2024-12-25 20:30:48
Nowy Targ
Wege góral
Świetnym kucharzem został, bo chciał mieś asa w rękawie podczas podrywania dziewczyn. Weganem, bo... bał się zrobić prawa jazdy. Dziś Konrad Budzyk jest popularnym blogerem i autorem książek kucharskich, które są bestselerami.
- Temat gotowania pojawił się u mnie w liceum. Chciałem mieć jakiegoś asa w rękawie, jeśli chodzi o dziewczyny. Do sportu zawsze miałem dwie lewe nogi, tak więc zacząłem się zastanawiać, co lubię i w czym mógłbym być dobry. Jedzenie i programy kulinarne zawsze mnie pochłaniały, więc postawiłem na gotowanie. Wiadomo, przez żołądek do serca - opowiada o początkach swojej pasji. W liceum już zaczął prowadzić swój pierwszy blog. - Wtedy jeszcze byłem mięsożercą - wspomina.
Po maturze zaczął studiować dietetykę w Krakowie, jednocześnie zaczął pracę w jednej z restauracji wegańskich. Z czasem nie tylko sam przeszedł na dietę roślinną, ale zaczął wprowadzać w lokalu swoje autorskie przepisy. - Ludzie chwalili jedzenie, ale nie osobę, która za tym stała. Wtedy wpadłem na pomysł, że założę swój blog, na którym będę dzielić się swoimi wegańskimi potrawami - wspomina Konrad.
Blendman z Nowego Targu
Tak w 2016 r. powstał blog Blendman. - Jestem fanem past, a do nich niezbędny jest blender, większość proponowanych przeze mnie przepisów była z użyciem tego urządzenia - opowiada.
- Tajemnicą dobrego hummusu jest dobrze ugotowana ciecierzyca albo wzięta z puszki i odpowiednia ilość przypraw. Ważne, żeby do pasty dodać lodowatej wody albo kostkę lodu - radzi. - Warto eksperymentować ze smakami. Ja lubię dodać do niego pieczoną paprykę, suszone pomidory czy pieczoną dynię - zdradza.
Liczba obserwatorów jego bloga przeszła szybko jego największe oczekiwania. Oglądały go głównie kobiety w wieku od 20 do 60 lat. Po roku do Konrada zgłosiło się Wydawnictwo Znak i zaproponowało napisanie książki kucharskiej. Efektem tej współpracy była pierwsza publikacja "Hummusy i pasty", która okazała się bestsellerem, wydawnictwo namówiło go więc na kolejną. Tym razem bohaterem książki stało się tofu.
Blog dla zielonych
Z czasem nazwa bloga zaczęła mu przeszkadzać, chciał bardziej uniwersalną nazwę, więc go sprzedał, szczególnie, że ożenił się. Potrzebował pieniędzy na mieszkanie. Założył kolejnego bloga "przepisy dla zielonych", który dopiero rozkręca. - Dzielę się przepisami roślinnymi, głównie dla ludzi "wege", ale też dla wszystkich, którzy rozkręcają się w kuchni i szukają inspiracji, fajnych i sprawdzonych pomysłów - opowiada. Zapewnia, że wszystkie proponowane przez niego przepisy są autorskie, proste, ze składnikami, które łatwo zdobyć w większości supermarketów. Sekretem dobrej potrawy jest - jego zdaniem - przyprawianie i dobre jakościowo składniki. - Nie warto kupować najtańszych produktów, ale sprawdzone - radzi. - Czasem kilka groszy robi dużą różnicę - podkreśla.
W roli głównej tofu
Jego druga książka to "Totalne tofu". Ser powstający z mleka sojowego ze względu na dużą zawartość białka jest świetnym zamiennikiem mięsa dla wegan. - Można z niego zrobić totalnie wszystko - tłumaczy tytuł swojej publikacji.
- Ja bardzo często marynuję tofu, które jest jak gąbka, więc nasiąknie marynatą z przyprawami, które lubimy. Potem wrzucam na patelnie, można też piec, gotować czy jeść na surowo, używać do nadzienia pierogów, naleśników, przyrządzić jak nam tylko wyobraźnia podpowiada - zachęca.
Roślinożercy
Konrad przeszedł na dietę roślinną 10 lat temu. Dziś jest jej fanem i propagatorem. Na
weganizm - za jego namową - przechodziły prawie wszystkie kolejne jego dziewczyny. - Tylko żona jest oporna - śmieje się. Ale są świeżo upieczonym małżeństwem, więc się nie poddaje, szczególnie, że to on gotuje w domu. W ich lodówce mięsa nie ma, małżonka zjada go czasem na mieście.
Do diety wegańskiej przekonała się mama Konrada i siostra. - Tata, który pracuje notabene w rodzinnych zakładach mięsnych, mięso je, ale moje wegańskie potrawy bardzo lubi - zaznacza bloger.
- Kuchnia wegańska jest na tyle różnorodna, że nie ma problemu, żeby coś smakowicie zjeść. To tylko kwestia przyzwyczajenia - przekonuje. - Soja w Polsce i w całej Europie jest bez GMO, jest bezpieczna - dodaje. - Ta z GMO przeznaczana jest na paszę dla zwierząt. Paradoksalnie zjadają ją więc ci, którzy jedzą mięso - śmieje się.
Od samochodu do wege
Przyznaje, że weganinem został przez przypadek. - Migałem się przez zrobieniem prawo jazdy, bałem się, ale rodzicom tłumaczyłem, że nie chcę jeździć samochodem, bo zostawiają ślad węglowy. Wtedy mama przyniosła mi artykuł, z którego wynikało, że samochody na świecie mają o wiele mniejszy wpływ na zanieczyszczenie środowiska, niż produkcja mięsa - opowiada. Artykuł był o tym, że w Ameryce Południowej wycina się lasy tropikalne pod soję modyfikowaną genetycznie, która potrzebna jest dla zwierząt hodowanych dla mięsa. Indianie z tych terenów są wysiedlani, działają tam mafie. Tak to mną wstrząsnęło, że przestałem jeść mięso - tłumaczy. Proces od rośliny do kawałka mięsa jest bardzo długi i bolesny dla środowiska. - Ile kalorii musi spożyć zwierzę, żeby urosło i było przeznaczone do uboju. Potem koszty przetwarzania, transportu. Nie wspomnę już o cierpieniach tych zwierząt - mówi.
Warto być wege
Przekonuje, że wege warto być także dla swojego zdrowia. Jako argument podaje też czas sporządzania potraw, te roślinne przygotowuje się o wiele szybciej niż mięsne. - Większość moich dań przygotowuję do pół godziny - podkreśla. - Ważne jednak, by dieta była zbilansowana i urozmaicona - mówi weganin z 10-letnim stażem. Weganie powinni też suplementować witaminę B12, której w produktach roślinnych nie ma, choć jest dodawana przez producentów na przykład do mleka roślinnego.
Jeszcze będąc na studiach namówił tatę, by założyć w Nowym Targu wegański Bar Łan, który działał przez dwa lata. Przed pandemią panowie go zamknęli. - Wtedy byłem za młody do takiego biznesu, nie miałem doświadczenia, ceny były niedoszacowane - tłumaczy. Zdradza, że znowu chce założyć wegańską restaurację, ale tym razem w centrum Nowego Targu.
Czy będzie dla kogo? Przyznaje, że w stolicy Podhala zna tylko kilku wegan. Twierdzi, że go to nie przeraża, bo jego kuchnia jest tak pyszna i różnorodna, że mięsożercy też będą do niego wpadać.
W restauracji Bar Łan jadali wszyscy. Weganie, wegetarianie, mięsożercy. Regularnie zamawiali od nas obiady urzędnicy, adwokaci, fizjoterapeuci, czy nawet robotnicy. Ta kuchnia jest dla każdego, kto szuka urozmaicenia!
- Poprzednio prowadząc bloga Blendman.pl zarabiałem dzięki reklamom jak na etacie. Teraz przebieram już w propozycjach, nie biorę wszystkiego, nie zależy mi już tak na reklamach, skupiłem się bardziej na promocji moich książek i hobbystycznym prowadzeniu nowego bloga PrzepisyDlaZielonych.pl. Zacząłem blog traktować jak dodatek - opowiada.
Na razie pracuje na etacie. Liczy, że już niedługo będzie serwować góralom wegańskie potrawy we własnej restauracji.
Eskimosi to raczej słaby przykład bo jak do 40-stki dożyli to raczej szczęście mieli że nie zeszli na choroby serca z powodu diety bogatej w tłuszcze lub nie zabiły ich pasożyty z surowego mięsa / ryb (zdrowych) o których w ogóle nie wspominasz...
Wszystko z umiarem, boczek zjem raz na rok, wole tłustą rybkę, szynką dobrą nie pogardzę ale zieleniną również.
E idźze, idźze.
Ja jem mięso od 55 lat, i też żyję!. Jeszcze się nie otrułem, podobnie, jak kilka miliardów ludzi na świecie. Trujesz to się właśnie ty, przetworzoną i zmodyfikowaną genetycznie (tzw GMO) z supermarketu zieloną "żywnością" Ja na szczęście mieszkam na wsi i mam swoje, zdrowe produkty, od roślinnych po ziwwierzęce, z mięskiem włącznie. Mniam mniam.
Ciekawe co jedli Eskimosi i ludy z okolic koła podbiegunowego 100, 200, 500 lat temu, jak nie było restauracji wege górala, "Biedry" czy Lidla w których mogli by sobie kupić humus z mleka sojowego. Co prawda zimnej wody i lodu im nie brakowało, ale z zieleninką już było gorzej. A w zasadzie w ogóle brak. Ponadto przypominam, że weganin nie tylko nie jada mięsa, ale w ogóle żywności pochodzącej od zwierząt, a więc również mleka, jaj i produktów powstałych z tychże komponentów, jak sery, makarony etc. Ciekawe gdzie na kole podbiegunowym urośnie soja, sałata, inne zieleninki.
Obrażać należy, szczególnie idiotów, którzy w swoim szaleństwie usiłują zrobić weganami nie tylko swoje dzieci, ale nawet PSY!!! Bo i o takich debilizmach słyszałem!
A co do wpisu o Hani...
Moi znajomi mają dwoje dzieci w wieku 11 i 4 lat, które są weganami od urodzenia. Świetnie się chowają, mają wzorcowe wyniki badań krwi.
Wszystko zależy od mądrego stosowania żywienia. Chcesz jeść mięso, to się truj, twoja sprawa, natomiast nie obrażaj tych, którzy z różnych powodów tego nie robią.
-
SPRZEDAŻ | zwierzęta
KROWA. 18 26 597 56. -
SPRZEDAŻ | różne
MLEKO. 18 26 597 56. -
USŁUGI | budowlane
MALOWANIE DACHÓW I ELEWACJI. 602 882 325. -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
DOMEK LETNISKOWY W GORCACH. 515 503 494. -
MOTORYZACJA | sprzedaż
SKUTER SNIEŻNY POLARIS. SILNIK ŻUKOWSKI prawie nowy. 515 503 494. -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
Do wynajęcia MIESZKANIE, I piętro, Waksmund. 515 503 494. -
USŁUGI | inne
Zapraszamy do ZAKŁADU SZKLARSKIEGO ul.Kasprowicza 30f Zakopane (pl. składu AS). 668356633
Tel.: 668356633 -
PRACA | dam
PKL Horeca Sp. z o.o. jest Spółką wchodzącą w skład Grupy PKL, która oferuje całoroczny, kompleksowy zakres usług turystyczno-wypoczynkowych oraz posiada własną bazę noclegową i restauracyjną. Obecnie poszukujemy osoby na stanowisko: KOORDYNATOR ZESPOŁU DS. ROZLICZEŃ I ADMINISTRACJI. Miejsce pracy: Zakopane. CO BĘDZIE NALEŻEĆ DO TWOICH OBOWIĄZKÓW? - Koordynacja pracy zespołu rozliczeniowego, - Kontrola poprawności dokumentacji magazynowej i sprzedażowej, - Zarządzanie procesem zamknięcia miesiąca oraz rozliczaniem inwentaryzacji gastronomicznych (niezgodności, wdrażanie usprawnień), - Nadzór nad obsługą administracyjną Spółki, obiegiem i ewidencjonowaniem dokumentów, - Nadzór administracyjny nad umowami kierowanymi do podpisu, kontrola poziomu realizacji zawartych umów, - Nadawanie uprawnień i zarządzanie rolami użytkowników w systemach magazynowo-sprzedażowych, - Administrowanie bazy systemowej w zakresie indeksów, receptur i pozycji sprzedażowych, - Opracowywanie procedur i instrukcji, prowadzenie wewnętrznej księgi standardów, - Ścisła współpraca w obrębie działu, oraz z klientem wewnętrznym i zewnętrznym, - Tworzenie zestawień, porównań i raportów na zlecenie przełożonego. DOŁĄCZ DO NAS! Aplikuj przez: https://www.pkl.pl/post/koordynator-ds-rozliczen-i-administracji.html
WWW: https://www.pkl.pl/post/koordynator-ds-rozliczen-i-administracji.html -
NIERUCHOMOŚCI | pośrednictwo
Siewierski Nieruchomości ul. Br. Czecha 1, Zakopane. +48 18 20 66 129, +48 506 13 14 63 www.siewierski.pl -
NIERUCHOMOŚCI | kupno
Kupie Pilnie -Pensjonat w Zakopanym -tel 660797241 b12.pl. -
PRACA | dam
Zatrudnię KIEROWCĘ C+E na pracę po kraju ( poniedziałek - piątek). Praca na plandece. Kontakt 514 240 136, 691 758 882. -
SPRZEDAŻ | zwierzęta
Sprzedam konia czeskiego zimnokrwistego. Masc karogniady,przyjazny dla dzieci, jezdzil w zaprzęgu i siodle. WAŁACH. Prawie 3 lata. kontakt tylko telefoniczny 791818377. -
PRACA | dam
Skicontrol H.Martinczak.s.k.a. (Białka Tatrzańska) przedstawiciel na Polskę firmy SKIDATA, zatrudni: INFORMATYKA - SERWISANTA. Oferujemy: umowę o pracę, możliwość rozwoju zawodowego. Wymagania: znajomość rozwiązań IT, wykształcenie kierunkowe, doświadczenie na podobnym stanowisku, znajomość j.angielskiego, czynne prawo jazdy kat.B. Główne obowiązki: montaż i serwis systemu kontroli dostępu SKIDATA. CV prosimy przysłać na e-mail: praca@skicontrol.pl -
PRACA | dam
POTRZEBNA OPIEKUNKA DO 8-MIESIĘCZNEGO DZIECKA, 4-5 godzin dziennie. Zakopane. 692 278 855. -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
Oferujemy powierzchnię parkingową dla pojazdów osobowych/dostawczych/ciężarowych z możliwością składowania /przechowywania towaru, na monitorowanym obiekcie z własną stacja paliw. Przemysłowa dzielnica Nowego Targu blisko wjazdu na S7. Zapraszamy. Tel. 602 290 555 -
PRACA | dam
PIEKARNIA W ZAKOPANEM ZATRUDNI PIEKARZA. Na stałe, umowa. 602 759 709 -
PRACA | dam
Zatrudnię SPRZEDAWCZYNIĘ DO SKLEPU SPOŻYWCZEGO W ZAKOPANEM. 602 759 709 -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
Sprzedam DZIAŁKĘ W ŁAPSZACH WYŻNYCH (nr 2903, 2904, 2905). 572624414. -
USŁUGI | budowlane
USŁUGI BLACHARSKO-DEKARSKIE, KRYCIE I PRZEKRYCIA DACHÓW, KOMINY, BALKONY, RYNNY, GZYMSY, FASADY. 889 388 484. -
USŁUGI | budowlane
FLIZOWANIE, REMONTY, WYKOŃCZENIA. 882080371. -
USŁUGI | budowlane
KAMIENIARSTWO. 882080371. -
PRACA | dam
NIEMCY - murarz cieśla malarz ocieplenia spawacz elektryk kranista. 601-218-955 -
USŁUGI | budowlane
HYDRAULIK - 660 404 104. -
PRACA | szukam
KUCHARKA, POMOC KUCHENNA, POSPRZĄTAM. 796 358 958. -
USŁUGI | budowlane
PRACE WYSOKOŚCIOWE, MALOWANE DACHÓW, MALOWANIE ELEWACJI METODĄ NATRYSKOWĄ ORAZ KLASYCZNĄ. 537 160 398. -
KUPNO
Kupię LIMBĘ na pniu. 605 306 244 -
PRACA | dam
Praca na budowie - docieplenia, budowy od podstaw, wykończenia. Zakopane i okolice. tel. 500160574. 500160574
Tel.: 500160574 -
PRACA | dam
PRACA W SKLEPIE SPOŻYWCZYM - BUKOWINA TATRZAŃSKA - STOISKO MIĘSNO-WĘDLINIARSKIE. 609820250 as.stasik@op.pl
Tel.: 609820250 -
USŁUGI | inne
WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098. -
PRACA | dam
POSZUKUJEMY KANTORA DO UDZIAŁU W TRADYCYJNEJ MSZY ŚWIĘTEJ WSZECHCZASÓW. 697 718 044 -
USŁUGI | budowlane
OCIEPLANIE DOMÓW na materiałach wysokiej jakości. 787 479 002. -
SPRZEDAŻ | różne
DREWNO KOMINKOWE. 501 577 105. -
NIERUCHOMOŚCI | kupno
Kupię działkę na Podhalu GOTÓWKA!!! 600 404 554
Tel.: 600 -
USŁUGI | budowlane
CIEŚLA BLACHARZ, BUDOWA OD PODSTAW. 516 563 400. -
USŁUGI | budowlane
KAMIENIARSTWO, ELEWACJE, OGRODZENIA - WSZYSTKO Z KAMIENIA. 509 169 590. -
USŁUGI | budowlane
OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.