Reklama

2022-05-19 10:00:00

Reklama

Słodkości

Słodka baklawa

Za prawdziwego łasucha nie może uznać się ten, kto choć raz w życiu nie popróbował baklawy. Cieniutkie warstwy ciasta filo, przełożone gęstą, lepką masą z orzechów, miodu i masła rozpływają się w ustach.

Baklawa to deser nie byle jaki, bo z wielowiekową tradycją, a do tego dość kosmopolityczny. Kusi smakiem w kuchni greckiej, Bliskiego Wschodu, w krajach Maghrebu, Azji Środkowej i Południowo-Zachodniej. Zjeść go możemy niemal wszędzie, gdzie przepisy na ten smakołyk dotarły. I choć różne kraje, jak to bywa w przypadku wielu potraw, spierają się o jego pochodzenie, jedno jest pewne - przepisy po prostu wędrują po świecie, więc i z tym prawdopodobnie tak było. Tak jak biegły starożytne szlaki handlowe, tak i baklawa przemierzała różne kraje, a jej receptura modyfikowała się w każdym kolejnym docelowym punkcie.

Do dziś nie da się określić, skąd dokładnie się wzięła. W wielu kuchniach (np. perskiej, uzbeckiej, azerskiej, mongolskiej, a nawet tureckiej) istnieje wiele starych receptur niezwykle do niej podobnych, którym przypisuje się jej źródło. Bardzo prawdopodobne jest jednak, że to starożytni Asyryjczycy stworzyli podwalinę pod współczesną wersję baklawy swoją potrawą na bazie makaronowego ciasta wypełnionego orzechami i miodem. W III w p.n.e. przepis dotarł do Grecji i tu prawdopodobnie nastąpiła pierwsza jego modyfikacja, w której makaronowe ciasto zastąpiono cieniuteńkim ciastem filo (filo w greckim oznacza liść). Przepisy na baklawę wędrowały w czasie i przestrzeni, by w końcu dotrzeć do Konstantynopola (wcześniej Bizancjum, a dziś Stambułu), który był stolicą Imperium Osmańskiego. To właśnie tu, w sułtańskich kuchniach pałacu Topkapi zrodził się ponoć przepis na baklawę znany do dziś. Stąd też wywędrował na Zachód. Po dziś dzień w Bibliotece Sulejmana w Stambule zachowała się dość niezwykła książka kucharska „Kitab Al-Tabikh” z 1226 r. autorstwa Muhammada bin Hasana al-Bagdadi, w której pojawia się deser o nazwie lauzinaq, niezwykle przypominający baklawę. Jej zmodyfikowaną i przetłumaczoną na turecki wersję, rozszerzoną o wiele nowych przepisów dodawanych przez różnych autorów, przechowuje się również w bibliotece pałacu Topkapi.

Baklawę piecze się na wielkich blachach. Tradycyjna powinna składać się aż z 40 warstw ciasta filo, choć przygotowując wersję domową, można zużyć go zdecydowanie mniej. Blachę smaruje się roztopionym masłem, na niej układa się kolejne warstwy ciasta, każdą przesmarowując tym samym masłem. Po ułożeniu odpowiedniej liczby warstw ciasto przekłada się posiekanymi orzechami lub migdałami i przykrywa kolejnymi warstwami filo. Niektóre receptury podają tylko jedną warstwę nadzienia, inne wiele. Gotową baklawę kroi się na blasze w różne wzory (np. romby lub trójkąty) i piecze długo, ale ostrożnie. Od spodu nie może się przypalić, wewnątrz ciasto nie może być surowe, a wierzchnia warstwa powinna być chrupiąca. Przed pieczeniem każdy kawałek polewamy jeszcze roztopionym masłem, a po upieczeniu słodkim syropem na bazie wody z cukrem lub miodem i odstawiamy do nasiąknięcia. Sama słodycz.

Wariacji dotyczących nadzienia i liczby warstw jest naprawdę wiele, i jak nic pasuje tu powiedzenie, że „co kraj to obyczaj”. Turecką baklawę wypełniają najczęściej siekane orzechy, pistacje i migdały. Tutaj też przyrządza się do niej zalewę na bazie miodu i wody różanej bądź wody z kwiatów pomarańczy. Z najlepszej, pistacjowej baklawy słynie tureckie miasto Gaziantep. Grecka baklawa składa się z 33 warstw na pamiątkę wieku Chrystusa. Armeńską paklavę doprawia się cynamonem i goździkami. Wersja izraelska skrywa w sobie orzechy włoskie, laskowe, pistacje, migdały, goździki, cynamon oraz syrop z pomarańczy i skórki cytryny. W Iranie gotowe ciasto tnie się w małe romby, a w baklawie dominuje smak wody różanej. W perskiej wersji jako nadzienia używa się kombinacji posiekanych migdałów i pistacji doprawionych kardamonem. Ciasto nasączone wodą różaną przydaje deserowi nieco lekkości.
Agnieszka Nowelli
Tygodnik Podhalański 15/2015

Kup e-wydanie Tygodnika Podhalańskiego.

Reklama
Komentarze Facebook
Dodaj komentarz
Wysłanie komentarza oznacza akceptację regulaminu komentowania na łamach 24tp.pl
Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    POLE - 2 HA i 42 ARY. 505 429 375.
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    DO WYNAJĘCIA na rok lub dłużej DWA DOMKI DREWNIANE po 70mkw, Zakopane - Chłabówka. Kontakt na e-mail: podkowa@op.pl
  • USŁUGI | inne
    WYCINKA, PRZYCINKA DRZEW W TRUDNYCH WARUNKACH - 691 317 098.
  • PRACA | dam
    Aparthotel Renesans w Zakopanem poszukuje kandydatów na stanowiska: KIEROWNIK RESTAURACJI, KELNER/BARMAN, POKOJOWA. Stabilna praca w nowo otwieranym Obiekcie. Zgłoszenia prosimy kierować na adres: praca@renesans.pl lub tel. 602444734
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    DO WYNAJĘCIA LOKALE HANDLOWO - USŁUGOWO - BIUROWE o powierzchniach ok. 58 i 55 m2, oraz PIWNICA 23 m2. Możliwość połączenia lokali. Zakopane centrum, ul. Kościuszki - 691 124 272.
  • USŁUGI | budowlane
    REMONTY I WYKOŃCZENIA. 660 079 941.
  • SPRZEDAŻ | budowlane
    DESKI ŚWIERKOWE, dł. 5 m, gr. 53 mm. DRZEWO OPAŁOWE BUK. 660 079 941.
  • USŁUGI | budowlane
    ADAPTACJA PODDASZY, OCIEPLENIA WEŁNĄ MINERALNĄ, SUFITY PODWIESZANE, ZABUDOWY GK, WYKOŃCZENIA WNĘTRZ. 660 079 941.
  • USŁUGI | budowlane
    ŁAZIENKI KUCHNIE PLYTKI INSTALACJE MONTAZ MEBLI ARMATURY. 602839607
    Tel.: 602839607
  • PRACA | dam
    Centralny Ośrodek Sportu w Zakopanem zatrudni Kasjera. 725300144 https://bip.cos.pl/1509/zakopane praca.zakopane@cos.pl
    Tel.: 725300144
  • USŁUGI | budowlane
    WYKONCZENIA I REMONTY. 602839607
    Tel.: 602839607
  • SPRZEDAŻ | budowlane
    ŁAZIENKI KUCHNIE PLYTKI INSTALACJE MONTAZ MEBLI ARMATURY. 602839607
    Tel.: 602839607
  • USŁUGI | budowlane
    TYNKI I WYLEWKI MASZYNOWE tanio i solidnie, zacieranie mechaniczne, technika silosowa. Realizujemy małe i duże obiekty 18 26 550 39, 503 532 680.
  • PRACA | szukam
    KUCHARKA, POMOC KUCHENNA, SPRZĄTANIE. 796 358 958.
  • SPRZEDAŻ | zwierzęta
    SZCZENIAKI SHIH TZU. 730 519 594.
  • PRACA | dam
    Przyjmę Cieślę - budowa w Kluszkowcach Stawka do uzgodnienia Proszę dzwonić - 788 624 940. 788 624 940 aleksandra@tatrastyle.pl
    Tel.: 788
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    DO WYNAJĘCIA LOKAL NA PIZZERIĘ W ZAKOPANEM. 502 658 638
  • SPRZEDAŻ | różne
    SPRZEDAM SIANO W BALACH. 502 658 638
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    DO WYNAJĘCIA PLAC POD MAGAZYN. 502 658 638
  • NIERUCHOMOŚCI | wynajem
    DO WYNAJĘCIA HALE NA WARSZTAT SAMOCHODOWY, LAKIERNIĘ, PRALNIE, HURTOWNIĘ, MAGAZYN. 502 658 638
  • USŁUGI | budowlane
    USŁUGI REMONTOWO-BUDOWLANE, ŁAZIENKI, ZABUDOWY, ADAPTACJA PODDASZY, REMONTY, DOCIEPLENIA BUDYNKÓW, FASADY. 693 206 403.
  • USŁUGI | budowlane
    USŁUGI REMONTOWO-BUDOWLANE, DOMY OD PODSTAW, POKRYCIA DACHOWE, SZALUNKI STROPOWE. 693 206 403.
  • USŁUGI | budowlane
    USŁUGI MINIKOPARKĄ 2.5 TONY - 722 307 227.
  • SPRZEDAŻ | budowlane
    Sprzedam KANTÓWKĘ, KROKWIE, DESKI, GONTY i OPAŁ - 788 344 233.
  • PRACA | dam
    PENSJONAT "Willa Park" W CENTRUM ZAKOPANEGO ZATRUDNI OSOBĘ DO SPRZĄTANIA I RZYGOTOWYWANIA ŚNIADAŃ. 509 578 689.
  • PRACA | dam
    Kucharz al'a carte- Restauracja Górska w Białce Tatrzańskiej Do uzupełnienia zespołu poszukujemy osoby na stanowisko: KUCHARZ. Oferta pracy dla kucharza z doświadczeniem zawodowym. Praca na stałe, bardzo dobre warunki pracy. Więcej informacji pod nr. 518 259 536 www.restauracjagorska.pl rest.gorska@gmail.com
    Tel.: 518 259 536
    E-mail: rest.gorska@gmail.com
    WWW: www.restauracjagorska.pl
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    Las z drzewostanem pow. 41ar w Lipnicy Wielkiej 603071487, 609325040.
  • NIERUCHOMOŚCI | sprzedaż
    APARTAMENT Za Strugiem, Zakopane - 607 506 428.
  • USŁUGI | inne
    PROFESJONALNA WYCINKA DRZEW, GAŁĘZI Z PODNOŚNIKA I Z UŻYCIEM LINY. 889 105 476
  • USŁUGI | budowlane
    FLIZOWANIE, REMONTY, WYKOŃCZENIA. 882080371.
  • USŁUGI | budowlane
    KAMIENIARSTWO. 882080371.
  • USŁUGI | budowlane
    KAMIENIARSTWO, ELEWACJE, OGRODZENIA - WSZYSTKO Z KAMIENIA. 509 169 590.
  • USŁUGI | budowlane
    OGRODZENIA, www.hajdukowie.pl. 692 069 284.
2024-04-26 20:30 Tatry Wielkoformatowo. Fotograficzny projekt Marka Kowalskiego (WIDEO) 1 2024-04-26 19:30 Pies a sprawa polska 5 2024-04-26 18:30 Powiat odkupi dawne Prewentorium 2024-04-26 17:29 Ryby zamiast lodów - sushi bar w dawnej kawiarence 1 2024-04-26 17:16 Dzień Górala w remizie OSP Maruszyna 2024-04-26 16:30 Tajemniczy ford na ulicy Grunwaldzkiej w Zakopanem 4 2024-04-26 16:04 Grzybica skóry głowy - skąd się bierze, jak ją diagnozować i skutecznie leczyć? Poradnik eksperta z Kliniki Zdrowego Włosa 2024-04-26 15:30 Co robić w weekend w Zakopanem? 2024-04-26 14:30 Nowotarski Rynek dla łasuchów - już ustawiają się foodtrucki! 3 2024-04-26 14:00 Czy w Zakopanem dobrze i bezpiecznie jeździ się na hulajnogach? (WIDEO) 6 2024-04-26 13:29 Jest koalicja w radzie Powiatu Nowotarskiego, znamy skład zarządu 3 2024-04-26 12:49 Nowotarski starosta z prokuratorskim zarzutem 9 2024-04-26 12:18 Trwałe stoły zabiegowe - jak wybrać sprzęt, który będzie służył latami? 2024-04-26 12:03 Jak nauczyć się jeździć na rolkach? 2024-04-26 11:59 Zmiana organizacji ruchu na zakopiance w Rdzawce 2024-04-26 11:30 Groźny wypadek w Skomielnej Białej 2024-04-26 11:00 Dziedzictwo i przyszłość Ostrowska 2024-04-26 10:59 Jak wybrać rolety dzień noc do domu? 2024-04-26 10:35 Jak radzić sobie z uciążliwym bólem zęba? 2024-04-26 10:30 Geotermia na Podhalu: Odkryj Źródło Ciepła Z Natury 2024-04-26 10:30 Wieczór pełen muzyki. Historia Amy Winehouse. Mamy dla Was bilety 1 2024-04-26 10:24 7 trików oświetleniowych do kuchni 2024-04-26 10:15 Najlepsze odkurzacze bezprzewodowe - sprawdź nasz ranking 2024-04-26 09:59 Bajkowy poranek na Sarniej Skale. Giewont na wyciągnięcie dłoni! (WIDEO) 1 2024-04-26 09:00 Od willi Zygmunta Gnatowskiego do Muzeum Stylu Zakopiańskiego 2024-04-26 08:00 Policja się szkoli na złomie 8 2024-04-25 23:53 Poważny wypadek na nowej zakopiance w Skawie 2024-04-25 21:51 Mięso z gwoździami w centrum Zakopanego. Makabryczna pułapka na psy 17 2024-04-25 21:40 Pociąg śmiertelnie potrącił mężczyznę w Poroninie 2024-04-25 21:00 Już jutro wielkie otwarcie Rabkolandu 2024-04-25 20:30 Młodzi na scenie Domu Ludowego. Małe Bajania ruszają w niedzielę 2024-04-25 20:00 Widoki z Bachledzkiego Wierchu. Piękne miejsce uratowane przed zabudową (ZDJĘCIA) 5 2024-04-25 19:17 Seniorzy w kinie 2024-04-25 19:06 Drzwi z płyty OSB - jakie mają zastosowanie? 2024-04-25 19:00 Nowy burmistrz spotkał się ze skarbnik Zakopanego. Rozmawiali o finansach miasta 33 2024-04-25 18:30 Pobił 76-letnią matkę i trafił za kratki. Na jak długo? 2024-04-25 18:00 Otwarcie sezonu. Motocykliści dla Marysi Białońskiej 2024-04-25 17:30 "Moje, nase moje" otworzą sezon turystyczny w Zubrzycy 2024-04-25 17:00 Niedźwiedź spaceruje nieopodal Kuźnic (WIDEO) 4 2024-04-25 16:34 Policja ustaliła tożsamość kobiety 2024-04-25 16:00 Ryś namierzony w Gorcach (WIDEO) 1 2024-04-25 15:15 Problemy faworytów Macron Zakopiańskiej Amatorskiej Ligi Piłki Nożnej 2024 2024-04-25 14:47 Solidne wyposażenie biurowe? Postaw na markę Leitz! 2024-04-25 14:30 Witajcie w Radiu Alex (WIDEO) 5 2024-04-25 14:00 Tego jeszcze nie było. Moj stanie na Babiej Górze 2024-04-25 13:00 PiS bierze władzę w powiecie nowotarskim. To jest nowy starosta 10 2024-04-25 12:10 Tajemnicza sprawa kobiety, która trafiła do szpitala w Zakopanem. Kim jest? 2024-04-25 11:21 Chcesz ocieplić dom, ale nie chcesz wymieniać pieca? W Czystym Powietrzu jest rozwiązanie! 2024-04-25 11:00 Tę malowniczą zagrodę trzeba koniecznie ochronić 8 2024-04-25 10:00 To już ostatni taki piękny zimowy poranek w Zakopanem (WIDEO) 1
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY
NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE
OSTATNIE KOMENTARZE
2024-04-26 21:03 1. A.Grysiak chce miec swoje 5 mi. Potem bedzie wyskakiwal z lodowki. W kolejnej odslonie wywiady, talk show tour pod nadmuchanym " prawde powiedzial". Media skrzetnie potrafia zagospodarowac takie "zjawiska". Ba, to sie juz nawet dzieje. Szlak ten zreszta juz dawno przetarty, tylko. opakowania i poczatki lepiej(?) teraz dograne. Albin Siwak tez jakos zaczynal. 2024-04-26 21:00 2. Zdjąć tablice i odholować. 2024-04-26 20:51 3. A tych zdjęć nie dało się zrobić cyfrówką i druknąć w wybranym formacie? Tak się zastanawiam. No ale ja artystą nie jestem, nie mam brody, amrykańskiego przedrostka w nazwisku i aparatu za gruby hajs... to się nie będę upierał. Co kto lubi. Może być i wielkoformatowa fotografia analogowa. 2024-04-26 20:43 4. Mieszkam tu od urodzenia i ten tekst jest bardzo celny, ale mógłby być tylko zalążkiem do wstępu opisu stanu faktycznego. Dobrze, że są ludzie którzy widzą to czego większość nie chce zauważać. 2024-04-26 20:43 5. Wierz mi, różnica jest, konie zarabiają, a psy nie 2024-04-26 20:42 6. ty masz jakieś rozdwojenie jaźni. Leppera zgładził kamiński, wąsik a była to afera przeciw niemu o odrolnienie ziemi, a więc pis 2024-04-26 20:28 7. Suszi w Nowym Targu? Super pomysł! Szczególnie jak obok zaparkuje suszi futrak. Gratuluję! 2024-04-26 20:26 8. Podmiot i orzeczenie w jednym słowie : "srogość" 2024-04-26 20:26 9. Ponownie trafny komentarz co do stanu umysłu naszych współkrajan ze strony Pana Andrzeja. Sugeruję redakcji utworzenie kącika dedykowanego na tego typu minifelietony, może to coś uzmysłowi niektórym z najbardziej małomiasteczkowych kulturalnie czytelników. Co najbardziej boli to fakt, że tak złożona polszczyzna nie dociera do tych, do których najbardziej powinna. 2024-04-26 20:22 10. Ja czekam jak któraś spektakularnie wybuchnie lub spłonie. Będzie super reklama. Mam nadzieję że nowa ekipa w urzędzie miasta znajdzie sposób na wymuszenie od firmy jakiejkolwiek opłaty za udostępnianie przestrzeni publicznej do prowadzenia intratnego biznesu w pajacolandzie. Bo jak na razie płacą całe NIC, NULL, ZERO, G.... I tym powinien się zainteresować nowy Burmistrz jeśli chce szukać pieniędzy. Jak zwykle na Zakopanem zarabiają wszyscy, tylko nie mieszkańcy. Mieszkańcy mają tylko płacić podatki i utrzymywać infrastrukturę dla cwaniaków z całego świata. I jeszcze sponsorować sylwestra dla patologii żeby się mogli zarżnąć w trupa. Dość tego!
2024-04-22 15:13 1. Tutaj można się wiele dowiedzieć o naszym świecie i przyszłości. Super! 2024-04-21 22:36 2. Dlaczego nie piszecie o hejcie jaki sąsiedzi wyrzygują na organizatorów tej inwestycji? Grupa sąsiadów brnie w zaparte, skargi, blokady, pisma, w żaden sposób nieuzasadnione. Może nagłośnienie ich zachowania przywróci im poczucie przyzwoitości i serdeczności wobec osób którym los nie oszczedził kalectwa? 2024-04-05 23:21 3. O myszka znowu się lansuje, a miała zawiesić kampanię wyborczą. Najlepsze są jej plakaty wyborcze - poza z założonymi rękami obrazuje jej ostanie dwie kadencje na stanowisku zastępcy burmistrza: "siedziałam dwie kadencje z założonymi rękami i nic nie robiłam i staram się teraz o wasz głos drodzy mieszkańcy aby sobie dalej tak posiedzieć tylko za lepszą kasę" 2024-04-05 23:11 4. O myszka znowu się lansuje, a miała zawiesić kampanię wyborczą. Najlepsze są jej plakaty wyborcze - poza z założonymi rękami obrazuje jej ostanie dwie kadencje na stanowisku zastępcy burmistrza: "siedziałam dwie kadencje z założonymi rękami i nic nie robiłam i staram się teraz o wasz głos drodzy mieszkańcy aby sobie dalej tak posiedzieć tylko za lepszą kasę" 2024-04-05 07:05 5. BRAWO WY !!! 2024-03-29 17:19 6. Ja się pytam jaką partię ten pan reprezentuje?Nazwa komitetu nic nie mówi. 2024-03-14 18:58 7. I to jest miś a nie jakosi cepersko podróba! 2024-03-09 17:01 8. Deportowac drugiego na anktartyde. 2024-02-23 16:54 9. patrząc na tą kobitkę z kieleckiego to cuć ze wiosna idzie ... cuć to nawet niedźwiedzie z gawry wychodzą a niedzwiedzice śpią ... po co wszytko im wiedzieć ... po co ... 2024-02-22 20:48 10. Pnioki, sroki w krzoki takie potoki.
WARUNKI W GÓRACH
POGODA W WYBRANYCH MIASTACH REGIONU
Reklama
Polecamy


REKLAMA


FILMY TP

Pożegnania