Reklama

2024-12-25 20:30:48

Reklama

Nowy Targ

Wege góral

Reklama

Świetnym kucharzem został, bo chciał mieś asa w rękawie podczas podrywania dziewczyn. Weganem, bo... bał się zrobić prawa jazdy. Dziś Konrad Budzyk jest popularnym blogerem i autorem książek kucharskich, które są bestselerami.

- Temat gotowania pojawił się u mnie w liceum. Chciałem mieć jakiegoś asa w rękawie, jeśli chodzi o dziewczyny. Do sportu zawsze miałem dwie lewe nogi, tak więc zacząłem się zastanawiać, co lubię i w czym mógłbym być dobry. Jedzenie i programy kulinarne zawsze mnie pochłaniały, więc postawiłem na gotowanie. Wiadomo, przez żołądek do serca - opowiada o początkach swojej pasji. W liceum już zaczął prowadzić swój pierwszy blog. - Wtedy jeszcze byłem mięsożercą - wspomina.

Po maturze zaczął studiować dietetykę w Krakowie, jednocześnie zaczął pracę w jednej z restauracji wegańskich. Z czasem nie tylko sam przeszedł na dietę roślinną, ale zaczął wprowadzać w lokalu swoje autorskie przepisy. - Ludzie chwalili jedzenie, ale nie osobę, która za tym stała. Wtedy wpadłem na pomysł, że założę swój blog, na którym  będę dzielić się swoimi wegańskimi potrawami - wspomina Konrad.

Blendman z Nowego Targu

Tak w 2016 r. powstał blog Blendman. - Jestem fanem past, a do nich niezbędny jest blender, większość proponowanych przeze mnie przepisów była z użyciem tego urządzenia - opowiada.

- Tajemnicą dobrego hummusu jest dobrze ugotowana ciecierzyca albo wzięta z puszki i odpowiednia ilość przypraw. Ważne, żeby do pasty dodać lodowatej wody albo kostkę lodu - radzi. - Warto eksperymentować ze smakami. Ja lubię dodać do niego pieczoną paprykę, suszone pomidory czy pieczoną dynię - zdradza.

Liczba obserwatorów jego bloga przeszła szybko jego największe oczekiwania. Oglądały go głównie kobiety w wieku od 20 do 60 lat. Po roku do Konrada zgłosiło się Wydawnictwo Znak i zaproponowało napisanie książki kucharskiej. Efektem tej współpracy była pierwsza publikacja "Hummusy i pasty", która okazała się bestsellerem, wydawnictwo namówiło go więc na kolejną. Tym razem bohaterem książki stało się tofu.

Blog dla zielonych

Z czasem nazwa bloga zaczęła mu przeszkadzać, chciał bardziej uniwersalną nazwę,  więc go sprzedał, szczególnie, że ożenił się. Potrzebował pieniędzy na mieszkanie. Założył kolejnego bloga "przepisy dla zielonych", który dopiero rozkręca.  - Dzielę się przepisami roślinnymi, głównie dla ludzi "wege", ale też dla wszystkich, którzy rozkręcają się w kuchni i szukają inspiracji, fajnych i sprawdzonych pomysłów - opowiada. Zapewnia, że wszystkie proponowane przez niego przepisy są autorskie, proste, ze składnikami, które łatwo zdobyć w większości supermarketów. Sekretem dobrej potrawy  jest - jego zdaniem - przyprawianie i dobre jakościowo składniki. - Nie warto kupować najtańszych produktów, ale sprawdzone - radzi. - Czasem kilka groszy robi dużą różnicę - podkreśla.

W roli głównej tofu

Jego druga książka to "Totalne tofu". Ser powstający z mleka sojowego ze względu na dużą zawartość białka jest świetnym zamiennikiem mięsa dla wegan. - Można z niego zrobić totalnie wszystko - tłumaczy tytuł swojej publikacji.

- Ja bardzo często marynuję tofu, które jest jak gąbka, więc nasiąknie marynatą z przyprawami, które lubimy. Potem wrzucam na patelnie, można też piec, gotować czy jeść na surowo, używać do nadzienia pierogów, naleśników, przyrządzić jak nam tylko wyobraźnia podpowiada - zachęca.

Roślinożercy

Konrad przeszedł na dietę roślinną 10 lat temu. Dziś jest jej fanem i propagatorem. Na

weganizm - za jego namową - przechodziły prawie wszystkie kolejne jego dziewczyny. - Tylko żona jest oporna - śmieje się. Ale są świeżo upieczonym małżeństwem, więc się nie poddaje, szczególnie, że to on gotuje w domu. W ich lodówce mięsa nie ma, małżonka zjada go czasem na mieście.

Do diety wegańskiej przekonała się mama Konrada i siostra. - Tata, który pracuje notabene w rodzinnych zakładach mięsnych, mięso je, ale moje wegańskie potrawy bardzo lubi  - zaznacza bloger.

- Kuchnia wegańska jest na tyle różnorodna, że nie ma problemu, żeby coś smakowicie zjeść. To tylko kwestia przyzwyczajenia - przekonuje. - Soja w Polsce i w całej Europie jest bez GMO, jest bezpieczna - dodaje. - Ta z GMO przeznaczana jest na paszę dla zwierząt. Paradoksalnie zjadają ją więc ci, którzy jedzą mięso - śmieje się.

Od samochodu do wege

Przyznaje, że weganinem został przez przypadek. - Migałem się przez zrobieniem prawo jazdy, bałem się, ale rodzicom tłumaczyłem, że nie chcę jeździć samochodem, bo zostawiają ślad węglowy. Wtedy mama przyniosła mi artykuł, z którego wynikało, że samochody na świecie mają o wiele mniejszy wpływ na zanieczyszczenie środowiska, niż produkcja mięsa - opowiada. Artykuł był o tym, że w Ameryce Południowej wycina się lasy tropikalne pod soję modyfikowaną genetycznie, która potrzebna jest dla zwierząt hodowanych dla mięsa. Indianie z tych terenów są wysiedlani, działają tam mafie. Tak to mną wstrząsnęło, że przestałem jeść mięso - tłumaczy. Proces od rośliny do kawałka mięsa jest bardzo długi i bolesny dla środowiska. - Ile kalorii musi spożyć zwierzę, żeby urosło i było przeznaczone do uboju. Potem koszty przetwarzania, transportu. Nie wspomnę już o cierpieniach tych zwierząt - mówi.

Warto być wege

Przekonuje, że wege warto być także dla swojego zdrowia. Jako argument podaje też czas sporządzania potraw, te roślinne przygotowuje się o wiele szybciej niż mięsne. - Większość moich dań przygotowuję do pół godziny - podkreśla. - Ważne jednak, by dieta była zbilansowana i urozmaicona - mówi weganin z 10-letnim stażem. Weganie powinni też suplementować witaminę B12, której w produktach roślinnych nie ma, choć jest dodawana przez producentów na przykład do mleka roślinnego.

Jeszcze będąc na studiach namówił tatę, by założyć w Nowym Targu wegański Bar Łan, który działał przez dwa lata. Przed pandemią panowie go zamknęli.    - Wtedy byłem za młody do takiego biznesu, nie miałem doświadczenia, ceny były niedoszacowane - tłumaczy. Zdradza, że znowu chce założyć wegańską restaurację, ale tym razem w centrum Nowego Targu.

Czy będzie dla kogo? Przyznaje, że w stolicy Podhala zna tylko kilku wegan. Twierdzi, że go to nie przeraża, bo jego kuchnia jest tak pyszna i różnorodna, że mięsożercy też będą do niego wpadać.

W restauracji Bar Łan jadali wszyscy. Weganie, wegetarianie, mięsożercy. Regularnie zamawiali od nas obiady urzędnicy, adwokaci, fizjoterapeuci, czy nawet robotnicy. Ta kuchnia jest dla każdego, kto szuka urozmaicenia!

- Poprzednio prowadząc bloga Blendman.pl zarabiałem dzięki reklamom jak na etacie. Teraz przebieram już w propozycjach, nie biorę wszystkiego, nie zależy mi już tak na reklamach, skupiłem się bardziej na promocji moich książek i hobbystycznym prowadzeniu nowego bloga PrzepisyDlaZielonych.pl. Zacząłem blog traktować jak dodatek -  opowiada.

Na razie pracuje na etacie. Liczy, że już niedługo będzie serwować góralom wegańskie potrawy we własnej restauracji.

Beata Zalot

Zostań Patronem Tygodnika Podhalańskiego.

Reklama
Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
efekty lewackiego zidiocenia 2024-12-25 21:01:13
3,5-letnia Hania trafiła w stanie ciężkim do szpitala w Zielonej Górze. Dziewczynka ważyła zaledwie 8 kilogramów. Do stanu dziecka przyczyniły się względy ideologiczne w zakresie odżywiania. Matka Hani jest weganką, która karmiła dziecko wyłącznie owocami. Nie jadło mięsa czyli białka. Ojciec dziewczynki jest byłym policjantem, sam nie odmawiał sobie mięsa.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    DZIAŁKA BUDOWLANA - ŁOPUSZNA, uzbrojona, z widokiem na góry. 506 525 884.
  • SPRZEDAŻ | maszyny, narzędzia
    ROZRZUTNIK OBORNIKA POLSKI 3.5T, ZBIERAK DO SIANA POLSKI T10 z hydraulicznym podnoszeniem. 693 206 403.
  • USŁUGI | budowlane
    BUDOWY OD PODSTAW, KRYCIE DACHÓW, ELEWACJE. 693 206 403.
  • USŁUGI | budowlane
    ADAPTACJA STRYCHÓW, REMONTY, ŁAZIENKI, WYKOŃCZENIA WNĘTRZ. 693 206 403.
  • PRACA | dam
    PRACA W RESTAURACJI W ZAKOPANEM DLA UCZNIÓW, STUDENTÓW W OKRESIE 26.12.2024r. do 02.01.2025r. wynagrodzenie 2950zł na rękę. 601 533 566, 18 20 64 305
  • PRACA | dam
    RESTAURACJA W ZAKOPANEM ZATRUDNI OSOBY DO PRACY W KUCHNI. Praca stała lub na sezon. 601 533 566, 18 20 64 305
  • PRACA | dam
    RESTAURACJA W ZAKOPANEM ZATRUDNI OSOBĘ NA STANOWISKO: ZMYWAK/OBIERAK. Praca stała lub sezonowa. 601 533 566, 18 20 64 305
  • PRACA | dam
    Biuro podróży wycieczek jednodniowych poszukuje pracownika do zapisywania klientów na kuligi. Praca sezonowa w Zakopanem. Wynagrodzenie do ustalenia indywidualnie: dzienne, miesięczne, od zapisanych osób. Kontakt pod numerem +48 606 286 379. 606286379 biuro@hawrantravel.pl
    Tel.: 606286379
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    Do wynajęcia LOKAL 50 m2 (pod zakład fryzjerski lub pod inna działalność) oraz LOKAL 25 m2 - I piętro - Łapsze Niżne, Delikatesy "Centrum". 504 230 942.
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    MITSHUBISHI OUTLANDER 2,2 DI-D, 4X4, r.p.2014, przebieg 224 tys. km, I właściciel, bogata wersja Intense Plus, dodatkowo kpl. kół zimowych z felgami, zdejmowany hak,oryginalny bagażnik dachowy. 605 564 270.
  • SPRZEDAŻ | różne
    OPAŁ BUK SUCHY. 609 927 174.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    DWUPOZIOMOWE MIESZKANIE NA CYRHLI, 40 m, 650.000 - 607 506 428.
  • USŁUGI | inne
    WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098.
  • SPRZEDAŻ | różne
    Sprzedam PUCH I PIERZE. 18 27 55 865.
  • USŁUGI | budowlane
    BUDOWY DOMÓW OD PODSTAW, DACHY, ELEWACJE. 608 729 122.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Sprzedam 2 HEKTARY POLA i DZIAŁKĘ 20 AR. 505 429 375.
  • PRACA | dam
    Hotel Jawor w Zawoi zatrudni osoby na stanowisku kucharz. Stawka 35-40 zł/h. 607630923 www.hotel-jawor.pl marek@jama-tur.pl
    Tel.: 607630923
  • PRACA | dam
    Zatrudnię ASYSTENTKĘ STOMATOLOGICZNĄ/HIGIENISTKĘ. Zakopane. 604 232 488.
  • PRACA | dam
    Stacja Narciarska Polana Szymoszkowa zatrudni na sezon zimowy do pracy w gastronomii: - PIZZERÓW, - BARMANKI, - BUFETOWE, - POMOCE KUCHENNE, - OSOBY NA ZMYWAK, - OSOBY DO SPRZĄTANIA SALI. Kontakt osobisty pod nr tel.: 693 319 707
  • SPRZEDAŻ | różne
    Sprzedam GOBELIN - pejzaż zimowy - (145/80). TORBY JUHASKIE. Tel. 793 887 893
  • SPRZEDAŻ | różne
    NOWE KILIMY RĘCZNIE TKANE (z owczej wełny). Wzór: jarzębina (60/80). Tel. 793 887 893
  • BIZNES
    Sprzedam tanio - z wypożyczalni NARTY, BUTY I KIJKI. 662 370 510.
  • USŁUGI | budowlane
    MALOWANIE DACHÓW I ELEWACJI. 602 882 325.
  • SPRZEDAŻ | różne
    DREWNO KOMINKOWE. 501 577 105.
  • USŁUGI | budowlane
    OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.
2024-12-26 08:00 Anioły pod Tatrami 2024-12-25 21:00 Świąteczne Zakopane z lotu ptaka 2024-12-25 20:30 Wege góral 1 2024-12-25 19:30 Luboń na Boże Narodzenie 2024-12-25 18:30 Snowtubing Piotra Toporowskiego to frajda nie tylko dla dzieci (WIDEO) 2024-12-25 18:00 Szczawnica zaprasza na sylwestrową zabawę w plenerze 1 2024-12-25 17:00 Tak posyłano życzenia 2024-12-25 15:59 Piękne widoki z Sarniej Skały. Nad Zakopanem morze chmur (WIDEO) 2024-12-25 15:00 Edward Nadarkiewicz: Chłopiec ze skrzydłami 2024-12-25 14:00 Krzysztof Ścierański Quartet w MCK 2024-12-25 12:59 Pierwsza kobieta, która opisała Tatry 2024-12-25 12:00 W weekend koncerty na Placu Niepodległości w Zakopanem 2024-12-25 10:59 Pasterka w Dzianiszu (WIDEO) 2024-12-25 10:00 Ciastka z narkotyczną niespodzianką 3 2024-12-25 09:00 Orawskie Roztoki składają świąteczne życzenia (WIDEO) 2024-12-25 02:16 Bohater szczególnej nocy 2024-12-24 21:00 Rodzinne kolędowanie Pilnych (WIDEO) 2024-12-24 20:00 Cygara prosto z Kuby od Ani Podczerwińskiej. To nasza Góralka Kubanka (WIDEO) 7 2024-12-24 19:30 Turyści szukają otwartych restauracji. Tylko nieliczne nie zostały wieczorem zamknięte (WIDEO) 3 2024-12-24 19:00 Nowy samochód już u strażaków z Ratułowa Górnego 2024-12-24 18:00 Kraków ma najpiękniejszą choinkę na świecie, ale tej w Rokicinach niczego nie brakuje 2024-12-24 17:00 Policjanci odwiedzili Kuchnię Brata Alberta w Zakopanem 2 2024-12-24 16:00 100 tys. stron za nami 2024-12-24 15:00 Estetyka kontra przywileje 1 2024-12-24 14:00 Zakręt grozy w Witowie, wczorajsza kolizja ciężarówki to szczyt lodowej góry 7 2024-12-24 12:59 Mężczyzna nie dawał oznak życia 3 2024-12-24 12:00 Wesołych, cudownych Świąt życzy Tygodnik i św. Mikołaj (WIDEO) 2 2024-12-24 11:00 Ostatnie zakupy, ostatnia taka Wigilia 3 2024-12-24 10:01 Wilija po staroświecku (WIDEO) 6 2024-12-24 08:59 W Zakopanem 10 cm śniegu, na Kasprowym 40, ale jeszcze sypie (WIDEO) 2024-12-24 08:00 Maniowy mają amfiteatr 2 2024-12-23 21:30 Budżet gminy Czarny Dunajec uchwalony jednogłośnie 2 2024-12-23 21:00 Do Świąt dwa dni, a turyści już przyjechali (WIDEO) 9 2024-12-23 20:30 Oto nasza pierwsza redakcja i pierwszy redaktor naczelny 3 2024-12-23 19:55 Dachowanie w Bustryku 2 2024-12-23 19:43 Zgubiono portfel, dla uczciwego znalazcy będzie nagroda 2024-12-23 19:00 Podzielcie się z nami wspomnieniami. Michał tak ten czas pamięta. 5 2024-12-23 18:30 Życzenia od burmistrza Zakopanego (Wideo) 13 2024-12-23 17:30 Nie chcą dewelopera 11 2024-12-23 16:35 Wyprawa GOPR po turystę z urazem pachwiny 2024-12-23 16:30 Młodzi Japończycy w Szaflarach 2024-12-23 15:32 Jechał za szybko wieczorową porą, niszcząc blisko dziewięć metrów ogrodzenia i auto 2 2024-12-23 14:30 Lodowisko w Nowym Targu cieszy się dużą popularnością 2024-12-23 14:07 Szkoła Cechu Rzemiosł Różnych na Jarmarku Bożonarodzeniowym w Zakopanem 2024-12-23 13:55 Nowe miejsce do robienia pamiątkowych zdjęć 8 2024-12-23 13:00 Kolędowanie u stóp Giewontu 2024-12-23 12:54 Dziś w nocy policja zatrzymała pijanego kierowcę mercedesa 5 2024-12-23 12:30 Coraz bardziej zimowo w Tatrach i Zakopanem. Wzrosło zagrożenie lawinami 2024-12-23 11:35 Poszukiwana od września listem gończym, oszustka wpadła na Szymonach 12 2024-12-23 11:15 Nocny pożar w Pieniążkowicach
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama