Materiał sponsorowany, 2016-10-11 17:57:48
Comber z sarny
Zakopiańskie danie wśród 3 najlepszych w Polsce!
Podczas tegorocznej Wine & Food Noble Night w szranki z najlepszymi restauracjami z kraju stanęła ekipa Restauracji Zakopiańskiej, na czele z Szefem Kuchni Mariuszem Bizubem. Podany jako dane główne comber z sarny marynowany w pędach sosny został wyróżniony przez jurorów brązowym medalem. 19 października właśnie to danie zostanie przyrządzone na żywo w programie Dzień Dobry TVN. O konkursie, Zakopiańskiej oraz miłości do podhalańskiej gastronomii i Zakopanego rozmawiamy z właścicielem Tomaszem Gutem.
Tomasz Gut: Zakopiańska to coś znacznie więcej, niż restauracja. To idea, w której liczy się każdy detal - od pochodzenia składników, przez zgrany zespół dążący do tych samych celów, po domową atmosferę. Tym bardziej cieszymy się z miejsca na podium w finale konkursu Wine&Food Noble Night. Sam udział w tym prestiżowym kulinarnym wydarzeniu w Polsce był nobilitujący. Do finału kwalifikuje się jedynie 12 restauracji z kraju, a zgłasza aż kilkaset! Wyróżnienie to jednak tylko potwierdzenie słuszności naszej drogi. Koncepcja zrodziła się wiele miesięcy wcześniej. Otwierając Zakopiańską chciałem stworzyć najlepszą restaurację na Podhalu, będącą wizytówką podhalańskiej gastronomii w całym kraju. Podstawą do realizacji tego celu są najlepsze produkty, których używamy.
Koncepcja miejsca, do którego chce się wracać.
TG: Dokładnie tak. Klimat naszej restauracji nawiązuje do tradycji gospody - nasz gość ma być rozpieszczany. My jako gospodarz dokładamy wszelkich starań, by czuł się jak najlepiej i mógł oddać kulinarnym rozkoszom. Menu zmieniamy sezonowo, bazując na świeżych produktach. W naszych daniach nie ma zakłamywania smaku, zalewania sosami maskującymi mankamenty głównych składników.
Czyli Zakopiańska to efekt pasji do znakomitego jedzenia?
TG: Tak, ale nie tylko. Nazwa restauracji to hołd dla tego miasta, które jest moją drugą pasją. Jestem z nim związany od zawsze. To także owoc wszystkich lekcji, które wyniosłem z doświadczeń pracy jako manager kultury w niezwykłym zakopiańskim Teatrze im. St.I.Witkiewicza. Gdyby nie to miejsce, osobowość jego patrona oraz współpraca z Dyrektorem Andrzejem Dziukiem, Zakopiańska byłaby inna. Między innymi dlatego w Zakopiańskiej gościnę znajdują rozmaite przedsięwzięcia Teatru Witkacego, ale także Muzeum Tatrzańskiego, Festiwalu Inspirowane Górami i wielu innych.
Czym Zakopiańska odróżnia się od innych restauracji w Zakopanem?
TG: To na pewno jakość i podejście kuchni. Chcemy serwować wybitne dania, które wyróżnia smak, a nie onieśmielająca forma. Ogromną uwagę przywiązujemy do produktów. W Zakopiańskiej znamy wszystkich naszych dostawców, których osobiście odwiedzam. Dzięki temu mamy pewność, że wieprzowina, czy jagnięcina, które trafią na talerze naszych gości są najwyższej jakości.
Kto tworzy Zakopiańską?
TG: Zakopiańska to ludzie, bez których to miejsce by nie istniało. W kuchni dowodzi nieoceniony Szef Kuchni Mariusz Bizub – „Strzałka”, wspierany przez „Mańka”, Łukasza, Artura, „Byczka”, „Brzytwę”, Panią Irenkę i Panią Helę. Na sali goście spotykają naszych wspaniałych kelnerów: Pawła, Kasię, Irenę i Basię. Na nasz wspólny sukces ciężko pracuje także ekipa biurowa, czyli nasza nieoceniona manager Kasia oraz Ewa i Basia. Bez tych ludzi, ich pasji, zaangażowania i lojalności nie byłoby Zakopiańskiej.
Jak trafiliście do finału Wine&Food Noble Night?
TG: Miałem okazję uczestniczyć w tej wyjątkowej kolacji rok temu i zrobiło to na mnie wielkie wrażenie. 12 szefów kuchni wraz ze swoimi sześcioosobowymi zespołami przygotowuje jedzenie dla ponad 350 osób jednocześnie! Na żywo i od podstaw! To ogromne wyzwanie. Pomyślałem, że też musimy się tu zjawić. Ani przez minutę nie wątpiłem w naszą ekipę, która zakwalifikowała się do konkursu. Na finał przyjechaliśmy jednym z mniejszych samochodów - chłodni, ale pełnym najlepszych składników z naszego regionu, a przede wszystkim pasji, doświadczenia i wiary w naszych pracowników. Na miejscu wylosowaliśmy boks w samym środku, gdzie 350 gości bez przerwy patrzyło nam na ręce! Na szczęście tremy nie było, bo znamy swoje możliwości.
Trzecie miejsce to sukces, czy może troszkę rozczarowanie?
TG: Nie ukrywam - jechaliśmy po zwycięstwo. Znam nasz zespół, wiem, że mogą konkurować z wybitnymi restauracjami. Miejsce na podium cieszy, zwłaszcza że rywalizacja była niezwykle wyrównana. Nie jesteśmy w pełni usatysfakcjonowani, ale może to i lepiej? Chcemy się dalej rozwijać i pokazywać, że w Zakopanem jest miejsce na ambitną kuchnię.
Jakie są najbliższe plany związane z restauracją? Podium w finale Wine&Food Noble Night tchnął nowy wiatr w żagle?
TG: Przygotowujemy się do krótkiej wycieczki do Warszawy, gdzie 19 października odwiedzimy studio Dzień Dobry TVN. Na oczach widzów nasz Szef Kuchni przyrządzi medalowe danie z Wine&Food Noble Night - sarninę. Pracujemy też nad uruchomieniem własnej wędzarni i prowadzimy rozmowy z bacówką, która będzie przygotowywać unikatowe owcze sery tylko dla nas. Finał Wine&Food Noble Night niewątpliwie dodał nam pewności siebie i utwierdził w przekonaniu, że Zakopane może znaleźć się czołówce polskiej gastronomii.
Więcej o restauracji:
www.restauracjazakopianska.pl
-
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
POLE - 2 HA i 42 ARY. 505 429 375. -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
DO WYNAJĘCIA na rok lub dłużej DWA DOMKI DREWNIANE po 70mkw, Zakopane - Chłabówka. Kontakt na e-mail: podkowa@op.pl -
USŁUGI | inne
WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098. -
PRACA | dam
Aparthotel Renesans w Zakopanem poszukuje kandydatów na stanowiska: KIEROWNIK RESTAURACJI, KELNER/BARMAN, POKOJOWA. Stabilna praca w nowo otwieranym Obiekcie. Zgłoszenia prosimy kierować na adres: praca@renesans.pl lub tel. 602444734 -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
DO WYNAJĘCIA LOKALE HANDLOWO - USŁUGOWO - BIUROWE o powierzchniach ok. 58 i 55 m2, oraz PIWNICA 23 m2. Możliwość połączenia lokali. Zakopane centrum, ul. Kościuszki - 691 124 272. -
USŁUGI | budowlane
REMONTY I WYKOŃCZENIA. 660 079 941. -
SPRZEDAŻ | budowlane
DESKI ŚWIERKOWE, dł. 5 m, gr. 53 mm. DRZEWO OPAŁOWE BUK. 660 079 941. -
USŁUGI | budowlane
ADAPTACJA PODDASZY, OCIEPLENIA WEŁNĄ MINERALNĄ, SUFITY PODWIESZANE, ZABUDOWY GK, WYKOŃCZENIA WNĘTRZ. 660 079 941. -
USŁUGI | budowlane
ŁAZIENKI KUCHNIE PLYTKI INSTALACJE MONTAZ MEBLI ARMATURY. 602839607
Tel.: 602839607 -
PRACA | dam
Centralny Ośrodek Sportu w Zakopanem zatrudni Kasjera. 725300144 https://bip.cos.pl/1509/zakopane praca.zakopane@cos.pl
Tel.: 725300144 -
USŁUGI | budowlane
WYKONCZENIA I REMONTY. 602839607
Tel.: 602839607 -
SPRZEDAŻ | budowlane
ŁAZIENKI KUCHNIE PLYTKI INSTALACJE MONTAZ MEBLI ARMATURY. 602839607
Tel.: 602839607 -
USŁUGI | budowlane
TYNKI I WYLEWKI MASZYNOWE tanio i solidnie, zacieranie mechaniczne, technika silosowa. Realizujemy małe i duże obiekty 18 26 550 39, 503 532 680. -
PRACA | szukam
KUCHARKA, POMOC KUCHENNA, SPRZĄTANIE. 796 358 958. -
SPRZEDAŻ | zwierzęta
SZCZENIAKI SHIH TZU. 730 519 594. -
PRACA | dam
Przyjmę Cieślę - budowa w Kluszkowcach Stawka do uzgodnienia Proszę dzwonić - 788 624 940. 788 624 940 aleksandra@tatrastyle.pl
Tel.: 788 -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
DO WYNAJĘCIA LOKAL NA PIZZERIĘ W ZAKOPANEM. 502 658 638 -
SPRZEDAŻ | różne
SPRZEDAM SIANO W BALACH. 502 658 638 -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
DO WYNAJĘCIA PLAC POD MAGAZYN. 502 658 638 -
NIERUCHOMOŚCI | wynajem
DO WYNAJĘCIA HALE NA WARSZTAT SAMOCHODOWY, LAKIERNIĘ, PRALNIE, HURTOWNIĘ, MAGAZYN. 502 658 638 -
USŁUGI | budowlane
USŁUGI REMONTOWO-BUDOWLANE, ŁAZIENKI, ZABUDOWY, ADAPTACJA PODDASZY, REMONTY, DOCIEPLENIA BUDYNKÓW, FASADY. 693 206 403. -
USŁUGI | budowlane
USŁUGI REMONTOWO-BUDOWLANE, DOMY OD PODSTAW, POKRYCIA DACHOWE, SZALUNKI STROPOWE. 693 206 403. -
USŁUGI | budowlane
USŁUGI MINIKOPARKĄ 2.5 TONY - 722 307 227. -
SPRZEDAŻ | budowlane
Sprzedam KANTÓWKĘ, KROKWIE, DESKI, GONTY i OPAŁ - 788 344 233. -
PRACA | dam
PENSJONAT "Willa Park" W CENTRUM ZAKOPANEGO ZATRUDNI OSOBĘ DO SPRZĄTANIA I RZYGOTOWYWANIA ŚNIADAŃ. 509 578 689. -
PRACA | dam
Kucharz al'a carte- Restauracja Górska w Białce Tatrzańskiej Do uzupełnienia zespołu poszukujemy osoby na stanowisko: KUCHARZ. Oferta pracy dla kucharza z doświadczeniem zawodowym. Praca na stałe, bardzo dobre warunki pracy. Więcej informacji pod nr. 518 259 536 www.restauracjagorska.pl rest.gorska@gmail.com
Tel.: 518 259 536
E-mail: rest.gorska@gmail.com
WWW: www.restauracjagorska.pl -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
Las z drzewostanem pow. 41ar w Lipnicy Wielkiej 603071487, 609325040. -
NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
APARTAMENT Za Strugiem, Zakopane - 607 506 428. -
USŁUGI | inne
PROFESJONALNA WYCINKA DRZEW, GAŁĘZI Z PODNOŚNIKA I Z UŻYCIEM LINY. 889 105 476 -
USŁUGI | budowlane
FLIZOWANIE, REMONTY, WYKOŃCZENIA. 882080371. -
USŁUGI | budowlane
KAMIENIARSTWO. 882080371. -
USŁUGI | budowlane
KAMIENIARSTWO, ELEWACJE, OGRODZENIA - WSZYSTKO Z KAMIENIA. 509 169 590. -
USŁUGI | budowlane
OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.
- Wszystkie komitety wyborcze, które wystawią listy w całej Polsce przedstawiły liderów list wyborczych. Poznaliśmy wszystkie nazwiska osób w okręgu 14 obejmującym powiaty Tatrzański, Nowotarski, Nowosądecki, Limanowski i Gorlicki.
- MÓJ ROZwój obejmuje też sprawy nowotarskie i próbę zrozumienia aktualnego tematu związanego z wyższą szkołą podhalańską.
-
- Ukraina, leżąc na pograniczu Rosji a zachodnimi państwami Europy, odzwierciedla swoją rozdartą naturę i podział w społeczeństwie. Połowa ludności mówi po rosyjsku jako swoim pierwszym języku, druga połowa po ukraińsku. Uprzemysłowione landy centrum, wschód i południe, są kulturalnie odzwierciedleniem ortodoksyjnych Rosjan. Niektóre części zachodnie były powiązane z Ukrainą dopiero po II wojnie światowej, historycznie mając inną kulturę.
- Animalsi wypowiadając sie na temat przeciążeń koni pracujących w zaprzęgach bazują na konkretnych, inżynierskich wyliczeniach.
- W ciągu ostatnich kilku lat obserwujemy zwiększoną presję ze strony rządów kilku krajów, które wspierają potężne grupy w sektorze prywatnym w celu nadzorowania mediów społecznych i alternatywnych źródeł informacji. Jest to wielopłaszczyznowy atak na naszą wolność, który już ograniczył rodzaje informacji, do których mają dostęp obywatele, a tym samym zawęża opcje polityczne, aby odpowiadały osobom sprawującym władzę.
- Patrząc z kosmosu, staje się jasne, że Ziemia jest prawdziwie żywą planetą, odmienną od każdego innego znanego świata w Układzie Słonecznym. Z kontynentami, płynnymi oceanami, pokrywami lodowymi, zmieniającymi się wzorami chmur i cienką, ale znaczącą atmosferą. Nasza planeta tętni życiem, zmieniając się z dnia na dzień i z sezonu na sezon. Bez atmosfery nasz świat byłby chłodniejszy o 33 ° C, co czyniłoby go niezdolnego do posiadania ciekłej wody na powierzchni.
- Mój ROZwój jest też pod wpływem kobiet. Jedną z nich jest Byron Katie, która wyjaśnia pojęcie arogancji
- Rada Europejska, czyli przywódcy 28 krajów członkowskich Unii, przedstawili po trzech dniach burzliwych obrad listę zaskakujących kandydatów na najważniejsze stanowiska w Brukseli. Po naradach, rówież Parlament Europejski wybrał swojego przewodniczącego na pierwszym posiedzeniu europarlamentarzystów.
- Zapraszamy wszystkich bardzo serdecznie na otwarte Spotkanie Konfederacji w Nowym Targu i Zakopanem!
- Według najnowszych danych pochodzących z Międzynarodowego Funduszu Walutowego Wenezuela ma najmniejszy na świecie wzrost gospodarczy, największą inflację i dziewiątą największą stopę bezrobocia. Wskaźnik śmiertelności niemowląt zwiększył się 100 krotnie w ciągu ostatnich czterech lat. Ich waluta straciła 99 procent swojej wartości od początku 2012 roku. To się nazywa całkowite załamanie społeczne i gospodarcze. I stało się to pomimo faktu, że Wenezuela ma największe na świecie rezerwy ropy naftowej.