2024-12-25 20:30:48

Nowy Targ

Wege góral

Reklama

Świetnym kucharzem został, bo chciał mieś asa w rękawie podczas podrywania dziewczyn. Weganem, bo... bał się zrobić prawa jazdy. Dziś Konrad Budzyk jest popularnym blogerem i autorem książek kucharskich, które są bestselerami.

- Temat gotowania pojawił się u mnie w liceum. Chciałem mieć jakiegoś asa w rękawie, jeśli chodzi o dziewczyny. Do sportu zawsze miałem dwie lewe nogi, tak więc zacząłem się zastanawiać, co lubię i w czym mógłbym być dobry. Jedzenie i programy kulinarne zawsze mnie pochłaniały, więc postawiłem na gotowanie. Wiadomo, przez żołądek do serca - opowiada o początkach swojej pasji. W liceum już zaczął prowadzić swój pierwszy blog. - Wtedy jeszcze byłem mięsożercą - wspomina.

Po maturze zaczął studiować dietetykę w Krakowie, jednocześnie zaczął pracę w jednej z restauracji wegańskich. Z czasem nie tylko sam przeszedł na dietę roślinną, ale zaczął wprowadzać w lokalu swoje autorskie przepisy. - Ludzie chwalili jedzenie, ale nie osobę, która za tym stała. Wtedy wpadłem na pomysł, że założę swój blog, na którym  będę dzielić się swoimi wegańskimi potrawami - wspomina Konrad.

Blendman z Nowego Targu

Tak w 2016 r. powstał blog Blendman. - Jestem fanem past, a do nich niezbędny jest blender, większość proponowanych przeze mnie przepisów była z użyciem tego urządzenia - opowiada.

- Tajemnicą dobrego hummusu jest dobrze ugotowana ciecierzyca albo wzięta z puszki i odpowiednia ilość przypraw. Ważne, żeby do pasty dodać lodowatej wody albo kostkę lodu - radzi. - Warto eksperymentować ze smakami. Ja lubię dodać do niego pieczoną paprykę, suszone pomidory czy pieczoną dynię - zdradza.

Liczba obserwatorów jego bloga przeszła szybko jego największe oczekiwania. Oglądały go głównie kobiety w wieku od 20 do 60 lat. Po roku do Konrada zgłosiło się Wydawnictwo Znak i zaproponowało napisanie książki kucharskiej. Efektem tej współpracy była pierwsza publikacja "Hummusy i pasty", która okazała się bestsellerem, wydawnictwo namówiło go więc na kolejną. Tym razem bohaterem książki stało się tofu.

Blog dla zielonych

Z czasem nazwa bloga zaczęła mu przeszkadzać, chciał bardziej uniwersalną nazwę,  więc go sprzedał, szczególnie, że ożenił się. Potrzebował pieniędzy na mieszkanie. Założył kolejnego bloga "przepisy dla zielonych", który dopiero rozkręca.  - Dzielę się przepisami roślinnymi, głównie dla ludzi "wege", ale też dla wszystkich, którzy rozkręcają się w kuchni i szukają inspiracji, fajnych i sprawdzonych pomysłów - opowiada. Zapewnia, że wszystkie proponowane przez niego przepisy są autorskie, proste, ze składnikami, które łatwo zdobyć w większości supermarketów. Sekretem dobrej potrawy  jest - jego zdaniem - przyprawianie i dobre jakościowo składniki. - Nie warto kupować najtańszych produktów, ale sprawdzone - radzi. - Czasem kilka groszy robi dużą różnicę - podkreśla.

W roli głównej tofu

Jego druga książka to "Totalne tofu". Ser powstający z mleka sojowego ze względu na dużą zawartość białka jest świetnym zamiennikiem mięsa dla wegan. - Można z niego zrobić totalnie wszystko - tłumaczy tytuł swojej publikacji.

- Ja bardzo często marynuję tofu, które jest jak gąbka, więc nasiąknie marynatą z przyprawami, które lubimy. Potem wrzucam na patelnie, można też piec, gotować czy jeść na surowo, używać do nadzienia pierogów, naleśników, przyrządzić jak nam tylko wyobraźnia podpowiada - zachęca.

Roślinożercy

Konrad przeszedł na dietę roślinną 10 lat temu. Dziś jest jej fanem i propagatorem. Na

weganizm - za jego namową - przechodziły prawie wszystkie kolejne jego dziewczyny. - Tylko żona jest oporna - śmieje się. Ale są świeżo upieczonym małżeństwem, więc się nie poddaje, szczególnie, że to on gotuje w domu. W ich lodówce mięsa nie ma, małżonka zjada go czasem na mieście.

Do diety wegańskiej przekonała się mama Konrada i siostra. - Tata, który pracuje notabene w rodzinnych zakładach mięsnych, mięso je, ale moje wegańskie potrawy bardzo lubi  - zaznacza bloger.

- Kuchnia wegańska jest na tyle różnorodna, że nie ma problemu, żeby coś smakowicie zjeść. To tylko kwestia przyzwyczajenia - przekonuje. - Soja w Polsce i w całej Europie jest bez GMO, jest bezpieczna - dodaje. - Ta z GMO przeznaczana jest na paszę dla zwierząt. Paradoksalnie zjadają ją więc ci, którzy jedzą mięso - śmieje się.

Od samochodu do wege

Przyznaje, że weganinem został przez przypadek. - Migałem się przez zrobieniem prawo jazdy, bałem się, ale rodzicom tłumaczyłem, że nie chcę jeździć samochodem, bo zostawiają ślad węglowy. Wtedy mama przyniosła mi artykuł, z którego wynikało, że samochody na świecie mają o wiele mniejszy wpływ na zanieczyszczenie środowiska, niż produkcja mięsa - opowiada. Artykuł był o tym, że w Ameryce Południowej wycina się lasy tropikalne pod soję modyfikowaną genetycznie, która potrzebna jest dla zwierząt hodowanych dla mięsa. Indianie z tych terenów są wysiedlani, działają tam mafie. Tak to mną wstrząsnęło, że przestałem jeść mięso - tłumaczy. Proces od rośliny do kawałka mięsa jest bardzo długi i bolesny dla środowiska. - Ile kalorii musi spożyć zwierzę, żeby urosło i było przeznaczone do uboju. Potem koszty przetwarzania, transportu. Nie wspomnę już o cierpieniach tych zwierząt - mówi.

Warto być wege

Przekonuje, że wege warto być także dla swojego zdrowia. Jako argument podaje też czas sporządzania potraw, te roślinne przygotowuje się o wiele szybciej niż mięsne. - Większość moich dań przygotowuję do pół godziny - podkreśla. - Ważne jednak, by dieta była zbilansowana i urozmaicona - mówi weganin z 10-letnim stażem. Weganie powinni też suplementować witaminę B12, której w produktach roślinnych nie ma, choć jest dodawana przez producentów na przykład do mleka roślinnego.

Jeszcze będąc na studiach namówił tatę, by założyć w Nowym Targu wegański Bar Łan, który działał przez dwa lata. Przed pandemią panowie go zamknęli.    - Wtedy byłem za młody do takiego biznesu, nie miałem doświadczenia, ceny były niedoszacowane - tłumaczy. Zdradza, że znowu chce założyć wegańską restaurację, ale tym razem w centrum Nowego Targu.

Czy będzie dla kogo? Przyznaje, że w stolicy Podhala zna tylko kilku wegan. Twierdzi, że go to nie przeraża, bo jego kuchnia jest tak pyszna i różnorodna, że mięsożercy też będą do niego wpadać.

W restauracji Bar Łan jadali wszyscy. Weganie, wegetarianie, mięsożercy. Regularnie zamawiali od nas obiady urzędnicy, adwokaci, fizjoterapeuci, czy nawet robotnicy. Ta kuchnia jest dla każdego, kto szuka urozmaicenia!

- Poprzednio prowadząc bloga Blendman.pl zarabiałem dzięki reklamom jak na etacie. Teraz przebieram już w propozycjach, nie biorę wszystkiego, nie zależy mi już tak na reklamach, skupiłem się bardziej na promocji moich książek i hobbystycznym prowadzeniu nowego bloga PrzepisyDlaZielonych.pl. Zacząłem blog traktować jak dodatek -  opowiada.

Na razie pracuje na etacie. Liczy, że już niedługo będzie serwować góralom wegańskie potrawy we własnej restauracji.

Beata Zalot

Zostań Patronem Tygodnika Podhalańskiego.

Reklama
Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
pee82 2024-12-26 20:12:10
@w odpowiedzi do Oli

Eskimosi to raczej słaby przykład bo jak do 40-stki dożyli to raczej szczęście mieli że nie zeszli na choroby serca z powodu diety bogatej w tłuszcze lub nie zabiły ich pasożyty z surowego mięsa / ryb (zdrowych) o których w ogóle nie wspominasz...

Wszystko z umiarem, boczek zjem raz na rok, wole tłustą rybkę, szynką dobrą nie pogardzę ale zieleniną również.
M86 2024-12-26 15:32:37
Wege gurol?
E idźze, idźze.
w odpowiedzi do Oli 2024-12-26 14:41:48
Ola, biedna mała Hania tylko 3 latka nie jadła mięsa, i.... ledwo uszła z życiem. Na taki genialny pomysł wpadli rodzice, szczególnie idiotka mamusia z wypranym przez lewacką ideologię mózgiem
Ja jem mięso od 55 lat, i też żyję!. Jeszcze się nie otrułem, podobnie, jak kilka miliardów ludzi na świecie. Trujesz to się właśnie ty, przetworzoną i zmodyfikowaną genetycznie (tzw GMO) z supermarketu zieloną "żywnością" Ja na szczęście mieszkam na wsi i mam swoje, zdrowe produkty, od roślinnych po ziwwierzęce, z mięskiem włącznie. Mniam mniam.
Ciekawe co jedli Eskimosi i ludy z okolic koła podbiegunowego 100, 200, 500 lat temu, jak nie było restauracji wege górala, "Biedry" czy Lidla w których mogli by sobie kupić humus z mleka sojowego. Co prawda zimnej wody i lodu im nie brakowało, ale z zieleninką już było gorzej. A w zasadzie w ogóle brak. Ponadto przypominam, że weganin nie tylko nie jada mięsa, ale w ogóle żywności pochodzącej od zwierząt, a więc również mleka, jaj i produktów powstałych z tychże komponentów, jak sery, makarony etc. Ciekawe gdzie na kole podbiegunowym urośnie soja, sałata, inne zieleninki.
Obrażać należy, szczególnie idiotów, którzy w swoim szaleństwie usiłują zrobić weganami nie tylko swoje dzieci, ale nawet PSY!!! Bo i o takich debilizmach słyszałem!
do Oli 2024-12-26 12:55:58
Nie uważasz, że człowiek sam powinien decydować o tym co ma jeść. Dziecka niestety nikt nie ochroni przed deb.lnymi rodzicami, jak w przypadku Hani i nie tylko, bo znam podobny przypadek. Dorosły może jeść trawę, ale dzieci czy to 4 czy 11 letnie uszanujemy i dajmy im poznać różnorodność w żywieniu. W dorosłym życiu sami zdecydują. Tyle w temacie!
ziemianin 2024-12-26 11:46:02
Dobrze być weganinem i mieć takie książki pod ręką. Bo jak przyjdzie bida to można te książki skonsumować.
Stasek 2024-12-26 08:35:58
Prawdziwy góral to je spyrke, chleje gorzołke, pierze babę by jej wątroba się nie stłuściła oraz chodzi do kościoła a nie pisze durnoty !
Ola 2024-12-26 07:09:18
Świetny pomysł. Nie jem mięsa od 30 lat i żyję, więc jeśli powstanie taka restauracja, będę jej stałą klientką.
A co do wpisu o Hani...
Moi znajomi mają dwoje dzieci w wieku 11 i 4 lat, które są weganami od urodzenia. Świetnie się chowają, mają wzorcowe wyniki badań krwi.
Wszystko zależy od mądrego stosowania żywienia. Chcesz jeść mięso, to się truj, twoja sprawa, natomiast nie obrażaj tych, którzy z różnych powodów tego nie robią.
jarząbek 2024-12-25 23:02:45
zielona .upa wołowa
efekty lewackiego zidiocenia 2024-12-25 21:01:13
3,5-letnia Hania trafiła w stanie ciężkim do szpitala w Zielonej Górze. Dziewczynka ważyła zaledwie 8 kilogramów. Do stanu dziecka przyczyniły się względy ideologiczne w zakresie odżywiania. Matka Hani jest weganką, która karmiła dziecko wyłącznie owocami. Nie jadło mięsa czyli białka. Ojciec dziewczynki jest byłym policjantem, sam nie odmawiał sobie mięsa.

Reklama
  • SPRZEDAŻ | zwierzęta
    KROWA. 18 26 597 56.
  • SPRZEDAŻ | różne
    MLEKO. 18 26 597 56.
  • USŁUGI | budowlane
    MALOWANIE DACHÓW I ELEWACJI. 602 882 325.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    DOMEK LETNISKOWY W GORCACH. 515 503 494.
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    SKUTER SNIEŻNY POLARIS. SILNIK ŻUKOWSKI prawie nowy. 515 503 494.
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    Do wynajęcia MIESZKANIE, I piętro, Waksmund. 515 503 494.
  • USŁUGI | inne
    Zapraszamy do ZAKŁADU SZKLARSKIEGO ul.Kasprowicza 30f Zakopane (pl. składu AS). 668356633
    Tel.: 668356633
  • PRACA | dam
    PKL Horeca Sp. z o.o. jest Spółką wchodzącą w skład Grupy PKL, która oferuje całoroczny, kompleksowy zakres usług turystyczno-wypoczynkowych oraz posiada własną bazę noclegową i restauracyjną. Obecnie poszukujemy osoby na stanowisko: KOORDYNATOR ZESPOŁU DS. ROZLICZEŃ I ADMINISTRACJI. Miejsce pracy: Zakopane. CO BĘDZIE NALEŻEĆ DO TWOICH OBOWIĄZKÓW? - Koordynacja pracy zespołu rozliczeniowego, - Kontrola poprawności dokumentacji magazynowej i sprzedażowej, - Zarządzanie procesem zamknięcia miesiąca oraz rozliczaniem inwentaryzacji gastronomicznych (niezgodności, wdrażanie usprawnień), - Nadzór nad obsługą administracyjną Spółki, obiegiem i ewidencjonowaniem dokumentów, - Nadzór administracyjny nad umowami kierowanymi do podpisu, kontrola poziomu realizacji zawartych umów, - Nadawanie uprawnień i zarządzanie rolami użytkowników w systemach magazynowo-sprzedażowych, - Administrowanie bazy systemowej w zakresie indeksów, receptur i pozycji sprzedażowych, - Opracowywanie procedur i instrukcji, prowadzenie wewnętrznej księgi standardów, - Ścisła współpraca w obrębie działu, oraz z klientem wewnętrznym i zewnętrznym, - Tworzenie zestawień, porównań i raportów na zlecenie przełożonego. DOŁĄCZ DO NAS! Aplikuj przez: https://www.pkl.pl/post/koordynator-ds-rozliczen-i-administracji.html
    WWW: https://www.pkl.pl/post/koordynator-ds-rozliczen-i-administracji.html
  • NIERUCHOMOŚCI | pośrednictwo
    Siewierski Nieruchomości ul. Br. Czecha 1, Zakopane. +48 18 20 66 129, +48 506 13 14 63 www.siewierski.pl
  • NIERUCHOMOŚCI | kupno
    Kupie Pilnie -Pensjonat w Zakopanym -tel 660797241 b12.pl.
  • PRACA | dam
    Zatrudnię KIEROWCĘ C+E na pracę po kraju ( poniedziałek - piątek). Praca na plandece. Kontakt 514 240 136, 691 758 882.
  • SPRZEDAŻ | zwierzęta
    Sprzedam konia czeskiego zimnokrwistego. Masc karogniady,przyjazny dla dzieci, jezdzil w zaprzęgu i siodle. WAŁACH. Prawie 3 lata. kontakt tylko telefoniczny 791818377.
  • PRACA | dam
    Skicontrol H.Martinczak.s.k.a. (Białka Tatrzańska) przedstawiciel na Polskę firmy SKIDATA, zatrudni: INFORMATYKA - SERWISANTA. Oferujemy: umowę o pracę, możliwość rozwoju zawodowego. Wymagania: znajomość rozwiązań IT, wykształcenie kierunkowe, doświadczenie na podobnym stanowisku, znajomość j.angielskiego, czynne prawo jazdy kat.B. Główne obowiązki: montaż i serwis systemu kontroli dostępu SKIDATA. CV prosimy przysłać na e-mail: praca@skicontrol.pl
  • PRACA | dam
    POTRZEBNA OPIEKUNKA DO 8-MIESIĘCZNEGO DZIECKA, 4-5 godzin dziennie. Zakopane. 692 278 855.
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    Oferujemy powierzchnię parkingową dla pojazdów osobowych/dostawczych/ciężarowych z możliwością składowania /przechowywania towaru, na monitorowanym obiekcie z własną stacja paliw. Przemysłowa dzielnica Nowego Targu blisko wjazdu na S7. Zapraszamy. Tel. 602 290 555
  • PRACA | dam
    PIEKARNIA W ZAKOPANEM ZATRUDNI PIEKARZA. Na stałe, umowa. 602 759 709
  • PRACA | dam
    Zatrudnię SPRZEDAWCZYNIĘ DO SKLEPU SPOŻYWCZEGO W ZAKOPANEM. 602 759 709
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Sprzedam DZIAŁKĘ W ŁAPSZACH WYŻNYCH (nr 2903, 2904, 2905). 572624414.
  • USŁUGI | budowlane
    USŁUGI BLACHARSKO-DEKARSKIE, KRYCIE I PRZEKRYCIA DACHÓW, KOMINY, BALKONY, RYNNY, GZYMSY, FASADY. 889 388 484.
  • USŁUGI | budowlane
    FLIZOWANIE, REMONTY, WYKOŃCZENIA. 882080371.
  • USŁUGI | budowlane
    KAMIENIARSTWO. 882080371.
  • PRACA | dam
    NIEMCY - murarz cieśla malarz ocieplenia spawacz elektryk kranista. 601-218-955
  • USŁUGI | budowlane
    HYDRAULIK - 660 404 104.
  • PRACA | szukam
    KUCHARKA, POMOC KUCHENNA, POSPRZĄTAM. 796 358 958.
  • USŁUGI | budowlane
    PRACE WYSOKOŚCIOWE, MALOWANE DACHÓW, MALOWANIE ELEWACJI METODĄ NATRYSKOWĄ ORAZ KLASYCZNĄ. 537 160 398.
  • KUPNO
    Kupię LIMBĘ na pniu. 605 306 244
  • PRACA | dam
    Praca na budowie - docieplenia, budowy od podstaw, wykończenia. Zakopane i okolice. tel. 500160574. 500160574
    Tel.: 500160574
  • PRACA | dam
    PRACA W SKLEPIE SPOŻYWCZYM - BUKOWINA TATRZAŃSKA - STOISKO MIĘSNO-WĘDLINIARSKIE. 609820250 as.stasik@op.pl
    Tel.: 609820250
  • USŁUGI | inne
    WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098.
  • PRACA | dam
    POSZUKUJEMY KANTORA DO UDZIAŁU W TRADYCYJNEJ MSZY ŚWIĘTEJ WSZECHCZASÓW. 697 718 044
  • USŁUGI | budowlane
    OCIEPLANIE DOMÓW na materiałach wysokiej jakości. 787 479 002.
  • SPRZEDAŻ | różne
    DREWNO KOMINKOWE. 501 577 105.
  • NIERUCHOMOŚCI | kupno
    Kupię działkę na Podhalu GOTÓWKA!!! 600 404 554
    Tel.: 600
  • USŁUGI | budowlane
    CIEŚLA BLACHARZ, BUDOWA OD PODSTAW. 516 563 400.
  • USŁUGI | budowlane
    KAMIENIARSTWO, ELEWACJE, OGRODZENIA - WSZYSTKO Z KAMIENIA. 509 169 590.
  • USŁUGI | budowlane
    OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.
2025-07-16 11:00 Dziękują za każdą kroplę krwi oddaną ich córce, warto ratować życie i zdrowie ludzi w potrzebie (WIDEO) 2025-07-16 10:35 Kremy orzechowe w kuchni świata: 7 międzynarodowych przepisów 2025-07-16 10:00 Oko w oko z niedźwiedzicą, mieszkańcy Jaszczurówki, Chłabówki i okolic mają problem (WIDEO) 2025-07-16 09:00 Kasprowy Wierch tonie w chmurach, jest szansa na przejaśnienia 2025-07-16 08:00 OCHO Festiwal po raz piąty 2025-07-15 22:23 Zmarł Marian Kuchta 2025-07-15 22:00 Nocna akcja w Tatrach Słowackich 2025-07-15 21:30 Winne były oscypki 3 2025-07-15 21:00 Co robił leśniczy z Morskiego Oka w weekend? (WIDEO) 2025-07-15 20:32 AKTUALIZACJA. Czy ktoś poznaje swojego pieska? 2025-07-15 20:00 Zmodernizowany Orlik w Szczawnicy 2025-07-15 19:00 Utrudnienia na szlaku na Halę Gąsienicową 2025-07-15 18:30 Spotkanie poświęcone wyjątkowej korespondencji trojga niezwykłych postaci 2025-07-15 18:00 Ktoś tu dymi 1 2025-07-15 17:30 Jubileuszowe Poroniańskie Lato 2025-07-15 17:00 Małopolscy sportowcy przywieźli z Pragi 13 medali Mistrzostw Europy 2025 2025-07-15 16:30 "Nase Hanki i koleżanki". Spotkanie wyjątkowych kobiet z Podhala 2025-07-15 16:15 Znów zanieczyszczona woda płynie w kranach, gmina podstawia beczkowóz 7 2025-07-15 16:01 Wspólne ćwiczenia jednostek OSP 2025-07-15 15:30 Prowadził samochód po pijanemu 2025-07-15 15:18 Czy kubki Stanley można myć w zmywarce? 2025-07-15 15:00 Bezpłatne przejazdy nad Morskie Oko dla niepełnosprawnych 2 2025-07-15 14:00 Ukradł rower, długo się nim nie ucieszył 2 2025-07-15 13:31 Miłość Ci wszystko wypaczy 2025-07-15 13:00 Nowotarscy policjanci zatrzymali włamywacza 2025-07-15 12:48 Zmarł Michał Kuźmicz, znany na Podhalu adwokat 5 2025-07-15 12:30 Letnie wieczory z muzyką 2025-07-15 12:00 Nowe stowarzyszenie pod Giewontem - Dzieci są darem 2025-07-15 11:30 Słowa - obraz wewnętrzny. Wernisaż w nowotarskich Jatkach 2025-07-15 11:00 Na przystań flisacką przez Dębno 2 2025-07-15 10:00 Od południa mogą wystąpić burze 2025-07-15 09:00 Swastyka na Skibówkach (WIDEO) 57 2025-07-15 07:59 Nocny pożar w Nowem Bystrem 1 2025-07-14 21:00 Kiedy przyjedzie, czyli dostęp do rozkładu jazdy w telefonie 5 2025-07-14 20:00 Nie dokarmiaj dzikich zwierząt, nawet jeśli same domagają się jedzenia 1 2025-07-14 19:00 Kolejne podrzucone na przystanek worki z odpadami i kolejny mandat dla śmieciarza 2 2025-07-14 18:00 Tu potrzebna była siła w nogach 2025-07-14 17:00 Atrakcje Gorącego Potoku czekają na mieszkańców Rabki 3 2025-07-14 16:00 Ukradł rower strażakowi (WIDEO) 4 2025-07-14 14:44 Wypadek rowerzysty, poszkodowany przetransportowany śmigłowcem TOPR 2025-07-14 14:00 Muzyczny zawrót głowy na tarasie (ZDJĘCIA, WIDEO) 2025-07-14 13:00 O bezpieczeństwie w górach 2025-07-14 12:00 Organy się budzą do życia (WIDEO) 2025-07-14 11:30 We wtorek przerwy w dostawie wody w Zakopanem 2025-07-14 11:00 Kontemplowanie Babiej Góry 1 2025-07-14 10:00 Trzeci festiwalowy koncert: Mike del Ferro - Kacper Smoliński Quartet 2025-07-14 09:00 "Jerzy Kolecki. Malarz w teatrze lalek". Wernisaż w Rabciu 2025-07-14 08:00 Oazowicze w Ludźmierzu 1 2025-07-13 21:29 31 lat Cafe Piano (Wideo) 2 2025-07-13 21:00 Bianka Rolando i "Nasze Zakopane" zgarnęły Nagrodę Literacką Zakopanego 1
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2025-07-16 08:33 1. Że o hugo bossie nie wspomnę, szyjącym mundury dla ss, abwehry, hj i praktycznie wszystkich innych formacji mundurowych dla nazistów! 2025-07-16 08:26 2. Ludzie, na co Wam czysta woda, TĘŻNIA SOLANKOWA to projekt którego potrzebujemy, przywracający godność i ukazujący sprawczość naszych włodarzy. ZRID, zakopianka i asfalt na kamieńcu, a na wsi syf i brudne, zapiaskowane po zimie chodniki... Impreza, wszystkie łapy w górę. ( tylko kierowcy poszukajmy) 2025-07-16 06:27 3. Do klikuszowion Czasem warto pomyśleć zanim coś się napisze 2025-07-16 01:27 4. Partnerski Sopot - inna planeta. 1 lipca rozpoczął się generalny remont przelotowej ulicy Sopotu Alei Niepodległości. Stopień skomplikowania prac duży - 4-pasmowa jezdnia, transport publiczny autobus + trolejbus. Koszt (świadczący o zakresie prac): Sopot ok 5,7 mln zł, Zakopane ok 3,3 mln zł. Długość remontowanego odcinka ulicy: Sopot ok 700m, Zakopane ok 800m. Planowany czas remontu: Sopot 80 dni, Zakopane ponad 365 dni. Info na temat remontu, wraz z uzasadnieniem wyboru terminu, zamieszczone przez Urząd Miasta Sopot: https://www.sopot.pl/aktualnosc/12420/remont-odcinka-al-niepodleglosci-w-sopocie-od-1-lipca-zmiany-w-organizacji-ruchu 2025-07-16 00:22 5. Male sprostowanie Tylus. Chodzi tu bardziej o te rzesze frustratow z po - wyborczej lobotomii(w politycznym sensie), ktorzy maja teraz nadwatlone funkcje kognitywne i nie moga odnalezc realnych punktow odniesienia w polu widzenia. Zwykle odnosi sie to tylko do kodziarzy i im podobnych. To niepokojace zjawisko sie rozrasta i TPN stara sie jakos ogarnac sytuacje. 2025-07-16 00:00 6. Dzisiaj 615 rocznica Bitwy pod Grunwaldem. Jakoś nie słyszałem o wystawie "Nasi chłopcy pod Grunwaldem". Doniesień medialnych o rocznicy brak. Nie ma państwowych obchodów. Za to jest nagonka na Polaków w obronie narodu wybranego. Czyżby Polska już nie istniała? 2025-07-15 23:18 7. Jedni sraj...drudzy piją. A władza się przygląda. 2025-07-15 23:03 8. GRZEGORZ BRAUN | JAN POSPIESZALSKI ROZMAWIA #111 2025-07-15 22:47 9. No albo zdjęcie roweru byście dali. Żeby znaleźć łatwiej było .A nie ze news dajecie a potem nic 2025-07-15 22:41 10. Rozgonić do sprzątaczki to towarzystwo wzajemnej adoracji.
2025-06-22 01:24 1. Wzbogacony o 8 kolejnych budynków:):):) Wzbogacony:):):) 2025-06-22 00:36 2. A, czyli wyrżnąć drzewa i walnąć betonowe kloce tak jak już Radisson zrobił na miejscu przepięknego Modrzejowa, który powinien być muzeum, a rozjechały go spychacze. Brawo! Oby tak dalej, zalejemy betonem wszystką zieleń, dziedzictwo wyburzyć. Lepiej się zaborcy obchodzili z polskim krajobrazem i architekturą niż deweloperzy. 2025-06-12 19:04 3. Dla wielu osób za drogo, może by tak pomyśleć o zniżce dla mieszkańców? 2025-05-19 17:33 4. Jan mnie tam tyz zabrakło bo kosula w krate mi nie wyschła... miałem portki na posek zapinane ... rekonesans taki a sztuka "Ulice Jerozolimy " , Ulice pise się z duzej litery pamiytej .se tło .. i suchej co powiado doktor ... sztuk pięknych... 2025-04-24 10:37 5. Tylko na zdjęciach i w realu pusto przez fatalny dojazd do Szczawnicy. Stać w korku I niszczyć zawieszenie, to średnia przyjemność. 2025-04-02 12:01 6. A co na to czorne misie? Te brązowe tyż złe mogą być. 2025-03-28 12:31 7. Co Palace ma wspólnego z Wyklętymi. Ktoś chyba pomylił wątki i miejsca. Czyżby nowy starosta bał się OGNIA ? 2025-03-18 00:29 8. No i teraz wreszcie będzie prawo i sprawiedliwość. 2025-03-12 11:25 9. Na spotkaniu zabrakło schorowanego już pana dra Ryszarda Dąbrowieckiego, który jest pasjonatem twórczości mistrza Hasiora. Wydał nawet o nim książkę pt. "Upadły Anioł- Rzecz o Władysławie Hasiorze" 2025-03-04 09:43 10. Ach ten nieszczęsny młotek. Rośnie w siłę nasza ideologiczna brać
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama