Reklama

2011-11-05 15:00:45

Reklama

Zadyma warzy Zadymę

Ponad sto lat temu w Szaflarach robiono piwo owsiane, teraz popłynęła tu pierwsza warka piwa zmiksowanego z kilku zbóż.

A to za sprawą minibrowaru, jaki postawiła restauracja Zadyma. Dwie potężne kadzie za barem potrzebują do obsługi jednego człowieka. Całością procesu steruje dziś komputer. W odpowiednim czasie piwowar sypie słód, sprowadzony z bawarskiego Bambergu od renomowanej firmy Weyermann, dodaje suche drożdże od Fermentisa, zalewa wszystko doskonałą, górską wodą i dorzuca szczyptę chmielu - na 500 litrów około 300-400 gram, w zależności od stopnia goryczki, jaki ma osiągnąć piwo z Szaflar. Złocisty trunek zwać się będzie Zadyma. Tak jak warząca go restauracja.

- Będziemy robić pięć odmian piwa - mówi Mieczysław Furczoń, pomysłodawca i właściciel pierwszego na Podhalu minibrowaru. - Jasny lager, marcowe, pszeniczne, miodowe i ciemne, o karmelowym, delikatnym posmaku. Inwestor przypomina, że, według starych dokumentów, w Szaflarach browar działał już w XV w. Ostatnie warki trunku przyrządzanego na bazie owsa popłynęły tu w 1906 r. Wtedy Heinrich Fäber zamknął działający od 1885 r. browar. - To był popularny wtedy browar owsiany - mówi Mieczysław Furczoń. - Stawiano ich wiele, bo produkowały piwo na bazie owsa i z tej przyczyny były zwolnione z podatków.

Dziś historia zatacza koło. W Szaflarach znów wytwarzane będzie piwo. Pierwsza jego warka popłynęła w zeszłym tygodniu. - Mamy kadzie produkcji Kaspara Schulza, który wyposaża browary w sprzęt od 370 lat - dodaje Mieczysław Furczoń. Podkreśla, że warzelnia wytwarzać będzie pienisty napój tylko na potrzeby restauracji.

Piwowar Mikołaj Kowalczyk z chęcią opowiada jak powstaje piwo. Wcześniej warzył złoty trunek w Koszalinie i Puławach. Wyjaśnia krok po kroku proces uzyskania dobrej brzeczki, pokazuje pracę kotła parowego, dzięki któremu słód (kiełkujące zboża) zamieniony w brzeczkę przez kilka godzin dochodzi do temperatury 98 stopni. - Dawniej piwowar musiał pilnować ognia, aby temperatura nie była za niska ani za wysoka. To była wielka sztuka, bo od tego zależał najważniejszy etap produkcji - podkreśla Mikołaj Kowalczyk. Dziś piwowarom pomaga nowoczesna technologia. Cały proces jest skomputeryzowany. Po dodaniu chmielu następuje schłodzenie brzeczki do 10-12 st.Celsjusza, a następnie trafia ona do kadzi fermentacyjnej. Drożdże pracują siedem dni. Potem obumierają, piwo przelewane jest do zbiorników leżakowych. Do trzech tygodni trzeba czekać aż trunek się sklaruje, nabierze barwy, smaku i aromatu. Pełny proces wytworzenia piwa w minibrowarze zabiera miesiąc. Dwa razy tyle w przypadku produkcji porterów czy koźlaków. - Dziś nie ma już piw warzonych na jednym gatunku zboża. My też w różnych proporcjach miksujemy pięć podstawowych składników, głównie w różnym stopniu uprażony jęczmień. W przypadku piwa pszenicznego przeważa oczywiście słód pszeniczny - podsumowuje Mikołaj Kowalczyk

rav

Zostań Patronem Tygodnika Podhalańskiego.

Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
alias 2011-11-07 13:32:43
a ja bylem, sprawdziłem, nawet \"ehhh\" jest dokładnie zerżnięte.
realista 2011-11-06 16:11:39
jagoDZIANA w zyciu nie slyszalem o stronie swiat seriali a i szpilki na giewoncie mnie nie rajcuja wiec zachowaj swoje zalosne przemyslenia dla siebie a co do powiedzenia to jest stare jak swiat wiec nie musialem nigdzie szukac zapewne jest starsze od swiata seriali
uoscypek 2011-11-06 15:45:56
o rabaty , w ogólnosci idzie miastowemu;
a co do aliasa to pytanie czy trescią artykułu jest informacja czy prezentacja ? a pamietacie te listy od czytelników -jeden odzyskał aparat fotograficzny od transportowca a drugi od zadowolonego pacjenta szpitala wojskowego?? jak to ugryżć ?
dudek 2011-11-06 13:14:10
Miastowy o co chodzi z tym eJanosikiem i kartą tatrzańską?
alias 2011-11-06 10:09:51
Ukryta reklama
W miarę upowszechniania się tradycyjnych metod promocji towarów i usług (w szczególności, za pośrednictwem reklamy), ich oddziaływanie, a tym samym skuteczność, stopniowo spada. Dlatego też przedsiębiorcy poszukują coraz to nowych środków „perswazji rynkowej”, w tym pozwalających na niejako „ukryte” promowanie własnych towarów lub usług. Poszukiwanie nowych form wpływania na klientów doprowadziło do powstania tzw. miękkiej reklamy, której najpowszechniejszym przejawem jest product placement. Do tej kategorii zalicza się również reklamę odredakcyjną.
Zgodnie z ZNKU, z ukrytą reklamą mamy do czynienia wtedy, gdy jej odbiorca odnosi mylne wrażenie, że chodzi nie o reklamę, ale o bezstronną, obiektywną informację (np. prezentację określonego towaru lub usługi). Należy przy tym zauważyć, że przedmiotem reklamy (w tym ukrytej) niekoniecznie muszą być towary (lub usługi) oferowane przez danego przedsiębiorcę, ale również może nim być sam przedsiębiorca. Co prawda, mając na uwadze literalne brzmienie ZNKU, pojęcie ukrytej reklamy ogranicza się jedynie do stwarzającej pozory neutralności wypowiedzi zachęcającej do nabywania towarów lub usług, to jednak wydaje się, że także kreowanie wizerunku samego przedsiębiorcy poprzez wywieranie wpływu, przez czynniki zewnętrzne, na kształt materiałów redakcyjnych może zawierać znamiona nieuczciwej reklamy sprzecznej z dobrymi obyczajami (chociażby dlatego, że może pośrednio wpływać na ekonomiczne decyzje odbiorców). W konsekwencji, również takie działania mogą być kwalifikowane jako czyn nieuczciwej konkurencji na podstawie klauzuli generalnej. Na marginesie należy zauważyć, że definicja ukrytej reklamy na gruncie URT jest znacznie szersza i obejmuje osiągnięcie jakichkolwiek efektów pożądanych przez reklamodawcę (a tym samym, również reklamę samego przedsiębiorcy) (porównaj uwagi w rozdziale II.3 niniejszego opracowania).
Ukryta reklama może przyjmować różne postaci. Z ukrytą reklamą w prasie możemy mieć do czynienia przede wszystkim wówczas, gdy:

-przekaz reklamowy nie wyróżnia się wystarczająco z treści redakcyjnej prasy (brak wyraźnego oznaczenia wskazującego w sposób jednoznaczny na reklamowy charakter określonej informacji);

-wypowiedź w materiale redakcyjnym (tekst dziennikarski), stwarza pozór neutralnego przekazu o charakterze informacyjnym, podczas gdy w rzeczywistości pełni rolę reklamy określonego towaru lub usługi (tzw. reklama odredakcyjna).
Tyle w skrócie na ten temat mówi ZNKU. Może taki realista, który jest tak mądry, że aż zgłupiał z nadmiaru tej mądrości, nie widzi, że w artykule pojawia się nazwa i marka nie tylko branży czy grupy, ale konkretnego produktu, a który jest nowy na rynku. Tego typu przekazy powinny ograniczać się do rzeczowej informacji o produkowanym czy sprzedawanym wyrobie, ale bez eksponowania jego nazwy handlowej, logo producenta, innych znaków identyfikacyjnych umieszczanych np. na opakowaniu itp.
uoscypek 2011-11-06 01:32:24
a propos tego \"lokowania produktu\"

Kryptoreklama w prawie prasowym ( fragm z Monitora prawniczego)

Kwestia kryptoreklamy uregulowana jest w art. 12 ust. 2 ustawy z 26.1.1984 r. – Prawo prasowe1 dziennikarzowi nie wolno prowadzić ukrytej działalności reklamowej, która wiąże się z uzyskaniem korzyści majątkowej lub osobistej od podmiotu zainteresowanego reklamą. Chodzi o takie sytuacje, w których dziennikarz pod pretekstem omawiania jakiejś kwestii namawia do zakupu konkretnego towaru czy skorzystania z usług zindywidualizowanego przedsiębiorcy. Zakaz kryptoreklamy w prawie prasowym jest uzasadniany tak, jak zakaz reklamy ukrytej znajdujący się w ustawie o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. Chodzi o to, że odbiorca ukrytego przekazu reklamowego jest pozbawiony swobodnego wyboru i odbiera mu się możliwość krytycznego podejścia do tekstu perswazyjnego, które to nastawienie zwykle pojawia się u odbiorców reklam. Poza tym, zakaz kryptoreklamy ma być jedną z gwarancji wolności i wiarygodności prasy2
Z drugiej jednak strony, zakaz ten jest sformułowany dość niefortunnie, można bowiem z niego wywnioskować, że w przypadku, gdy działalność reklamowa dziennikarza jest prowadzona z innych pobudek niż chęć uzyskania korzyści majątkowej, wówczas jest ona dozwolona3
Miastowy 2011-11-05 23:31:44
Czy macie informacje, jakie atrakcje będą w zimie w projekcie karta tatrzańska?
Bo mnie pytają goście, na co mogą liczyć na ferie.
EdiEd 2011-11-05 21:35:58
Brdzo dobrze, niech warzą. Fajnie, że i do nas powoli zaczyna zaglądać moda na dobre piwa. Powstaje coraz więcej takich minibrowarów. Trochę szkoda, że w normalnym handlu znacznie trudniej o piwo, bo to co jest, to raczej produkty piwopodobne, a nie piwo. Zapewne wynika to z faktu, że narodowi wszystko jedno co pije, byleby było tanio i byleby było minimum 10 kufli... Jednak i tutaj pojawiają się pierwsze jaskółki. Jeśli ktoś potrafi docenić smak prawdziwego piwa, a nazwy \"Atak Chmielu\" w stylu American India Pale Ale, lub \"Czarna Dziura\" ciemne w stylu Dark Lager nic mu jeszczę nie mówią, to radzę się zainteresować. Na dniach w sklepach powinno zawitać \"Jak w Dym\" - czyli piwo podwędzane drewnym bukowym i orzechowym, ale tego jeszcze nie próbowałem...
jagoDZIANA 2011-11-05 20:44:48
realista. tak bardzo jesteś mądry że nie potrafisz napisac niczego od siebie. nawet tego że sentencję \'gdybys byl troszke madrzejszy to bys zobaczyl jaki glupi jestes\' zerżnąłeś ze strony Świat seriali dotyczącej Szpilek na Giewoncie
zyntyca 2011-11-05 16:36:13
Tak od wielu lat, a ściśle odkąd poznałem w Warszawie knajpę Browarmia zastanawiałem się dlaczego w Zakopanem nikt czegos takiego nie otworzył. Pytałem sie o koszty - nie był to jakiś straszny majątek. Może sezonowość lokali ma na to wpływ ??? Szkoda bo piwo jest pyszne żadne przemysłowe nie może iść w paragon
Miastowy 2011-11-05 16:17:39
Górale się ucieszą, że mają własny browar, Czekam jak będzie promocja na jakie piwko w Zadymie lub od eJanosika z FB w Zakopcu to może się wybiorę.
uoscypek 2011-11-05 16:14:16
miało byuc TEŻ PĘDZISZ :P
uoscypek 2011-11-05 16:13:15
aliasku a ty w tej swojej firmie bimber pędzisz albo pyfko? bo jak nie to redaktor rav ciebie chyba nie odwiedzi :)
realista 2011-11-05 16:02:37
alias to opowiedz nam o tej swojej \"firmie\" musi preznie dzialac skoro ty zajmujesz sie komentowaniem ehhh alias gdybys byl troszke madrzejszy to bys zobaczyl jaki glupi jestes
alias 2011-11-05 15:31:15
Kolejny sponsorowany artykuł. Nic tylko żywa reklama restauracji marki piwa i w ogóle to powinno być okraszone DUUUUUUUUŻYM napisem na żóltym tle \"Artykuł zawiera lokowanie produktu\" Ja też tak chę. Chętnie rav opowiem o mojej firmie.

Reklama
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Podczerwone -sprzedam mieszkanie 46m2 gotowe do zamieszkania tel 660797241 b12.pl.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Kościelisko-Czajki -dom na super widokowej działce -sprzedam tel 660797241 b12.pl.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Łopuszna działka budowlana 1466 m2 -media, dojazd asfaltowy tel 660797241 b12.pl.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Białka Tatrzańska -działka 1398m2 z planem zagospodarowania -MU , przy drodze asfaltowej, blisko wyciagi narciarskie tel 660797241 b12.pl.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Białka Tatrzańska -działka z pozwoleniem na budowę dwoch domków -blisko wyciąg narciarskie tel 660797241 b12.pl.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Jurgów-sprzedam do do zamieszkania tel 660797241 b12.pl.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Suche --działka 2000m2 z pozwoleniem na budowę , blisko wyciagu tel 660797241 b12.pl.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Białka Tatrzańska -działka 2500m2 -pierwsza linia zabudowy, zjazd, wz sprzedam tel 660797241 b12.pl.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Zakopane- Jaszczurówka -dom -pensjonat na dużej działce 1758 m2 -sprzedam 660797241 b12.pl.
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    Zakopane -Jaszczurówka- lokal pod gastronomie w apartamentowcu 100m2 -do wynajęcia lub sprzedaży tel 6607972410.
  • NIERUCHOMOŚCI | kupno
    Kupię DOM do 100.000 zł. 500 221 028.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Czerwienne - nowy piękny dom sprzedam gotowy do zamieszkania tel. 660797241 b12
    Tel.: 660797241
  • USŁUGI | inne
    WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098.
  • SPRZEDAŻ | zwierzęta
    Owczarek podhalański. 501816189
    Tel.: 501816189
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Sprzedam LAS w Łopusznej. 18 28 560 60.
  • PRACA | dam
    Wspólnota Mieszkaniowa INFINIUM - Aleje 3 Maja 5 w Zakopanem - POSZUKUJE FIRMY ŚWIADCZĄCEJ USŁUGI SPRZĄTANIA BUDYNKU (klatki schodowe, korytarze, itp.) ORAZ TERENU ZEWNĘTRZNEGO. Kontakt w sprawie zakresu do złożenia oferty tel. 889 18 91 54 - zarządca nieruchomości.
  • PRACA | dam
    Pensjonat w Zakopanem zatrudni POKOJOWĄ - 666 37 83 57.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Sprzedam BACÓWKĘ, nowo wybudowaną na Sralówkach. 515 503 494, 18 265 39 77.
  • PRACA | szukam
    KUCHARKA, POMOC KUCHENNA, POSPRZĄTAM. 796 358 958.
  • PRACA | dam
    Zatrudnię pracowników budowlanych, ekipy, podwykonawców. 601 508736.
  • PRACA | dam
    Zatrudnimy Panią na pokoje. Praca całoroczna stała w małym obiekcie 40-50 osób w Zakopanym. Panie chętne, proszę o kontakt. 18 2061434 sgzakopane@interia.eu
    Tel.: 18
  • MOTORYZACJA | sprzedaż
    MITSHUBISHI OUTLANDER 2,2 DI-D, 4X4, r.p.2014, przebieg 224 tys. km, I właściciel, bogata wersja Intense Plus, dodatkowo kpl. kół zimowych z felgami, zdejmowany hak,oryginalny bagażnik dachowy. 605 564 270.
  • KUPNO
    OBWOŹNY SKUP ZŁOMU - dojazd do klienta. SKUP STARYCH SPAWAREK. 536 269 912.
  • PRACA | dam
    Hotel "Foluszowy Potok" Zakopane, ul. Zamoyskiego 42 zatrudni do restauracji hotelowej: KELNERA/-KĘ. Zapewniamy stabilną, całoroczną pracę w restauracji hotelowej. Kontakt wyłącznie telefoniczny: 660 41 00 46
  • PRACA | dam
    Restauracja Górska w Białce Tatrzańskiej do uzupełnienia zespołu poszukuje osoby na stanowisko ZASTĘPCA SZEFA KUCHNI. Praca w doświadczonym zespole, wysokie wynagrodzenie. Oferujemy pracę bez zamieszkania. Wymagane doświadczenie zawodowe,więcej info:. 518-259-536 www.restauracjagorska.pl email : rest.gorska@gmail.com
    Tel.: 518
  • PRACA | dam
    Przedsiębiorstwo Budowlane Sikora zatrudni pracowników na stanowisko: pomocnik budowlany, malarz, tynkarz, płytkarz, cieśla, zbrojarz, pracownik ogólnobudowlany .
    Tel.: 602 629 623
  • USŁUGI | budowlane
    MALOWANIE DACHÓW I ELEWACJI. 602 882 325.
  • USŁUGI | budowlane
    OCIEPLANIE PODDASZY WEŁNĄ MINERALNĄ, ADAPTACJA PODDASZY, ZABUDOWA GK. 660 079 941.
  • USŁUGI | budowlane
    KOMPLEKSOWE WYKOŃCZENIA WNĘTRZ, MALOWANIE, PANELE, MONTAŻ DRZWI, ŁAZIENKI, ZABUDOWY GK. 660 079 941.
  • USŁUGI | budowlane
    USŁUGI BLACHARSKO-DEKARSKIE, KRYCIE I PRZEKRYCIA DACHÓW, KOMINY, BALKONY, RYNNY, GZYMSY, FASADY. 889 388 484.
  • PRACA | dam
    Z. R. GŁOWACCY ZATRUDNI PRACOWNIKÓW BUDOWLANYCH DO ROBÓT WYKOŃCZENIOWYCH W ZAKOPANEM. 608 813 506
  • USŁUGI | budowlane
    KAMIENIARSTWO, ELEWACJE, OGRODZENIA - WSZYSTKO Z KAMIENIA. 509 169 590.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Sprzedam 2 HEKTARY POLA i DZIAŁKĘ 20 AR. 505 429 375.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    DZIAŁKA BUDOWLANA W MURZASICHLU 19 arów, kameralna. 517 018 380
  • SPRZEDAŻ | różne
    NOWE KILIMY RĘCZNIE TKANE (z owczej wełny). Wzór: jarzębina (60/80). Tel. 793 887 893
  • SPRZEDAŻ | różne
    Sprzedam GOBELIN - pejzaż zimowy - (145/80). TORBY JUHASKIE. Tel. 793 887 893
  • USŁUGI | budowlane
    OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.
  • SPRZEDAŻ | różne
    DREWNO KOMINKOWE. 501 577 105.
2025-04-28 08:00 Komunikacyjne przemiany 2025-04-27 21:55 Bruno zaginął w okolicach Frydmana 2025-04-27 21:00 Człowiek żyje nie tylko światem materialnym 2025-04-27 19:59 Na Kasprowym Wierchu. Apel Rafała Sonika, gołębie pokoju, podziękowanie za Franciszka (WIDEO) 2 2025-04-27 19:00 Historia spisana na plebanii 2025-04-27 18:00 Biegli ustalą czy do śmierci Sebastiana przyczyniła się zła intubacja 2 2025-04-27 17:00 Małopolskie drużynowe biegi przełajowe - srebrny powiat nowotarski 2025-04-27 16:00 W środę w Zakopanem rozpocznie się Wiosna Jazzowa 2025-04-27 15:00 Zakopiańskie budy 16 2025-04-27 14:30 Dziś święto czworonożnych ratowników 2 2025-04-27 14:00 Płomień nadziei 2025-04-27 13:00 Tatrzański Festiwal Zespołów Regionalnych Złote Kieprce (ZDJĘCIA, WIDEO) 1 2025-04-27 12:29 Przy pięknej pogodzie odbywa się Spotkanie Przyjaciół Kasprowego (WIDEO) 7 2025-04-27 12:00 Makabryczne odkrycie na Bachledach 2 2025-04-27 11:43 Ratownicy TOPR przetransportowali z Rysów do Zakopanego zwłoki ofiar wypadku 1 2025-04-27 10:59 Przepiękny poranek na Giewoncie (WIDEO) 2025-04-27 10:30 Natura uchwycona obiektywem 2025-04-27 10:00 Rabczańska Masa Krytyczna 1 2025-04-27 09:15 Tragedia na Rysach. Nie żyją dwie osoby (WIDEO) 7 2025-04-27 09:02 Nocna akcja w Zubrzycy Górnej. Po mężczyznę przyleciał śmigłowiec LPR 1 2025-04-27 08:02 Zespół Jedla zaśpiewał w Symfonii Miłosierdzia (ZDJĘCIA, WIDEO) 2025-04-27 06:37 Samochód potrącił jelenia w Klikuszowej 4 2025-04-26 22:10 Flisackie łodzie poświęcone 9 2025-04-26 21:00 Zaproszenie do konkursu artystycznego "Młode Zakopane 2025" 2025-04-26 20:00 Zakopiańska młodzież posprzątała miasto i zasadziła rodzime gatunki roślin 2025-04-26 19:30 Symfonia Miłosierdzia dla papieża Franciszka w Krakowie 1 2025-04-26 19:00 Wiosenna Bajka w Tatrach ponownie w nowotarskim MCK 2025-04-26 18:35 Na Wiktorówkach odsłonili tablicę poświęconą przewodnikom tatrzańskim (ZDJĘCIA) 3 2025-04-26 18:00 Stare części aut na dzikim wysypisku 7 2025-04-26 17:49 Turystka, która zaginęła na Gubałówce odnaleziona 2 2025-04-26 17:00 Teatralny początek maja pod Tatrami 2025-04-26 16:00 Jubileuszowe Muzykowanie na Duchową Nutę (ZDJĘCIA i WIDEO) 2025-04-26 15:30 Pieniny Ultra-Trail 1 2025-04-26 15:00 Cisza i spokój o poranku w Tatrach. Cudowne widoki w Dolinie Kościeliskiej (WIDEO) 2025-04-26 14:00 Orawski osod na Wołoskim Szlaku 2025-04-26 13:00 Od ballady po rock 2025-04-26 12:30 Na patelniach wielka łapanka 2 2025-04-26 12:00 Długa kolejka do wejścia do Kościeliskiej. Co będzie w długi weekend? 2 2025-04-26 11:00 Uroczystości 234. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja w Zakopanem 2025-04-26 10:30 Wiosenne święto bacowskie 2025-04-26 10:00 Titanic jednak nie utonął, odrodzona Sośnica jest większa i nowocześniejsza 1 2025-04-26 09:00 Rozjeżdżany Bachledzki Wierch (WIDEO) 5 2025-04-26 08:00 Rock'n'roll, blues i urodzinowe święto - niezapomniany wieczór z Passport Control w Zakopanem 2025-04-25 21:40 Od soboty można zwiedzać Jaskinię Mroźną w Tatrach 2025-04-25 21:00 Zmieni się otoczenie szkoły podstawowej na Olczy. Umowa podpisana 2 2025-04-25 19:59 Prace podhalańskich artystów w hotelu Hyrny 2025-04-25 19:00 Otwarta Perć Akademicka na Babiej Górze 2025-04-25 19:00 Są nowi gospodarze bacówki PTTK na Maciejowej 2025-04-25 18:28 Poszukiwani listami gończymi 2025-04-25 18:00 Ważny komunikat w sprawie rozbudowy drogi przy wjeździe do Szczawnicy 23
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama