2023-11-06 08:00:23
Dursztyn
Listopad, a w Dursztynie wysyp kani
Na takie dorodne kanie natrafiła w pobliskim lesie mieszkanka Dursztyna.
Kania czyli czubajka kania to jeden z najsmaczniejszych grzybów, ze względu na swoje walory zwany kiedyś "mięsem leśnym". Wielu grzybiarzy omija kanie jednak dalekim łukiem ze względu na podobieństwo do muchomora sromotnikowego, który jest bardzo niebezpieczny.
Koszyk kań zebrała w sobotę mieszkanka Dursztyna. - Nie ma pyszniejszego grzyba, cała rodzina w niedzielę się zajadała kotletami z kapeluszy kani - powiedziała dziennikarzowi TP. Podkreślała, że wcześniej zaniosła grzyby do doświadczonego grzybiarza, by upewnić się, czy to na pewno kania czubajka. Sprawdziła też w internecie.
Kania czubajka jest nie tylko smaczna, ale także bardzo wartościowa. Zawiera witaminy B1, B2, A, C, D, PP i E i składniki mineralne: wapń, miedź, żelazo, potas, sód, magnez, mangan, cynk.
Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego? Powierzchnia kapelusza kani jest postrzępiona, muchomora sromotnikowego zwykle gładka. Kapelusz kani ma barwę jasnobrązową i posiada charakterystyczne ciemne łuski, natomiast kapelusz muchomora sromotnikowego ma barwę jasnozieloną, a u starszych okazów może być żółtawy i spłowiały.
Pierścienie kani na trzonie są ruchome, u muchomorów sromotnikowych są do trzonu przyrośnięte. Kania ma na dole trzonu również bulwę bez pochwy a muchomor sromotnikowy ma pochwę. Kanię od muchomora odróżnia pusty w środku trzon.
Obydwa grzyby różnią się też zapachem. Czubajka ma piękny zapach grzybowo-orzechowy, a muchomor sromotnikowy - słodkawy zapach, przypominający sztuczny miód.
bz

