Reklama

2009-04-21 10:01:22

Reklama

Pierwszorzędna katolicka piekarnia parowa

Kiedy ponad sto lat temu Władysław Daniec założył piekarnię, nie przypuszczał, że jego firma na trwałe wpisze się w historię Zakopanego. Dziś pieczywo od Dańca cieszy się sławą nie tylko wśród zakopiańczyków, ale również wśród przyjezdnych.

– Piekarnia nie jest największa w Zakopanem, ale za to z tradycjami – mówi Tomasz Chrzanowski, mąż właścicielki piekarni „Daniec” i prawnuczki założyciela Władysława Dańca. Jej pradziadek pochodził z Bochni. Po ukończeniu szkoły piekarskiej i otrzymaniu w 1889 roku tytułu mistrza piekarskiego popłynął statkiem do Ameryki, a że nie miał pieniędzy na bilet, ukrył się w kotłowni. – W Stanach w 1896 roku otrzymał obywatelstwo amerykańskie i pracował przez kilka lat w piekarni. Właściciel firmy piekarniczej bardzo go polubił. Nauczył go niemal wszystkiego, co dotyczyło wypieku pieczywa. Myślał, że Władek ożeni się z jego córką i stanie się jego spadkobiercą. Tymczasem najwyraźniej pradziadkowi nie spodobała się młoda Amerykanka i uciekł stamtąd – opowiada Tomasz Chrzanowski. Wrócił do Polski, a za zarobione pieniądze uruchomił w 1903 roku w Zakopanem własną piekarnię. Jak głosił napis była to „Pierwszorzędna katolicka piekarnia parowa” i mieściła się przy dzisiejszej ul. Orkana.

Pierwsze wzmianki o piekarni znajdują się w wydanej przez Nowy Targ Karcie Legitymacyjnej Pospolitego Ruszenia z 1915 roku, gdzie Władysław Daniec figuruje jako jej właściciel. W archiwum zachowała się też „Umowa o naukę”, sporządzona w 1926 roku, gdzie pradziadek występuje jako pracodawca. W Kalendarzu Piekarza Polskiego na 1932 rok istnieje informacja, że Władysław Daniec jest wiceprezesem Małopolskiego Związku Cechów Piekarzy.

Przy Kościeliskiej

W 1920 roku pradziadek przeniósł firmę do odkupionego od Żyda drewnianego domu, w którym wcześniej znajdowała się karczma. Dobudował do niego murowane zaplecze, gdzie znalazło się miejsce na wypiek pieczywa. Przy piekarni był też sklep i tak zostało do dzisiaj. Dodatkowo firmowe sklepy mieściły się przy ulicach – Krupówki, Chramcówki i Witkiewicza. – Na piekarni oraz firmowych dokumentach i reklamach znajdował się napis: „Pierwsza katolicka elektromechaniczna piekarnia i cukiernia Władysława Dańca”. Tu niemal cały przedwojenny handel był w rękach Żydów. Aż trudno uwierzyć, że dziadkowi udało się ten dom od Żyda kupić – zastanawia się Ernest Ruda, mąż Ewy, wnuczki Władysława Dańca. Po nim przejął piekarnię jego syn Ignacy, ojciec pani Ewy.

– Władysław miał piątkę dzieci – trzy córki i dwóch synów. Jeden z nich był moim teściem – wylicza pan Ernest, który świetnie poznał historię rodzinnej firmy swojej żony. Pochodzi z Zabrza i z zawodu jest muzykiem. Grał na klarnecie. Przez wiele lat jeździł z orkiestrą po świecie, a gdy piekarnię przejęła żona, pomagał jej w prowadzeniu rodzinnego interesu. Dziś jest już na emeryturze. – Z czasem majątek Władysława Dańca się powiększał. Miał udziały w szybach naftowych w Krośnie. Do niego należał hotel „Morskie Oko”, ale udziały w nim miała reszta rodziny, poza moją żoną – ciągnie opowieść. Założyciel piekarni zmarł w 1938 roku. Firmę przejął po nim syn Ignacy, który już jako chłopiec przyuczał się, pomagając ojcu. W pracy poznał swoją przyszłą żonę Annę, która przyjechała do Zakopanego za pracą. Dańcowie zatrudnili ją w charakterze ekspedientki w firmowym sklepie, ale z czasem znalazła tu swoją miłość.

Wybuchła druga wojna światowa. – Gdy do Zakopanego weszli Niemcy – czy się to teściowi podobało, czy nie – musiał piec dla niemieckiego wojska. Gdy pojawili się Rosjanie, trzeba było piec dla nich – tłumaczy pan Ernest.

Kiedyś u Dańców była też cukiernia. Podawano ciastka, rogaliki maślanie, lody o rozmaitych smakach. – Sprowadzało się czekoladę w blokach, którą trzeba było przerąbywać – przypomina sobie pani Ewa.

Odzyskana firma

Ignacy Daniec wybudował obok piekarni murowany budynek, znany pod nazwą „Gazduś”. Miał go połączyć z piekarnią, ale po wojnie wszystko Dańcom zabrano. W 1949 roku zakład piekarniczy musieli wydzierżawić PSS Społem. Ewa i Ernest Rudowie z dziećmi mieszkali na piętrze drewnianego domu. – W 1978 roku, zgodnie z postanowieniem sądu, nabyliśmy prawa spadkowe. Zostałam prawną właścicielką piekarni. Ale dopiero 10 lat później PSS Społem oddała nam zakład. Był w katastrofalnym stanie, kompletnie zdewastowany. Przez 4 następne lata doprowadzaliśmy go do stanu używalności, w większości własnymi siłami – wspomina pani Ewa, która nie miała wcale pewności, czy powinna przejąć piekarnię i zająć się wypiekiem pieczywa. – Wielokrotnie słyszałam, jak dawni klienci wspominali dobre pieczywo od Dańca. Namawiali mnie, abym znów uruchomiła firmę, ale nie wiedziałam, czy przy takiej konkurencji, jaka jest na rynku, nie splajtuję. Postawiłam wszystko na jedną kartę – wyjaśnia. Siedem lat temu piekarnię przejęła Beata, córka pani Ewy. – To już czwarte pokolenie Dańców, a już rośnie piąte, półtoraroczna wnuczka Julcia – cieszy się.

Tradycją jest, że piekarnia Dańca zamknięta jest w niedziele i święta. Tak było zawsze. Klienci to szanują. – Starsi wspominają jeszcze te lata, gdy pracowali tutaj dziadkowie mojej żony. Wśród klientów naszej piekarni jest mnóstwo osób, które kupują nasze pieczywo, bo kupowali u nas ich rodzice i dziadkowie – nie kryje zadowolenia Tomasz Chrzanowski. Pieczywo trafia też do niektórych zakopiańskich sklepów, pensjonatów i restauracji. Duże bochny chleba zamawiają właściciele karczm. Latem w pieczywo na cały tydzień zaopatrują się tu bacowie, bo chleb jest jednakowo smaczny przez kilka dni. Do piekarni zachodzą również stali bywalcy, którzy przyjeżdżają wypocząć pod Giewont. Zapas pieczywa zabierają ze sobą do domów, czasem nawet za granicę. Chleby od Dańca były już na stołach we Francji, w Niemczech, a nawet w Stanach Zjednoczonych. – Był taki pan, który przyjeżdżał do Zakopanego dwa razy w roku i później prosił, żeby mu chleb wysyłać paczką. Wysyłaliśmy kurierską przesyłką raz na miesiąc – opowiada Tomasz Chrzanowski.

Według starych receptur

W piekarni u Dańca pieczywo powstaje metodami tradycyjnymi, według starych receptur, przekazywanych ustnie z pokolenia na pokolenie. Zachował się nawet jeden z dawnych ceramicznych pieców, który udało się wyremontować. Później palenisko na drewno i węgiel zostało w nim wymienione na ogrzewanie olejowe. Nie wpływa to jednak ani na smak, ani na jakość pieczywa, ponieważ wnętrze pieca pozostało nienaruszone. – Piece były bardzo zniszczone przez PSS Społem. Jeden musieliśmy rozebrać, drugi przeszedł generalny remont – wspomina Ewa Ruda. – Wygląd piekarni niewiele się zmienił. Nie chcemy z niej robić fabryki. Większość prac wykonywanych jest ręcznie, bez użycia maszyn – przekonuje pan Tomasz.

Asortyment jest różnorodny. Podstawą jest chleb na zakwasie i rozczynie, a wśród różnych gatunków króluje pieczywo żytnie razowe bez dodatku drożdży. Swoich zwolenników mają bułki wodne, takie jak niegdyś. Ale można też znaleźć bułki hamburgerowe czy chleb tostowy, a także pieczywo ziarniste z dodatkiem słonecznika lub dyni. Jest coś również dla łasuchów – drobne ciasteczka na wagę, domowe wafelki, ptyśki z budyniowym kremem, rogale maślane z marmoladą i chałki. Na święta piekarze przygotowują baby drożdżowe, makowce, strucle, serniki. Są też wielkanocne baranki, chlebki i babeczki do święcenia. Przepisy są rodzinną tajemnicą.

Piekarze pracują w nocy. Przychodzą, gdy kończą się telewizyjne wiadomości i wszyscy powoli szykują się spać. Dyżurujący ciastowy musi być trzy godziny wcześniej od innych, aby przygotować rozczyny. Ważne są proporcje poszczególnych składników – zakwasu, drożdży, wody, mąki. – Zaczynamy od mieszanego pieczywa pszenno-żytniego, przez żytnie, po pszenne. Później idą bułki, a na końcu słodkie wyroby – wylicza pan Tomasz. Cykl produkcyjny piekarze kończą zwykle o czwartej nad ranem. – Chleb musi być dobrze wewnątrz wypieczony, na przykład zwykły chleb musi posiedzieć w piecu 50 minut. Nie da się go upiec w pół godziny, w tym czasie można go tylko zapiec. Nie wszystkim musi smakować nasze pieczywo, bo nie każdy lubi chrupiącą skórkę, ale mimo to ma ona wielu zwolenników. Nie stosujemy żadnych polepszaczy, dlatego nasze pieczywo jest zdrowe – przekonuje Tomasz Chrzanowski.

Jolanta Flach

***

Dziesięć przykazań dla piekarzy

1. Jeśli swe rzemiosło uszanujesz, biedy się bać nie potrzebujesz.
2. Gdy w cechu jedność panować będzie, szacunku każdy z nas dozna wszędzie.
3. Nie piecz, nie sprzedawaj w święto i niedzielę, mimo tego zatrzymasz swoją klientelę.
4. Respektuj szczerze cechu wsze uchwały, a będziesz członek jego doskonały.
5. Ceny obniżać zbytnio nie wypada, gdyż wtedy innym, a i tobie biada.
6. Zaniechać flirtu bardzo ci się radzi, zakaż to uczniom swoim i czeladzi.
7. Wagi rzetelnej wciąż uważaj w domu, inaczej kary dożyjesz i sromu.
8. Gdyby się o kolegach swoich źle mówiło, toby się na tobie ciężko to zemściło.
9. Chcesz z żoną żyć szczęśliwie w zgodzie i miłości, dochowaj przyrzeczonej przy ślubie wierności.
10. Już koniec moich przykazań, więcej ich nie przyjdzie, kto się do nich zastosuje, dobrze na tem wyjdzie.

Ułożył Franciszek Piotrzkowski z Wejherowa
„Kalendarz Piekarza Polskiego” na 1932 rok

Zostań Patronem Tygodnika Podhalańskiego.

Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
Gdynianin 2016-07-14 22:34:39
Witam
Będąc kilka dni w Poroninie kupiłem jakiś chleb w małym sklepiku.
I tu zdziwienie chleb się nie kruszy, jest elastyczny i mięsisty a nie jakaś wata i nie rozpada się podczas smarowania, a co najważniejsze smak prawdziwego domowego pieczywa.
Gdy wracałem do domu kupiłem sobie tego chleba na zapas - nie byłem w waszej piekarni i nie widziałem całego asortymentu, ale zrobił na mnie wrażenie już nawet ten krojony pszenno żytni (biesiadny) z worka foliowego...
Niestety w Gdyni nie ma piekarni, która choćby zbliżyła się do jakości waszego chleba...
Gdy kiedyś będę w pobliżu Zakopanego, to oprócz gór muszę odwiedzić i waszą piekarnię.
Pozdrawiam i życzę dalszego utrzymywania wysokiego poziomu wyrobów.
Daniec 2015-08-15 17:45:56
Witam
Małe sprostowanie co do postu poniżej
Artykuł ukazał się w 2009 r., a otwarte mamy w niedzielę od grudnia 2011. Od tego właśnie czasu poszerzyliśmy swoją działalność o wyroby typowo cukiernicze i urozmaiciliśmy ofertę w kawiarni ,dlatego nie wyobrażamy sobie, aby takie miejsce pełne klientów w niedzielę zostało zamknięte. Niestety czasy są dość wymagające , aby przetrwać na rynku trzeba się dostosować do potrzeb klienta, który również w niedzielę chce kupić świeży chleb i ciasta.
Pozdrawiam
ja 2015-01-05 14:04:30
Witam, czytajac historie piekarni DANCA rozbawil mnie ten fragment:) "Tradycją jest, że piekarnia Dańca zamknięta jest w niedziele i święta. Tak było zawsze. Klienci to szanują." a prawda jest taka ze piekarnia jest zamknieta tylko 4 razy w ciagu roku tzn. Nowy Rok, Pierwszy Dzien Swiat Bozego Narodzenia i Wielkanocy oraz 1 Listopada. a reszta swiat i niedziele?:) Kazdy klient oraz pracownik tego zakladu wie ze nie jest tak jak opisane jest w historii tzn ze swieta i niedziele jest otwarte, przejezdzajac obok tej piekarni w niedziele sam bylem swiadkiem ze jest otwarta:) tak ze Panie Tomaszu wypadalo by zrobic korekte tej historii:)
merynos 2009-05-06 13:10:06
A chleb to w ogóle jest niezdrowy
Jurajczyk 2009-05-05 22:39:37
Panie Daniec tak trzymać.Kiedyś do chleba ludzie mieli dużo większy szacunek,szczególnie do dobrego.Pozdrowienia :)
KIJAnka 2009-05-04 14:36:09
Niestety chleb się już skończył :(
Jaś połikendowy Groch 2009-05-03 08:04:15
Jadłem włąsnie chleb z piekarni \"pod zdechłą sikorką\" i rzeczywiście bardzo dobry,. Ta profesorowa to dobry chleb robi, bardzo dużo słonecznika daje, nie to co inni którzy żałują ziarna...
profesorowa 2009-05-02 20:41:04
A w piekarni \"pod zdechłą sikorka\" dzisiaj pyszny chleb przenno-zytni według prastarej receptury z pieca zacnego...
profesorowa 2009-05-02 19:49:05
A w piekarni \"pod zdechłą sikorka\" dzisiaj pyszny chleb przenno-zytni według prastarej receptury z pieca zacnego...
deszczyk majowy 2009-05-02 08:05:51
nie, bo szabas
majówka ;-)) 2009-05-01 12:10:34
czy 2.05 wyroby Dańca trafia do sklepów?
inka 2009-04-30 20:26:30
ales sie uniósł...
Młody Daniec 2009-04-29 22:12:53
Witam i pozdrawiam wszystkich Naszych klientów i konkurencje.
Bardzo dziekujemy za mile slowa, krytyke tez czasami trzeba przyjac ale niestety jesli ktoś nas obraża należałoby coś wyjasnić.
Nie musze ,ale dla zawistnych i zazdrosnych wypada powiedziec słow kilka.
Nasza Piekarnia póki co:
- Trzyma sie nizle i plajtowac nie ma zamiaru wrecz przeciwnie cały czas sie rozwijamy poszerzajac asortyment i nie tylko:-)
- szanujemy zarówno klientów i siebie ,dlatego nigdy nie znizymy sie do poziomu naszych niektórych konkurentów ,którzy zamiast robic dobre pieczywo robia to co robią,
PIECZYWO MA BYĆ I BEDZIE U NAS ZAWSZE ZDROWE I SMACZNE.
Nie kazdemu musi smakować ale dziekujemy tym dzieki którym chcemy byc lepsi kazdego dnia i dzieki którym możemy dalej sie rozwijać - tzn NASZYM KLIENTOM.
- łapówek dawać nie bedziemy bo nigdy nie dawaliśmy - trzeba sie szanować i uczciwie pracować a nie będzie trzeba dawac łapówek - tak my robimy:-)- to rada dla niektórych
- A co do reklamy to pieczywo samo sie reklamuje, a ze czasami ktoś chce napisać o takim zakładzie jak Nasz ,to tylko sie cieszyc,bo niestety nie ma juz takich zakładów ,gdzie szanuje sie zarówno ludzi jak i tradycje. Faktycznie nie jestesmy fabryką chleba jak większosc konkurencji i nigdy fabryka nie bedziemy, a jesli komus to przeszkadza to jego problem.
Jesli sprawia komus radosc obrazanie lub wysmiewanie sie z historii zakładu ,ktorego nie znaja , przypominam ,,ze historia to ludzie ktorzy ją tworzyli i KAZDY PRZYZWOITY I WYCHOWANY CZŁOWIEK CZASAMI POWINIEN WAŻYC SŁOWA, BO MOZNA WYRZADZIC KOMUŚ KRZYWDE. Zdaje sobie sprawe ,że do konkurencji i osób nam nie przychylnych zadne argumenyu nie trafią ,więc zakończe tylko tak - lepiej zakasac rekawy i zabrac sie do roboty by tworzyc własna historie- my swoją możemy sie pochwalic a WY?
strażak 2009-04-29 08:35:10
Ni, bo tam to już w ogole nie wiadomo kto rozkłada te chleby a jak jesce wiekszo brzydula?
feniks 2009-04-28 20:32:55
kupuj w samoobsługowych szopach:-))
pijany baca 2009-04-27 13:11:00
chleb jak brydula podaje mi nie smakuje
de Welloperka 2009-04-26 22:34:06
zależy czego ci trza:-))
bo to ... jedni o chlebie inni o niebie...
lux-torpeda 2009-04-26 21:09:33
etam kij tam z chlebem ważne aby ekspedientka była przystojna
Paweł 2009-04-25 17:10:00
chleb bardzo smaczny a i historia piekarni ciekawa.
Aneta 2009-04-25 15:29:53
komu przeszkadza,że katolicka ,katolicka to najlepsze ,odczepcie się od tej piekarni ,która piecze po prostu dobry i smaczny chleb.jesteście jakaś konkurencja czy co?
kasia 2009-04-25 10:27:24
zaraz, o kasie parafialnej było nie o radzie... a u nas w radzie kto? kandydaci i posły?
on 2009-04-25 04:30:33
żmija ma jad, żyd ma rabinat a katolik ma radę parafialną.
dla tego wolę wsperać radę parafialną.
tantra 2009-04-25 02:39:35
ja nie... dębica może
żmija szczawnicka 2009-04-24 20:20:08
A czy to nie wszystko jedno jaką kiese wspierać byleby chleb był dobry?
Wolisz wspierać kasę parafialną?
on 2009-04-24 18:07:32
gdyby nie takie stare,tradycyjnie polskie, pierwszorzędne katolickie piekarnie, to dzisiaj każdy polak i katolik musiałby opłatami za koszerne pieczywo wspierać kasę rabinatu.
Ktoś 2009-04-24 17:00:49
Żenujące Jak reklamują pracownicy, znajomi i rodzina dańca pieczywo które Jest nazwykklejszym chlebem pod słońcem.

A Pani Flach niech zawsze podpisuje że jest to tekst sponsorowany firmy podupadającej.
meander 2009-04-24 11:32:13
To obzarstwo
Jurajczyk 2009-04-24 10:39:14
Chce ktoś rogala z masełkiem,dżemem truskawkowym i kawę z mlekiem do tego?
wiosenka 2009-04-24 07:50:06
buhahaha... pierwszorzędna katolicka? Czego to się nie napisze, żeby klienta zachęcić.
No podobno reklama dźwignią handlu, a to pan Daniec pysznie pozostałą koszerną konkurencje wytłukł! Cudowny pomysł, a lud ciemny wszystko kupi.
A pamiętacie ten żydowski kawał, jak były trzy zydowskie sklepiki obok siebie z obuwiem i każdy żeby przyciągnąć klientów, robił jakieś tam przedwojenne promocje (bo promocje to nie jest wymysł współczesny) a ten ze środkowego sklepu nie namyslając sie długo, napisał nad drzwiami do swego sklepu \"Wejście główne\" :)
kawiarenka 2009-04-24 02:50:39
a u Dańca robota wre...smutno, mimo wszystko
kawiarenka 2009-04-24 02:48:37
do fikiego: jak myślisz ze od olcy nie ma gorszych, to nie próbuj wyrobów od tego Gl..a; glut jak nic, szkoda kasy..
ale ze zapisy? no tak to jeszcze nie ma:-)) tyle, ze jak kto póżno wstaje to pewnie sie musi inaczej ze sklepową dogadywać, hehehe
Ola 2009-04-23 23:48:09
szkoda, że chleb od Dańca cięzko kupic trzeba się zapisywac zeby na drugi dzien odłożyli inaczej nie ma szans i szkoda ,że nie wszędzie jest,ten chleb jest po prostu miam miam.
lady de winter 2009-04-23 23:06:32
w sumie to jest smutne....
lady de winter 2009-04-23 23:05:57
siła przyzwyczajenia, albo ... sztuczne zębusie:-)
fiki-miki 2009-04-23 19:04:59
A ja wolę ekologiczne pieczywo od pani Piwowarczykowej. A najgorsza piekarnia to jest ta M.z łolcy
Adam 2009-04-23 11:49:30
ten chleb nie potrzebuje reklamy jest po prostu smaczny
lady de winter 2009-04-23 03:57:03
józuś wiesz co? a co ci do tego...hehehe
jozek 2009-04-23 01:32:33
To jest Reklama firmy a wpisy reklamujące pieczywo to podstawieni !!!!!!!

Widac skoro sie tak reklamują - prawda jest że sa w klopocie.

Lecz dlaczego pani flach nie napisze że jest to tekst sponsorowany.
A moze pan jurecki tak kazał????!!!!
góral 2009-04-22 16:59:51
przecie to nie od dzisiok u wos ten artykuł,tożek kupił wcoraj i teroz pise,i telo dobry jak wom nie pasuje to se żryjcie te inse trocinowe jako i jo je żar, teroz ich nie tkne ino od danco bede jod ,a wy jako wcecie jak wolicie byle co to jus waso sprawo.
zdziwko 2009-04-22 16:48:40
Góralu nie kłam proszę, przecież dzisiaj go kupiłeś to skąd wiesz jaki on jutro czy pojutrze będzie?
góral 2009-04-22 16:28:23
to najlepszy chleb w Zakopanem ,takżeście zachwalali i kupiłek faktycznie dobry i nie trza mu reklamy inne przy nim to zakalce a na drugi dzień trociny,a ten świeżutki.
zdziwko 2009-04-22 16:16:39
Katolicka? Dziwne skoro Kościeliska była przed wojną pełna geszeftów.
łowca;-)) 2009-04-22 14:21:32
i jeszcze dobra rada: jak macie taki chlebek w domciu i akurat odwiedzi was rodzina z USA, to lepiej innym uraczyć; bo Dańcowy wyżrą z krestesem i do imentu...niestety :-))
łowca;-)) 2009-04-22 14:19:50
pszennym...w zasadzie
czytelnik 2009-04-22 14:19:31
zgadzam się super chleb ,najlepszy w Zakopanem
łowca;-)) 2009-04-22 14:18:40
do zdzicha: mnie by wystarczyo aby co pare dni swieżutki zrazowy bez płot do ogródka ... wrzucili
łowca;-)) 2009-04-22 14:17:11
prawde napisał smakosz; jak sie komu nie fce w\'stawać, to lepiej nie próbować...bo potem żal bee ;-))
łowca;-)) 2009-04-22 14:13:54
no, sam tez jest OK:-)) a ja własnie sobie kanapeczke z takim przennym , co go jeszcze w piatek nabyłam, dziamkałam i co? pyszniutki...te tam gluty i inne to na drugi dzien jedynie na suchy chlep dla qnia a i to nie zabardzo bo szybciej splesnieją.....polecam
ł\'owca kaśka
wtyczka 2009-04-22 13:42:00
A w wersji z wodą i z cukrem też smaczny?:)
smakosz 2009-04-22 12:14:57
taki chleb to unik ,raz zjesz i nie potrzeba reklamy potem tylko od Dańca szukasz..
Zdzichu 2009-04-22 11:11:03
Ciekaw jestem ile Pani Flach zainkasowała Polskich środków płatniczych (pieniędzy) za tę reklamę??????????
Widać pogłoski o plajcie sprawdziły się, że trza reklamy pod płaszczykiem opisu historycznego. Dobry bajer hahahah
Zdzichu 2009-04-22 11:08:37
JESCZE (***)

Od moderatora: proszę unikać pisania wielkimi literami
Zdzichu 2009-04-22 11:04:57
JESTEM CIEKAW (***)

Od moderatora: proszę unikać pisania wielkimi literami

jesionek 2009-04-22 10:58:00
to prawda, popieram...bardzo smaczny nawet w wersji z masłem i solą:-))
ocena 2009-04-22 08:34:05
Jedyny dobry chleb w Zakopanem to od Dańca ,nie dodają spulchniaczy i innych świństw
ta(n)tra 2009-04-21 21:27:42
Ano, ja też w chaupie mieszkam...znaczy jestesmy sasiady:-))
ana 2009-04-21 20:13:40
Pewnie, że najlepszy, ja czasami piekę ale w piekarniku. Też jest bardzo dobry. No ale ten z nie jednego pieca chleb się jadło ..... to różnie z tym smakiem bywało:)
Jurajczyk 2009-04-21 19:58:50
Z wielu pieców się jadło chleb prawda Ana?Najlepszy i tak domowej roboty z kaflowego pieca :)
ana 2009-04-21 19:26:45
Jak to gdzie ? w chałupie:):) Wirnik, może pytac, bo on też takie kropeczki
znaczy zupełnie jak mucha:):):)
wirnik 2009-04-21 18:35:46
co wirnik tu narobił........ktoś mnie małpuje jak w kryminalnych
opalona 2009-04-21 17:32:43
jak z Siewierza? Ana, w końcu , gdzie Ty mieszkasz?
Jurajczyk 2009-04-21 17:24:24
Ana pewnie woli z Siewierza lub Wysoki ;)
bannerek 2009-04-21 16:02:37
tego nie ptrbowaas na 100% ; -) szybko znika z pólek sklepowych...po 12 nie do kupienia...niestety
ana 2009-04-21 15:57:19
Uwielbiam takie \"starodawne\" artykuły! A mnie jakoś zakopiański chlebek
nie smakuje.:):)
Jurajczyk 2009-04-21 15:05:26
Niestety i jedno i drugie to chleb powszedni Podhala.Mimo wszystko wolę wypieki ;)
kasiasta 2009-04-21 13:35:37
Juraj, to za niedługo beedzie tesz w TPfuture;-)) o Gudbajach tekscik? a nasze prawnuki dopisżą młodemu żurnaliście jo-future \"czy to tekst sponsorowany \" ? bo cos mi sie widzi ze ten ich byznes przetrwa; gadajom ze to jastarszy fach swiata...
kasiasta 2009-04-21 13:32:39
pytoc, to ciebie przerabiają na wirującego ...seksa?
kasiasta 2009-04-21 13:31:55
a nie od gudbajow?
wirnik 2009-04-21 13:23:57
podobno najlepsy to z poronina... ale nie wiem kto tam mo piekarnie.....

Od moderatora: autor zmieniony na \"wirnik\"

Jurajczyk 2009-04-21 13:23:34
Fakt to przy okazji reklama zakładu.Ale to również historia Zakopanego i Podhala,więc warto przypominać takich ludzi i zakłady,które od wielu lat są związane z regionem i które co ważne przetrwały do tej pory.
wirnik 2009-04-21 13:23:07
A jo nie...........kupuje u steskala.........dmuchanych rogali

Od moderatora: autor zmieniony na \"wirnik\"
ferdek 2009-04-21 13:21:00
nad tekstem powinien być dopisek; \'tekst sponsorowany\'
kasiasta 2009-04-21 12:59:00
a j tylko od Dańca chleb kupuje:-))
Jurajczyk 2009-04-21 11:29:33
Może pięknie,na pewno inaczej,była też i bieda ale było bardziej honornie.
wirnik 2009-04-21 11:04:15
ale w tym starym zokopanym to musiało być pieknie......
Jurajczyk 2009-04-21 10:57:31
P.S.Pradziadek pochodził z Bochni,no cóż mógł zatem robić jak nie BOCHNY chleba ;) A tak poza tym to wszystkim życzę smacznego przy pierwszym czy drugim śniadanku :)
Jurajczyk 2009-04-21 10:50:30
Stare zdjęcia zamieszczone w artykule zachęcają do wzięcia w dłoń albumu \"Tatry\" zawierającego fotografie Tatr i Zakopanego z lat 1859-1914.Do tego jeszcze sięgnięcie do tekstów zawartych w \"Ilustrowanym Przewodniku do Tatr i Pienin\" Walerego Eljasza i niemal jak za pomocą maszyny do przenoszenia w czasie spotyka się z Sabałą,Klimkiem Bachledą,Maciejem Sieczką,Szymonem Tatarem,Jędrzejem Walą,Tytusem Chałubińskim,ks.Gadowskim...Do tego spojrzenie na dawne Zakopane i Tatry.Niestety klimat tamtych czasów już nie wróci nawet gdy próbuje się go odtworzyć w takich wydarzeniach choćby jak Wielkanocne Jajo.Na szczęście czasem można odnaleźć jeszcze tu czy tam dawny podhalański smak,a co do reszty na szczęście została nam fotografie i malarstwo.
wirnik 2009-04-21 10:35:11
HE HE.....piekarze......no to taki fach ze ich trza moralności przez kodeks rzemiosla nauczyć....rozpustnicy...to co oni tam nocami na tych workach robią......

Od moderatora: autor zmieniony na \"wirnik\"

Reklama
  • NIERUCHOMOŚCI | kupno
    Kupię DOM do 100.000 zł. 500 221 028.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Czerwienne - nowy piękny dom sprzedam gotowy do zamieszkania tel. 660797241 b12
    Tel.: 660797241
  • USŁUGI | inne
    WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098.
  • SPRZEDAŻ | zwierzęta
    Owczarek podhalański. 501816189
    Tel.: 501816189
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Sprzedam LAS w Łopusznej. 18 28 560 60.
  • PRACA | dam
    Wspólnota Mieszkaniowa INFINIUM - Aleje 3 Maja 5 w Zakopanem - POSZUKUJE FIRMY ŚWIADCZĄCEJ USŁUGI SPRZĄTANIA BUDYNKU (klatki schodowe, korytarze, itp.) ORAZ TERENU ZEWNĘTRZNEGO. Kontakt w sprawie zakresu do złożenia oferty tel. 889 18 91 54 - zarządca nieruchomości.
  • PRACA | dam
    Pensjonat w Zakopanem zatrudni POKOJOWĄ - 666 37 83 57.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Sprzedam BACÓWKĘ, nowo wybudowaną na Sralówkach. 515 503 494, 18 265 39 77.
  • PRACA | szukam
    KUCHARKA, POMOC KUCHENNA, POSPRZĄTAM. 796 358 958.
  • PRACA | dam
    Zatrudnię pracowników budowlanych, ekipy, podwykonawców. 601 508736.
  • PRACA | dam
    Zatrudnimy Panią na pokoje. Praca całoroczna stała w małym obiekcie 40-50 osób w Zakopanym. Panie chętne, proszę o kontakt. 18 2061434 sgzakopane@interia.eu
    Tel.: 18
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    MITSHUBISHI OUTLANDER 2,2 DI-D, 4X4, r.p.2014, przebieg 224 tys. km, I właściciel, bogata wersja Intense Plus, dodatkowo kpl. kół zimowych z felgami, zdejmowany hak,oryginalny bagażnik dachowy. 605 564 270.
  • KUPNO
    OBWOŹNY SKUP ZŁOMU - dojazd do klienta. SKUP STARYCH SPAWAREK. 536 269 912.
  • PRACA | dam
    Hotel "Foluszowy Potok" Zakopane, ul. Zamoyskiego 42 zatrudni do restauracji hotelowej: KELNERA/-KĘ. Zapewniamy stabilną, całoroczną pracę w restauracji hotelowej. Kontakt wyłącznie telefoniczny: 660 41 00 46
  • PRACA | dam
    Restauracja Górska w Białce Tatrzańskiej do uzupełnienia zespołu poszukuje osoby na stanowisko ZASTĘPCA SZEFA KUCHNI. Praca w doświadczonym zespole, wysokie wynagrodzenie. Oferujemy pracę bez zamieszkania. Wymagane doświadczenie zawodowe,więcej info:. 518-259-536 www.restauracjagorska.pl email : rest.gorska@gmail.com
    Tel.: 518
  • PRACA | dam
    Przedsiębiorstwo Budowlane Sikora zatrudni pracowników na stanowisko: pomocnik budowlany, malarz, tynkarz, płytkarz, cieśla, zbrojarz, pracownik ogólnobudowlany .
    Tel.: 602 629 623
  • USŁUGI | budowlane
    MALOWANIE DACHÓW I ELEWACJI. 602 882 325.
  • USŁUGI | budowlane
    OCIEPLANIE PODDASZY WEŁNĄ MINERALNĄ, ADAPTACJA PODDASZY, ZABUDOWA GK. 660 079 941.
  • USŁUGI | budowlane
    KOMPLEKSOWE WYKOŃCZENIA WNĘTRZ, MALOWANIE, PANELE, MONTAŻ DRZWI, ŁAZIENKI, ZABUDOWY GK. 660 079 941.
  • USŁUGI | budowlane
    USŁUGI BLACHARSKO-DEKARSKIE, KRYCIE I PRZEKRYCIA DACHÓW, KOMINY, BALKONY, RYNNY, GZYMSY, FASADY. 889 388 484.
  • PRACA | dam
    Z. R. GŁOWACCY ZATRUDNI PRACOWNIKÓW BUDOWLANYCH DO ROBÓT WYKOŃCZENIOWYCH W ZAKOPANEM. 608 813 506
  • USŁUGI | budowlane
    KAMIENIARSTWO, ELEWACJE, OGRODZENIA - WSZYSTKO Z KAMIENIA. 509 169 590.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Sprzedam 2 HEKTARY POLA i DZIAŁKĘ 20 AR. 505 429 375.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    DZIAŁKA BUDOWLANA W MURZASICHLU 19 arów, kameralna. 517 018 380
  • SPRZEDAŻ | różne
    NOWE KILIMY RĘCZNIE TKANE (z owczej wełny). Wzór: jarzębina (60/80). Tel. 793 887 893
  • SPRZEDAŻ | różne
    Sprzedam GOBELIN - pejzaż zimowy - (145/80). TORBY JUHASKIE. Tel. 793 887 893
  • USŁUGI | budowlane
    OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.
  • SPRZEDAŻ | różne
    DREWNO KOMINKOWE. 501 577 105.
2025-04-24 21:00 Młodzi rowerzyści muszą mieć kartę rowerową. Apel policjatów do rodziców 2025-04-24 20:30 Uroczyste otwarcie sezonu flisackiego 2 2025-04-24 20:00 Ruszyły konsultacje w sprawie przebiegu południowej obwodnicy Nowego Targu 2025-04-24 19:00 Czterech polskich kardynałów weźmie udział w konklawe w Watykanie, jeden pracował w Poroninie 2 2025-04-24 18:00 Czy ktoś widział tego kotka? 2025-04-24 17:00 Harcerze na start! 2025-04-24 16:56 14-letni Jakub stracił tatę, teraz walczy o powrót do sprawności 2025-04-24 16:30 Kliknij. I poznasz historię gminy Ochotnica 1 2025-04-24 16:00 Już czas na letnie opony? 2025-04-24 15:30 Dziękczynienie za pontyfikat Franciszka - Papieża Miłosierdzia i głos pokoju dla Świata 2 2025-04-24 15:00 Zmarła nauczycielka z Zespołu Szkół Budowlanych w Zakopanem. Wychowała wiele pokoleń młodzieży 1 2025-04-24 14:26 Nadleśnictwo Nowy Targ sprzedaje sadzonki i skupuje grunty pod nowe lasy 2025-04-24 14:11 Znowu pożar nieużytków w Lipnicy Małej 1 2025-04-24 14:00 Pofyrtany las czeka 2025-04-24 13:30 AKTUALIZACJA. Dzień Narciarza w Muzeum Tatrzańskim 1 2025-04-24 13:00 Nowa całoroczna linia autobusowa w Tatry Słowackie 4 2025-04-24 12:00 16 kolizji, 6 rannych, blisko 3 setki wykrytych wykroczeń 1 2025-04-24 11:30 Dzień Dobra w Parku Miejskim 2025-04-24 11:02 Wibrator do betonu - dlaczego to niezbędne narzędzie na każdej budowie? 2025-04-24 10:59 Trialowe zmagania na torze AMK Gorce 2025-04-24 10:29 Znacie to miejsce w Lipnicy Wielkiej? 2025-04-24 10:00 Ze względu na żałobę narodową festiwal przeniesiony na niedzielę 2025-04-24 09:30 Kolumna informacyjna Muzeum Tatrzańskiego 2025-04-24 09:00 Podhale na czerwono. Najwyższy stopień zagrożenia burzami 2025-04-24 08:00 Makabryczne odkrycie na Bachledach 2025-04-23 22:08 Już w piątek startuje 12. edycja Pieniny Ultra-Trail 2025-04-23 21:50 Dowódca straży zawieszony 5 2025-04-23 21:25 Od dziś można wypatrywać owiec na halach 1 2025-04-23 21:00 Derbowy mecz w Jabłonce: zamieszki, zatrzymania i oświadczenia klubów 2 2025-04-23 20:30 Czy to było morderstwo? 2025-04-23 20:04 Nie żyje 10-letni chłopiec. Kierowca był pod wpływem alkoholu 7 2025-04-23 20:03 Będzie PSZOK w Lipnicy Wielkiej 1 2025-04-23 19:00 Nie żyje Krystyna Kwaśniewicz. Była związana z zakopiańskim festiwalem 2025-04-23 18:45 Czas na stawianie mojek 2025-04-23 18:00 Komunikat zakopiańskiego Urzędu Miasta w sprawie nielegalnej wycinki drzew 15 2025-04-23 17:52 Skandal w Zakopanem. Policja interweniuje, a nielegalna wycinka trwa (WIDEO) 38 2025-04-23 17:00 Parlamentarzyści odwiedzili Krościenko 1 2025-04-23 16:30 Pierwszy reportaż historyczny o polskich uchodźcach w Iranie. Mamy dla Was książkę 2025-04-23 16:00 Konne dorożki będą mieć konkurencję na zakopiańskich ulicach (WIDEO) 19 2025-04-23 15:30 Koncert Passport Control w Stacji Kultura Zakopane 1 2025-04-23 15:00 Piękne panoramy z Kopieńca, a na szlaku pusto (WIDEO) 2025-04-23 14:05 Między Rzymem, Podhalem a Buenos Aires - modlitwa za Franciszka 2025-04-23 13:30 Wyjątkowy Koncert Wielkanocny 2025-04-23 12:59 Ostrzeżenie pierwszego stopnia przed burzami 2025-04-23 12:00 Gmina z reaktorem 2025-04-23 10:29 Alternatywna Majówka w Zakopanem. Mamy dla Was bilety na koncert 1 2025-04-23 10:00 Pijani kierowcy i rowerzyści na drogach powiatu suskiego 2025-04-23 09:00 Świstaki wychodzą po zimowym śnie 1 2025-04-23 08:00 Rabka Miastem Rowerów. W sobotę startuje Rabczańska Masa Krytyczna 1 2025-04-23 07:01 Pożar budynku w Nowem Bystrem
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2025-04-24 22:33 1. @bca Należało wypić spokojnie browarka na szczycie (lub wino we dwoje) podczas popasu, a po 3-4-godzinnym zejściu nie ma śladu we krwi i w wydychanym powietrzu. Poza tym przecież spożywamy sery, oliwki itd... Nie wyobrażam sobie takiego Koprowego, czy innych Rysów bez celebracji i biesiadowania (chyba że ktoś coś "zdobywa" dla sportu). 2025-04-24 21:21 2. Jędraszewski byłby dobrym papieżem. Byłby wreszcie powrót do konserwatywnego podejścia do religii. Żadnych tam lewackich oszczędności w stylu Franciszka czy pochylania się nad odmieńcami. No i nie czepiał by się dostojnych kardynałów, a że tam dziecko, któż jest bez pokus. Drugi kandydat to x.jacek międlar. 2025-04-24 21:17 3. Uwaga. Wydzwania departament ochrony danych osobowych w sprawie złożenia żekomego wniosku o pożyczkę w banku przez Profil Zaufania. 2025-04-24 21:03 4. Ile w tym roku kosztuje splyw , bo nie wiem czy tratwa czy pontonem poplynac. 2025-04-24 21:01 5. Manipulacja i wypatrzenie prawdy historycznej ,czego mozna sie spodziewac po tej ekipie. 2025-04-24 20:58 6. Kontrole stanu technicznego na oko... Zapraszam na ul.Orkana w Rabce gdzie wyłożona jest kostka. Gołym okiem widać jak co poniektórzy "dbają" o swoje strupy. 2025-04-24 20:09 7. Jeden kardynał/wikariusz już został Papieżem 2025-04-24 19:28 8. A ja nie mogę postawić blaszaka, bo mnie starostwo gnoi.... Silni ludzie to mądrzy ludzie. Zrozumieli, jak działa to kartonowe państewko ... 2025-04-24 19:18 9. Do "ka ka " tak fiakry placom podatek i prowadzą działalność gospodarczą. 2025-04-24 18:18 10. Ah ta Pustelnica kto znał to wie o czym mowa... Daswidania niech jej ziemia lekką będzie
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama