Reklama

2017-03-04 10:35:00

Blog

Od ziarna do alkoholowego trunku. Etapy warzenia piwa.

Reklama

Co to jest słodowanie ziarna? Po co zaciera się słód? Czym dokładnie jest chmielenie, co dzieje się podczas fermentacji, oraz jak nie zostać producentem granatów.

Tak, producentem granatów. Ale o tym na samym końcu.

Dzisiejszy post poświęcony będzie konkretnym etapom warzenia piwa z zacieraniem, troche teorii i tego co ważne w poszczególnych etapach, na co uważać i jak się za to zabierać. Krótko i zwięźle.





Wymienimy sobie poszczególne etapy, czyli:
  • słodowanie
  • śrutowanie
  • zacieranie
  • filtracja i wysładzanie
  • chmielenie
  • fermentacja
  • butelkowanie

SŁODOWANIE

Słodowanie to kiełkowanie ziarna, które na celu ma wytworzenie odpowiedniej ilości enzymów, po to by podczas zacierania wydobyć z niego cukry fermentowane przez drożdże. Ziarnu zapewnia się warunki jakie roślina przechodzi w trakcie wzrostu w przyrodzie. Kiedy ziarno zakiełkuje, zatrzymuje się ten proces, a następnie słód się suszy. Nie jest to proces tak prosty jak opisałem, w ziarnie zachodzą skomplikowane procesy biologiczne. Samo słodowanie również łatwe nie jest, dlatego jest to chyba jedyny proces kiedy można powiedzieć, że domowe nie jest lepsze. Słód ze słodowni jest zdecydowanie lepszy niż zrobiony w domu. Spotkamy się ze słodami jęczmiennymi: podstawowe (bazowe), karmelowe, barwiące (palone), specjalne i wędzone. Pszenicznymi i żytnimi.

Źródło: beerplanet.com.br



ŚRUTOWANIE

Śrutowanie, to rozdrobnienie słodu tak, aby uszkodzić ziarno i rozerwać łuskę. Zbyt drobne śrutowanie, może doprowadzić do problemów z filtracją, a zbyt drobno zmielona łuska może dać w piwie uczucie ściągania z wypłukanych garbników. Zbyt grube śrutowanie natomiast może przyczynić się do niskiej wydajności. Drobno można śrutować twarde ziarna żyta i pszenicy które pozbawione są łuski. Praktykowane jest zwilżenie słodu przed śrutowaniem, w celu zmiękczenia łuski. 

Śrutowanie słodu 


ZACIERANIE SŁODU

Zacieranie, czyli lekko mówiąc moczenie słodu. Celem zacierania jest wypłukanie cukrów ze słodowanego ziarna. Do tego celu potrzebne są enzymy, które powstają podczas słodowania. To one rozkładają skrobię na cukry fermentowalne dla drożdży, głównie maltozę. Najważniejsze z nich to beta-amylaza i alfa-amylaza. Oprócz głównych enzymów, istnieją też takie które są aktywne w innych temperaturach. a mogą wpływać na klarowność, pianę, a nawet aromat goździków w piwach pszenicznych (oczywiście przy doborze odpowiednich drożdży).

PRZERWA
 TEMP. CEL

ZAKWASZAJĄCA

30-32°C Zacieranie w tej temperaturze miało na celu zakwaszenie się w wyniku działania enzymu fitazy, dzisiaj rzadko stosowana. Obecnie używa się słodu zakwaszającego, albo kwasów, m.in. mlekowy, w celu obniżenia pH.

FERULIKOWA

44°C Dotyczy piw pszenicznych. Warząc piwo w tym stylu robimy tę przerwę aby stworzyć kwas ferulowy. Podczas fermentacji odpowiednimi drożdżami zachodzi
 dekarboksylacja kwasu ferulikowego, czyli reakcja chemiczna, która prowadzi do pojawienia się w piwie  4-winylogwajakolu, dającego aromat goździka.

BETA - GLUKANOWA

45-50°C  Obniżenie lepkości beta-glukanu. Szczególnie ważne przy piwie żytnim, które podczas zacierania może zmienić konsystencje w rzadki kisiel, co w efekcie skończyć się może problemami w filtracji. 

BIAŁKOWA


50-52°C  Stosowanie ma na celu rozkład białek, aby dostarczyć drożdżom aminokwasów niezbędnych do intensywnego budowania nowych komórek w okresie wzrostu podczas fermentacji.  Negatywnie wpływa na piane w piwie. Obecnie pomijana.

MALTOZOWA

 62°C W tej temperaturze pracuje najefektywniej enzym beta-amylaza który wytwarza maltozę (dwucukier), łatwo fermentowaną przez drożdże. Gdyby poprzestać z zacieraniem na tej przerwie, powstałoby piwo wytrawne (alkoholowe).

DEKSTRYNUJĄCA

72°C  Tutaj pracuje głównie alfa-amylaza, enzym wytwarzający przed wszystkim dużą ilość dekstryn - cukrów złożonych, które nie są fermentowalne i poprawiają treściwość piwa. Gdyby zacierać w tej temperaturze, z pominięciem przerwy maltozowej, powstało by piwo będzie bardziej słodkie, o niskiej zawartości alkoholu.

Jak widać, zacieranie w stałej temperaturze 65-67°C jest "kompromisem" pomiędzy aktywnością obu enzymów. 
Kształtować można tutaj charakter piwa, odpowiedni do stylu, ale nawet celując we własne receptury. Pozwala nam tez w jakiś sposób stwierdzić, czy końcowa gęstość po fermentacji to wynik problemów z drożdżami, czy też celowy skutek zacierania "na wytrawnie" czy "na słodko". Tabela przedstawia kolejność w jakiej powinniśmy to robić. Jeżeli zaczęlibyśmy od przerwy dekstrynującej, to maltozowej już nie zrobimy. Dlatego tak ważne jest używać termometru!

zacieranie
Zacieranie

Istnieją dwa główne rodzaje zacierania: infuzyjne i dekokcyjne.

Zacieranie infuzyjne - czyli tzw. zacieranie "na lenia". Ustala się temperaturę w przedziale 60-70°C i pozwala się działać enzymom. Można też prowadzić zacieranie programowane temperaturowo w którym pozwalamy pracować konkretnym enzymom w odpowiednim czasie. 

Zacieranie dekokcyjne - tak samo sterowane temperaturowo, z tą różnicą, że podgrzewanie zacieru odbywa się poprze odebranie części zacieru (nazywane dekoktem). Dekokt doprowadza się do wrzenia i poprzez dodawanie go do zacieru podnosi się temperaturę.


FILTRACJA I WYSŁADZANIE

Czyli oddzielenie części stałych (młóta) od filtratu. Pomaga wężyk w oplocie (sraczwężyk :)), albo fałszywe dno. Tak naprawdę filtratorem jest łuska. Po zacieraniu, przekłada się delikatnie zacier do kadzi filtracyjnej i pozwala się ułożyć złożu. Trwa to do kilkudziesięciu minut. Potem odkręcamy na mały przepływ kranik i zwracamy kilka mętnych litrów z powrotem do kadzi. Kiedy leci już klarowny, możemy go podgrzewać. Przed filtracją należy zacząć podgrzewać wodę do wysładzania. Wysładzanie to wypłukanie resztek cukru po filtrowaniu. Podgrzaną wodę do ok 80°C przelewamy powoli do kadzi zaciernej, pamiętając aby nie wysładzać poniżej 2°Blg. Mierzymy to areometrem, po ostudzeniu próbki do 20°C. Wypłukiwanie poniżej 2°Blg może skutkować wypłukiwaniem garbników (uczucia ściągania w gotowym piwie).


Przelewanie zacieru do filtracji i wysładzania.



CHMIELENIE - czyli zagotowanie brzeczki i dodanie chmielu w celu nadania goryczki, smaku i aromatu. W zależności jak długo chmiel gotujemy, możemy uzyskać różne efekty. 

  • 60 minut - goryczka
  • 30 minut - smak
  • 10 minut - aromat

Dodaje się też chmiel na 0 minut (czyli po wyłączeniu palnika), na whirlpool (wprawienie w ruch okrężny schłodzonej brzeczki w celu uformowania się chmielin i innych osadów na środku garnka, aby do fermentora zlać jak "najczystszy" płyn), na burzliwą fermentację, na cichą fermentację, lub robienie herbatki chmielowej.

Bardzo ważne podczas gotowania brzeczki, aby naczynie w którym gotujemy nie było przykryte, aby DMS (Dimetylosiarczek) mógł odparować (aromaty warzyw, kukurydzy). Powinna być swoboda odparowania (potrafi wyparować kilka litrów w zależności od intensywności gotowania, oraz czasu). Warto mieć dobry okap, albo odchylone okna.

Podczas gotowania, można spodziewać się przełomu.

Przełom

Należy również zadbać również o to, aby jak najszybciej schłodzić brzeczkę po gotowaniu. W domu typowymi pomaga wanna albo brodzik wypełniony zimna wodą. Bardziej zaawansowanym urządzeniem (często domowej roboty) jest chłodnica zanurzeniowa podłączana do zimnej wody włożona do gorącej brzeczki potrafi ją ostudzić do ok 20°C, nawet w kilkanaście minut, oczywiście zależy jak jest wykonana i z jakiego materiału. W wannie może to trwać kilka godzin.

Chłodzenie chłodnica zanurzeniową.


FERMENTACJA

Fermentacja jest poniekąd kluczem w całym procesie warzenia. Tutaj powstają niektóre aromaty, a przede wszystkim powstaje alkohol. Uwaga piwowara powinna się skopić jedynie na zapewnieniu odpowiedniej temperatury, i przede wszystkim (na początku drogi z piwowarstwem) na niezaglądaniu natrętnie do fermentora.

Na samym początku najważniejszą czynnością przed zadaniem drożdży jest napowietrzenie brzeczki. Tlen jest potrzebny naszym grzybkom do rozmnożenia. Dopiero kiedy tlen się skończy, zaczynają produkować etanol. Zbyt krótkie napowietrzanie, może zaburzyć przebieg fermentacji, a wtedy powstanie wadliwe piwo. Natleniać można łygą, albo przelewając z jednego pojemnika do drugiego. Należy pamiętać, że sprzęt z którym będzie miała styczność napowietrzana brzeczka, musi być dokładnie zdezynfekowany.

Napowietrzona brzeczka, przed zadaniem drożdży.

Kolejną ważną rzeczą jest temperatura. Miejmy na uwadze to, że podczas fermentacji wydziela się ciepło. Temperatura w fermentującej brzeczki będzie miała ok 2 stopni więcej.

Przykładowo: jeżeli chcemy fermentować w 19°C, to temperatura otoczenia powinna mieć ok 17°C.
Pomaga tutaj termometr ciekłokrystaliczny, naklejany na fermentor. To ten sam który możecie zobaczyć na akwariach. Jest to powierzchowny pomiar, ale najbliższy tej temperaturze jaką ma fermentująca brzeczka. 
Samo zapewnienie odpowiedniej temperatury w warunkach domowych, może być trudne, ale istnieją sposoby aby tak nie było. Jeżeli temperatura jest za wysoka, można owijać fermentor zimnymi mokrymi ręcznikami, wstawić go do lodówki (jeżeli są na to warunki), zrobić sobie styropianowe pudło do którego wkładać będziemy zamrożoną wodę w butelkach. Jeżeli jest niska, można wstawić fermentor do naczynia z ciepłą wodą, owinięcie kocem, czy wstawienie grzejnika do pomieszczenia w którym fermentujemy, ewentualnie zakupić pas grzewczy.

Podczas fermentacji można zaobserwować kilka faz fermentacji burzliwej:
  • lag - czas od zadania drożdży, do rozpoczęcia fermentacji. To czas w którym nowy piwowar (jeżeli nie ma przezroczystego fermentora, albo nie zaobserwuje "bulkania" rurki fermentacyjnej) zajrzy do wiadra z "pisiont" razy. Lag trwa od kilku do kilkunastu godzin, jeżeli trwa ponad 48 h, a są to drożdże górnej fermentacji to wtedy można się martwić. Do tego czasu wskazane jest nie zaglądanie do fermentora i nie obgryzanie paznokci.
  • faza niskich krążków - kiedy na tafli pojawia się piana. 
  • faza wysokich krążków - maximum pracy drożdży, duża obfita piana, niekiedy podobna do bezy. Potrafi wyjść z fermentora.
  • faza opadających krążków - piana opada, drożdże opadają na dno, albo wiszą w kożuchu na powierzchni.
Kiedy ustępuje fermentacja burzliwa, wtedy należy rozważyć przelanie znad osadu drożdżowego i innych osadów na fermentację cichą. Fermentacja cicha to nie czynność jaką wykonuje piwowar, ale proces końcowej pracy drożdży i klarowanie się piwa. Nie trzeba na cichą przelewać. Jest to jednak wymagane kiedy chcemy zebrać gęstwę drożdżową do kolejnego piwa, albo jeżeli mamy dużo osadów i chcemy mieć czyste piwo do przelewania w butelki. 

Na tym etapie również istnieje jakiś procent niepowodzenia. Zła kondycja drożdży, zbyt niska ich ilość, słabe napowietrzenie brzeczki, infekcja. Ale spokojnie, rzadko się zdarza. 

Faza wysokich krążków.


BUTELKOWANIE

Rozlew uwarzonego piwa to zwieńczenie naszej pracy. Od skosztowania nagazowanego napoju alkoholowego dzieli nas już tylko kilka tygodni.

Na butelkowanie, decydujemy się, kiedy pomiar gęstości wskazuje przez kilka dni tyle samo. Czyli kiedy "Blg. nie spada".
Najczęściej piwo przed rozlewem przelewa się do fermentora z kranikiem, i do niego dodaje się surowiec do refermentacji.
Na początku przygody z piwowarstwem prościej jest dodać cukier do każdej butelki, w odpowiedniej ilości. Butelki myjemy i dezynfekujemy, do każdej butelki dodajemy cukier i napełniamy piwem. Lepszym rozwiązaniem jest odmierzenie cukru, zagotowanie go z niewielka ilością wody i dodanie do fermentora z kranikiem (do którego przelejemy piwo). Do tego są kalkulatory, nie musimy tego liczyć. Zakładamy kapsel i zamykamy kapslownicą. Dodanie cukru do piwa wznowi fermentację w butelce. Kiedy ją zamkniemy, dwutlenek węgla który produkują drożdże nie będzie miał się gdzie ulatniać, tym samym rozpuści się w piwie. Tak powstanie gaz w piwie. Proste! 

Zlewanie piwa do fermentora z kranikiem.

Bardzo ważne jest tutaj odpowiednie odmierzenie surowca do refermentacji. Jeżeli dodamy zbyt dużo, to w efekcie możemy mieć gushing (niekontrolowane pienienie się piwa, po otwarciu butelki wszystko wyjeżdża). W najgorszym przypadku możemy stworzyć granat! Od zbyt wysokiego ciśnienia rozrywa butelkę. Jest to poważna sprawa, bo jest zagrożeniem dla naszego zdrowia. Podobno piwowarzy się dzielą na tych którzy mieli granaty,, oraz na tych, którzy je będą mieć. Sam nie miałem ani jednego. 
Jeżeli damy zbyt mało cukru do refermentacji, wtedy piwo możne wydawać się trochę "płaskie" (nie w smaku, ani aromacie), piana się może nie utworzyć. Kto lubi pić wygazowane piwo?

Zamykanie butelki.

Osobiście najbardziej z całego procesu warzenia nie lubię butelkować. Szczególnie wtedy kiedy mam nowe butelki do umycia i odklejania etykiet. Jest to proces żmudny, ale zrekompensować mogę go sobie za kilka tygodni, kiedy nalewam własne piwo z obfitą pianą, która obkleja szkło. aż do ostatniego łyku. Tak jak ten IRISH RED ALE poniżej. 


Zostań Patronem Tygodnika Podhalańskiego.

Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
piwnik 2017-03-04 21:20:22
Zgrzyta trochę ten alkohol nie lepiej byłoby " złocisty " ? Znowu akiś mapet będzie putał o bimber

Reklama
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    DZIAŁKA UZBROJONA W ŁOPUSZNEJ. 506 525 884.
  • USŁUGI | budowlane
    REMONTY, WYKOŃCZENIA, PŁYTKI, PANELE, MALOWANIE itp. OBRÓBKI BLACHARSKIE (balkony, tarasy, podbitki). 796 544 016.
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    SKUTER SNIEŻNY POLARIS. 515 503 494.
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    Do wynajęcia MIESZKANIE, I piętro, Waksmund. 515 503 494.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    DOMEK LETNISKOWY W GORCACH. 515 503 494.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    ZAKOPANE - MIESKZANIE ul. Orkana, 36.70 m, Ip., cena 615.000. Nieruchomości: 502 350 983
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    KOŚCIELISKO - LOKALE NIEMIESZKALNE: 27,48 m cena 440.000 zł i 23,52 m cena 375.000. Nieruchomości: 502 350 983.
  • PRACA | dam
    PRODUCENT ŻYWNOSCI w Zakopanem zatrudni PRZEDSTAWICIELA. Praca stała, dobre warunki. 604 102 804, 602 285 793.
  • USŁUGI | budowlane
    FLIZOWANIE, REMONTY, WYKOŃCZENIA. 882080371.
  • USŁUGI | budowlane
    KAMIENIARSTWO. 882080371.
  • MATRYMONIALNE
    Aktywny przedsiębiorca, bez nałogów, dobrze sytuowany, właściciel domu pod Krakowem, poszukuje ciepłej i serdecznej Pani 35-55 lat, bez dzieci lub z dorosłymi. Chciałbym wspólnie odkrywać świat. Proszę o oferty ze zdjęciem: krzysztofkrisj@gmail.com. krzysztofkrisj@gmail.com
  • PRACA | dam
    Z. R. GŁOWACCY ZATRUDNI PRACOWNIKÓW BUDOWLANYCH DO ROBÓT WYKOŃCZENIOWYCH W ZAKOPANEM. 608 813 506
  • PRACA | dam
    MAGAZYNIER w Sklepie Internetowym w Jabłonce Praca dla młodego chłopaka Zakres obowiązków: -Przyjmowanie i kontrola dostaw -Kompletowanie i pakowanie zamówień -Układanie i dbanie o porządek towarów w magazynie -Współpraca z innymi działami firmy. 538445663 SportoweStyle.pl sklep@sportowestyle.pl
    Tel.: 538445663
  • PRACA | dam
    NIEMCY - MURARZ, CIEŚLA, MALARZ, OCIEPLENIA, SPAWACZ, ELEKTRYK, KRANISTA. 601-218-955
  • PRACA | dam
    WIZY USA, WYJAZDY, ZIELONA KARTA. 501 809 644
  • PRACA | dam
    CENTRALNY OŚRODEK SPORTU w Zakopanem zatrudni INSPEKTORA DS. ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH. Tel.: 18 263 26 60, www: https://bip.cos.pl/1509/zakopane
  • KUPNO
    Kupię STARY SOSRĄB Z GÓRALSKIEJ IZBY. 605 306 244
  • RÓŻNE
    PRZYJMĘ ZIEMIĘ, GRUZ. 608729122.
  • PRACA | dam
    Przyjmę BRYGADĘ MURARZY. Praca Niemcy. 608729122.
  • BIZNES
    Wydzierżawię działkę w Ludźmierzu przy trasie Nowy Targ-Czarny Dunajec lub przyjmę reklamę. 608 729 122.
  • PRACA | dam
    Przyjmę MURARZA. Praca Polska, Niemcy. 608729122.
  • MOTORYZACJA | kupno
    KUPIĘ MERCEDESA SPRINTERA (roczniki 1995-2010). 531 666 333.
  • KUPNO
    Kupię STARĄ GÓRALSKĄ SZAFĘ. 605 306 244
  • MOTORYZACJA | kupno
    KUPIĘ KAŻDĄ TOYOTĘ. OSOBOWE, TERENOWE. CAŁE LUB USZKODZONE. 531 666 333.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Sprzedam DZIAŁKĘ (ŁĄKĘ) W ROGOŹNIKU (od rzeki do granicy Maruszyny koło mostu), nr. dz. 1945/13. Tel. 0017739272019, 18 26 34 777.
  • USŁUGI | budowlane
    USŁUGI BLACHARSKO-DEKARSKIE, KRYCIE I PRZEKRYCIA DACHÓW, KOMINY, BALKONY, RYNNY, GZYMSY, FASADY. 889 388 484.
  • PRACA | dam
    Przyjmę DO OPIEKI NAD STARSZĄ OSOBĄ. 602 534 193.
  • SPRZEDAŻ | różne
    Sauny Ogrodowe na zamówienie|Transport Podhale. https://saunyeden.pl/ 794964176 kacper.piczura@gmail.com
    Tel.: 794964176
  • PRACA | dam
    PIEKARNIA W ZAKOPANEM ZATRUDNI PIEKARZA. Na stałe, umowa. 602 759 709
  • PRACA | dam
    Zatrudnię SPRZEDAWCZYNIĘ DO SKLEPU SPOŻYWCZEGO W ZAKOPANEM. 602 759 709
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    GRAND VITARA 2003 r., do wymiany pompa paliwa, po lifcie, 7.000 do negocjacji. 880 363 281.
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    Do wynajęcia POKÓJ W PORONINIE. 880 390 028.
  • USŁUGI | inne
    MYCIE DOMÓW DREWNIANYCH z zewnątrz i wewnątrz. WOLNE TERMINY. 880 363 281.
  • IMPREZY OKOLICZNOŚCIOWE
    OKOLICZNOŚCIOWY PRZEWÓZ OSÓB MERCEDES V-Klasa z KIEROWCĄ, BIAŁE BMW X7 z KIEROWCĄ. IMPREZY OKOLICZNOŚCIOWE, WESELA, TRANSFERY itp. Telefon: 602 290 555
  • USŁUGI | budowlane
    BUDOWY DOMÓW OD PODSTAW ORAZ WIĘŹBY DACHOWE WRAZ Z POKRYCIEM. 572624414.
  • PRACA | dam
    Młoda i energiczna osoba poszukiwana do pracy w wakacje, a poza wakacjami weekendy... stala praca... kontakt 604 971 789... praca pod Gubalówką. 604971789 w.bukowski1985@gmail.com
    Tel.: 604971789
  • PRACA | dam
    ZATRUDNIMY W KARCZMIE oraz W BARZE MLECZNYM: KUCHARZA, POMOC KUCHENNĄ, OBSŁUGĘ BARU MLECZNEGO. Zakopane, bez zakwaterowania - 600 035 355.
  • USŁUGI | inne
    WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098.
  • NAUKA
    BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA CECHU RZEMIOSŁ RÓŻNYCH I PRZEDSIĘBIORCZOŚCI W ZAKOPANEM OGŁASZA NABÓR DO KLAS PIERWSZYCH O KIERUNKACH WIELOZAWODOWYCH NA ROK SZKOLNY 2025/2026, więcej na www.szkolacechowa.pl, ZAPRASZAMY !!! Tel. 18 20 68 501
  • NAUKA
    BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA CECHU RZEMIOSŁ RÓŻNYCH I PRZEDSIĘBIORCZOŚCI W ZAKOPANEM OGŁASZA NABÓR DO KLAS PIERWSZYCH O KIERUNKACH WIELOZAWODOWYCH NA ROK SZKOLNY 2025/2026, więcej na www.szkolacechowa.pl, ZAPRASZAMY !!! Tel. 18 20 68 501
  • USŁUGI | budowlane
    MALOWANIE DACHÓW I ELEWACJI. 602 882 325.
  • USŁUGI | budowlane
    HYDRAULIK - 660 404 104.
  • KUPNO
    Kupię LIMBĘ na pniu. 605 306 244
  • USŁUGI | budowlane
    OCIEPLANIE DOMÓW na materiałach wysokiej jakości. 787 479 002.
  • SPRZEDAŻ | różne
    DREWNO KOMINKOWE. 501 577 105.
  • USŁUGI | budowlane
    OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.
2025-08-07 08:01 Przełom Dunajca tonie w alkoholu 2025-08-06 22:00 Tour de Pologne pojedzie przez Przełęcz Krowiarki 2025-08-06 21:30 Przewodnicy tatrzańscy upamiętnili swojego patrona 2025-08-06 21:00 Wandalizm w Tatrach Słowackich 2 2025-08-06 20:30 Podróż po barwnej i różnorodnej kulturze pogranicza polsko-słowackiego 2025-08-06 20:00 Przed nami szczyt sezonu, korki w Zakopanem 2 2025-08-06 19:30 Bezpieczna Gmina Czorsztyn - pokazy ratownictwa 2025-08-06 19:18 Ben Turner zwycięzcą etapu do Wałbrzycha! 2025-08-06 19:00 Początki przewodnictwa w Tatrach 2025-08-06 18:30 Dunajec tonie w alkoholu. Rezerwat? Raczej imprezownia pod chmurką (WIDEO) 5 2025-08-06 18:00 Kierowcy wjeżdżają na dworzec i trochę ich to kosztuje 5 2025-08-06 17:30 Wieczór muzycznych kontrastów 2025-08-06 17:00 W piątek rozpoczną się Europejskie Targi Produktów Regionalnych 2025-08-06 16:20 Mimo niesprzyjających warunków, chętnych na odwiedziny w Morskim Oku nie brakowało 2025-08-06 16:00 Kobieta i mężczyzna ukrywający się w Zakopanem trafili za kratki 1 2025-08-06 15:30 Jak co roku w Zębie zawody sikawek konnych 2025-08-06 15:00 Kolejne samochodowe wraki wywiezione z zakopiańskich ulic 8 2025-08-06 14:30 Złota era instrumentów dętych 2025-08-06 14:00 Chmury, mgły, drobny deszczyk i bardzo mało ludzi na szlaku (WIDEO) 2025-08-06 13:30 Z dawnej Izby Pamięci do Muzeum. Spotkanie w Palace 2025-08-06 13:00 Całodniowe dyskusje o zmianach na Zakopiance na odcinku Szaflary - Zakopane 2025-08-06 12:40 Złodziej wszedł do domu i zabrał pieniądze (WIDEO) 6 2025-08-06 12:01 Groził sąsiadowi i celował do niego z wiatrówki 2025-08-06 11:32 Usuwają awarię śmigłowca TOPR (WIDEO) 2 2025-08-06 11:05 Karol Nawrocki zaprzysiężony na prezydenta RP 14 2025-08-06 11:00 Turysta z obrażeniami głowy, barku i kręgosłupa na Pośrednim Granacie 2025-08-06 10:00 W Tatrach panują niekorzystne warunki do wędrowania 2025-08-06 09:00 Autobusem miejskim chciał jechać spod Tatr do Krakowa 2025-08-06 08:00 Wieczornica z Wyszyńskim na Bachledówce 2025-08-05 21:00 Serce Nowego Targu zabije w rytmie tradycji i muzyki 3 2025-08-05 20:00 Kard. Ryś na Turbaczu - wyjdź i posłuchaj 13 2025-08-05 19:27 Piękne widoki z Bachledzkiego Wierchu (WIDEO) 1 2025-08-05 18:59 Biegnie ze wschodu na zachód Polski przez góry. Wszystko dla sześcioletniego Miłosza 2025-08-05 18:44 Paul Lapeira wygrywa emocjonujący finisz w Karpaczu! 2025-08-05 18:27 Kolejna awaria śmigłowca TOPR 10 2025-08-05 18:02 Na Błyszczu w góralskiej kaplicy 2025-08-05 17:07 Zderzenie dwóch aut w centrum Nowego Targu 2025-08-05 17:00 Pijany rowerzysta dostał dwa wysokie mandaty jednocześnie 2025-08-05 16:30 Co w trawie piszczy, czyli zabawy z papierem dla dzieci 2025-08-05 16:00 Tatrzańskie Wici i Kotelnica Summer Festival 1 2025-08-05 14:59 Porzucone hulajnogi całkowicie blokują chodnik (WIDEO) 11 2025-08-05 14:55 51 wykroczeń drogowych wykrył policyjny dron 2025-08-05 14:40 Zatrzymani za narkotyki. W woreczku był mefedron 2025-08-05 14:39 57 kierowców postanowiło zaparkować wbrew przepisom. Posypały się mandaty 3 2025-08-05 14:30 Kościelisko na kulturalnym szlaku 2025-08-05 13:59 Policjanci odnaleźli go w leśnych ostępach. Miał przy sobie marihuanę i mefedron 2025-08-05 13:30 Wyjątkowa sobota w Sromowcach Niżnych 2 2025-08-05 13:00 Wymarzona pogoda w Tatrach, prognozy wspaniałe. Poranek na Nosalu (WIDEO) 2025-08-05 12:35 Policyjne oko drona 3 2025-08-05 12:30 Święto ulicy Zamoyskiego
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2025-08-07 08:01 1. "chcę cię poinformować jako Zakopianka" Pani Beato, więcej szczerości i prawdy. Jaka to z Pani zakopianka ? Bujać to my, a nie nas. 2025-08-07 07:45 2. A mógł przejąć nieruchomość w zamian za opiekę... 2025-08-07 07:38 3. UWAGA -UWAGA pisowski mędrzec i filozof jednym słowem najwyższej klasy i wybitny fachowiec prawacki doszedł do wniosku, iż korki w Zakopcu są, dlatego że parkingi są darmowe :) :) :) :) :) :) 2025-08-07 07:36 4. Obawiam się że takie draby przejęły określenie "turysta". Łatwiej będzie wymyśleć nowy termin dla tych porządnych . Zresztą są w mniejszości. 2025-08-07 07:14 5. #mlaskacz RP - dlatego święte krowy muszą stać na K&R, oni mają więcej przywilejów, ich znaki nie dotyczą, bo dworzec nie ma postoju i to ich tłumaczy. Są ponad wszystkim. Biedne taksówkarze jak ściganty na patelniach, rowerzyści, quadowcy i właściciele helikopterów. NAM SIĘ NALEŻY ! 2025-08-06 23:55 6. @Zakopianka, ty mieszkasz w Zakopanem? 8 sierpnia idziesz do pracy czy nie wychylasz nosa z domu albo jedziesz na wakacje? 2025-08-06 23:48 7. "Przed nami szczyt sezonu, korki w Zakopanem" bo w lunaparkowym grajdole... - parkingi w centrum miasta są bezpłatne dla turystów - każdy entuzjasta lunaparku chce podjechać samochodem jak najbliżej diabelskiego młyna zlokalizowanego w centrum Krupówek i zaparkować za darmoszkę - burmistrz w środku sezonu wpuszcza do miasta wyścig kolarski żeby zszargać nerwy mieszkańcom bo szef prywatnej firmy organizującej wyścig poklepał go po plecach - straż miejska ma tylko 15 blokad na koła i nikt nie boi się parkować gdzie popadnie za darmoszkę - burmistrz zamiast organizować konsultacje w sprawie obwodnicy to organizuje konsultacje w sprawie modernizacji zakopianki żeby miasto mogło szybciej się korkować - burmistrz nie prowadzi żadnych rozmów z sąsiednimi gminami w kwestii wspólnej komunikacji zbiorowej, parkingów zaporowych czy park&ride bo po co - miejska komunikacja nie obsługuje większości najpopularniejszych kierunków turystycznych (najbardziej dochodowych) bo woli wozić turystów po mieście za darmo a prawdziwy biznes oddaje busiarzom - jak co to przyjazne karpie z komisji ekonomiki zaopiniują pozytywnie podwyżki podatków dla mieszkańców i będzie na utopienie kolejnych milionów - burmistrz twierdzi że promuje Zakopane wpuszczając w szczycie sezonu kolarzy a turyści parkują samochody bezpłatnie na szczątkowych ścieżkach rowerowych - również przy całkowicie niepotrzebnym remoncie Sienkiewicza nie powstanie ścieżka rowerowa tylko "ciąg rowerowo pieszy" - a wystarczyło kupić wiadro farby i domalować - burmistrz nie podejmuje tematu roweru/hulajnogi miejskiej które mogłyby konkurować ze złodziejską konkurencją która NIE PŁACI NIC do kasy miasta, a przy odrobinie chęci i włączeniu do "karty mieszkańca" i "karty turysty" (pakiety minut do wykorzystania bezpłatnie) mogłaby wpłynąć na zmniejszenie korków - lepiej żeby amerykańska korporacja rypała nas i zarabiała naszym kosztem - busiarze zatrzymują się gdzie chcą żeby zabrać czy wysadzić pasażerów i blokują ruch bo wiedzą że nikt im nic nie zrobi - straż miejska zamiast dodatkowych blokad kupiła przed sezonem dodatkowy samochód żeby wozić urzędników po pączki W tym całym bałaganie ufundowanym przez "wydział organizacyjny" z bankierem na czele jedynym pocieszeniem jest to że śmieciarki miłościwie jeżdżą przed 8 rano. Ale to tylko dlatego że burmistrz zgodził się na remont mostu w środku sezonu i mieszkańcy byli niezadowoleni. Niestety stał się cud i remont mostu skończył się w lipcu zamiast jak planowano w październiku. W związku z tym jak można się domyślać już niebawem śmieciarki zaczną jeździć "po staremu". Nota bene ktoś powinien beknąć za prawdopodobną niegospodarność bo takie cuda w Polsce się nie zdarzają że wykonawca zamiast doić samorząd przez 3 miesiące za kilkuosobową ekipę plątającą się po budowie sprawnie kończy remont przed czasem... 2025-08-06 23:10 8. niebywałe. Czy ty nie masz jakiś problemów z dzieciństwa.?? Takie głupoty pleciesz. 2025-08-06 22:07 9. Proszę nie używać terminu "TURYSTA,TURYSCI" w odniesieniu do gnoi, którzy nie wiadomo po co znależli się w Parku Narodowym. To są przygłupy i barbarzyńcy, hołota zasługująca na potężne kary. 2025-08-06 21:34 10. Cieszcie się tą strażą bo bez nich mielibyście dziki zachód jak w nowym targu. Wszędzie są. A te przegrywy co narzekają na nich to chyba nic innego nie robią tylko marudzą w życiu. Ciężka pracę macie nie przejmujcie się tymi co na was piszą . Głowa do góry
2025-06-22 01:24 1. Wzbogacony o 8 kolejnych budynków:):):) Wzbogacony:):):) 2025-06-22 00:36 2. A, czyli wyrżnąć drzewa i walnąć betonowe kloce tak jak już Radisson zrobił na miejscu przepięknego Modrzejowa, który powinien być muzeum, a rozjechały go spychacze. Brawo! Oby tak dalej, zalejemy betonem wszystką zieleń, dziedzictwo wyburzyć. Lepiej się zaborcy obchodzili z polskim krajobrazem i architekturą niż deweloperzy. 2025-06-12 19:04 3. Dla wielu osób za drogo, może by tak pomyśleć o zniżce dla mieszkańców? 2025-05-19 17:33 4. Jan mnie tam tyz zabrakło bo kosula w krate mi nie wyschła... miałem portki na posek zapinane ... rekonesans taki a sztuka "Ulice Jerozolimy " , Ulice pise się z duzej litery pamiytej .se tło .. i suchej co powiado doktor ... sztuk pięknych... 2025-04-24 10:37 5. Tylko na zdjęciach i w realu pusto przez fatalny dojazd do Szczawnicy. Stać w korku I niszczyć zawieszenie, to średnia przyjemność. 2025-04-02 12:01 6. A co na to czorne misie? Te brązowe tyż złe mogą być. 2025-03-28 12:31 7. Co Palace ma wspólnego z Wyklętymi. Ktoś chyba pomylił wątki i miejsca. Czyżby nowy starosta bał się OGNIA ? 2025-03-18 00:29 8. No i teraz wreszcie będzie prawo i sprawiedliwość. 2025-03-12 11:25 9. Na spotkaniu zabrakło schorowanego już pana dra Ryszarda Dąbrowieckiego, który jest pasjonatem twórczości mistrza Hasiora. Wydał nawet o nim książkę pt. "Upadły Anioł- Rzecz o Władysławie Hasiorze" 2025-03-04 09:43 10. Ach ten nieszczęsny młotek. Rośnie w siłę nasza ideologiczna brać
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama