Kliknij w ten pasek i umieść swoje ogłoszenie na stronie Tygodnika i w papierowym wydaniu gazety bez wychodzenia z domu.

Data dodania: 2020-10-16 13:02:20

Jesienna edycja Restaurant Week

Reklama

Restauracje z Podhala biorą udział w kolejnej edycji Restaurant Week

Na RestaurantWeek.pl wystartowały rezerwacje na jesienną edycję Restaurant Week – największego i najpopularniejszego wydarzenia kulinarnego w Polsce.


Od 28 października do 15 listopada najlepsi Szefowie Kuchni przygotowują popisowe trzydaniowe doświadczenia w festiwalowej cenie i formule zero-waste. W festiwalowych menu na pierwszym miejscu pojawią się dania jarskie i rybne, promowane będą składniki zero-waste, natomiast zakazane plastikowe słomki i opakowania na wynos. Festiwalowi po raz kolejny towarzyszy ogólnopolska kampania społeczno-ekologiczna, w tej edycji pod hasłem: #JedzDlaZiemi #JedzDlaKlimatu.

Festiwal Restaurant Week odbędzie się w kilkunastu miastach i regionach, w tym na Podhalu. W naszym regionie Festiwal  zagości po raz piąty. Swój udział zadeklarowało 13 restauracji, w tym 6 restauracji z Zakopanego, 5 z Nowego Targu, oraz po jednej restauracji  w Białce Tatrzańskiej i Murzasichlu.

W edycji debiutować będą Górna Stacja w hotelu  Aquarion oraz włoska Vincitore z doskonałą selekcją wina.

W ramach Festiwalu organizowanego przez RestaurantClub.pl najlepsze restauracje przygotowały specjalne popisowe menu. Zestaw składający się z przystawki, dania głównego i deseru będzie dostępny w specjalnej cenie 49 zł. Każdy pełnoletni Gość otrzyma w prezencie także koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. W ofercie dostępne będą dania wegetariańskie, wegańskie i rybne – proponowane jako menu pierwszego wyboru, a także menu mięsne. Miejsca można już rezerwować online na stronie www.RestaurantWeek.pl.

Organizator festiwalu RestaurantClub zrzeszający Gości oraz najlepsze restauracje, kontynuuje misję rozpoczętą w ramach akcji #SzanujJedzenie #KochajJedzenie. Tej edycji Restaurant Week towarzyszy ogólnopolska kampania społeczno-ekologiczna #JedzDlaZiemi#JedzDlaKlimatu, która ma uświadomić, że zamiast szukać skomplikowanych sposobów na pomoc w ratowaniu planety, wystarczy podejmować bardziej racjonalne i zrównoważone decyzje żywieniowe. Restauracje w całym kraju, które wspólnie realizują największy festiwal restauracyjny w Europie, chcą nie tylko jeszcze bardziej zwrócić uwagę na środowisko, ale też dać realną możliwość ograniczenia naszego niszczącego wpływu na Planetę.

- Jemy coraz ciekawej i lepiej, a także eksperymentujemy. Jednak musimy pamiętać, że to wszystko jest darem naszej Planety. Tymczasem Ziemia zostaje przez nas dosłownie wyjedzona. Jako RestaurantClub apelujemy więc: Nie jedzmy Ziemi - jedzmy dla Ziemi! - mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy Festiwalu i kampanii #JedzDlaZiemi #JedzDlaKlimatu.

ONZ, która zajmuje się problemem nierówności w dostępie do pożywienia i trwającą katastrofę klimatyczną (które są ze sobą ściśle powiązane), aby zwiększać świadomość tego gigantycznego problemu, ustanowiła 29 września Światowym Dniem Świadomości Marnowania Żywności. Na 16 października przypada natomiast Światowy Dzień Żywności, podczas którego RestaurantClub we współpracy z Polską Federacją Banków Żywności organizuje konferencję na temat ograniczania marnowania żywności. Organizowana jest także kampania edukacyjna #JedzDlaZiemi #JedzDlaKlimatu skierowana do Gości i restauracji biorących udział w Restaurant Week.

Menu jarskie/rybne na pierwszym miejscu

1/3 problemów klimatycznych jest związana z nieracjonalnym gospodarowaniem żywnością.

Jednym z największych zagrożeń dla naszej planety jest przemysłowa hodowla mięsa, która ma dramatyczny wpływ na środowisko, większy niż cały światowy przemysł wydobywczy. Aż 80% wyciętych lasów to wycinki pod wielkie hodowle. Jak podaje instytut Chatham House, produkcja mięsa na świecie generuje także ogromne ilości dwutlenku węgla (w sumie 14,5% całej emisji) – to więcej niż ruch samochodowy, kolejowy, wodny i lotniczy razem wzięte!

Jak wynika z danych coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską lub wegańską - w Polsce to około 1 mln osób, natomiast kolejne 2 mln deklaruje, że planuje przejść na taką dietę. 43 proc. Polaków zgodnie z badaniem IQS, nie rezygnując całkowicie ze spożycia mięsa, mocno ogranicza jego spożycie. Pomimo tego, że spożycie mięsa w Polsce spada to w dotychczasowych edycjach Festiwali organizowanych przez RestaurantClub, 2/3 Gości wybierało menu mięsne. Organizatorzy i restauracje mają ambicję, aby jak najszybciej odsetek zamawianych menu jarskich/rybnych wzrósł do 50%. Dlatego też po raz pierwszy w historii Restaurant Week menu jarskie/rybne jest proponowane Gościom na pierwszym miejscu! Co więcej, dzięki inteligentnym rezerwacjom (z wyborem menu) podczas Festiwalu nie marnuje się ani trochę żywności. Znając liczbę gości dzień wcześniej i wybrane przez nich menu, restauracje kupują dokładnie tyle składników, ile potrzeba. W Festiwalu całkowicie zakazany jest także plastik - w postaci słomek czy opakowań wynosowych.

- Chcemy, by wegetarian było znacznie więcej, ale też by "mięsożercy" spożywali mięsa znacznie mniej. Jako największe wydarzenie kulinarne odczuwamy mocno odpowiedzialność za wpływ na kulturę jedzenia poza domem w Polsce i co za tym idzie pośrednio na katastrofę klimatyczną na Ziemi - mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy Festiwalu i kampanii #JedzDlaZiemi #JedzDlaKlimatu.


Ponieważ bezpieczeństwo Gości jest dla organizatorów priorytetem, wszystkie uczestniczące w festiwalu restauracje otrzymały specjalnie opracowaną Kartę Higieny w oparciu o aktualne wytyczne sanitarno-epidemiologiczne.

Wsparcie dla restauracji przekazała w tej edycji marka Coca-Cola. Wszystkie uczestniczące restauracje otrzymały za darmo szklane butelki Coca-Cola Zero, które będą sprzedawane za 5 zł. Kwota ta w całości trafi na konto restauracji.

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl

Restauracje biorące udział:

Zakopane: Przy Kominq, Bubuja, Javorina, La Prima, Góralska Tradycja, Górna Stacja

Nowy Targ: Absynt, Na Szlaku, Vincitore,  Villa Toscana, Tam Gdzie Zawsze

Białka Tarzańska: Novobilski

Murzasichle: Krajobrazy

Termin Festiwalu: 28 października – 15 listopada

  • SPRZEDAŻ | różne
    TANIO - MIAŁ - 691 509 754.
  • PRACA | dam
    Firma DREWNEX Spytkowice przyjmie do montażu i budowy domów drewnianych. 692 193 449.
  • PRACA | dam
    FIRMA DREWNEX DOMY DREWNIANE SPYTKOWICE PRZYJMIE DO PRACY KOSZTORYSANTA,PROJEKTANTA. 692 193 449.
  • POŻYCZKI
    PROMOCJA!!! GOLD CENT FINANSE W OFERCIE POŻYCZKI POZABANKOWE NA OŚWIADCZENIE DLA OSOBY O UMOWĘ PRACĘ, UMOWA ZLECENIE, EMERYTURA, RENTA, ROLNIK, DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA. ZADZWOŃ DO DORADCY T- 694 567 002.
  • ZDROWIE I URODA
    TRENER PERSONALNY (SIŁOWNIA) - WIZYTY DOMOWE, WŁASNY SPRZĘT - 506 57 62 17.
  • PRACA | dam
    GABINET W ZAKOPANEM ZATRUDNI HIGIENISTKĘ STOMATOLOGICZNĄ. Tel. po 19.00: 793 333 072.
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    Do wynajęcia POKÓJ W BLOKU dla 1,2-osób, Nowy Targ. 728 017 055.
  • PRACA | dam
    Restauracja Górska zatrudni osobę na stanowisko kucharz oferujemy prace stałą oraz sezonową. Oferujemy wysokie wynagrodzie, prace w doświadocznym zespole. Restauracja ala carte mieści się w Aparthotel Góralskim w Białce Tatrzańskiej.. 518-259-536 rest.gorska@gmail.com www.restauracjagorska.pl
    Tel.: 518-259-536
    E-mail: rest.gorska@gmail.com
    WWW: www.restauracjagorska.pl
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    Sprzedam VOLVO S80 z 2016r. Diesel. Pierwszy właściciel. Kupione w polskim ASO. Serwisowane. Bezwypadkowe. Najbogatsza wersja wyposażenia. 602494069r.slomski@interia.plhttps://www.otomoto.pl/oferta/volvo-s80-ID6DkA0u.h
    Tel.: 602494069
    E-mail: r.slomski@interia.pl
    WWW: https://www.otomoto.pl/oferta/volvo-s80-ID6DkA0u.h
  • NIERUCHOMOŚCI | kupno
    Zdecydowanie DOM lub PENSJONAT W ZAKOPANEM. 666 535 535.
  • PRACA | dam
    Zatrudnię KUCHARZA / KUCHARKĘ do restauracji w Zakopanem na stałe. Praca co drugi dzień, umowa o pracę. 601846659
    Tel.: 601846659
  • PRACA | dam
    Zatrudnię Managera do prowadzenia nowego obiektu hotelowego w Białce Tatrzańskiej. Wymagane doświadczenie w pracy na podobnym stanowisku, komunikatywny język angielski oraz prawo jazdy. Stabilne warunki zatrudnienia, elastyczne godziny pracy.. 793931388wm@bachledzki.pl
    Tel.: 793931388
    E-mail: wm@bachledzki.pl
  • USŁUGI | budowlane
    DOMY OD PODSTAW, DACHY, WIATY, ALTANY, TARASY, REMONTY "WOLF BAU". 886 837 594.
  • USŁUGI | budowlane
    Tynki maszynowe. 500290144
    Tel.: 500290144
  • SPRZEDAŻ | różne
    Sprzedam OSCYPKI wędzone i białe. 531 357 698.
  • USŁUGI | budowlane
    IZOPIANY-Ocieplenia budynków pianą PUR. Szybkie terminy realizacji. 732921706
    Tel.: 732921706
  • PRACA | dam
    Zatrudnię ASYSTENTKĘ STOMATOLOGICZNĄ/HIGIENISTKĘ - Zakopane - 604 232 488.
  • PRACA | dam
    KARCZMA W ZAKOPANEM ZATRUDNI OD ZARAZ: KELNERA/-KĘ z doświadczeniem, ATRAKCYJNE WYNAGRODZENIE. 533 226 109.
  • USŁUGI | inne
    WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098.
  • NIERUCHOMOŚCI | kupno
    MIESZKANIE W BLOKU w Zakopanem kupię bez pośredników, za gotówkę, może być do remontu, spółdzielcze itp. Tel. 519170500
  • NIERUCHOMOŚCI | pośrednictwo
    Obsługa domków i apartamentów. 788 633 633, www.zarzadzanieapartamentami.info
    WWW: www.zarzadzanieapartamentami.info
  • PRACA | dam
    NORWEGIA - BUDOWLAŃCY. Zatrudnimy: POMOCNIKÓW oraz tynkarzy, stolarzy, malarzy, dekarzy. Języki obce NIE wymagane - w firmie pracują tylko pracownicy z Podhala. Praca całoroczna. Zjazdy do kraju (samolot) wg. własnego uznania ~ co 2-3 tyg. Zarobki od 15 do 25 Euro/godz. Zapewniamy mieszkanie. Zapraszamy! Tel. 667 602 602 Tel.
  • PRACA | dam
    Szukamy pracowników na stanowisko kelnera/kelnerki do restauracji w Zakopanem 512351742 Tel.
  • PRACA | dam
    Szukamy pracowników na stanowisko pomocy kuchennej do restauracji w Zakopanem 512351742 Tel.
  • PRACA | dam
    Szukamy pracownika na stanowisko kucharza do restauracji w Zakopanem 512351742 Tel.
2020-10-20 21:55 Najnowszy singiel Piotra Szewczyka (WIDEO) 2020-10-20 21:22 Tak w weekend było po słowackiej stronie Rysów (ZDJĘCIA) 2020-10-20 21:00 Redyk w Czarnym Dunajcu (WIDEO) 2020-10-20 20:46 Drugi dzień 52. Zjazdu Podhalan w Wadowicach odwołany 2020-10-20 20:01 Piękna jesień w Zakopanem. W Tatrach zima (ZDJĘCIA) 2020-10-20 19:32 Kucyki z zagrody w rabczańskim parku odebrane właścicielowi 3 2020-10-20 19:09 Poznaj swoje hormony. Konkurs dla czytelników 2020-10-20 18:50 Kwarantanna na plebani 2020-10-20 18:23 Podróże motocyklowe w czasie pandemii. Czekamy na Wasze wspomnienia 1 2020-10-20 17:37 Pamiętali o samospaleniu w stolicy 3 2020-10-20 16:46 Policja zapowiada sprawdzanie, czy testowani pacjenci stosują się do poleceń 2 2020-10-20 16:01 Widmo trotuaru 2020-10-20 15:16 Masz sprawę do załatwienia w urzędzie, lepiej zadzwoń 4 2020-10-20 14:32 Motocyklista z promilami i starym zakazem 2020-10-20 13:56 5 PUNKTÓW DO POZYTYWNYCH MYŚLI  2020-10-20 13:51 Podhale 2020-10-20 13:45 Jeden manewr 20-latka - 16 punktów i utrata prawa jazdy 1 2020-10-20 12:59 Apel ratowników medycznych: zachowujcie dystans przy pobieraniu wymazów 2020-10-20 12:38 Konferencja prasowa dyrekcji zakopiańskiego szpitala (WIDEO na ŻYWO) 3 2020-10-20 12:00 Zakopane: przybywa covidowych pacjentów 2 2020-10-20 11:27 Tragedia na Rusińskim. Prokuratura przedstawiła zarzuty 1 2020-10-20 10:58 Znów ponad 9 tysięcy nowych zakażeń koronawirusm w Polsce 2020-10-20 10:30 Żeby zrobić wymaz w Zakopanem trzeba stanąć w zwykłej kolejce 1 2020-10-20 10:15 Znów rekordowo dużo nowych zakażeń koronawirusem na Podhalu. Zmarła jedna osoba w powiecie nowotarskim 2020-10-20 10:00 Doczekaliśmy się pięknej pogody (WIDEO) 2020-10-20 08:56 Powiat przejmie dawne starostwo 2020-10-20 08:00 Pan Adam nie zakończył jeszcze sezonu na grzyby. Pani Aleksanda też 2 2020-10-19 21:32 Kto rozpoznaje ten rower? 4 2020-10-19 21:22 (Bez)prawie wójta 5 2020-10-19 20:48 Minister kątem u starosty 2020-10-19 20:10 Renia przyjęta do OSP 5 2020-10-19 19:43 Wstrząsająca informacja dla środowiska piłkarskiego. Zmarł Marek Żołądź 2020-10-19 19:42 Konfederacja sprzeciwia się kolejnemu zamykaniu gospodarki 17 2020-10-19 19:15 Loty na święta 4 2020-10-19 18:31 Martyna Kasprzycka z Zakopanego wygrała festiwal 3 2020-10-19 17:59 Ognisko koronawirusa na budowie tunelu na zakopiance 5 2020-10-19 17:29 Szpital w Suchej Beskidzkiej apeluje o pomoc. Oferujemy przeszkolenie i ubezpieczenie 10 2020-10-19 17:22 Nietypowy sposób na zimę pod Giewontem (WIDEO) 1 2020-10-19 16:48 Kto dokończy budowę nowej zakopianki pomiędzy Lubniem a Naprawą 7 2020-10-19 16:04 18-letni kierowca sprawcą wczorajszego wypadku w Kościelisku 3 2020-10-19 15:58 Takie spotkanie z niedźwiedziem w Dolinie Kościeliskiej 2020-10-19 15:35 Proboszcz z Ochotnicy Górnej z pozytywnym wynikiem 2 2020-10-19 15:23 Minister Gut Mostowy na kwarantannie 2 2020-10-19 14:44 Ekshumacja zwłok ks. Blachnickiego. Czy został otruty? 6 2020-10-19 13:57 Kolejna szkoła zamknięta - tym razem w Szczawnicy 3 2020-10-19 13:15 W Tatrach zima, ale nadchodzi ocieplenie. Będzie wiać z południa 2020-10-19 13:15 W Mieście padła wygrana loterii Eurojackpot 4 2020-10-19 12:28 Proboszcz w Murzasichlu zarażony 3 2020-10-19 11:49 Dworzec kolejowy jak nowy 5 2020-10-19 11:13 Dron na drzewie 4
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2020-10-20 22:34 1. Panie Skupień, kiedyś byłem fanem UPR, jak był w tym ugrupowaniu jeszcze duch "Kisiela". Martwisz się pan o gospodarkę? Jako realista pytam się - a co będzie jak połowa nas, na ten czas pracujących zachoruje (objawowo lub nie) i na skutek tego świństwa nie będzie w stanie dalej pracować. Co będzie - kochany ZUS da renty? Gospodarka to przede wszystkim ZDROWI LUDZIE!!! 2020-10-20 21:51 2. @Jarek Idz pomiedzy chorych na Covid 19 bez maski. Jestes odwazny w sieci hojrak A jak co do czego to z domu nie wyjdziesz kretynie 2020-10-20 21:28 3. Dużo się głosi o wolności obywatelskiej, a nic o obowiązku obywatelskim. Jak kogoś upaja zapach palonych plastyków co mu się z komina dymi, to czy zabranianie mu palenia śmieciami nie jest pozbywanie go wolności obywatelskiej? Jak ktoś chce pojeździć po Krupówkach po pijaku to karanie go za to (jak wyżej). Jak czerwone światło kogoś pobudza i inspiruje do jazdy to (jak wyżej). Wolność obywatelska - pojęcie dyskusyjne. Tak przy okazji, ilu mamy w Polsce więźniów politycznych? 2020-10-20 21:16 4. Wieczny odpoczynek racz mu dać Panie [*] [*] [*] 2020-10-20 21:08 5. @antykancelista Tobie wielkie g.... do tego że do kościoła był pierwszy,popatrz na siebie... 2020-10-20 21:05 6. Nie wiem tak naprawdę kto rządzi w tym kraju systemem ochrony zdrowia ale ci ludzie nie mają zielonego pojęcia. Został popełniony fatalny błąd, walkę z epidemią rozproszono na szpitale powiatowe, Doprowadzono do systemowej likwidacji części łóżek pediatrycznych, internistycznych,kardiologicznych, ortopedycznych,chirurgicznych,onkologicznych,etc.Ta decyzja uniemożliwia dostęp pacjentów do szpitali i wzrost śmiertelności z przyczyn innych schorzeń niż COVID.Należałoby postąpić inaczej , centralizować leczenie chorych na COViD wzorem szpitali jedoimiennych tak aby 20 dużych szpitali w całości zajmowały się COVIDEM do tego uruchomić hale COVIDOVE. Natomiast szpitale powiatowe powinny działać normalnie w dotychczasowym trybie.Uważam też że należało odejść natychmiast od niewydolnego systemu badań PCR i I należało wprowadzić powszechne testowanie testami antygenowymi drugiej generacji,Przykładowo koszt jednego testu PC R to 15 testów antygenowych.Nieznacznie mniejsza czułość i minimalnie mniejsza swoistość w moim przekonaniu nie ma w tym przypadku znaczenia , liczy się powszechność i szybkość uzyskania wyniku. Nie zgadzam się z WHO i osobiście dopuściłbym testy antygenowe drugiej generacji do rozpoznawaniaI SARSCoV2 Przynajmniej dla krajów trzeciego i czwartego świata do których z przykrością zaliczam Polskę 2020-10-20 20:43 7. Bywają tez mądrzy inaczej. A liczba zakażeń rośnie. 2020-10-20 20:34 8. Właśnie dlatego od samego początku popieram tzw. Piątkę dla zwierząt" 2020-10-20 20:07 9. My byli na trans Dzians :-D 2020-10-20 19:52 10. ale do kościoła był pierwszy.....
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama
Polecamy

Pożegnania

Album TP

Bojcorka

FILMY TP