Tygodnika Podhalańskiego.

Reklama
1
/ Fot. Józef Figura
2
/ Fot. Józef Figura
Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Reklama
2025-10-26 21:00 Ostatni weekend flisaków na Dunajcu 2025-10-26 20:07 Zderzenie samochodu z rowerzystą 2025-10-26 20:00 Siódma edycja Pucharu Janosika 2025-10-26 19:00 Zakopiańczyk Stanisław Ligas mistrzem świata w trójboju siłowym! 2025-10-26 18:00 Nie tracimy nadziei. Jest szansa na piękne i ciepłe jesienne dni 1 2025-10-26 17:29 Piękne widoki z Nosala (WIDEO) 2025-10-26 17:00 Te tytuły warto przeczytać. Mamy dla Was książki 2025-10-26 16:00 Góral na prądzie 2 2025-10-26 15:00 Geotermia dla wybranych 5 2025-10-26 14:09 30-latek znaleziony nieprzytomny w namiocie. Trwają policyjne czynności 1 2025-10-26 14:01 Tatry spotykają Tetony i Yellowstone - GOPR i TOPR na Kongresie ICAR w Wyoming 2025-10-26 13:00 Trwają zapisy do Zakopiańskiego Biegu Niepodległości 2025-10-26 12:00 Strach wieczorową porą a niedźwiedzie coraz bliżej 2 2025-10-26 11:35 Do sprzedania w Zakopanem różne BIURKA 2025-10-26 11:00 Jak Wałęsa z Oleksym gościli w Ludźmierzu (ZDJĘCIA) 2025-10-26 10:00 Piąte - nie zabijaj. Mieszkańcy Antałówki przeciwko masztowi przy kościele 15 2025-10-26 10:00 Outsourcing IT - czy warto? 2025-10-26 09:00 Nowy Targ upamiętnił prof. Józefa Mroszczaka w 50. rocznicę jego śmierci 2025-10-26 08:00 Lisek z Murowańca. Pamiętajcie, aby nie karmić dzikich zwierząt! 3 2025-10-25 21:08 Niespodziewani obiadowi goście w ogrodzie (WIDEO) 2025-10-25 21:00 Sit Down zamiast wulgarnego Stand Up, czyli Maciej Pinkwart i Hanka Wójciak w Kombinacie (WIDEO) 9 2025-10-25 19:59 Tragedia podczas zejścia ze znanego schroniska w Tatrach. Próbował przejść przez potok 2 2025-10-25 19:00 Kolejne sukcesy młodych szachistów z Zakopanego 2025-10-25 18:00 Marszałek wyda na Forum 700 tys., Zakopane 100 tys. Pytamy burmistrza o ten wydatek (WIDEO) 18 2025-10-25 17:37 Kawalkada aut startujących w 58. Rajdzie Żubrów uchwycona na trasie (FOTO) 1 2025-10-25 17:30 Niedziela dla najmłodszych w Centrum Edukacji Lotnicznej 2025-10-25 17:00 Piękna zima w Tatrach. Silny wiatr i sporo śniegu na Hali Gąsienicowej (WIDEO) 2025-10-25 16:00 Dziś śpimy godzinę dłużej. Ostatnia zmiana czasu? 3 2025-10-25 15:00 Akademia Lotnika z Kamilem Stochem w szkole w Zębie 2025-10-25 14:00 Pierwszy stopień zagrożenia lawinowego w Tatrach 2025-10-25 13:25 Rodzina Hyrczyków z owcami wraca z wypasu, czyli kolejny redyk (WIDEO) 2025-10-25 13:00 Kolejne medale dla naszej pary, rodzina z Zakopanego w światowej elicie lekkoatletów 2025-10-25 12:00 Raz słonko, raz deszcz, ponad 600 owiec trzeba przeprowadzić (WIDEO) 1 2025-10-25 11:30 Obfita zima w Kraków Airport! 2025-10-25 11:00 58. Rajd Żubrów wystartował (WIDEO) 9 2025-10-25 10:00 Wyższe ceny parkingów przy Dolinie Kościeliskiej 3 2025-10-25 09:00 Coraz więcej osób dociera do Zakopanego pociągami 6 2025-10-25 08:00 Poprawa pogody, dziś duże szanse na słońce, słaby deszcz może popadać po południu 2025-10-24 21:49 Zalane posesje w Witowie 3 2025-10-24 21:00 W Kościelisku odbyły się uroczystości pogrzebowe Stanisława Klapera, Żołnierza Wyklętego 23 2025-10-24 20:00 Huk zamiast spokoju (WIDEO) 2025-10-24 19:31 W Ratułowie będzie całkowicie zamknięta droga 2025-10-24 19:00 Zakopiański Hasior. Pierwsza taka czcionka w historii 2025-10-24 18:05 Strażacka akcja w centrum Zakopanego 1 2025-10-24 18:00 Opowieść o pasji, która nie zna granic 2025-10-24 17:30 Wodospad Spadowiec to zwykle dwie stróżki wody, dziś wygląda tak (WIDEO) 2025-10-24 17:00 Szczawnicka młodzież pracuje nad spektaklem 2025-10-24 16:27 Festyn charytatywny w Krościenku 1 2025-10-24 16:00 Burmistrz podał datę, kiedy w Zakopanem będą płatne parkingi 6 2025-10-24 15:00 Katarzyna Niewiadoma z Ochotnicy Górnej nominowana do prestiżowej nagrody 1
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2025-10-26 19:59 1. jak gwahantuje i phzyhzeka tusk to ja mu wiehzę!! 2025-10-26 19:55 2. @Cyklista, co tam będziesz zawracał d... jakiemuś parobkowi z Podhala. Może od razu zaproś do wyrażenia "Swojej" miarodajnej opinii innego księdza. Niejakiego Tiso. Ten na pewno będzie miał sporo do powiedzenia na temat nienawiści Polaków do Słowaków w czasie wojny. Tak dla równowagi głoszonych przez Naszych Czytelników poglądów. A jak za niskie progi, możesz sięgnąć wyżej, po biskupa aloisa hudala. Niech wyrazi na Naszym forum miarodajną opinię na temat dobroczynnej działalności, polegającej na ratowaniu "tak zwanych zbrodniarzy wojennych" podlegających prześladowaniom, aby mogli się wymknąć prześladowcom i uciec do szczęśliwszych krajów. 2025-10-26 18:39 3. "Tyluś 2025-10-26 11:58:43 Co za ciemnota, to ci co głosują na pis i wybrali alfonsa nawrockiego na swojego prezydenta" "Wierzysz w Boga, nie głosujesz na PiS. To jest proste jak drut - stwierdził szef Platformy Obywatelskiej Donald Tusk podczas konwencji w Radomiu. " @ty, luś, ty pewnie wierzący, albo nie głosujesz na platfusie lewactwo. To jak , jasnoto? 2025-10-26 18:30 4. @Andrzej, chody to mieli! przyłącze robione było tam za pisu 2025-10-26 18:24 5. " GT 2025-10-26 07:53:35 Jeżeli jesteś takim znawcą historii o partyzantach to powinieneś wiedzieć , kto im dostarczał jedzenie, skąd mieli jedzenie ,gdzie mieli obozy ,gdzie rabowali ,gdzie mieli meliny co pili gorzałe , kto gdzie i ilu żydów zaciukali , i wykonali wiele wiele morderstw na Polakach , i to jest aż zgroza że dzś takim bandytom oddaje się honory." I ja już wiem, kto bandytom mordującym żydów i Polaków dostarczał (dowozil) jedzenie: "GT 2025-10-25 12:12:48 Mój ojciec był na wojnie w obozie i partyzantom dowoził jedzenie " W końcu przyznałeś, kto im dostarczał jedzenie. Komu TWÓJ ojciec dostarczał jedzenie!!!! @gt, film Pokłosie" wspaniale pokazał, kto dzisiaj najgłośniej drze mordę o antysemityźmie i zaciukiwaniu żydów w czasie wojny. Potomkowie tych, co ich palili w stodołach. Ogladaleś? 2025-10-26 18:22 6. składka zdrowotna od sprzedaży samochodu firmowego to była za nierządu pisu!! nie wiesz o czym piszesz 2025-10-26 18:12 7. @Do tadek, ustawianie kogos w roli pucybuta to rzeczywiscie haute culture. 2025-10-26 18:04 8. @norton ja nigdy nie pracowałem w państwowym zakładzie ,tak że nie lizałem d..y żadnemu partyjniakowi o cokolwiek., tak że czerwonych pająków to szukaj w śród swoich bo w twojej rodzinie w pisie jest ich pod dostatkiem. Cyklista z Gronkowa pochodzi ks Władysław Zarębczan może on by powiedział jak ogniowcy wymordowali jego bliskich. 2025-10-26 18:00 9. O ktorym mowisz. Maczynskiego,Lindego czy Doroszewskiego ? Zwroty obcojezyczne to zas mala czesc nauki jezykow obcych. 2025-10-26 17:42 10. Przypominam, że w piekle też są kotły podgrzewane gorącą wodą. A grzech pychy jest jednym z grzechów głównych.
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama