Reklama

2024-07-12 08:00:36

Reklama

Zakopane, Międzyzdroje, Dziwnów

Góry tańsze niż morze

Reklama

W gofrach mamy remis, ale pierogi w Zakopanem strzelają gola rywalom z Dziwnowa.

Nie dość że jest ich więcej na talerzu, to serwowane są w różnych odmianach. Na dodatek, co ważne dla klienta, w górach konsument płaci mniej, a dostaje więcej niż nad morzem.

Deszczowy początek wakacji i mocno barowa pogoda sprawia, że człowiek chętniej niż na spacer wybiera się na wycieczki kulinarne. Zanim oszołomią nas paragony grozy serwowane przez mniej lub bardziej znanych internetowych celebrytów, odwiedziliśmy kilka lokali pod Tatrami i nad Bałtykiem. Okazuje się, że przy odrobinie wysiłku można w miarę dobrze i tanio zjeść. Tak w górach, jak i nad morzem.

Dziwnów. Tu za zestaw obiadowy typu kotlet schabowy, frytki i zestaw surówek zapłacimy 35 złotych. Gofry bez dodatków kosztują dziewięć i pół złotego. Ale już z bitą śmietaną, owocami i polewą to wydatek 24 złotych. Za lane piwo polskiego browaru zapłacimy 14 zł. Za pierogi ruskie liczą sobie w Dziwnowie 25, a z mięsem 28 złotych. Pierogów dostaniemy na talerz sześć sztuk. Dwa naleśniki z serem kosztują 25 złotych, z dżemem 24, a z Nutellą - 28 złotych. Lemoniada - drożej od piwa o złotówkę, całe 15 złotych. Ale kupić trzeba, bo wnuczce przecież piwa nie kupię. Najtańsza pizza Margherita kosztuje 28 złotych. Bogatsze w dodatki pizze to wydatek 35-38 złotych. 

Zakopane. Nikt nie policzy, ile restauracji, barów, karczm i innych jadłodajni działa przy Krupówkach. Tu naprawdę każdy może znaleźć coś dla siebie. Są wykwintne knajpki kapiące złotem, ala Europejska czy Księstwo Góralskie. Są sieciowe wyszynki typu Meta, Seta, Galareta. Co ma począć rodzina z dziećmi, których na wódkę brać nie sposób? A do lokali, gdzie od światowych cen pękają portfele, strach wchodzić? Zapewniamy, że też znajdzie się lokal w sam raz dla siebie. Przykładowo Mini Szałas zaprasza na zestawy śniadaniowe i obiadowe. W tym drugim przypadku mamy dziś (wtorek) dwa do wyboru. Zupa pomidorowa, kotlet schabowy, zestaw surówek lub kapusta zasmażana to wydatek 37 złotych. Tyle samo kosztuje nas zestaw numer dwa: rosół z makaronem, filet z kurczaka, ziemniaki lub frytki i do tego zestaw surówek lub mizeria. "Trochę przyjemności dla brzuszka" - zachęca na tablicy przed lokalem obsługa. Kto chce uciec od domowego jedzenia, te może zaglądnąć do pizzerii. Jest ich cała masa w Zakopanem. Można zjeść na miejscu, można zamówić na dowóz. Na Krupówkach działa m.in. Dominos Pizza. Tu za prostą Margheritę zapłacimy niespełna 38 zł (średnia) lub 48 z groszami za rozmiar XXL. Półtoralitrowy dzban lanego piwa kosztuje 37,98 zł. Są też oczywiście do wyboru makarony, sałatki czy desery.

Coś na osłodę

Do tej pory pod Giewontem wśród słodkich przekąsek na ciepło rządziły gofry. Na Krupówkach kosztują dziewięć złotych solo, dziesięć z cukrem pudrem, a z owocowymi dodatkami 14-16 złotych. Full opcja, czyli świeże owoce, bita śmietana i Nutella na gofrze kosztuje 25 złotych.

Ale pojawiają się mocni konkurenci. Najpierw jak grzyby po deszczu w wielu punktach rosły budki z kurtosz kołaczami, a teraz gdzie spojrzysz otwierają się nowe pączkarnie. Przy czym za tego nadziewanego dżemem, konfiturą, budyniem i czym tam jeszcze sobie wymarzysz okrągłego jegomościa trzeba zapłacić od 8 do 10, a nawet 12 złotych. W zależności od wielkości, nadzienia i posypki, bo tu też można zaszaleć. Pojawiają się też serwowane na ciepło obwarzanki nadziewane przeróżnymi kremami. Malina z białą czekoladą, pistacja lub ananas w obwarzanku kosztuje nas również 12 złotych. Precle z serem i jalapeno, czyli na ostro to wydatek rzędu ośmiu złotych.

Nie samymi jednak Krupówkami człowiek żyje. Ruszamy wyżej. Regionalny Bar Mleczny. Tu za rosół zapłacimy 15, za kwaśnicę i żurek po 17 złotych. Pierogi kosztują od 26 do 28 złotych. Kotlet schabowy plus zestaw surówek i ziemniaki to wydatek 30 złotych. Pieczeń w tym samym zestawie kosztuje 29, a kotlet devolay - 31 złotych.

W Małej Gastronomii "U Słonia" za danie dnia - zupa plus drugie danie zapłacimy 25 złotych. Pierogi ruskie 10 sztuk - 22 złote. Tyle samo zapłacimy za pierogi z mięsem, ze szpinakiem, owocowe, z kapustą czy z serem. Dwa naleśniki z serem, ze szpinakiem czy z jabłkiem - w tej samej cenie 22 złote. Piwo 12 złotych za pół litra. Schabowy, frytki i zestaw surówek to koszt 32 zł. Devolay plus ziemniaki z surówką też 32 złote. Czyli góry górą, mamy taniej i więcej niż w Dziwnowie. Przynajmniej jeśli chodzi o pierogi.

Owoce ekstrawagancji

W przyhotelowej restauracji domu wczasowego "Rzemieślnik" ceny też umiarkowane. Za schabowego w panierce zapłacimy 29 złotych. Do tego frytki za dziewięć złotych. Nugetsy z frytkami kosztują 19 złotych. Piwo - 11 złotych. Za grillowanego kurczaka zapłacimy 25 złotych. Trochę ekstrawagancji w postaci krewetek w sosie winnym to wydatek 39 złotych. Tyle samo kosztuje danie dnia, czyli wskazana przez obsługę zupa i drugie danie.

Na Antałówce, z dala od centrum zaglądamy do restauracji Opoka. Danie dnia kosztuje tu 45 złotych. Ale do wyboru w tej cenie mamy: rosół z makaronem lub żurek staropolski plus gulasz z ziemniakami lub frytkami i surówką. Do tego kompot. Może też być pizza o średnicy 32 cm. W cenie od 32 złotych w górę.

Oczywiście że pod Giewontem można znaleźć dużo droższe lokale, gdzie żadnych zestawów nie uświadczysz, a ceny za pojedyncze dania będą siać spustoszenie w naszych portfelach. Nic dziwnego, że gdy do stołu siądzie kilkuosobowa rodzina, rachunek będzie opiewać na duże sumy. Ale także w zwykłym barze, obojętnie czy nad Bałtykiem, czy u stóp Tatr, jeśli będziemy zamawiać jak leci, bez czytania cen, to końcowy wynik może nas zbić z nóg. 

Królowie życia

Co potwierdza Agnieszka Epler, znana szerokiej publiczności jako Lady Kitchen. Profil znanej blogerki kulinarnej z Kościeliska śledzi na Facebooku już 47 tysięcy fanów. Zapytaliśmy skąd w każde wakacje w mediach pojawiają się paragony grozy, skoro bez trudu, czy to w Dziwnowie, czy Zakopanem (choć to trudno porównywalne miejscowości) znaleźć możemy naprawdę niedrogie jedzenie? 

- Paragony grozy wzięły się z braku umiejętności czytania i dodawania - mówi Agnieszka Epler. - Któryś rok z rzędu tłumaczę, że cyfry przy nazwach dań to nie ilość lat, tylko ceny. Bardzo często na wakacjach zachowujemy się jak królowie życia i zamawiamy wszystko i z rozmachem. Potem kelner przynosi rachunek i następuje wysyp narzekań, że drogo, że chytre górale i zdziercy. Tymczasem na Podhalu można zjeść miło i jak na prawa rządzące gastronomią, w dobrych cenach - podkreśla blogerka kulinarna. Zaznacza przy tym, że Zakopane wcale nie żyje tylko plackiem, kwaśnicą i oscypkiem.

- Mamy tu i kuchnię włoską, i azjatycką. Mamy restauracje typu fine dining, w tym pierwszą z gwiazdką Micheline. Fine dining, czyli o wysokim standardzie obsługi i jakości podawanych dań, które oferują swoim gościom wyjątkowe doświadczenie kulinarne. Mamy bary mleczne, rameny i sushi. Mamy restauracje dedykowane celiakii. Mamy wyśmienity punkt wegański i miejsce, które wyspecjalizowało się w śniadaniach. Te punkty nie odbiegają jakością od swoich wielkomiejskich odpowiedników - zapewnia Lady Kitchen. 

Zapytaliśmy ją, jakie trzy fajne miejsca, może nam polecić. Lokale, które warto odwiedzić wraz z rodziną, dobrze i smacznie zjeść, a nie wydać przy tym fortuny.

- Mam całe zestawienie miejsc, które mogłabym polecić, bo to są miejsca wyjątkowe, ale gdybym miała wybrać trzy, to byłoby to "Naboo" - pstrągi od Sitarza, grillowane, a raczej pstrągi z ognia podawane w zestawie z frytkami i surówkami. Regionalny Bar Mleczny, czasem tam trzeba swoje odstać w kolejce. I "Marzanna", która ma wystrój specyficzny i też czasem trzeba poczekać - poleca Lady Kitchen naszym czytelnikom. 

Rafał Gratkowski, bz

Zostań Patronem Tygodnika Podhalańskiego.

Reklama
1
2
Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Reklama
2025-12-22 13:01 Monitoring IP vs analogowy - dlaczego kamery sieciowe to dziś standard? 2025-12-22 13:00 Na Kamieńcu zła jakość powietrza, im bliżej Tatr tym lepiej 2025-12-22 12:31 Jedyny sylwester na Podhalu z największym pokazem laserowym, bez pokazu sztucznych ogni! 2025-12-22 12:00 Trochę słońca, trochę mgieł o poranku w Zakopanem (WIDEO) 2 2025-12-22 11:21 Dlaczego szwy nie wychodzą równe? Poznaj możliwe przyczyny 2025-12-22 11:00 Awaria na trasach biegowych COS szybko naprawiona 2025-12-22 10:28 Wigilia z seniorami 2025-12-22 10:00 Mroźna i śnieżna zima w końcu przyjdzie? Tak wyglądają prognozy 2025-12-22 09:00 Pienińskie smaki wigilijne w Budapeszcie (WIDEO) 1 2025-12-22 08:30 "Sówki" ubrały choinkę 2025-12-22 08:00 Koncert Gosi Andrzejewicz i inne atrakcje na Jarmarku Bożonarodzeniowym w Zakopanem 2 2025-12-21 21:00 Jarmark bożonarodzeniowy w stolicy Podhala 2 2025-12-21 19:59 Świetny występ Kacpra Tomasiaka. Pozostali Polacy poza pierwszą dziesiątką 2025-12-21 19:00 Nie wchodźcie na stawy. TPN nie prowadzi badań grubości lodu 3 2025-12-21 18:00 Mgły i piękne widoki z Nosala (WIDEO) 2025-12-21 17:00 Tak wyglądają nowe toalety w Dolinie Kościeliskiej 11 2025-12-21 16:00 Elegia na odejście silnika spalinowego. Mamy dla Was książki 2025-12-21 15:25 Samochód uderzył w betonowe bariery 4 2025-12-21 15:00 Schron pod remizą OSP na Olczy? Na razie jest nowy samochód 4 2025-12-21 14:17 Jarmark Bożonarodzeniowy z konnym św. Mikołajem (WIDEO) 2025-12-21 14:00 Gmina Poronin zakupiła paczkowarkę do wody 3 2025-12-21 13:00 Kobiety Straży 2026. OSP Maków Dolny rusza z 9. edycją projektu 4 2025-12-21 12:28 Muzyczne życzenia (WIDEO) 2025-12-21 12:20 XII Puchar Zakopanego Amatorów w Narciarstwie Alpejskim 2026 2025-12-21 11:30 Poważny wypadek na Rysach. Turysta walczy o życie 7 2025-12-21 11:30 Centrum Rozrywki FlyPark już od stycznia w Nowym Targu 2025-12-21 11:24 Będzie kanalizacja w Grywałdzie 1 2025-12-21 11:00 Doskonałe wyniki zakopiańczyków na Gwarek Cup 2025 2025-12-21 10:00 Świąteczna szkoła (ZDJĘCIA) 2025-12-21 09:29 Dobrze ześ sie Jezu pod Giewontem zrodziył 2025-12-21 09:00 Dziś pierwszy dzień zimy i najkrótszy dzień w roku 2 2025-12-20 21:00 Motoambulans w szpitalu w Zakopanem. Pierwszy taki pojazd w Małopolsce (WIDEO) 7 2025-12-20 20:00 Prognozy na święta: wigilia ze śniegiem i mrozem 10 2025-12-20 19:00 Polacy skaczą, jak w zeszłym roku. Powodów do optymizmu brak 4 2025-12-20 18:30 Bajka o reniferze 2025-12-20 18:00 Po pożarze w Zakopanem: Jedna z poszkodowanych kobiet w szpitalu w Krakowie 7 2025-12-20 17:00 Nocna akcja ratunkowa. Czeski turysta utknął w słowackich Tatrach Wysokich 2025-12-20 16:34 Rozbudowana droga w Krościenku 2025-12-20 16:00 Orawianie z Lachami i góralami podhalańskimi 2025-12-20 15:00 Przepiękny poranek na Hali Ornak (WIDEO) 2025-12-20 14:03 Brak prądu w Łapszach Niżnych 1 2025-12-20 14:00 Rada Powiatu mówi stanowcze "NIE" próbie wprowadzenia akcji PKL na giełdę 5 2025-12-20 13:00 Rozśpiewana Jedla w Atmie, czyli z kolędą u Karola Szymanowskiego 2025-12-20 12:30 Goście w szczawnickim urzędzie 2025-12-20 12:00 Andrzej Andrysiak: Tak się kradnie w mediach 28 2025-12-20 11:00 Gratulacje z okazji 50-lecia twórczości dla Małgorzaty Kowalczyk 2025-12-20 10:00 Brak warunków do uprawiania narciarstwa skiturowego w Tatrach 3 2025-12-20 09:30 W Ochotnicy Dolnej trwa świąteczny jarmark 2025-12-20 09:00 Gmina przypomina, kto nie odebrał dokumentów adresowych, powinien go zrobić jak najszybciej 2025-12-20 08:04 Tak dzień po pożarze wyglądają zgliszcza restauracji na Krupówkach 7
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2025-12-22 12:21 1. Te jan zaczadzony to jesteś ale ty. Po drugie posiadaczom praw jazdy trzeba wysyłać ostrzeżenia, że jest mgła i jeździmy na światłach mijania, ewentualnie z przodu włączamy przeciwmgielne ale broń boże z tyłu, nie ma powodu jak widać dalej niż 50 metrów. 2025-12-22 12:07 2. Piszecie co było, piszcie co będzie. 2025-12-22 11:28 3. A ja pamiętam jak kilka lat temu podobna sytuacja miała miejsce w Watrze (tam są stosowane najwyższe standardy pracy w gastronomii i traktowania pracownika). Jedna osoba zginęła. I co? I nic. 2025-12-22 11:23 4. I niech tam pocieszą tą trzęsącą się fujarę miękiszona co to "odważnie walczy stawiając czoła chowając się w mysiej dziurze". Tylko nie do bagażnika! Bo to niehumanitarne. 2025-12-22 11:21 5. @ Propagandysta Gebels, a tobie wydaje się że jesteś prawdziwym polskim patiotom bo popierasz tych co kumplują się z faszystami czy tego który mówi szczęść boże i neguje istnienie komór gazowych w obozach tfu! 2025-12-22 11:18 6. Uzbrojenie terenu jest, droga utwardzona. Teraz tylko asfalcik, działeczki... i można budować infrastrukturę. Z miłości do gór! 2025-12-22 11:09 7. To nie jest mgła tylko czad Nie da się oddychać od kilku dni a ubrania śmierdzą jakby człowiek je trzymał w kominie 2025-12-22 11:01 8. @Kałowcze, to był popularny dowcip niemiecki, bazujący na stereotypach. Tak, sporo naszych dóbr zalega w Niemczech, Rosji i Szwecji. Na szczęście te dobra z krajów demokratycznych za czasów rządow Pana Tuska zaczynamy odzyskiwać. Podać przykłady? Ty wraz z Twoimi idolami politycznymi moglibyście się zacząć starać o reparacje i dobra zagrabione przez Rosjan. Gdzie jest wrak, że tak zapytam? 2025-12-22 10:58 9. Proszę się nie nabijać. TPN wierzy w ludzki rozsądek, a może tylko zrozumiał, że albo "nie rekomenduje" albo trzeba tam na cały dzień trzech z pałami postawić. Codziennie na pełny etat. Taniej wyjdzie raz na lata jakiegoś wyłowić. Jak wyłowią trupa zrobi się halo i dotrze. 2025-12-22 10:53 10. @kroplówka dziecko pojazdy pogotowia zwane karetkami sa uprzywilejowane w ruchu jak uzywaja sygnałów swietlnych i dzwiekowych..
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama
Polecamy

Pożegnania


REKLAMA


FILMY TP


REKLAMA


Dołącz do nas - facebook