2024-12-25 20:30:48
Nowy Targ
Wege góral
Świetnym kucharzem został, bo chciał mieś asa w rękawie podczas podrywania dziewczyn. Weganem, bo... bał się zrobić prawa jazdy. Dziś Konrad Budzyk jest popularnym blogerem i autorem książek kucharskich, które są bestselerami.
- Temat gotowania pojawił się u mnie w liceum. Chciałem mieć jakiegoś asa w rękawie, jeśli chodzi o dziewczyny. Do sportu zawsze miałem dwie lewe nogi, tak więc zacząłem się zastanawiać, co lubię i w czym mógłbym być dobry. Jedzenie i programy kulinarne zawsze mnie pochłaniały, więc postawiłem na gotowanie. Wiadomo, przez żołądek do serca - opowiada o początkach swojej pasji. W liceum już zaczął prowadzić swój pierwszy blog. - Wtedy jeszcze byłem mięsożercą - wspomina.
Po maturze zaczął studiować dietetykę w Krakowie, jednocześnie zaczął pracę w jednej z restauracji wegańskich. Z czasem nie tylko sam przeszedł na dietę roślinną, ale zaczął wprowadzać w lokalu swoje autorskie przepisy. - Ludzie chwalili jedzenie, ale nie osobę, która za tym stała. Wtedy wpadłem na pomysł, że założę swój blog, na którym będę dzielić się swoimi wegańskimi potrawami - wspomina Konrad.
Blendman z Nowego Targu
Tak w 2016 r. powstał blog Blendman. - Jestem fanem past, a do nich niezbędny jest blender, większość proponowanych przeze mnie przepisów była z użyciem tego urządzenia - opowiada.
- Tajemnicą dobrego hummusu jest dobrze ugotowana ciecierzyca albo wzięta z puszki i odpowiednia ilość przypraw. Ważne, żeby do pasty dodać lodowatej wody albo kostkę lodu - radzi. - Warto eksperymentować ze smakami. Ja lubię dodać do niego pieczoną paprykę, suszone pomidory czy pieczoną dynię - zdradza.
Liczba obserwatorów jego bloga przeszła szybko jego największe oczekiwania. Oglądały go głównie kobiety w wieku od 20 do 60 lat. Po roku do Konrada zgłosiło się Wydawnictwo Znak i zaproponowało napisanie książki kucharskiej. Efektem tej współpracy była pierwsza publikacja "Hummusy i pasty", która okazała się bestsellerem, wydawnictwo namówiło go więc na kolejną. Tym razem bohaterem książki stało się tofu.
Blog dla zielonych
Z czasem nazwa bloga zaczęła mu przeszkadzać, chciał bardziej uniwersalną nazwę, więc go sprzedał, szczególnie, że ożenił się. Potrzebował pieniędzy na mieszkanie. Założył kolejnego bloga "przepisy dla zielonych", który dopiero rozkręca. - Dzielę się przepisami roślinnymi, głównie dla ludzi "wege", ale też dla wszystkich, którzy rozkręcają się w kuchni i szukają inspiracji, fajnych i sprawdzonych pomysłów - opowiada. Zapewnia, że wszystkie proponowane przez niego przepisy są autorskie, proste, ze składnikami, które łatwo zdobyć w większości supermarketów. Sekretem dobrej potrawy jest - jego zdaniem - przyprawianie i dobre jakościowo składniki. - Nie warto kupować najtańszych produktów, ale sprawdzone - radzi. - Czasem kilka groszy robi dużą różnicę - podkreśla.
W roli głównej tofu
Jego druga książka to "Totalne tofu". Ser powstający z mleka sojowego ze względu na dużą zawartość białka jest świetnym zamiennikiem mięsa dla wegan. - Można z niego zrobić totalnie wszystko - tłumaczy tytuł swojej publikacji.
- Ja bardzo często marynuję tofu, które jest jak gąbka, więc nasiąknie marynatą z przyprawami, które lubimy. Potem wrzucam na patelnie, można też piec, gotować czy jeść na surowo, używać do nadzienia pierogów, naleśników, przyrządzić jak nam tylko wyobraźnia podpowiada - zachęca.
Roślinożercy
Konrad przeszedł na dietę roślinną 10 lat temu. Dziś jest jej fanem i propagatorem. Na
weganizm - za jego namową - przechodziły prawie wszystkie kolejne jego dziewczyny. - Tylko żona jest oporna - śmieje się. Ale są świeżo upieczonym małżeństwem, więc się nie poddaje, szczególnie, że to on gotuje w domu. W ich lodówce mięsa nie ma, małżonka zjada go czasem na mieście.
Do diety wegańskiej przekonała się mama Konrada i siostra. - Tata, który pracuje notabene w rodzinnych zakładach mięsnych, mięso je, ale moje wegańskie potrawy bardzo lubi - zaznacza bloger.
- Kuchnia wegańska jest na tyle różnorodna, że nie ma problemu, żeby coś smakowicie zjeść. To tylko kwestia przyzwyczajenia - przekonuje. - Soja w Polsce i w całej Europie jest bez GMO, jest bezpieczna - dodaje. - Ta z GMO przeznaczana jest na paszę dla zwierząt. Paradoksalnie zjadają ją więc ci, którzy jedzą mięso - śmieje się.
Od samochodu do wege
Przyznaje, że weganinem został przez przypadek. - Migałem się przez zrobieniem prawo jazdy, bałem się, ale rodzicom tłumaczyłem, że nie chcę jeździć samochodem, bo zostawiają ślad węglowy. Wtedy mama przyniosła mi artykuł, z którego wynikało, że samochody na świecie mają o wiele mniejszy wpływ na zanieczyszczenie środowiska, niż produkcja mięsa - opowiada. Artykuł był o tym, że w Ameryce Południowej wycina się lasy tropikalne pod soję modyfikowaną genetycznie, która potrzebna jest dla zwierząt hodowanych dla mięsa. Indianie z tych terenów są wysiedlani, działają tam mafie. Tak to mną wstrząsnęło, że przestałem jeść mięso - tłumaczy. Proces od rośliny do kawałka mięsa jest bardzo długi i bolesny dla środowiska. - Ile kalorii musi spożyć zwierzę, żeby urosło i było przeznaczone do uboju. Potem koszty przetwarzania, transportu. Nie wspomnę już o cierpieniach tych zwierząt - mówi.
Warto być wege
Przekonuje, że wege warto być także dla swojego zdrowia. Jako argument podaje też czas sporządzania potraw, te roślinne przygotowuje się o wiele szybciej niż mięsne. - Większość moich dań przygotowuję do pół godziny - podkreśla. - Ważne jednak, by dieta była zbilansowana i urozmaicona - mówi weganin z 10-letnim stażem. Weganie powinni też suplementować witaminę B12, której w produktach roślinnych nie ma, choć jest dodawana przez producentów na przykład do mleka roślinnego.
Jeszcze będąc na studiach namówił tatę, by założyć w Nowym Targu wegański Bar Łan, który działał przez dwa lata. Przed pandemią panowie go zamknęli. - Wtedy byłem za młody do takiego biznesu, nie miałem doświadczenia, ceny były niedoszacowane - tłumaczy. Zdradza, że znowu chce założyć wegańską restaurację, ale tym razem w centrum Nowego Targu.
Czy będzie dla kogo? Przyznaje, że w stolicy Podhala zna tylko kilku wegan. Twierdzi, że go to nie przeraża, bo jego kuchnia jest tak pyszna i różnorodna, że mięsożercy też będą do niego wpadać.
W restauracji Bar Łan jadali wszyscy. Weganie, wegetarianie, mięsożercy. Regularnie zamawiali od nas obiady urzędnicy, adwokaci, fizjoterapeuci, czy nawet robotnicy. Ta kuchnia jest dla każdego, kto szuka urozmaicenia!
- Poprzednio prowadząc bloga Blendman.pl zarabiałem dzięki reklamom jak na etacie. Teraz przebieram już w propozycjach, nie biorę wszystkiego, nie zależy mi już tak na reklamach, skupiłem się bardziej na promocji moich książek i hobbystycznym prowadzeniu nowego bloga PrzepisyDlaZielonych.pl. Zacząłem blog traktować jak dodatek - opowiada.
Na razie pracuje na etacie. Liczy, że już niedługo będzie serwować góralom wegańskie potrawy we własnej restauracji.
-
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
DZIAŁKA BUDOWLANA - ŁOPUSZNA, uzbrojona, z widokiem na góry. 506 525 884. -
SPRZEDAŻ | maszyny, narzędzia
ROZRZUTNIK OBORNIKA POLSKI 3.5T, ZBIERAK DO SIANA POLSKI T10 z hydraulicznym podnoszeniem. 693 206 403. -
USŁUGI | budowlane
BUDOWY OD PODSTAW, KRYCIE DACHÓW, ELEWACJE. 693 206 403. -
USŁUGI | budowlane
ADAPTACJA STRYCHÓW, REMONTY, ŁAZIENKI, WYKOŃCZENIA WNĘTRZ. 693 206 403. -
PRACA | dam
PRACA W RESTAURACJI W ZAKOPANEM DLA UCZNIÓW, STUDENTÓW W OKRESIE 26.12.2024r. do 02.01.2025r. wynagrodzenie 2950zł na rękę. 601 533 566, 18 20 64 305 -
PRACA | dam
RESTAURACJA W ZAKOPANEM ZATRUDNI OSOBY DO PRACY W KUCHNI. Praca stała lub na sezon. 601 533 566, 18 20 64 305 -
PRACA | dam
RESTAURACJA W ZAKOPANEM ZATRUDNI OSOBĘ NA STANOWISKO: ZMYWAK/OBIERAK. Praca stała lub sezonowa. 601 533 566, 18 20 64 305 -
PRACA | dam
Biuro podróży wycieczek jednodniowych poszukuje pracownika do zapisywania klientów na kuligi. Praca sezonowa w Zakopanem. Wynagrodzenie do ustalenia indywidualnie: dzienne, miesięczne, od zapisanych osób. Kontakt pod numerem +48 606 286 379. 606286379 biuro@hawrantravel.pl
Tel.: 606286379 -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
Do wynajęcia LOKAL 50 m2 (pod zakład fryzjerski lub pod inna działalność) oraz LOKAL 25 m2 - I piętro - Łapsze Niżne, Delikatesy "Centrum". 504 230 942. -
MOTORYZACJA | sprzedaż
MITSHUBISHI OUTLANDER 2,2 DI-D, 4X4, r.p.2014, przebieg 224 tys. km, I właściciel, bogata wersja Intense Plus, dodatkowo kpl. kół zimowych z felgami, zdejmowany hak,oryginalny bagażnik dachowy. 605 564 270. -
SPRZEDAŻ | różne
OPAŁ BUK SUCHY. 609 927 174. -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
DWUPOZIOMOWE MIESZKANIE NA CYRHLI, 40 m, 650.000 - 607 506 428. -
USŁUGI | inne
WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098. -
SPRZEDAŻ | różne
Sprzedam PUCH I PIERZE. 18 27 55 865. -
USŁUGI | budowlane
BUDOWY DOMÓW OD PODSTAW, DACHY, ELEWACJE. 608 729 122. -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
Sprzedam 2 HEKTARY POLA i DZIAŁKĘ 20 AR. 505 429 375. -
PRACA | dam
Hotel Jawor w Zawoi zatrudni osoby na stanowisku kucharz. Stawka 35-40 zł/h. 607630923 www.hotel-jawor.pl marek@jama-tur.pl
Tel.: 607630923 -
PRACA | dam
Zatrudnię ASYSTENTKĘ STOMATOLOGICZNĄ/HIGIENISTKĘ. Zakopane. 604 232 488. -
PRACA | dam
Stacja Narciarska Polana Szymoszkowa zatrudni na sezon zimowy do pracy w gastronomii: - PIZZERÓW, - BARMANKI, - BUFETOWE, - POMOCE KUCHENNE, - OSOBY NA ZMYWAK, - OSOBY DO SPRZĄTANIA SALI. Kontakt osobisty pod nr tel.: 693 319 707 -
SPRZEDAŻ | różne
Sprzedam GOBELIN - pejzaż zimowy - (145/80). TORBY JUHASKIE. Tel. 793 887 893 -
SPRZEDAŻ | różne
NOWE KILIMY RĘCZNIE TKANE (z owczej wełny). Wzór: jarzębina (60/80). Tel. 793 887 893 -
BIZNES
Sprzedam tanio - z wypożyczalni NARTY, BUTY I KIJKI. 662 370 510. -
USŁUGI | budowlane
MALOWANIE DACHÓW I ELEWACJI. 602 882 325. -
SPRZEDAŻ | różne
DREWNO KOMINKOWE. 501 577 105. -
USŁUGI | budowlane
OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.